Kahta poliisia ammuttu Porvoossa 25.8.2019

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

JosefMengele

Re: Kahta poliisia ammuttu Porvoossa 25.8.2019

Viesti Kirjoittaja JosefMengele » Ti Loka 22, 2019 5:27 pm

KRP paljastaa: Tästä syystä Porvoon ampujaveljet pimitettiin yleisöltä – poliisi suojeli siviilejä taktisesti

Väijytyksen ja väkivaltaisen takaa-ajon motiivin selvitystyö jatkuu edelleen, kertoo keskusrikospoliisi.
KRP haluaa vieläkin lisää tietoa Porvoon poliisiampujien motiivista.
Tutkinnanjohtaja kertoo, että poliisilla oli hyvä ja alati tarkentuva käsitys epäiltyjen sijainnista takaa-ajossa.
Poliisi pyrki turvaamaan sivullisten henkeä ja terveyttä taktisilla valinnoilla.

Porvoossa elokuuna 25. päivänä tapahtuneesta poliisiväijytyksestä ja useista murhan yrityksestä epäiltyjen ruotsalaisveljesten Richard ja Raymond Granholmin motiivi on edelleen ainakin osin selvittämättä.

Keskusrikospoliisi on jatkanut jutun esitutkintaa samaan aikaan kun kaksi Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisimiestä ovat jatkaneet vammoistaan toipumista. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Huhta-aho pitää yhä niukkaa tiedotuslinjaa tapauksessa.

– Ei ole tarkoitus päivitellä tilanteita hirveästi. Menemme aika lailla loppuun asti näillä, Huhta-aho sanoo.

Väkivallanteon toteutustapa, epäiltyjen niukka rikostausta ja ampumisten kohdistuminen poliisiin ovat herättäneet runsaasti spekulointia teon motiivista. Iltalehti kertoi syyskuussa, että epäillyt veljekset eivät olleet kovinkaan yhteistyöhaluisia kuulustelujen alkuvaiheessa. Tutkinnanjohtaja Huhta-aho ei ota kantaa kuulustelujen sisältöihin, mutta arvioi, että KRP:llä on vieläkin selvitettävää, jotta motiivi saadaan tietoon.

– Haluan jatkaa sitä työtä. Emme ole tämän hetken tilanteeseen vielä sillä tavalla tyytyväisiä.

Poliisi suojeli siviilejä taktisesti
Rikoskomisario sanoi vangitsemisistunnon jälkeen yleisellä tasolla, että rikoksille löytyy usein motiivi. Huhta-aho muistuttaa nyt, että teon selitys voi jäädä hämäräksikin.

– Eivät motiivi ja syyt taustalla aina selviä, vaikka kuinka isoista asioista puhutaan. Tämäkin työ jatkuu. Emme huutele keskeneräisistä vaiheista, Huhta-aho kertoo.

Porvoolaisen teollisuusalueen tapahtumista lähti liikkeelle voimallinen poliisioperaatio, johon kohdistui suurta mielenkiintoa. Huhta-aho selittää, miksi poliisi ei julkaissut kohdehenkilöiden kuvia heti, kun oli tiedossa, että he pakenevat.

– Meillä oli hyvä käsitys epäillyistä ja heidän sijainnistaan kohtuullisella tarkkuudella. Kun se päivän mittaan vielä tarkentui, niin kyllä se vain niin on, että tuossa mielentilassa oleviin henkilöihin on parempi viranomaisen ottaa kontakti.

Paniikkiryöstöjä ja panttivankeja?
Rikoskomisario ei usko, että siviilit olisivat ryhtyneet uhkarohkeuksiin auttaessaan poliisia. Enemmänkin uhkana oli se, että epäillyt saavat tietää heihin kohdistuvasta poliisijahdista.

– Se tilanne olisi ollut hyvinkin vaarana ja tarjolla, että kohdehenkilöiden paine lisääntyy ja paniikki kasvaa. Sitten tehdään vieläkin tyhmempiä asioita, joita ei edes ajateltu tehtävän.

Mahdollisia seurauksia olisivat voineet olla käytännössä panttivankitilanne, aseelliset ryöstöt tai siviilien tappaminen.

Poliisi on kertonut epäilevänsä useita murhan yrityksiä myös takaa-ajotilanteessa. Kohdehenkilöt tulittivat pakoautosta toistakymmentä laukausta kohti poliiseja.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/b57a ... d4f8b7dead

Sivustamulkoilija
Ran-tan-plan
Viestit: 378
Liittynyt: To Kesä 21, 2018 1:57 pm

Re: Kahta poliisia ammuttu Porvoossa 25.8.2019

Viesti Kirjoittaja Sivustamulkoilija » To Loka 24, 2019 5:48 pm

Täälä on joillakin aika vahvakin mielipide siihen suuntaan että UB ois tilannut nämä poliisiampumiset.kyllä olen vahvasti eri mieltä siitä asiasta.koskahan tästä mahdollisesti alkais esitukinta siirtyyn syyttäjälle syyteharkintaan?käräjät kun alkaa niin sillon asia avautuu viimeistään enemmän :mrgreen:

MissMallard
Matlock
Viestit: 816
Liittynyt: Ke Syys 16, 2015 4:24 pm

Re: Kahta poliisia ammuttu Porvoossa 25.8.2019

Viesti Kirjoittaja MissMallard » To Loka 24, 2019 6:02 pm

Syytteen nostamisen määräpäivä on molempien veljien osalta 24.1.2020.

Meneekö sitten tuonne asti mutta takaraja.

Tuolla Norjassa ambulanssin anastaminen ja päälleajojen yritys oli kuulemma tekijän päähänpisto. Sitä en tiedä oliko Norjassa anastaja jonkun aineen vaikutuksen alainen ja onko tuo siis lopullinen motiivi teolle siellä.
Tässä alan kallistua samaan että tämä oli vain ilman aineita tehty päähänpisto lauantai-illan/yön "ratoksi" kun ei muutakaan keksinyt. Mutta kaippa tätä nyt on jotenkin pitänyt suunnitella että onko tämä sitten ollut sellainen iltapuhteella jostakin tsoukista lähtenyt läppä josta se jalostui ihan toteutuksen asteelle?

Vastaa Viestiin