Raija Muukkosen surma Espoo v. 1987

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3379
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Raija Muukkosen surma Espoo v. 1987

Viesti Kirjoittaja EuroJR » Ti Huhti 03, 2007 5:21 pm

Alibille kiitos, sain siltä paljon....
----------------------------------
Järkyttyneet työtoverit löysivät espoolaisen talouspäällikön Raija Kaarina Muukkosen, 42, surmattuna työpaikaltaan kivijalostamosta Lautamiehentiellä Espoossa 10. joulukuuta 1987.

Tunnollisena työntekijänä tunnettu Muukkonen oli mennyt edellisenä iltana ylitöihin klo. 20:00 aikoihin. Yleensä hän teki ylitöitä yksin, ajaessaan sisään yrityksen uutta tietokonejärjestelmää.

Muukkonen saattoi työtoverinsa junalle Espoon asemalle, minkä jälkeen hän palasi yksin työpaikalleen Nimismiehenpeltoon. Kiinteistö sijaitsee hyvin valaistulla teollisuusalueella kehä III:n tuntumassa. Alue hiljenee iltaisin lähes täysin. Lähin asutus on muutaman sadan metrin päässä.

Todennäköisesti Muukkonen tapasi vahingossa murtomiehen itse teossa työpaikallaan ja yllätetty murtomies surmasi silminnäkijän. Talouspäällikön surmannut murtomies vei mennessään rahat yrityksen kassalippaasta ja uhrinsa käsilaukusta. Surmaaja yritti ilmeisesti kätkeä ruumiin verityönsä jälkeen. Mies joutui kuitenkin pakenemaan paikalta verisenä mukanaan harmaa kassalipas.

Poliisi etsii surmaajaa joka on pitkähiuksinen, ristiverinen, hoikka ja noin 170-senttinen. Mies oli ollut liikkeellä avopäin. Surmapaikan lähistöllä oli nähty Escort-henkilöauto. Moottori oli koko ajan käynnissä. Autossa istuneet miehet katselivat huolestuneina kiviveistämön suuntaan. Miehiä epäiltiin surmaajan rikostovereiksi.
-------------------------------------------

Muutamia huomioita:
- mikä saa murtoveikon vaientamaan silminnäkijän tappamalla tämän? Helpompihan se olisi juosta karkuun, eipä noita nyt niin hirveästi tutkita ja eihän tuomiokaan niin suuri ole. Yksittäisen hörhön sijaan tässän näyttäisi olleen "kopla" asialla. Tällaisiin työmaamurtoihin yleensäkin syyllistyvät entiset/nykyiset työntekijät. Siinäkö surman syy, murtoveikko tajusi tulleensa tunnistetuksi. Tuollaisessa tilanteessa helposti panikoi.

- vähälle on jäänyt tämän surman huomioarvo. Aikanaan oli kyllä näyttävästi esillä mediassa.

- millä Raija surmattiin?

Urho

Viesti Kirjoittaja Urho » Ti Huhti 03, 2007 5:41 pm

Näitten juttujen kommentoinnissahan on se ongelma, että tieto on kovin hajanaista, hyvin epätarkkaa ja osin ristiriitaista. Opin tämän kantapään kautta, kun tutustuin paremmin Bodomin tapaukseen, jonka tiimoilta yhä edelleen kirjoitellaan likinäköisestä Kivilahdesta ja keskiniemessä nähdyistä kalastajista, vaikka esitutkintapaketti on ollut jo kohta kaksi vuotta kaikkien luettavissa.

Muukkosen tapauksessa muistuu mieleen hajatiedot, joiden mukaan alunperin etsitty "autoporukka", olikos keltainen auto, löytyi, ja todettiin tapaukseen kuulumattomaksi.

Alunperin juttu uutisoitiin murtomiehen tekoseksi, mutta muistaisin jossain telkkariohjelmassa kerrotun, että jotkin seikat viittaavat tuttuun tekijään. Taisi olla niin, että Muukkonen oli istunut tuolillaan surmahetkellä, mikä ei viittaisi mihinkään murtomiehen yllättämiseen.

Toivottavasti tapaus vielä selviää.

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3379
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR » Ti Huhti 03, 2007 6:17 pm

Totta puhut. Josko se aito tieto sieltä hödyn alta sitten näkyy helpommin kun ensiksi "paiskaa" kaiken eteen. Sittenhän sitä voi alkaa karsia. Eräs homman mielenkiinosta yleensäkin.

Nytpäs muistan itsekin että tuoliltaanhan tuo löydettiin. Ei tosiaankaan viittaa silloin yllätysteoriaan. Jos tuo autoporukkua löydettiin ja eliminoitiin :D niin minulle tulaa mieleen seuraavaksi todennäköisin versio eli kamarahoja etsivä hörhö.

Hessu52
Sherlock John Holmes
Viestit: 5695
Liittynyt: To Huhti 26, 2007 7:36 am

Viesti Kirjoittaja Hessu52 » Su Huhti 29, 2007 8:49 am

Aika oudolta kuulostaisi, että joku oisi niin kamoissa, että menisi kivijalostamoon ryöstötarkoituksessa.

Olisiko siellä edes rahaa?

Ennemminkin tulee mieleen se ikuinen ihmissuhdedraama, joka aiheuttaa suurimman määrän näitä kauheuksia suomessamme.

Miksei tässäkin tapauksessa olisi murhaaja laskettu sisälle firmaan ja sen jälkeen olisikin sukset menneet jostain syystä ristiin ja verityö on tehty.

Aika harva tietää tai tuntee työkaverinsa täysin, eli salattua elämää voi olla ihan oikeassakin elämässä, eikä vaain TV-sarjassa.

Lasistahan se murhaaja kaiketi oli mennyt sisään, mutta helppoko tuo on lavastaa jälkeenkin päin.

Muistaakseni lumihankeen oli jääneet "töppösten" kuviot, jotka arveltiin lenkkareiksi.

Murhan jälkeen ulos ovesta ja tielle, josta etuperin ikkunan taakse, ikkuna säpäleiksi ja takaperin varovasti takaisin, niin mikä jottei.

Olen käynyt työtehtävissäni kyseisessä firmassa ja useampia kertoja sen naapurifirmoissa, joten tiedän paikan.

Ryöstelyyn olisi siihen aikaan ollut alueella parempiakin liikkeitä, jos olisi rahaa halunnut, mutta kiviliikkeeseen piti ängetä, jossa varmasti valo kertoi jonkun olevan vielä työssä.

Ei vaikuta oikein ryöstöhommalta, jollei paikasta kadonnut mitään muuta arvokasta, kuin murhatun elämä ja henki.

vasikka
Philip Marlowe
Viestit: 1245
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Viesti Kirjoittaja vasikka » Ma Elo 27, 2007 4:24 pm

Tähän tapaukseen löytyi vähän lisäinfoa poliisitv:n sivuilta:
http://www.yle.fi/poliisitv/toppis.php

42-vuotias espoolainen talouspäällikkö Raija Muukkonen kuoli ryöstömurhan uhrina 9-10.12.1987. Raija oli kahden lapsen yksinhuoltaja. Luonteeltaan hän oli ahkera, itsenäinen ja jämäkkä. Aktiiviharrastusta Raijalla ei ollut, mutta talvisin hän kävi hiihtämässä ja laskettelemassa yhdessä lastensa kanssa. Kesäisin kolmihenkisellä perheellä oli tapana matkustella yhdessä, pääasiassa Lappia kierrellen.

Työntekijänä Raija oli ahkera ja tarkka. Tämän päivän mittapuun mukaan häntä voisi sanoa ihannetyöntekijäksi. Hän sitoutui työhönsä ja teki usein ylitöitä. Niin tapahtui myös joulukuussa 1987. Raija oli tehnyt normaalin työpäivän Liljeberg Oy:ssä, käynyt kotona ja sanonut lapsilleen menevänsä vielä jatkamaan töitä. Seuraavana aamuna hänet löydettiin työpaikaltaan surmattuna.

Raija oli ollut omassa työhuoneessaan tekemässä töitä, kun tekijä iski. Surmaaja rikkoi kivijalostamon alakerrassa sijaitsevan ikkunan, surmasi Raijan ja varasti kassalippaan, jossa oli pieni summa rahaa. Tekijä on saattanut olla täysin satunnainen henkilö, mutta on myös mahdollista, että surmaaja ja uhri olisivat tunteneet toisensa. Siihen, että Raija olisi ainakin tiennyt surmaajansa, viittaavat ne merkit, jotka poliisit kohtasivat saapuessaan rikospaikalle.

Tapahtuman aikoihin Raijan poika oli lukion ensimmäisellä luokalla. Raijan tytär oli 18-vuotias lukion kolmasluokkalainen.

- Muistan tarkasti, kun sain tiedon äidin kuolemasta: Istuin luokassa, kun rehtori tuli pyytämään kesken tunnin terveydenhoitajan luokse. Veljeni oli jo paikalla. Kun näin kaksi poliisia, tiesin, että kaikki ei ollut kohdallaan. Poliisi ilmoitti, että äiti on löytynyt kuolleena työpaikaltaan. Lähdimme kesken koulupäivän veljeni kanssa autolla kotiin, minä ajoin. Ajomatkasta en muista juuri mitään, nykyään nelikymppinen tytär kertoo.

Raijan lapset eivät saaneet tapahtuman jälkeen minkäänlaista kriisiapua. Äidin kuoleman jälkeen tytär ryhtyi hoitamaan myös veljensä asioita. Tytär itse selvisi keskittymällä opiskeluun. Hän teki myös paljon töitä.

- Selviytyminen on luonnekysymys. En ensimmäiseen puoleen vuoteen juurikaan puhunut asiasta ja tuolta ajalta on paljon asioita, joista en muista mitään. Sukulaiset ja lähipiiri eivät tienneet kuinka asiaan pitää suhtautua ja se oli myös heille rankkaa. Muutin vuoden päästä toiselle paikkakunnalle. Tuntui vain siltä että täytyi päästä pois, tytär muistelee.

Tapauksella on vuosien varrella ollut muutamia tutkintalinjoja, jotka eivät ole kuitenkaan tuottaneet tulosta. Aluksi epäiltiin lähistöllä nähtyä poikaporukkaa ja etsittiin erityisesti tiettyä autoa. Tämä tutkintalinja ei kuitenkaan tuottanut tulosta. Jutun mahdollisen ratkeamisen kannalta on hyvä, että paikan päältä saatiin tekijän käyttämien kenkien jäljet ja runsaasti näytteitä, joita pystytään nykyteknologian avulla hyödyntämään. Mielenkiintoiseksi tapauksen tekee se, että vaikka toimistosta löytyi veriset kengän jäljet, ulkoa löydetyissä jäljissä ei verta enää ollut. Tekijä on siis mahdollisesti pessyt kenkänsä ennen kuin on poistunut paikalta.

Tällä hetkellä poliisi käy läpi vanhaa tutkintamateriaalia ja pyrkii sitä kautta saamaan uusia tutkintalinjoja, jotta rikos saataisiin selvitettyä.

– Kyllä minä uskon, että tämä juttu vielä selviää, kertoo tutkinnanjohtaja Mika Ihaksinen keskusrikospoliisista


matupatu
Alokas
Viestit: 1
Liittynyt: Ma Helmi 11, 2008 10:51 pm
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja matupatu » Ke Helmi 13, 2008 5:04 pm

Olen vuosien saatossa monasti ajatellut miten tämän rikoksen tutkinta on edistynyt. Asia kiinnostaa minua eritoten sen vuoksi,että esitin aikoinaan
poliisi TV:ssä Raijan surmaajaa. Tuolloinhan tosiaan epäiltiin jonkun jääneen
kyttämään ylitöihin jäänyttä Raijaa ryöstöaikeissa. Muistan kuinka hankalaa
oli ryömiä työpäikan aidan alta pakoon kassalipas kainalossa. Viitteet
hoikahkoon henkilöön pitänevät ainakin paikkaansa kun itse 85 kiloisena mahduin juuri ja juuri sieltä livohkaan.
Kyyti on kylmää mutta kovaa!

vasikka
Philip Marlowe
Viestit: 1245
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Viesti Kirjoittaja vasikka » Ti Maalis 25, 2008 7:53 am

Päivän iltasanomissa on mielenkiintoista tähän tapaukseen liittyvää infoa:

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotim ... id=1508982

Krp uskoo selvittäneenä 21 vuotta vanhan ryöstömurhan
25.03.2008 06:27

Keskusrikospoliisi uskoo selvittäneensä talouspäällikkö Raija Muukkosen, 42, raaan ryöstömurhan 21 vuoden takaa. Muukkonen murhattiin työnsä ääreen Espoon Muuralassa, kun syylliseksi epäilty mies hiipi anastustarkoituksessa isoon teollisuusrakennukseen, jossa hän yllättäen kohtasi ylitöissä olleen Muukkosen.

Julmasti tehdyn surmatyön jälkeen mies anasti pienen rahalippaan. Hän sai rahaa ja sekkilomakkeita muualtakin. Murhaaja pesi itsensä verestä, mutta jätti tapahtumapaikalle jälkiä itsestään.

Murhaa on tutkittu jatkuvasti, mutta läpimurto asiassa tapahtui vasta hiljattain.

Nykyinen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mika Ihaksinen on valmis jättämään esitutkinta-aineiston kihlakunnansyyttäjälle syyteharkintaa varten lähipäivinä.

Vanhan henkirikoksen selvitysyritys on vasta ensimmäinen sen jälkeen, kun Bodominjärven kolmoismurhasta valmistui uusi esitutkinta muutama vuosi sitten. Tällöin vangittu ja rikoksista syytetty mies todettiin oikeudessa kuitenkin syyttömäksi.

Espoon ryöstömurhasta epäilty henkilö istuu parhaillaan muista rikoksista tuomiotaan vankilassa aina ensi vuoteen asti, kertoi tutkinnan johto Ilta-Sanomille. Hän on varta vasten ollut kuulusteluissa vanhasta murhasta Vantaan poliisivankilassa. Häntä pidetään erittäin väkivaltaisena.

Krp:n mukaan epäilty mies on välillä tunnustanut välillä kiistänyt veriteon.

Juridisesti uusintatutkinta on mahdollista vuosienkin takaa, sillä murha ei rikoksena vanhene koskaan.

Hannes Markkula

(lähde IS)

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6436
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » Ti Maalis 25, 2008 9:47 am

Toivottavasti oikea syyllinen on löydetty. Ettei tule mitään Bodom-farssia.

villivadelma
Wallander
Viestit: 1088
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 8:14 am

Viesti Kirjoittaja villivadelma » Ti Maalis 25, 2008 11:35 am

Jopas jotakin! Toivottavasti ratkeaa.

Maybrick
Sherlock Holmes
Viestit: 3877
Liittynyt: Ti Loka 23, 2007 4:44 pm

Viesti Kirjoittaja Maybrick » Ti Maalis 25, 2008 11:43 am

Kyllä nyt on sellainen hytinä, että ratkeaa.
Tietääkö kukaan uhrin nuoren pojan selviytymisestä, hänhän lienee ollut n.16, jos oli lukion ekalla. Tytär kertoo omasta selviytymisestään, mutta entä veli?
Nothing is quite what it seems

cicero
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4192
Liittynyt: Pe Syys 07, 2007 2:40 pm
Paikkakunta: ulkomaat

Viesti Kirjoittaja cicero » Ti Maalis 25, 2008 12:27 pm

tämä taas osoittaa sen, että monesti poliisi tietää mitä on tapahtunut ja kuka on syyllinen mutta ratkaiseva todistusaineisto puuttuu...miten joku voi elää vuosikausia tälläinen omatunnollaan? Pikku rahamäärän takia joku saa surmansa tuosta vain...
"jos on pakko tehdä jotain epäsuosittua sen voi saman tien tehdä täydestä sydämestä"

Matula
Tarkastaja Morse
Viestit: 972
Liittynyt: Ti Huhti 10, 2007 6:31 pm

Viesti Kirjoittaja Matula » Ti Maalis 25, 2008 12:30 pm

Vrt. Järvenpään surmat... niissähän poliisi on myös aloittanut uudelleen tutkinnan ja sanonut olevansa varma, että selviävät. Koska saamme lukea tästä uutisen...

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3379
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR » Ti Maalis 25, 2008 1:22 pm

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Hatunnosto kerrankin poliisin tutkimustyölle, jos/kun käy ilmi, ettei vanhojakaan tapauksia ole "lakaistu ö-mappeihin".

Hmmm... eli siis vaikuttaa taparikollisen teolta.

Esko
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 227
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 3:10 pm

Viesti Kirjoittaja Esko » Ti Maalis 25, 2008 4:07 pm

Aizerbaidzan kirjoitti:Toivottavasti oikea syyllinen on löydetty. Ettei tule mitään Bodom-farssia.
Farssista piti media huolen. Poliisi selvitti Bodomin surmat ja tekijän.

msMarple
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 42
Liittynyt: To Helmi 21, 2008 3:58 pm

Viesti Kirjoittaja msMarple » Ti Maalis 25, 2008 4:13 pm

Tämä on kyllä todellinen työvoitto. Vaikuttavaa.

Pelottavinta tässä onkin se, että jos tämä epäilty todetaan syyttömäksi, niin reilun vuoden kuluttua ko henkilö astelee vapaana jälleen joukossamme.

Luulisi, ettei hällä kauheasti ole hävittävää, jos pienen rahasumman vuoksi päätyy murhaan.
Everything below you, nothing above

Vastaa Viestiin