Huolestuttavia näkymiä valtiontaloudessa

Tänne keskustelut politiikasta siihen liittyvästä korruptiosta yms.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
Tuomion Pasuuna
Sherlock Holmes
Viestit: 3493
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2011 10:43 am

Huolestuttavia näkymiä valtiontaloudessa

Viesti Kirjoittaja Tuomion Pasuuna » Ke Maalis 04, 2020 4:15 pm

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e ... 902855b130
Sanna Marinin hallitus nukkuu Ruususen unta, kun Suomen talous kulkee kohti taantumaa
Tänään klo 13:12
Mika Koskinen Hallitus on talouspolitiikassaan kuin ompeluseura, joka ei näe kutimiaan pidemmälle, kirjoittaa Mika Koskinen.


Suomen talous kulkee kohti taantumaa. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä talous supistui Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan selvästi, ja nyt Suomen suurin finanssiryhmä OP ennustaa nollakasvua kuluvalle vuodelle.

OP:n ennusteen taustalla on maltillinen skenaario, jossa Kiinan talouskasvu hidastuu tänä vuonna keskimäärin 5,4 prosenttiin lyhyen mutta jyrkän notkahduksen jälkeen.

Johtaja Timo Vuori Keskuskauppakamarista totesi lauantaina Suomen olevan EU- ja OECD-maista yksi Kiinan taloudesta riippuvaisempia maita.

Teollisuusmaiden järjestö OECD kertoi maanantaina, että koronavirusepidemian leviämistä vastaan tehtävät toimet ovat painamassa maailmantaloutta pahimpaan alamäkeen sitten finanssikriisin. OECD alensi maailmantalouden kuluvan vuoden kasvuennustettaan 0,5 %-yksikköä 2,4 prosenttiin.

Yhdysvaltain keskuspankki alensi tiistain hätäkokouksessaan ohjauskorkoa 0,5 %-yksikköä.

Taantumassa Suomi ei vielä ole, mutta veitsenterällä ollaan.

Samaan aikaan Sanna Marinin (sd) hallitus nukkuu Ruususen unta. Pääministeri Marinin ja muiden hallituksen johtavien ministereiden ulostuloista, tai pikemminkin niiden puutteesta, voi tehdä sen johtopäätöksen, että talouden ongelmat eivät hallitusta paljon huoleta.

Sitäkin tärkeämpää hallitukselle tuntuvat olevan ilmastonmuutoksen torjunta ja pakolaiskysymykset.

Tunnelma on samalla tavalla huoleton kuin 2008 puhjenneen finanssikriisin ja sitä seuranneen euroalueen velkakriisin alla.

Talous on paljolti psykologiaa. Hallituksen tehtävänä ei ole lietsoa paniikkia, koska sellainen heikentäisi talouskehitystä entisestään.

Täydellinen hiljaisuus on kuitenkin pahaenteistä. Syntyy vaikutelma, että hallitus on talouspolitiikassaan kuin joukko unissakävelijöitä tai ompeluseura, joka ei näe kutimiaan pidemmälle.

Tai ei halua nähdä, mikä on vielä pahempaa.

Antti Rinteen (sd) hallitus ja samaa hallitusohjelmaa noudattava Sanna Marinin hallitus perustivat talouspolitiikkansa melkoisen optimismin, jakopolitiikan ja velanoton kiihdyttämisen varaan – monista varoituksista huolimatta.

Suurin piirtein samoin kävi vuonna 2011, kun Jyrki Kataisen (kok) surullisen kuuluisa sixpack-hallitus aloitti. Talouden realiteetit heitettiin romukoppaan ja hallituksesta tuli ohjelmansa vanki.

Niin on käymässä nytkin.

Valtiovarainministeriö (VM) varoitti jo ennen vuoden 2019 eduskuntavaaleja, ettei jakopolitiikkaan ole varaa. Rahankylvämisen sijaan olisi pitänyt kerätä puskureita seuraavan taantuman varalle varsinkin, kun valtionvelka oli kasvanut kohisten 10 vuotta putkeen.

VM:n varoitukset kaikuivat kuuroille korville. Vihertävä kansanrintamahallitus menetteli juuri päinvastoin. Muuten ei varmaan koko hallitusta olisi saatu kasaan. Kaikkien viiden piti saada jotain, mieluummin enemmän kuin vähemmän.

Niinpä hallitus päätti paisuttaa valtion menoja etupainotteisesti ja kuitata laskun runsaan kahden miljardin euron lisävelanotolla. Paukkuja elvytykseen, kuten veronalennuksiin, hallituksella ei nyt taantuman uhatessa Suomea juuri ole. Ennestäänkin oli selvää, ettei hallitus saavuta keskeistä tavoitettaan, jonka mukaan julkisen talouden pitäisi olla tasapainossa 2023.

Koko hallitusohjelma pitäisi ottaa talouden osalta uudestaan tarkasteluun, mutta niin ei valitettavasti tule tapahtumaan, koska äärimmilleen venytetyssä hallituspohjassa se on käytännössä mahdotonta.

Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku. Hallitukselle talouden tosiasioiden tunnustaminen on vaikeaa.

Ehkä vaikeus johtuu arvovaltasyistä. Käytännössä kaikki merkittävät ulkopuoliset tahot, kuten EU, valtiovarainministeriö, IMF, talouden arviointineuvosto ja valtiontalouden tarkastusvirasto, ovat esittäneet syvän huolensa nykyisen hallituksen taloudenpidosta. Myös etukäteiskritiikki oli runsasta.

Käsillä olevien ongelmien esiin tuominen näyttäisi nyt hallituksen näkökulmasta virheiden tunnustamiselta.

Siitä jo kevään kehysriihessä pitäisi tehdä järeitä toimia, jotka ottavat huomioon talousnäkymien nopean heikkenemisen.

Hallitusohjelmassa on kirjaus, jonka mukaan ”hallitus toteuttaa aktiivista ja vastuullista finanssipolitiikkaa, joka mitoitetaan suhdannetilanteen edellyttämällä tavalla.” Edellä kuvattu menojen paisuttaminen syksyn vielä melko hyvässä taloustilanteessa ei ollut vastuullista finanssipolitiikkaa.

Kevään kehysriihi ja loppukesän budjettineuvottelut ovat hallituksen ensimmäinen todella suuri koetinkivi. Hallitusohjelmaan on kirjattu viisaasti, että ”hallitus sitoutuu tarkastelemaan hallitusohjelman toimenpiteitä (esimerkiksi menolisäyksiä) uudelleen, mikäli niiden toteuttaminen vaarantaisi julkiselle taloudelle asetettujen tavoitteiden saavuttamisen.”

Taantuma kaventaa takuuvarmasti valtion verotuloja ja lisää esimerkiksi työttömyydestä johtuvia menoja. Kohtapuoliin nähdään, onko edellä mainittu kirjaus hallitusinnostuksen ilmapiirissä syntynyt kuollut kirjain vai onko jakopoliitikoista myös taloudellisen vastuun kantajiksi.

MIKA KOSKINEN

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12413
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Huolestuttavia näkymiä valtiontaloudessa

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ke Maalis 04, 2020 4:24 pm

Onneksi tähän on olemassa tehokas ja suht nopea lääke:
Raportti: Pakolaisiin satsattu raha palautuu nopeasti ja lähes kaksinkertaisena

On iso harhaluulo, että pakolaiset olisivat länsimaille taakka, sanoo raportin laatinut Philippe Legrain. Jokainen euro saadaan takaisin miltei kaksinkertaisena jo viidessä vuodessa, hän laskee.
...
Hän laskee, että Eurooppaan lyhyessä ajassa tullut suuri pakolaismäärä tietää valtioille vuosina 2015–2020 miltei 69 miljardin euron menoja. Samaan aikaan kuitenkin bruttokansantuote nousee 126,6 miljardia euroa, eli yhden euron investointi tuottaa miltei kaksi euroa, keskiviikkona julkaistu raportti kertoo.
YLE
18.5.2016 klo 17.06 päivitetty 18.5.2016 klo 17.36

Siellähän niitä valtiontalouden paikkaajia, bkt:n tuplaajia olisi nyt Turkin rajalla. Voitaisiin vaikka kokeilla kuin käy. Jos otetaan 10 miljoona tänä vuonna ja kulut heistä xx miljardia euroa, niin vuoden 2025 jälkeen meille aukeaa taivaan portit, koska saamme xxx miljardia euroa. Puhumattakaan siitä, että iloisen puheensorinan kuuleminen on eräänlaista henkistä hyvinvointia ja värikkäiden vaatteiden myymälöitä olisi nyt tyhjillään olevissa liikehuoneistoissa.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

L'amourha
Hercule Poirot
Viestit: 2041
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Huolestuttavia näkymiä valtiontaloudessa

Viesti Kirjoittaja L'amourha » Ke Maalis 04, 2020 4:33 pm

Eikö valtion kannattaisi ottaa lainaa tuohon, jos viiden vuoden sijoituksella on tuollaiset tuotot. Jos vaikka 500 miljardia pumppaisi lainaa ympäri maailmaa, montakohan uuskansalaista sillä saisi?
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Schumi
Philip Marlowe
Viestit: 1137
Liittynyt: Su Tammi 26, 2014 4:21 am

Re: Huolestuttavia näkymiä valtiontaloudessa

Viesti Kirjoittaja Schumi » Ke Maalis 04, 2020 4:39 pm

Ulkomaalaiset rakentavat maahanmuuttajien
asunnot suomalaisten rahoilla


Maahanmuuttajat myös vievät keskimäärin kaikki Vantaalle rakennettavat uudet kerrostaloasunnot, jotka rakennetaan velaksi ulkomaalaisten toimesta. Suomessahan talot rakentavat tänä päivänä virolaiset ja yhä enenevässä määrin vieläkin kauempaa tulevat. Rakentamisesta aiheutuva velka koituu lopulta suomalaisten maksettavaksi.
Virolainen rakentaa, maahanmuuttaja asuu ja suomalainen maksaa.

Työsi viedään, asuntosi viedään ja sä maksat lystin.

Hullua. Vielä hullumpaa, että valtavat määrät suomalaisia puolustaa tätä.
2 viikkoa teltassa nukkunut arvostaa tavallista sänkyä enemmänkuin yksityiskoneen menettänyt varakas ihminen bisnesluokkaa - Kyse on aina tasoista, periaate pysyy kokoajan samana

Villeri
Wallander
Viestit: 1116
Liittynyt: Ke Joulu 26, 2018 8:40 am

Re: Huolestuttavia näkymiä valtiontaloudessa

Viesti Kirjoittaja Villeri » Ke Maalis 04, 2020 5:13 pm

Valtiovarain­ministeriön kaava: Bensiinin ja dieselin hinta pitäisi nostaa lähes 4,30 euroon litralta, jotta päästöt puolittuisivat
https://www.is.fi/autot/art-2000006427556.html

Hallitus on vasta aloittelemassa maailmanpelastusta ja velkaa saa vielä helpolla. Barbie-hallituksella on eväät upottaa Suomi todella syvälle.

Schumi
Philip Marlowe
Viestit: 1137
Liittynyt: Su Tammi 26, 2014 4:21 am

Re: Huolestuttavia näkymiä valtiontaloudessa

Viesti Kirjoittaja Schumi » Ke Maalis 04, 2020 5:52 pm

Toimeentulotuen saajien osuus osassa maahanmuuttajaryhmistä on korkea kantaväestöön verrattuna vielä vuosien maassaoloajan jälkeen. Esimerkiksi pakolaismaista tulleiden henkilöiden nostamat toimeentulotuet olivat keskimäärin 15-kertaiset vielä 20 massaolovuoden jälkeen verrattuna kantaväestöön.

Kuntien myöntämät harkinnanvaraiset eli täydentävät tai ehkäisevät toimeentulotuet Salminen on saanut selville yhdistelemällä THL:n ja Kelan tietoja. Raportista selviää, että Suomessa syntyneet toisen polven maahanmuuttajanuoret saavat harkinnanvaraisia tukia kunnilta moninkertaisesti samanikäiseen kantaväestöön verrattuna. https://www.helsinginuutiset.fi/artikke ... tusti-edes
Kaikki ymmärtää, että ei tässä ole mitään järkeä, mutta koska tulee raja vastaan ihmisillä? Ja jos tulee, mitä on tehtävissä?

Media on valtaapitävien kanssa samaa sakkia, joten sieltä ei juurikaan apua heru. Tekopyhästi esiintyvät vielä vallan vahtikoirina ja tekevät päinvastaisia uutisia, esim tälläiset "maahanmuuttajat vievät euron ja tuovat kaksi" -tyylisiä.
2 viikkoa teltassa nukkunut arvostaa tavallista sänkyä enemmänkuin yksityiskoneen menettänyt varakas ihminen bisnesluokkaa - Kyse on aina tasoista, periaate pysyy kokoajan samana

Marokonsoturi
Charlien Enkeli
Viestit: 1872
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 3:38 pm

Re: Huolestuttavia näkymiä valtiontaloudessa

Viesti Kirjoittaja Marokonsoturi » To Maalis 05, 2020 1:46 am

Mikä vitun pelle tämä Philippe Legrain on? Nordean sijoitusneuvoja?

John Kimble
Komisaario Köster
Viestit: 1844
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 5:19 pm

Re: Huolestuttavia näkymiä valtiontaloudessa

Viesti Kirjoittaja John Kimble » To Maalis 05, 2020 2:00 am

Doctor Lecter kirjoitti:
Ke Maalis 04, 2020 4:24 pm
Onneksi tähän on olemassa tehokas ja suht nopea lääke:
Raportti: Pakolaisiin satsattu raha palautuu nopeasti ja lähes kaksinkertaisena

On iso harhaluulo, että pakolaiset olisivat länsimaille taakka, sanoo raportin laatinut Philippe Legrain. Jokainen euro saadaan takaisin miltei kaksinkertaisena jo viidessä vuodessa, hän laskee.
...
Hän laskee, että Eurooppaan lyhyessä ajassa tullut suuri pakolaismäärä tietää valtioille vuosina 2015–2020 miltei 69 miljardin euron menoja. Samaan aikaan kuitenkin bruttokansantuote nousee 126,6 miljardia euroa, eli yhden euron investointi tuottaa miltei kaksi euroa, keskiviikkona julkaistu raportti kertoo.
YLE
18.5.2016 klo 17.06 päivitetty 18.5.2016 klo 17.36
Ei helvetti tästä voisi jo sanoa, että on varsinainen proto-valeuutinen. Ja tekijänä verorahoilla kustannettu Yle joka syyttää muita valeuutisista.

Yle siis 2016 väitti, että bruttokansantuote nousee 126,6 miljardia euroa pakolaisten Eurooppaan tulon ansiosta vuosina 2015-2020. Ja yhden euron investointi pakolaisiin tuottaa kaksi euroa. Nyt olisi mielenkiintoista nähdä jotain faktaa tämän Ylen ja Philippe Legrainin väitteen tueksi. Kreikalla on varmaan jotain kommenttia ja faktaa tähän.
"Journalistiliitto vaatii, että ihmisiä kohdellaan lain edessä tasapuolisesti."

putsari
Hercule Poirot
Viestit: 2128
Liittynyt: Su Loka 22, 2017 8:04 pm

Re: Huolestuttavia näkymiä valtiontaloudessa

Viesti Kirjoittaja putsari » To Maalis 05, 2020 2:01 am

Villeri kirjoitti:
Ke Maalis 04, 2020 5:13 pm
Valtiovarain­ministeriön kaava: Bensiinin ja dieselin hinta pitäisi nostaa lähes 4,30 euroon litralta, jotta päästöt puolittuisivat
https://www.is.fi/autot/art-2000006427556.html

Hallitus on vasta aloittelemassa maailmanpelastusta ja velkaa saa vielä helpolla. Barbie-hallituksella on eväät upottaa Suomi todella syvälle.
Kuten useasti todettu, niin Suomen ongelma ei ole valtion velka (velkasuhde alle EU:n keskiarvo), vaan yksityistalouksien velkaantuminen (toki ongelma muissakin länsimaissa). Niin kauan kuin ollaan eurossa, niin on sulaa hulluutta pitää noin matalaa velkasuhdetta. Kiristetään vyötä, koska halutaan olla Saksan kanssa mallioppilaita EU;ssa. Vain sen vuoksi, että päästään maksamaan velkaantuneiden euromaiden velkoja jossain vaiheessa.
Suomen valtio on alijäämän kasvusta huolimatta yksi niistä kansainvälisten velkakirjamarkkinoiden luottovaltioista, jotka saavat tuoretta lainarahaa käyttöönsä negatiivisella korolla.Esimerkiksi valtion kymmenen vuoden mittaisen lainarahan käypä korkonoteeraus oli tiistaina puolenpäivän paikkeilla noin -0,3 prosenttia. Sen verran sijoittajat olivat toisin sanoen valmiita maksamaan vuodessa saadakseen sijoittaa varojaan Suomen valtion kymmenvuotisiin velkakirjoihin.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006265994.html
Krugmanin mukaan on olennaista ymmärtää, että valtion ei tarvitse maksaa lainojaan pois kuten yksityisten ihmisten. Hänen mukaansa valtion tulee ainoastaan pitää huoli siitä, että velkataakka kasvaa hitaammin kuin valtion verokertymä.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suo ... #gs.yxbsg7

Euron yhteisvastuullisuudesta johtuen, muut euromaat maksavat syliin kaatuvan euromaan velat. Siksi on sulaa hulluutta kiristää vyötä ja toimia vain Saksan mieliksi euron mallioppilaana. Kun ajatellaan optimaalista velkaantusmisastetta kasvun kannalta se voisi olla paljon korkeampi (velan vipuvaikutus).
annaanna kirjoitti:
To Syys 26, 2019 12:59 pm

”Saatana rajat kiinni kyllä muhmutti asetta pelkää sekin elukka”

dazu
Columbo
Viestit: 2297
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Huolestuttavia näkymiä valtiontaloudessa

Viesti Kirjoittaja dazu » To Maalis 05, 2020 3:40 am

Aika tyypillistä, ettei täällä kukaan halua nähdä, mitä tällä aloituksen uutisella ajetaan takaa... Toivottavasti Mika Koskinen muistaa kantaa oman taakkansa kekoon ja jättää käymättä lääkärissä, jos corona yllättää. Tuskin hän näin kuitenkaan tekee, vaan eiköhän hän ole yhdessä Nalle Wahlroosin kanssa huutelemassa, kuinka corona ei ole riittävä syy duunarille jäädä sairaslomalle, eikä työttömälle kieltäytyä kuntouttavasta työstä.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

Villeri
Wallander
Viestit: 1116
Liittynyt: Ke Joulu 26, 2018 8:40 am

Re: Huolestuttavia näkymiä valtiontaloudessa

Viesti Kirjoittaja Villeri » To Maalis 05, 2020 7:24 am

putsari kirjoitti:
To Maalis 05, 2020 2:01 am
Villeri kirjoitti:
Ke Maalis 04, 2020 5:13 pm
Valtiovarain­ministeriön kaava: Bensiinin ja dieselin hinta pitäisi nostaa lähes 4,30 euroon litralta, jotta päästöt puolittuisivat
https://www.is.fi/autot/art-2000006427556.html

Hallitus on vasta aloittelemassa maailmanpelastusta ja velkaa saa vielä helpolla. Barbie-hallituksella on eväät upottaa Suomi todella syvälle.
Kuten useasti todettu, niin Suomen ongelma ei ole valtion velka (velkasuhde alle EU:n keskiarvo), vaan yksityistalouksien velkaantuminen (toki ongelma muissakin länsimaissa). Niin kauan kuin ollaan eurossa, niin on sulaa hulluutta pitää noin matalaa velkasuhdetta. Kiristetään vyötä, koska halutaan olla Saksan kanssa mallioppilaita EU;ssa. Vain sen vuoksi, että päästään maksamaan velkaantuneiden euromaiden velkoja jossain vaiheessa.
Suomen valtio on alijäämän kasvusta huolimatta yksi niistä kansainvälisten velkakirjamarkkinoiden luottovaltioista, jotka saavat tuoretta lainarahaa käyttöönsä negatiivisella korolla.Esimerkiksi valtion kymmenen vuoden mittaisen lainarahan käypä korkonoteeraus oli tiistaina puolenpäivän paikkeilla noin -0,3 prosenttia. Sen verran sijoittajat olivat toisin sanoen valmiita maksamaan vuodessa saadakseen sijoittaa varojaan Suomen valtion kymmenvuotisiin velkakirjoihin.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006265994.html
Velka itsessään ei ole ongelma vaan määrän lisäksi syy, miksi sitä otetaan. Jos velkaa otetaan investointeihin yhteiskunnan kehittämiseksi, homma on kunnossa. Jos velkaa otetaan, koska huoltosuhde heikkenee, väestö ikääntyy ja lähiöihin tuodaan lukutaidottomia ihmisiä, kusessa ollaan. Ja Suomihan ottaa juuri jälkimmäistä eli syömävelkaa.

putsari
Hercule Poirot
Viestit: 2128
Liittynyt: Su Loka 22, 2017 8:04 pm

Re: Huolestuttavia näkymiä valtiontaloudessa

Viesti Kirjoittaja putsari » To Maalis 05, 2020 7:44 am

Villeri kirjoitti:
To Maalis 05, 2020 7:24 am

Velka itsessään ei ole ongelma vaan määrän lisäksi syy, miksi sitä otetaan. Jos velkaa otetaan investointeihin yhteiskunnan kehittämiseksi, homma on kunnossa. Jos velkaa otetaan, koska huoltosuhde heikkenee, väestö ikääntyy ja lähiöihin tuodaan lukutaidottomia ihmisiä, kusessa ollaan. Ja Suomihan ottaa juuri jälkimmäistä eli syömävelkaa.
Osittain totta, kuitenkin kaikki yhteiskuntaan pumpattu rahaa luo taloudellista toimeliaisuutta lisää ja lisää BKT;ta. Siinä olen samaa mieltä, että se kolme miljardia mikä vuosittain käytetään matuloisiin, voitaisiin käyttää järkevämmin ja maan omien kansalaisten hyödyksi.

Kuten artikkelissa todettiin ongelma ei ole velkaantuminen vaan alijäämä. Siihen paras keino on työllisyysasteen nosto sinne 75% ja mielellään vähän ylikin.Järkevin tapa työllisyysasteen nostoon on panostaa kotimaisen työvoimareservin työllistämiseen, koska silloin vähenevät myös valtion kulut.

Kun valtio saa miinuskorolla lainaa, niin sen ottaminen on järkevää, vaikka valtio polttaisi saadut rahat uunissa.

Suomi on kuitenkin velkaantumisen kanssa vähiten kusessa olevia maita Euroopan unionissa.
annaanna kirjoitti:
To Syys 26, 2019 12:59 pm

”Saatana rajat kiinni kyllä muhmutti asetta pelkää sekin elukka”

Villeri
Wallander
Viestit: 1116
Liittynyt: Ke Joulu 26, 2018 8:40 am

Re: Huolestuttavia näkymiä valtiontaloudessa

Viesti Kirjoittaja Villeri » To Maalis 05, 2020 11:01 am

putsari kirjoitti:
To Maalis 05, 2020 7:44 am
Villeri kirjoitti:
To Maalis 05, 2020 7:24 am

Velka itsessään ei ole ongelma vaan määrän lisäksi syy, miksi sitä otetaan. Jos velkaa otetaan investointeihin yhteiskunnan kehittämiseksi, homma on kunnossa. Jos velkaa otetaan, koska huoltosuhde heikkenee, väestö ikääntyy ja lähiöihin tuodaan lukutaidottomia ihmisiä, kusessa ollaan. Ja Suomihan ottaa juuri jälkimmäistä eli syömävelkaa.
Kun valtio saa miinuskorolla lainaa, niin sen ottaminen on järkevää, vaikka valtio polttaisi saadut rahat uunissa.

Suomi on kuitenkin velkaantumisen kanssa vähiten kusessa olevia maita Euroopan unionissa.
Syömävelkaa ei kannata ottaa missään olosuhteissa. Suhdanteet muuttuvat, korot muuttuvat. Matalat tai miinuskorot eivät sentään muuta velkoja saataviksi.

Kyllä vain, Saksalla on suhteellisesti enemmän velkaa kuin Suomella, mutta sillä on varaa ottaa velkaa: talous on tikissä ja investointeihin voi hyvällä syyllä ottaa velkaa. Järjestelmä on erilainen kuin Suomessa, mutta ei Saksassa velkaa vanhainkotien ylläpitoon oteta, kuten Suomessa.

Noh, se siitä.

putsari
Hercule Poirot
Viestit: 2128
Liittynyt: Su Loka 22, 2017 8:04 pm

Re: Huolestuttavia näkymiä valtiontaloudessa

Viesti Kirjoittaja putsari » To Maalis 05, 2020 9:35 pm

Villeri kirjoitti:
To Maalis 05, 2020 11:01 am


Syömävelkaa ei kannata ottaa missään olosuhteissa. Suhdanteet muuttuvat, korot muuttuvat. Matalat tai miinuskorot eivät sentään muuta velkoja saataviksi.

Kyllä vain, Saksalla on suhteellisesti enemmän velkaa kuin Suomella, mutta sillä on varaa ottaa velkaa: talous on tikissä ja investointeihin voi hyvällä syyllä ottaa velkaa. Järjestelmä on erilainen kuin Suomessa, mutta ei Saksassa velkaa vanhainkotien ylläpitoon oteta, kuten Suomessa.

Noh, se siitä.
Suomihan on Saksan kanssa mallioppilas EU;ssa valtion velkaisuuden suhteen. Mitä muualle maailman tuleen niin Yhdysvaltain velkasuhde on yli 170% ja Japanin yli 200 (Suomi alle 60).

Lainaa kannattaa aina ottaa jos lainan ottamisesta maksetaan. Kun lainanantaja maksaa Suomelle siitä, että Suomi ottaisi velkaa, niin sehän on investointi. Myös matuloiset lisäävät BKT;tä ja heihin pumpattu raha luo taloudellista toimeliaisuutta. Toinen asia on sitten, että ne rahat voitaisiin laittaa oman maan kansalaisiin.

Myös ne vanhainkotien ylläpito luo yhteiskuntaan monenlaista taloudellista toimeliaisuutta. Mieti vähän, niin ymmärrät kyllä.
annaanna kirjoitti:
To Syys 26, 2019 12:59 pm

”Saatana rajat kiinni kyllä muhmutti asetta pelkää sekin elukka”

Villeri
Wallander
Viestit: 1116
Liittynyt: Ke Joulu 26, 2018 8:40 am

Re: Huolestuttavia näkymiä valtiontaloudessa

Viesti Kirjoittaja Villeri » Pe Maalis 06, 2020 3:32 am

putsari kirjoitti:
To Maalis 05, 2020 9:35 pm
Villeri kirjoitti:
To Maalis 05, 2020 11:01 am


Syömävelkaa ei kannata ottaa missään olosuhteissa. Suhdanteet muuttuvat, korot muuttuvat. Matalat tai miinuskorot eivät sentään muuta velkoja saataviksi.

Kyllä vain, Saksalla on suhteellisesti enemmän velkaa kuin Suomella, mutta sillä on varaa ottaa velkaa: talous on tikissä ja investointeihin voi hyvällä syyllä ottaa velkaa. Järjestelmä on erilainen kuin Suomessa, mutta ei Saksassa velkaa vanhainkotien ylläpitoon oteta, kuten Suomessa.

Noh, se siitä.
Suomihan on Saksan kanssa mallioppilas EU;ssa valtion velkaisuuden suhteen. Mitä muualle maailman tuleen niin Yhdysvaltain velkasuhde on yli 170% ja Japanin yli 200 (Suomi alle 60).

Lainaa kannattaa aina ottaa jos lainan ottamisesta maksetaan. Kun lainanantaja maksaa Suomelle siitä, että Suomi ottaisi velkaa, niin sehän on investointi. Myös matuloiset lisäävät BKT;tä ja heihin pumpattu raha luo taloudellista toimeliaisuutta. Toinen asia on sitten, että ne rahat voitaisiin laittaa oman maan kansalaisiin.

Myös ne vanhainkotien ylläpito luo yhteiskuntaan monenlaista taloudellista toimeliaisuutta. Mieti vähän, niin ymmärrät kyllä.
Kannatat nyt klassista Rikotun ikkunan -teoriaa: Kannattaa rikkoa ikkuna, koska bkt kasvaa. Jos sen ikkunan rikkoo valtio, niin kyllä se on kulu silloinkin. Siihen ei auta taloudellinen toimeliaisuus. Mieti vähän, niin ymmärrät kyllä.

Vastaa Viestiin