Kauhajoen koti-&laitostalousoppilaitoksen ammuskelu (ketju 2)

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

tj_eme
Matlock
Viestit: 793
Liittynyt: Ke Helmi 10, 2010 1:22 pm

Re: Kauhajoen koti-&laitostalousoppilaitoksen ammuskelu(ketju 2)

Viesti Kirjoittaja tj_eme » To Syys 17, 2020 12:11 pm

Niin kävi, että EIT tuomitsi Suomen laiminlyönnistä. Muuttuukohan mikään oikeasti? Pistäähän tämä vastuuta virkatoimista rikosten ehkäisyssä.

Avatar
Kalle-Ville
Wallander
Viestit: 1071
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 5:48 pm

Re: Kauhajoen koti-&laitostalousoppilaitoksen ammuskelu(ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Kalle-Ville » To Syys 17, 2020 6:40 pm

Näin EIT tuomitsi Suomelle langettavan tuomion löyhästä aselain noudattamisesta, jonka vuoksi jo kymmenen vuotta mielenterveysongelmista kärsinyt Matti Saari sai teloittaa 10 henkilöä:

EIT: Suomi epäonnistui Kauhajoen kouluampumisen estämisessä, kun poliisi ei ottanut pois surma-asetta – uhrien läheiset saavat 30 000 euron korvaukset
EIT:n mukaan Suomi rikkoi kymmenen nuoren oikeutta elämään, kun 22-vuotias mies surmasi syksyllä 2008 kymmenen ihmistä Kauhajoen ammattiopistossa ja teki sen jälkeen itsemurhan. Hänen oli annettu pitää ase hälyttävistä tiedoista huolimatta.Kuva
22-vuotias mies ampui kymmenen opiskelijaa Kauhajoella syyskuussa 2008. Teon jälkeen mies surmasi itsensä.­KUVA: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Susanna Reinboth HS
11:05 | Päivitetty 12:40
SUOMI rikkoi kymmenen nuoren oikeutta elämään, kun Kauhajoen kouluampujalta ei otettu asetta pois hälyttävistä tiedoista huolimatta. Tähän tulokseen päätyi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) tuomiossaan torstaina. Päätös syntyi äänin 6–1.

EIT myös määräsi Suomen valtion maksamaan jokaisen uhrin perhekunnalle 30 000 euron hyvitykset ihmisoikeusloukkauksesta.

EIT tulkitsi ihmisoikeussopimuksen toista artiklaa, joka turvaa jokaisen oikeuden elämään.

Suomi on saanut tämän ydinartiklan loukkaamisesta aiemmin vain yhden langettavan päätöksen. Se on kuitenkin uudelleen tarkasteltavana, sillä Irakiin palautetun turvapaikanhakijan väitetty kuolema on paljastumassa huijaukseksi.

22-VUOTIAS Matti Saari ampui syyskuussa 2008 Kauhajoella koulukeskuksessa kymmenen nuorta. Tämän jälkeen hän teki itsemurhan.

Kouluampumisessa kuolleiden nuorten omaiset olivat valittaneet EIT:een siitä, että ampujalle oli myönnetty aselupa hänen mielenterveysongelmistaan huolimatta. Valittajina oli 19 omaista.

Asetta ei myöskään otettu pois, vaikka poliisi puhutteli ampujaa päivää ennen ampumista. Puhuttelun syynä oli se, että ampuja oli ladannut internetiin epäilyttäviä ampumisvideoita ja viittauksia Columbinen kouluampumiseen Yhdysvalloissa.

Omaisten mukaan menettely rikkoi ihmisoikeussopimuksen toista artiklaa, jossa on turvattu oikeus elämään.

EIT:n ratkaisukäytännön mukaan artikla velvoittaa viranomaiset myös aktiivisiin toimiin ihmisten hengen suojelemiseksi, jos tiedossa on konkreettinen uhka.

EIT korostaa ampuma-aseiden muodostavan niin suuren riskin elämälle, että viranomaisilla on erityisen suuri velvollisuus huolehtia siitä, että ihmisten henki ei joudu niiden takia vaaraan.

Tässä tapauksessa virhe tehtiin nimenomaan päivää ennen ampumista tapahtuneessa puhuttelussa. Mieheltä ei otettu asetta pois.

EIT painotti, että itse kouluampumista viranomaiset eivät olisi voineet ennakoida. Esimerkiksi miehen nettiin lataamat videot eivät tähän viitanneet.

EIT ei vakuuttunut omaisten kannasta, jonka mukaan poliisin olisi pitänyt päästä käsiksi miehen terveystietoihin. EIT muistutti, että terveystiedot kuuluvat yksityiselämän suojan piiriin, eikä niitä voida toimittaa poliisille rutiininomaisesti.

VAIKKA viranomaiset eivät pystyneet ennakoimaan miehen suunnittelevan kouluampumista, EIT:n johtopäätös oli ankara nimenomaan siksi, että kyse oli ampuma-aseesta.

Tässä tapauksessa poliisi oli saanut tietoonsa miehen nettipostaukset. Vaikka ne eivät sisältäneet uhkauksia, niiden luonne oli sellainen, että ne synnyttivät epäilyn siitä, voiko mies turvallisesti pitää hallussaan ampuma-aseita.

Poliisi ei kuitenkaan suhtautunut videoihin passiivisesti vaan kutsui miehen kuultavaksi, EIT muistutti.

Yleensä yksittäisen virkamiehen virhe ei voi johtaa siihen, että valtio tuomitaan ihmisoikeusloukkauksesta, EIT totesi. Tässä tapauksessa virhe oli kuitenkin sellainen, että sitä voidaan pitää muunakin kuin yksittäisenä arviointivirheenä.

EIT ei hyväksynyt valittajien väitettä, jonka mukaan poliisin kuulemistilaisuus olisi provosoinut tekijää toteuttamaan kouluampumisen. EIT:n mielestä poliisi toimi oikein kutsuessaan miehen kuultavaksi.

Poliisi olisi kuitenkin voinut ottaa mieheltä aseen pois, EIT totesi. Tämä ei olisi rikkonut mitään ihmisoikeussopimuksessa turvattua oikeutta olennaisella tavalla, joten minkäänlaista eri oikeuksien punnintaa ei tilanteessa tarvittu.

Päätös syntyi äänestyksen jälkeen. Eri mieltä lopputuloksesta oli brittituomari Tim Eicke.


Kuva
Luodinreikä Kauhajoen ammattiopistossa syksyllä 2008.­KUVA: ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

EIT kiinnitti päätöksessään huomiota siihen, että myös Vaasan hovioikeuden mielestä mieheltä olisi olisi pitänyt ottaa ase pois.

Tämä tapahtui oikeudenkäynnissä, jossa Matti Saarta puhutellutta komisariota syytettiin virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Vaasan hovioikeuden mukaan komisario teki virhearvion, kun hän ei ottanut Saarelta väliaikaisesti asetta pois. Komisario sai varoituksen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Uhrien omaiset olivat vaatineet rangaistusta tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kuolemantuottamuksista.

Oikeuden mukaan komisariolla ei kuitenkaan ollut perusteltua syytä epäillä Saaren suunnittelevan kouluampumista. Sen takia hän ei ole vastuussa uhrien kuolemasta.

Komisarion tuomiota lievensi tapauksen saama julkisuus. Oikeuden mukaan julkisuus ei ollut missään suhteessa komisarion epäiltyyn rikokseen.

KAUHAJOEN ja sitä edeltäneen Jokelan kouluampumisen jälkeen aselakeja tiukennettiin.

Viime syksynä tapahtuneen Kuopion kouluhyökkäyksen myöntänyt mies kertoi maanantaina käräjäoikeudessa valinneensa aseekseen miekan, koska hän ei voinut hankkia käsiasetta.

Lue lisää: Tiukentuneet aselait saattoivat pelastaa ihmishenkiä Kuopion kouluhyökkäyksessä

Käsiaseen hankkiminen olisi ollut muun muassa murhasta syytetyn miehen mukaan liian vaikeaa: hänen terveystietojaan olisi tarkasteltu, hän olisi joutunut poliisin haastatteluun ja prosessi olisi ollut muutenkin liian pitkä.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006638612.html
Suomen kansalaiset ovat muka tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia lain edessä, mutta toisilla meistä tätä tasa-arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta on jostakin syystä kuitenkin enemmän kuin muilla.

Supoteus
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 36
Liittynyt: Ti Heinä 31, 2018 7:27 pm
Paikkakunta: Ouagadougou

Re: Kauhajoen koti-&laitostalousoppilaitoksen ammuskelu(ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Supoteus » Pe Syys 18, 2020 6:20 am

Tottakai oli valtion vika. Kenen muukaan. Ei esim sairaanhoidon tai sen koulun jossa opiskeli.
Poliisilla pitäisi olla kristallipallo josta näkee jos joku aikoo tehdä jotain järjetöntä, itselleen tai muille.
"Mies tapettiin Tyrväällä".
"Ai siis millä se tapettiin?"

Belker
Lovejoy
Viestit: 1671
Liittynyt: Ma Loka 05, 2009 11:51 pm

Re: Kauhajoen koti-&laitostalousoppilaitoksen ammuskelu(ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Belker » Pe Syys 18, 2020 7:21 am

EIT:n tuomio osoittaa jälleen, kuinka sisäänlämpiävää ja korruptoitunutta on meidän hyvävelisysteemimme oikeus-poliisi-syyttäjä. OikeusASTEET eivät tässä halunneet antaa oikeudenmukaista tuomiota, ettei vaan poliisin hyvät gallupkannatusluvut laskisi. Niinpä ihmisoikeuksia perseraiskattiin surutta ja törkeästi kulut vielä koetettiin syöttää murhattujen omaisille! Miten kuvottavaa.

Toivottavasti oikeusasteet oppivat ja lopettavat poliisin persereiän imemisen. Olkaa rehellisiä ja tasapuolisia syytettyjen titteleistä huolimatta. Kauhajoen case on häpeä Suomen oikeuslaitokselle. Häpeällisten päätösten takana olleet saavat hävetä erityisen paljon.

multsi
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 214
Liittynyt: Ti Touko 08, 2012 5:11 pm

Re: Kauhajoen koti-&laitostalousoppilaitoksen ammuskelu (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja multsi » Pe Syys 18, 2020 8:41 am

Mua kiinnostaa se, että jos mattia haastateltiin maanantaina ja teko tapahtui tiistaina, niin olisiko ase otettu Matilta siltikään pois ennen tekoa? Tuskin matti mutka taskussa haastatteluun meni?

Aseluvan vientihän on hallintopäätös, josta voi valittaa, enkä tiedä miten nopeasti se olisi pantu täytäntöön ts otettu ase konkreettisesti pois. Mattihan olisi voinut sanoa tuovansa aseen itse tiistaina ja mennä tekemään tekonsa aivan suunnitelmien mukaan. Mattihan olisi voinut sanoa, että ase on mökillä tai jossain, eikä sen palauttaminen onnistu heti.

Mielestäni tuomio on melkoista jeesustelua.

Rebekka
Alokas
Viestit: 1
Liittynyt: Pe Syys 04, 2020 5:39 pm

Re: Kauhajoen koti-&laitostalousoppilaitoksen ammuskelu (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Rebekka » Pe Syys 18, 2020 8:00 pm

Onneksi tämä on viimeinkin ohi ja tämä meni kuten pitikin. Mikä kärsimys tämä tapahtuma on omaisille ollut! Olen läheltä seurannut erään uhrin omaisten taistelua ja olen jo ajatellut että he kuolee suruun. Onneksi näin ei ole käynyt. Kyllä aina tiettyinä päivinä tulee tuska ystävän poismenosta ja katkeruus sekä Saarta että poliisia kohtaan. Toivottavasti tälläistä ei enää tapahtuisi. Edelleen voimia ja jaksamista kaikille joita asia on lähemmin koskettanut.

cidip77
Alokas
Viestit: 17
Liittynyt: Ti Helmi 10, 2015 2:22 pm

Re: Kauhajoen koti-&laitostalousoppilaitoksen ammuskelu (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja cidip77 » Pe Syys 18, 2020 10:29 pm

Minulla on se käsitys, että tämä komissario ei ole poliisikoulua käynyt.
Olenko väärässä?

thinker2
Alibin satunnaislukija
Viestit: 134
Liittynyt: Ma Elo 13, 2018 9:56 pm

Re: Kauhajoen koti-&laitostalousoppilaitoksen ammuskelu (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja thinker2 » La Syys 19, 2020 12:05 am

cidip77 kirjoitti:
Pe Syys 18, 2020 10:29 pm
Minulla on se käsitys, että tämä komissario ei ole poliisikoulua käynyt.
Olenko väärässä?
Kovin tarkasti on varjeltu komisarion nimeä koko prosessin ajan. Olisi mielenkiintoista tietää, kuka E-P:n komisarioista oli kyseessä ja mikä oli koulutus.

cidip77
Alokas
Viestit: 17
Liittynyt: Ti Helmi 10, 2015 2:22 pm

Re: Kauhajoen koti-&laitostalousoppilaitoksen ammuskelu (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja cidip77 » La Syys 19, 2020 12:24 am

thinker2 kirjoitti:
La Syys 19, 2020 12:05 am
cidip77 kirjoitti:
Pe Syys 18, 2020 10:29 pm
Minulla on se käsitys, että tämä komissario ei ole poliisikoulua käynyt.
Olenko väärässä?
Kovin tarkasti on varjeltu komisarion nimeä koko prosessin ajan. Olisi mielenkiintoista tietää, kuka E-P:n komisarioista oli kyseessä ja mikä oli koulutus.
Raskaan virheen tämä mies teki ja sitä ei voi selittää, että silloin, siinä aikana oli vähän eri asia? Raskas virhe.

thinker2
Alibin satunnaislukija
Viestit: 134
Liittynyt: Ma Elo 13, 2018 9:56 pm

Re: Kauhajoen koti-&laitostalousoppilaitoksen ammuskelu (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja thinker2 » Su Syys 20, 2020 5:32 pm

cidip77 kirjoitti:
La Syys 19, 2020 12:24 am
thinker2 kirjoitti:
La Syys 19, 2020 12:05 am
cidip77 kirjoitti:
Pe Syys 18, 2020 10:29 pm
Minulla on se käsitys, että tämä komissario ei ole poliisikoulua käynyt.
Olenko väärässä?
Kovin tarkasti on varjeltu komisarion nimeä koko prosessin ajan. Olisi mielenkiintoista tietää, kuka E-P:n komisarioista oli kyseessä ja mikä oli koulutus.
Raskaan virheen tämä mies teki ja sitä ei voi selittää, että silloin, siinä aikana oli vähän eri asia? Raskas virhe.
Niin, mutta edelleen suojellaan kyseisen komisarion henkilöllisyyttä? Jos olisi kyseessä joku muu ammattiryhmä kun poliisi, niin aivan varmasti nimeä riepoteltaisiin mennen tullen. Pohjanmaalla toki on yleisessä tiedossa eräiden komisarioiden tekemiset vapaa-ajalla...mutta niin vain saa virassa jatkaa.

Avatar
Kalle-Ville
Wallander
Viestit: 1071
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 5:48 pm

Re: Kauhajoen koti-&laitostalousoppilaitoksen ammuskelu (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Kalle-Ville » Su Syys 20, 2020 8:42 pm

cidip77 kirjoitti:
Pe Syys 18, 2020 10:29 pm
Minulla on se käsitys, että tämä komissario ei ole poliisikoulua käynyt.
Olenko väärässä?
Lakimieskoulutuksella on mahdollista päästä suoraan komisarion virkaan, joten se on kyllä mahdollista, ettei hän ole käynyt poliisikoulua.
Suomen kansalaiset ovat muka tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia lain edessä, mutta toisilla meistä tätä tasa-arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta on jostakin syystä kuitenkin enemmän kuin muilla.

Jagge
Alibin satunnaislukija
Viestit: 118
Liittynyt: Ke Heinä 22, 2020 6:35 am

Re: Kauhajoen koti-&laitostalousoppilaitoksen ammuskelu (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Jagge » Ma Loka 12, 2020 11:47 am

cidip77 kirjoitti:
La Syys 19, 2020 12:24 am
thinker2 kirjoitti:
La Syys 19, 2020 12:05 am
cidip77 kirjoitti:
Pe Syys 18, 2020 10:29 pm
Minulla on se käsitys, että tämä komissario ei ole poliisikoulua käynyt.
Olenko väärässä?
Kovin tarkasti on varjeltu komisarion nimeä koko prosessin ajan. Olisi mielenkiintoista tietää, kuka E-P:n komisarioista oli kyseessä ja mikä oli koulutus.
Raskaan virheen tämä mies teki ja sitä ei voi selittää, että silloin, siinä aikana oli vähän eri asia? Raskas virhe.
Voidaan kyllä olla jälkiviisaita ja todeta että toisin olisi pitänyt toimia.

Mutta asia pitää arvioida sen tiedon varassa, mikä ko poliisilla oli silloin kun hän ratkaisun teki. Ei sen mukaan mitä taaphtui seuraavana päivänä.

Dope Boy
Tarkastaja Ankardo
Viestit: 1288
Liittynyt: To Marras 17, 2016 10:52 pm

Re: Kauhajoen koti-&laitostalousoppilaitoksen ammuskelu (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Dope Boy » Ma Loka 12, 2020 3:39 pm

Ei mun mielestä se luvan myöntänyt komisario ole ainoa virheen tehnyt jos nyt hän on virhettä tehnyt ollenkaan. moni muukin mokasi tässä tapauksessa.
"If you aim for a king, you better not miss"

Vastaa Viestiin