Miehen kuolema Posiolla 19.12.2013

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
kurvijor
Sabrina Duncan
Viestit: 358
Liittynyt: Ti Heinä 12, 2011 4:09 pm

Miehen kuolema Posiolla 19.12.2013

Viesti Kirjoittaja kurvijor »

Sodankylän surmatapuksessa oli pistetty tämän tapauksen linkit, joten teen erillisen ketjun.

Asunnosta löytyi miehen ruumis Posiolla - poliisi tutkii
Perjantai 20.12.2013 klo 16.56
Posiolaisesta asunnosta löytyi torstaina kuollut mies.

Posiolla sijaitsevasta yksityisasunnosta löydettiin miehen ruumis torstaina iltapäivällä.

Lapin poliisilaitos kertoo asiasta vähäsanaisessa tiedotteessa.

Poliisi tutkii tapahtumienkulkua ja lupaa tiedottaa asiasta enemmän tutkinnan edetessä.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013122 ... 0_uu.shtml

kurvijor
Sabrina Duncan
Viestit: 358
Liittynyt: Ti Heinä 12, 2011 4:09 pm

Re: Miehen kuolema Posiolla 19.12.2013

Viesti Kirjoittaja kurvijor »

Mies kuoli Posiolla – läsnä olleiden kovat syytteet kaatuivat käräjillä
KOTIMAA 14:26 |

Lapin käräjäoikeus on arvioinut Posiolla viime joulukuussa tapahtunutta kuolintapausta tyystin toisella tavalla kuin syyttäjä.

Se ei ole pitänyt miehen kuolemasta vastuullisina ainuttakaan niistä kolmesta miehestä, jotka syyttäjän mielestä olivat siitä vastuussa.

Syyttäjä väitti, että vuonna 1985 syntynyt mies tappoi toisen miehen 19. joulukuuta Posiolla. Syyttäjän mukaan vuonna 1985 syntynyt mies kuristi uhria kaulasta niin, että hänen hengityksensä salpautui.

Syytetty on työskennellyt pitkään vartijana. Syyttäjän mukaan hän on järjestyksenvalvontaan ja voimankäyttöön koulutettuna henkilönä tiennyt, että voimallisen kuristamisen varsin todennäköinen seuraus on kuolema.

Hän väitti, että kaksi vuonna 1987 syntynyttä miestä teippasi uhrin kädet ja jalat. Hänen näkemyksensä mukaan vuonna 1985 syntynyt mies kuristi uhria teippauksen jälkeen niin kovaa, että hän kuoli.

Syyttäjä: Jää vähintäänkin varteen otettava epäilys

Lapin käräjäoikeus on toista mieltä. Se on hylännyt kaikki vuonna 1985 syntynyttä miestä vastaan nostetut syytteet.

Mies väitti oikeudessa, että hän tuli asuntoon vasta siinä vaiheessa, kun hänet pyydettiin elvyttämään uhria. Miehen mukaan hän ei tehnyt uhrille väkivaltaa eikä myötävaikuttanut hänen kuolemaansa.

Käräjäoikeuden mielestä asiassa jää vähintäänkin varteen otettava epäilys siitä, oliko syytetty uhrin asunnossa ennen tämän elvyttämistä vai ei. Tästä syystä se hylkäsi syytteen taposta ja toissijaiset syytteet törkeästä pahoinpitelystä sekä törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Mies otettiin kolmikosta ensimmäisenä kiinni. Kaksi muuta syytettyä napattiin poliisin huomaan useita päiviä myöhemmin. Käräjäoikeuden mukaan on selvää, että heillä on ollut mahdollisuus keskustella keskenään tapahtumista.

”On yleisestikin selvää, että vastaajilla voi olla intressinä niin sanotusti puhua tapahtumia jonkun toisen henkilön päälle”, käräjäoikeus toteaa tuomiossaan. Sen mielestä pelkästään vuonna 1987 syntyneiden miesten kertomusten perusteella ei voida päätellä, että vuonna 1985 syntynyt mies olisi ollut asunnossa jo ennen uhrin elvyttämistä.

Sohvalla nukkunut puoliso teipattiin

Syyttäjä vaati vuonna 1987 syntyneille miehille tuomiota törkeästä kuolemantuottamuksesta. Hän väitti, että kaksikko suhtautui hyväksyvästi uhrin kuristamiseen.

Käräjäoikeus näki toisin. Sen mielestä asiassa ei saatu näytettyä sitä, että vuonna 1985 olisi kuristanut uhria joten asiassa ei saatu näytettyä myöskään sitä, että kaksikko olisi suhtautunut siihen hyväksyvästi. Näin ollen se hylkäsi myös kuolemantuottamusta koskevat syytteet.

Kaksikko piti surmansa saanutta uhria kiinni ja teippasi hänet. Käräjäoikeuden mielestä kiinni pitäminen ja teippaaminen ei täytä pahoinpitelyrikoksen tunnusmerkistöä, joten myös syyte törkeästä pahoinpitelystä kaatui.

Tapahtumahetkellä uhrin asunnossa oli hänen puolisonsa, joka oli nukkumassa sohvalla. Vuonna 1987 syntyneet miehet väänsivät hänen kätensä selän taakse ja kuristivat häntä. Naisen suu ja kädet teipattiin, minkä lisäksi häntä lyötiin päähän nyrkillä ja tylpällä esineellä. Käräjäoikeuden mukaan miehet syyllistyivät menettelyllään törkeään pahoinpitelyyn ja vapaudenriistoon.

Asunnosta vietiin lääkkeitä, kaksi kännykkää ja kaukosäädin. Käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1987 syntyneet miehet myös törkeästä ryöstöstä.

Omaisten korvausvaatimukset kaatuivat

Juise Juho-Heikki Koski tuomittiin 2,5 vuodeksi ehdottomaan vankeuteen. Myös Antti Petteri Mourujärvi sai 2,5 vuoden vankeustuomion. Heidät passitettiin Oulun vankilaan.

Vangittuna aiemmin ollut vuonna 1985 syntynyt mies on vapautettu. Käräjäoikeus päästi hänet vapauteen jo aiemmin heti pääkäsittelynsä jälkeen.

Surmansa saaneen miehen omaiset vaativat syytetyiltä useiden kymmenien tuhansien eurojen edestä vahingonkorvauksia. Koska syytetyt eivät käräjäoikeuden mielestä aiheuttaneet tämän kuolemaa tai osallistuneet sen aiheuttamiseen, hylkäsi se korvausvaatimukset.

Koski ja Mourujärvi joutuvat kuitenkin maksamaan surmansa saaneen uhrin puolisolle erilaisia vahingonkorvauksia yhteensä noin 10 000 euron edestä.

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/mi ... la/661813/

kurvijor
Sabrina Duncan
Viestit: 358
Liittynyt: Ti Heinä 12, 2011 4:09 pm

Re: Miehen kuolema Posiolla 19.12.2013

Viesti Kirjoittaja kurvijor »

Tuli ehkä pistettyä väärään ketjuun. Modet voi siirtää halutessaan selvittämättömiin.

Aizerbaidzan
Horatio Caine
Viestit: 6473
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: Miehen kuolema Posiolla 19.12.2013

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Rovaniemen hovioikeus teki tapauksesta erilaisen tulkinnan. Syytteistä käräjillä vapautunut, vuonna 1985 syntynyt entinen vartija Matti Kari Tapani Hakala katsottiin päätekijäksi ja tuomittiin taposta yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen. Juise Kosken ja Antti Mourujärven tuomiot korotettiin viiden vuoden mittaisiksi.

Lähde: MTV

fbiagentti
Sofia Karppi
Viestit: 418
Liittynyt: Su Joulu 21, 2014 7:35 pm

Re: Miehen kuolema Posiolla 19.12.2013

Viesti Kirjoittaja fbiagentti »

Rovaniemen hovioikeus on langettanut pitkiä vankeustuomiota miehen kuolemaan johtaneesta ryöstöstä.

Kolmesta alle 30-vuotiaasta miehestä koostunut porukka tunkeutui toissa vuoden joulukuussa kerrostaloasuntoon Posiolla tarkoituksenaan ryöstää asukkailta reseptilääkkeitä.

Estääkseen vastarinnan miehet sitoivat asunnossa asuneen pariskunnan. Molempia myös pahoinpideltiin, miestä rajummin. Hän kuoli kuristamisesta aiheutuneisiin vammoihin.

Mainos (uutinen jatkuu alla)

Kolmikon kertomukset tapahtumista kuitenkin erosivat toisistaan niin paljon, että Lapin käräjäoikeus ja Rovaniemen hovioikeus päätyivät täysin erilaisiin ratkaisuihin.

NÄIN OIKEUDET PÄÄTTIVÄT

- Syyttäjä vaati Hakalalle molemmissa oikeusasteissa rangaistusta taposta ja törkeästä ryöstöstä. Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet, koska sen mielestä oli mahdollista, että Hakala oli tekoaikaan rappukäytävässä. Hovioikeus sen sijaan katsoi Hakalan syyllistyneen molempiin rikoksiin ja tuomitsi tämän 9 vuoden vankeusrangaistukseen.

- Koskelle ja Mourujärvelle syyttäjä vaati tuomiota törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä ryöstöstä. Syyttäjän mukaan kaksikko syyllistyi törkeään kuolemantuottamukseen, koska he eivät keskeyttäneet uhrin kuristamista.

- Koska syyttäjä ei käräjäoikeuden mukaan pystynyt todistamaan Hakalan kuristaneen miesuhria, eivät Mourujärvi ja Koski voineet suhtautua kuristamiseen hyväksyvästi. Siksi syytteet törkeästä kuolemantuottamuksesta kaatuivat käräjillä. Sen sijaan miehet syyllistyivät oikeuden mukaan törkeään ryöstöön ja naisuhrin osalta törkeään pahoinpitelyyn. Molemmille tuomittiin 2 vuoden ja 6 kuukauden vankeusrangaistukset.

- Kun hovioikeus katsoi Hakalan syyllistyneen tappoon, tuomittiin kaksikkokin törkeästä kuolemantuottamuksesta. Lisäksi hovioikeus katsoi heidän syyllistyneen törkeään ryöstöön, mutta naisen pahoinpitelyn sisältyneen ryöstöön. Molemmat miehet saivat hovioikeudessa 5 vuoden tuomion.

- Jos käräjäoikeuden tuomio olisi siis jäänyt voimaan, ei ketään olisi tuomittu miehen surmaamisesta.

Käräjäoikeus vapautti vuonna 1985 syntyneen Matti Kari Tapani Hakalan kaikista syytteistä ja tuomitsi vuonna 1987 syntyneet Juise Juho-Heikki Kosken ja Antti Petteri Mourujärven 2 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen.

Hovioikeus sen sijaan katsoi, että Hakala olikin päätekijä ja tuomitsi tämän taposta 9 vuoden vankeuteen. Kosken ja Mourujärven osalta rangaistukset nostettiin 5 vuoteen.

Kaksi eri tarinaa
Hakala kiisti molemmissa oikeusasteissa olleensa asunnossa miesuhrin kuollessa. Oman kertomuksensa mukaan hän oli rappukäytävässä siihen asti, että kaksi muuta kaipasivat apua elottoman uhrin elvyttämisessä.

Hän oli mennyt taloon ostaakseen kannabista, eikä ollut tiennyt ryöstösuunnitelmista. Muut miehet hän kertoi tavanneensa vasta edellisenä päivänä.

Koski ja Mourujärvi taas kertoivat, että nimenomaan Hakala oli heistä se, joka kuristi miesuhrin kuoliaaksi. Heidän mukaansa ryöstösuunnitelma oli tehty kolmistaan.

Molemmat uhrit sidottiin vastarinnan estämiseksi, mutta miehen onnistui irroittautua teipeistä. Silloin Koski ja Mourujärvi olivat kertomansa mukaan pitäneet miestä aloillaan, ja Hakala oli pitänyt uhria jonkinlaisessa hallintaotteessa kaulan kohdalta, minkä seurauksena tämä oli mennyt tajuttomaksi.

Kaksikon mukaan aiemmin vartijana toiminut Hakala oli näyttänyt heille jo etukäteen asunnossa käytetyn hallintaotteen.

Kaksi eri tulkintaa
Käräjäoikeus katsoi, että asiassa jää vähintäänkin varteen otettava epäilys siitä, onko Hakala ollut asunnossa ennen uhrin elvyttämistä. Hänen roolistaan oli olemassa vain kanssavastaajien kertomus, sillä naisuhri näki hänet asunnossa vasta elvytystilanteessa.

Koska syyttäjä ei oikeuden mielestä pystynyt osoittamaan Hakalan surmanneen miesuhria, eivät kaksi muuta miestä voineet syyllistyä törkeään kuolemantuottamukseen suhtautumalla kuristamiseen hyväksyvästi.

Hakalaa päätekijänä pitänyt hovioikeus puolestaan katsoi, että muiden syytettyjen kertomukset olivat yhtenevät sekä keskenään että asunnossa olleen naisuhrin kertomuksen kanssa. Lisäksi hovioikeus korosti rappukäytävässä tekoaikaan olleen naapurin todistusta, jonka mukaan käytävässä ei ollut ketään.

Oikeus myös katsoi, että entisenä vartijana Hakalalla oli parhaat tiedot siitä, miten uhri tehdään puolustuskyvyttömäksi. Oikeus katsoi, että Koski ja Mourujärvi syyllistyivät törkeään kuolemantuottamukseen, koska eivät puuttuneet tilanteeseen.

Juttua korjattu 3.1. klo 14.22. Kyseessä oli toissa vuoden joulukuussa tapahtunut ryöstö, ei viime vuoden joulukuussa, kuten jutussa virheellisesti kerrottiin.

-Jos kyseessä on sama Antti Mourujärvi mikä löytyy facebookista, niin hän näyttää olleen vielä jouluna hiihtelemässä. Aika harvinainen nimi, löytyykö Posiolta kaksi samannimistä? Muutenkin facebook stalkkauksen perusteella vähän epätyypillisen oloisia tämän kaltaisen rikoksen suorittajiksi.

TinTin
Remington Steele
Viestit: 205
Liittynyt: Ma Kesä 23, 2008 2:31 pm

Re: Miehen kuolema Posiolla 19.12.2013

Viesti Kirjoittaja TinTin »

Eiköhän ole kyse siitä toisesta a.m:stä mikä löytyy facesta. Ainakin facepäivitykset päättyvät marraskuussa 2013 ennen kiinnijäämistään.

BoomBastard
Alokas
Viestit: 1
Liittynyt: Ke Maalis 18, 2015 9:28 pm

Re: Miehen kuolema Posiolla 19.12.2013

Viesti Kirjoittaja BoomBastard »

Yllätystodistus erikoisessa henkirikosjutussa: Istuuko syytön mies vankilassa?
29-vuotias Matti istuu parhaillaan Hämeenlinnan vankilassa suorittamassa yhdeksän vuoden rangaistusta henkirikoksesta.

Hän sai uudenvuodenaattona Rovaniemen hovioikeudesta tuomion keski-ikäisen posiolaismiehen taposta. Tuosta hetkestä lähtien Matin aika on kulunut valituslupahakemusta korkeimpaan oikeuteen laatiessa.

TÄSTÄ ON KYSE

Keski-ikäinen mies surmattiin asunnossaan Posiolla 19.12. 2013.

Syyttäjän mukaan vuonna 1985 syntynyt Matti surmasi miehen kuristamalla ja paikalla olleet muut miehet olivat mukana teippaamassa uhrin käsiä ja jalkoja.

Lapin käräjäoikeus vapautti Matin syytteestä 14.4. 2014. Kaksi muuta syytettyä tuomittiin samassa asunnossa olleen naisen törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä ryöstöstä ja vapaudenriistosta 2 vuoden ja 6 kuukauden rangaistuksiin. Miehen surmaamisesta ei siis tuomittu ketään, sillä Matti olisi pitänyt tuomita taposta, jotta kaksi muuta olisivat saaneet tuomion törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa jäi vähintäänkin järkevä epäily siitä, oliko Matti asunnossa ennen uhrin elvyttämistä. Se korosti asunnossa olleen naisuhrin kertomusta, jonka mukaan hän näki Matin asunnossa vasta elvytystilanteessa. Lisäksi se katsoi, että muilla vastaajilla saattoi olla intressinä puhua tapahtumia jonkin toisen henkilön päälle.

Rovaniemen hovioikeus teki päinvastaisen ratkaisun 31.12. 2014. Se tuomitsi Matin taposta yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen ja muut kaksi viideksi vuodeksi vankeuteen törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä ryöstöstä.

Hovioikeus korosti omassa päätöksessään rappukäytävässä olleen todistajan kertomusta, jonka mukaan hän ei ollut tekoaikaan nähnyt ketään rappukäytävässä. Hovioikeus katsoi, että sokkeloisessa käytävässä voi pysyä näkymättömissä, mutta sen mukaan Matin kertoma tapahtumien kulku voitiin sulkea riittävällä varmuudella pois muun todistelun perusteella.

Hovioikeus myös katsoi, että muiden vastaajien kertomukset olivat uskottavampia kuin Matin, sillä ne olivat yksityiskohtaisia ja keskenään ristiriidattomia.

Matin lisäksi myös kaksi muuta miestä ovat hakeneet valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. He kiistävät syyllistyneensä asiassa törkeään kuolemantuottamukseen ja törkeään ryöstöön.

MTV Uutisten puhelimitse tavoittama Matti väittää nimittäin olevansa syytön. Matin mukaan hän seisoi rappukäytävässä samaan aikaan, kun miesuhri kuristettiin asunnossaan joulukuussa 2013.

– Muut menivät sisään asuntoon, mutta minä seisoin koko ajan käytävässä. Kun asunnon ovi seuraavan kerran aukesi, minua pyydettiin elvyttämään tajutonta uhria, Matti sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Matti oli mennyt asunnolle kahden paikallisen miehen kanssa, joihin hän oli tutustunut edellisenä päivänä työmatkallaan. DJ:nä toimiva Matti oli tullut Helsingistä Kuusamoon keikalle.

Matin mukaan kolmikon oli tarkoitus ostaa uhrilta kannabista illanviettoa varten, mutta vierailu päättyikin siihen, että koko kolmikko häipyi asunnolta ambulanssin uhrille soitettuaan.

– Seuraavana päivänä olin Kuusamossa keikalla ja neljä poliisia tuli hakemaan minua kesken kaiken. Silloin ajattelin, että ei tässä ole mitään hätää, koska tiesin, etten ollut osallinen juttuun, Matti muistelee.

Toisin kuitenkin kävi. Mieskaksikko kertoi, että juuri Matti oli todellinen tappaja ja hän istui tutkintavankeudessa Lapin käräjäoikeuden käsittelyyn asti. Käräjäoikeus uskoi Mattia, hovioikeus kahta muuta.

Todistaja: Vaikenin uhkailun takia
Matti hakee valituslupaa korkeimmasta oikeudesta usealla perusteella, mutta keskeisin syy liittyy uusiin todisteisiin.

Poikkeuksellisessa jutussa poliisi on joutunut tekemään uuden kuulustelun vielä hovioikeuden tuomion jälkeen. Valituslupahakemukseen liitetyssä kuulustelussa on puhutettu naista, joka on tähän asti kieltäytynyt todistamasta. Matille määrätty yhdeksän vuoden tuomio muutti kuitenkin mielen.

Nainen on toisen vyyhdissä tuomitun miehen entinen puoliso. Hän kertoo helmikuun alussa tehdyssä kuulustelussa, että mies oli tunnustanut hänelle heti tapahtuneen jälkeen kuristaneensa miesuhria vahingossa liikaa, jolloin tämä oli kuollut.

Lisäksi mies oli kertonut käräjäoikeuden tuomion jälkeen vankilan perhetapaamisessa, että Matti puhui oikeudessa totta.

– Hän kertoi minulle tuolloin henkilökohtaisesti, että kaikki, mitä Matti on käräjillä puhunut, on totta. Tajusin heti tuossa vaiheessa, että Matti ei ole osallistunut tuon miehen tappamiseen mitenkään ja nyt Matti on saanut pisimmän tuomion kaikista näistä henkilöistä, nainen kertoo kuulustelussa.

Nainen ei ole todistanut asiassa aiemmin, sillä hän kihlautui tuolloisen puolisonsa kanssa viikko tapon jälkeen ja käytti esitutkinnassa ja oikeuskäsittelyissä kokonaankieltäytymisoikeutta, eli oikeutta olla todistamatta lähiomaista vastaan.

Kuulustelussa nainen kertoi, että osasyy vaikenemiseen olivat vankilasta lähetetyt uhkailukirjeet.

– Hän uhkasi kirjeissä, että jos lähden puhumaan asiasta, niin silloin hän pistää minut ja perheeni palasiksi ja vie kaatopaikalle pienissä paloissa, eikä meitä löydettäisi ikinä sieltä.

Syyttäjä tyrmää uudet todisteet
Valituslupahakemuksessa toivotaan korkeimmalta oikeudelta ennakkoratkaisua siihen, voidaanko kokonaankieltäytymisoikeus myös joissain tapauksissa murtaa.

– Puhuin todistajan kanssa jo aiemmin puhelimessa, jossa hän kertoi samat asiat kuin kuulustelussa. Hovioikeus kuitenkin hylkäsi tämän syyttömyyttäni tukevan tallenteen käyttämisen todisteena läheistodistamiskieltoon vedoten, Matti sanoo.

Puolustuksen mielestä korkeimman oikeuden olisi hyvä ottaa kantaa siihen, voidaanko absoluuttisena pidettyä kieltäytymisoikeutta kiertää, jos todistelu on syytetyn esittämää ja syytettä vastaan puhuvaa.

Valituslupahakemuksessa puolustus vaatii, että KKO joko hyväksyy puhelinkeskustelutallenteet ja Facebook-keskustelun todisteeksi ja hylkää syytteet taposta ja törkeästä ryöstöstä tai palauttaa jutun takaisin Rovaniemen hovioikeuden käsiteltäväksi.

Jos korkein oikeus haluaisi itse käsitellä asian, toivoo puolustus suullista käsittelyä ja mahdollisuutta hyödyntää hovioikeuden hylkäämiä todisteita sekä uutta kuulustelua.

Jutun syyttäjä Petteri Perälä ei pidä uusia todisteita merkittävinä.

– Esitutkinta on suoritettu kattavasti. Sekä tekijä että tekotapa on yksilöity niin, että järkevää epäilystä ei jää, hän sanoo MTV Uutisille.
http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikke ... sa/4899230

jokuvaankuka
Alokas
Viestit: 1
Liittynyt: Ke Heinä 08, 2015 12:50 am

Re: Miehen kuolema Posiolla 19.12.2013

Viesti Kirjoittaja jokuvaankuka »

http://maaltamuurientaa.omasivu.fi

Tuosta linkistä löysin blogin missä yksi osapuolista kertoo tapahtumien kulusta..

Karua hommaa!

sebvet
Armas Tammelin
Viestit: 77
Liittynyt: Ma Marras 25, 2013 6:08 pm

Re: Miehen kuolema Posiolla 19.12.2013

Viesti Kirjoittaja sebvet »

Mourujärviki lähti liskolle samantien kun luki tuo käräjäoikeuden päätös lehessä.

Aizerbaidzan
Horatio Caine
Viestit: 6473
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: Miehen kuolema Posiolla 19.12.2013

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Asia ei etene korkeimman käsittelyyn.
MTV kirjoitti:http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikke ... sa/5334400

KKO ei myöntänyt valituslupaa
Posion henkirikosjutussa


JULKAISTU 29.09.2015 10:18


Korkein oikeus ei myönnä valituslupaa Posion erikoisessa henkirikosjutussa.

Näin ollen Rovaniemen hovioikeuden alkuvuodesta antava langettava tuomio jää voimaan.

Vuonna 1985 syntynyt Matti Kari Tapani Hakala tuomittiin 9 vuoden vankeuteen taposta. Käräjäoikeus oli aiemmin vapauttanut Hakalan kaikista syytteistä, mutta hovi katsoi Hakalan olleen päätekijä.

Juise Juho-Heikki Koski ja Antti Petteri Mourujärvi tuomittiin 5 vuodeksi vankeuteen mm. törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Kaikki tuomitut olivat hakeneet asiassa valituslupaa.

Keski-ikäinen mies tapettiin asunnossaan Posiolla 19. joulukuuta 2013.

Avatar
CSI
Jessica Fletcher
Viestit: 3092
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Miehen kuolema Posiolla 19.12.2013

Viesti Kirjoittaja CSI »

Voimakas tuuli ruoskii Vilppulan vankilan pihamaata paikallisessa syysmyrskyssä. Vastassa on taposta tuomittu mies, 31-vuotias Matti Hakala, joka kertoo olevansa syyttömänä vankilassa. Samankaltaisia lausahduksia kuulee tuon tuostakin, mutta Matin tarina saattaa olla jopa totta.
Hakala istuu vankilassa, koska keski-ikäinen mies surmattiin joulukuussa 2013 asunnossaan Posiolla. Syyttäjän mukaan Hakala tappoi tämän miehen kuristamalla ja kaksi muuta miestä osallistuivat tekoon teippaamalla käsiä ja jalkoja.

Niin vain kävi, että Lapin käräjäoikeus vapautti Hakalan syytteestä 14.4.2014. Kaksi muuta syytettyä sai 2 vuoden 6 kuukauden tuomion samassa asunnossa olleen naisen törkeästä pahoinpitelystä, vapaudenriistosta ja törkeästä ryöstöstä. Miehen surmaamisesta ei tuomittu ketään.

Käräjäoikeuden mukaan jutussa jäi vähintäänkin järkevä epäily siitä, oliko Matti asunnossa ennen uhrin elvyttämistä. Asunnossa ollut naisuhri kertoi Hakalan olleen asunnossa vasta siinä vaiheessa, kun miestä ryhdyttiin elvyttämään. Käräjäoikeus myös epäili, että muilla vastaajilla oli halu puhua tapahtumia Hakalan päälle.

Mutta seuraava oikeusaste ei ollutkaan samaa mieltä käräjäoikeuden kanssa. Rovaniemen hovioikeus käänsi jutun mullin mallin ja tuomitsi Hakalan taposta 9 vuoden vankeusrangaistukseen.

Hakala haki valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Valituslupahakemusta varten poliisi teki lisätutkinnan.

Juupas-eipäs-kiistely muuttui mielenkiintoiseksi, kun aiemmin todistamasta kieltäytynyt nainen ilmoittikin, että juttuvyyhdissä mukana ollut mies oli tunnustanut hänelle aiheuttaneensa uhrin kuoleman. Hän oli kertonut kuristaneensa liikaa, minkä johdosta uhri oli menehtynyt. Vielä tämän lisäksi mies kertoi vankilan perhetapaamisessa, että Matti Hakala on kertonut asiat oikeudessa juuri niin kuin ne ovat, totuudenmukaisesti siis. Hovioikeus ei Hakalan kertomuksia uskonut.

– Hän kertoi minulle tuolloin henkilökohtaisesti, että kaikki, mitä Matti on käräjillä puhunut, on totta. Tajusin heti tuossa vaiheessa, että Matti ei ole osallistunut tuon miehen tappamiseen mitenkään ja nyt Matti on saanut pisimmän tuomion kaikista näistä henkilöistä, nainen kertoi kuulustelussa.

Nainen ei ollut aiemmin todistanut, koska hän oli mennyt kihloihin noin viikon kuluttua henkirikoksesta yhden syytettynä olleen miehen kanssa. Silloin voi käyttää oikeutta olla todistamatta lähiomaista vastaan. Nainen selitti vaikenemisensa syyksi uhkailun. Hän kertoi saaneensa vankilasta uhkailukirjeitä.

Korkein oikeus ei kuitenkaan myöntänyt valituslupaa, joten Hakalan 9 vuoden tuomio taposta jäi voimaan.

Kannabiksen hakureissulla

Matti Hakalan elämäntilanne oli ennen henkirikosta suorastaan erinomainen.

- Toimin yksityisyrittäjänä. Tein paljon musiikkivideoita ja erikoistehosteita sekä toimin DJ:nä. Vietin ihan normaalia yrittäjän arkea.

Joulukuussa 2013 työ vei Matin Kuusamoon, jossa hän tapasi kaksi miestä, joiden kanssa hän lähti hakemaan kannabista Posiolta.

- Mentiin kerrostaloon sisälle ja minun käskettiin jäädä rappukäytävään siksi aikaa, että miehet saavat hoidettua omat bisneksensä. Seuraavan kerran kun ovi avattiin, multa kysyttiin, että osaanko elvyttää. Sitten ei muuta kuin kämppään sisälle. Siellä oli keski-ikäinen mieshenkilö ketarat ojossa. Häntä elvytettiin jonkin aikaa, mutta ei siitä kuulunut kuin jonkinlaista korinaa.
Yksi paikalla olleista soitti hätäkeskukseen ja totesi lopuksi, että ”nyt lähdetään”.

- Totesin olevani tuntemattomassa paikassa, tuntemattomien ihmisten kanssa, joten niin lähdin minäkin.

Hakala palasi Kuusamoon ja meni seuraavana päivänä soittamaan paikalliseen ravintolaan levyjä, niin kuin oli sovittu.

- Ehdin soittaa pari tuntia, kun poliisisetä tuli toivomaan kappaletta. Hän pyysi minut takahuoneen puolelle ja totesi saman tien, että ”sinut on kiinniotettu henkirikoksesta”. Siitä sitten mentiin Posion poliisiasemalle ja edelleen Rovaniemen poliisivankilaan.

Yhdeksän vuotta tuli

Hakala oli tutkintavankina yli kolme kuukautta. Sitten tuli käräjäoikeuden käsittely, jossa luettiin syyte taposta. Tunnelma muuttui helpottuneeksi viimeistään silloin, kun käräjäoikeus määräsi, että Hakala on päästettävä heti vapaaksi.

Myöhemmin juttu meni hovioikeuteen, jossa käsiteltiin samat asiat uudelleen. Hakalan mukaan tilanne näytti edelleen valoisalta. Asianajaja hieman rauhoitteli, että vielä ei ole aika tuulettaa.
Rovaniemen hovioikeus antoi tuomion uudenvuodenaattona 2013. Hakala oli juuri savusaunaa ja paljua lämmittämässä, kun puhelin soi. Siellä oli asianajaja, joka ilmoitti, että nyt on huonoja uutisia.

”Hovioikeus antoi yhdeksän vuotta”, kuului synkkä uutinen puhelimen välityksellä. Hakala otti tämän lähinnä vitsinä, ja asianajaja joutui pariin otteeseen vakuuttamaan, että linnareissu on edessä.

- Silmissä pimeni saman tien ja maa lähti jalkojen alta. Hetken aikaa näkökentässä oli pelkkää mustaa. Kun sain kerättyä itseni, kysyin, mitäs mä nyt sitten teen. Asianajaja vastasi: ”Et mitään!”

Hakalasta oli jo annettu etsintäkuulutus, jonka mukaan hänet on otettava kiinni tavattaessa. Hakala jäi viettämään uutta vuotta, mutta samalla mielessä pyöri ajatus, milloin poliisit tulevat hakemaan.

- Istuin paljun rappusille ihmettelemään asiaa. Siinä mietin, että mitä helvettiä tässä maailmassa tapahtuu.

- Kirjoitin kaikille perheenjäsenille ja tuttaville uudenvuoden tervehdykset, jossa samalla kerroin lähteväni valtion hotelliin istumaan 9 vuoden tuomiota. Siinä sitten vietettiin uuden vuoden kinkerit ja samalla läksiäiseni.

Kun pari päivää oli kulunut, Hakala soitti itse Lahden poliisiasemalle, ja kertoi tilanteen. Hän halusi tietää, kuinka kuuluu toimia, mutta poliisikaan ei heti sitä tiennyt. Lopulta mies pyydettiin poliisiasemalle, josta alkoi matka vankilaan.

Luksusvankila

Matti Hakalaa ei ole aiemmin tuomittu rikoksista. Mutta nyt vankilamaailma on jo tuttuakin tutumpi. Häntä on siirrelty vankilasta toiseen.

- Tässä pitää vaan asennoitua niin, että jokainen päivä on eteenpäin.

Hakalalle oli itsestään selvää, että hän tekee tuomionsa aikana töitä. Niitä hommia, mitä kussakin vankilassa on. Hämeenlinnassa pesulahommia, Pelsolla korjaamotöissä, putsarina ja eläintenhoitajana sekä Vilppulassa metallipajalla.

Vilppulan vankilaan hänet siirrettiin vasta hiljattain. Siellä ei ole muureja eikä piikkilankaa. Kyseessä on 73-paikkainen avolaitos ”keskellä ei mitään”. Ympärillä on kaunis luonto.
Vilppulan avovankila näyttää pikemminkin lomanviettopaikalta kuin vankilalta.

- Jos suoraan sanon, niin tämä on maanpäällinen paratiisi. Tällä ei ole vankilan kanssa mitään muuta tekemistä kuin nimi. Joku maksaa monta sataa euroa siitä, kun lähtee viettämään mökkiviikonloppua Ikaalisiin. Täälläkin on järvi ihan tuossa vieressä, sauna lämpenee kaksi kertaa viikossa. Meillä on kolme venettä ja halutessaan voi lähteä vaikka kalastamaan.

- Tiistaisin ja perjantaisin on kauppapäivä. Silloin auto tulee pihaan ja lähdetään Vilppulan kylälle ostoksille.

Tekemisen puutetta Vilppulan vankilassa ei ainakaan ole. Hakala luettelee pitkän listan erilaisia vapaa-ajan harrastuksia, joita vankilassa voi tehdä. Urheilulajeja on varmaan kymmeniä.

Entä ruoka?

- Ruoka on todella hyvää. Tänään oli paistettuja perunoita ja jauhelihakastiketta, hän mainitsee.

Matti Hakala tietää tarkan vapautumispäivänsä. Se on 18.3.2019.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."

Avatar
CSI
Jessica Fletcher
Viestit: 3092
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Miehen kuolema Posiolla 19.12.2013

Viesti Kirjoittaja CSI »

jokuvaankuka kirjoitti:http://maaltamuurientaa.omasivu.fi

Tuosta linkistä löysin blogin missä yksi osapuolista kertoo tapahtumien kulusta..

Karua hommaa!
No se oli hienoa ettet osannut laittaa blogiasi mihinkään vähän säilyvämpään paikkaan. Sitä kun ei enää ole.

Olisit kopsannut tekstisi vaikka ihan tänne - tai kirjoittanut suoraan tänne, "jokuvaankuka"-Matti. Mielellämme olisimme kuulleet tarinasi ihan autenttisena.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."

Doctor Lecter
James Bond (Timothy Dalton)
Viestit: 13486
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Miehen kuolema Posiolla 19.12.2013

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

CSI kirjoitti:Matti Hakalan elämäntilanne oli ennen henkirikosta suorastaan erinomainen.
- Toimin yksityisyrittäjänä. Tein paljon musiikkivideoita ja erikoistehosteita sekä toimin DJ:nä. Vietin ihan normaalia yrittäjän arkea.

Joulukuussa 2013 työ vei Matin Kuusamoon, jossa hän tapasi kaksi miestä, joiden kanssa hän lähti hakemaan kannabista Posiolta.
Onko elämäntilanne silloin erinomaisella tolalla, jos tuntee tarvetta kannabiksen käyttöön? Onko se siis normaalia yrittäjän arkea? Hakala on luullut kaiken olevan hyvin, mutta tarve saada pää sekaisin kertoo sisäisestä pahasta olosta - päihteiden pariin pakeneminen kertoo, että hänellä on ollut paha olo, jota ei ole voinut edes itselleen tunnustaa.
CSI kirjoitti:Entä ruoka?
- Ruoka on todella hyvää. Tänään oli paistettuja perunoita ja jauhelihakastiketta, hän mainitsee.
Mukava kuulla, että ainakin Vilppulan vankilassa saa hyvää ruokaa - eikä sitä tarvitse itse maksaa. Vastaanottokeskuksissa kolme kertaa päivässä tarjoiltu "ei kelpaa koirillekaan" - sitäkään ei tarvitse itse maksaa. Vanhuksille lämmitetään teollisesti tehty kaalikääryle, jonka joku lävistyksiä täynnä oleva mykkä käy tuomassa - jos fb-päivityksiltään ehtii. Vanhukset maksavat ruokansa itse.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Muppe
Rico Tubbs
Viestit: 1241
Liittynyt: Ma Elo 24, 2015 9:35 pm

Re: Miehen kuolema Posiolla 19.12.2013

Viesti Kirjoittaja Muppe »

Doctor Lecter kirjoitti:
CSI kirjoitti:Matti Hakalan elämäntilanne oli ennen henkirikosta suorastaan erinomainen.
- Toimin yksityisyrittäjänä. Tein paljon musiikkivideoita ja erikoistehosteita sekä toimin DJ:nä. Vietin ihan normaalia yrittäjän arkea.

Joulukuussa 2013 työ vei Matin Kuusamoon, jossa hän tapasi kaksi miestä, joiden kanssa hän lähti hakemaan kannabista Posiolta.
Onko elämäntilanne silloin erinomaisella tolalla, jos tuntee tarvetta kannabiksen käyttöön? Onko se siis normaalia yrittäjän arkea? Hakala on luullut kaiken olevan hyvin, mutta tarve saada pää sekaisin kertoo sisäisestä pahasta olosta - päihteiden pariin pakeneminen kertoo, että hänellä on ollut paha olo, jota ei ole voinut edes itselleen tunnustaa.
CSI kirjoitti:Entä ruoka?
- Ruoka on todella hyvää. Tänään oli paistettuja perunoita ja jauhelihakastiketta, hän mainitsee.
Mukava kuulla, että ainakin Vilppulan vankilassa saa hyvää ruokaa - eikä sitä tarvitse itse maksaa. Vastaanottokeskuksissa kolme kertaa päivässä tarjoiltu "ei kelpaa koirillekaan" - sitäkään ei tarvitse itse maksaa. Vanhuksille lämmitetään teollisesti tehty kaalikääryle, jonka joku lävistyksiä täynnä oleva mykkä käy tuomassa - jos fb-päivityksiltään ehtii. Vanhukset maksavat ruokansa itse.
Vankiloiden ruuat on hyviä,avotaloissa ihan loistavia ja sitä todellakin saa tarpeeksi,jälkiruokaakin on jokapäivä ja tuoretta leipää eri sorttia,se tuskin on viattoman Hakalan vika vaikka DL onki aina paha olla? turha sinunkaan aukoa naamaa,todennäköisesti syyttömälle miehelle joka ei todellakaan päätä noista mainitsemistasi asioista.Ole hiljaa joskus kun et osaa nykyään kommunikoida vaan vittuilet kelle sattuu,sua varmaan hakataan paljon ulkona? Ja PS avotaloissa joka vangilta otetaan ruokaraha palkasta pois automaattisesti,en muisita paljon se oli,mutta sen verran kuin kävis lounaspaikassa melkein ja se on monessa talossa yks ateria päivässä,klo 16.00,ei muita ruokia, ei vkl ollenkaan,ne ostetaan itse kokonaan.
Mutta sitähän sinä et tiennyt,kun et muutenkaan tiedä paljon mitään vaan se on Hakalan vika että linnassa saa ruokaa jonka vanki maksaa palkastaan, joka ikinen syöty ateria.

Ja pilven poltto,sinäki käyt kuitenkin kapakassa ja juot pirkka kaljaa,miksi sinun elämä on niin huonoa,täyttä paskaa varmaan kun niin teet? toi sun jatkuva ruikutus ja itkeminen on todella vastenmielistä,oot varmaan läpimätä ihminen muuutenkin kuin netissä?

Ja nyt se vasikoi mut kolmannen kerran viikon banniin,ihan kuten kunnon läpimätä tekee :D
Viimeksi muokannut Muppe, Pe Syys 23, 2016 7:56 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Lopetti tietojen kirjoittelun kokonaan foorumille 13.3.2019.
Jäseninä suuri määrä idiootteja joilla ei ole foorumille mitään järkevää kirjoitettavaa tai tietoa asioista vaan ovat paikalla vain todistamassa ja vannomassa omaa tyhmyyttään.

Muppe
Rico Tubbs
Viestit: 1241
Liittynyt: Ma Elo 24, 2015 9:35 pm

Re: Miehen kuolema Posiolla 19.12.2013

Viesti Kirjoittaja Muppe »

Se että 40 vankia maksaa yhdestä ruokailusta päivässä vaikka 200-400€ ja kuukaudessa 2000-4000€ niin luulis sillä saavanki hyvää ruokaa kun tukussa valtio käy? Hä? Ja pääasiasssa toiset vangit tekee vielä ruuan,mihin se koko avotalon ruoasta keräämä raha menee? Hä?

Mieti DL sitä ennenkuin jeesustelet
Lopetti tietojen kirjoittelun kokonaan foorumille 13.3.2019.
Jäseninä suuri määrä idiootteja joilla ei ole foorumille mitään järkevää kirjoitettavaa tai tietoa asioista vaan ovat paikalla vain todistamassa ja vannomassa omaa tyhmyyttään.

Vastaa Viestiin