Leila Elina Peksujeff löydetty surmattuna Hki v. 1969

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6436
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Leila Elina Peksujeff löydetty surmattuna Hki v. 1969

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » Ma Heinä 09, 2007 11:59 am

Leila Peksujeff (s. 3.6.1940 Iisalmen maalaiskunnassa) löydettiin kuoliaaksi pahoinpideltynä 27.4.1969 kello 6.45 Mertakadun kulmasta, Helsingin Toukolasta, Kyläsaaren lumenkaatopaikan vierestä.

Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus selvitti, että Peksujeff oli kuollut aivovammaan ja hänelle oli aiheutunut verenpurkauma aivoihin.

Peksujeffin murhajutussa ei ole koskaan tehty pidätyksiä eikä mitään motiivia ole löydetty. Juttu on yhä selvittämättä.

Todella mystinen, uniohduksiin painunut tapaus.

Peräkylän Maigret
Komisaario Köster
Viestit: 1841
Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 11:17 pm
Paikkakunta: Pariisi

Re: Leila Elina Peksujeff

Viesti Kirjoittaja Peräkylän Maigret » Ma Heinä 09, 2007 12:33 pm

Aizerbaidzan kirjoitti:Leila Peksujeff (s. 3.6.1940 Iisalmen maalaiskunnassa) löydettiin kuoliaaksi pahoinpideltynä 27.4.1969 kello 6.45 Mertakadun kulmasta, Helsingin Toukolasta, Kyläsaaren lumenkaatopaikan vierestä.

Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus selvitti, että Peksujeff oli kuollut aivovammaan ja hänelle oli aiheutunut verenpurkauma aivoihin.

Peksujeffin murhajutussa ei ole koskaan tehty pidätyksiä eikä mitään motiivia ole löydetty. Juttu on yhä selvittämättä.

Todella mystinen, uniohduksiin painunut tapaus.


Seutu taisi olla silloin vielä aivan asumatonta varastoaluetta,jätemaata ja laitapuolen miehiä ja naisia kosolti. Kyläsaaren liekkihotellia ei tainnut vielä noihin aikoihin olla, se tuli vasta kun Lauttasaaren sillan kupeesta Lepakkoluola (=rappioalkoholistien ensisuoja) lopetettiin. Puhumattakaan Arabianrannan uusista hienoista taloista.. Alue oli tyypillistä Helsingin seudun irtolaisten leirialuetta silloin.

Eikö uhri ollut myös näitä rappiolle menneitä viinamäen naisia vaikkakin suhteellisen nuori vielä ? Muistan jostain lukeneeni (voin erehtyäkin ), että poliisi epäili, että uhri on surmattu muualla ja kuljetettu paikan päälle autolla.

Sinänsä outoa, että juttua ei ole selvitetty, sillä tämän tyyppisistä naisista hyvin miesvoittoisissa porukoissa luulisi olevan kosolti havaintoja ja tutkinnan tehtävähän olisi ollut vain jäljittää tuo havaintoketju viimeiseen ihmiseen asti. Tapauksesta luulisi olevan tietoa enemmän kuin vain yhdellä, mutta miksi tieto ei ole tihkunut tutkijoille asti ?

Vai voiko olla joku muu syy miksi tämän naisparan kohtalo ei ole auennut ?

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6436
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: Leila Elina Peksujeff

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » Ma Heinä 09, 2007 9:29 pm

Peräkylän Maigret kirjoitti:Muistan jostain lukeneeni (voin erehtyäkin ), että poliisi epäili, että uhri on surmattu muualla ja kuljetettu paikan päälle autolla.
Näin se tosiaan meni, että poliisi epäili uhrin olevan surmattu muualla ja kuljetettu paikan päälle autolla.

Omituisinta on, että jutussa ei ole tehty ainuttakaan pidätystä.

vasikka
Philip Marlowe
Viestit: 1246
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Viesti Kirjoittaja vasikka » Ma Heinä 09, 2007 10:14 pm

Ikäänkuin kyseessä olisi ollut kuolemaan johtanut pahoinpitely. Olisikohan sama henkilö voinut pahoinpidellä Peksujeffia aikaisemminkin?

Peräkylän Maigret
Komisaario Köster
Viestit: 1841
Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 11:17 pm
Paikkakunta: Pariisi

Re: Leila Elina Peksujeff

Viesti Kirjoittaja Peräkylän Maigret » Ma Heinä 09, 2007 10:45 pm

[/quote]Näin se tosiaan meni, että poliisi epäili uhrin olevan surmattu muualla ja kuljetettu paikan päälle autolla.

Omituisinta on, että jutussa ei ole tehty ainuttakaan pidätystä.[/quote]Tuo auto ja sen haltija on tietysti se avain, jota on haluttu tavoittaa. Muita varteenotettavia tutkintalinjoja ei ole sitten auennut ja asia on sitten jumiutunut.

Löytöpäivä näyttää olevan sunnuntai tuon vuoden kalenterin mukaan. Olisiko viikonlopun juomingeissa tapahtunut pahoinpitely ja sitten varhain sunnuntai-aamuna havahduttu, että kämpässä lojuu kuollut ? Ruumiista on haluttu kiireen vilkkaan eroon ja sen kummempia suunnittelematta kuskattu se tuonne Mertakadun kulmaan. Vaikka seutu oli vielä noihin aikoihin tosi kolkkoa ja autiota, niin kyllä siellä sen verran elämää oli, että ei se oikein parhaalta mahdolliselta hävityspaikalta vaikuta, jos olisi haluttu että uhria ei nopeasti löydetä. Tekijä on ollut hermostuneessa, paniikinomaisessa tilassa ja halunnut vain tilanteesta eroon. Vaikuttaisi että tekopaikkakaan ei voi olla kovin kaukana Mertakadusta.

vasikka
Philip Marlowe
Viestit: 1246
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Viesti Kirjoittaja vasikka » Ma Heinä 09, 2007 10:51 pm

Tuo Maigretin esittämä kuulostaa hyvinkin mahdolliselta tapahtumakululta. Paha on tietysti spekuloida, kun ei paljoa ole tietoa taustoista. Vai kuuluiko Peksujeff tuon löytöpaikan seudussa usein oleskelevaan juopporemmiin? Ehkä ei, kun polisi tuosta autolinjasta lähtee.

Scythe
Scooby Doo
Viestit: 630
Liittynyt: La Heinä 26, 2008 10:38 am

Viesti Kirjoittaja Scythe » To Tammi 08, 2009 6:22 pm

Nostetaas Leila Peksujeffin selvittämätön surma ylöspäin, koska mielestäni se kuuluu Bodomin, Waljuksen ja Ryhäsen tapausten ohella 1960 -luvun mielenkiintoisimpiin selvittämättömiin henkirikoksiin. Leila Peksujeffin surmasta on ollut varsin vähän tälläkin palstalla keskustelua, ehkä siksi ettei se ole herättänyt koskaan suurta kohua, eikä sitä ole käsitelty juuri mediassa.

Leila Elina Peksujeff (29-v) löydettiin siis kuoliaaksi pahoinpideltynä sunnuntaiaamuna 27.4. 1969 klo 6.45 Kyläsaaren lumenkaatopaikan vierestä, Helsingin Toukolasta.

Leilan ruumis löydettiin Mertakadun tuntumasta, neljän metrin päässä ajoradasta. Löydettäessä hänen ruumiinsa nojasi puolittain istuvassa asennossa hiekkavalliin. Ruumiissa ei näkynyt ulkonaisesti kuin pieniä naarmuja. Ruumiinavauksessa selvisi että uhria oli isketty päähän jollakin kovalla esineellä ja hän oli kuollut aivovammaan.

Kyläsaaren alue oli 1960 -luvun loppupuolella synkeätä ja pimeää merenranta-aluetta, joka veti puoleensa irtolaisia. Iltaisin alueelle tuli nuorisoa ajoneuvoillaan, mm. lemmiskelemään. Leila Peksujeff ei ollut kuitenkaan enää niin nuori. Miksi ja miten Leila päätyi alueelle? 1960 -luvun loppupuolella poliisille tuli pääkaupunkiseudulla tutkittavaksi monia juttuja, joissa nuorisojoukko oli siepannut jonkun naisen kyytiin, ajanut sitten sopivaan paikkaan, raiskannut joukolla ja lopuksi heittänyt uhrin autosta ulos. Kävikö Leilalle näin? Lähteessä sanotaan ettei tämä vaihtoehto sopinut Leilan kohtaloon, koska kyseessä ei ollut seksuaalimurha. Tekikö hän kenties niin kovasti vastarintaa, että hänet surmattiin?

Rikospaikkatutkijat havaitsivat Leilan ruumiin ympärillä selviä raahaamisjälkiä ja niiden perusteellaa pääteltiin, että uhri oli kiskottu jostain autosta löytöpaikkaansa. Erään lähellä sijainneen kiinteistön talonmies muisti nähneensä edellisenä iltana klo 22.50, eli 26.4., samassa kohdassa vaalean Ford Zephyr -merkkisen henkilöauton. Ruumiinavauksessa pääteltiin, että Leila oli surmattu klo 23.00. Auton omistajalla tai kuljettajalla oli hyvin todennäköisesti näppinsä pelissä Leilan surman kanssa.

Poliisi alkoi etsimään aktiivisesti heti Leilan ruumiin löytymisen jälkeen kyseistä silminäkijän kuvailemaa autoa, mutta autoa ei koskaan löydetty. Poliisilla ei ollut tuohon aikaan käytössään nykyisen kaltaista tietokonerekisteriä, joka olisi kertonut vanhan auton vaiheet. Fordia ei löydetty koskaan.

Poliisi sai alussa melko runsaasti yleisövihjeitä, mutta ei saanut mitään ratkaisevaa vihjettä. Jutussa ei tehty koskaan ainoatakaan pidätystä. Poliisilta puuttui tutkinnan kannalta tärkeitä ja olennaisia tietoja, esim. uhrista ja hänen liikkeistä, jotka olisivat voineet olla apuna rikoksen ratkaisussa. Leila Peksujeff oli muuttanut Helsinkiin muutama vuosi aikaisemmin Iisalmen maalaiskunnasta. Hänellä ei ollut surmahetkellä säännöllistä työtä eikä asuntoa. Ei tiedetty miten hän rahat elämiseen ja kenen/keiden seurassa hän liikkui. Miksi Leila surmattiin?

Rikostutkinnan alussa otettiin huomioon myös se vaihtoehto, että Leila olisi menehtynyt liikenneonnettomuuden seurauksena, jonka jälkeen hänen ruumiinsa vietiin tai raahattiin rauhallisempaan paikkaan. Tutkimukset osoittivat kuitenkin selvästi, ettei Leila kuollut tapaturmaisesti, vaan henkirikoksen seurauksena. Murhaajaa etsitään yhä.

Lähde:Suomalainen murha 1953-1990

Tuli mieleen, että poliisi on varmaan tarkistanut "Häkä-Enska" Koivusen liikkeet kyseisenä surmailtana. Koivunenhan teki liftarisurmat 2 vuotta myöhemmin. Poliisi tutki varmasti tarkoin myös Kyläsaaren seudun irtolaiset ja heidän mahdolliset yhteydet uhriin. Uhrina oli parhaimmassa iässä oleva nainen, joten surman motiivi ehkä viittaa jotenkin seksuaalisuuteen. Häntä ei tosin oltu raiskattu. Tai ehkä hän kuoli riidan seurauksena?

Tampereen Tyttö
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4495
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö » To Tammi 08, 2009 8:23 pm

Mielenkiintoinen tieto on myös tuo, että pääkaupunkiseudulla tapahtui runsaasti autoon pakottamisia ja raiskauksia kuusikymmentäluvulla.
Henki- tai väkivaltarikoksesta kiinni jääminen vaikuttaa monesti olleen sattumaa..
(Tosin ei ole Ulvilan surma tai Raisan katoaminen selvinnyt nykysuomessakaan. )
-Takuulla, sano Tampereenlikka!
Pahuus on hirvein mielensairaus.

Pirhonen
Tarkastaja Clouseau
Viestit: 742
Liittynyt: Su Joulu 14, 2008 5:52 pm

Viesti Kirjoittaja Pirhonen » To Tammi 08, 2009 8:43 pm

Scythe kirjoitti:1960 -luvun loppupuolella poliisille tuli pääkaupunkiseudulla tutkittavaksi monia juttuja, joissa nuorisojoukko oli siepannut jonkun naisen kyytiin, ajanut sitten sopivaan paikkaan, raiskannut joukolla ja lopuksi heittänyt uhrin autosta ulos. Kävikö Leilalle näin? Lähteessä sanotaan ettei tämä vaihtoehto sopinut Leilan kohtaloon, koska kyseessä ei ollut seksuaalimurha. Tekikö hän kenties niin kovasti vastarintaa, että hänet surmattiin?
Onkohan näiden rikosten tekijät selvinneet aikoinaan, vai ovatko vielä avoimia tapauksia? Mietin vain että mikäli nuo tekijät on tiedossa, niin poliisi on varmaan kuulustellut heitä ja näin sulkenut pois epäiltyjen listalta Leilan tapauksen kohdalla.

vasikka
Philip Marlowe
Viestit: 1246
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Viesti Kirjoittaja vasikka » To Tammi 08, 2009 10:30 pm

Uhrista tunnutaan tietävän kovin vähän. Tuo Scythen referaatti oli hyvä, mutta edelleen jäi kaipaamaan tietoa erityisesti siitä, että oliko uhri kuollessaan päihtynyt vai selvinpäin. Seksuaalimurhasta ei tuon mukaan ollut kyse ja siitä kai täytyy lähteä.

Surmasiko Peksujeffin tuttu vai tuntematon? Jos tapahtumapaikalla nähty Ford liittyy tapaukseen luulisi, että sellaista ei Peksujeffin lähipiirissä ollut kellään. Mietityttää, myös tuo kerrottu että uhrilla ei ollut vakinaista työtä tai asuntoa eikä tiedetty miten hän elantonsa ansaitsi? Oliko kyse ilotytöstä tai alkoholistista vai muuten vain vailla asuntoa olevasta henkilöstä?

Scythe
Scooby Doo
Viestit: 630
Liittynyt: La Heinä 26, 2008 10:38 am

Viesti Kirjoittaja Scythe » To Tammi 08, 2009 10:55 pm

Niin, paljon on tässä jutussa avoimia kysymyksiä, kun vielä lähdeaineistoa on niukasti. Vanhoista Hesareista tai Uudesta Suomesta voisi löytyä parhaiten ja enemmän detaljitietoa, esimerkiksi surmatun henkilöstä ja taustoista. Laitoin tuohon referaattiin kaiken olennaisen, enempää en tiedä. Toivottavasti joku tietäisi.

Ford Zephyr mietityttää. Minulla on sellainen tuntuma (voin olla väärässä), ettei vaalea Ford Zephyr ollut niin yleinen automalli. Suomen autokantakin oli tuolloin huomattavasti pienempi. Tuohon aikaan Fordeista yleisempiä olivat Cortina ja Taunus, Escortkin oli tullut jo markkinoille.
Mutta niin vain jäi Zephyr arvoitukseksi. Toisaalta ei ole löydetty vuonna 2009 eräällä toisella suunnalla (Ulvila ja Jukka S. Lahti) punaista Volvoakaan.

vasikka
Philip Marlowe
Viestit: 1246
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Viesti Kirjoittaja vasikka » To Tammi 08, 2009 11:59 pm

Kaikinpuolinhan tuo vaikuttaa aika ennalta suunnittelemattomalta henkirikokselta. Tarina ei kerro myöskään, että montako kertaa Peksujeffia oli lyöty päähän ja mistä suunnasta. Mikä lie ollut tuo tylppä esine?

Peräkylän Maigret
Komisaario Köster
Viestit: 1841
Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 11:17 pm
Paikkakunta: Pariisi

Viesti Kirjoittaja Peräkylän Maigret » Pe Tammi 09, 2009 12:13 am

Scythe kirjoitti:Niin, paljon on tässä jutussa avoimia kysymyksiä, kun vielä lähdeaineistoa on niukasti. Vanhoista Hesareista tai Uudesta Suomesta voisi löytyä parhaiten ja enemmän detaljitietoa, esimerkiksi surmatun henkilöstä ja taustoista. Laitoin tuohon referaattiin kaiken olennaisen, enempää en tiedä. Toivottavasti joku tietäisi.

Ford Zephyr mietityttää. Minulla on sellainen tuntuma (voin olla väärässä), ettei vaalea Ford Zephyr ollut niin yleinen automalli. Suomen autokantakin oli tuolloin huomattavasti pienempi. Tuohon aikaan Fordeista yleisempiä olivat Cortina ja Taunus, Escortkin oli tullut jo markkinoille.
Mutta niin vain jäi Zephyr arvoitukseksi. Toisaalta ei ole löydetty vuonna 2009 eräällä toisella suunnalla (Ulvila ja Jukka S. Lahti) punaista Volvoakaan.
Henkilöautoja tilastokeskuksen mukaan oli Suomessa vuonna 1969 rekisteröitynä n. 600 000 kpl. Tuosta määrästä jos haarukoisi Etelä-Suomeen rekisteröidyt vaaleat Ford Zephyr merkkiset autot, niin jäisikö saldo alle 100 kappaleen ? Toisaalta tuolloin ei poliisilla ollut ilmeisesti sellasia tietoteknisiä keinoja kuin nykyisin tälläisen kohdennetun seulonnan suorittamiseen.

Reilu kolme vuotta myöhemmin melko läheltä tätä paikkaa löytyi myös naisen ruumis. Kuljetusvälineinä oli käytetty pyykkoria ja polkupyörää. Tapausta on selitetty tässä ketjussa:

http://www.murha.info/phpbb2/viewtopic. ... t=toukolan

Scythe
Scooby Doo
Viestit: 630
Liittynyt: La Heinä 26, 2008 10:38 am

Viesti Kirjoittaja Scythe » Pe Tammi 09, 2009 1:10 pm

Peräkylän Maigret kirjoitti: Henkilöautoja tilastokeskuksen mukaan oli Suomessa vuonna 1969 rekisteröitynä n. 600 000 kpl. Tuosta määrästä jos haarukoisi Etelä-Suomeen rekisteröidyt vaaleat Ford Zephyr merkkiset autot, niin jäisikö saldo alle 100 kappaleen ? Toisaalta tuolloin ei poliisilla ollut ilmeisesti sellasia tietoteknisiä keinoja kuin nykyisin tälläisen kohdennetun seulonnan suorittamiseen.

Reilu kolme vuotta myöhemmin melko läheltä tätä paikkaa löytyi myös naisen ruumis. Kuljetusvälineinä oli käytetty pyykkoria ja polkupyörää. Tapausta on selitetty tässä ketjussa:

http://www.murha.info/phpbb2/viewtopic. ... t=toukolan
Varsin mielenkiintoinen tuo tapahtumapaikan ja surmavuosien läheisyys Toukolan Säkkimurhiin. Lisäksi Leila Peksujeffin surmassa ja säkkimurhissa uhrin ruumis dumpattiin jonnekin maastoon. Toisaalta niinhän tehdään jos ruumiista halutaan nopeasti eroon. Muita yhtäläisyyksiä on naisuhrien ja surmaajien kuuluminen suurinpiirtein samaan ikäryhmään, Peksujeffin taustan ja myöhempien elämänvaiheiden epäselvyys sopisi ehkä liikkumiseen Toukolan kaltaisissa irtolaisporukoissa. Poliisi on varmasti ottanut tutkinnassaan huomioon näiden surmien mahdollisen yhteyden. Voisi kuvitella, että joku alueella liikkuneista irtolaisista olisi kertonut Peksujeffista jotakin, jos hän olisi oleskellut alueella. Toisaalta varsin hiljaista taisi irtolaisväki olla Ulla-Maija Poussun tapauksessakin 15 vuotta myöhemmin.

Ford Zephyr on konkreettinen linkki surmaan. Silminnäkijähavainnon mukaan Zephyr oli lähellä Leilan löytöpaikkaa samoihin aikoihin kun Leila sai surmansa klo 22.50-23.00 ja kyseinen auto liittyy mitä todennäköisimmin Leilan surmaan. Häntä on todennäköisesti lyöty autossa, koska missään ei ole mainittu avunhuudoista ja siirretty heti sen jälkeen löytöpaikkaan tai sitten häntä on pahoinpidelty jossakin muualla, jonka jälkeen hänet on tuotu löytöpaikalle, jossa hän on heti menehtynyt. Jotenkin jälkimmäinen tuntuu epätodennäköisemmältä.

Silminnäkijä on ilmeisesti nähnyt auton varsin hyvin tai tietänyt autoista, koska on tunnistanut sen Zephyriksi. Tuo Peräkylän Maigretin haarukointi alle 100 ?vaaleaan Zephyriin Etelä-Suomessa voi hyvinkin pitää paikkansa, malli ei ollut niin yleinen kuin halvemmat Anglia, Escort, Cortina ja Taunus. Zephyr- mallia valmistettiin v. 1950-1972. Zephyr on voitu poistaa rekisteristä surman jälkeen, viedä pois maasta mm. Ruotsiin, maalata, purkaa osiksi tai hävittää muulla tavoin.

Pirhonen
Tarkastaja Clouseau
Viestit: 742
Liittynyt: Su Joulu 14, 2008 5:52 pm

Viesti Kirjoittaja Pirhonen » Pe Tammi 09, 2009 1:43 pm

Mitenkäs tuolloin vuonna 1969 kun suomi oli varmasti aika erilainen paikka kuin nykyään, niin poliisi on suhtautunut kodittoman alkoholistinaisen(?) kuolemaan. Onko tuolloin ajateltu että sattuuhan näitä ja tutkinta suoritettu ns. puolilla valoilla? Mietin vain kun noita zephyreitäkään ei kerran niin hirveästi ollut liikenteessä, eli onkohan autoa edes kunnolla yritetty löytää...

Vastaa Viestiin