Onni Happonen - v. 1930, Heinävesi

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
Avatar
VoDKa
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4911
Liittynyt: Ke Marras 07, 2007 5:17 am
Paikkakunta: Better place.

Onni Happonen - v. 1930, Heinävesi

Viesti Kirjoittaja VoDKa »

Savon Sanomien sivuille eksyin jonkin uutisen perässä ja siellä osui silmiini. Tulilahden ketjussa oli näemmä juteltukin jo aiheesta, mutta kun kerran juhlavuosi, niin laitetaanpa tuo Savon Sanomien juttu sitten ihan omana aloituksenaan tännekin.
Savon Sanomat kirjoitti:Onni Happosen tapauksesta 80 vuotta
Julkinen rikos jäi mysteeriksi

Kuva
Onni Happonen.

Tänään, syyskuun 1. päivänä 2010 on kulunut tasan kahdeksankymmentä vuonna yhdestä Suomen poliittisen historian ja siihen kuuluvan lapualaisajan kohutuimmasta rikoksesta.

Elettiin pahinta lapualaisaikaa vuonna 1930, kun Heinäveden kunnallislautakunnan eli nykyisen kunnanhallituksen sosiaalidemokraattinen puheenjohtaja Onni Happonen siepattiin kunnanvaltuuston kokouksen yhteydessä suuren väkijoukon silmien edessä ja survottiin raakaa väkivaltaa käyttäen autoon, joka lähti kovaa vauhtia Joensuun suuntaan.

Kuva
Happosen löytöpaikka.

Happosen omaiset ja ystävät pelkäsivät pahinta, ja pahin toteutui: vajaan kahden vuoden kuluttua, vuoden 1932 heinäkuussa Happosen runneltu ja mädäntynyt ruumis löydettiin haudattuna metsästä Varkauden-Joensuun tien varresta Papinniemessä Karviosta itään. Kaksi laukausta oli kuultu, ja ruumiinavauksessa saatiin vahvistus. Kuolema oli tullut päähän ammutusta luodista.

Tuomitut palkkarenkejä?

Vuonna 1898 Heinäveden Pölläkän kylässä syntynyt Happonen oli kuollessaan mies parhaassa iässään, 32-vuotias roima työmies ja kuntansa työväenliikkeen kiistaton johtaja. Vaikka sieppaus tehtiin lukuisten silmäparien edessä, vaikka sen tekijätkin tunnettiin ja vaikka kaksi paikkakuntalaista miestä tuomittiin taposta vankeuteen, Onni Happosen tapaus on jäänyt vaille lopullista vastausta.

Vahva olettamus on, että tuomitut olivat vain palkkarenkejä, jotka rahaa vastaan ottivat syyt niskoilleen. Todelliset syylliset, harkitun poliittisen murhan suunnittelijat, jäivät todisteitten puuttuessa paljastumatta. Olivatko päätekijät Kuopiosta tulleita Lapuan liikkeen miehiä vai Heinäveden omia äärioikeistolaisia kiihkoilijoita, paikallisia isoja isäntiä ja korkeita virkamiehiä – yhtenä heistä kunnan oma nimismies?

Asianosaisilta ei vastausta enää saada, sillä kaikki ovat olleet jo pitkään manan majoilla. Heinäveteläinen kirjailija Sakari Issakainen on Onni Happosen murhan 70-vuotismuistoon liittyen koonnut aikalaisten kertomuksista ja oikeuden pöytäkirjoista yli 200-sivuisen teoksen ”Happosen tapaus”. Se on äärimmäisen mielenkiintoinen kuvaus itse tapauksesta ja lapualaisajan tunnoista yleisemminkin, mutta lopullista totuutta ei ole kirjailijakaan löytänyt.

On eriskummallinen sattumus, että juuri Heinävedellä on tapahtunut myös toinen Suomen rikoshistorian suurista, vaille lopullista ratkaisua jääneistä mysteereistä – Tulilahden kaksoismurha 1950-luvun lopulla. Yksi mies tuomittiin, mutta tuomittiinko oikea mies. Tuomittu Runar Holmström teki itsemurhan ja vei totuuden mennessään.

Seppeleet hajotettiin

Onni Happosen murha on yksi 1920- ja 30-lukujen taitteen kuumien lapualaisvuosien keskeisiä tapahtumia – samaa sarjaa Pohjanmaalla tapetun suutari Mätön tapauksen, presidentti K.J. Ståhlbergin kyydityksen ja Mäntsälän kapinan kanssa.

Onni Happonen ei ollut kommunisti, vaikka hänet sellaisena otettiin hengiltä. Hänen väkivaltainen kuolemansa jäyti vuosikymmeniä heinäveteläisten elämää, kun todelliset syylliset jäivät rankaisematta. Tapaus Onni Happosta ei pidä painaa unhon suohon, koska se kertoo, mitä seuraa, kun aate ja viina tekevät yhdessä ihmisyydelle.

Tuntuu pöyristyttävältä lukea, miten oman kotikuntansa merkkihenkilöä, kunnan johtavaa poliitikkoa, kohdeltiin vielä senkin jälkeen, kun hänen runneltu ruumiinsa oli saatettu kunniallisesti maan poveen kolmen tuhannen ihmisen läsnäollessa. Haudalle tuodut seppeleet löydettiin seuraavana aamuna aidan seipäille nostettuina tai hajotettuina.

Kuva
Happosen hauta.

Vain suuri, kivinen muistopaasi oli paikoillaan, kun hautaajat olivat aavistaneet ennakolta, että pientä kiveä oli turha jättää poliittisten vihamiesten häpäistäväksi.

Lapuan laki

Me savolaiset ylistämme mieluusti lupsakkaa mielenlaatuamme ja kykyämme suhtautua luontevasti kaikenlaisiin ihmisiin ja ilmiöihin.

Historian karu totuus on, että äärioikeistolaisen Lapuan liikkeen aikana Lapuan laki leijui Savossa yhtä vahvana ellei vahvempanakin kuin sen syntysijoilla Etelä-Pohjanmaalla. Työväentalo toisensa jälkeen jouduttiin sulkemaan, kommunisteiksi sanottuja uhkailtiin pitäjässä kuin pitäjässä ja Kuopiossa johdettiin myös liikkeen ideologista rummutusta Ajan suunta -lehden toimituksessa.

One day I might just disappear and you will never find me. Nobody will ever find me.


John Doe
Christopher Lorenzo
Viestit: 1595
Liittynyt: Su Helmi 22, 2009 4:28 pm
Paikkakunta: Desert Island

Re: Onni Happonen - v. 1930, Heinävesi

Viesti Kirjoittaja John Doe »

Hyvä avaus Vodkalta, joten lisätään vähän tietoa:
Onni Happosen murhasta 80 vuotta
Kai Hirvasnoro

Heinävedellä paljastettiin keskiviikkona kunnallisneuvos Onni Happosen muistoreliefi. Lapuanliike murhasi hänet tasan 80 vuotta sitten.
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä Heinävedellä esitti vuosi sitten Lapuanliikkeen murhaamalle kunnallismies Onni Happoselle muistomerkkiä kunnantalon seinään. Muistomerkki paljastettiin keskiviikkona ensimmäinen syyskuuta, jolloin Happosen murhasta tuli kuluneeksi tasan sata vuotta.

Äärioikeistolainen Lapuanliike aloitti vasemmistolaisten kyyditykset syksyllä 1929. Marraskuussa Lapuan työväentalolle kokoontuneilta vasemmistonuorilta revittiin punaiset paidat päältä. Vaasassa moukaroitiin hajalle Työn Äänen kirjapaino.

Kyyditykset, muilutukset, huipentuivat kesällä 1930. Tutkija Juha Siltala on laskenut silloin tapahtuneen 245 poliittisluontoista kyyditystä tai sellaisen yritystä.

Murha yhä selvittämättä

Yksi arvoituksellisimmista lapualaisvuosien murhista tapahtui 1. syyskuuta 1930 Heinävedellä. Kunnallislautakunnan eli kunnanhallituksen puheenjohtaja Onni Happonen vietiin keskellä päivää valtuuston kokouksesta. Hänen ruumiinsa löytyi metsähaudasta vasta pari vuotta myöhemmin.

Muilutuksella oli satoja silminnäkijöitä, mutta lopullinen totuus murhasta on yhä selvittämättä.

Heinäveteläinen Martti Issakainen on koonnut murhan kahdeksankymmenvuotispäiväksi kansien väliin kaiken, mitä Happosen tapauksesta on kirjoitettu ja kerrottu. Kirja Happosen tapaus (Soisalo-kirjat) sisältää kirjallisten lähteiden lisäksi lähes 30 silminnäkijäkuvausta Heinäveden lapualaisajoilta.

Heinävesi oli vuonna 1930 vahvasti vasemmistoenemmistöinen kunta. Valtuustossa oli 14 sosiaalidemokraattia ja 9 porvaria. Elokuussa 1930 suojeluskuntatalolla kokoontunut kansalaiskokous vaati 12:ta sosiaalidemokraattia eroamaan valtuustosta syynä ”epäisänmaallinen toiminta”.

Pitäjän porvarien keskuudessa Happonen oli erityisen vihattu mies, koska hän ajoi sitkeästi kunnan etua ja joutui usein napit vastakkain suurtilallisten kanssa.

Muiluttajat Kuopiosta

Syyskuun ensimmäisen päivän valtuuston kokoukseen muiluttajat oli tilattu Kuopiosta. Onni Happonen yritti paeta paikalta, mutta hänet raastettiin autoon. Vähän myöhemmin useat silminnäkijät kuulivat samasta autosta valitusta ja laukauksia Rummukkalan maantiellä.

”Hengessään kyllä jokainen tunsi, että tapettu se on”, sanoi vainajan leski Saimi Happonen Martti Issakaiselle tämän kootessa muistitietoa tapahtuneesta.

Tuomittu sanoi ottaneensa syyt päälleen

Onni Happosen hautajaisiin heinäkuussa 1932 osallistui yli 3 000 ihmistä.

Haluttomasti edenneen tutkinnan jälkeen Happosen murhasta päätekijänä tuomittiin Otto Pakarinen taposta ja vapauden riistosta yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen, sekä useita muita miehiä lyhyempiin rangaistuksiin.
Pakarinen väitti kuolemaansa saakka ottaneensa syyt päälleen 30 000 markasta. Palkkiota hän ei kertomansa mukaan koskaan saanut. Murhan tilaajaa ei ole saatu selville.

Martti Issakainen kirjoittaa saaneensa puhelinsoiton vielä elävältä henkilöltä. Tämän isä oli mukana tapahtumassa ja tiesi, kuka painoi liipaisinta.
”Minä tiedän, mutta en sano kuka se oli. Me sovimme isän kanssa, että pidetään se suvun keskeisenä salaisuutena.”

Martti Issakainen: Happosen tapaus. Soisalo-kirjat, 231 sivua.
http://www.kansanuutiset.fi/kulttuuri/k ... -80-vuotta
Edit. Lisään linkin tuosta kirjasta:
http://www.levykauppax.fi/book/issakain ... apaus/?o=p
Kuka,mikä ja missä olen...tiedätkö sinä?

Belker
Javier Pena
Viestit: 1706
Liittynyt: Ma Loka 05, 2009 11:51 pm

Re: Onni Happonen - v. 1930, Heinävesi

Viesti Kirjoittaja Belker »

" - - Me sovimme isän kanssa, että pidetään se suvun keskeisenä salaisuutena.”

Jotta voisi pitää jonkin teon salaisuuden suvun sisällä, niin teon tekijä ei voi olla suvun ulkopuolelta. (Muuten olisi ulkopuolinen + suku -summa.)


Tuliko äskettäin tv-dokkari, jonka mukaan Happosen ruumin oli ollut muurahaispesässä? Olivat nakerrelleet perusteellisesti.

strangelove
Adrian Monk
Viestit: 2921
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Onni Happonen - v. 1930, Heinävesi

Viesti Kirjoittaja strangelove »

Tapaus on virallisesti selvitetty, vaikka tuomion kärsikin väärä mies. Joten periaatteessa kyse ei ole selvittämättömästä tapauksesta. Nämä ovat aina vähän tulkinnanvaraisia juttuja. Esimerkiksi Kokemäen Uunisurma on virallisesti selvittämätön henkirikos, vaikka tekijä onkin tiedossa. Näyttö ei kuitenkaan riittänyt henkirikostuomioon.

Jansku
Nikke Knakkertton
Viestit: 174
Liittynyt: La Maalis 29, 2008 1:24 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Onni Happonen - v. 1930, Heinävesi

Viesti Kirjoittaja Jansku »

Tähän tapaukseen liittyy myös jälkinäytös, josta kerrottiin television Ei vanhene koskaan -sarjan jaksossa:

Anselm Puustinen ja Otto Pakarinen tunnustivat ottaneensa rahasta syyn niskoilleen; he kertoivat vain haudanneensa Happosen. Todellisia syyllisiä he eivät nimenneet, puhuivat vain "kolmesta mustasta miehestä". On varsin todennäköistä, että työmies Otto Pakarinen haki tällä teollaan porvarillisen yhteiskunnan hyväksyntää, sillä hänet oli vuonna 1918 tuomittu maanpetoksellisesta toiminnasta.

1950-luvun lopulla Otto Pakarinen soitti Happosen jutussa syyttäjänä toimineelle nimismies Valentin Soinelle ja ilmoitti olevansa valmis kertomaan todellisten syyllisten nimet. Syyksi Pakarinen ilmoitti, että hänelle korvaukseksi vankilatuomiosta luvatut maksut uhkasivat loppua. Soinne meni sovittuun tapaamiseen, Pakarinen ei. Vuonna 1962 Otto Pakarinen tuotiin Iisalmen sairaalaan pahasti pahoinpideltynä. Hän oli jo toipumassa päin, kun kotiinlähtöä edeltävänä iltana hän sai vieraan, tuntemattoman miehen. Aamuyöllä Otto Pakarinen, mies joka istui linnassa Onni Happosen taposta, oli vainaja. Syynä kuolemaan oli kallonmurtuma.

Mopoterroristi
Agentti Scully
Viestit: 652
Liittynyt: La Loka 13, 2007 1:34 am

Re: Onni Happonen - v. 1930, Heinävesi

Viesti Kirjoittaja Mopoterroristi »

Eihän tuo mafia ole Suomessakaan ollut tuntematon aiemminkaan.
Syntyneet räyhäämään

hellämustapääfinnilä
Martin Beck
Viestit: 834
Liittynyt: Su Helmi 14, 2010 8:52 pm

Re: Onni Happonen - v. 1930, Heinävesi

Viesti Kirjoittaja hellämustapääfinnilä »

Jansku kirjoitti:Vuonna 1962 Otto Pakarinen tuotiin Iisalmen sairaalaan pahasti pahoinpideltynä. Hän oli jo toipumassa päin, kun kotiinlähtöä edeltävänä iltana hän sai vieraan, tuntemattoman miehen. Aamuyöllä Otto Pakarinen, mies joka istui linnassa Onni Happosen taposta, oli vainaja. Syynä kuolemaan oli kallonmurtuma.
Ei vanhene koskaan -sarjan jaksossa ei ilmeisesti kerrottu, saiko joku tuomion Otto Pakarisen murhasta?
Jos ymmärrät kaeken, oot varmasti käsittännä viärin.

Rigo Mort
Susikoski
Viestit: 33
Liittynyt: Pe Loka 30, 2009 10:59 pm

Re: Onni Happonen - v. 1930, Heinävesi

Viesti Kirjoittaja Rigo Mort »

Ainakin minulle jäi käsitys, että ei olisi ketään tuomittu. Vierailijahan kai jäi tuntemattomaksi mieheksi ja en tiedä tuliko tapahtuma tutkituksi tapaturmana vai surmana.

Jansku
Nikke Knakkertton
Viestit: 174
Liittynyt: La Maalis 29, 2008 1:24 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Onni Happonen - v. 1930, Heinävesi

Viesti Kirjoittaja Jansku »

hellämustapääfinnilä kirjoitti:
Jansku kirjoitti:Vuonna 1962 Otto Pakarinen tuotiin Iisalmen sairaalaan pahasti pahoinpideltynä. Hän oli jo toipumassa päin, kun kotiinlähtöä edeltävänä iltana hän sai vieraan, tuntemattoman miehen. Aamuyöllä Otto Pakarinen, mies joka istui linnassa Onni Happosen taposta, oli vainaja. Syynä kuolemaan oli kallonmurtuma.
Ei vanhene koskaan -sarjan jaksossa ei ilmeisesti kerrottu, saiko joku tuomion Otto Pakarisen murhasta?
Ei kerrottu. Sellainen vaikutelma asiasta on jäänyt, että tapausta pidettiin tapaturmana. Pakarisen luona vierailleen miehen henkilöllisyys jäi selvittämättä.

19736
Frank Drebin
Viestit: 388
Liittynyt: La Joulu 08, 2007 1:19 pm

Re: Onni Happonen - v. 1930, Heinävesi

Viesti Kirjoittaja 19736 »

Mielestäni Pakarisen pahoinpitely liittyisi hänen synkkään menneisyyteensä.
Olisiko ollut niin että Pakarinen olisi tunnontuskissaan valmis kertomaan murhan tilaajan nimen. Tekohetken ja Pakarisen pahoinpitelyllä oli aikaa kulunut 32 vuotta joten todellinen tekijä saattoi olla vielä hyvissä voimissa.

lilli
Alokas
Viestit: 1
Liittynyt: To Loka 14, 2010 11:58 pm

Re: Onni Happonen - v. 1930, Heinävesi

Viesti Kirjoittaja lilli »

Tämä ketju sai sitten taustailijan liittymään joukkoonne. Minun olisi mahdollista saada tuo kirja hyppysiini jos jotakuta kiinnostaa lisäinfo tästä aiheesta. Olen Onnin sukulainen, en suoraan alenevassa polvessa, mutta kuitenkin sen verran läheltä että perhepiirissä tietoja kyllä löytyy. Tosin uskon kyllä että tämä kirjan tekijä on kaikki olennaiset henkilöt perinpohjaisesti haastatellut, eli en toki kuvittele saavani mitään varsinaisesti uutta selville, mutta ehkä jotain mielikuvia ja muistoja olisi mahdollista kysellä. Tietysti tästä on jo sen verran kauan aikaa, että vanhimmatkin elossa olevat sukulaiset ovat olleet tapahtuman aikaan imeväisikäisiä, joten rikkinäinen puhelin -efektiä alkaa varmaan jutuissa jo olla.

Itse en ollut tuossa muistotilaisuudessa mikä järjestettiin, mutta jälkikäteen kuulin ihan mielenkiintoisia tarinoita sieltä (ja osa näistä on varmaan siitä kirjastakin; en ole vielä sitä itse päässyt lukemaan). Muun muassa kylän opettajattaren kimppuun oli lähetetty tappajat, mutta hän oli ehtinyt saada tiedon asiasta ja oli poissa kotoaan sinä yönä, kun joku oli käynyt hakkaamassa puukolla hänen vuoteensa peiton läpi. Eli kovin poliittista on ollut peräkylän meininki noihin aikoihin. Kuulin myös että suvussa oli muitakin miehiä jotka joutuivat pelkäämään poliittista väkivaltaa, ja pakenemaan pidemmiksikin ajoiksi metsän suojiin pois perheidensä luota. Hurjia juttuja ajatella tapahtuneeksi alle sata vuotta sitten.

Stobbart
Poliisikoira Rex
Viestit: 272
Liittynyt: Ti Helmi 20, 2018 11:42 am

Re: Onni Happonen - v. 1930, Heinävesi

Viesti Kirjoittaja Stobbart »

Itse olen tähän tapaukseen perehtynyt Ei vanhene koskaan -dokumentin lisäksi lukemalla Valentin Soineen muistelmat, ja nyt on Issakaisen kirja Onni Happosen tapauksesta puolessa välissä. Täytyy kirjan luettuani kommentoida enemmän, mutta jo tässä vaiheessa on sanottava, että on uskomatonta ettei edes ajan saatossa syyllisiä saatu vastuuseen. Suomen oikeuslaitos oli retuperällä vuonna 1930, mutta kun murha ei vanhene koskaan, niin olisi tuon voinut selvittää vielä 60- 70 tai jopa 80-luvulla, kun oli asinomaisia vielä elossa. Valentin Soinehan yritti aina siihen vuoden 59 tapaamiseen saakka saada Pakarista puhumaan, huonoin tuloksin. Ei hänkään sitten kai ollut kuitenkaan yrittänyt itse kyyditsijöiltä kaivaa tietoja. No, toki he eivät olisi mitään puhuneet.

Yksi täysin selvä sisäpiiriläinen murhassa on Erkki Koponen, joka ei vanhene koskaan -dokumentissakin kertoo painistaan Happosen kanssa. Tietääkö joku muuten, mistä ohjelmasta se arkistopätkä Koposen haastattelusta oli? Issakaisen kirjassa on pidempi pätkä Koposen selontekoa tilanteesta. Oli muka vain muina miehinä talon takana odottamassa kokouksen loppua, kun näki Happosen hyppäävän ikkunasta. Sitten vielä sai sen kiinniotonkin jotenkin seliteltyä itsepuolustukseksi. Koponenhan oli satavarmasti vartioimassa, ettei Happonen pakene, ja otti sen sitten kiinni, jonka jälkeen muut kävivät Happosen päälle. Koponenhan oli kyydissä myös yhdessä liikkeellä olevista autoista kyydityksen aikaan, ja ilmeisesti juuri se seurue oli yksityisetsivä Hillin tietojen mukaan kehuskellut hoidelleensa Happosen. Samassa autossa oli Olavi Linkosalo, joka murhaa seuraavana yönä maksoi velkojaan, todennäköisesti Happosen rahoilla.

Erkki Koponen kuoli vasta vuonna 1989. Hän oli selvä osallinen tuossa murhassa. Miksi hänestä ei vielä 80-luvulla yritetty kuulustelemalla saada tietoja asiasta? Vai onko vasta 2000-luvulla otettu tavaksi tutkia vielä noita vanhoja keissejä. On tainneet 70- ja 80-luvulla olla 50 vuotta vanhojen keissien mapit pölyn peitossa. Toki näin on varmasi suurelta osin edelleen, mutta tuossa Happosen tapauksessa jäi kyllä paljon tutkinnasta puolitiehen vuoden 1930 farssissa, joka olisi pitänyt saattaa loppuun myöhemmin.

Ps. Onnin leski Saimi Happonen sanoo Issakaisen kirjassa olevansa siinä käsityksessä, että murhan teki Evert Sallinen. Tuostakin henkilöstä olisi mukava saada lisätietoja.

Stobbart
Poliisikoira Rex
Viestit: 272
Liittynyt: Ti Helmi 20, 2018 11:42 am

Re: Onni Happonen - v. 1930, Heinävesi

Viesti Kirjoittaja Stobbart »

Itse itselleni vastaten: Norjalainen kirjailija Finn Jor kirjoitti vuonna 1999 kirjan ”En brönn midt i havet.” Kirja kertoo heinäveteläisen Evert Sallisen ja tämän vaimon kirjeenvaihdosta, kun Evert oli joutunut talvisotaan. Linkki Hesarin juttuun aiheesta: https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000003832789.html

Finn Jor on Evertin vävypoika, eli Evertin tyttären Eeva-Liisan aviomies. Kirjassa Evertistä puhutaan rauhaa rakastavana perheenisänä. Ei siis tietenkään mainita sitä, että hän oli 30-luvulla kyydityksiin osallistunut valkoinen terroristi, joka osallistui vahvasti myös Onni Happosen murhaan. Usean lähteen mukaan Evert itse oli myös Happosen ampuja. Esim. hänen veljensä näin sanoi.

Heinävesihän oli jopa vielä 90-luvulla jakautunut tapauksen suhteen, eli osa piti murhaa oikeutettuna. Evertin tytär on edelleen elossa, ja asuu Heinäveden seudulla. Hän syntyi kahdeksan vuotta murhan jälkeen. Onkohan hän täysin perillä isänsä tekosista 30-luvulla, ja jos on, niin pitääkö niitä oikeutettuina.. Kiinnostavaa olisi tietää tuon vielä elossa olevan sukupolven kanta noihin asioihin.

Mif mif
Scooby-Doo
Viestit: 26
Liittynyt: Ma Helmi 12, 2018 2:44 pm

Re: Onni Happonen - v. 1930, Heinävesi

Viesti Kirjoittaja Mif mif »

On hieman erikoista, että ei jälkeenkään päin ole tätä rikosta selvitetty. Tulee vahva tunne, että vielä nykyäänkään ei ole kiinnostusta asiaa selvittää. Onko Heinäveteläisiä vaikutusvaltaisia ihmisiä ja sukuja sekaantunut siinä määrin edelleen, ettei asiaa haluta tuoda julki. Joka murhan teki, ei ollut yksin syyllinen ja ehkäpä jopa sankari muiden silmissä.

Avatar
snufkin
Frank Drebin
Viestit: 384
Liittynyt: Ma Touko 27, 2019 9:43 pm

Re: Onni Happonen - v. 1930, Heinävesi

Viesti Kirjoittaja snufkin »

Wikipediassa sanotaan, että yksi syytteen saaneista Happosen kyyditsijöistä oli Tauno Kauhanen. Kyyditsijöiden mainittiin tulleen Kuopiosta. En kuitenkaan voi olla yhdistämättä tuota nimeä Tulilahden tapauksessa kuultusteltunakin olleeseen Teuvo U. Kauhaseen jonka isä käsittääkseni oli myös Teuvo. Muistaakseni myös Tauno-nimeä on käytetty jommasta kummasta. Voisiko kyseessä olla tuon samaisen Teuvon isä?

Vastaa Viestiin