Pasilan kellarisurma/Helsingin kellarisurmat

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
dazu
Columbo
Viestit: 2405
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Pasilan kellarisurma/Helsingin kellarisurmat

Viesti Kirjoittaja dazu » La Elo 25, 2018 6:54 am

Deta kirjoitti:Pitkään mietin, kannattaako tätä edes ottaa enää esille, kun tässä ei mitään tyrmäävää faktaa tai varmuutta ole, mutta selittäisi ainakin, millä ketkuilulla on kellareihin päässyt ja ehkä miksi poliiseilla oli joku epäilty, jos oli. Mene ja tiedä....
Viestisi oli kyllä erittäin mielenkiintoinen ja valotti jonkinverran kuvaa mahdollisen tekijän toiminnasta ja myös poliisitutkinnasta
Jollain tuollaisella keinolla tämä tekijä on tuonne kellariin uhrinsa kanssa päässyt. Kellariin jääneen pyörän pyytäminen on toki vieläkin parempi juoni saada nainen tulemaan kellariin, kuin yösijan pyytäminen. Kukapa ei päästäisi hakemaan pyörää kellarista...
Kerrostalot ja niiden käytännöt ovat varmaankin olleet miehelle tuttuja ja hän on siltä pohjalta kehittänyt tämän toimintatapansa.

Muistatko Deta, minä vuonna, tai mihin aikoihin tuo tapaus on tapahtunut?
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

Avatar
dazu
Columbo
Viestit: 2405
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Pasilan kellarisurma/Helsingin kellarisurmat

Viesti Kirjoittaja dazu » Su Elo 25, 2019 4:44 am

DNA jälkiä ei näistä tapauksista saatu vuonna kuokka ja kirves, mutta miten mahtaa olla nykyään, kun DNA-tekniikka on kehittynyt huomattavasti? Vaikea uskoa, että materiaalit olisi kontaminoituneet niin pahasti, ettei niistä nykytekniikalla saataisi DNA:ta.

Kehittelin tässä taas tekijän profiilia:

- tässä on kyseessä nuorehko mies, Susanna Lindholmin surman aikaan hän on ollut 22-37-vuotias
- vuoden 81 alussa tehdyn havainnon mukaan tekijä olisi ollut noin 25-30-vuotias ja ruumiinrakenteeltaan urheilullinen... uskon tämän perusteella, että hän on ollut Lindholmin surman aikaan 22-32-vuotias, eli hän on syntynyt 1944-1954...
- tekijä on ollut työelämässä mukana, hän ei ole ollut päihteiden ongelmakäyttäjä, mielenterveyspotilas, eikä millään tavoin syrjäytynyt...
- tekijällä on ollut joko ammattikoulu, tai lukio käytynä
- tekijä on ollut ammatissa, jossa tehdään fyysistä työtä, esimerkiksi rakennusmiehen, tai poliisin ammatissa
- tekijä on harrastanut jonkinlaista urheilua
- tekijällä on ollut sosiaalisia suhteita
- tekijä on pärjännyt hyvin naisten kanssa ja hänellä on ollut useita sukupuolisuhteita ennen vuotta 1976
- tekijä on viettänyt paljon aikaansa Helsingin yökerhoissa ja baareissa ja hän on tutustunut naisiin siellä
- muistetaan kaveriporukassa tyyppinä, joka poistui illanvietosta usein yksin, ellei hänellä ollut naisseuraa ja hän saattoi poistua illanvietosta muita aiemmin
- tekijä on todennäköisesti syntynyt Helsingissä ja asunut siellä ainakin 80-luvun puoleen väliin asti
- tekijän lapsuudenkoti on helsinkiläinen kerrostalo
- tekijä on syyllistynyt useisiin raiskauksiin, joissa uhri on jäänyt henkiin ja hän oli syyllistynyt raiskauksiin jo ennen Lindholmin murhaa
- tekijällä ei ole ollut minkäänlaista kontaktia uhreihinsa ennen iltaa, jolloin rikos on tapahtunut, hän on valikoinut uhreikseen täysin tuntemattomia, sattumalta kohdattuja ihmisiä
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12556
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Pasilan kellarisurma/Helsingin kellarisurmat

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » La Tammi 11, 2020 12:11 pm

Illanvietosta tulossa olleet naiset kuristettiin kuoliaaksi Käpylässä, Pasilassa ja Kontulassa – Kellarisurmat pysyneet vuodesta toiseen mysteereinä

Henkirikokset tehtiin uhrien kotikerrostalojen kellareissa, ja naiset joutuivat myös seksuaalirikosten uhreiksi.

Kolme samankaltaista henkirikosta, niin sanottua kellarisurmaa, kuohutti Helsingissä 1970- ja 1980-luvuilla.
Kolme samankaltaista henkirikosta, niin sanottua kellarisurmaa, kuohutti Helsingissä 1970- ja 1980-luvuilla.
uutisia_kellarisurmista_HS.jpg (116.04 KiB) Katsottu 2036 kertaa
KOLME kerrostalon kellaria Helsingissä, kolme väkivaltaisesti kuollutta naista. Mitä tapahtui Susanne Lindholmille Käpylässä vuonna 1976, Seija Kekkoselle Kontulassa vuonna 1980 ja Onerva Ketolalle Pasilassa vuonna 1981?

Poliisin julkisuuteen kertomien yksityiskohtien perusteella varsin samankaltaisilta vaikuttavat henkirikokset ovat pysyneet pimeinä eli selvittämättöminä vuosikymmenien ajan.

Aikojen saatossa niitä on yritetty myös yhdistellä toisiinsa, joskin poliisi on myös ampunut alas huhuja, joiden mukaan vapaalla jalalla olisi sarjamurhaaja.

KELLARISURMAT nousivat kuitenkin jo tuoreeltaan useisiin uutisotsikoihin. ”Nainen kuristettiin Helsingissä” (HS 9.8.1976), ”Kontulan surmasta kaivataan vihjeitä” (HS 9.12.1980) ja ”Poliisi piirsi kellarisurmaajan” (HS 5.2.1981), huusivat otsikot kunkin ruumislöydön jälkeen.

Joitakin vuosia sitten eläkkeelle jäänyt Helsingin poliisilaitoksen rikosylikomisario Juha Rautaheimo mainitsee kellarisurmat viime vuonna julkaistussa muistelmakirjassaan Hermo – Murharyhmän mies.

”Nämä kaikki kolme naista oli surmattu erilaisissa kellaritiloissa eri puolilla Helsinkiä”, Rautaheimo kertoo kirjassaan.

Jo alkuperäiset tutkinnanjohtajat antoivat julkisuuteen tietoja, joiden poliisi toivoi johtavan henkirikoksina alusta asti tutkittujen tapausten selviämiseen.

ENSIMMÄINEN pimeänä pysynyt kellarisurma tehtiin Sofianlehdonkatu 9:ssä Käpylässä 8. elokuuta 1976. Heti tuoreeltaan poliisi julkisti uhrin nimen ja muita tietoja tapauksesta.

”Tutkimuksissa on todettu Lindholmin poistuneen erään tuttavansa seurasta hotelli Hesperiasta noin kello 2 sunnuntain vastaisena yönä. Hän oli ilmoittanut tuttavalleen menevänsä kotiinsa Sofianlehdonkadulle. Tämän jälkeisistä tapahtumista poliisilla ei ole tietoa”, Helsingin Sanomat uutisoi esitutkinnan alkumetreillä 9. elokuuta 1976.

Lentovirkailijana työskennellyt Susanne Lindholm, 25, oli viettänyt iltaa hotellin yökerhossa. Ei ole selvinnyt, miten ja mahdollisesti kenen kanssa hän oli kulkenut useiden kilometrien matkan Käpylään.

Sunnuntaiaamuna eräs saman talon asukkaista löysi Lindholmin kuolleena kellaritiloista. Sittemmin tehtyjen tutkimusten mukaan uhri oli raiskattu ja kuristettu, minkä lisäksi tilanteessa oli käytetty muutakin väkivaltaa.

Tämä ei jäänyt ainoaksi muutaman vuoden sisällä tehdyksi henkirikokseksi, joissa uhri oli tulossa yöllä ravintolasta ja päässyt jo miltei turvallisesti kotiinsa. Kaikissa tapauksissa naisten kohtalona oli kuitenkin väkivaltainen kuolema kotikerrostalon kellarissa.

POSTINJAKAJA Seija Kekkonen, 41, oli tulossa pikkujouluista ravintola Kaivohuoneelta, kun hän joutui henkirikoksen uhriksi kotitalonsa kellaritiloissa Keinulaudantiellä Kontulassa. Tapaus paljastui juhlien jälkeisenä aamuna eli itsenäisyyspäivänä vuonna 1980.

”Samalla tavalla kerrostalon urheiluvälinesuojasta löytyi raa’asti surmattuna Susanne Lindholm elokuussa 1976”, HS nosti esiin jo kaksi päivää Kontulan kellarisurman jälkeen.

Tällä kertaa poliisi ei kertonut kiivaimman henkirikostutkinnan aikana juuri minkäänlaisia yksityiskohtia tapauksesta.

”Tutkimusten tässä vaiheessa poliisi ei halua antaa Seija Kekkosen surmatavasta mitään tietoja, toivomme vain, että uhrin valokuvan julkaiseminen auttaa rikoksen selvittämisessä”, ylikomisario Väinö Rantio Helsingin rikospoliisista kommentoi HS:lle 9. joulukuuta 1980.

MYÖHEMMIN kuitenkin uutisoitiin, että tekotapana oli tässäkin rikoksessa kuristaminen.

”Kaikki surmattiin kuristamalla”, HS kertoi 14. elokuuta 1981.

”Kaikilla” HS viittaa Kekkoseen sekä kahteen muuhun naiseen, jotka joutuivat henkirikoksen uhreiksi Helsingissä runsaan puolen vuoden sisällä 1980–1981. Toinen näistä löytyi Lindholmin ja Kekkosen tavoin kuolleena kotikerrostalonsa kellarista Itä-Pasilassa 31. tammikuuta 1981, toinen maastosta Haagasta heinäkuun 6. päivänä samana vuonna.

Kyseisiä tapauksia kuvailtiin tuolloin seksuaalimurhiksi.

Haagan henkirikoksen uhri oli 18-vuotias opiskelijanainen. Rikos selvisi, ja tekijä tuomittiin alentuneesti syyntakeisena tehdystä taposta. Poliisi tutki, voisiko samalla miehellä olla tekemistä myös kellarisurmien kanssa. Yhteyttä ei kuitenkaan löytynyt.

SEN sijaan kolmannen kuolleena kerrostalon kellarista löytyneen naisen tapaus jäi aiempien kellarisurmien tapaan pimeäksi. Kasöörinkatu 2:ssa Pasilassa henkensä menettäneenä löytyi 42-vuotias Onerva Ketola.

Uhri oli ollut poliisin tietojen mukaan viettämässä perjantai-iltaa baarissa Kalliossa 30. tammikuuta 1981, minkä jälkeen hän kävi vielä ystävänsä luona Sturenkadulla. Sieltä hän käveli puolentoista kilometrin matkan kotitalolleen Itä-Pasilaan.

Puolenyön aikaan Ketola nähtiin kotirappunsa ulko-oven edustalla 25–30-vuotiaan miehen seurassa.

”Talon pihalla oli väkeä, samoin yhdellä parvekkeella. Portaan edestä kuultiin kiivassanaista neuvottelua. Mies oli ilmeisesti halunnut kellaritiloihin, joista on pääsy muihin rappuihin. Ketola taas ei ollut halunnut laskea häntä sisälle”, rikosylikomisario Juha Rautaheimo muisteli HS:n haastattelussa elokuussa 2001.

Seuraavana päivänä naapurit löysivät Ketolan kuolleena kellarin varastokomerosta. Hänelle oli poliisin mukaan tehty myös seksuaalista väkivaltaa.

Silminnäkijöiden havaintojen perusteella poliisi pystyi piirtämään kuvan epäillystä. Piirros sai julkisuutta median välityksellä ja sitä levitettiin myös paperitulosteina.

Ilmoitustaululle vuonna 1981 kiinnitetyssä piirroksessa näkyy mies, joka silminnäkijöiden mukaan oli Onerva Ketolan seurassa hieman ennen tämän kuolemaa. (KUVA: PENTTI NISSINEN / LEHTIKUVA)
Ilmoitustaululle vuonna 1981 kiinnitetyssä piirroksessa näkyy mies, joka silminnäkijöiden mukaan oli Onerva Ketolan seurassa hieman ennen tämän kuolemaa. (KUVA: PENTTI NISSINEN / LEHTIKUVA)
tiedote_Ketolan_surma.jpg (122.9 KiB) Katsottu 2036 kertaa
”Vihjeitä tuli kuvan julkaisemisen jälkeen runsaasti, ja kymmeniä kuvausta vastaavia miehiä kuultiin. On kuitenkin hyvin mahdollista, että mies muutti ulkonäköään heti tapahtuneen jälkeen”, Rautaheimo arvioi.

Poliisi epäilee henkirikoksen tekijän myös anastaneen uhrilta käsilaukun, jonka mukana katosivat muun muassa avaimet ja pankkikirja.

VOISIKO kaikkien kellarisurmien takana olla sama tekijä?

Teoria sarjamurhaajasta ei ole saanut kovinkaan runsaasti kannatusta poliisin kommenteissa vuosien varrella. Oletettavasti näkemys pohjautuu tietoihin ja todistusaineistoon, joita poliisi ei ole tutkinnallisista syistä tuonut julkisuuteen missään vaiheessa.

”Nämä kellarisurmat lienevät kaikki eri henkilöiden tekoa, yhden himomurhaajan uusia iskuja ei tarvitse pelätä”, rikospoliisi arvioi vuonna 1984(HS 12.6.1984).

Yli 30 vuotta myöhemmin myös Rautaheimo oli samoilla linjoilla muistelmakirjassaan.

”Oli myös todennäköistä, etteivät kellarisurmat liittyneet toisiinsa – ne ovat yhä kaikki avoinna, ja mikäli niistä saadaan uusia tietoja, niiden tutkintaa jatketaan”, Rautaheimo kirjoittaa.

RIKOSTUTKINTA on kehittynyt aimo harppauksin vuosien vieriessä, mutta toisaalta aika on myös poliisia vastaan – onhan kellarisurmien tekijöillä tai tekijällä ollut jo vuosikymmeniä aikaa peitellä jälkiään. Varmuutta ei ole luonnollisesti siitäkään, löytyisikö ketään edesvastuuseen saatettavaa ihmistä enää elävien kirjoista.

Lisäksi poliisilla ei ole takavuosina julkisuuteen annettujen lausuntojen perusteella hallussaan ainakaan vuoden 1976 tapaukseen liittyvää epäillyn dna:ta. Ei ole siis mahdollista, että sen pystyisi yhdistämään tekijään esimerkiksi jonkin muun rikoksen selvittelyn yhteydessä.

TAMMIKUUSSA 2020 Helsingin poliisilaitoksen väkivaltarikosyksikön kaapeissa on siis yhä mappitolkulla materiaalia kolmesta kellarisurmasta. Ne pysyvät sitkeästi mysteereinä, eivätkä uhrien omaiset ole vieläkään saaneet vastausta kaikkein perimmäiseen kysymykseen: miksi?

”Läpimurtoa kyseessä olevien tapausten tutkinnassa ei ole tehty. Ovat edelleen niin sanottuja pimeitä henkirikoksia”, Helsingin poliisilaitokselta vahvistetaan.
Helsingin Sanomat
11.1. 2:00 , Päivitetty: 11.1. 6:26

Linkkilisäykset minfon ketjuihin dl
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Atlanta
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2569
Liittynyt: Ma Joulu 17, 2012 1:46 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Pasilan kellarisurma/Helsingin kellarisurmat

Viesti Kirjoittaja Atlanta » La Tammi 11, 2020 3:17 pm

Poliisi on sitä mieltä, etteivät nämä tapaukset liity toisiinsa. Heillä on varmasti syynsä olla sitä mieltä.
Mutta kun olen itse ollut koko ajan silla mielellä, että nämä ovat yhden ja saman henkilön tekemiä. Niin samanlaisia ne ovat.

Kaikki uhrit ovat olleet iltaa viettämässä. He ovat poistuneet paikalta, eikä kukaan ole heitä sen jälkeen nähnyt. Kukaan ei tiedä, millä kyydillä tai miten ovat lähteneet. Sitten heidät on löydetty kotitalonsa kellarista samalla tavoin surmattuina. Pasilan tapauksessa tosin uhrin seurassa nähtiin mies, ja saatiin tuntomerkkejäkin, mutta muuten uhri joutui samanlaisen väkivallan kohteeksi.

Tekijä on ollut vapaana niin kauan, että tuskin hän koskaan joutuu vastaamaan teoistaan. Hän on saattanut joutua virkavallan kanssa tekemisiin, mutta häntä ei ole voitu jostain syystä yhdistää näihin tekoihin. Varmasti hänellä on väkivaltainen käytös ja on voinut joutua syytteisiin niistä, ainakin joistain.

Harmi vain, ettei omaiset koskaan saa selvyyttä.
"Kaiken viisauden alku on tosiasioitten tunnustaminen". J.K.Paasikivi.

Avatar
dazu
Columbo
Viestit: 2405
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Pasilan kellarisurma/Helsingin kellarisurmat

Viesti Kirjoittaja dazu » Su Tammi 12, 2020 4:52 am

^Onhan tähän kaikkien kolmen tapauksen tutkinnanjohtajana toiminut Martti Latikka kommentoinut vuonna 1995, että kyseessä on sarjamurhaaja. Erilaisia mielipiteitä on tietysti ollut, mutta ei tässä poliisikaan ole mitenkään yhtenäistä linjaa pitänyt sen suhteen, että teot olisivat toisistaan erillisiä.
Mielestäni nämä olisi voinut siirtää KRP:lle. Olisi oikeastaan edelleenkin ihan mielenkiintoista, että mitä tapahtuisi, jos ne siirrettäisiin KRP:lle... Luultavasti ne löytäisivät yhden tekijän kolmelle tapaukselle.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

devil_doll
Komisaario Köster
Viestit: 1750
Liittynyt: Su Huhti 04, 2010 5:22 am
Paikkakunta: From Hell

Re: Pasilan kellarisurma/Helsingin kellarisurmat

Viesti Kirjoittaja devil_doll » To Tammi 23, 2020 12:10 am

Kaikki uhrit lähtivät baarista pyhäpäivän aattona tai sunnuntaina eli siten että seuraava päivä oli sunnuntai tai pyhäpäivä jolloin ravintolat eivät tuolloin saaneet olla auki(?) Voisiko murhaaja olla tarjoilija tai baarimikko? Hänellä olisi voinut olla auto jolla olisi heittänyt Lindholmin kotiin. Jos ajatellaan Susannea, Seijaa ja Onervaa, niin sarjassa mennään koko ajan yhteiskuntaluokissa alaspäin. Joku joka olisi päätynyt melko lyhyessä ajassa Kaivohuoneen asiakkuudesta tai työpaikasta Pasilan pubiin?
Sika naiseksi

There's nothing in my dreams, just some ugly memories. Kiss me like the ocean breeze.

Vastaa Viestiin