Reijo "Klinu" Loikkanen surmasi miehen 1978, Helsinki

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

A
Alibin satunnaislukija
Viestit: 112
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 10:59 pm

Reijo "Klinu" Loikkanen surmasi miehen 1978, Helsinki

Viesti Kirjoittaja A » To Loka 25, 2007 2:53 am

Vuoden 1980 Pohjolan poliisi kertoo -kirjassa on otsikon mukaisesti nimetty kertomus Helsingin Pasilassa vuonna 1979 tapahtuneesta henkirikoksesta. Pikkurikollisporukka oli ryypiskellyt jossakin purkutuomion saaneen talon huoneistossa. Illan päätteeksi oli tullut erimielisyyksiä, ja yksi seurueen jäsen - kirjassa Mikko nimeltään - oli sidottu viereisen huoneen sohvalle. Ryypiskelyä jatkettiin, ja myöhemmin yksi seurueen jäsenistä tappoi Mikon työntämällä veitsen sydämeen. Ruumis kätkettiin talon maakellariin peitten alle, ja päälle ladottiin kiviä. Rikos tuli poliisin tietoon vasta kuukausia myöhemmin, mutta tekijät jäivät kiinni suht. pian.

Tästä tapauksesta en ole lukenut muualta kuin aiemmin mainitusta kirjasta. Tietääkö kukaan enemmän tapauksesta ja siihen osallisten henkilöiden taustoista? Ainakin uhrin kerrottiin olleen mukana muutamaa vuotta aiemmin jonkinlaisessa ampumavälikohtauksessa asematunnelissa.

Hovercraft
Alokas
Viestit: 2
Liittynyt: To Loka 25, 2007 5:40 pm

Viesti Kirjoittaja Hovercraft » Pe Loka 26, 2007 3:59 pm

(Pitipä sitten rekisteröityä satunnaisesta lukijasta sisälle, kun tämän aiheen täällä näin... Tervehdys kaikille.)

Aihe näytti tutulta, muistin lukeneeni tästä jostakin muualtakin kuin tuosta Poliisi kertoo-kirjasta.

Ettei vaan tekstin mainitsema Kilu olekin Reijo "Klinu" Loikkanen?

Ja Reijostahan on hyvä elämänkertakirja olemassa: Klinu, elinkautisvanki Reijo Loikkasen tarina (Olli Karhi). Koskettava tarina pojasta joka vaikeiden vaiheiden kautta päätyy vankilakierteeseen ja tämän kyseisen murhan jälkeen lopulta myös tulee uskoon ja hänestä sukeutuu mm. Neuvostoliiton vankiloissakin kiertävä merkittävä vankilalähetti.

Tämä otteena Klinu-kirjasta (kaiketi kertoo ketjun aiheena olevasta tapauksesta): "- Nyt sut tapetaan tähän, Tepa kivahti huomatessaan Mikon olevan täysin avuton. – Tappakaa vaan, ei se mua pelota, Mikko vastasi rauhallisesti... Kun Tepa painoi veitsen hänen rintaansa, kuului ilkeä rusahdus. Reijo käski Tepaa laittamaan radion kovemmalle, ettei ääni kuuluisi naapuriin, jos uhri alkaisi huutaa. Se oli kuitenkin turhaa, Mikko oli aivan hiljaa... Rintakehä, josta törrötti veitsen kädensija, kohoili rauhallisesti vaivalloiseksi käyvän hengityksen tahdissa... Kymmenen minuutin kuluttua Reijo meni katsomaan Mikkoa... – Ethän sä ole lyönyt edes oikeaan paikkaan, hän tuhahti Tepalle. – Sitä puukkoa pitää pyöräyttää. Tällä tavalla, hän näytti viereensä tulleelle Tepalle.. Kun Mikko ei vieläkään näyttänyt kuolevan, Reijo ja Tepa menivät taas hetken päästä hänen luokseen. Pipsa näki Tepan ottavan edelleen Mikon rinnassa olevan veitsen kädensijasta kiinni ja Reijon laittavan kätensä Tepan käden päälle. Pipsaa oksetti kun hän kuuli Mikon suusta pääsevän korahduksen... Mikko jäi makaamaan tajuttomana sohvalle toisten lähtiessä käymään keskikaupungilla viinaostoksille." (s102-103)

Jos ja kun kyse on Reijo Loikkasesta, minua kiinnostaisi tietää myös tapauksesta ja henkilöistä, ja tuon ajan rikosmaailmasta lisää. Josko joku osaisi kertoa, kirja nimittäin oli erittäin mielenkiintoinen, ja sinänsä kattavakin. Siinä annetaan ymmärtää että Reijo oli aikanaan Suomen pelätyin rikollinen - osaisiko joku tarkentaa tai kertoa lisää? (Ja onko tuo Poliisi kertoo-kirjan nimitys Kilu siten virheellinen, vaiko kenties Klinun toinen nimitys?)

Ja samalla kun vauhtiin pääsin... kertokaahan samalla jos tiedätte jotakin aiheisiin liittyviä elämänkertoja tai muita teoksia. (Klinun ja Poliisi kertoo-kirjojen ohelle.)

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3382
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR » Pe Loka 26, 2007 4:50 pm

Tervetuloa palstalle Howie. Hassuna yhteensattumana kerrottakoon, että juuri olin tuota samaista tapausta lukemassa PPK-kirjasta viime viikolla.

Klinuhan on legenda, ei mulla ollut aavistustakaan, että hän oli tässä mukana.... Joku voisi avata Klinulle oman topikin tuonne "muihin rikoksiin".

Mistä hemmetistä mä muistan, että Klinu olisi nyt sitten "siirtynyt ajasta ikuisuuteen"? Nopealla vilkaisulla netistä ei mitään tähän viittaavaa löytynyt, mutta muistaisin lukeneeni Alibista jonkin aikaa sitten. Oikaiskaa te tietävät oi!

Mustaleski
Alokas
Viestit: 30
Liittynyt: Pe Syys 28, 2007 12:56 pm

Viesti Kirjoittaja Mustaleski » Ma Marras 05, 2007 5:59 pm

En ole lukenut mutta "huhuna" kuullut että olisi jo poistunut maanpäältä.

Kalle-Ville
Neuvoja-Jack
Viestit: 270
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 5:48 pm

Viesti Kirjoittaja Kalle-Ville » Ke Helmi 06, 2008 1:54 pm

Kyllä kyseisestä teosta muistaakseni elinkautisen itselleen vankipassiin kuittasi juuri Klinu, joka tuumaili kuulusteluissakin Mikon olleen pirun kova tapettava. Lisäksi tapaukseen liittyy (kuten edellä on jo todettu) eräs aikaisemmin Helsingin rautatieasemalla sattunut pistooliammuskeluepisodi keskellä kirkasta päivää, minkä seurauksena oli ihme, ettei kenellekään (edes sivullisille) käynyt sen pahemmin.

Varma tieto uusimman Alibin 2/2008 sivulta 60: "Klinu on jo kuollut, mutta sitä ennen hän ehti tehdä merkittävän elämäntyön vankilalähettinä ja toisten vankien auttajana."

Klinuhan meni naimisiin vankilalääkärinä toimineen naisen kanssa, joka sitten 'savustettiin' virastaan ulos, ja myöhemmin Klinun vapauduttua he muuttivat jonnekin Lappiin, jossa tämä 'konnamuoriksi' kutsuttu nainen työskenteli terveyskeskuksessa lääkärinä. Sieltä pohjoisesta käsin he harjoittivat myös evankelioimistyötään.

Alibissa näistä asioista ei ole paljoakaan enää kirjoiteltu, kun lehti on uuden toimituksen myötä mennyt enemmän poliisiyhteistyön kuin alamaailman yhteistyön suuntaan, joskin tällä hetkellä siellä - sattuneesta syystä - on ainakin tämä 'vanhan liiton' juttukin jälleen tarjolla muitten ohessa. Tämän kyseisen jutun (tosin Kypästä eikä Klinusta) on kirjoittanut Pentti Eerikäinen, joka aikoinaan kirjoitteli paljon näistä jutuista eri lehtiin, ja omaa hyvät suhteet sinne 'vanhan liiton' suuntaan.

lassi
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: Pe Syys 05, 2008 1:17 pm

Viesti Kirjoittaja lassi » Su Syys 14, 2008 7:58 pm

jaa.. utsjoki oli paikka missä asuivat.. tiesin ko äijän.. niin ku kaikki muutki kyläläiset.. loppu aikoina retkahti ottaa kuppia.. siis silloin ku asuivat ko paikassa.. ei tietoo minne muuttivat sieltä.. mut tällästä..
tekevälle satuu

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12423
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Su Syys 14, 2008 9:23 pm

Hmmm... Toinen elinkautisen saanut nainen, jonka oikea nimi ei ole tiedossa on "Tupu". Hänen tekemisistään oli juttua PPK-kirjassa vuodelta 1980. Tapaus on siellä sivuilla 95-102 otsikolla Murha alamaailmassa. Helsingissä, Pasilankatu 15:stä löytyi 14.7.-78 miehen ruumis. Surmaajiksi epäillyt Kilu ja Tupu tavoitettiin Tukholmasta 20.7.-78. Kumpikin tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeuteen.

Näin kirjoitin Henkirötökset kotimaa - osastolle osioon Elinkautisen tuomion saaneet naiset.

Ainakin omassa kirjassani käytetään tekijöistä ja muista osallisista nimiä Kilu, Tupu, Pike ja Kake, ei Tepa, Reijo eikä Pipsa. Mikko oli hän kenen osa oli kuolla.

Jos Kilu sai elinkautisen - näin kirjassa kerrotaan, mutta tuomio saattoi muuttua ylemmissä oikeusasteissa - niin olisiko hän ehtinyt julistamaan Jumalan sanaa Neuvostoliittoon. Tuo maailmanrauhan tyyssijana tunnettu maa, jossa aurinko ei koskaan laske lakkasi olemasta vuonna 1991.

http://albumit.lasipalatsi.fi/images/v/1015615-1034.jpg
http://albumit.lasipalatsi.fi/images/v/1015646-1034.jpg

Noissa linkeissä näkyy millainen oli tuo talo missä kyseinen murha tehtiin. Nyt paikalla on Pasilan puistotie.

Nämä Pasilankadun talot 15 ja 16 taisivat päätyä kaupungin omistukseen 70-luvun lopulla, jolloin niihin otettiin vuokralaisiksi lähinnä päihdeongelmaisia.

Tästä surmasta täytyykin kaivella lisätietoja. Jos sopii, niin tämä henkirikos voitaisiinkin käsitellä tämän otsikon alla ja jos kun tulee tarvis, niin muutella myöhemmin.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Hovercraft
Alokas
Viestit: 2
Liittynyt: To Loka 25, 2007 5:40 pm

Viesti Kirjoittaja Hovercraft » Ma Syys 15, 2008 8:41 pm

Kas kehveliä... eipä ole tullut kirjoiteltua, mutta nyt kun original topic nousi ylös, täytyyhän siihen soppaan hämmentää...

Kyllä tuo PPK-kirjan tapaus käsittääkseni siis on Klinun juttu. Ja... Sic!

Hyvä huomio tuo Neuvostoliitto-heitto. Pikaisella silmäyksellä Klinu-kirjasta vaikuttaisi siltä että naapurimaan ovet (Metallostroin vankilaan jne.) aukenivat Klinulle vuonna 1991 (korjatkaa jos olen väärässä, kaikki joilla kirja on saatavilla, kun itse sitä nyt pikaisesti vain silmäilin muun kiireen ohella). Eli rangaistus oli lusittu tuossa vuosikymmenen taitteessa, kaiketi 1989 tuli armahdus, jos oikein kirjaa tulkitsin (?). 1991 evankelistakurssin mainingeissa Klinulle aukesivat ovet naapurimaan vankiloihin - eli, kaiketi ehti Neuvostoliiton aikana (?), mutta (IVY) Venäjä-työtä ehti kertyä ilmeisesti pitkäänkin. Tässä olen Klinu-kirjan antaman tiedon varassa. Jos löytyy paremmin asiaa tuntevia, kertokaa tietonne ihmeessä.

Pari linkkiä Klinuun ja vankilatyöhön liittyen:

http://www.kansanraamattuseura.fi/tulem ... _edelleen/

http://www.clinus.org/jasenet/mikkokein ... .htm#klinu

Toistaen itseäni... Jos mitä tahansa lisäinfoa aiheeseen on, laittakaahan sitäkin muiden luettavaksi. Esim. Lassin mainitsemat seikat kuulostavat mielenkiintoisilta.

(Ja sitten pakollinen offtopic. Tällä foorumilla on monilla palstoilla käsiteltykin suomalaisia rikolliselämäkertoja ja vastaavia opuksia, mutta jos joku ystävällinen niitä tietää lisää, tai laittaa tähänkin topicciin avuksi edes linkin, olisin kiitollinen. Aika on niin kovin rajallinen ja vinkit ovat tervetulleita.)

Make_
Alibin satunnaislukija
Viestit: 121
Liittynyt: Su Helmi 10, 2008 1:26 am

Viesti Kirjoittaja Make_ » Ti Syys 16, 2008 9:38 am

Klinusta on tehty telkkariin varmaan useampikin haastattelu, yksi löytyy tallennettuna ex-anopilta jossa Karpo haastattelee Klinua.
Vekkulin oloinen äijä, kertoo miten järjettömältä siitä kuulosti aikanaan kun sitä tuli pari vanhaa pankkirosvoa tapaamaan ruotsista asti vankilaan. Kaikkein hulluinta oli se että he kertoivat tulleensa uskoon ja PALAUTTANEENSA rahat takaisin. Loikkanen ei voinut mitenkää tajuta asiaa.


:)

Mickey
Ran-tan-plan
Viestit: 363
Liittynyt: To Heinä 19, 2007 10:56 pm

Viesti Kirjoittaja Mickey » Ti Syys 16, 2008 10:09 am

lassi kirjoitti:jaa.. utsjoki oli paikka missä asuivat.. tiesin ko äijän.. niin ku kaikki muutki kyläläiset.. loppu aikoina retkahti ottaa kuppia.. siis silloin ku asuivat ko paikassa.. ei tietoo minne muuttivat sieltä.. mut tällästä..
Asuivat myös Kolarissa, jonkin aikaa.

samurai
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 47
Liittynyt: Pe Huhti 04, 2008 10:52 am

Viesti Kirjoittaja samurai » Ti Syys 16, 2008 3:58 pm

Klinun kuolinilmoituksen aikoinaan bongasin hesarista.

Telkusta on tullut dokkari jossa Klinu ja muutama muu matkustivat rajan taa(itään),
ja vierailivat vankilassa ym. ym.
Uskon asialla olivat.

Avatar
Luupää
Sherlock Holmes
Viestit: 3587
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Viesti Kirjoittaja Luupää » Ti Syys 16, 2008 4:50 pm

.

Luupää kirjoitti:
Doctor Lecter kirjoitti:Toinen elinkautisen saanut nainen, jonka oikea nimi ei ole tiedossa on "Tupu". Hänen tekemisistään oli juttua PPK-kirjassa vuodelta 1980. Tapaus on siellä sivuilla 95-102 otsikolla Murha alamaailmassa. Helsingissä, Pasilankatu 15:stä löytyi 14.7.-78 miehen ruumis. Surmaajiksi epäillyt Kilu ja Tupu tavoitettiin Tukholmasta 20.7.-78. Kumpikin tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeuteen.
Lainaan tässä itseäni:
Olisiko_tämän_naisen_oikea_lempinimi_Tepa?

Ymmärtääkseni_PPK:n_Kilu_tarkoittaa_Klinua.
Tämän_osion_"Klinu"_Loikkasta_käsittelevässä_vitjassa_on_ote
Loikkasesta_kertovasta_kirjasta_ja_siinä_puhutaan_Tepasta.
Vai_onko_siinäkin_kirjassa_käytetty_muista_kuin_päähenkilöistä_peitenimiä?

PS
Outo_viivankäyttö_sanaväleissä_johtuu_näppäimistöviasta._Yritä_saada_selvää...
Ja kyllä, Klinu on kuollut.
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

Avatar
Luupää
Sherlock Holmes
Viestit: 3587
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Viesti Kirjoittaja Luupää » Ti Syys 16, 2008 4:54 pm

samurai kirjoitti:Klinun kuolinilmoituksen aikoinaan bongasin hesarista.

Telkusta on tullut dokkari jossa Klinu ja muutama muu matkustivat rajan taa(itään),
ja vierailivat vankilassa ym. ym.
Uskon asialla olivat.
Pitää täysin paikkansa! Klinu teki montakin matkaa samoissa merkeissä itärajan taakse. Viisumin saannissa taisi olla ensialkuun vaikeuksia mutta ei sitten enää...
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

otus
Columbo
Viestit: 2377
Liittynyt: Ke Tammi 02, 2008 7:00 pm
Paikkakunta: Youranus

Viesti Kirjoittaja otus » Ti Helmi 03, 2009 8:57 am

Luupää kirjoitti:
samurai kirjoitti:Klinun kuolinilmoituksen aikoinaan bongasin hesarista.

Telkusta on tullut dokkari jossa Klinu ja muutama muu matkustivat rajan taa(itään),
ja vierailivat vankilassa ym. ym.
Uskon asialla olivat.
Pitää täysin paikkansa! Klinu teki montakin matkaa samoissa merkeissä itärajan taakse. Viisumin saannissa taisi olla ensialkuun vaikeuksia mutta ei sitten enää...
Saikohan Klinu sitten kuitenkin "taivasViisumin" ja synnit anteeksi..?
Jos alkaa pännii, niin anna bannii..

Rusty
Ran-tan-plan
Viestit: 363
Liittynyt: Ti Heinä 24, 2007 8:46 pm

...

Viesti Kirjoittaja Rusty » Ti Helmi 03, 2009 9:26 pm

otus kirjoitti:
Luupää kirjoitti:
samurai kirjoitti:Klinun kuolinilmoituksen aikoinaan bongasin hesarista.

Telkusta on tullut dokkari jossa Klinu ja muutama muu matkustivat rajan taa(itään),
ja vierailivat vankilassa ym. ym.
Uskon asialla olivat.
Pitää täysin paikkansa! Klinu teki montakin matkaa samoissa merkeissä itärajan taakse. Viisumin saannissa taisi olla ensialkuun vaikeuksia mutta ei sitten enää...
Saikohan Klinu sitten kuitenkin "taivasViisumin" ja synnit anteeksi..?
Todennäköisesti kyllä. Kristinuskon perusideahan on, että jos kuolinhetkellä tunnustat Kristuksen kuolleen syntiesi tähden ja annat elämäsi hänelle, niin palkkioksi on ikuinen elämä taivaassa. Näin Klinun tapauksessa varmaankin on tapahtunut.

Vastaa Viestiin