Koronavirus CVD19 - Maailmanlaajuinen pandemia

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Schumi
Tarkastaja Ankardo
Viestit: 1307
Liittynyt: Su Tammi 26, 2014 4:21 am

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja Schumi »

Testeissä jopa neljä viidestä koronatartunnasta oireettomia
Koronatesti ei aina ole luotettava

Koronatestin herkkyys on hänen mukaansa käytänössä noin 90 prosenttia.

Oja-Nisulan molemmat testit olivat sen sijaan negatiivisia.

Oja-Nisula epäilee kuitenkin sairastaneensa koronavirusinfektion.

”Minulla on ollut iso mahdollisuus altistua virukselle, ja kaikki oireeni viittaavat koronainfektioon.”

”Aviomieheni on Suomessa ja kuuluu riskiryhmään. Erossaoloaikamme kasvaa koko ajan. En myöskään voi tietää, olenko vaarassa saada koronaviruksen uudelleen”, Oja-Nisula sanoo.
Yleissääntönä on kuitenkin se, että jos henkilöllä on oireita ja hänen lähipiirissään esiintyy koronaa, hänen tulisi käyttäytyä aivan kuin hänellä olisi koronavirus – olipa testitulos millainen tahansa.

Hän uskoo, että Oja-Nisula sai tartunnan käydessään hänen luonaan. https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-20000 ... cf830af600
Oja-Nisulan molemmat testit olivat negatiivisia, mutta ei tiedä onko vaarassa saada koronaviruksen uudelleen? Ja kaveri epäilee, että Oja-Nisula sai tartunnan käydessään hänen luonaan vaikka hänellä sitä ei ollut?

Korona tuli, niin kellään ei voi enään olla perus yskää ja kuumetta normaalisti? Ja jos on normaalia yskää ja kuumetta niin pitää muistaa käyttäytyä kuin olisi korona. Ja suurimalla osalla ei mitään oireita, kyllä sitä koronaa nyt vaan on, niin ettet edes huomaakkaan!
Tiedemiehillä on aina silmälasit ja huumekauppias panee aina kun se ratsataan

tötterö
Philip Marlowe
Viestit: 1207
Liittynyt: Pe Elo 30, 2013 9:11 am

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja tötterö »

Ruotsi pelaa järkevästi jos vain ulkomaan vahvistukset tippuvat.
Nyt sana kiertää kerjäläisten joukossa et tännehän kuolee.
Arvaa pyrkiikö pakolais€t tämän jälkeen ruotsiin vai jonnekin muualle ?
Taas Svedut osaa tämän homman.

damfin
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4423
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja damfin »

Ettei tule nyt pelkästään "rusinat pullasta" niin otetaan kokonaan talteen tuo hesarin artikkeli Oja-Nisulasta ja negatiivisista testeistään:
Koronatesti ei aina ole luotettava – Samanlaisia oireita saaneet työtoverit hämmästyivät, kun vain toisella heistä todettiin tartunta
Koronavirustesteissä tulee myös vääriä negatiivisia tuloksia, sillä testi ei ole aukoton. Pastori Hanna Oja-Nisula uskoo saaneensa viruksen covid-19-tautiin sairastuneelta kollegaltaan, vaikka testi näyttikin toista.


Koronavirustestin tulos ei ole aina täysin luotettava. Vaikka testitulos olisi negatiivinen, potilaalla saattaa silti olla koronavirus.
”Tämä on tunnustettu ongelma. Negatiivinen testitulos täysin ei sulje pois sitä, että potilaalla voi olla virus”, toteaa Helsingin yliopistollisen sairaalan Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Koronatestin herkkyys on hänen mukaansa käytänössä noin 90 prosenttia.

”Testi löytää koronavirusta sairastavan yhdeksässä tapauksessa kymmenestä”, Lehtonen sanoo.
”Minulla on ollut iso mahdollisuus altistua virukselle, ja kaikki oireeni viittaavat koronainfektioon.”

Testien luotettavuus askarruttaa kahta työtoverusta, jotka ovat parhaillaan karanteenissa Vaasassa.
Tiedottaja Virve Rissanen, 32, ja pastori Hanna Oja-Nisula, 44 saivat ensimmäiset taudin oireet ulkomaankomennuksella maaliskuun alkupuolella. Molempien oireet kuitenkin heikkenivät. Kun työnantaja evakuoi työntekijänsä Suomeen maaliskuun loppupuolella, he saivat työterveyslääkäriltään matkustusluvan.

Suomessa he ajoivat Helsinki-Vantaan lentokentälle toimitetulla henkilöautolla Vaasaan ja majoittuivat yhteiseen karanteeniasuntoon. Oireet pahenivat, ja viikkoa myöhemmin molemmat hakeutuivat Vaasan keskussairaalaan, jossa heille tehtiin koronatestit. Oja-Nisulalle tehtiin myöhemmin vielä toinen testi.

Rissasen testitulos oli positiivinen, eli hänellä todettiin koronainfektio. Oja-Nisulan molemmat testit olivat sen sijaan negatiivisia.

Oja-Nisula epäilee kuitenkin sairastaneensa koronavirusinfektion.

”Minulla on ollut iso mahdollisuus altistua virukselle, ja kaikki oireeni viittaavat koronainfektioon.”

Hän aikoo joka tapauksessa noudattaa koronaviruksen karanteeniaikoja. Tilanne on kuitenkin turhauttava.

”Aviomieheni on Suomessa ja kuuluu riskiryhmään. Erossaoloaikamme kasvaa koko ajan. En myöskään voi tietää, olenko vaarassa saada koronaviruksen uudelleen”, Oja-Nisula sanoo.
Jos henkilöllä on oireita ja hänen lähipiirissään esiintyy koronaa, hänen tulisi käyttäytyä aivan kuin hänellä olisi koronavirus – olipa testitulos millainen tahansa.
Rissasen ja Oja-Nisulan näytteet otettiin vanutikulla sieraimen kautta nenänielun limakalvolta. Nenänielusta otettava testi on Lasse Lehtosen mukaan tällä hetkellä olevista vaihtoehdoista paras.
Testin luotettavuus on kuitenkin Lehtosen mukaan kiinni monista seikoista. Hän ei ota kantaa Rissasen ja Oja-Nisulan tapauksiin, vaan kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

”Ensinnäkin tulokseen vaikuttaa se, miten hyvin näytteen ottaja onnistuu tehtävässään, toiseksi se, miten näytettä säilytetään. Kolmanneksi luotettavuus riippuu siitä, missä vaiheessa potilaan tauti on: erittääkö hän virusta ja miten paljon.”

Lehtosen mukaan toisinaan on käynyt niin, että aivan taudin alkuvaiheessa virusta ei löydetäkään. Toisaalta jos näyte otetaan myöhemmin, virus on jo voinut edetä nenänielusta keuhkoihin.

”Silloin näyte pitäisikin ottaa keuhkoista. Se vaatisi keuhkoputkien tähystystä, eli on käytännössä hankalaa”, Lehtonen sanoo.

Yleissääntönä on kuitenkin se, että jos henkilöllä on oireita ja hänen lähipiirissään esiintyy koronaa, hänen tulisi käyttäytyä aivan kuin hänellä olisi koronavirus – olipa testitulos millainen tahansa.
”Istuimme samassa huoneessa muutamana iltana, mutta emme halanneet emmekä edes kätelleet toisiamme.”
Virve Rissanen kertoo, että tauti alkoi hänellä itsellään kuumeiluna.
”Lämpö nousi aina iltaa kohti, välillä aamuisinkin. Päätä särki, kurkku oli kipeä. Koin yhtäkkisiä väsymyskohtauksia ja kaikki voimat katosivat.”

Hän uskoo, että Oja-Nisula sai tartunnan käydessään hänen luonaan.

”Istuimme samassa huoneessa muutamana iltana, mutta emme halanneet emmekä edes kätelleet toisiamme.”

Oja-Nisulan oireilu alkoi vajaan viikon päästä vierailuista.

Kummankin olo kuitenkin parani, ja he saivat lähtöluvan Suomeen. Kuume mitattiin kahdesti välilaskun aikana. Sitä ei kummallakaan ollut. Matkalla he käyttivät hengityssuojia.

Suomeen palattua oireet kuitenkin palasivat entistä voimakkaampina. Molemmilla oli lämpöilyä, kurkkukipua, päänsärkyä, lihaskipuja, paineen tunnetta rinnassa ja kuiva suu. Rissasella myös palelu- ja väsymyskohtauksia ja keuhkojen ”kutittelua”.

Oja-Nisulalla oli enemmän oireita keuhkoissaan. Hänen hengityksensä oli normaalia raskaampi. Kuume sahasi. Taudin loppuvaiheessa molemmille ilmaantui nuhaa.

Molemmat hakeutuivat Vaasan keskussairaalaan 30. maaliskuuta. Siellä heidät testattiin sekä koronaviruksen että malarian varalta. Myöhemmin Oja-Nisulalta testattiin myös koko joukko erilaisia trooppisia tauteja.

Rissasella havaittiin siis koronavirus, mutta Oja-Nisulan kaikki testitulokset olivat negatiivisia. Hänellä todettiin kuitenkin poikkeamia keuhkoissa ja maksa-arvoissa sekä liian alhainen happisaturaatio, jonka vuoksi hän jäi sairaalaan viiden päivän ajaksi.

Tartunta on kummallekin mysteeri. Mahdollista on myös, että Oja-Nisulan oireet johtuvat jostakin muusta taudista. Se tuntuu hänestä kuitenkin epätodennäköiseltä, koska hän on viettänyt aikaa Rissasen seurassa.
Henkisesti he ovat voineet hyvin.
”Pahin hetki oli itselläni se, kun kollega jäi sairaalaan. Hän ei joutunut hengityskoneeseen, mutta taudin arvaamattomuus on muuttanut suhtautumistani. Jos nyt joku sanoo menevänsä töihin, vaikka kurkku on kipeä, se menee minulla vahvasti tunteisiin”, Rissanen sanoo.

Hän on myös kokenut, että Suomessa heistä on pidetty hyvää huolta sekä Vaasan keskussairaalan, Husin että työterveyden taholta.

Nyt Rissasta ja Oja-Nisulaa askarruttaa, milloin he voivat pitää itseään terveenä. Ohjeet ovat olleet sekavia.
”Periaatteessa eristykseni loppui tänään. En kuitenkaan pidä itseäni vielä valmiina liikkumaan muiden joukossa.”

Hänestä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhden oireettoman päivän sääntö on tuntunut liian lyhyeltä. Samaa mieltä on ollut muun muassa infektiosairauksien erikoislääkäri Veli-Jukka Anttila Husista.
Husin uuden ohjeen mukaan koronavirustartunnan saaneen eristystä tulee jatkaa 7 vuorokautta riippumatta siitä, onko hänellä oireita vai ei.
Hus päivitti ohjeensa tiistaina. Uuden ohjeen mukaan hyväkuntoinen koronavirustartunnan saanut henkilö voi sairastaa kotona. Hänen tulee olla eristyksessä, jota jatketaan 7 vuorokautta riippumatta siitä, onko hänellä oireita vai ei. Jos oireita on vielä tämän 7 vuorokauden jälkeen, hänen tulee olla kotona, kunnes hän on ollut oireeton vähintään vuorokauden ajan.

Euroopan tartuntatautivirasto ECDC pitää Lehtosen mukaan hyödyllisenä kahden viikon mittaista kotieristystä sairaalasta pääsyn jälkeen. Myös Kiinassa neuvotaan pysymään karanteenissa kaksi viikkoa sairaalasta pääsyn jälkeen. Lisäksi siellä potilaasta otetaan varmuuden vuoksi vielä kaksi koronavirusnäytettä.

Husin mukaan uutta koronavirusnäytettä ei ole tarpeen ottaa, sairastipa potilas sitten kotona tai sairaalassa.

Oja-Nisulaa askarruttaa myös se, pitääkö hänen varoa koronatartuntaa vielä tästä eteenkinpäin. Varmuuden voisi saada testaamalla koronaviruksen vasta-aineet, jotka kehittyvät elimistössä, kun infektio on kestänyt 10–14 vuorokautta. Toistaiseksi vasta-ainetestejä ei kuitenkaan Suomessa ole potilaskäytössä.
Vasta-ainetestillä saadaan selville se, onko henkilö parantunut koronaviruksen aiheuttamasta covid-19-taudista, kun nykyiset testit kertovat ainoastaan sen, sairastaako potilas parhaillaan tautia.

Lehtonen kertoo Husin tilanneen 60 000 vasta-ainetestiä luotettavalta saksalaiselta valmistajalta. ”Näillä testeillä pääsemme alkuun”, hän sanoo.

Ensimmäisten testien on määrä tulla Suomeen tällä viikolla. Laajemmin ne ovat käytössä pääsiäisen jälkeen. Ne kohdennetaan Lehtosen mukaan kuitenkin sinne, missä niistä on eniten hyötyä, esimerkiksi terveydenhuollon henkilökunnan käyttöön.

Lehtonen uskoo, että kesän jälkeen verinäytteestä otettavia vasta-ainetestejä voidaan tarjota myös suurelle yleisölle.
THL kertoi tiistaina aloittavansa vasta-ainetutkimuksen, jossa selvitetään satunnaisotannalla koronaviruksen leviämistä väestössä. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä yliopistosairaaloiden kanssa.
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-20000 ... cf830af600
Yritin tähän allekirjoitusta, mutta kuulakärkikynä naarmutti näytön, ja tussilla tehty jäi tuohon näytölle eikä näy viesteissä...

muk

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja muk »

poikani kirjoitti:
Ke Huhti 08, 2020 12:20 pm
Tässä on erinomainen kuva, josta selviää Euroopan maiden ensimmäisten koronavirushavaintojen ja epidemiaa vastaan kohdistettujen toimenpiteiden ajankohdat. En ole tarkistanut tietojen oikeellisuutta muusta lähteestä, mutta luotetaan nyt BBC:hen.

Suomi ja Ruotsi erottuvat aika selkeästi, muutaman muun valtion ohella. Että meille pitikin osua tämä hallitus juuri nyt!
Öh, tuo nyt ei kerro mitään yhdenkään hallituksen toimista. Liikkumisrajoitukset tai -suositukset ei missään nimessä perustu ensimmäiseen tapaukseen. Ourworldindata.org :ssa voi pyöritellä käppyröitä enemmänkin ja tehdä omiakin: Suomessa koronaan on kuollut noin 5 ihmistä per miljoona asukasta. Euroopan maiden keskiarvo on 70 ihmistä per miljoona asukasta. Hyvä, että meille osui tämä hallitus juuri nyt!

Avatar
meitzi
Columbo
Viestit: 2358
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja meitzi »

muk kirjoitti:
Ke Huhti 08, 2020 1:24 pm
Suomessa koronaan on kuollut noin 5 ihmistä per miljoona asukasta. Euroopan maiden keskiarvo on 70 ihmistä per miljoona asukasta. Hyvä, että meille osui tämä hallitus juuri nyt!
Suuri osa ihmisistä, yhteisöistä ja jopa yrityksistä reagoi jo ennen kuin spaissarihallitus nosti päänsä sannasta ja nöyrtyi painostuksen alla jatkamasta ruotsin kanssa yhteistä linjaa.
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi

muk

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja muk »

meitzi kirjoitti:
Ke Huhti 08, 2020 1:29 pm
muk kirjoitti:
Ke Huhti 08, 2020 1:24 pm
Suomessa koronaan on kuollut noin 5 ihmistä per miljoona asukasta. Euroopan maiden keskiarvo on 70 ihmistä per miljoona asukasta. Hyvä, että meille osui tämä hallitus juuri nyt!
Suuri osa ihmisistä, yhteisöistä ja jopa yrityksistä reagoi jo ennen kuin spaissarihallitus nosti päänsä sannasta ja nöyrtyi painostuksen alla jatkamasta ruotsin kanssa yhteistä linjaa.
Jos olisit hallitus, mitä toimenpiteitä olisit itse tehnyt ja milloin? Mikä koronatilanne olisi nyt Suomessa ja mikä vaikutus toimillasi olisi ollut muuten yhteiskuntaan ja talouteen?

wretch
Lovejoy
Viestit: 1744
Liittynyt: La Elo 18, 2007 11:52 pm
Paikkakunta: Nekropolis

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja wretch »

Kannattaa pitää mielessä, että oli hallitus sitten mikä tahansa sen täytyy käyttää tietyissä asioissa neuvonantajia. Tässä tapauksessa neuvonantaja oli THL. Seuraukset tulemme näkemään.
Olisi myös mielenkiintoista nähdä etenkin kokoomusjohtoinen hallitus, joka olisi rajoittanut hyvin voimakkaasti talouden toimintaa. Anna sialle tuoli ja se vaatii pöytää.
Ihan vaan tasapuolisuuden nimissä. Ei, en ole nykyhallituksen fanipoika

Isovaalea
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 208
Liittynyt: To Loka 15, 2015 8:41 pm

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja Isovaalea »

Pastori Oja-Nisulalla on käsi ollut vaan turhan syvällä kolehtihaavissa nyt tulee maksun aika.

Naantalissa etsivät sitä koronavirusta hehtaarin alalta, niin että kaislikossa suhisee.

Osui täksi päiväksi työterveys verilabran otto, olin pienessä huoneessa 5 min, hoitsulla ei naamaria. Aika lunkisti hän otti koronakiiman, sanoi ettei ole työnantajan ohjeistusta (vaatimusta) naamarin käytöstä. Mietin siinä ääneen onko varastokaappi jo tyhjä.

Tuon päälle hammaslääkäri, eritteet roiskui, kohta nähdään onko jollain meistä kolmesta flunssa.

Avatar
meitzi
Columbo
Viestit: 2358
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja meitzi »

muk kirjoitti:
Ke Huhti 08, 2020 1:44 pm
Jos olisit hallitus, mitä toimenpiteitä olisit itse tehnyt ja milloin? Mikä koronatilanne olisi nyt Suomessa ja mikä vaikutus toimillasi olisi ollut muuten yhteiskuntaan ja talouteen?
Siinä vaiheessa kun ensimmäiset eu-maat alkoivat häslätä poikkeuslakia, sulkemaan rajoja ja sensellaista, kyselin ääneen, että miksi ei täällä ryhdytä jo. Poikkeuslain käyttämiselle on valtava kynnys, ja saa ollakin, mutta sen kanssa häsläämiseen ryhtyminen siinä vaiheessa kun pitäisi ottaa jo käyttöön maksaa paljon, niin rahassa kuin ihmisissäkin.

Kun paska osui tuulettimeen naapurustossa, eikä rajoja suljettu tai karanteeneja toteutettu, ei edes saatana rajalla tehty laitteiden mahdollistamia toimi, niin täällä marssitettiin spaissarihallituksesta marinetti (lähes marionetti) lausumaan ettei koske suomea. No, nyt tiedetään jo sen verran, että laitteiden avulla tehtävää tarkkailua olisi ollut täydellisen turha toteuttaakaan, mutta ei se kyllä onneksi olisi haitannutkaan.

En olisi myöskään saanut itkupotkuraivaria, kun tarjottimella tyrkytetään ns. nyrkkiä, että ei saa kyseenalaistaa auktoriteettia ja pidä nyrkkis perkele.

Itseasiassa marinetti ja spaissarit ovat tehneet melkein kaiken saman, mitä itsekin monien monien muiden ohella ehdotti, mutta myöhässä. Eli liian vähän ja liian myöhään. Nyt se maksaa helvetisti rahaa, mutta onneksi näyttäisi siltä, ettei ihan niin paljon ihmishengissä.
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi

Schumi
Tarkastaja Ankardo
Viestit: 1307
Liittynyt: Su Tammi 26, 2014 4:21 am

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja Schumi »

Mitä tarkoittaa kun kansalainen sanoo, että hallitus on onnistunut hyvin? Sanna Marin luki tiedotustilaisuudessa selkeällä ja kuuluvalla äänellä jonkun toisen kirjoittamaa tiedotetta.
Tiedemiehillä on aina silmälasit ja huumekauppias panee aina kun se ratsataan

Avatar
Luupää
Sherlock Holmes
Viestit: 3749
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja Luupää »

'
Eräät tahot haistavat tässäkin vain ja ainoastaan bisneksen, totta kai. On havaittu etteivät koronavirustestitkään ole täysin luotettavia ja niinpä Mehiläinen ja kumppanit ovat alkaneet rummuttaa mediassa että ihan kauheeta kun ei heidän nylkyhintaan tarjoamiaan palveluita meinata suostua ostamaan heti paikalla vaikka välitöntä tarvetta ei olekaan.

Koronavirustestitkin pitäisi saada jollain keinolla kaupaksi. Uhkakuvia maalaillaan, olkinukkeja pystytellään, paniikkia yritetään lietsoa sekä kuntia ja valtiota painostetaan pakkosijoittamaan bisneksiin aivan pakolaiskeskusrahastuksen huippuvuosien malliin. Ja media on jo nielaissut syötin koukkuineen vaikka väkäsellinen kärki on aivan selvästi näkyvissä. Toiminta tuntuu pakolaishässäkän muistaen varsin tutulta.

Näytteeksi kirjoitus Mediuutisissa, joka on terveyden- ja sairaanhoidon aiheita käsittelevä, alan ammattilaisille suunnattu sivusto:

https://www.mediuutiset.fi/uutiset/yksi ... b253289b29
Yksityiset sote-yritykset: Tarjottua korona-apua ei ole haluttu ottaa vastaan – "Olisi tarjota tuhansia vuodepaikkoja julkisen sektorin käyttöön”

8.4.2020

Yksityinen sektori on tarjonnut resurssinsa koronakriisin hoitoon, mutta tätä tarjousta ei sosiaali- ja terveysministeriö ole halunnut ottaa vastaan, väittää etujärjestö

Yksityinen sektori on tarjonnut sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) apua koronakriisin hoidossa jo kolmen viikon ajan, mutta sitä ei ole otettu vastaan, väittää Hyvinvointiala HALI ry. Järjestö on suurin yksityisten sosiaali- ja terveysalan ja varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen edustaja Suomessa.

HALI kertoo lähettäneensä jo kolme viikkoa sitten STM:lle listan toimista, joilla yksityinen sektori voisi osallistua nykyistä laajemmin kansallisen koronakriisin hoitamiseen.

– Koronakriisin ei pitäisi olla yksityisen tai julkisen sektorin asia vaan kaikkien asia, sanoo HALIn osaamisjohtaja Arja Laitinen.

Tähän mennessä yhteistyö kriisin hoidossa on Laitisen mukaan ollut käytännössä lähinnä vuoropuhelua, eikä mihinkään yhteiseen toimintasuunnitelmaan kriisin ratkaisemiseksi ole ryhdytty.

Talouselämä ei tavoittanut maanantaina STM:stä ketään kommentoimaan HALIn väitteitä.

Yksi keskeisimmistä HALIn ehdottamista toimista liittyy koronatestauksen lisäämiseen. Laitinen sanoo, että yksityisellä sektorilla on olemassa tarvittavat resurssit koronaviruksen testauskapasiteetin tuplaamiseen muutamassa päivässä, jos tämä kapasiteetti vain halutaan hyödyntää.

Jo tällä hetkellä esimerkiksi lääkäripalveluyritykset Mehiläinen ja Terveystalo tekevät koronavirustestejä, mutta se on Laitisen mukaan pienimuotoista verrattuna siihen, miten suuri potentiaali yksityisellä sektorilla olisi testejä tehdä. Laitisen mukaan yksityisellä sektorilla on myös olemassa riittävästi koulutettua työvoimaa tartuntaketjujen jäljittämiseen.

HALIN MUKAAN yksityisellä sektorilla on myös tarjota nopealla aikataululla yli 2000 vuodepaikkaa hoiva- ja hoitotiloiksi. Niihin voitaisiin siirtää julkiselta puolelta sellaisia potilaita, jotka eivät tarvitse tehohoitoa tai joiden hoitoon ei liity tartuntavaaraa.

Tämä vähentäisi pulaa vuodepaikoista tilanteessa, jossa julkisen sektorin oma kapasiteetti ei riitä enää hoitamaan kaikkia hoivaa tai sairaanhoitoa tarvitsevia.

– Ihmettelen keskustelua esimerkiksi Messukeskuksen valjastamiseksi koronapotilaiden hoitoon, kun yksityisellä sektorilla olisi tarjota tuhansia vuodepaikkoja julkisen sektorin käyttöön” Laitinen sanoo.

NÄIDEN toimien lisäksi HALI on ehdottanut STM:lle, että sen jäsenyritykset keventäisivät julkisen sektorin työtaakkaa myös muiden kuin koronavirusta sairastavien potilaiden hoidossa.

HALIn mielestä taakanjako olisi mahdollista useissa terveydenhuollon palveluissa, kuten työterveyshuollossa, suun terveydenhuollossa, ensihoidossa sekä sellaisissa leikkauksissa, jotka eivät edellytä erikoissairaanhoitoa.

– Pidämme erittäin tärkeänä sitä, että myös muut kuin koronaviruspotilaat saavat tarvitsemansa hoidon epidemian aikana, Laitinen sanoo.

Laitinen kertoo, että yksityisen sektorin ehdotuksiin on vastattu STM:stä pelkällä kiitoksella. Edes siitä ei olla laadittu suunnitelmaa, miten yksityisen sektorin resurssit otetaan käyttöön, jos julkinen sektori niitä joskus sattuisi tarvitsemaan.

– On epävarmaa miten kauan toimijat haluavat olla valmiustilassa sen varalta, että resursseja halutaankin ottaa laajemmin käyttöön, hän sanoo.
Tässä on jälleen yksi esimerkki siitä ettei terveyden- ja sairaanhoitoa olisi missään tapauksessa pitänyt mennä avaamaan mahdollisimman suurta voittoa tavoitteleville yksityisille toimijoille.

Taitaa olla niin ettei ”yksityissektorin” tarjoamien palveluiden hinta/laatusuhde ole kovin kaksinen. Sen voi lukea vanhustenhoidosta kantautuvista uutisista ja Mediuutistenkin artikkeleista, vaikkapa tästä:

https://www.mediuutiset.fi/uutiset/koro ... ebfe892da7
Koronatestiin mennyt istutettiin pieneen tilaan pärskijöiden kanssa, vaikka hän epäili syöpänsä uusineen – Hengityssuojat loppuivat Terveystalossa

26.3.2020

Koronatestissä käynyt Heini kertoo järkyttävästä kokemuksestaan. Näin Terveystalo vastaa arvosteluun.

Helsingissä asuva Heini kävi koronatestissä Kampin Terveystalossa Helsingin keskustassa ja järkyttyi.

Heini esiintyy jutussa työnsä luonteen vuoksi pelkällä etunimellään. Hän haluaa jakaa kokemuksensa, jotta koronanäytteenotto saataisiin Suomessa sujuvammaksi.

Heini kertoi Terveystalon lääkärichatissä oireistaan ja sairaushistoriastaan. Hänellä on ollut jo parin viikon ajan kurkkukipua ja lämpöä, mutta ei varsinaista kuumetta. Hän on aiemmin sairastanut imusolmukesyöpää, jonka alkuvaiheissa oli samanlaisia oireita. Lääkäri määräsi Heinille verikokeet ja koronatestin.

Jos syöpä olisi uusiutunut, Heini kuuluisi riskiryhmään.

Terveystalon laboratoriosta soitettiin, eikä puhelimessa kysytty, oliko hän riskiryhmää. Heini tiedusteli, voiko hän tulla paikalle julkisilla kulkuvälineillä, koska hänellä ei ole autoa. Vastaus oli kyllä, mutta Heiniä kehotettiin pitämään huivia suunsa edessä.

Perillä Heiniä oli heti portaiden yläpäässä vastassa hengityssuojaimeen pukeutunut hoitaja, joka antoi käsidesiä ja tiedusteli, oliko Heinillä hengitystieoireita. Vastauksen kuultuaan hoitaja kehotti Heiniä menemään ovesta, joka oli varattu hengitystieoireisille. Mitään muita ohjeita Heini ei saanut.

Heini kulki läpi muutamasta ovesta, jotka hän avasi kyynärpäillään välttääkseen koskemasta ovia, kunnes tuli lasioven taakse.

– Katsoin kauhistuneena, että sen takana on paljon ihmisiä jonottamassa ja sieltä kuuluu yskimistä ja niistämistä ja tuli vähän sellainen pakokauhukin, että en halua mennä tuonne, Heini kertoo.

Heini ajatteli odottaa lasioven takana välttääkseen oirehtivia ihmisiä, mutta päätti astua sisään, kun hänen taakseenkin alkoi muodostua jonoa.

HEINIÄ HÄMMENSI, miksi näytteenottoon ei ollut mahdollista jonottaa eristettynä muista oirehtivista, joista osalla oli hengityssuojain ja osalla ei. Heini ohjattiin istumaan penkeille, joita oli kolme vieri vieressä. Hän ihmettelee, mikä järki on testata ihmisiä paikassa, jossa kaikki altistetaan virukselle.

– Olin järkyttynyt siitä, että hengitystieoireiset voivat kaikki keskenään olla sellaisessa pienessä tilassa. Eihän heillä kaikilla ole välttämättä koronaa, mutta kun heidät kaikki tungetaan samaan pieneen tilaan, niin sitten kyllä varmaan on.

– Menin ihan paniikkiin siellä ja rupesin itkemään.

Hoitaja tuli kysymään, onko Heinillä kaikki hyvin. Heini vastasi, että kaikki ei ole hyvin ja häntä ahdistaa hirveästi olla pienessä tilassa pärskivien ihmisten kanssa. Hän kertoi pelkäävänsä tartuntaa ja toisaalta sitä, että hänen syöpänsä on uusiutunut. Hoitaja kysyi, helpottaisiko hengityssuojain Heinin oloa, mutta Heinistä tuntui, että peli on jo menetetty.

Heini oli varannut ajan ja hämmästelee, miksi jo puhelimessa ei neuvottu esimerkiksi menemään paikalle vasta viimeisellä minuutilla, jotta kontakti muihin oirehtiviin jäisi mahdollisimman lyhyeksi. Hän toteaa, ettei olisi ikimaailmassa lähtenyt koko näytteenottoon, jos olisi tiennyt, millaista siellä on.

– Se oli todella pelottavaa. Olen elänyt todella varovasti ja tehnyt kaiken oikein, desinfioinut käsiä ja pysynyt kaksi viikkoa vain kotona. Tuntui, että se kaikki meni nyt ihan hukkaan.

Heinin perusverenkuvassa ei ollut mitään syövän uusimiseen viittaavaa. Hän odottaa vielä tuloksia koronatestistään. Lääkäri soittaa vain, jos Heinin koronatesti on positiivinen.

Jos Heini on saanut koronan näytteenottopisteeltä, se ei näy vielä testissä.

– Tuntuu ihan älyttömältä, että jos alan saada uusia oireita, niin menenkö sitten takaisin samaan näytteenottopaikkaan ja tartutan sen muille ihmisille. En ymmärrä, miten voidaan toimia tuolla tavalla.

UUSI SUOMI KYSYI Terveystalosta, miksi ihmisiä testataan oloissa, joissa he voivat altistua toistensa viruksille.

Terveystalo vastaa, että suomalaisilla on edelleen tarpeita saada terveydenhuollon palveluja, joita pitää tuottaa, sillä ihmisten hoitamatta jättäminen toisi tulevaisuudessa vain isompia terveydellisiä haasteita. Tämän mahdollistamiseksi Kampin yksikköön on Terveystalon mukaan rakennettu erillinen hengitystieoireisten asiointiin tarkoitettu osio, jonne ohjataan kaikki hengitystieoireilevat potilaat.

– Tällaisen menettelyn tarkoituksena on huolehtia siitä, että muut kuin hengitystieoireilevat potilaat eivät altistu koronavirukselle. Sama toimintamalli, jota kutsutaan kohortoinniksi, on käytössä myös julkisen terveydenhuollon puolella, Helsingissä esimerkiksi Laakson terveysasemalla, Terveystalo toteaa sähköpostitse toimittamassaan vastauksessa.

– Kyseisiin tiloihin opastetaan aulassa, ja meillä on olemassa ohjeistus, jolla varmistetaan, että hengitystieoireiset asioivat eri tiloissa kuin muut potilaat. Koronaviruksen lisäksi liikkeellä on hyvin runsaasti myös muita hengitystieinfektioita, joista ei kuitenkaan voi etukäteen tietää, mistä on kyse.

Heini kävi koronatestissä maanantaina, jolloin hengityssuojat olivat Terveystalon mukaan hetkellisesti loppu.

– Ohjeistuksemme mukaan hengitystieoireisille potilaille laitetaan kirurginen suu-nenäsuojain ja tarjotaan käsihuuhdetta lääkärikeskukseen saapuessa, mutta eilen (maanantaina) hengitystieoireisten potilaiden tiloissamme asioi niin paljon suojavälineitä kaipaavia potilaita, että suu-nenäsuojaimet olivat hetkellisesti loppu, kunnes niitä saatiin noudettua keskitetystä varastosta lisää.

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN mukaan laboratorioille on omat ohjeet koronaepäilypotilaiden näytteenotosta. Terveyden- ja sosiaalihuollon hoito- ja hoivatehtävissä henkilökunnan pitää käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta ja suojakäsineitä, kun he hoitavat hengitystieinfektioon sairastuneita potilaita.

Ministeriö muistutti tiistai-iltana tiedotteessa, että yksityisten toimijoiden on pidettävä omavastuun mukaisesti huoli siitä, että niillä on varastoissaan riittävästi suojavarusteita ja että varastoja myös täydennetään.
Muiden tahojen kuin ”yksityissektorin” edunvalvonnan mukaan laajat testaukset tässä vaiheessa tuottaisivat laihan tuloksen viruksen torjunnan kannalta mutta lihavat voitot "yksityissektorille", joka tarkoittaa lähinnä ns. hoitoalan jättejä, joilla on näemmä kova hinku päästä rahastamaan tämänkin tilanteen varjolla. Sen verran laajasti ne rummuttavat mediassa (etujärjestönsä kautta, ei toki omilla nimillään) yrittäen saada tuotteensa kiireesti myyntiin ennen kuin niiden tarve menee ohi.

Laajat massatestaukset nyt olisivat enimmäkseen terveiden ja jopa ennalta terveiksi tiedettyjen ihmisten terveiksi toteamista eli koronan vastaisen taistelun kannalta turhaa tai melkein turhaa, resursseja sitovaa ja kalliiksi käyvää työtä. Jokaisesta turhastakin testauksesta kilahtaisi tottakai täysimääräinen maksu palveluntarjoajan kassaan. Se olisikin vaivatonta ansaintaa, kun voitaisiin vain todeta testattu terveeksi ja lähettää lasku.

”Yksityissektorinkin” resurssit voisi suunnata huomattavasti paremmin ellei ajatuksena ole vain myydä testejä ja antaa muiden hoitaa varsinainen testaustyö. Se taas ei olisi hyvä yhteiskunnalle, mutta sehän ei ”yksityissektoria” hetkauta. Niiden moraalittomuushan on laajalti tiedossa. Sitä kuvastaa tämäkin laaja hälyäminen mediassa. Kyseessähän on silkka mainonta ja lisäksi painostusyritys julkisten varojen sijoittamiseksi ”yksityissektorin” liiketoimintaan. Paniikkia yritetään lietsoa ja hinnat asettaa sen verran korkealle, että kannattavampaa on varustaa vaikka Messuhalli väliaikaiseksi hoitopaikaksi.

Olisiko ”yksityissektorilla” se kuuluisa peiliin katsomisen paikka sen sijaan, että yritetään julkisuuden avulla saada väkisin omaa toimintaa laajennettua härskiin hintaan ihan vaan ansaintamielessä?

Esimerkiksi verokikkailua Mehiläisen tavoin toteuttava Luona Oy, joka on yksi vuodepaikkojen tarjoajista, tahkosi pakolaiskeskuksilla miljoonavoitot ja teki silloisesta johtajastaan Milja Saksista yhden Suomen eniten ansainneista henkilöistä.

Jos niiden voittojen turvin ei ole valmiuksia odotella todellista tarvetta vuodepaikkojen käyttöön ottoon niin taloudenhoidossa on jotain pielessä tai osingot ja johtoportaan palkat ja palkkiot mitoitettu ylisuuriksi. En tiedä ovatko nuo vuodepaikat niissä entisissä pakolaiskeskuksissa vai mistä niitä on tuhatmäärin ilmaantunut.

Huomiota kiinnittää sekin, että "yksityissektori" on valmis ottamaan kalliille petipaikoilleen vain helppohoitoisia potilaita. Tähtäimessä lienee taas helppo rahanteko.

Suora lainaus HALIn osaamisjohtaja Arja Laitisen sanankäänteistä: ”On epävarmaa miten kauan toimijat haluavat olla valmiustilassa sen varalta, että resursseja halutaankin ottaa laajemmin käyttöön...”

Se siitä yhteistyökumppaniksi tyrkyttäytyvän "yksityissektorin" toiminnan ennustettavuudesta.

Miksi niistä resursseista pitäisi alkaa maksaa ennen kuin niitä todella tarvitaan? Ei tuo aitoa auttamishalua oikein kuvasta. Kyllä tällä ”yksityissektorilla” on varaa odotella vähän pidempäänkin.
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

Avatar
Luupää
Sherlock Holmes
Viestit: 3749
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja Luupää »

'
Vielä edelliseen liittyen:

https://www.mediuutiset.fi/uutiset/yksi ... b253289b29
...Yksi keskeisimmistä HALIn ehdottamista toimista liittyy koronatestauksen lisäämiseen. Laitinen sanoo, että yksityisellä sektorilla on olemassa tarvittavat resurssit koronaviruksen testauskapasiteetin tuplaamiseen muutamassa päivässä, jos tämä kapasiteetti vain halutaan hyödyntää....
Miten ihmeessä tuo voisi olla totta kun nykyistäkään määrää testauksia ei pystytä hotamaan asianmukaisesti?

Koronatestiin mennyt istutettiin pieneen tilaan pärskijöiden kanssa, vaikka hän epäili syöpänsä uusineen – Hengityssuojat loppuivat Terveystalossa
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

Daddy Slam
Aloitteleva dekkari
Viestit: 507
Liittynyt: Pe Tammi 04, 2019 3:54 pm

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja Daddy Slam »

Kiina

21. - 22.02.

Kuolleiden määrä nousee 8.4 %. Samaan aikaan positiiviset nousee 0.4 %.
Minään muina päivinä kuolleiden määrä ei nouse lähimainkaan noin paljon, kuin noiden kahden päivän.

15.02. - 07.04.

Kuolleiden määrä nousi tuolla aikavälillä 51.2 %. Samalla aikavälillä positiivisten tapausten määrä nousi, 17.5 %.

Eurooppa

Huom. THL:n tiedotti koronan alkuvaiheessa viruksen olevan perus flunssaa hiukan ärhäkämpi

24.2

WHO:n edustajat rantautuivat Eurooppaan. Italiassa WHO totesi tiedotteessaan, että 80 % Covid-19 posiitiivisten, sairastavan taudin lievin oirein tai kokonaan ilman oireita.

25.02

THL:n totaalinen täyskäännös, mitä tapahtui?
Suhtautuminen ' virukseen " muuttui melkein kaikissa  Euroopan maissa.
Edellisestä päivästä selviää syy THL:n  U-käännöksen.Tämä hysteria, mikä tästä viruksesta on propagandan avulla saavutettu, toimii nyt ja on heti alusta asti toiminut kansalaisten oikeuksien, vapauden sekä yksityisyydensuojan kaventamisen keppihevosena.
Aikaisemmin ketjussa sanoin, että ihmiset luopuu kaikesta vapaaehtoisesti, huutaen hädissään pelastajaa ja näin siinä näyttää käyvän.  

Isovaalea
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 208
Liittynyt: To Loka 15, 2015 8:41 pm

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja Isovaalea »

Paikallisesta radiosta kuulin että presidentti on jo kehoittanut olemaan hengittämättä. Ainakin silloin kun hän on lenkkipolulla ja ei ainakaan niin että höyryää. Taisi olla twiitti, en sitä ala kaivelemaan tähän. Aprillipäivä meni jo käsittääkseni

Onko Saulilla oma lehmä ojassa mietin tuota jo heti alkuun. Ikä riskiryhmää, onko perussairaus pohjalla? Onneksi kohta saadaan uusi ylipäällikkö.

Taidankin lähteä räkimään myötätuuleen sinne Mäntyniemen nurkille.

Schumi
Tarkastaja Ankardo
Viestit: 1307
Liittynyt: Su Tammi 26, 2014 4:21 am

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja Schumi »

Isovaalea kirjoitti:
Ke Huhti 08, 2020 3:41 pm
Paikallisesta radiosta kuulin että presidentti on jo kehoittanut olemaan hengittämättä.

Onko Saulilla oma lehmä ojassa mietin tuota jo heti alkuun.
Elinkeinoelämä vaatii maan hallitusta laittamaan saavikaupalla rahaa koronatestaukseen
Tajutkaa nyt jo, että nuo ovat samaa porukkaa jotka istuvat ristiinrastiin jakamasssa julkista rahaa ja ottamassa yksityiseltä puolelta sitä.

Laura Rätykin aikoinaan siirtyi suoraan Sosiaali ja Terveysministerin paikalta mehiläiseen johtajaksi.

Nämä ihmiset ovat samalla asialla.

Yksityinen puoli kun sanoo, että haluavat mukaan talkoisiin ja auttaa ihmisiä, niin se tarkoittaa, että nyt on mahdollisuus takoa helppoa rahaa veronmaksajien selästä.

En usko, että ketään voi tosissaan väittää muuta.
Tiedemiehillä on aina silmälasit ja huumekauppias panee aina kun se ratsataan

Vastaa Viestiin