Tampere: Sarjamurhaaja 60-luvulta - kolme kauppiasta uhreina

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Helluby
Remington Steele
Viestit: 241
Liittynyt: Ma Syys 28, 2009 9:56 pm

Re: Sarjamurhaaja 60-luvulta, divarinpitäjät uhreina!

Viesti Kirjoittaja Helluby »

Jos näin on, niin montaa päivää ei ehtinyt vapaudessa olla, koska kuoli jo samana vuonna 6.12.
Ihan sivusta sanoisin ettei 1+1 ole koskaan 2, vaan ihan tilanteesta johtuen se on joko 1, tai 3, joskus jopa 4.

mikko1979
Harjunpää
Viestit: 335
Liittynyt: Pe Maalis 11, 2011 5:09 pm

Re: Sarjamurhaaja 60-luvulta, divarinpitäjät uhreina!

Viesti Kirjoittaja mikko1979 »

Tampereen sarjamurhaajan kylmä tunteettomuus hämmästytti rikospoliisiakin vuonna 1964

Marraskuun 24. päivänä vuonna 1964 yhä useampi ohikulkija alkoi kiinnittää huomiota siniseen Volkswagen Kleinbusiin. Se seisoi Ylöjärven Ahdepäässä Kuruntien varressa. Lopulta yksi ohikulkija kurkkasi vaimonsa kanssa autoon.

Siellä makasi mies. Miehen ympärillä oli lammikko hyytynyttä verta.

Autossa maannut mies oli 45-vuotias tamperelainen liikemies, jolla oli liike Puutarhakadulla. Poliisi ymmärsi heti, että hänet on surmattu. Surmaaja oli lyönyt miestä päähän jollakin kovalla esineellä.

Uhrin vaimolta rikostutkijat saivat kuulla, että mies oli lähtenyt viemään televisiota asiakkaalle jonnekin Ylöjärvelle. Autosta televisiota ei löytynyt.

Poliisi tutki uhrin liikettä ja sai selville kadonneen television sarjanumeron. Liikkeestä puuttui myös rahaa.

Yhtymäkohtia toiseen murhaan

Ryöstö oli henkirikoksen motiivina ikivanha, eikä se ollut poikkeuksellinen 1960-luvullakaan. Tutkinnan edetessä rikospoliisi kuitenkin ymmärsi, että heillä oli käsissään harvinainen henkirikos.

Saman vuoden heinäkuussa Tampereella oli surmattu 73-vuotias sähkökonekorjaaja omassa liikkeessään Hallituskatu 11:ssä. Häntäkin oli lyöty kovalla esineellä päähän, ja hänenkin liikkeestään oli viety kassalippaallinen rahaa.

Silminnäkijöiden kertomuksista paljastui lisää yhtäläisyyksiä. Molempien uhrien seurassa oli nähty saman kokoinen ja oloinen mies. Uuden surman uhri oli noussut miehen kanssa pakettiautoon liikkeensä edustalla Puutarhakadulla. Poliisi alkoi pitää todennäköisenä, että surmat oli tehnyt sama mies.

Nyt kaikki rikoksista rekisteröidyt ylöjärveläiset kiinnostivat poliisia. Televisiota etsittiin sarjanumeron perusteella kaikista Ylöjärven liikkeistä, vaikka poliisi ymmärsi hyvin, että televisio saattoi olla myös murhaajan käytössä.

Pikkutyttö löytää uuden uhrin

Rikostutkijoille ei 1960-luvulla maksettu ylityökorvauksia, mutta silti poliisi työskenteli lähes vuoroitta. Jutun tutkijoilla oli paha aavistus siitä, että kaksi uhria ei riittäisi surmaajalle, joka oli tottunut pääsemään surmatöistä kuin koira veräjästä.

Jouluaatoksi tutkijat sentään päästettiin vapaalle.

Aattoaamuna 10-vuotias tyttö päätti tapansa mukaan käydä mukavan naapurin sedän osto- ja myyntiliikkeessä Puutarhakadulla. Kauppias olikin paikalla, mutta hän istui hievahtamatta tuolilla. Mies oli yltä päältä veressä mutta yhä elossa.

Rikostutkijoiden joululoma oli ohi. Kauppiasta oli lyöty tylpällä esineellä päähän, ja hänet oli ryöstetty. Tälläkin kertaa silminnäkijä oli nähnyt rikospaikan lähellä miehen, joka sopi edellisten surmien tuntomerkkeihin.

60-vuotias kauppias ei enää tullut tajuihinsa. Hän kuoli sairaalassa tammikuun alussa.

Joulukuun lopussa poliisi muodosti erityisen tutkijaryhmän selvittämään tapausta. Ryhmän johtoon tuli Tampereen poliisilaitoksen henkirikosryhmän päällikkö ja läänin rikospoliisikeskuksen komisario. He olivat johtaneet tutkintaa jo ensimmäisestä murhasta lähtien. Keskusrikospoliisin apulaispäällikkö tuli mukaan ryhmään valvojaksi ja pitämään yhteyttä mediaan.

Tutkinnassa poliisi keskitti yhä painopisteen Ylöjärven alueelle. 30. joulukuuta poliisi oli jälleen tutkimassa tapausta Ylöjärvellä, kun eräs mies pinkaisi yllättäen karkuun lumiselle pellolle ja katosi metsään. Poliisi tunnisti miehen työlaitospassitusta vältteleväksi vanhaksi tutukseen.

Tutkinnassa kuitenkin ilmeni, että mies on syytön murhiin. Poliisin henkirikostutkinta Ylöjärvellä johti kymmenien muidenkin pikkurikosten selviämiseen ja etsintäkuulutettujen löytymiseen, mutta murhaajaa ei vieläkään löydetty.

Poliisi ottaa riskin

Poliisi kävi kuumeisesti läpi kaikkea materiaalia, jota sille oli kertynyt tutkinnassa. Jo lähes 4 000 henkilöä oli kuulusteltu. Tammikuussa yksi aiemmin kuulustelluista miehistä alkoi kiinnostaa poliisia.

Hän oli 38-vuotias ylöjärveläinen kirvesmies. Miestä oli kuulusteltu toisen surman jälkeen, koska hänellä oli rikosrekisteri.

Kun rikostutkijat tarkistivat miehen liikkeitä, he saivat eräältä ylöjärveläisrouvalta tietää, että mies oli jouluaattona tullut bussilla Tampereelle. Pian saatiin selville, että mies oli ajellut Tampereella jouluaattona vuokra-autolla. Tämä oli merkillistä, sillä Ylöjärvellä tiedettiin yleisesti, että mies oli varaton. Nyt mies oli myös maksanut velkojaan ja ostanut lapsilleen joululahjaksi sukset ja huopikkaat.

Poliisi kuulusteli erikseen miestä ja tämän vaimoa. Heidän kertomuksensa rahojen alkuperästä menivät pahasti ristiin.

16. helmikuuta 1965 juttua tutkinut komisario teki uskaliaan liikkeen. Hän pidätti epäillyn, vaikka näyttö oli vielä hatara. Mies kiisti syyllisyytensä jyrkästi.

Murhaava joulupukki

Kotietsinnässä miehen autotallista löytyi romukasan seasta televisio. Sen sarjanumero täsmäsi laitteeseen, joka oli kadonnut toisen uhrin liikkeestä. Autotallista löytyi myös ensimmäiselle uhrille kuulunut kassalipas. Lopulta rojun alta löytyi kirves, jonka hamarassa oli verta.

Torstaina 18. helmikuuta epäilty tunnusti kaksi ensimmäistä surmaa. Kun poliisi sai todistusaineistoa myös kolmannesta surmasta, mies tunnusti senkin.

Rikostutkijoita epäillyn luonne hämmensi. Hän vaikutti olevan huolehtiva perheenisä, joka tosin ei hallinnut rahankäyttöään kovin hyvin. Viimeisen veriteon saalisrahoilla hän oli ostanut joululahjoja perheelleen. Jouluaattona surman jälkeen hän oli käynyt vieläpä joulupukkina naapurin perheessä.

Surmista puhuminen poliisin kanssa ei tuntunut hetkauttavan häntä lainkaan.

Kolme murhaa, 1 175 markkaa

Kun mies vastasi kolmeen murhasyytteeseen Tampereen raastuvanoikeudessa maaliskuussa 1965, hänen tekonsa suhteettomuus hämmensi toimittajiakin. Kolmen ryöstömurhan saalis oli yhteensä 1 175 markkaa. Nykyrahassa summa vastaa runsasta 2 000 euroa.

Mies sai tuomionsa huhtikuussa. Raastuvanoikeus tuomitsi hänet elinkautiseen vankeuteen kolmesta murhasta.

Kolmoismurhaaja vapautui vankilasta vuonna 1980. Hän muutti uuden vaimonsa luokse toiselle paikkakunnalle, mutta kuoli luonnollisen kuoleman jo vuonna 1983.

Sarjamurhaaja vai ei?

Sarjamurhaajalle on olemassa erilaisia määritelmiä. Joitakin niistä Tampereen kolmoismurhaaja ei täytä, mutta toisiin määritelmiin hän sopii.

Oikeus kuitenkin katsoi hänen murhanneen suunnitelmallisesti kolme ihmistä. Tekojen välillä kului aikaa, jolloin hän eli normaalisti. Murhasarja päättyi ehkä vain siksi, että poliisi sai valtavan työn jälkeen murhaajan kiinni.

http://tinyurl.com/z6pcwex

Clarence
Martin Beck
Viestit: 848
Liittynyt: Ma Helmi 16, 2015 12:24 am

Re: Sarjamurhaaja 60-luvulta, divarinpitäjät uhreina!

Viesti Kirjoittaja Clarence »

"Kolmoismurhaaja vapautui vankilasta vuonna 1980. Hän muutti uuden vaimonsa luokse toiselle paikkakunnalle, mutta kuoli luonnollisen kuoleman jo vuonna 1983."

Ei pidä paikkaansa.

Laaksen Arska oli vankilassa vielä loppuvuodesta 1982.

Clarence
Martin Beck
Viestit: 848
Liittynyt: Ma Helmi 16, 2015 12:24 am

Re: Sarjamurhaaja 60-luvulta, divarinpitäjät uhreina!

Viesti Kirjoittaja Clarence »

"Kolmoismurhaaja vapautui vankilasta vuonna 1980. Hän muutti uuden vaimonsa luokse toiselle paikkakunnalle, mutta kuoli luonnollisen kuoleman jo vuonna 1983."

Ei pidä paikkaansa.

Laakson Arska oli vankilassa vielä loppuvuodesta 1982. (Korj. Ei Laaksen vaan Laakson Arska)

Doctor Lecter
James Bond (Pierce Brosnan)
Viestit: 13516
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Sarjamurhaaja 60-luvulta, divarinpitäjät uhreina!

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Siviilielämää ei kauaa kestänyt. Reilun vuoden verran.

Hautakivi on yhä olemassa ja päivitin sen kesäiseen versioon edellisellä sivulla olevan talvikuvan lisäksi:
Lepää rauhassa. Vaikka konna olitkin. Kuva ja kukka DL Media Inc
Lepää rauhassa. Vaikka konna olitkin. Kuva ja kukka DL Media Inc
Laakso.jpg (247.11 KiB) Katsottu 3896 kertaa
Kuten kivestä näkee, olisi Aarne Valdemar L täyttänyt parisen päivää sitten 90 vuotta.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Avatar
paccasucco
Javier Pena
Viestit: 1773
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Tampere: Sarjamurhaaja 60-luvulta - kolme kauppiasta uhreina

Viesti Kirjoittaja paccasucco »

Skannasin Alibi- lehdessä n:o 1/ 1980 olleen pitkähkön artikkelin tänne minfoon.Aikanaan tuli tämäkin lehti ostettua ihan "livenä", eikä mistään divarin hyllyiltä.Siihen aikaan henkirikokset kiinnostivat enemmänkin.

Lehti löytyi arkistostani.Sanomalehdistä keräilemiäni lehtileikkeitä liittyen tähän tapaukseen löytyy myös, mutta ei ole aikaa niitä etsiskellä.

Näin ei- tamperelaisena sanoisin, että samoihin aikoihin esille tulleet Kuopion nailonsukkamurhat veivät pian lehdistön kaiken huomion.

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

strangelove
Adrian Monk
Viestit: 2849
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Tampere: Sarjamurhaaja 60-luvulta - kolme kauppiasta uhreina

Viesti Kirjoittaja strangelove »

Eilen myöhäisillassa TV%:llä tuli ensimmäinen osa 10 suomalaista sarjamurhaajaa -dokumenttisarjasta, jonka loput osat nähdään ilmeisesti vain suoratoistopalvelu Dplay:ssä:

https://www.discoveryplus.fi/ohjelmat/1 ... amurhaajaa

Sinänsä mitään uutta ei tullut esiin, mutta ihan pätevä kertaus tästä melko vähälle huomiolle jääneestä kiinnostavasta sarjamurhatapauksesta.

Mutta ei sille vaan voi mitään, että näitä kotimaisia rikosdokkareita katsoessa tulee aina ikävä entisten aikojen mestariteoksia Rikostarinoita Suomesta ja Ei vanhene koskaan. Esimerkiksi Rikostarinoita Suomesta -sarjan vähäeleinen toteutus ja koukuttavasti rakennettu kerrontatapa tekivät kyllä lähtemättömän vaikutuksen. Siinä ei ollut mitään turhaa kikkailua, vaan tarinoiden vetovoima vei mennessään, yhdistettynä sopivan hämyiseen kuvitukseen. Sekä tietysti Jarmo Heikkisen äärimmäisen vaikuttavaan kerrontaan ja Jarmo Mäkisen jykevään olemukseen ja uskottaviin johdantoihin. Nämä nykyiset spiikkerit eivät pääse lähellekään sitä tunnelmaa, vaan paremminkin latistavat kokonaisuutta. Heikkisen spiikkaamana tästä 10 suomalaista sarjamurhaajaa -sarjastakin olisi saatu kertaheitolla dramaattisempi.
Ja kuvituskin on monesti sellaista sillisalaattia, jossa ei ilmeisesti edes yritetä tuoda esiin sitä ajankuvaa, mikä esimerkiksi teki Ei vanhene koskaan -sarjasta niin äärimmäisen kiinnostavan. Ehkä laatu on nykyään niin kallista.

Clarence
Martin Beck
Viestit: 848
Liittynyt: Ma Helmi 16, 2015 12:24 am

Re: Tampere: Sarjamurhaaja 60-luvulta - kolme kauppiasta uhreina

Viesti Kirjoittaja Clarence »

Nimimerkki << paccasucco >> oli kerännyt ansiokkaasti juttua Laakson Arskasta. Kuvissa mies parhaassa iässään, mutta ikäistään vanhemman näköinen. Niin oli myös myöhemmin kun oli samassa vankilassa. Arskan kanssa joskus vaihdettiin pari sanaa, eli oli livetuttu, ei kuitenkaan ystävä. En tiedä oliko Arskalla juurikaan ystäviä muita, kuin yksi myös pitkän tuomion mies, kenen nimeä en muista. Arska oli matala, römeä-ääninen ja kurttuinen mitä tuolloin oli, ja näin jälkeenpäin ajatellen ikäistään selvästi vanhemman näköinen. Ainakin ennen tuollaisilla raa´oilla teoilla julkisuutta saaneilla oli oma asema. Se ei ollut karismaa, mutta jokin mitä en osaa kuvailla. Arskalla ei ollut yhtään tatuointia. Kertoi minulle jonkun keskustelun yhteydessä, että joskus Sörkassa oli luvattu maksaa jos ottaa kuvan. Oikeastaan hänen kanssaan ei tullut juteltua, jos ei ollut varsinaista asiaa.

Voi vain miettiä, miksi sitä piti ottaa henki näiltä divarin pitäjiltä? Rikoksia tehtailemalla olisi saanut ilman uhrejakin rahaa. Onko niin, ettei Arska mieltänyt murhaa sen kummemmaksi rikokseksi kuin varastamista? Oikeuspsykiatrit, varsinkin Hannu Lauerma osaisivat antaa tähän vastauksen.

Pyssyntie
Lauri Hanhivaara
Viestit: 130
Liittynyt: Su Marras 24, 2013 8:11 pm

Re: Tampere: Sarjamurhaaja 60-luvulta - kolme kauppiasta uhreina

Viesti Kirjoittaja Pyssyntie »

Tuo dokumentti oli ihan ok, mutta ajankuvaan olisi tosiaan voinut panostaa pienellä vaivannäöllä. 80-luvun näppäinpuhelin kuvituksena vuonna 1964 tapahtuneeseen rikokseen saa epäilemään, onko jotain muutakin pielessä.

Viitaten ketjussa aiemmin puhuttaneeseen vapautumisvuoteen, tämän uuden dokumentin mukaan se tapahtui 1980.

Ilta-Sanomissa juttua sarjasta.

"VUONNA 1964 Tamperetta kuohutti poikkeuksellinen murhasarja. Puolen vuoden sisään kaupungissa oli surmattu kolme kauppiasta.

Kaksi uhreista oli löydetty omista liikkeistään, kolmas makasi vainajana omistamassaan Volkswagen Kleinbusissa Ylöjärven ja Viljakkalan rajalla.

Ammattien lisäksi uhreja yhdisti kuolintapa: jokainen heistä oli kuollut päähän osuneeseen iskuun. Lisäksi uhreilta oli hävinnyt omaisuutta, joten murhien motiiviksi oletettiin ryöstöä."

https://www.is.fi/tampereen-seutu/art-2 ... 40326.html

Clarence
Martin Beck
Viestit: 848
Liittynyt: Ma Helmi 16, 2015 12:24 am

Re: Tampere: Sarjamurhaaja 60-luvulta - kolme kauppiasta uhreina

Viesti Kirjoittaja Clarence »

Pyssyntie kirjoitti:
La Tammi 16, 2021 1:36 am
Tuo dokumentti oli ihan ok, mutta ajankuvaan olisi tosiaan voinut panostaa pienellä vaivannäöllä. 80-luvun näppäinpuhelin kuvituksena vuonna 1964 tapahtuneeseen rikokseen saa epäilemään, onko jotain muutakin pielessä.

Viitaten ketjussa aiemmin puhuttaneeseen vapautumisvuoteen, tämän uuden dokumentin mukaan se tapahtui 1980.

Ilta-Sanomissa juttua sarjasta.

"VUONNA 1964 Tamperetta kuohutti poikkeuksellinen murhasarja. Puolen vuoden sisään kaupungissa oli surmattu kolme kauppiasta.

Kaksi uhreista oli löydetty omista liikkeistään, kolmas makasi vainajana omistamassaan Volkswagen Kleinbusissa Ylöjärven ja Viljakkalan rajalla.

Ammattien lisäksi uhreja yhdisti kuolintapa: jokainen heistä oli kuollut päähän osuneeseen iskuun. Lisäksi uhreilta oli hävinnyt omaisuutta, joten murhien motiiviksi oletettiin ryöstöä."

https://www.is.fi/tampereen-seutu/art-2 ... 40326.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
#" Viitaten ketjussa aiemmin puhuttaneeseen vapautumisvuoteen, tämän uuden dokumentin mukaan se tapahtui 1980." Pyssyntie kirjoittaa.

Ei pidä paikkaansa, Arska oli vankilassa vielä vuonna 1982.

Pyssyntie
Lauri Hanhivaara
Viestit: 130
Liittynyt: Su Marras 24, 2013 8:11 pm

Re: Tampere: Sarjamurhaaja 60-luvulta - kolme kauppiasta uhreina

Viesti Kirjoittaja Pyssyntie »

Muuan bloginpitäjä muistelee kohtaamisia herra ja rouva Laakson kanssa 1980-luvun alun Tampereella.

https://www.sinikivi.com/sinikiven-paak ... amurhaajan

"Ei sillä, taisin tavata muutaman kerran murhaajamme. ”Säälikää vanhaa elinkautisvankia” sanoi pultsari ja esitti kättään johon saa pudottaa kolikon. Oli vissiin vuosi 1981 tai 1982, ja me nuorisoporukka pyörittiin siinä hämeenpuiston pelihallin tietämillä. Ei sillä,pummittiin mekin lantteja. Olisin aikas vissi että pummi oli Laakso itse, armahdettu 1980, vaikka kuulemma muutti pois seudulta ja kuoli jossakin – ilmeisesti viinaan – joskus 1983. Jos oli murhaaja-uransa alussa joku narsistinen sosiopaatti niin eipä ollut enää – mikä lie puliukko, surkeaakin surkeampi rupu-ukko. Voinpahan sanoa pari kolme kertaa siinä kadunkulmassa tavanneeni ehdan sarjamurhaajan.

Erikoista että vaimonsa, joka silloin 1964 yritti epätoivoisesti tarjota miehelleen alibia, pyöri kulmilla samoissa piireissä 80-luvulla."

Treworer
Alibin satunnaislukija
Viestit: 54
Liittynyt: Ke Loka 07, 2020 11:01 am

Re: Tampere: Sarjamurhaaja 60-luvulta - kolme kauppiasta uhreina

Viesti Kirjoittaja Treworer »

Liekkö sota-ajalla ollut tekemistä tuon kylmäverisyyden kanssa, olisi kiva tietää mikä saa näkemään asiat noin että on oikein kustantaa muksunsa sukset toisen hengellä tai pystyä katsomaan telkkaria jonka kantajan kumautti hengiltä ja hylättyään meni katsomaan jotain mitä siihen aikaan nyt olikaan 😂

Avatar
paccasucco
Javier Pena
Viestit: 1773
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Tampere: Sarjamurhaaja 60-luvulta - kolme kauppiasta uhreina

Viesti Kirjoittaja paccasucco »

Clarencelle :Eipä mitään kiittämistä, hyvä että vanhat mukavat veikot ovat kuvioissa edelleen mukana.
En ole katsonut dokumenttia. True Crime- sarjoista on ylitarjontaa.

Olihan tästä silloin 1960-luvulla paljonkin puhetta mm.Viikkosanomat- lehdissä, kuten nimimerkki strangelove varmasti muistaa.

Chikatilo
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1361
Liittynyt: Ke Huhti 27, 2011 12:06 am

Re: Tampere: Sarjamurhaaja 60-luvulta - kolme kauppiasta uhreina

Viesti Kirjoittaja Chikatilo »

Mutta missä ovat ne divarinpitäjät? Tässä on käsitelty vain erilaisten konemyyntiliikkeiden omistajien surmia... ellei sitten kaikkia osto- ja myyntiliikkeitä (autoliikkeet mukaan lukien) lasketa "divareiksi". Otsikko vaihtoon?

Otsikkoa muokattu
-NILS-
Kaikki sanomassa esitetty on mielikuvituksen tuotetta eikä sillä ole yhteyttä todellisiin tapahtumiin tai henkilöihin. Mahdolliset samankaltaisuudet ovat pelkkää sattumaa. Kirjoittaja on poliittisesti täysin korrekti.

Vastaa Viestiin