Tampere: Sarjamurhaaja 60-luvulta - kolme kauppiasta uhreina

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3342
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Tampere: Sarjamurhaaja 60-luvulta - kolme kauppiasta uhreina

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

Olin hämmästyksestä soikeana, kun luin Pollarikirjasta 64-65 tapahtuneesta kolmoismurhasta. Siinä miekkonen mansessa ryöstömurhasi kolmeen eri otteeseen osto-myyntiliikkeen pitäjiä. Saaliiksi riitti esim. televisio!!!

Kirjoitan tästä aivan lähiaikoina referaatin. Herää kuitenkin kysymys, miksei tästä ole koskaan ole ollut juttua missään? Ainakaan minä en ole ao. juttuihin törmännyt.

Otsikkoon kohdistettu muutos; lisätty paikkakunta sekä muutettu uhriksi valikoituneiden ammatinharjoittajien statusta
-NILS-

jesse72
Armas Tammelin
Viestit: 74
Liittynyt: Ma Huhti 09, 2007 5:41 pm
Paikkakunta: Mikkeli

Re: Sarjamurhaaja 60-luvulta, divarinpitäjät uhreina!

Viesti Kirjoittaja jesse72 »

EuroJR kirjoitti:Olin hämmästyksestä soikeana, kun luin Pollarikirjasta 64-65 tapahtuneesta kolmoismurhasta. Siinä miekkonen mansessa ryöstömurhasi kolmeen eri otteeseen osto-myyntiliikkeen pitäjiä. Saaliiksi riitti esim. televisio!!!

Kirjoitan tästä aivan lähiaikoina referaatin. Herää kuitenkin kysymys, miksei tästä ole koskaan ole ollut juttua missään? Ainakaan minä en ole ao. juttuihin törmännyt.
Tekijästä oli juttua joskus 80-luvun puolessavälissä Alibissa. Lusi tuomionsa ja muutti maalle vankilassa kirjeenvaihdon kautta tapaamansa naisen kanssa. Vietti rauhallista elämää kunnes kuoli.

Saaliit olivat pieniä ja yksi syy oli saada lapsille joulu todella köyhässä perheessä. Surullinen tarina kaikkiaan. Pitää varmaan foorumin innoittamana hakea vanhoja Alibeja/Rikosposteja häkkivarastosta ja alkaa paukuttaa tarinaa urakalla...

Tästä kaverista voisi myös kertoilla sitten lisää joskus ensiviikolla..
Leuka rintaan ja kohti uusia nöyryytyksiä

Tampereen Tyttö
David Starsky
Viestit: 4518
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö »

Hymy lehdessä on myös ollut tästä juttu aikoinaan.
-Takuulla, sano Tampereenlikka!

verta
Alokas
Viestit: 9
Liittynyt: La Elo 18, 2007 8:42 am

Viesti Kirjoittaja verta »

On tästä ollut juttua paikallisissa lehdissä ainakin. Itse kävin lukemassa Metsossa filmiltä.

Avatar
sdude
Sofia Karppi
Viestit: 400
Liittynyt: To Heinä 12, 2007 9:56 am

Viesti Kirjoittaja sdude »

Kuulin aikalaiselta että ainakin osa murhista oli tapahtunut Tampereen Puutarhakadulla sijainneissa osto- ja myyntiliikkeissä.
En löytänyt ainakaan pikaisella googlettamisella mitään näistä tapauksista netistä... täytyypä vierailla Metsossa minunkin.

Mandy
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 10
Liittynyt: La Syys 01, 2007 9:07 pm
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Mandy »

EuroJR, referaattiasi odotellen...
Olin eilen partyissä jossa yksi vieraista alkoi ko tapahtumista keskustella.
Kertoi yhden surmaajan lapsista olleen ystävänsä....

EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3342
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

Mandy kirjoitti:EuroJR, referaattiasi odotellen...
Olin eilen partyissä jossa yksi vieraista alkoi ko tapahtumista keskustella.
Kertoi yhden surmaajan lapsista olleen ystävänsä....
Referaatti viikon sisällä. Jonossa oli ennen tuo Arkadiankadun teinien surma. Seuraavaksi taitaa olla tämän vuoro. Töitäkin perkule pitää tehdä, joten pitää järjestellä tämä kirjoitusaika 8)

EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3342
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

Lyhennelmä kirjasta PK-71

----------------------------
Heinäkuun lopulla -64 liikemies "Kim", 73, löytyi surmattuna osto-myyntiliikkensä verstaan perältä, rautamurikalla kuoliaaksi pahoinpideltynä. Selvisi, että konttorihuoneessa säilytyksessä oleva pienehkö vihertävä kassalipas oli poissa. Samoin pankkikirja. Mistään suurista summista ei puhuttu kuitenkaan. Kymmeniä Kimin asiakkaita kuultiin ja saatiin selville, että viimeinen liikkeeseen jäänyt asiakas olisi ollut noin 40-vuotias ja siisti mieshenkilö. Miestä ei löytynyt, eikä surmateon tekijääkään. Vuosi kului kohti loppuaan, mutta juttu pysyi edelleen pimeänä.

Marraskuun lopulla "Rollen" vaimo oli huolissaan. Miestä ei ollut näkynyt eilisen jälkeen. Rolle myi käytettyä ja uutta tavaraa työkseen ja teki usein hakureissuja VW-pakettiautollaan. Olisiko hän jäänyt jollekin näille reissuillensa, vai olisiko kyseessä onnettomuus? Nyt vaimo muisti, että Rollehan oli puhunut jostain asiakkaasta, joka oli tilannut käytetyn television jonkin matkan päähän maaseudulle. Rolle oli vitsaillut kyseessä olevan mahdollisen ryöston... Illalla saapui vaimolle suruviesti. Hänen miehensä oli kuollut, surmattu ja ryöstetty. Rolle oli löytynyt autonsa tavaratilasta ja auto peltoaukean luota Y:n pitäjästä. Kuolema oli seurannut jollakin kovalla esineellä päähän lyömisestä. Vainajan kello oli poissa ja taskut nopeasti tyhjennetty.

Kimin ja Rollen surmaamisteoissa oli arvelluttavan paljon samanlaisuuksia. Kumpikin oli surmattu samalla tavalla, kummaltakin oli anastettu omaisuutta, kumpikin he olivat käytetyn tavaran kauppiaita. Eräs todistaja kertoi nähneensä Rollen kantavan televisiota autoonsa. Vieressä oli seissyt n. 45-vuotias, tanakahko ja ristiverinen, 170-175 senttiä pitkä mieshenkilö, joka poltti piippua. Rollen autosta ei kuitenkaan löytynyt televisiota. Olisiko vaimon muistama kertomus televionostajasta varteenotettava surmaajakandidaattia haettaessa? Tutkimuksissa kävi ilmi, että lähtiessään viemään TV:tä, oli Rolle ollut vastoin tapojaan sangen epäluuloinen. Hän oli katsonut viisaimmaksi jättää lompakkonsa liikehuoneeseensa ja ottanut ilmeisesti mukaansa vain pienehkön summan rahaa.

Jouluaattoaamuna löytyi liikkensä konttorituolilta tylpällä esineellä pahasti päähän mukiloituna liikemies "Leevi", joka pian kuoli sairaalassa tajuihinsa tulematta. Jälleen yksi osto-myyntiliikkeen pitäjä surmattu. Hänet oli ryöstetty, vaikka osa rahoista olikin jätetty jostain syystä ottamatta. Todistaja kertoi nähneensä n. 30-vuotiaan, 175-senttisen ja pitkähkötukkaisen miehen poistuvan kiireesti surmapaikalta.

Useiden jutun kimpussa työskennelleiden tutkijoiden kokooma aineisto alkoi tuottaa tulosta. Katseet kohdistuivat Tampereella jouluaattona käyneeseen kirvesmieheen "Niiloon". Hän oli sangen yllättäen "äkkirikastunut" viime aikoina ja maksanut pois velkojaan. Lisäksi hän oli suorittanut monenmoisia jouluostoksia. Mistä rahat olivat tulleet? Niilon, hänen vaimonsa ja lähipiirin kuuulustelujen ristiriitaisuuksien takia päätettiin Niilo pidättää ja suorittaa kotietsintä hänen asunnossaan. Tämä tuottikin tulosta. Löytyi Rollelta kadonnut televisio, Kimiltä kadonnut vihertävä metallinen kassalipas ja verinen kirves!

Niilo päätti tunnustaa. Kimi oli pitänyt hänen mielestään kiskurihintoja. Kun sitten menivät peräkanaa etsimään kiilahihnoja liikkeen perälle, Niilo "hetken mielijohteesta" iski vierestään löytämällä suurella rautamurikalla Kimiä päähän, jonka jälkeen täydensi työnsä pudottamalla tämän murikan muutaman kerran maassa makaavan miehen pääkoppaan. Sitten hän oli ottanut konttorihuoneen kassalippaan, uhrin lompakon, hävittänyt jälkiä ja poistunut kiireesti paikalta.

Rollen tapauksessa Niilo kertoi aikoneensa ostaa itselleen kirjoja. Mieli suuntautui kuitenkin käytettyyn televisioon. Seuraavalla viikolla hän oli ehdottanut kauppaa, jos saisi aparaatin kotiinsa kuljetettuna. Rollelle asia oli sopinut mainiosti, olihan hänellä muutakin asiaa sinnepäin. Sitten oltiin yhdessä lähdetty autolla liikkeelle. Kun saavuttiin perille, oli Niilo kertonut, että TV pannaan ensiksi autotalliin, jotta hän seuraavana päivänä lasten poissa ollessa voisi tuoda sen sisälle, asettaa sen paikoilleen ja tuottaa siten iloisen yllätyksen lapsilleen. Jo tällöin oli Niilon mielessä välähtänyt ajatus, että TV olisi saatava Rollelta ilmaiseksi ja vielä rahaakin lisäksi... Rollen asetellessa televisiota paikalleen autotalliin, iski Niilo häntä kirveellä päähän. Tekonsa hän täydensi hamarapuolen muutamalla iskulla. Tämän jälkeen Niilo kantoi ruumiin auton tavaratilaan, ajoi auton tarpeeksi kauaksi kotinsa lähettyviltä ja heitti avaimen lumihankeen.

Jouluaattona Niilo oli käppäillyt Tampereella vain 2 mk taskussaan. Jostain piti saada rahaa lisää. Kellon ollessa n. puoli 8, hän huomasi erään osto-myyntiliikkeen ulko-oven lukitsemattomaksi. Niilo meni sisään ja tapasi Leevin. Hän oli kysynyt kauppiaalta poranteristä ja kyllä niitä piti löytymänkin, oli Leevi vastannut. Ensiksi kauppias oli kuitenkin halunnut tehdä tulen kamiinaan. Leevin oltua kumartuneena sytytyspuuhissaan, iski Niilo poimimallaan rautakulmiolla häntä päähän useita kertoja. Sitten oli ottanut uhrin taskusta setelitukon. Poistuttuaan liikkeestä, osti Niilo lapsilleen kaupungilta erilaisia joululahjoja, makseli velkojaan ja palasi kaikessa rauhassa joulunviettoon perheensä pariin. Hän oli jopa joulupukkina naapurissa!

Jälkeenpäin Niilo oli täysin välinpitämätön tapahtuneista. Oli niinkuin hän ei oikein olisi välittänyt tietää noista epämiellyttävistä asioista. Parhaiten kuvaa Niilon kykyä olla päästämättä ikäviä asioita "lähelle ihoa" seuraava:

Kun Niilo oli pidätettynä, hän silloin tällöin näki vartijan kävelevän putkan käytävällä, jolloin Niilo harmistuneena virkkoi: "Tehän vartioitte minua aivankuin olisin joku rikollinen..."

Niilon tuomio kuului: kustakin surmateosta elinkaudeksi kuritushuoneeseen.
----------------------

Mandy
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 10
Liittynyt: La Syys 01, 2007 9:07 pm
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Mandy »

Kiitos tiivistelmästä :)
En itse tästä muistanut mitään...

Doctor Lecter
James Bond (Timothy Dalton)
Viestit: 13488
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Tähän tapaukseen liittyvää autenttista kuvamateriaalia on nähtävillä Alibin numerossa 12/93, siinä Rikosmuseota koskevan artikkelin yhteydessä. Uhrien nimet kyllä mainitaan ja yhden kohdalla jopa murjotut kasvot, mutta ei tekijän nimeä...

Tämä, tuolloin 38-vuotias ylöjärveläinen kirvesmies tuomittiin siis elinkaudeksi kuritushuoneeseen, kunnes presidentti Koivisto armahti. Hänellä oli jokin ihme vimma vapauttaa näitä elinkautisvankeja jopa vain kymmenen vuoden lusimisen jälkeen. Humaani?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Aizerbaidzan
Horatio Caine
Viestit: 6473
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Doctor Lecter kirjoitti:Humaani?
Liian humaani. Neljä poliisia ampunut Pasanenkin pääsi 13 vuodella.

verta
Alokas
Viestit: 9
Liittynyt: La Elo 18, 2007 8:42 am

Viesti Kirjoittaja verta »

Doctor Lecter kirjoitti:Uhrien nimet kyllä mainitaan ja yhden kohdalla jopa murjotut kasvot, mutta ei tekijän nimeä...
Jos tekijän nimeä ei mainittu, eikä ole muussakaan yhteydessä tässä mainittu, niin en mainitse minäkään. Antaa edesmenneen levätä rauhassa ja sukuni takia en halua nimeä enää nostaa esille. On yhä aika arka paikka, vaikka kukaan ei ole syyllinen siihen mitä hän aikoinaan teki.

McAbre
Sabrina Duncan
Viestit: 371
Liittynyt: Ti Heinä 03, 2007 9:57 pm
Paikkakunta: Väli-Suomi

Viesti Kirjoittaja McAbre »

Doctor Lecter kirjoitti: Tämä, tuolloin 38-vuotias ylöjärveläinen kirvesmies tuomittiin siis elinkaudeksi kuritushuoneeseen, kunnes presidentti Koivisto armahti. Hänellä oli jokin ihme vimma vapauttaa näitä elinkautisvankeja jopa vain kymmenen vuoden lusimisen jälkeen. Humaani?
Koivistohan tuli tunnetuksi erityisesti talousrikollisten eli rötösherrojen armahtajana. No he eivät toki kupruistaan elinkautista istuneetkaan.

Jos nimenomaan Koivisto on tämän "Niilon" tosiaan armahtanut, ehti hän istua elinkautistaan ainakin 17 vuotta (1965-198?, Koivisto presidentiksi vuonna 1982).
"Rahaa on tullut ja sitä on myös mennyt"
-Albert Järvinen-

Doctor Lecter
James Bond (Timothy Dalton)
Viestit: 13488
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

McAbre kirjoitti:
Doctor Lecter kirjoitti: Tämä, tuolloin 38-vuotias ylöjärveläinen kirvesmies tuomittiin siis elinkaudeksi kuritushuoneeseen, kunnes presidentti Koivisto armahti. Hänellä oli jokin ihme vimma vapauttaa näitä elinkautisvankeja jopa vain kymmenen vuoden lusimisen jälkeen. Humaani?
Koivistohan tuli tunnetuksi erityisesti talousrikollisten eli rötösherrojen armahtajana. No he eivät toki kupruistaan elinkautista istuneetkaan.

Jos nimenomaan Koivisto on tämän "Niilon" tosiaan armahtanut, ehti hän istua elinkautistaan ainakin 17 vuotta (1965-198?, Koivisto presidentiksi vuonna 1982).
Tämä "yleensä kymmenen vuoden jälkeen" oli yleistetty. "Niilo" ehti kait lusia ainakin tuon 17 vuotta. Se ei ole elinkautinen, mutta on kuitenkin suht pitkä aika lusimiseen, vaan onko tarpeeksi? En tiedä. Joidenkin uhrien omaisista se saattaa olla liian vähän

Näistä armahduksista ja niiden mielekkyyksistä saisi ehken jopa oman osion.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

verta
Alokas
Viestit: 9
Liittynyt: La Elo 18, 2007 8:42 am

Viesti Kirjoittaja verta »

"Niilo" kuoli pian vapautumisensa jälkeen, muistaakseni vuosi oli ´83.

Vastaa Viestiin