Hangon veneturma - Poker run päättyi katastrofiin

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
On Anoi Kaa
Frank Columbo
Viestit: 9153
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Kuten on sivuttukin, niin ei tule sekoittaa oikeaan veneurheiluun, missä on panostettu turvallisuuteen.

PokerRun_Reitti.2020.jpg
PokerRun_Reitti.2020.jpg (108.3 KiB) Katsottu 415 kertaa
Radan pituudet 28 ja 37 nm.
Lukemat merimaileja eli 1 nm=1,852 km. En tiedä miten tuollaisen "radan" voisi turvata?
https://pokerrun.fi/


Melko irstaalle tuntuu näiden mainossivu ja siellä "tule aurinkoiseen Hankoon nauttimaan tunnelmasta" ja jotain vouhotusta tuhansista hevosvoimista. Turmaveneen massaksi veikattiin jossain jopa 2000 kg, onko veneestä tarkempaa tietoa?

Törmäyksen kohde oli ison "kumiveneen" näköinen laite, avovene, missä ulkoperämoottori. Väri oli musta tai ainakin hyvin tumma. Tuli mieleen, että kovin huonosti erottuu, mutta tässä ei olisi tainnut näkyvämpi väri auttaa?

Kartta lisätty.

Kartan kokoa kohtuullistettu
-NILS-
Viimeksi muokannut On Anoi Kaa, Su Elo 09, 2020 10:21 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Jossain on pikkutyttö jonka äiti on horostrippari, iskä cracknisti, joka tunnusti tytön omakseen vasta stripparin ja oikeuden pakottaessa. Tytön pappa taas on lastennuuhkija, joka pussaa omia lastenlapsiaan suulle ja hän on myös USAN presidentti.

khl
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1310
Liittynyt: La Syys 19, 2015 5:30 pm

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja khl »

Vaikka jokaisen pitäisi itsekkin huolehtia missä on niin järjestäjä tässä kyllä syyllinen myös,
tuollahan on veneet miten sattuu ihan lähellä.
Petri Ohtonen vois olla mies vastuunkantajana?
Turmavene näkyy hyvin tässä linkissä.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/08a1 ... 5581b9bb7e
Kuva melkein lopussa.

URSA
Watson itse
Viestit: 5865
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja URSA »

BatistaGolololo kirjoitti:
Su Elo 09, 2020 1:53 am
Tällä videolla törmännyt vene lähtee omille teilleen, joku paviaani oli kuulemma ajanut väylälle ja aiheuttanut tuon kohtalokkaan aallon. https://streamable.com/k3x53r
Tuossa videossa tosiaan näkyy selvimmin, mitä tapahtui.

Ilman muuta järjestäjällä on paljon selitettävää, miksi katsojien turvallisuutta ei ole otettu paremmin huomioon. Mietin aiemmassa viestissä vain muita onnettomuuteen vaikuttaneita seikkoja. Onnettomuus vaikuttaa monen yllättävän seikan summalta, mutta jonkun (järjestäjän? turvallisuudesta vastaavan? yleisötapahtumalle luvan myöntäneen?) olisi pitänyt osata ennakoida tuokin mahdollisuus etukäteen. Katastrofi on osuva sana kuvaamaan onnettomuutta.

Tämä vene on nähtävästi siis se johon törmättiin (kuva Iltalehden sivulta):
Kuva

cossu2
Nikke Knakkertton
Viestit: 170
Liittynyt: Su Kesä 21, 2020 1:56 pm

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja cossu2 »

On Anoi Kaa kirjoitti:
Su Elo 09, 2020 10:05 am
Kuten on sivuttukin, niin ei tule sekoittaa oikeaan veneurheiluun, missä on panostettu turvallisuuteen.
Eihän tällaisessa koko aluetta tarvitsekaan turvata. Kyllä siellä aavalla on tilaa kiertää kaukaa. Tärkeintä on sataman edustat, kapeikot ja eritoten katsomoalueet, jos sellaisia sallitaan.

Tuolla veneen erottumisella ei kyllä tässä tilanteessa ollut merkitystä. Laite lähti yksinkertaisesti lapasesta niin olisi osunut ihan mihin tahansa mikä olisi eteen sattunut.
Never ride faster than your guardian Angel can fly...

ässähai
Sabrina Duncan
Viestit: 356
Liittynyt: Pe Heinä 03, 2020 9:48 pm
Paikkakunta: Haihiha

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja ässähai »

Iltalehti tänään, uutinen klo 9:34
"Kaikissa moottoriurheilutapahtumissa joudutaan eräällä tavalla painimaan turvaetäisyyksien ja katsojien ja yleisön halun kanssa. Tyypillisesti ihmiset haluavat mennä hirveän lähelle ja ovat tyytymättömiä, jos heidät turvallisuussyistä ohjataan kauemmas. Siitä huolimatta turvallisuudesta pitää huolehtia."
(...) Johtaja Veli-Pekka Nurmi Otkesista kertoo, että vastaisuuden varalta halutaan selvittää, millainen oli tapahtuman varautuminen riskeihin.

– Tietysti siihen liittyvät nämä tapahtuman turvallisuusjärjestelyt, koska on ollut tarkoitus, että aletaan lujaa veneillä. Miten järjestäjä on varautunut tähän, miten on etukäteen mietitty nämä tapahtuman riskit ja miten on ne turvajärjestelyt toteutettu?

Tarkoituksena on vielä varmistaa tapahtumien kulku. Toistaiseksi silminnäkijät ovat kertoneet yhden veneen ajaneen aaltoja aiheuttaen tapahtumareitillä ennen katamaraanityyppistä pikavenettä, joka ajautui pois reitiltä törmäten tapahtumaa seuranneeseen huviveneeseen. Otkesin apuna on paljon videotallenteita, joilta tapahtumat on Nurmen mukaan todennäköisesti helppo selvittää.

– Siinä on tietysti joitain asioita, mitä erityisesti koetetaan katsoa. On nämä kolme venettä, joiden liikkeet halutaan varmasti saada selville. Hyvä juttu on se, että on paljon ihmisiä, jotka myös tallentavat tapahtumia. Osapuolet ovat tiedossa.

Nurmi ei vielä ota kantaa siihen, oliko aaltoja aiheuttanut vene Poker Run -tapahtuman osanottaja vai sivullinen huviveneilijä.

– Se on yksi asia, mitä tässä varmistetaan. Meillä on käsitys asiasta. Nopeudestakin on käsitys, mutta siitäkin halutaan varmistua. Joka tapauksessa nopeudet ovat olleet kovia. Numeroita en voi vielä kertoa.

(...)

Tässä kun on maallikon silmin katsonut noita videoita ja seurannut aihetta, näyttää tilanne vedessä ahtaalta ja vaaralliselta. Sivullisia on aivan lähellä reittiä, jolla ajetaan todella kovaa. Mitä sinä ajattelet?

– Tämä on juuri se kysymys. Onko se etukäteen otettu huomioon? Kaikissa moottoriurheilutapahtumissa joudutaan eräällä tavalla painimaan turvaetäisyyksien ja katsojien ja yleisön halun kanssa. Tyypillisesti ihmiset haluavat mennä hirveän lähelle ja ovat tyytymättömiä, jos heidät turvallisuussyistä ohjataan kauemmas. Siitä huolimatta turvallisuudesta pitää huolehtia.

Miten poikkeuksellinen tapahtuma Suomessa on? Onko vastaavia ollut?

– On se veneillä tapahtuen. Jos ajatellaan muita moottoriurheilutapahtumia, on niitä useampia tutkittu. Tulee mieleen Pohjanmaalla monster-autonäytös, jossa iso pyörä irtosi autosta ja vieri yleisön päälle. Sitten on ollut Pohjanmaalla rallissa Seinäjoella onnettomuus, jossa auto lähti käsistä ja surmasi yhden katsojan. Porissa jokamiesluokan kisoissa niin ikään auto lähti käsistä ja surmasi yhden toimitsijoista. Tämä vertautuu näihin.

(...)
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/72b1 ... e7fd7fb7af

cossu2
Nikke Knakkertton
Viestit: 170
Liittynyt: Su Kesä 21, 2020 1:56 pm

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja cossu2 »

https://youtu.be/LY3j9kOgyBY

You tubesta löytyy paljon tapahtuman materiaalia. Kuten jo alussa mietinkin, että on vain ajan kysymys kun tulee vahinko näillä yhteislähdöillä, eli törmäävät toisiinsa.

Videoita katsellessa voi miettiä, jos jollain olisi samalla tavalla leikannut vene aallosta sivuun tai ihan vaan vaikka motti sammunut tuohon keskelle nippua kun ajetaan muutamien metrien päässä peräkkäin yli 60kn
Never ride faster than your guardian Angel can fly...

ässähai
Sabrina Duncan
Viestit: 356
Liittynyt: Pe Heinä 03, 2020 9:48 pm
Paikkakunta: Haihiha

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja ässähai »

Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi: "Oleellista on, että tällaisen tapahtuman järjestäjien pitää etukäteisellä suunnittelulla ja toimenpiteillä varmistaa, ettei mitään tällaista ikävää tapahdu. Tässä ovat nyt kuviot pettäneet, ja sitä selvitellään että mitkä ja miksi."

IS, 9.8.2020 klo 10:46 | Onnettomuustutkijat selvittävät kolmannen veneen osuutta turmaan – aiheuttiko peräaalto kilpaveneen riistäytymisen hallinnasta? Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi sanoo tutkijoiden saaneen runsaasti videomateriaalia onnettomuudesta, joka helpottaa tutkintaa.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006596514.html

ässähai
Sabrina Duncan
Viestit: 356
Liittynyt: Pe Heinä 03, 2020 9:48 pm
Paikkakunta: Haihiha

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja ässähai »

Yleisötapahtuman järjestäjän on huolehdittava siitä, että 1) kaikki riskit on huolellisesti kartoitettu, ja 2) turvatoimenpiteissä huomioidaan kaikki riskit. Vertailun vuoksi oheisen uutisjutun kautta tietoa kesän 2018 Pohjanmaan rallista, jossa ralliauto sinkoutui yleisön joukkoon ja siellä seisonut henkilö kuoli. Ilkka-Pohjalainen 2.3.2020 | Laiminlyöntejä vai ei? Syyttäjän mukaan yleisö oli Pohjanmaan rallin onnettomuuspaikalla oman onnensa nojassa: Syytetyt kiistävät
https://ilkkapohjalainen.fi/tilaajalle/ ... -1.3737655

Käräjäoikeus katsoi, että vastaajat eivät olleet laiminlyöneet sellaista huolellisuusvelvoitetta, jonka perusteella heidän olisi katsottava huolimattomuudellaan aiheuttaneen katsojan kuoleman. Käräjäoikeuden mukaan onnettomuus on ollut valitettavien yhteensattumien summa, siksi syyte ja muut siihen perustuvat vaatimukset hylättiin. Tuomio ei ole lainvoimainen.

jerrycotton
Scooby-Doo
Viestit: 29
Liittynyt: Ti Elo 02, 2011 10:07 pm

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja jerrycotton »

Täältä on helppo huudella mutta videolla en kyllä näe silminnäkijän kertomaa väistöä, tehot näyttäisi myös olevan päällä pitkään tuon suunnanvaihdon jälkeen. Toki itsellä ei ole kokemusta kuin 60 solmun vauhdista vesillä.

Onnettomuus veneen tiedot ja kuskin nimi löytyy vielä pokerrun sivulta missä voi GPS seurata veneitä. Lisäksi kuskin FB sivuilta löytyy videota ja kuvis veneestä ihan eiliseltäkin. 800hv vene kyseessä.

Tiinas
Martin Beck
Viestit: 760
Liittynyt: Su Helmi 11, 2018 11:00 am

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja Tiinas »

jerrycotton kirjoitti:
Su Elo 09, 2020 12:00 pm
Täältä on helppo huudella mutta videolla en kyllä näe silminnäkijän kertomaa väistöä, tehot näyttäisi myös olevan päällä pitkään tuon suunnanvaihdon jälkeen. Toki itsellä ei ole kokemusta kuin 60 solmun vauhdista vesillä.

Onnettomuus veneen tiedot ja kuskin nimi löytyy vielä pokerrun sivulta missä voi GPS seurata veneitä. Lisäksi kuskin FB sivuilta löytyy videota ja kuvis veneestä ihan eiliseltäkin. 800hv vene kyseessä.
Miten sinä tuosta GPS kartasta pystyt päättelemään, mikä oli onnettomuusvene? Kartassa on kymmeniä veneitä.
Tackleberry kirjoitti: ↑
Eli tänä vuonna poliisi on ampunut 42 valkoista ja 31 mustaa.
Valkoisia maassa on sellaiset 234 miljoonaa ja mustia 40 miljoonaa, mutta ongelma tässä on se, että "valkoisia tapetaan enemmän, saatana!"
Ei helvetti

Kummisetä
Agentti Scully
Viestit: 659
Liittynyt: Ma Joulu 16, 2019 4:52 pm

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja Kummisetä »

Tiinas kirjoitti:
Su Elo 09, 2020 12:19 pm
jerrycotton kirjoitti:
Su Elo 09, 2020 12:00 pm
Täältä on helppo huudella mutta videolla en kyllä näe silminnäkijän kertomaa väistöä, tehot näyttäisi myös olevan päällä pitkään tuon suunnanvaihdon jälkeen. Toki itsellä ei ole kokemusta kuin 60 solmun vauhdista vesillä.

Onnettomuus veneen tiedot ja kuskin nimi löytyy vielä pokerrun sivulta missä voi GPS seurata veneitä. Lisäksi kuskin FB sivuilta löytyy videota ja kuvis veneestä ihan eiliseltäkin. 800hv vene kyseessä.
Miten sinä tuosta GPS kartasta pystyt päättelemään, mikä oli onnettomuusvene? Kartassa on kymmeniä veneitä.
Klikkaa vasemmalta luettelosta veneen nimeä. Sen jälkeen klikkaat kartalta veneen nimeä.
Sen veneen nimen saat etsiä itse, ei ole kovin vaikeaa.
Asiallinen kirjoitti:
Ma Marras 02, 2020 4:23 pm
Varmaa on luultavasti vain se, että päihteet liittyivät asiaan.

Salmari
Sabrina Duncan
Viestit: 365
Liittynyt: To Marras 22, 2018 3:37 pm

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja Salmari »

Kummisetä kirjoitti:
Su Elo 09, 2020 12:28 pm
Tiinas kirjoitti:
Su Elo 09, 2020 12:19 pm
jerrycotton kirjoitti:
Su Elo 09, 2020 12:00 pm
Täältä on helppo huudella mutta videolla en kyllä näe silminnäkijän kertomaa väistöä, tehot näyttäisi myös olevan päällä pitkään tuon suunnanvaihdon jälkeen. Toki itsellä ei ole kokemusta kuin 60 solmun vauhdista vesillä.

Onnettomuus veneen tiedot ja kuskin nimi löytyy vielä pokerrun sivulta missä voi GPS seurata veneitä. Lisäksi kuskin FB sivuilta löytyy videota ja kuvis veneestä ihan eiliseltäkin. 800hv vene kyseessä.
Miten sinä tuosta GPS kartasta pystyt päättelemään, mikä oli onnettomuusvene? Kartassa on kymmeniä veneitä.
Klikkaa vasemmalta luettelosta veneen nimeä. Sen jälkeen klikkaat kartalta veneen nimeä.
Sen veneen nimen saat etsiä itse, ei ole kovin vaikeaa.
Vedestä pois oleva vene ?

Avatar
Säde-Sisko
Martin Riggs
Viestit: 608
Liittynyt: Ke Kesä 03, 2020 4:50 pm

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja Säde-Sisko »

Salmari kirjoitti:
Su Elo 09, 2020 12:36 pm
Kummisetä kirjoitti:
Su Elo 09, 2020 12:28 pm
Tiinas kirjoitti:
Su Elo 09, 2020 12:19 pm

Miten sinä tuosta GPS kartasta pystyt päättelemään, mikä oli onnettomuusvene? Kartassa on kymmeniä veneitä.
Klikkaa vasemmalta luettelosta veneen nimeä. Sen jälkeen klikkaat kartalta veneen nimeä.
Sen veneen nimen saat etsiä itse, ei ole kovin vaikeaa.
Vedestä pois oleva vene ?

Voihan sen noinkin ilmaista. Vedestä pois oleva vene
Kuva
Viimeksi muokannut Säde-Sisko, Su Elo 09, 2020 12:54 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
”En ole puolesta, enkä vastaan, pikemminkin päinvastoin”

xxyy
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 102
Liittynyt: Ma Heinä 20, 2020 10:26 am

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja xxyy »

Luultavasti,tässä haetaan jotain syytä nyt,että nopean veneen kuljettaja ei joudu syytteeseen,koska nopeat veneet on raha miesten hommaa.
Rahalla voit ostaa vaikka 1000 heppasen veneen ilman mitään vaatimuksia,hyppää kyytiin ja menoksi eikä mitään tajua,miten vene voi käyttäytyä suurissa nopeuksissa.
Jos vanaalto heittää nopean veneen nopeassa vauhdissa,toiseen veneeseen,niin sillon vika on nopean veneen kuljettajassa,hän ei osaa käsitellä omaa venettä,mutta tämä piilotetaan muihin syihin

Kummisetä
Agentti Scully
Viestit: 659
Liittynyt: Ma Joulu 16, 2019 4:52 pm

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja Kummisetä »

xxyy kirjoitti:
Su Elo 09, 2020 12:50 pm
Luultavasti,tässä haetaan jotain syytä nyt,että nopean veneen kuljettaja ei joudu syytteeseen,koska nopeat veneet on raha miesten hommaa.
Rahalla voit ostaa vaikka 1000 heppasen veneen ilman mitään vaatimuksia,hyppää kyytiin ja menoksi eikä mitään tajua,miten vene voi käyttäytyä suurissa nopeuksissa.
Jos vanaalto heittää nopean veneen nopeassa vauhdissa,toiseen veneeseen,niin sillon vika on nopean veneen kuljettajassa,hän ei osaa käsitellä omaa venettä,mutta tämä piilotetaan muihin syihin
Saikos se viime kesänä Airistolla juppiveneellään 2 tappanut mitään tuomiota vai painettiinko villaisella hyväveli- kerhossa? Vai onko tutkinta edelleen kesken jos löytyisi jotain lieventäviä seikkoja....
Asiallinen kirjoitti:
Ma Marras 02, 2020 4:23 pm
Varmaa on luultavasti vain se, että päihteet liittyivät asiaan.

Vastaa Viestiin