Pakettisurma 1974 Kirkkonummella

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6436
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Pakettisurma 1974 Kirkkonummella

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » Ke Heinä 22, 2009 8:11 pm

Tästä monimutkaisesta ihmissuhdevyyhdistä ei vielä ole omaa keskustelua. Naiselinkautisvangit -keskustelussa aihetta sivuttiin, tapauksesta nimittäin tuomittiin nainen elinkautiseen.

Lähteenä Pohjolan Poliisi Kertoo (PPK) 1977, s. 117-122. Oikeat nimet on kaivettu tapahtuma-ajan sanomalehtiartikkeleista. Yhden tapauksen osapuolen oikeata nimeä ei löytynyt, joten hänestä käytän PPK-kirjassa käytettyä nimeä "Henry":

29.8.1974 Isossa-Huopalahdessa havaittiin pinnalle noussut paketti, joka muodosta päätellen sisälsi ihmisruumiin. Käärö oli kiedottu purje- tai pressukankaaseen ja siihen oli sidottu painoksi reiällisiä tiiliskiviä sekä puolentoista metrin mittainen 25 mm:n putki ikäänkuin korennoksi.

Paketissa oli tosiaankin ihmisruumis, jonka vasemman käden nimettömässä oli kihlasormus, johon oli kaiverrettu "Solveig 2.3.74.". Tieto välitettiin julkisuuteen ja se tuotti tulosta. Seuraavana päivänä sanomalehtien ilmestyttyä soitti eräs mieshenkilö Keskusrikospoliisin päivystykseen ja kertoi, että hänen veljenpoikansa, 21-vuotias traktorinkuljettaja Risto Kalevi Kettunen (s. 1953) oli maaliskuun alkupuolella kihlautunut Kirkkonummelta kotoisin olevan itseään huomattavasti vanhemman Solveig Töttermanin kanssa.

38-vuotias Solveig Tötterman haettiin kuulusteluihin. Rouva kertoi, että hänen aviomiehensä, 41-vuotias entinen hitsaaja Lars Göran Tötterman (s. 1933) oli kirveellä surmannut hänen kihlattunsa eli Risto Kettusen maaliskuun puolenvälin paikkeilla 1974 Solveigin ja Larsin yhteisessä omakotitalossa Kirkkonummella.

Lars Tötterman pidätettiin ja hän tunnustikin välittömästi surmanneensa Kettusen kirveellä. Surmaamisen jälkeen Lars ja hänen sattumalta talossa ollut ystävänsä "Henry" olivat kantaneet ruumiin kellariin, missä se oli myöhemmin paketoitu ja kuljetettu sitten eräänä iltana laina-autolla Tarvontien varteen ja heitetty mereen.

Herra Tötterman oli työskennellyt eri työpaikoissa vuoteen 1970 saakka, kunnes sai työtapaturman yhteydessä iskun päähänsä, joka taas toi hänelle myöhemmin 100%:n invalidin paperit. Invaliditeettinsä johdosta Larsilla ei ollut työpaikkaa ja hän oli useasti perushoidon jälkeenkin hoidettavana sairaalassa hermoromahduksien takia. Vuoden 1972 aikana Lars oli ollut sairaalahoidossa useamman kuukauden ajan, samoin marraskuusta 1973 lähtien.

Lars Tötterman ja Risto Kettunen olivat tutustuneet kesällä 1973. Risto oli ollut samassa työpaikassa kuin Solveig ja Risto oli avioparin yhteisestä päätöksestään saanut asettua heidän luokseen asumaan, sillä tällä ei ollut minkäänlaista asuntoa.

Marraskuussa 1973 Lars joutui, kuten aiemmin mainittiin, sairaalahoitoon. Joulukuussa Risto puolestaan lähti suorittamaan asepalvelusta. Palvelus keskeytyi kuitenkin parin kuukauden kuluttua "hermojen pettämisen" vuoksi ja hänet vapautettiin palveluksen suorittamisesta. Hän palasi Töttermanien taloon.

Risto Kettunen kävi hankalaksi. Hän ryypiskeli ja otti alituisesti yhteen Solveigin ja heidän lastensa kanssa. Solveig soitteli miehelleen sairaalaan ja pyysi tätä tulemaan kotiin edes lomalle. Lopulta Lars saikin kolmen vuorokauden loman ja tuli taksikyydillä kotiinsa.

Aviopari keräsi Riston talossa olevan omaisuuden kasaan ja veivät sen Riston työpaikalle. Risto vastaanotti tavaransa, mutta palasi myöhemmin samana päivänä asunnolle haastamaan riitaa. Hänet oli kuitenkin saatu poistumaan.

Risto ei kuitenkaan luovuttanut vaan yritti heti seuraavana päivänä humalassa tunkeutua taloon väkisin, uhkaili hän jopa hengenlähdöllä talonväkeä. Paikalle hälytetyt kyläpoliisit kuskasivat Riston pois.

Herra Tötterman oli palannut sairaalaan. Päästessään viikon-kahden kuluttua kokonaan pois sairaalasta hän oli kotiin tullessaan saanut kuulla Solveig-vaimoltaan, että Risto asui jälleen heidän kodissaan. Solveig kertoi myös Riston uhonneen tappavan Larsin jos tämä ilmestyisi asunnolle. Niinpä aluksi sovittiin, että Lars muuttaa asumaan saunarakennukseen. Paikaksi vaihdettiin kuitenkin asuintalon kellarissa sijainnut askarteluhuone, koska kiinnijäämisen riski oli saunarakennuksessa melkoinen. Risto asui yläkerrassa ja nukkui yönsä Solveigin vierellä.

Lars asui kellarissa useita päiviä. Kellarissa oli sähkövalo, mutta eihän sitä voinut käyttää ilmitulon pelon vuoksi. Samasta syystä hän ei voinut käyttää myöskään kellarissa sijainnutta pannuhuonetta. Viikonloput olivat erikoisen vaikeat. Lars ei voinut käydä edes tarpeillaan, vaan oli joutunut odottamaan aina pimeän tuloon saakka ennen kuin uskaltautui ulos. Kun Lars oli alkanut käydä kylän päiväkodissa, oli hänen ollut lähdettävä liikkeelle mahdollisimman aikaisin aamulla, ettei kohtaisi Ristoa. Päiväkodista Lars oli joutunut poistumaan 15.30 aikaan, mutta kotiinsa ei uskaltanut ennen iltapimeää. Kuulusteluissa Lars kertoi, että hän oli saanut päiväkodissa hieman ruokaa, mutta iltaisin oli joko Solveig tai "Henry" tuonut hänelle syötävää kellariin salaa Ristolta.

Yhtenä perjantai-iltana Lars kuuli asunnosta meteliä. Risto oli ruvennut ryyppäämään ja riitaantunut "Henryn" kanssa. "Henryyn" kohdistunut nyrkin isku meni ohi ja osui erääseen oveen rikkoen sen lasiruudun. "Henry" oli syöksynyt ulos talosta ja Lars meni perään. Läheisessä metsikössä Lars ja "Henry" olivat nähneet Riston kuljeskelevan ympäri taloa. Juovuspäissään hän oli käynyt myös pannuhuoneessa ja ilmeisesti askarteluhuoneessakin. Sitten hän meni autotalliin ja pihalla olleeseen erilliseen kanalarakennukseen. Aikansa meluttuaan Risto meni asunnon pääovelle. Ovi oli lukossa, joten hän löi rikki ovessa olleen ikkunaruudun. Aukosta hän kiipesi sisälle, koska ei huomannut, että olisi yhtä hyvin voinut avata oven rikotun ikkunaruudun kautta.

Lars Töttermanin mitta tuli täyteen. "Jos ei Ristosta muuten päästä eroon, on hänet tapettava". Ikkunan rikkomisen jälkeen poliisit veivät Riston pois rauhoittumaan, mutta Lars oli ajatellut, että poliisit saisivat varmaankin kuljettaa hänet pois vaikka kuinka monta kertaa eikä se parantaisi Larsin tukalaa oloa tämän omassa kellarissa. "Risto täytyy tappaa tilaisuuden tullen", ajatteli oletettavasti mustasukkainen aviomies.

Lars kertoi Solveig-vaimolle murha-ajatuksistaan ja vaati tätä olemaan mukana suunnitelmien toteutuksessa. Solveig suostui, mutta ilmoitti kuitenkin että ei halunnut olla kotona surmatyön tapahtuessa.

Suunnitelmia alettiin laatia. Lars ehdotti, että Solveig laittaisi Larsin vahvoja särky- ja unitabuja Riston rakkaimpaan ruokajuomaan piimään.

Muutaman päivän kuluttua Risto oli jälleen juovuksissa. Illalla Solveig kertoi kellarissa majailleelle Larsille, että Risto nukkui nyt turvallisesti heidän yhteisessä makuuhuoneessaan. Nyt jos koskaan olisi korkea aika tehdä jotain.

Lars päätti nyt surmata Risto Kettusen. Solveig ilmoitti samalla lähtevänsä kolmen lapsensa kanssa pois talosta, koska ei halunnut nähdä sitä, että esimerkiksi Risto heräisikin unestaan ja kävisi aviomiehen päälle.

Lars haki pannuhuoneesta kirveen ja lähti ulkokautta hiipimään kohti asuntoa. Hän tapasi pihalla "Henryn" ja kertoi tälle aikeistaan. "Henry" jäi pihalle Larsin mennessä taloon.

Lars meni makuuhuoneeseen. Hän tuli kuitenkin katumapäälle ja lähti pihamaalle vetämään raitista ilmaa ja keräämään voimia tulevaan veritekoon. Hetken kuluttua hän tunsi olevansa valmis ja palasi makuuhuoneeseen. Siellä hän iski Ristoa kirveellä kasvoihin, otsaan silmien yläpuolelle.

Herra Tötterman meni pihalle ja kertoi "Henrylle", että "nyt se on sitten tehty!" "Henry" tiedusteli oliko Risto kuollut. Varmistuakseen asiasta Lars palasi makuuhuoneeseen, jossa Risto oli kääntynyt kyljelleen. Lars löi tätä ainakin kerran, ellei useamminkin päähän. Sitten hän palasi pihalle ja kertoi "Henrylle" Riston kuolleen. Samalla hän pyysi ystäväänsä mukaan kantamaan ruumiin pois.

Yhdessä miehet sitten alkoivat paketoimaan ruumista. Riston päähän oli vedetty muovipussi ja koska hänen yläruumiinsa oli ollut paljaana oli Lars hakenut kellarista kankaisen koksisäkin, joka oli pujotettu yläruumiin peitoksi. Kädet oli sidottu yhteen rautalangalla. Kaiken tämän päälle oli vielä kääritty autotallista haettu telttakengas. Paketti kannettiin autotalliin missä se oli pari-kolme päivää.

"Henry" ja Lars palasivat asuntoon. Myös Solveig ja lapset olivat palanneet. Lars kertoi kaikille Risto Kettusen olevan nyt kuollut. Kahvinjuonnin tuoksinnassa Lars alkoi tuntemaan jonkinlaista katumusta, vaikka kaikki olivatkin helpottuneet kiusankappaleen kuolemasta.

Muutama päivä myöhemmin Lars paranteli pakettia sitomalla sen ympärille vaijeria. Vaijeriin hän oli kiinnittänyt tiiliä sekä sitonut vielä puolentoista metrin putkenpätkän korennoksi pakettiin.

Lars lainasi pakettiauton ruumiin hävittämistä varten ja pyysi "Henryn" mukaansa. Kello 23 jälkeen miehet kantoivat ruumiin autoon ja lähtivät etsimään sopivaa paikkaa mereen heittämiseksi. Tehtävä ei ollut helppo, meri oli näet monissa paikoissa vielä jäässä.

Miehet ajoivat Helsinkiin saakka, missä he pistäytyivät asematunnelliin ostamaan lihapiirakat "vahvistaakseen itseään". Sieltä sitten jatkettiin takaisin kotiin päin. Paluumatka taittui Tarvontietä pitkin, jonka varrelta he lopulta löysivät sopivan sulapaikan, johon he heittivät paketoidun Risto Kettusen.

Lars ja "Henry" palasivat kumpikin koteihinsa. Larsin luona asiasta ei tämän jälkeen enemmälti keskusteltu. Larsia teki useasti mieli mennä kertomaan asiasta poliisille, mutta ei sitä kuitenkaan tehnyt.

Kirkkonummen kihlakunnanoikeus määräsi kolmikon mielentilatutkimukseen 28.8.1974. Tutkimusten aikana läänin poliisitarkastaja pyysi vielä Keskusrikospoliisia suorittamaan lisätutkimuksia Töttermanien pyynnöstä. Lars nimittäin väitti suorittaneensa murhan yksin ilman vaimonsa apua. Aviopari oli eri vankiloissa, mutta he olivat ilmeisesti päässeet asianajajiensa kautta yhteyteen keskenään, sillä heidän uudet kuulustelunsa olivat yhdenmukaiset.

Kihlakunnanoikeus tuomitsi Solveig Töttermannin elinkautiseen vankeuteen murhasta, asiakirjan väärentämisestä ja naineena kihlautumisesta. Solveig oli - oman kertomansa mukaan pakotettuna - kihlautunut Risto Kettusen kanssa kihlasormukseen kaiverrettuna päivänä. Lisäksi hän oli murhan jälkeen nostanut Ristolle kuuluneita varoja väärennetyllä valtakirjalla. Poliisin oli vaikea saada Solveigia ymmärtämään se tosiseikka, että hän oli täysin hyväksynyt aviomiehensä murha-ajatukset eikä pyrkinyt millään tavoin estämään tekoa.

Lars Tötterman tuomittiin murhasta ja väärennyksestä 10 vuodeksi 3 kuukaudeksi vankeuteen. Hän oli valmistanut valtakirjat, joilla Solveig pääsi nostamaan Riston rahat. Mielentilatutkimus totesi hänet täyttä ymmärrystä vailla olevaksi.

"Henry" tuomittiin rikoksen suosimisesta ja väärennyksestä 7 kuukaudeksi vankeuteen. Hän oli Larsin tavoin toiminut täyttä ymmärrystä vailla.

PPK-kirjan artikkelissa mainitaan: Myöhemmin Hovioikeus alensi tuomioita, mutta pysyi muuten päätöksessään samoilla linjoilla kuin alioikeus. Kysymys kuuluukin aleniko Solveig Töttermanin elinkautinen lievemmäksi?

Tampereen Tyttö
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4495
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Re: Pakettisurma 1974

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö » Ke Heinä 22, 2009 10:04 pm

Hitsiläinen sentään, olin lähes varma, että tämä tapaus löytyy jo täältä jostakin. Voipi olla, että olen lukenut vain PP:stä, mutta jotenkin luulottelen jopa keskustelleeni tästä tapauksesta.
Koska haku-toiminnosta ei juuri koskaan ole apua, niin hyvä että ainakin nyt tulee alustus tänne.
-Takuulla, sano Tampereenlikka!
Pahuus on hirvein mielensairaus.

Mariacka
Sherlock John Holmes
Viestit: 5089
Liittynyt: Ma Syys 10, 2007 7:34 pm

Re: Pakettisurma 1974

Viesti Kirjoittaja Mariacka » To Heinä 23, 2009 6:20 pm

Erikoinen tapaus, mutta tätä en ymmärtänyt:
Kun Lars oli alkanut käydä kylän päiväkodissa, oli hänen ollut lähdettävä liikkeelle mahdollisimman aikaisin aamulla, ettei kohtaisi Ristoa. Päiväkodista Lars oli joutunut poistumaan 15.30 aikaan, mutta kotiinsa ei uskaltanut ennen iltapimeää. Kuulusteluissa Lars kertoi, että hän oli saanut päiväkodissa hieman ruokaa, mutta iltaisin oli joko Solveig tai "Henry" tuonut hänelle syötävää kellariin salaa Ristolta.
Miksi aikuinen mies kävi päiväkodissa? Töissäkö (100 % invalidi)? Vai oliko kyseessä jonkinlainen päivätoimintakeskus?

Kylli
Sherlock Holmes
Viestit: 3747
Liittynyt: Ti Maalis 27, 2007 10:28 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Pakettisurma 1974

Viesti Kirjoittaja Kylli » To Heinä 23, 2009 6:29 pm

Ainakin itse tulkitsin asian noin mutta tarkentakaa joku tietävä. Vaan tässä koko jutussahan ei ole päätä eikä häntää. Miten ihmeessä Solveig meni kihloihin Riston kanssa vaikka asusti ja oli naimisissa Larsin kanssa? Miksi Lars jatkoi asustelua samassa taloudessa? Miten tilanteen annettiin jatkua tai siis paheta aina vaan kun talossa asui kolme lastakin? Minkähän ikäisiä he mahtoivat olla?
Yö ja aamu jokainen, jollekin on viimeinen. Joka ilta, joka yö, jonkun sydän riemuin lyö. Jonkun sydän riemuin lyö, jonkun osa ikiyö...

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6436
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: Pakettisurma 1974

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » To Heinä 23, 2009 7:02 pm

Kylli kirjoitti:Miten ihmeessä Solveig meni kihloihin Riston kanssa vaikka asusti ja oli naimisissa Larsin kanssa?
Eipä siihen mitään sen ihmeellisempää selitystä ole kuin se että Risto Kettunen sai ylivallan Solveigista (joka nähtävästi oli hieman yksinkertainen ja vietävissä) ja Lars oli melko paljon poissa kotoa sairautensa takia eikä siten ollut estämässä tapahtumaa.
Kylli kirjoitti:Miten tilanteen annettiin jatkua tai siis paheta aina vaan kun talossa asui kolme lastakin?
Olivat yksinkertaisesti kyvyttömiä ratkaisemaan asiaa, koska järki ei päätä pakottanut. Olihan tuo Lars peräti täyttä ymmärrystä vailla oleva henkilö ja "Henrykin" oli PPK-kirjan mukaan normaalia hidasälyisempi.

Kylli
Sherlock Holmes
Viestit: 3747
Liittynyt: Ti Maalis 27, 2007 10:28 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Pakettisurma 1974

Viesti Kirjoittaja Kylli » To Heinä 23, 2009 7:10 pm

^Totta varmaan. Varsinainen seurakunta. Koko juttu on ihan pöhkö. Mistähän tosiaan saisimme tietoa asianosaisten jatkoista?
Yö ja aamu jokainen, jollekin on viimeinen. Joka ilta, joka yö, jonkun sydän riemuin lyö. Jonkun sydän riemuin lyö, jonkun osa ikiyö...

Avatar
maija turjukka
Sherlock John Holmes
Viestit: 5063
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2007 8:58 pm

Re: Pakettisurma 1974

Viesti Kirjoittaja maija turjukka » To Heinä 23, 2009 8:34 pm

^ja ^^ Olenko mä ymmärtänyt lukemani avauksen väärin, kun luulen, että tuo Larsin sairaalasta kotiutumisen ja surmatyön välinen aika olisi ollut vain pari viikkoa?

Mä käsitin, että Riston asepalvelus keskeytyi helmikuulla ja aluksihan Solveig vain soitteli miehelleen sairaalaan. Ja sitten vielä sen ensimmäisen, kolme vuorokautta kestäneen kotiloman jälkeen Lars vielä palasikin sairaalaan pariksi viikoksi. Ja itse surmahan tapahtui sitten maaliskuun puolivälin tienoilla, vaikka ruumis löytyikin vasta elokuun lopulla.

Noiden lasten ikä olisi kylli mielenkiintoista tietää. Mainittiinhan avauksessa sen verran, että lapsetkin "ottivat yhteen" Riston kanssa, niin että ihan pienistä lapsista ei kai ollut kyse?
-Suru on hinta, jonka maksamme rakkaudesta.-

McAbre
Ran-tan-plan
Viestit: 376
Liittynyt: Ti Heinä 03, 2007 9:57 pm
Paikkakunta: Väli-Suomi

Re: Pakettisurma 1974

Viesti Kirjoittaja McAbre » To Heinä 23, 2009 10:34 pm

Mariacka kirjoitti:Miksi aikuinen mies kävi päiväkodissa? Töissäkö (100 % invalidi)? Vai oliko kyseessä jonkinlainen päivätoimintakeskus?
Tämä kiinnitti omankin huomion ja eiköhän kyse ole tosiaan päivätoimintakeskuksesta tms. PPK-kirjathan ovat tunnettuja hyvin vaatimattomasta kieliasustaan, arvelen että tässä tapauksessa kirjoittaja on omin päin suomentanut kyseisen sanan ruotsin kielestä (oletan Töttermaneja ja ko päiväkeskusta ruotsinkielisiksi).
"Rahaa on tullut ja sitä on myös mennyt"
-Albert Järvinen-

Canaris
Sammakkoprofessori
Viestit: 404
Liittynyt: Ke Heinä 15, 2009 1:02 am

Re: Pakettisurma 1974

Viesti Kirjoittaja Canaris » Ke Elo 19, 2009 2:30 am

Ei ole ollut kaikki inkkarit kanootissa kellään asianosaisista. Kiitos Aizerille avauksesta, ilman tätä avausta en olisi koskaan voinut käsittää, että tällaista voi olla. :roll:
Kaikki ovat vähän hulluja, paitsi Te ja minä..... ja joskus tuumin, että etteköhän Tekin.
Thomas Fuller

L'amourha
Columbo
Viestit: 2332
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Pakettisurma 1974 Kirkkonummella

Viesti Kirjoittaja L'amourha » To Elo 09, 2018 11:50 pm

14.02.1976 Pakettisurma Kirkkonummi 1974.jpg
14.02.1976 Pakettisurma Kirkkonummi 1974.jpg (99.24 KiB) Katsottu 4361 kertaa
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Totaldusk
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 238
Liittynyt: Ti Heinä 16, 2019 5:32 pm

Re: Pakettisurma 1974

Viesti Kirjoittaja Totaldusk » Ke Marras 13, 2019 1:47 am

McAbre kirjoitti:
To Heinä 23, 2009 10:34 pm
Mariacka kirjoitti:Miksi aikuinen mies kävi päiväkodissa? Töissäkö (100 % invalidi)? Vai oliko kyseessä jonkinlainen päivätoimintakeskus?
Tämä kiinnitti omankin huomion ja eiköhän kyse ole tosiaan päivätoimintakeskuksesta tms. PPK-kirjathan ovat tunnettuja hyvin vaatimattomasta kieliasustaan, arvelen että tässä tapauksessa kirjoittaja on omin päin suomentanut kyseisen sanan ruotsin kielestä (oletan Töttermaneja ja ko päiväkeskusta ruotsinkielisiksi).
niin siis ihan vammaisten, vanhusten ja muiden vajaatoimisten "päiväkoti" jossa ennen tuollaisia päivisin pidettiin joilla muuten oli mahdollisuus olla yöt kotona. Vähän kuin vietäisiin palvelutaloon/vanhainkotiin mutta vaan päiväksi.

Vastaa Viestiin