Nakkilan äidinsurma - elokuu 2002

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6419
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Nakkilan äidinsurma - elokuu 2002

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » La Tammi 26, 2008 10:44 pm

Satakunnan Kansa 5.12.2002 kirjoitti:Nakkilan äidinsurmaan ei lisävalaistusta oikeudessa

Nakkilan Järvikylässä viime kesänä tehdyn äidinsurman syy ei ole vieläkään selvinnyt. Henkirikoksesta epäilty, vuonna 1964 syntynyt vantaalainen varastomies ei oman kertomansa mukaan ole kyennyt palauttamaan mieleen, mitä perheen kesäasunnolla Pässintiellä viime elokuussa oikein tapahtui.

Perhetragedian oikeuskäsittely Porin käräjäoikeudessa ei tuonut lisävalaistusta asiaan. Käräjäoikeus päätti kuitenkin eilen selvityttää miehen mielentilan ennen kuin päättää rikostuomiosta.

Mielentilatutkimusta pyysi epäilty itse, eikä Porin kihlakunnansyyttäjä vastustanut pyyntöä. Elokuusta asti vangittuna ollut mies pysyy oikeuden määräyksestä edelleen telkien takana.

38-vuotias mies sai eilen syytteet taposta ja törkeästä vahingonteosta. Hänen puolustuksensa ei kuitenkaan tässä tilanteessa pystynyt lainkaan ottamaan kantaa syytteisiin.

Mies kertoi oikeudelle yksityiskohtiakin tragediaa edeltäneestä päivästä aina iltaa myöten, jolloin hän kertomansa mukaan otti ylisuuren annoksen unilääkkeitä.

Hänen seuraavat muistikuvansa ovat juuri tapahtuman jälkeen, kun tuli on jo irti puuliiterissä ja hän itse seisoo pihalla.

Iäkäs uhri iskettiin ensin tajuttomaksi


Miehen iäkäs, 1922 syntynyt äiti kuoli oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen mukaan tulipalon aiheuttamaan häkämyrkytykseen. Hänen ruumiinsa häkäpitoisuus oli erittäin korkea, lähes 80 prosenttia.

Länsi-Suomen läänin oikeuslääkärin Antti Jääskeläisen mukaan ikäihmisen takaraivosta löytyi kuitenkin myös kaksi avomurtumaa, jotka ovat voineet syntyä esimerkiksi vasaran iskuista.

Ne olivat hänen mukaansa hengenvaarallisia vammoja ja johtivat tajunnan menestykseen, mutta eivät ehtineet aiheuttaa kuolemaa. Oikeuslääkärin mukaan on selvää, että 79-vuotias nainen sai surmansa toisen käden kautta.

Keskusrikospoliisin rikostekninen laboratorio löysi 38-vuotiaan miehen kengistä ja sukista jäänteitä moottoribensiinistä, jota paloviranomaisten mukaan käytettiin tulipalon sytyttämiseen. Dna-tutkimuksen mukaan saman miehen farkkutakin hihasta löytyi kuolleen naisen verta.

Porin kihlakunnansyyttäjän mukaan 38-vuotias iski ensin äitinsä tajuttomaksi, valeli asunrakennuksen sisätilat edellisenä päivänä hankkimallaan bensiinillä ja sytytti rakennuksen tuleen.

Rakennus, jonka sisällä pahoin loukkaantunut nainen oli, paloi raivokkaassa tulipalossa käyttökelvottomaksi. Samoin tuhoutui pihapiirissä ollut puuvarasto, jossa mies oli säilyttänyt bensakanisteria.

Rikoksesta epäilty löydettiin sammutustöiden aikana harhailemassa sekavassa mielentilassa 400–500 metrin päässä palopaikalta.

Käräjäoikeudessa todistajana kuultu paloviranomainen kertoi, että suuren kuumuuden synnyttänyt tulipalo aivan rutikuivan metsän laidassa aiheutti suuren leviämisvaaran lähiympäristöön.

Tulen leviäminen onnistuttiin kuitenkin estämään. Paloviranomaisen mukaan on täysin selvää, että tuli sytytettiin tahallaan.
Satakunnan Kansa 11.4.2003 kirjoitti:Äidinsurmasta epäilty täyttä ymmärrystä vailla

Viime kesänä Nakkilassa tehdystä surmatyöstä epäilty 39-vuotias mies ei ollut tapahtuma-aikana henkisesti tasapainossa. Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen tekemän mielentilatutkimuksen mukaan vantaalainen varastomies oli tekohetkellä täyttä ymmärrystä vailla.

Miehen epäillään surmanneen oman iäkkään äitinsä viime vuoden elokuussa Järvikylässä sijainneella perheen kesäasunnolla. Vuonna 1922 syntynyt nainen kuoli tulipalossa häkämyrkytykseen. Oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa ikäihmisen takaraivosta löytyi kuitenkin myös kaksi avomurtumaa, jotka läänin oikeuslääkärin mukaan ovat voineet syntyä esimerkiksi vasaran iskuista.

Porin kihlakunnansyyttäjä vaati miehelle käräjäoikeudessa eilen esittämässään loppulausunnossa yli kymmenen vuoden rangaistusta taposta ja törkeästä vahingonteosta. Syyttäjän mukaan mies iski ensin äitinsä tajuttomaksi ja jälkensä peittääkseen sytytti asuinrakennuksen tuleen.

Keskusrikospoliisin rikostekninen laboratorio löysi miehen kengistä ja sukista jäämiä moottoribensiinistä, jota paloviranomaisten mukaan käytettiin tulipalon sytyttämiseen. Lisäksi miehen farkkutakin hihasta löytyi kuolleen naisen verta.

Mies itse ei kertomansa mukaan edelleenkään muista tapahtumista mitään. Sen takia hän ei ole myöntänyt eikä kiistänyt syytettä.

Porin käräjäoikeus antaa tuomionsa ensi viikolla.
Satakunnan Kansa 16.4.2003 kirjoitti:Äidinsurmasta vankeutta lähes kahdeksan vuotta

Porin käräjäoikeus tuomitsi iäkkään äitinsä viime vuoden elokuussa Nakkilan Järvikylässä surmanneen 39-vuotiaan vantaalaisen Esko Puukarin seitsemäksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen. Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen tekemän mielentilatutkimuksen mukaan mies oli teon tehdessään täyttä ymmärrystä vailla.

Vaikka teosta tuomittu ei kertomansa mukaan muista tapahtumien kulusta mitään, katsoi käräjäoikeus, ettei kukaan muu kuin tuomittu voi olla surman tekijä. Syyttäjän mukaan tuomittu löi perheen kesäasunnolla äitiään kahdesti vasaralla tai jollakin muulla sen kaltaisella esineellä päähän, jolloin tämä menetti tajuntansa. Sen jälkeen mies kaatoi sisätiloihin bensiiniä ja sytytti rakennuksen tuleen.

Vuonna 1922 syntynyt nainen kuoli tulipalossa häkämyrkytykseen. Oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa kuolleen ikäihmisen takaraivosta löytyi myös kaksi avomurtumaa, jotka läänin oikeuslääkärin mukaan ovat voineet syntyä esimerkiksi vasaran iskuista.

Käräjäoikeus perusti päätöksensä myös siihen, että tuomitun takista löydettiin surmatun verta ja kengistä sekä sukista jäämiä moottoribensiinistä, jota käytettiin tulipalon sytyttämiseen. Vain tuomittu tiesi käräjäoikeuden mukaan vasaroitten ja bensiinin säilytyspaikat. Eikä myöskään ole mahdollista, että joku muu olisi niin lyhyessä ajassa (tulipalo havaittiin noin puoli tuntia todistajan poistumisen jälkeen) voinut tulla paikalle.