Koronavirus CVD19 - Maailmanlaajuinen pandemia

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
zzrgg
Armas Tammelin
Viestit: 83
Liittynyt: Ke Maalis 11, 2020 7:30 pm

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja zzrgg »

Tässä ihan hyvä suomenkielinen lehtiartikkeli Aamulehden maksumuurin takaa, missä käsitellään SARS-CoV-2 -viruksen ominaisuuksia.
Näin koronavirus etenee keuhkoihin ja voi olla hengenvaarallinen kenelle tahansa – Tutkijat Tampereella oivalsivat, miksi se murtaa ihmisen suojamekanismeja äärimmäisen tehokkaasti

Vielä keskeneräinen Tampereen yliopiston tutkimus viittaa siihen, että uudenlainen koronavirus tuhoaa ihmisen normaaleja limakalvojen suojamekanismeja soluja infektoidessaan. Siksi se etenee nielusta vauhdilla kohti keuhkoja ja voi aiheuttaa keuhkoissa massiivisen ja hengenvaarallisen tulehdusreaktion.
tilaajalle
4.4.2020 07.04 – Päivitetty 8.4.2020 15.10

(kuva)

Tampereen yliopiston anatomian professori Seppo Parkkila viimeistelee koronaviruksen tartuntamekanismeihin liittyvää tutkimusta etätöissä kotonaan Narvassa Vesilahdella.

Vesa Vanhalakka
Hannu Mänttäri, grafiikka
Aamulehti

Uusi koronavirus sairastuttaa monella tavalla: oireettomasti, lievästi, vakavasti ja tappavasti. Erityinen riski sairastua vakavaan tautiin on vanhuksilla ja ihmisillä, joilla on tiettyjä perussairauksia.

Silti kenenkään ei kannata tuudittautua ajatukseen, että selviää taudista helpolla: keuhkoihin etenemään päässyt Covid-19-tauti voi tappaa kenet tahansa. Myös hyväkuntoisen perusterveen ihmisen ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Siksi on erittäin tärkeätä, että kaikki noudattavat säädettyjä rajoituksia ja annettuja ohjeita sosiaalisesta etäisyydestä sekä turvaväleistä muihin ihmisiin.

Sars-CoV-2-koronavirus on salakavala pöpö. Virus on uusi. Sitä ei vielä tunneta kovin hyvin.

Viruksen tiedetään tarttuvan ihmisen solujen pintaan tiukasti. Se myös vuorovaikuttaa tavallista voimakkaammin ihmisen solujen kanssa.

Lue lisää: Uusi tutkimus: Koronavirus takertuu ihmisen soluihin erittäin tiukasti – jopa neljä kertaa voimakkaammin kuin sarsin aiheuttanut virus

Solusta kopiokone

Uusi koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen ennen kaikkea pisaratartuntana, kun yskivä ihminen pärskäyttää ilmoille sankan joukon viruspartikkeleita yskösten mukana.

Virus tarttuu myös pintojen kautta, kun ihminen käsittelee kappaletta, jonka pinnalla on viruksia, ja sipaisee sen jälkeen kädellä tai sormella kasvojaan.

Elimistöön koronavirus tunkeutuu suun, nenän ja silmien limakalvojen kautta.

– Silmästä viruksilla on suora yhteys nenäonteloon kyynelkanavan välityksellä, Tampereen yliopiston anatomian professori Seppo Parkkila sanoo.

Silmän, nenän tai suun limakalvon pinnalle laskeuduttuaan virus takertuu pinnassaan olevien proteiiniulokkeiden avulla ihmisen solujen pinnassa olevaan ace-2-proteiiniin.

Viruksen proteiiniuloke on avain, jolla se avaa solun pinnassa olevan ace-2-reseptorilukon.

Lukon avattuaan virus tunkeutuu solun sisään. Siellä se muokkaa ihmissolusta kopiokoneen ja alkaa monistaa itseään.

Viruksen perimäaines on rna:ta. Rna muuntuu huomattavasti herkemmin kuin ihmisen perimäaines dna. Tätä ominaisuutta uusi koronavirus hyödynsi, kun se muuntui eläinviruksesta ihmisen sairastuttavaksi tappavaksi näkymättömäksi viholliseksi.

Solun sisälle tunkeutunut virus vapauttaa rna:nsa solun sisälle, tuottaa solun omaa proteiinikoneistoa hyödyntämällä tarvitsemiaan rakenneproteiineja ja pakkaa oman perimänsä viruspintaproteiinien sisälle.

Sen jälkeen solusta purkautuu ulos valtavasti uusia viruskopiota. Ne alkavat saalistaa uusia soluja.

Kuka?
 • Seppo Parkkila
 • Tampereen yliopiston anatomian professori lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa.
 • Johtaa yliopiston anatomian tutkimusryhmää.
 • Tutkii parhaillaan yhdessä väitöskirjatutkija Harlan Barkerin kanssa ihmisen solujen pinnassa olevaa ace-2-proteiinia.
 • Ace-2-proteiinilla on keskeinen rooli uuden koronaviruksen aiheuttaman Covid-19-taudin leviämisessä, sillä koronavirus käyttää sitä reseptorina ihmisen elimistöön tunkeutuessaan.
 • Reseptorit ovat solujen pinnalla olevia molekyylivastaanottimia. Niiden välityksellä solut reagoivat ympäristöönsä ja ympäristön muuttuviin olosuhteisiin.

Kuva


Kuva


Kuva


Kuva


Kuva


Iskee suojaaviin soluihin

Ace-2-reseptoreita ei ole pelkästään ihmisen keuhkoissa. Niitä on myös ihmisen ala- ja ylähengitysteissä. Siksi uusi virus luultavasti aloittaa itsensä monistamisen jo kaukana keuhkoista.

– Ei niitä ylähengitysteissä välttämättä kovin suuria määriä ole, mutta ei niitä kovin paljon tarvitsekaan olla. Monistamisen saa käyntiin pienelläkin määrällä. Viruksen ei välttämättä tarvitse päästä keuhkoihin monistumaan. Kopiointi onnistuu kaikkialla, missä ace-2-reseptoreita on, Seppo Parkkila sanoo.

Reseptoreita on myös suoliston pintaepiteelisoluissa.

– Se selittää, miksi joillakin sairastuneilla oireena on myös ripulia.

Uusi tutkimus

Parkkila tutkii parhaillaan ihmisen solun pinnalla olevaa ace-2-reseptoria yhdessä Tampereen yliopiston väitöskirjatutkijan, bioinformaatikko Harlan Barkerin kanssa.

Tutkimus on viimeistelyvaiheessa. Se halutaan saada julkaistua mahdollisimman pian.

Parkkila ja Barker ovat selvittäneet, missä ihmisen solutyypeissä uudelle koronavirukselle elintärkeitä ace-2-reseptoreita on.

– Kun tauti alkoi levitä, ajateltiin, että se on nimenomaan keuhkojen tauti ja että ongelman ydin on keuhkoissa, Parkkila sanoo.

Kun ace-entsyymi 1950-luvulla löydettiin, sitä löydettiin nimenomaan keuhkoista.

Sittemmin ace-2-entsyymiä on tavattu myös muualta kuin keuhkosoluista, esimerkiksi ylempää hengitysteistä.

Uudessa työssään Parkkila ja Barker ovat havainneet, että ace-2-reseptoreita on ennen kaikkea hengitysteitä suojaavissa soluissa.

Uusi koronavirus iskisi siis mekanismeihin, joilla mikrobit ja muut epäpuhtaudet pidetään poissa keuhkoista, kuten värekarvojen toimintaan ja liman liikkumista keuhkoista poispäin tukeviin soluihin.

– Virus näyttäisi tuhoavan soluja infektoidessaan ihmisen normaaleja limakalvojen suojamekanismeja, Parkkila sanoo.

– Jos virus onnistuu infektoimaan nielun alueen, se etenee hyvin tehokkaasti kohti keuhkoja.

Myös immuunijärjestelmällä on iso rooli siinä, miksi ihmiset sairastuvat Covid-19-tautiin niin monella eri tavalla.

Hauraat vanhukset ovat iso riskiryhmä, koska sen lisäksi, että heillä on usein jo muita perussairauksia, heidän immuunipuolustuksensa on ehkä vanhenemisen myötä heikentynyt.

– Immuunijärjestelmä ja perinnölliset tekijät ovat todennäköisesti ratkaisevassa roolissa sen taustalla, miksi eri ihmiset sairastuvat eri tavalla. Vaikuttaa siltä, että tähän kysymykseen vastaus ei löydy ace-2-reseptorista, Parkkila pohtii.

Mikä?
Suojamekanismit
 • Elimistö suojaa keuhkoja mikrobeilta ja muilta haitallisilta aineilta monella eri tavalla.
 • Keskeisiä suojamekanismeja viruksia vastaan ovat värekarvojen toiminta, pikarisolujen lima, refleksit (yskä, aivastaminen) sekä luontainen että hankittu immuniteetti.
 • Värekarvat ovat solun pinnassa olevia aktiivisia soluelimiä, joiden tehtävä on liikuttaa nestettä solun pinnalla tai liikuttaa solua nesteessä. Ihmisen hengitysteissä värekarvat liikuttavat limaa ja limaan tarttuneita epäpuhtauksia keuhkoista poispäin.
 • Hankittua immuniteettia ei koronaviruksen aiheuttamaan Covid-19-tautiin ole, sillä kyseessä on uusi virus.
(kuva)
Tampereen yliopiston anatomian professori Seppo Parkkila on perehtynyt poikkeuksellisen tarkasti ihmisen solujen pinnassa olevien ace-2-proteiinien toimintaan ja siihen, missä solutyypeissä niitä on. Timo Marttila

Tulehdus yrittää torjua

Kun virus on monistanut itseään tarpeeksi, elimistöön ilmaantuu tulehdus.

Tulehdus on merkki siitä, että elimistö on havainnut tunkeilijan ja lähettänyt viruksen saastuttamalle alueelle puolustusjärjestelmän soluja.

Osa immuunipuolustuksen soluista tuottaa viruksia tunnistavia vasta-aineita. Osa tuhoaa vasta-aineilla merkittyjä viruksia.

Tässä vaiheessa ihminen alkaa yleensä huomata itsessään enemmän oireita.

– Tulehdus on elimistön normaali reaktio tunkeutujaa vastaan. Sitä tarvitaan paranemiseen, Parkkila sanoo.

Iso ongelma viruksen vastaisessa taistelussa on, että myös oireeton ihminen voi siirtää tartunnan toiseen ihmiseen.

– Näin on ehdottomasti. Jos virusta vain ihmisen elimistössä on, hän voi tartuttaa sitä toiseen ihmiseen.

Vaarallinen keuhkokuume

Suurin osa tartunnan saaneista selviää Covid-19-taudista kuumeella, yskällä, kurkkukivulla ja lievillä oireilla, jopa oireettomana.

Vakavaksi sairaus voi kehittyä, kun virus ja siitä seuraava tulehdusreaktio alkavat valtaamaan keuhkoja.

– Erityisesti vanhuksilla keuhkokuume on todella hengenvaarallinen, sillä heidän yleiskuntonsa ei välttämättä kestä sitä. On se kova tauti nuorellakin, mutta ennuste on paljon parempi, Parkkila sanoo.

Keuhkokuumeessa tulehdussolukkoa ilmaantuu keuhkoihin valtava määrä.

Keuhkojen kaasujenvaihdosta huolehtiviin miljooniin keuhkorakkuloihin alkaa kertyä nestettä.

Mitä enemmän rakkuloihin nestettä kertyy, sitä vähemmän rakkuloissa on tilaa hapelle.

Elimistö kärsii hapenpuutteesta.

Hiilidioksidin poistuminen keuhkoista häiriintyy.

Tästä seuraa hapenpuute ja hengenahdistus. Siksi potilaat tarvitsevat lisähappea tai tehohoitoa.

Vakavasti sairastuneelle voi kehittyä ards eli akuutti hengitysvajausoireyhtymä.

– Jos tauti pääsee etenemään vakavan hapenpuutteen asteelle, kokemus voi olla hyvinkin pelottava, jos tuntee, ettei saa happea riittävästi. Covid-19-tapauskuvauksissa on kerrottu myös monista muista ongelmista, kuten lihaskivuista, Parkkila sanoo.

Lue lisää: Taysissa on nyt erillinen koronapotilaille varattu teho-osasto, ja tältä siellä näyttää – Ylilääkärillä on vakava viesti Covid-19-taudista

Nukkuu pois

Niillä, joilla sairastuminen koronavirukseen on poikkeuksellisen vakava, viimeiset hetket ennen kuolemaa eivät Parkkilan mukaan ole vaikeita. Siitä pitää huolen hypoksia eli hapenpuute.

Hypoksian viimeisessä vaiheessa potilas vaipuu hiilidioksidinarkoosiin, kun hiilidioksidi ei pääse enää poistumaan elimistöstä, Parkkila sanoo.

Kuolema on melko rauhallinen. Ihminen ei koe tukehtuvansa, sillä tajunta on jo karannut. Hän ikään kuin nukkuu pois.

Miltä näyttävät vakavasti sairastuneen ja Covid-19-infektioon kuolleen ihmisen keuhkot ruumiinavauksessa?

– Tulehdusreaktio on massiivinen. Tässä taudissa keuhkot voivat olla tulehtuneet laajalti aivan reunaosia myöten. Kun keuhkokudosta katsotaan mikroskoopilla, tulehdussolukkoa näkyy paljon. Myös tulehdusnestettä on keuhkoissa runsaasti, Parkkila sanoo.

– Ei ruumiinavauksia kovin herkästi tehdä. Näitä keuhkoja avatessa tartuntariski on erittäin suuri.

Täsmennys 8.4.2020 klo 15.10: Grafiikkaan muutettu libidikalvon tilalle oikea termi lipidikalvo.
https://www.aamulehti.fi/a/9addd430-124 ... d26f115e7e

Tässä vielä pari artikkelia, jotka käsittelevät viruksen uudelleentarttuvuutta.

Coronavirus May ‘Reactivate’ in Cured Patients, Korean CDC Says
https://www.bloomberg.com/news/articles ... n-cdc-says

WHO investigates reports of recovered coronavirus patients testing positive again
https://www.businessinsider.com/who-inv ... ain-2020-4

Edit: niin se linkki artikkeliin...

Smirre
Olivia Benson
Viestit: 733
Liittynyt: Su Syys 25, 2011 11:16 pm

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja Smirre »

Kyllä Isovaaleen kannattaisi nyt maistella itse niitä sekaisin menneitä vellejään ja puurojaan,että oppisi edes numerot 7 ja 8 erottamaan toisistaan.
Minä huomaan numeroissa suuren visuaalisen eron.En tiedä johtuuko siitä,että en puuroja ja vellejä syö.
Äläkä vaan jakele sijoitusneuvoja.Siinä pitää tuntea paljon lukuja ja numeroita...

Avatar
Marokon Kauhu
Axel Foley
Viestit: 2430
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 9:06 pm
Paikkakunta: Rio Grande

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja Marokon Kauhu »

Ylellä on jännä tapa uutisoida tilanteesta.
Erehdyin eilen katsomaan illan "pääuutislähetyksen", ja päällimmäisinä huolenaiheina olivat:
 • Suomalaisten juominen: Vaikka todettiin että juominen ei ole lisääntynyt ja Eestistäkään ei viinaa saa haettua, niin silti vain pitäisi juoda vähemmän.
  Kaikenlaisia tilastoja, kyselyjä ja asiantuntijoita esiteltiin loputtomiin.
 • Seuraavaksi ihan tosissaan oltiin huolissaan ulkomaisten kausityöntekijöiden riittävyydestä: Siis tosissaan.
  Ja tietenkin niistä suljetuista rajoista. Ajatelkaas jos ei halpatyövoimaa ja matuja enää saakaan?!?!
  Snadi vinkki: Meillä on satoja tuhansia työttömiksi- tai lomautukseen joutuneita.
  Ai niin, mutta niillehän pitäsisi ainakin jonkinlaista palkkaakiin maksaa....
Perustuslaki 9 § Liikkumisvapaus

Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa.

Avatar
On Anoi Kaa
Ben Matlock
Viestit: 8889
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Ehkäpä yleläisiä sun muita huolestuttaa, että meistä suomalaisista ei saa enää uusia kansalaisia, edes uusia porilaismiehiä tai oululaismiehiä... New Yorkista muuten sellainen tieto, että covid-19 niittää afrikan kädellistä ja meksikaania tuplasti valkoiseen verrattuna. Innokkaimmat luulevat tämän olevan viruksen syytä, vaikka näitä porukoita paremmin tuntevat tietävät asian todellisen laidan.


Pääsiänen on meillä ollut kauan kärsimyksen aikaa ilman kunnon kärsimystä, mutta nyt sekin on korjattu.
Arvellaan, että kiinalaisuhrien miesvaltaisuudella saattaa olla tekemistä heidän kovan tupakoinnin kanssa, samaa ajatellaan Italiasta, tosin italialaiset ovat siten tasa-arvoisempia, että naisetkin ovat oman kokemukseni mukaan kovia tupakoimaan, kenelläkään tarkempaa tietoa tupakoinnista? Erityisesti Usan nuorten vakavien tapausten ja jopa kuolemien yhteyttä vaporisoimiseen selvitellään, selvitellään varmaan myös "trooppisen vihreän marlboron" vaikutusta tapauksiin, kun Usassa käyttäjämäärät ovat kauan olleet merkittäviä.

Italiasta vielä sen verran, että hieman ironista on sanan karanteeni alkuperä, tulee italiasta ja tarkoittaa 40 päivää (minkä ajan saapuvat laivat olivat eristetttynä ennen miesten pääsyä maihin). Erinomaista ja yksinkertaista tartuntatautien leviämisen estoa satojen vuosien takaa.
Agatha Christien maailmankuulu "Kymmenen pientä neekeripoikaa" on nähtävissä live-näytelmänä täällä! Kuka murhaa ja kenet?

Juujaa
Martin Riggs
Viestit: 634
Liittynyt: Ke Elo 08, 2012 8:21 am

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja Juujaa »

Mua mietityttää nuo tupakointi johtopäätökset.
Eniten tupakoidaan..

1)Montenegro

2) Valko-Venäjä

3) Libanon

4) Makedonia

5) Venäjä

6) Slovenia

7) Belgia

8) Luxemburg

9) Kiina

10) Bosnia ja Hertsegovina
11) Tšekki

12) Kazakstan

13) Azerbaidžan

14) Kreikka

15) Etelä-Korea

16) Itävalta

17) Jordania

18) Ukraina

19) Viro

20) Unkari

Ei nyt taida korreloida kuolleisuuden ja tartuntojen kanssa kovinkaan hyvin.

MohammedMohammed
Axel Foley
Viestit: 2288
Liittynyt: Su Huhti 09, 2017 4:49 pm

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja MohammedMohammed »

On Anoi Kaa kirjoitti:
Su Huhti 12, 2020 1:44 pm
Ehkäpä yleläisiä sun muita huolestuttaa, että meistä suomalaisista ei saa enää uusia kansalaisia, edes uusia porilaismiehiä tai oululaismiehiä... New Yorkista muuten sellainen tieto, että covid-19 niittää afrikan kädellistä ja meksikaania tuplasti valkoiseen verrattuna. Innokkaimmat luulevat tämän olevan viruksen syytä, vaikka näitä porukoita paremmin tuntevat tietävät asian todellisen laidan.


Pääsiänen on meillä ollut kauan kärsimyksen aikaa ilman kunnon kärsimystä, mutta nyt sekin on korjattu.
Arvellaan, että kiinalaisuhrien miesvaltaisuudella saattaa olla tekemistä heidän kovan tupakoinnin kanssa, samaa ajatellaan Italiasta, tosin italialaiset ovat siten tasa-arvoisempia, että naisetkin ovat oman kokemukseni mukaan kovia tupakoimaan, kenelläkään tarkempaa tietoa tupakoinnista? Erityisesti Usan nuorten vakavien tapausten ja jopa kuolemien yhteyttä vaporisoimiseen selvitellään, selvitellään varmaan myös "trooppisen vihreän marlboron" vaikutusta tapauksiin, kun Usassa käyttäjämäärät ovat kauan olleet merkittäviä.

Italiasta vielä sen verran, että hieman ironista on sanan karanteeni alkuperä, tulee italiasta ja tarkoittaa 40 päivää (minkä ajan saapuvat laivat olivat eristetttynä ennen miesten pääsyä maihin). Erinomaista ja yksinkertaista tartuntatautien leviämisen estoa satojen vuosien takaa.
Rasistit luulevat ilmeisesti, että tummaihoiset asuvat ahtaasti ja slummeissa, koska se on heistä mukavaa? Ihan samasta syystä Helsingissä ihmiset asuvat koirankopeissa, se on ilmeisesti mukavaa kuten rasisti tuossa ylempänä indikoi.

Italiassa kuolleisuus selittyy korkealla iällä ja ilmansaasteilla, saastunut kaupunki-ilma varmaan selittää myös Jenkkilässä.

Ihan hauska kommentaatti tuossa Koronajutussa lääkäriltä, että kuka tahansa voi kuolla Koronaan. No voi helvetti, kuka tahansa voi kuolla koska tahansa melkein mihin tahansa niin ei tuollainen nyt vielä tee Koronasta vaarallista.
Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisterin kautta näkemään sitä tilannetta, minkä tyyppisiä ihmisiä meille tulee. - Päivi Nerg

JammuSetä
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1394
Liittynyt: Ti Syys 25, 2018 8:50 pm

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja JammuSetä »

Luonnonvalinta siellä vain jyllää. Heikommat yksilöt ja lajit vain tuhoutuu. Eli latinot ja mustat.

MohammedMohammed
Axel Foley
Viestit: 2288
Liittynyt: Su Huhti 09, 2017 4:49 pm

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja MohammedMohammed »

JammuSetä kirjoitti:
Su Huhti 12, 2020 3:44 pm
Luonnonvalinta siellä vain jyllää. Heikommat yksilöt ja lajit vain tuhoutuu. Eli latinot ja mustat.
Ei se väriä katso vaan terveydentilaa.
Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisterin kautta näkemään sitä tilannetta, minkä tyyppisiä ihmisiä meille tulee. - Päivi Nerg

Avatar
On Anoi Kaa
Ben Matlock
Viestit: 8889
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Lainaan itseäni osoittaakseni kuinka täyttä paskaa nämä "asiantuntijat" puhuvat, kannattaa klikata nuolta ylös ja lukea koko alkup. teksti, jos leviämisasiaan ei tuolloin törmännyt. Tuntuu, että tuossa maskiasiassa (kun väitetään niiden olevan vaarallisia) ollaan samanlaisessa tilanteessa kuin jos väittäisi mp-kypärää vaaralliseksi, koska sen tuoma lisäpaino voi katkaista ääritapauksessa niskat. Toki paskalla käytöllä ja tuurilla haittoja tulee, mutta jännästi unohdettu suojamaskien tuodut hyödyt kokonaan ja lampaat uskovat maskien nettohaitallisuuden, koska tämän laulaa joku "asiantuntija".

En tietty suosittelisi maskin käyttöä tavallisessa tilanteessa normaali-ihmiselle, mutta monessa paikkaa, monessa ammatissa, etäisyyden pitäminen on vain mahdotonta. Kyllähän se jostain kertoo, että Usassakin syyttelevät toinen toisiaan, miksi maskeja ei riitä ja meillä sama tilanne, mutta meillä aukkoa yritetään paikata vakuutteluilla, että tavaraa riittää ja samaan aikaan tilataan paskaa helppoheikeiltä... Vai ollaanko henkilösuojainten käytössä oltu kaikki vuodet väärässä ja sairaalat niitä turhaa vinkuvat, koska eivät suojaa normipulliaista. Epäilen, että suositusten taustalla oli sen tajuaminen, ettei ne mitenkään riitä kaikille maailmassa ja nyt vähitellen suosituksia muutellaan takaisin järkeväksi (esim. CDC Usassa suosittelee nyt maskia paikoissa, missä etäisyydenpito vaikeaa), kun tuotantoa saatu käyntiin ja tavaraa liikkeelle.
On Anoi Kaa kirjoitti:
Pe Maalis 20, 2020 3:28 am
Arkielämässä ihminen ei saa sitä virusta ulos itsestään aerosolin muodossa. Se liittyy enemmänkin terveydenhoitoon silloin, jos tehdään toimenpiteitä, esimerkiksi intubointi. Sellaisissa tilanteissa on mahdollisuus, että nämä virukset muuttuvat aerosolien muotoon, Aivelo valistaa.

Ilmateitse tapahtuva aerosolitartunta on eri asia kuin aivastamisen tai yskimisen kautta tapahtuva pisaratartunta. Pisaratartunta vaatii lähikontaktin, josta koronan yhteydessä on paljon puhuttu. Pisarat ovat painavia ja kulkeutuvat yleensä parin metrin säteelle. Aerosolitartunnassa tartunta voi sen sijaan tapahtua etäämmälle ja pidemmän aikaa.

Esimerkiksi tuhkarokko tarttuu ilmateitse ja on siksi erittäin helposti tarttuva. - -
yle
//
"Arkielämään se ei vaikuta" (T. Aivelo)
yle
Piti katsoa amerikkalaista uutiskanavaa, että näkisi Aalto-yliopiston mallinnuksen miten yskäisy levittää tartuntoja jopa neljän metrin päähän jääden myös leijumaan ilmaan ja siitä tietty painovoiman mukana tai ilmastoinnin kautta eteenpäin:
https://www.foxbusiness.com/lifestyle/c ... -air-study

Lisään vielä mielenkiintoisen videon haastattelusta, mistä voi päätellä asioita WHO:n ja Kiinan suhteesta, mihin tullaan palaamaan vielä täysin varmasti.
https://m.youtube.com/watch?feature=you ... lCYFh8U2xM
Agatha Christien maailmankuulu "Kymmenen pientä neekeripoikaa" on nähtävissä live-näytelmänä täällä! Kuka murhaa ja kenet?

MohammedMohammed
Axel Foley
Viestit: 2288
Liittynyt: Su Huhti 09, 2017 4:49 pm

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja MohammedMohammed »

Suomalaiset asiantuntijat suojatyöpaikassaan eivät omaa ymmärrystä sen suhteen, että pisaroita on erikokoisia. Isommat lentävät omalle paidalle ja pienemmät sen matkaa mitä keuhkot antaa vauhtia pienemmille pisaroille. Ilmavirta voi liikuttaa pisaroita vähän vielä pidemmälle. Ihan kuten on mikroaggressiota ja sitten ihan täyttä berzerkkiä..
Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisterin kautta näkemään sitä tilannetta, minkä tyyppisiä ihmisiä meille tulee. - Päivi Nerg

Maza
Jane Marple
Viestit: 1031
Liittynyt: La Touko 26, 2007 1:17 pm

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja Maza »

Covid-19 ei lähde tältä pallolta ennen kuin rokote saadaan. Menee noin 1 vuosi, kunnes rokote on valmis. Aikataulu voisi olla lyhyempi, jos laboratoriot tekisivät yhteistyötä, mutta tässäkin asiassa markkinatalous jyllää. Rokotteen tuottajasta tulee satumaisen rikas, eikä kukaan halua muita jaolle. Rokotteen saaminen laajaan tuotantoon ja globaaliin levitykseen voi viedä 1,5 vuotta. Rokotettavia on lähes 8 miljardia. Ensin piikki annetaan riskiryhmille esim. yli 60 vuotiaille. Lopulta muille ja tähän kaikkeen menee ehkä 2 vuotta, koska noin suuren rokotteiden määrän valmistuskin vie kuukausia.

Ja Suomessa hallituksen hilloviiva-tiimi miettii Uudenmaan rajan avaamista...

Nyt vaaditaan kovia otteita ja sitä toivottua nyrkkiä pöytään. Koko Suomi kotiarestiin aluksi 2 viikoksi.
The path of the righteous man is beset on all sides by the inequities of the selfish and the tyranny of evil men.

zzrgg
Armas Tammelin
Viestit: 83
Liittynyt: Ke Maalis 11, 2020 7:30 pm

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja zzrgg »

On Anoi Kaa kirjoitti:
Su Huhti 12, 2020 1:44 pm
Arvellaan, että kiinalaisuhrien miesvaltaisuudella saattaa olla tekemistä heidän kovan tupakoinnin kanssa, samaa ajatellaan Italiasta, tosin italialaiset ovat siten tasa-arvoisempia, että naisetkin ovat oman kokemukseni mukaan kovia tupakoimaan, kenelläkään tarkempaa tietoa tupakoinnista?
Ei ole omaa alaani, mutta...

Sen viruksen kiinnittymisessä tuo ACE2-proteiini/reseptori/entsyymi ("Angiotensin-converting enzyme 2") on aivan keskeinen, koska siihen ainakin se virus niillä ulokkeillaan (S-proteiini, spike-protein) kiinnittyy. Tässä Guoshuai Cain, University of South Carolina pre-print paperissa "Tobacco-use disparity in gene expression of ACE2, the receptor of 2019-nCov" havaintona oli mm. että tupakoijilla oli tilastollisesti merkitsevästi (p-arvo alle 0,01) enemmän ACE2-reseptoreita keuhkoissaan kuin ei-tupakoijilla. Itse olin näiden tulosten lisäksi yllättynyt siitä, että havaintojen mukaan sukupuolella ei olisi merkitystä siihen, että kuinka paljon ACE2-reseptoreita keuhkoissa on.
In current severe global emergency situation of 2019-nCov outbreak, it is imperative to identify vulnerable and susceptible groups for effective protection and care. Recently, studies found that 2019-nCov and SARS-nCov share the same receptor, ACE2. In this study, we analyzed four large-scale datasets of normal lung tissue to investigate the disparities related to race, age, gender and smoking status in ACE2 gene expression. No significant disparities in ACE2 gene expression were found between racial groups (Asian vs Caucasian), age groups (>60 vs <60) or gender groups (male vs female). However, we observed significantly higher ACE2 gene expression in smoker samples compared to non-smoker samples. This indicates the smokers may be more susceptible to 2019-nCov and thus smoking history should be considered in identifying susceptible population and standardizing treatment regimen.

Tobacco-related disparity
We found a significant higher ACE2 gene expression in smoker samples compared to non-smoker samples in the TCGA (p-value=0.05) and GSE40419 datasets (p-value=0.008, Fig. 1B). Smokers in GSE10072 showed a higher mean of ACE2 gene expression than non- smokers. The difference is not significant (p-value=0.18), which may be due to its small sample size (n=33) with insufficient power to detect the difference. The GSE19804 data with only smoker samples available was not included into the analysis. Adjusted by other factors (age, gender, race and platforms) in multivariate analysis, smoking still shows a significant disparity in ACE2 gene expression (p-value=0.008, Fig. 1E).

Discussion
In this study, we investigated the disparities related to race, age, gender and smoking status in ACE2 gene expression and found significantly higher ACE2 gene expression in lung tissue of smokers compared to that of non-smokers. This may explain the reason why more males (56% of 425 cases) were found in a recent epidemiology report of 2019-nCov early transmission by China CDC 11. We didn’t observe significant disparities in ACE2 gene expression between racial groups (Asian vs Caucasian), age groups (>60 vs <60) or gender groups (male vs female).
https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 20020107v3

garcia
Jane Marple
Viestit: 1057
Liittynyt: Pe Loka 10, 2014 11:13 am

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja garcia »

Taipan kirjoitti:
Pe Huhti 10, 2020 9:18 pm
Voi vittu mitä soopaa, mutta onhan tuo Viisikko näitä asioita fundeerannut inkivääripullot kerhomajassaan mistä nämä viisaat ohjeistukset sitten varmaankin tulee.Jopa Enid Blyton on ihmeissään, eihän inkivääribileissä korkealla kerhotuvalla osattu edes uneksiakkaan mihin asemiin Viisikko voisi päätyä.

----- inkivääripullot, inkivääribileissä----

Enid Blytonin Viisikko joi inkivääriolutta ja piti inkivääriolutbileitä.

Alkoholiton inkivääriolut - ginger beer - ja mausteena käytettävä inkivääri on kaks eri asiaa.
Viimeksi muokannut garcia, Su Huhti 12, 2020 7:00 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Juujaa
Martin Riggs
Viestit: 634
Liittynyt: Ke Elo 08, 2012 8:21 am

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja Juujaa »

Koronavirus on kyllä ollut hieno todiste ihmisten typeryydestä.
Vaihe 1. Välttäkää liikkumista ja ihmisjoukkoja, kauppojen myynnit ylitti joulumyynnin. Ajallisesti keskittyi 16-20.00 kellonaikoihin.
Ihmiset hamstrasivat vessapaperia?
Vaihe 2.
Pysykää kotona.
Lappiin suuntautuvilla tieosuuksilla enemmän ruuhkia kuin normaalisti.
- ei mene jakeluun miksei sinne mökille voi mennä.
Vaihe 3. Salit ym liikuntapaikat kiinni. Mitä tekee pottunokka perheineen?
Ajaa sinne Nuuksioon koska ei ole mitään muita mahdollisia paikkoja liikkua. Nuuksiossa ym vastaavissa paikoissa tarvitaan liikenneohjausta. Metsäpolulla otetussa valokuvassa näkyy 500 muuta ihmistä.

Mielenkiinnolla odotan 4 vaihetta? Mielenosoituksia ja tapaamisia kaupungin keskustoissa. Koska naapurin penakaan ei tunne ketään kenellä korona.

damfin
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4856
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Koronavirus - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa, tauti levinnyt Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja damfin »

Ace-2-reseptoreita ei ole pelkästään ihmisen keuhkoissa. Niitä on myös ihmisen ala- ja ylähengitysteissä. Siksi uusi virus luultavasti aloittaa itsensä monistamisen jo kaukana keuhkoista.

– Ei niitä ylähengitysteissä välttämättä kovin suuria määriä ole, mutta ei niitä kovin paljon tarvitsekaan olla. Monistamisen saa käyntiin pienelläkin määrällä. Viruksen ei välttämättä tarvitse päästä keuhkoihin monistumaan. Kopiointi onnistuu kaikkialla, missä ace-2-reseptoreita on, Seppo Parkkila sanoo.

Reseptoreita on myös suoliston pintaepiteelisoluissa.

– Se selittää, miksi joillakin sairastuneilla oireena on myös ripulia.
Maallikkona tuo pistää edelleen miettimään ajatusta jota jo aiemmin pohdin, eli mitä jos tuo virus saataisiinkin tarttumaan lievänä tartuntana jonnekin ihan muualle kuin keuhkoihin, vieläpä niin että sen olisi vaikea monistuessaankaan levitä keuhkoihin...
Eli jos aiheutettaisiin tahallisesti tartunta niin että henkilö nielaisee liukenevaan kapseliin pakatun mahdollisimman pienen viruserän, niin voisiko siitä seurata tartunta jossa virus kiinnittyy suolistossa oleviin reseptoreihin, ja siellä monistuessaan aiheuttaisi sitten mahdollisesti ripulin ja jotain muita lievempiä oireita, kuumeenkin ehkä mutta ei leviäisi keuhkoihin ennen kuin kehon vasta-ainetuotanto olisi käynnistynyt ja saanut aikaan immuniteetin?
Toki tuollakin tavalla tartutettu henkilö pitäisi sitten pysyä vähintään se kaksi viikkoa karanteenissa ettei tartuttaisi muita.

Voisiko tuossa olla selitys sille miksi jotkut eivät saa juuri mitään oireita, jospa he ovat saaneet tartunnan niin että virus on päätynyt jonkin heidän syömänsä mukana suolistoon eikä ole tarttunut hengitysilman mukana keuhkoihin?

Luulisin kyllä että tuota on minua paljon viisaammat tutkijat tutkineet, mutta kuhan nyt omaksi huvikseni pohdiskelen...
Yritin tähän allekirjoitusta, mutta kuulakärkikynä naarmutti näytön, ja tussilla tehty jäi tuohon näytölle eikä näy viesteissä...

Vastaa Viestiin