Helsinki: Kuolemaan johtanut puukotus ravintola Domossa - Hovioikeus; itsepuolustusta

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
L'amourha
Adrian Monk
Viestit: 2517
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Helsinki: Kuolemaan johtanut puukotus ravintola Domossa

Viesti Kirjoittaja L'amourha »

Kang sai tuomion osittain siksi että hänellä nyt sattui olemaan isompi:

Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

43-vuotias mies tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa hätävarjelun liioitteluna tehdystä taposta.
Juho Jokinen HS
Julkaistu: 14.11. 14:33 , Päivitetty: 14.11. 14:57

HELSINGIN keskustassa sijaitsevan sushiravintolan kokki on saanut tuomion henkirikoksesta, jossa uhrina oli hänen kollegansa. Veriteko tapahtui viime elokuussa kokkien työpaikalla, josta illan viimeiset asiakkaat olivat poistuneet vain hieman aiemmin.

Helsingin käräjäoikeus antoi tuomionsa tiistaina ja katsoo Rui Kangin, 43, syyllistyneen hätävarjelun liioitteluna tehtyyn tappoon. Hän sai kolmen vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Syyttäjä vaati tuomiota taposta, josta vähimmäisrangaistus on kahdeksan vuotta vankeutta.

HENKIRIKOKSEEN PÄÄTTYNEET tapahtumat alkoivat, kun kokit siivosivat ravintolan keittiötä sulkemisajan jälkeen. Kalevankadun varrella Kampissa sijaitsevassa ravintola Domossa oli tapahtuma-aikaan paikalla myös paikan omistaja, joka hoiti illan viimeisiä askareita kassan luona.

Syytetty kertoi oikeudessa, että hänellä ja toisella kokilla oli ollut työvuoron aikana erimielisyyksiä. Riita otti miehen mukaan entistä kovempia kierroksia, kun kollega läikytti likavettä hänen vaatteilleen.

Ravintolan omistaja oli pyrkinyt keskeyttämään kokkien riitelyn, mutta tilanne muuttui pian tappeluksi. Syytetyn mukaan kollega löi häntä useita kertoja päähän.

Sen jälkeen hän kertomansa mukaan havaitsi miehen ottaneen veitsen käteensä. Syytetty sanoi oikeudessa tarttuneensa itse veitseen vasta sen jälkeen, kun kollega oli ”muuttunut toiseksi ihmiseksi” ja viiltänyt häntä käteen.

”Tänään aionkin tappaa sinut”, oli uhri syytetyn mukaan uhannut.

VÄITETYSTÄ UHKAILUSTA huolimatta tilanne menikin toisinpäin, kun syytetty löi kollegaansa useita kertoja veitsellä. Uhri sai muun muassa avohaavan kaulaansa.

Riitelystä huomauttamassa käynyt ja sen jälkeen kassalle palannut omistaja havahtui tilanteeseen ja meni jälleen keittiöön. Hän kertoi oikeudessa erottaneensa kokit toisistaan.

Pian vakavampia vammoja saanut mies kaatui maahan. Ravintolan omistaja yritti antaa ensiapua, mutta runsaasti verta vuotaneen haavan tyrehdyttäminen ei onnistunut.

Sitten esimies soitti hätänumeroon.

”Kaulaan tehdyt kaksi lyöntiä eivät ole puolustettavissa.”

SYYTETYN KERTOMUSTA tuki oikeudessa se, että myös esimiehen näkemyksen mukaan tappelun aloitti kokki, jonka kuolemaan välikohtaus lopulta päättyi.

Syytetyn mukaan kyse oli hätävarjelutilanteesta. Mikäli käräjäoikeus olisi nähnyt asian samoin, olisi hän saattanut selvitä ilman rangaistusta.

Uhrin aikaansaamat vammat eivät kuitenkaan käräjäoikeuden mukaan uhanneet syytetyn henkeä välittömästi. Miehen käyttämä väkivalta siis ylitti itsepuolustustarpeen.

”Edellä selvitetyissä olosuhteissa [uhrin] kaulaan tehdyt kaksi lyöntiä eivät ole puolustettavissa. [Syytetty] on menettelyllään ylittänyt sen, mitä on pidettävä kokonaisuutena arvostellen puolustettavana”, käräjäoikeus perustelee tuomiossaan.

”Lisäksi Kangin käyttämän veitsen terä on ollut noin 10 senttimetriä [uhrin] veitsen terää pidempi”.

Syytetty käytti veistä, jossa oli noin 30-senttinen terä.

Tilanteeseen väliin mennyt ravintolan omistaja kertoi olleensa todella peloissaan veitsien vuoksi.

”Japanilaiset veitset olivat tosi teräviä”, hän sanoi tuomiopapereiden mukaan.

KUOLLUT KOKKI oli kahden lapsen isä. Käräjäoikeus määräsi Kangin maksamaan lapsille yhteensä noin 9 000 euron korvaukset menetetystä elatuksesta. Hänet velvoitettiin myös maksamaan 4 800 euron verran kärsimyskorvauksia uhrin omaisille.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi vielä yrittää hakea muutoksia hovioikeuden kautta. Käräjäoikeus määräsi tuomitun pysymään tästä huolimatta edelleen vangittuna Vantaan vankilassa.

Tuomiosta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Avatar
On Anoi Kaa
Ben Matlock
Viestit: 8815
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Helsinki: Kuolemaan johtanut puukotus ravintola Domossa

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Kaulaan ei kannata kovasti viiltää/pistää, jos aikoo vedota hätävarjeluun. Kangin Rui meni ja teki näin.
Sushi-ravintoloitsijan kauhu Helsingissä: Keittiö ja kokit veressä, toinen lyyhistyi kuolemaan - ”Japanilaiset veitset ovat teräviä”
14.11.18 klo 10:17

Riita kärjistyi, kun kokki läikytti kollegansa päälle likaista vettä. Raakoja veitseniskuja huitonut mies huusi apua, kun tajusi, mitä on tehnyt.
- Käräjäoikeus on tuominnut japanilaisravintolassa työskennelleen kokin kolmen vuoden vankeuteen.
- Kokki ajautui kollegansa kanssa veitsitappeluun ja puukotti tämän hengiltä.
-Tuomittu vetosi hätävarjeluun, mutta käytti oikeuden mielestä liiallista väkivaltaa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Helsingin käräjäoikeus on antanut tuomionsa henkirikosjutussa, joka sai alkunsa elokuun alussa japanilaisravintolassa Kalevankadulla Kampissa.

Rui Kang, 43, tuomittiin kolmen vuoden vankeuteen hätävarjelun liioitteluna tehdystä taposta. Tuomio putosi murto-osaan syyttäjän vaatimasta perusmuotoisesta tappotuomiosta. Mies pysyy kuitenkin vangittuna, vaikka tuomio ei ole lainvoimainen.

Ravintola oli laittamassa oviaan kiinni elokuisena iltana. Asiakkaat olivat poistuneet, ja kaksi työntekijää siivosivat keittiötä. Esimies teki omia iltatoimiaan kassan ääressä.

Tuomittu mies kertoi, että keittiössä olleella kaksikolla oli jo valmiiksi pientä kinaa keskenään. Riita alkoi kärjistyä, kun toinen miehistä läikytti likavettä tuomitun vaatteille.

Miehet alkoivat sanailla, ja pomokin tuli huomauttamaan riitelystä. Tuomittu kertoi, että riitakumppani ”muuttui toiseksi ihmiseksi”. Tuomitun mukaan mies löi häntä päähän useamman kerran. Tuomitun itsensä mukaan hän ei ollut koskaan aiemmin tapellut.

Uhri luhistui lattialle
Nujakka muuttui nopeasti verisemmäksi. Tuomittu kertoi tunteneensa kuumottavaa kipua kädessään. Hän näki toisen tappelijan kädessä veitsen.

Tuomitun itsensä mukaan hän otti itsekin veitsen käteensä vasta, kun näki puukon toisen miehen kädessä. Mies väitti, että ensin puukottanut työntekijä oli uhannut häntä tappamisella.

Tuomittu mies löi uhria useita kertoja veitsellä. Kaulaan tuli rajusti vuotava avohaava, samoin käteen. Myös toinen mies huitoi tuomittua kohti veitsellä, oikeudelle kerrottiin.

Pomo oli välissä poistunut takaisin kassalle, mutta tuli takaisin keittiöön. Hän kertoi menneensä erottamaan veriset kokit toisistaan. Kuoleva uhri kaatui pian lattialle. Haavan tyrehdyttäminen ei onnistunut. Pomo lähti keittiöstä soittamaan poliisille.

Myös esimies oli siinä käsityksessä, että kuollut kokki oli aloittanut tappelun. Tuomittu pysytteli astiahyllyn takana ja vaikutti olevan peloissaan, pomo sanoi. Eloon jäänyt tuomittu kertoi oikeudessa, että ohjasi poliisin antamaan ensiapua ensin kollegalleen.

Pomo kertoi olleensa peloissaan, koska tiesi käytettyjen välineiden vaarallisuudesta.

– Japanilaiset veitset ovat tosi teräviä, esimies sanoi poliisille.

Oikeus: Lyönnit kaulaan ylipuolustusta
Tuomittu vaati oikeutta tulkitsemaan henkirikoksen hätävarjelutilanteeksi, koska hänen oma henkensä oli vaarassa. Tällöin mies olisi voinut selviytyä ilman rangaistusta.

Oikeuden mukaan väkivalta oli liiallista, vaikka tuomitun henkeen ja terveyteen kohdistuikin uhka. Tuomio tuli hätävarjelun liioitteluna tehdystä taposta.

Oikeuden mukaan tuomittu ei voinut käyttää tilanteen vakavuudesta huolimatta sellaista väkivaltaa, joka johtaa kohdehenkilön kuolemaan. Uhrin aiheuttamat vammat eivät uhanneet tuomitun henkeä välittömästi, ja tuomittu oli suurikokoisempi kuin kuollut kokki.

– Kaulaan tehdyt kaksi lyöntiä eivät ole puolustettavissa. [Vastaaja] on menettelyllään ylittänyt sen, mitä on pidettävä kokonaisuutena arvostellen puolustettavana, käräjäoikeus summaa.

Tappelussa käytetyt veitset menivät valtiolle takavarikkoon. Tuomittu joutuu korvaamaan uhrin oikeudenomistajille kolme kertaa 1 600 euroa kärsimyksestä sekä hautaus- ja matkakuluja.

SOLMU SALMINEN
[email protected]
IL
Olikohan veitset näiden vierastaistelijoiden vai takavarikoitiinko omistajan omaisuutta?
Agatha Christien maailmankuulu "Kymmenen pientä neekeripoikaa" on nähtävissä live-näytelmänä täällä! Kuka murhaa ja kenet?

Aizerbaidzan
Horatio Caine
Viestit: 6473
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: Helsinki: Kuolemaan johtanut puukotus ravintola Domossa - Hovioikeus; itsepuolustusta

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

MTV kirjoitti:https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/hov ... en/7709422

Kokki viilsi työtoveriaan veitsellä kaulaan – hovioikeus perui kokin rangaistuksen: Puolustautui kollegansa hyökkäystä vastaan

JULKAISTU 19 TUNTIA SITTEN (PÄIVITETTY 19 TUNTIA SITTEN)

Helsingin hovioikeus on jättänyt tuomitsematta rangaistukseen kokin, joka surmasi työtoverinsa veitsellä elokuussa 2018. Hovioikeus katsoo käräjäoikeuden tavoin, että mies syyllistyi hätävarjelun liioitteluna tehtyyn tappoon.

Kahdelle kokille syntyi ravintolan sulkemisen jälkeen riitaa, joka eteni tappeluksi veitsillä. Väkivallan aloittanut kokki sai muun muassa kaksi kaulaan kohdistunutta iskua, jotka johtivat kuolemaan.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi aiemmin Rui Kangin, 44, kolmen vuoden vankeuteen. Hovioikeus toteaa kuitenkin, että hän puolustautui rajua ja yllätyksellistä hyökkäystä vastaan ahtaassa keittiössä ja hänen mahdollisuutensa harkita toimintaansa olivat vähäiset. Kang kertoi oikeudessa, että työtoveri oli sanonut tappavansa hänet.

Hovioikeus määräsi Kangin maksamaan vainajan omaisille yhteensä noin 22 000 euron korvaukset.

aga
Axel Foley
Viestit: 2365
Liittynyt: Pe Elo 01, 2008 11:21 am

Re: Helsinki: Kuolemaan johtanut puukotus ravintola Domossa - Hovioikeus; itsepuolustusta

Viesti Kirjoittaja aga »

"Perui rangaistuksen", no joutuu silti maksamaan 22000 euroa, tuntuu sekin minusta rangaistukselta vaikka termi sitten ehkä on väärä juridisessa sanastossa.

rumilus
Nikke Knakkertton
Viestit: 182
Liittynyt: Ti Helmi 17, 2015 9:22 am

Re: Helsinki: Kuolemaan johtanut puukotus ravintola Domossa - Hovioikeus; itsepuolustusta

Viesti Kirjoittaja rumilus »

Vahingonkorvauksenhan voi joutua maksamaan myös asiasta, joka tekijänsä ja lainkin kannalta oli puhdas vahinko.
(Tässä siis oikeuden mielestä kuitenkin tapahtui rikos)

Vastaa Viestiin