Suosurma Lapinlahdella 1998 - kosto kännykkävarkaudesta

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6421
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Suosurma Lapinlahdella 1998 - kosto kännykkävarkaudesta

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » La Huhti 19, 2008 2:59 pm

Keskiviikkona 25.11.1998 Lapinlahdella katosi kerrostaloasunnostaan 38-vuotias mies.

Melko pian poliisi sai selville, että 40- ja 50-vuotiaat lapinlahtelaiset miehet olivat menneet uhrin asunnolle ja pahoinpidelleet tämän lyömällä, potkimalla ja hiilihangolla hakaten. Oikeudessa motiiviksi moiseen väkivallankäyttöön selvisi se, että uhri oli varastanut toiselta pahoinpitelijöistä matkapuhelimen.

Uhri oli heitetty asunnosta autoon ja viety toisen pahoinpitelijän omakotitalon pihalle. Pahoinpitely jatkui siellä ja uhri sitten kuoli sen seurauksena verenhukkaan. Tekijät kätkivät ruumiin.

Miehet vangittiin 3.12.1998 todennäköisin syin epäiltyinä, vaikka ruumista ei oltu vielä löydetty. Ruumista etsittiin Lapinlahdella ja Varpaisjärven pohjoisosissa.

Ylä-Savon poliisi keskeytti etsinnät perjantaina 11.12.1998, koska molemmat tekijät alkoivat yllättäen vastailemaan kysymyksiin.

Ruumis löydettiin tekijöiden kertomusten perusteella suoperäisestä metsiköstä viitostien tuntumasta Lapinlahden eteläpuolelta torstai-iltana 18.12.1998.

Iisalmen käräjäoikeus tuomitsi miehet taposta 10 vuodeksi vankeuteen maaliskuussa 1999.

Kylmäverisesti sinun -televisiosarjassa eräs jakso pohjautui tähän tapaukseen.

Lähteet: Helsingin Sanomat (3.12.1998, 4.12.1998, 12.12.1998, 18.12.1998, 10.3.1999)

Tähän ketjuun yhdistetty myöhemmin aloitettu ketju. Mikä selittääkin kyselyn tapauksesta, vaikka tapaus ilmeneekin ensimmäisestä postauksesta jo varsin hyvin
-NILS-

Outo Enkeli
Ran-tan-plan
Viestit: 366
Liittynyt: Su Touko 22, 2011 12:21 pm

Varasti kännykän - Tapettiin raa'asti

Viesti Kirjoittaja Outo Enkeli » Ti Heinä 12, 2011 2:20 pm

Vuonna 1998 Lapinlahdella tapettiin paikkakuntalainen mies, joka varasti kännykän paikallisessa pubissa. Kännykän omistaja sai tietää syyllisen, joka oli tuttu hänelle ja alkoholisoitunut aika pahasti. Puhelimen omistaja ja kaverinsa ottivat varkaan kyytiin ja veivät miehen puhelimen omistajan asunnolle, joka sijaitsi syrjäisessä paikassa. Siellä varas hakattiin tosi pahasti ja pääsi viimein hengestäänkin. Välillä mies oli piha-kaivossa, kun mietittiin minne ruumis viedään. Lopulta ruumis haudattiin lähelle viitostietä Lapinlahdelta n. 10km Kuopion suuntaan. Ei miehen henki ollut heille kovin arvokas. Tunnen miehet ja ovat selvinä asiallisia, mutta pontikka ja pilleri-kuuri oli tehnyt tehtävänsä. Molemmat sai muistaakseni 10vuotta taposta ja taisivat lusia puolella, koska edellisestä tuomiosta oli jo se 3vuotta mennyt, molemmilla on pitkät rekisterit ja lusineet 80-luvulta lähtien. Ainakin toinen heistä vapauduttuaan ei ole enää tehnyt mitään rikoksia. Älytön tapaus. Kai tajusi tekijäkin, kun tajusi muuttaa tapansa. Toinen miehistä ei tainnut ottaa niin opikseen. Muistaako tapausta kukaan? Kiinnostaisi mikä oli Alibin numero, jossa oli juttua tapauksesta...
el músculo pierde su significado cuando la pólvora se inventó. Así que en lugar de hormonas, comprar un arma buena. por lo que no engañan a nadie que no comprende esto, pero al darse cuenta de esto debe ser un poco desordenado

matlockb
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4504
Liittynyt: Ma Maalis 29, 2010 6:17 am

Re: Varasti kännykän - Tapettiin raa'asti

Viesti Kirjoittaja matlockb » Ti Heinä 12, 2011 2:46 pm

Löytyihän tuosta Hesarin arkistostakin jo aika paljon tietoa, alla kaksi ensimmäistä uutista.
HS - Kotimaa - 1.12.1998 - 750 merkkiä - 1. painos

Poliisi epäilee lapinlahtelaisen miehen katoamista rikokseksi

KUOPIO-Ylä-Savon rikospoliisi epäilee, että lapinlahtelaisen miehen katoamiseen liittyy rikos. Vuonna 1960 syntynyt mies katosi Lapinlahdella viime viikon lopulla.

Poliisi pyytää yleisöltä tietoja vaaleankeltaisen Mercedes Benz -henkilöauton liikkeistä. Autossa on vanha korimalli, ja sen rekisteritunnus alkaa kirjaimilla VRV.

Tietoja auton liikkeistä ja siinä olleista henkilöistä kaivataan keskiviikon 25. marraskuuta kello 17:n ja sunnuntain 29. marraskuuta kello 19:n väliseltä ajalta. Tiedot voi ilmoittaa Ylä-Savon poliisipäivystykseen Iisalmeen tai lähimmälle poliisille.

Poliisi ei kerro nyt asiasta enempää. (STT)
HS - Kotimaa - 3.12.1998

Poliisi epäilee että kadonnut on haudattu suohon Lapinlahdella

LAPINLAHTI-Ylä-Savon poliisi epäilee, että Lapinlahdella kadonnut mies on surmattu ja haudattu suohon. Poliisi on pidättänyt kaksi miestä taposta epäiltyinä. Lapinlahtelainen 38-vuotias mies katosi kerrostalon asunnostaan viime viikon keskiviikkona.

Poliisin tutkimuksissa on paljastunut, että 40- ja 50-vuotiaat lapinlahtelaiset miehet menivät nyt kadoksissa olevan miehen asuntoon ja pahoinpitelivät tämän vanhojen erimielisyyksien vuoksi. Uhri oli heitetty autoon ja viety toisen pahoinpitelijän omakotitalon pihalle.

Miehen pahoinpitelyä jatkettiin pihalla. Sieltä löytyi myös poltettujen vaatteiden jäännöksiä. Viime viikon torstaina oli Lapinlahden kirkonkylän itäpuolisella suoalueella havaittu voimakkaita lieskoja ja savua.

Poliisi epäilee, että tapahtumat suolla liittyvät miehen katoamiseen ja mahdolliseen henkirikokseen. Lumisateet ovat vaikeuttaneet kadonneen etsintöjä.

Pidätetyt miehet vangittaneen torstaina Iisalmen käräjäoikeudessa. Poliisi kaipaa yhä tietoja vaalean Mercedes Benz 300 D auton liikkeistä keskiviikkoillan 25. 11. ja sunnuntain 29. 11. välisenä aikana. Autossa on vanha korimalli. (STT-HS)

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12662
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Varasti kännykän - Tapettiin raa'asti

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ti Heinä 12, 2011 4:35 pm

Aivan kun tästä olisi ollut jo juttua... mutta mites siinä sitten kävi:
Tapposyytteet, uhri kuoli potkuihin, lyönteihin ja hiilihangolla aiheutettuihin iskuihin. Hakkaaminen kesti useita tunteja ja lopulta tekijät saavuttivat autuaan olonsa kun uhri kuoli verenhukkaan.
-Toisen syytetyn vaimo sai syytteen pelastustoimen laiminlyönnistä, koska hän ei hankkinut uhrille apua.

Iisalmen käräjäoikeus antoi päätöksen 19.3.1999 ja sen mukaan kumpainenkin tekijä sai 10 vuoden tuomion. Hovin tuomio?

Matkapuhelin, ts. kännykkä, on ollut melkoinen mullistus myös henkirikosrintamalla. Uhrin matkapuhelin on otettu omavaltaisesti ja usein annettu palkkioksi jollekin tekijöistä tai ns. pienemmälle tekijälle, saadakseen matkapuhelimen on joku surmannut ja joku tullut surmatuksi, matkapuhelimen anastaja on surmattu, puhelua jäljittämällä on usein saatu selville niin uhrin kun tekijöidenkin puuhastelua...

Olisikohan tässä Lapinlahden tapauksessa ollut jotain muitakin kaunoja kuin pelkkä puhelin? Ehkä tuo varkaus oli se lopullinen niitti tai ainakin "hyvä syy" ojentaa...?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

matlockb
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4504
Liittynyt: Ma Maalis 29, 2010 6:17 am

Re: Varasti kännykän - Tapettiin raa'asti

Viesti Kirjoittaja matlockb » Ti Heinä 12, 2011 5:03 pm

En ainakaan pikaisella haulla löytänyt hovin tuomiosta Hesarin arkistosta mitään, ainoastaan käräjäoikeuden tuomion, valitettiinko tästä hoviin?

matlockb
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4504
Liittynyt: Ma Maalis 29, 2010 6:17 am

Re: Varasti kännykän - Tapettiin raa'asti

Viesti Kirjoittaja matlockb » Ti Heinä 12, 2011 5:16 pm

Tässä tämä viimeisin uutinen jonka löysin (pikaisella haulla):
HS - Kotimaa - 10.3.1999

LYHYESTI
Lapinlahden surmaajille kymmenen vuoden tuomiot


Iisalmen käräjäoikeus tuomitsi tiistaina taposta kymmenen vuoden vankeusrangaistuksiin kaksi miestä, jotka pahoinpitelivät miehen hengiltä Lapinlahdella viime marraskuussa. Pahoinpitely lyömällä, potkimalla ja hiilihangolla hakkaamalla kesti useita tunteja, ja uhri kuoli verenhukkaan.

Pahoinpitely tapahtui kostoksi siitä, että 38-vuotias uhri oli varastanut matkapuhelimen toiselta pahoinpitelijältä. Kaksikko tunkeutui anastajan asuntoon ja pahoinpitelyn jälkeen kuljetti hänet autolla toisen sieppaajan talolle. Siellä 40- ja 50-vuotiaat miehet jatkoivat pahoinpitelyä. Uhrin kuoltua miehet hautasivat ruumiin metsään viitostien lähelle. He neuvoivat poliisit haudalle kuukauden kuluttua. (STT)

Outo Enkeli
Ran-tan-plan
Viestit: 366
Liittynyt: Su Touko 22, 2011 12:21 pm

Re: Varasti kännykän - Tapettiin raa'asti

Viesti Kirjoittaja Outo Enkeli » Ke Heinä 13, 2011 10:12 am

Kyllähän miehillä oli riitoja ollut aiemminkin. Mutta näin radikaaliin ratkaisuun varmasti paljon vaikutti se, että molemmat oli ryypänneet pitkän putken ennen surmaa ja käyttäneet bentsoja pontikan kanssa. Tosin juominenhan ei ole lieventävä asia missään suhteessa. Minkään päihteen käyttöä ei katsota lieventävänä. Tuomion jälkeen hyvin pian toinen miehistä sai puukosta, vaimoltaan, joka oli ollut aina tosi hiljainen ja rauhallinen. Oli miehen henki todella lähellä siirtyä muihin sfääreihin. Vuorostaan vaimo sai tuomion. 2vuotta - ehdollisena. Lieventävänä katsottiin miehen vaimolleen tuottama henkinen tuska, puhdas rekisteri ym ym... Avio-ero kyllä tuli viimein.

Muistelen, että molemmat tyytyivät käräjäoikeuden tuomioon...
el músculo pierde su significado cuando la pólvora se inventó. Así que en lugar de hormonas, comprar un arma buena. por lo que no engañan a nadie que no comprende esto, pero al darse cuenta de esto debe ser un poco desordenado

Vastaa Viestiin