Psykoterapiakeskus Vastaamo tietomurron kohteena - kiristäjät vaativat 450 000 euroa!

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

VastarannanKiiski
Matlock
Viestit: 809
Liittynyt: La Helmi 08, 2020 6:24 pm

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo tietomurron kohteena - kiristäjät vaativat 450 000 euroa!

Viesti Kirjoittaja VastarannanKiiski »

Katseet syyllisten etsinnässä voidaan kääntää myös poliitikkojen suuntaan. He ovat itse säätäneet lait, joissa heikko tietoturva sallitaan ja sitä ei käytännössä edes valvota, koska valvontatyöhön on resurssoitu vain yksi virka.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006701053.html

12:58
Kommentti: Poliitikot sössivät hoiva-alan tietoturvan – pahempi moka kuin sähkömarkkinalaki

Poliitikot ovat järkyttyneitä Vastaamo-tietomurrosta. Syytä on ollakin, kirjoittaa pääkirjoitustoimittaja Timo Paunonen.

Kuva

Kuva: Lehtikuva

Timo Paunonen

Vastaamo-tietomurto ja sen käsittely julkisuudessa ovat levittäneet eteemme kauhukuvan hoiva-alan yhtiöiden tietoturvasta.

Ovatko potilastietoni turvassa on enemmän kuin aiheellinen kysymys.

Saattavat olla tai saattavat olla olematta, vastaisi savolainen. Valitettavasti tuohon vastaukseen joutuu päätymään, vaikka ei olisi savolainenkaan. Varsinkin kun valitettava totuus on, että täysin aukotonta, sataprosenttista tietoturvaa ei voida taata. Sitä ei siis ole olemassakaan, mutta erilaisia vaikeustasoja on.

Suomessa sosiaali- ja terveydenhuollossa toimivat yritykset ja laitokset jaetaan tietoturvassa kahteen ryhmään: A ja B. A-ryhmään kuuluvilta edellytetään korkeaa tietoturvaa, sitä valvotaan ja tarkastetaan ja sen alla toimii kaikille tuttu, potilastietoja rekisteröivä Kanta-palvelu.

Sitten on ryhmä B, jonka tietoturva on – heidän omissa käsissään. Oma ilmoitus Valviralle riittää.

Vastaamo kuuluu tähän ryhmään.

Kymmenientuhansien suomalaisten tietojen karkaaminen kiristäjälle tai kiristäjille on käynnistänyt ison poliisioperaation, mutta myös kiihkeän keskustelun vastuusta.

Vastuuta täytyy etsiä keskuksen toimivasta johdosta, toimitusjohtajasta, mutta myös yhtiön hallituksesta, jonka tietysti täytyy valvoa toimivan johdon tekemisiä. Kuka tiesi ja mitä ja – mikä tärkeintä – milloin kahdesta tietomurrosta. Asiat ehkä selviävät aikanaan, viimeistään käräjäoikeudessa.

Nyt poliisi tutkii Vastaamo-tapausta törkeänä tietomurtona, törkeänä kiristyksenä ja törkeänä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisenä. Rikosnimikkeitä voi tulla vielä lisääkin tutkinnan edetessä.

Poliitikot laidasta laitaan ovat ymmärrettävästi järkyttyneitä.

Uhreille luvataan kaikki mahdollinen apu.

Hyvä niin, kunhan muistetaan, että poliitikot ovat lainsäätäjinä ainakin moraalisessa vastuussa tapahtuneesta. Eduskunnan säätämä laki sallii löperön tietoturvan, ja mikä hurjinta, säätäessään lakia poliitikot osoittivat valvontaan ”huikean” resurssin: yhden virkamiehen. Kyllä, luit oikein, yhden. Hänen pitäisi huolehtia koko hoitoalan tietoturvakentästä. Tämä kävi ilmi Ylen A-studiossa maanantai-iltana, jossa valvovan viranomaisen Valviran ylijohtaja Markku Henriksson vastasi kysymykseen hoiva-alan tietoturvan viranomaisvalvonnasta.

Työsarkaa riittää.

Virkamiehen vastuulle kuuluu yli 300 tietojärjestelmää, pelkästään B-ryhmässä on 260 toimijaa.

Hoiva-alan tietoturvan päätösprosessi ei juuri eroa surullisenkuuluisasta sähkömarkkinalaista. Lainsäätäjä ei nähnyt sähkölaissa eikä hoiva-alan tietoturvassa sitä, mitä laki tarkoittaa käytännössä kansalaisille. Kuluttajien sähkölaskut räjähtivät nousuun, ja tietoturvan vaatimaton valvontaresurssi sekä sääntely mahdollistavat suoranaiset rikokset. Kansalaisten on saatava huolellisempaa lainvalmistelua, kiitos.

Muutenkin tuntuu että poliitikkojen lainsäädäntö ei aina osu oikeisiin asioihin.

B-kategorian hoivayhtiö voi rakennella potilasrekisteriään halpojen, helposti murrettavien ohjelmistojen varaan säästösyistä. Nakkikioskista haaveileva pienyrittäjä joutuu taas sellaiseen byrokratian viidakkoon ja valvontaan, että ei ole mitään rajaa. Lomakkeita ja selvityksiä riittää – viranomaisen yllätystarkastuksista puhumattakaan.

Tutkimusten mukaan suomalaisten luottamus poliitikkoihin ja puolueisiin on rapautunut.

Eikä ihme.

https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/ ... f1de196c7b
Näkökulma: Skandaali on kaatamassa koko Vastaamon – Suomen yritysten on nyt tunnistettava tietoturvan merkitys

Tänään klo 13:21

Suomen yrityssektorin tietoturva ei pärjää hyvin EU-vertailussa. Psykoterapiakeskus Vastaamo on joutunut liiketoimintaansa uhkaavaan skandaaliin.Suomen yrityssektorin tietoturva ei pärjää hyvin EU-vertailussa. Psykoterapiakeskus Vastaamo on joutunut liiketoimintaansa uhkaavaan skandaaliin.

Kuva

Suomen yrityssektorin tietoturva ei pärjää hyvin EU-vertailussa. Psykoterapiakeskus Vastaamo on joutunut liiketoimintaansa uhkaavaan skandaaliin. ROOSA BRÖIJER

Psykoterapiakeskus Vastaamon skandaali runtelee suomalaisten luottamusta koko yksityiseen terveydenhuoltoalaan.

Lokakuun tapahtumat merkitsevät niin yrityksille kuin kansalaisille herätystä kyberturvallisuusasioissa. Suomi on ollut vanhastaan luottamusyhteiskunta, jossa kesämökin avaimet voi jättää ovimaton alle ja antaa puhelimelle kaikki käyttöoikeudet omiin tietoihin, jotta Googlen kuvapalvelu voi muistuttaa mukavan ulkomaanmatkan vuosipäivästä. ”Kyllä tietoturvakin on kunnossa, jos kerran niin sanotaan ja pienellä präntätty teksti jatkuu kolme sivua.”

Näin ei ole. Yksityishenkilön tietoturvan ylläpito vaatii jatkuvaa valppautta, jatkuvia toimenpiteitä ja niiden tarkistelua. Siitäkin huolimatta merkittävä osa yksilön tietoturvasta jää niiden toimijoiden käsiin, jotka kansalaisista pitävät tietorekistereitä.

Vastaamo näyttää menettäneen edellytyksensä jatkaa liiketoimintaa millään tavalla. Psykoterapiassa kerrottavat tiedot ovat arkaluonteisinta kuviteltavissa olevaa sisältöä, jota annamme itsestämme jollekin toiselle taholle. Luottamus on psykoterapian ydintuote, ja se on nyt pettänyt täydellisesti. Syyt selviävät poliisitutkinnassa ja mahdollisesti tuomioistuimessa, mutta yrityksen omalla osallisuudella ei liene merkitystä lopputuloksen kannalta. Kuinka kävisi autonrengasvalmistajalle, jonka kaikki tuotteet puhkeavat samaan aikaan tien päällä ja aiheuttavat asiakkaille 10 000 liikenneonnettomuutta?

Skandaali langettaa varjon myös muiden alan toimijoiden ylle. Yksityisten palveluntarjoajien on alettava julkaista avoimia ulostuloja, joissa tietoturvan tasosta – ja sen parantamisesta – kerrotaan. Itse asiassa ihmisten on syytä olla huolissaan terveystietojen ohella mistä tahansa yrityksille annetuista henkilötiedoista. Digibarometri 2020 -tutkimuksen mukaan keskisuurten ja suurten yritysten tietoturva on Suomessa heikompaa kuin EU:ssa keskimäärin. Suomi on jäämässä kärkimaiden vauhdista lisää.

– Data on monen suomalaisen yrityksen suurin yksittäinen tunnistamaton riskitekijä, barometri toteaa.

Suomessa on myös potilasrekisterien sääntelyyn liittyviä ongelmia, jos ja kun julkisella puolella tietoturvan vaatimukset ovat yksityissektoria merkittävästi edellä.

Vastaamon kiristystapaus uhkaa tuhansien suomalaisten mielenterveyttä, ja jos tapauksella haluaa spekuloida, se voi johtaa merkittäviin yhteiskunnallisiin kustannuksiin esimerkiksi sairauslomina ja eläkkeelle joutumisina. Hyvässä tapauksessa psykoterapeutit voivat vaihtaa työnantajaa ja säilyttää potilaille hedelmälliset terapiasuhteet, mutta luottavatko asiakkaat enää uuden firman tietoturvaan? Huonoimmassa tapauksessa tuhannet, valmiiksi pahoinvoivat ihmiset lopettavat terapiasuhteitaan ja alkavat etsiä uusia. Jos ihmiset ovat menettäneet luottamuksensa kyberturvallisuuteen, he suuntaavat julkisen puolen suurjonoihin ja ajautuvat kärsimään yksin.

Ylempänä mainittu yritysten tietoturvaviestintä on varsin kova haaste, kun kohteena on yksityisyytensä menettänyt terapia-asiakas. Jos olisin Vastaamon tietomurron uhri, en hyväksyisi sen enempää vakuuttelua uuden palveluntarjoajan tietoturvan pitävyydestä kuin toisenlaistakaan toteamusta, jossa rekisterinpitäjä ilmoittaa, että tietomurtojen ehkäisemiseksi ei voi tehdä määräänsä enempää. Keskeistä on nimenomaan se, mitä tehdään tietoturvan parantamiseksi.

Kuten Vastaamon tapauksesta voidaan todeta, tietoturvan pettäminen voi uhata koko yrityksen toimintaa. Vaikka vuodot eivät johtaisi tuotteen uskottavuuden menettämiseen, pelkät laiminlyönneistä tulevat sanktiot voivat kaataa pienen tai keskisuuren yrityksen. Viime aikoina on heitelty eri suuntiin ”yhteiskuntavastuu” -nimistä tikaria, mutta tässä asiassa firmoilla lienee myös suora taloudellinen intressi petrata tietoturvaansa.
Solmu Salminen

TuskaistaTietoa
Lovejoy
Viestit: 1697
Liittynyt: Ke Touko 20, 2015 9:34 pm

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo tietomurron kohteena - kiristäjät vaativat 450 000 euroa!

Viesti Kirjoittaja TuskaistaTietoa »

Eikös sen pitäisi olla rikos, että toimitusjohtajana tietää salaisten tietojen levinneen vääriin käsiin, eikä ilmoita siitä viranomaisille? Leikki jota Vastaamo leikki puolitoista vuotta. Olen kylläkin menettänyt luottamukseni Suomeen, joten käytännössä ihan sama.

Aikamoisen varmasti Vastaamo jollain veivillä pelastetaan. Sairaanhoitopiirit vaikkapa ostavat siltä nyt sitten enemmän. Ei Esperikään ole pois markkinoilta tippunut.

Seinänaapuri
Parranpäristäjä
Viestit: 77
Liittynyt: To Loka 22, 2015 6:50 pm

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo tietomurron kohteena - kiristäjät vaativat 450 000 euroa!

Viesti Kirjoittaja Seinänaapuri »

TuskaistaTietoa kirjoitti:
Ti Loka 27, 2020 3:23 pm
Eikös sen pitäisi olla rikos, että toimitusjohtajana tietää salaisten tietojen levinneen vääriin käsiin, eikä ilmoita siitä viranomaisille?
Joidenkin mielestä sellainen on rikos VAIN jos sellaisesta jää kiinni.

multsi
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 222
Liittynyt: Ti Touko 08, 2012 5:11 pm

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo tietomurron kohteena - kiristäjät vaativat 450 000 euroa!

Viesti Kirjoittaja multsi »

Jos ja kun tj oikeuteen haastetaan, niin millaisia rikosnimikkeitä ja korvausvaateita tässä on odotettavissa? Oletan että yrityskaupan yhteydessä on voitu sopia jotain euromääräisiä vastuita myöhemmin palajstuvista "virheistä" oston kohteessa, mutta tässähän on pimitetty niin olennaista tietoa, että koko kauppaa ei olisi tehty jos tietoa olisi ollut. Koko firman tulevaisuus on aika hataralla pohjalla nähdäkseni ja 10 miltsiä sijoittaneena po-sijoittana saattaisin kokea vitutusta tällä hetkellä.

Eli miten siis tällainen yrityskauppaan liittyvä suoranainen petos korvataan. Taloudellisia vahinkoja voi olla vaikea arvottaa.

E: Varmaan kauppalain perusteella vahingonkorvausta tai kaupan purkua tullaan vaatimaan. Riippunee siitä millaisia kustannuksia hördellistä aiheutuu ja nähdäänkö liiketoiminnalle tulevaisuudessa mahdollisuuksia. Korvauksissa varmaan huomioitaneen tähän astinen tulo investoijalle, mutta mielenkiintoinen ja sekava soppa edessä

petteri poloinen
Alokas
Viestit: 21
Liittynyt: La Elo 22, 2020 2:44 pm

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo tietomurron kohteena - kiristäjät vaativat 450 000 euroa!

Viesti Kirjoittaja petteri poloinen »

Mitään petostahan tässä ei ole vielä lain edessä todistettu.

Nixu Oy joka hälytettiin apuun selvittämään tietovuotoa on arvellut että tietokanta on varastettu 2018 lopussa ja ehkä keväällä 2019 on vielä jotain tietoja varastettu, mutta ei enää kokonaista tietokantaa.

Mistä tuo edellämainottu on päätelty, ei ole tarkemmin tiedossa (onko järjestelmän lokia tai backupeja tallella, vai ihan vain ohjelmistojen päivityshetket ja ohjelmaversiot tiedossa - että 2018 lopussa ollut vielä järjestelmä josta on voinut varastaa koko tietokannan ja keväällä 2019 enää yksittäisiä tietoja).

Kiristäjä itse on väittänyt aloittaneensa kiristyksen syyskuussa 2020, eli tukee toimitusjohtajan väitettä että ainakaan kiristyksestä ei ollut teitoa ennen syyskuuta ja ei siis välttämättä myöskään varmaa tietoa siitä onko tietoja edes viety.

Yrtiyksen ostanut taho pitää melko varmana että toimitusjohtajan on täytynyt tietää jo keväällä 2019 että tietoja on viety, ehkä yritystarkastuksen raportin perusteella, jossa oli havaittu korjattavaa tietojärjestelmässä.

Ostaja on aloittanut jo valmiiksi oikeudelliset toimet vaatiakseen siviilioikeudessa korvauksia mahdollisimman nopeassa tahdissa ja lehdissä oli että yrittävät saada myyjien omaisuutta hukkaamiskieltoon.

On kai tuossa teoriassa mahdollista että myyjät palauttavat 10 miljoonaa ja pitävät itse yriyksensä ja Kela ja sairaanhoitopiirit jatkavat asiakkaina kuin mitään ei olisi tapahtunut ja yritys tuottaa jatkossa palkkatuloina ja osinkoina Tapioille ihan hyvin.

Jos kylmästi olettaa että Kela ja muut jatkavat asiakkaina ja terapiapotilaita riittää, niin mikäs jatkaessa?

Vahingonkorvaukset asiakkaille voivat olla kiven takana, kun joukkokannetta ei tuossa asiassa mukamas Suomessa tunneta (?) ja pitäisi jokaisen vaatia oman vahinkonsa perusteella, ja siinä tulee jo riskiä edes vaatia korvausta.

Kyllähän tuo voi olla että Vastaamo kaatuu tähän, mutta voi kai jatkaakin kuin mitään ei olisi tapahtunut "otimme opiksemme".

Seinänaapuri
Parranpäristäjä
Viestit: 77
Liittynyt: To Loka 22, 2015 6:50 pm

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo tietomurron kohteena - kiristäjät vaativat 450 000 euroa!

Viesti Kirjoittaja Seinänaapuri »

Liiketoiminta sinänsä on terveellä pohjalla ja on sen verran tuottoisaa (esim iso osa asiakkaista tulee jonkun muun maksusitoomuksella sisään; voi surutta laskuttaa sen 200e/tunti), että toiminta ei lakkaa. Tulee uusi firma, uusi brändi ja vanha asiakasrekisteri myydään siihen uuteen firmaan. Vanhoja työntekijöitä palkataan parhaiten tuottavien asiakassuhteiden perusteella sitä mukaa kun toiminta ottaa taas tuulta siipien alle. Tulorahoituksella tuskin kukaan suostuu sakkoja maksamaan jos ne nousee useisiin miljooniin, peruttiinpa kaupat tai ei. Sakot jätetään vanhaan selvitystilavastaamoon.

Kräki
Alibin satunnaislukija
Viestit: 133
Liittynyt: Ti Heinä 07, 2020 8:34 am

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo tietomurron kohteena - kiristäjät vaativat 450 000 euroa!

Viesti Kirjoittaja Kräki »

Jotenkin tässä on kuin kaksi..
Liitteet
59A1CD27-EE3F-4C04-A62E-7422835D8192.jpeg
59A1CD27-EE3F-4C04-A62E-7422835D8192.jpeg (55.5 KiB) Katsottu 854 kertaa
126244F1-8CD7-4066-B218-43F91F44324A.jpeg
126244F1-8CD7-4066-B218-43F91F44324A.jpeg (72.81 KiB) Katsottu 854 kertaa

zzrgg
Parranpäristäjä
Viestit: 63
Liittynyt: Ke Maalis 11, 2020 7:30 pm

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo tietomurron kohteena - kiristäjät vaativat 450 000 euroa!

Viesti Kirjoittaja zzrgg »

TuskaistaTietoa kirjoitti:
Ti Loka 27, 2020 3:23 pm
Eikös sen pitäisi olla rikos, että toimitusjohtajana tietää salaisten tietojen levinneen vääriin käsiin, eikä ilmoita siitä viranomaisille? Leikki jota Vastaamo leikki puolitoista vuotta.
Jos toimitusjohtajan voidaan katsoa edustavan Rekisterinpitäjää (Vastaamo) ja toimitusjohtaja olisi ollut tietoinen näistä tietomurroista ennen syyskuuta 2020, niin jotain juridista vipuvartta luulisi löytyvän. Kuten petteri poloinen yllä totesi, niin vielä ei ole osoitettu lain edessä asiasta suuntaan eikä toiseen. Mikäli Rekisterinpitäjällä (Vastaamo) tai sen edustajalla olisi ollut tietomurroista jotain tietoa ennen syyskuuta 2020, niin silloin GDPR-rikkeisiin nähdäkseni voisivat kuulua mm.
  • Tietoturvaloukkausten dokumentoinnin puuttuminen (dokumentointivelvollisuus)
  • Toteutettujen korjaavien toimenpiteiden dokumentoinnin puuttuminen (dokumentointivelvollisuus ja näyttövelvollisuus)
  • Ilmoituksen tekemättömyys valvontaviranomaiselle 72 tunnin kuluessa havaitusta henkilötietojen käsittelyyn liittyvästä tietoturvaloukkauksesta syksyllä 2018 ja alkuvuonna 2019 (ilmoitusvelvollisuus kahdesti)
  • Perustellun selityksen antamattomuus, miksi valvontaviranomaisille ilmoittamisessa on ylitetty 72 tunnin aikaraja.
  • Rekisteröidyille (asiakkaat) lähetettävien ilmoitusten tekemättömyys: "Henkilötietojen tietoturvaloukkauksesta on ilmoitettava rekisteröidylle, jos se todennäköisesti aiheuttaa korkean riskin tämän oikeuksille ja vapauksille. Rekisterinpitäjän on tällöin ilmoitettava asiasta ilman aiheetonta viivytystä, jotta rekisteröidyllä on mahdollisuus suojautua esimerkiksi sulkemalla luottokorttinsa."
  • Asianmukaisten teknisten ja organisatoristen suojatoimenpiteiden tekemättömyys (tietomurto toistui)
  • Mikäli selvityksissä niin paljastuu, niin tehtyjen suojaustoimenpiteiden puutteellisuus
Lisäksi selvitettäviä kysymyksiä ovat mm.
  • Onko toimintaohjeet laadittu tietoturvaloukkaustilanteita varten?
  • Onko tietoturvaloukkauksiin liittyvä riskianalyysi tehty?
  • Millaisiksi vastuukysymykset muodostuvat, jos GDPR:lle olisi näytetty täysin kintaalla yhtiön johdossa?
GDPR-säännöistä voi kaivaa suunnilleen kaiken maan ja taivaan väliltä rekisterinpitäjän niskoille, varsinkin väärinkäytöstapauksissa.
https://tietosuoja.fi/tietoturvaloukkaukset

Tietosuojatyöryhmän esimerkkejä siitä, milloin tulee ilmoittaa valvontaviranomaiselle tai rekisteröidylle:
https://tietosuoja.fi/documents/6927448 ... ksista.pdf (pdf)

thinker2
Alibin satunnaislukija
Viestit: 148
Liittynyt: Ma Elo 13, 2018 9:56 pm

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo tietomurron kohteena - kiristäjät vaativat 450 000 euroa!

Viesti Kirjoittaja thinker2 »

piikikäs kirjoitti:
Ti Loka 27, 2020 8:40 am
thinker2 kirjoitti:
Ma Loka 26, 2020 10:53 pm
Tiedossahan on etteivät kaikki yksityispuolella työskentelevät terapeutit "kelpaa" julkiselle puolelle tai sitten ne on heitetty sieltä ulos erinnäisten ongelmien vuoksi ja ovat joutuneet siirtymään yksityispuolelle. Eli odotettavissa voi olla jos minkinlaisia pervojakin potilasasiakirjamerkintöjä tai sitten ne saattavat puuttuvat kokonaan.
Tämä nyt ei pidä paikkaansa alkuunkaan. Julkisella puolella ei tarjota psykoterapiaa juurikaan, vaan psykoterapeutit toimivat pääsääntöisesti yksityispuolella. Mistään kelpaamattomuudesta ei siis ole kyse. Vaikka toki sellaisiakin tapauksia voi joukkoon mahtua. Moni psykoterapeutti on kyllä taustaltaan sellainen, että on julkisella puolella toiminut tai toimii edelleen psykoterapiavastaanottonsa lisäksi.

Mitä tulee noihin potilasasiakirjamerkintöihin, niin merkintöjen tarkoitus on toimia muistin tukena hoitavalle taholle sekä välittää tietoa muille toimijoille. Psykoterapian yhteydessä tiedon välitys muille ei ole tarpeellista, joten mielestäni vähän tarpeetonta edes tehdä niitä sähköisenä ainakaan niin, että ne on kenenkään muun kuin terapeutin itsensä luettavissa. Jossain tuollaisessa Vastaamon tyylisessä paikassa tästä pitäisi olla selkeä ohjeistus terapeuteille, mutta ei juuri yllätä jos näin ei ole ollut.

Aika vähän näitä potilaskirja-asioita ammattilaisille opetetaan oman kokemukse. perusteella. Opiskelen itse alaa, jonka puitteissa olen saanut tehdä potilasasiakirjamerkintöjä (siis ihan Kantaan meneviä) enkä ole juurikaan mitään ohjeistusta siitä saanut, mitä sinne saa laittaa ja mitä ei. Tämä ihan julkisella puolella. Maalaisjärjen käytöllä on menty. :roll:
Julkisella puolella, avopuolella erikoissairaanhoidossa mielenterveystoimistoissa ja psykiatrian poliklinikoilla työskentelevät ovat lähes kaikki psykoterapeutti koulutuksen käyneitä! Työnantaja on kustantanut nämä vuosien koulutukset pääsääntöisesti niin, että koulutettava on itse maksanut vain pienen osan eli noin 25 % koulutuksen hinnasta. Joissakin sairaanhoitopiireissä on koko koulutus maksettu. Vain pieni osa näistä verovaroin koulututtautuneista siirtyy yksityispuolelle kokonaan. Ja työnantajat edellyttävätkin sitä ettei heti siirryttäisi yksityispuolelle. Kaikki oikean psykoterapiakoulutuksen käyneet ovat käyneet oman henkilökohtaisen terapian, joko ennen koulutuksen alkua tai sitten koulutuksen aikana.

Potilasasiakirjat perustuvat lainsäädäntöön, mikä ohjaa kaikkea toimintaa käsiteltäessä potilaan tietoja. Se on kaiken peruta. Ei mututuntumat!! Potilasasiakirja kirjaamisista on selkeät ohjeet mm. Valviran sivuilla ja erikoissairaanhoidossa kirjaamisesta ohjeistukset ovat psykiatrian yksiköiden toimesta kaikille tarkasti ohjeistettuna, samoin on mielenterveyskeskuksissa. Ammattinsa osaava tietävät tarkkaan, mitä kirjoitetaan ja mitä ei kirjata. Ja ei niitä kirjauksia tehdä vain terapeuttia varten "muistin virkistykseksi" eli todellakaan! Yksi kulmakivi on potilaan hyvä ja asianmukainen hoito sekä hoidon jatkuvuuden turvaaminen.

Jaguaari
Mestarietsivä Pedersen
Viestit: 944
Liittynyt: Ti Elo 14, 2007 7:19 pm

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo tietomurron kohteena - kiristäjät vaativat 450 000 euroa!

Viesti Kirjoittaja Jaguaari »

Kräki kirjoitti:
Ti Loka 27, 2020 5:02 pm
Jotenkin tässä on kuin kaksi..
Repesin. Sama mies selvästi. Toivottavasti tämä kuvapari jää elämään Somessa. Ei kun jakamaan kaikki faceen tuo. 🤣🤣🤣

Tempe
Alokas
Viestit: 5
Liittynyt: Ke Marras 04, 2009 12:13 am

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo tietomurron kohteena - kiristäjät vaativat 450 000 euroa!

Viesti Kirjoittaja Tempe »

https://www.is.fi/digitoday/tietoturva/ ... 01404.html
Vastaamon ex-toimitus­johtajan ja tämän vanhempien omaisuutta takavarikkoon lähes 10 miljoonaa euroa

Turvaamistoimea haki Vastaamon nykyinen pääomistaja.

Vastaamon toimitusjohtaja Ville Tapio irtisanottiin maanantaina.

16:13

PSYKOTERAPIAKESKUS Vastaamon entisen toimitusjohtajan Ville Tapion ja hänen vanhempiensa omaisuutta on asetettu takavarikkoon väliaikaisena turvaamistoimena.

Takavarikkoa haki Helsingin käräjäoikeudesta Vastaamon nykyinen pääomistaja PTK Midco Oy.

Helsingin käräjäoikeus määräsi pantavaksi takavarikkoon vastaajien omaisuutta lähes 10 miljoonaa euroa.

– Hakija (PTK Midco Oy) on saattanut todennäköiseksi, että hänellä on edellä mainittu saaminen, josta vastaajat ovat vastuussa yhteisvastuullisesti. On olemassa vaara, että vastaajat kätkevät, hävittävät tai luovuttavat omaisuuttaan taikka menettelevät muulla hakijan saamista vaarantavalla tavalla, lukee väliaikaisen turvaamistoimen perusteluissa.

Koska turvaamistoimen tarkoitus muutoin vaarantuisi, päätös väliaikaisesta turvaamistoimesta annettiin vastaajia kuulematta.

TAPION perhe omisti Vastaamon vielä alkuvuodesta 2019. Sen jälkeen yrityksiin sijoittava Intera Partners osti enemmistön Vastaamon osakkeista. PTK Midco on Intera Partnersin holding-yhtiö.

Vastaamon hallituksen puheenjohtaja Tuomas Kahri kertoi mahdollisista turvaamistoimista Ilta-Sanomille jo eilen.

Kahri piti todennäköisenä sitä, että toimitusjohtaja Tapio tiesi tietomurrosta jo ennen yrityskauppaa, mutta ei kertonut siitä. Kun epäilys tuli ilmi, toimitusjohtajalle annettiin potkut.

– Jos asiasta ovat muut Vastaamon sisällä tienneet, se on ollut hyvin pieni porukka, Kahri sanoi.

– Mikäli tällainen tieto olisi ollut, on selvää ettei yrityskauppaa olisi tehty, kommentoi Intera Partnersin toimitusjohtaja Jokke Paananen aiemmin Iltalehdelle.

Tietoturvaskandaalin alkaessa Ville Tapion isällä ei ollut enää omistusta Vastaamossa, mutta Tapio ja hänen äitinsä omistavat 30 prosenttia Vastaamon osakkeista.

Leikkikaveri
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 248
Liittynyt: Su Loka 20, 2019 5:15 pm

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo tietomurron kohteena - kiristäjät vaativat 450 000 euroa!

Viesti Kirjoittaja Leikkikaveri »

Suattaap vähän harmittaa Tapion perhettä, että tämmöiset sous vide tyyliset firmanmyynnit yleensä onnistuu, ja myyjät katoaa floridan lämpöön naureskelemaan ostajien tyhmyyttä.
Pitäis vaan vetää se vessa kunnolla ennen lähtöä, haju saa jäädä, mutta se tuotos, mistä saa selville paskojan, pitäis hävittää.

Onneksi hra. toimitusjohtaja on niin taviksen näköinen, että lähikaupassa voi asioida jatkossakin, ilman pelkoa että joku mentaalihirviö rupeaa pureksimaan.
Foliohat test dummy.

Hermione
Nikke Knattertton
Viestit: 868
Liittynyt: Ma Kesä 22, 2020 6:38 pm

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo tietomurron kohteena - kiristäjät vaativat 450 000 euroa!

Viesti Kirjoittaja Hermione »

Seinänaapuri kirjoitti:
Ti Loka 27, 2020 4:09 pm
TuskaistaTietoa kirjoitti:
Ti Loka 27, 2020 3:23 pm
Eikös sen pitäisi olla rikos, että toimitusjohtajana tietää salaisten tietojen levinneen vääriin käsiin, eikä ilmoita siitä viranomaisille?
Joidenkin mielestä sellainen on rikos VAIN jos sellaisesta jää kiinni.
No, nyt vaan jäätiin kiinni :D

Mutta jos psykoterapiapalveluita tuottava toimija toimisi oikeasti noin alhaisella moraalilla, kuin miltä se nyt näyttää, niin kuka enää luottaa että alalla on ketään luotettavaa toimijaa?
Kirjaviisas loitsumestari

Avatar
poikani
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4556
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo tietomurron kohteena - kiristäjät vaativat 450 000 euroa!

Viesti Kirjoittaja poikani »

Paljostako vetoa, että tuo hölmön kuuloinen firma on nimetty noin siksi, että se muistuttaa ex-TJ:n nimeä?

VasTaamO
VilleTapiO
????? ?? ??????.

Seinänaapuri
Parranpäristäjä
Viestit: 77
Liittynyt: To Loka 22, 2015 6:50 pm

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo tietomurron kohteena - kiristäjät vaativat 450 000 euroa!

Viesti Kirjoittaja Seinänaapuri »

Leikkikaveri kirjoitti:
Ti Loka 27, 2020 5:55 pm
Onneksi hra. toimitusjohtaja on niin taviksen näköinen, että lähikaupassa voi asioida jatkossakin, ilman pelkoa että joku mentaalihirviö rupeaa pureksimaan.
Ja jos alkaa, niin muuttaa vaan vähän partamallia ja esittäytyy Axel Smithiksi.

Vastaa Viestiin