11.vuotiaan koulutytön murha Kiteellä 1935

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
paccasucco
Helen Mirren
Viestit: 1481
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

11.vuotiaan koulutytön murha Kiteellä 1935

Viesti Kirjoittaja paccasucco » Ke Syys 21, 2016 12:04 am

Omasta mielestäni kiinnostavimmat kotimaisten henkirikosten vuosikymmenet ovat olleet 1930-, 1950- ja 1970- luvut.Näistä kahteen edelliseen olen jonkin verran perehtynyt.1970- luku kuuluukin jo sitten enemmän mm. Doctor Lecterin ja Aizerin repertuaariin.

!960- luku alkoi heti lupaavasti Bodomilla,ja monilla järkyttävillä perhe- ja joukkosurmilla( mm.Lappeenrannan seudun perhesurmat ja Kiteen tragedia),mutta sitten tuli pitkä hiljainen kuiva kausi.Vuosikymmen päättyi yhtä surullisesti kuin oli alkanutkin: Pihtiputaan surmanlaukauksiin.Olihan siellä välissä tietysti koko kansakunnan kollektiivista tajuntaa syvästi järkyttäneitä murhatapauksia, kuten Kumpulan verityö eli selvittämätön Pirkko Ryhäsen murha( itse olen jokseenkin varma Torsti Ossian Koskisen syyllisyydestä!),Tampereen sarjamurhat, Tuula Höökin murha, sotilaskarkuri Rissasen tapaus ja ennen kaikkea Kuopion nailonsukkamurhat.Muuten hyvin hiljaista aikaa.

Mutta toista se oli ennen, niin sanottuina vanhoina hyvinä aikoina.Jos teistä joku on joskus käynyt arkistoissa tutkimassa 1920- 30- lukujen lehtiä, niin kenties olette havainneet saman kuin minä:ei päivääkään ilman yhtä murhauutista! Tämä vaan vinkiksi niille tuleville rikosharrastajille,joita kotimainen rikoshistoria kiinnostaa.Ei siis kannata aloittaa suoraan esim.2000-luvusta, vaan 1920- ja 30-luvuista, ellei välttämättä tahdo hukata kallisarvoista aikaa "ei oon" tutkimiseen.

Mutta asiaan palatakseni:1930- luvulla tapahtui lukuisia mieliä järkyttäneitä tyttösurmia joiden pohjalla oli seksuaalinen motiivi, tunnetuimpina kenties paimentyttö Ester Rantasen tappo Kivennavalla, Sirkka Sihvolan murha Valkealan Verkkosaaressa ja Kirsti Rossin murha Pieksämäen suunnalla.

Kaikista edellisistä tehtiin varsin pian arkkiveisu/ surulaulu.Monet vastaavanlaiset ja täysin epäinhimilliset rikokset eivät tavoittaneet samanlaista kaikupohjaa suuren yleisön edessä- paikallisen väestön piirissä kylläkin.Lyhyt yhteenveto 11-vuotiaan Vieno Björnin raiskausmurhasta Kiteellä talvella 1935:

ETELÄ- SAVO lehti 31.1.1935: Kauhistuttava veriteko Kiteellä- renki ampunut isäntänsä 11- vuotiaan tyttösen ja itsensä tehtyään sitä ennen uhrilleen väkivaltaa.

Viime perjantaina klo.15.aikaan lähti Kiteen pitäjän Niinikummun kylästä Björnin talon renki Martti Malinen hevosella noutamaan talon 11- vuotiasta tytärtä Vieno Björniä n.2 km:n päässä olevasta kansakoulusta.Kun kumpaakaan ei vielä iltamyöhään kuulunut kotiin, meni talon isä, maanviljelijä Björn perjantai-iltana myöhään konstaapeli Kiiskisen luo katoamisesta ilmoittamaan.Yöllä ei kuitenkaan voitu mitään etsiskelyjä toimittaa.Sen sijaan lauantaina hälytettiin pitäjän viranomaiset ja suojeluskuntalaiset kadonneita etsimään, minkä lisäksi otti muutakin väkeä etsintään osaa.Koko lauantaipäivä suoritettiin etsintöjä uutterasti ja suurin joukoin ja jatkettiin vielä sunnuntain vastainen yökin, mutta tuloksetta.

Sunnuntaiaamuna tapaus kaamealla tavalla selvisi.Pari nuorta poikasta oli suksilla lähtenyt metsään etsiskelymatkalle ja löysivät he silloin sattumalta eräästä notkosta Björnin hevosen rekineen.Pojat eivät uskaltaneet lähestyä paikkaa, vaan lähtivät heti tiedoittamaan löydöstään viranomaisille.Kun nämä viipymättä saapuivat paikalle, saattoivat he todeta, että reessä makasivat pikkutyttönen Vieno Björn ja renki Martti Malinen kuolleina.

Malinen oli haettuaan tytön kansakoulusta ajanut Björnin talon ohi kohti Puhoksen kylän laitaa ja poikennut sieltä valtatien metsään, jossa hevonen tavattiin n. 800.metrin päässä maantiestä. Malisen vierestä löydettiin hänen maanvilj.Björniltä anastamansa Browning-pistooli, jolla hän oli ampunut tyttöstä päähän tehtyään hänelle sitä ennen väkivaltaa.Sen jälkeen hän oli ampunut itsensä.Vielä tavattiin reestä Malisen mukaan ottama vasara.

Malinen oli n.30-vuotias ja palvellut Björnin talossa renkinä parisen vuotta.Aikaisemmin hän ei ollut millään tavalla käyttäytynyt epänormaalisti.Kaikesta päättäen on teko ollut täysin harkittu.


Teko on tehnyt erittäin järkyttävän vaikutuksen paikkakunnalle.Viranomaisten toimesta saatettiin ruumiit Kiteen leikkuupöydälle.

Kuva