Helsingin keskustassa liikkuu yli sadan mahdollisesti vaarallisen nuoren joukko

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Avatar
Kipix
Scooby-Doo
Viestit: 23
Liittynyt: Su Maalis 11, 2018 7:23 am

Helsingin keskustassa liikkuu yli sadan mahdollisesti vaarallisen nuoren joukko

Viesti Kirjoittaja Kipix »

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000007609651.html

Helsingin keskustassa liikkuu yli sadan mahdollisesti vaarallisen nuoren joukko – Asian­tuntijoiden mukaan taustalla on uusi maahan­muuttoon liittyvä ilmiö

Ryöstämällä havitellaan rahaa esimerkiksi merkkivaatteisiin. Kyse on arvostuksen tavoittelusta, koska viranomaisissa huolta herättävä nuorten joukko ei koe saavuttavansa hyvää asemaa yleisesti hyväksytyin keinoin.

HELSINGIN ydinkeskustassa sekä osassa pääkaupunkiseudun lähiöitä kokoontuu joukko vaarallisesti käyttäytyviä nuoria. Helsingin poliisi sekä useat muut viranomaiset ja jalkautuvaa työtä tekevät nuorisotyöntekijät ovat hyvin huolestuneita tästä noin 100–150 nuoren joukosta.

”Näistä nuorista intervention kohteena on varmasti ollut ihan jokainen. He ovat olleet nuorisorikostutkinnassa sekä lastensuojelussa”, sanoo ylikomisario Jari Taponen. Hän johtaa ennalta ehkäisevän työn ryhmää Helsingin poliisissa.

Nuoret liikkuvat vaihtelevissa ryhmissä ja verkostoituvat esimerkiksi sosiaalisen median Snapchat-palvelun kautta. Näillä nuorilla on herkkä taipumus käsitellä ristiriitoja väkivallalla ja käydä käsiksi omanikäisiinsä nuoriin. Osa nuorista on sellaisia, jotka eivät kaihda teräaseenkaan käyttöä saadakseen haluamansa.

NUORTEN väkivaltaisuus nousi esiin lokakuun puolivälissä Alppipuistossa. Kymmenkunnan ulkomaalaistaustaisen nuoren epäillään yrittäneen ryöstää kahta ikätoveriaan, joista toista puukotettiin. Tapaus näyttää poliisin mukaan kuvaavan juuri sitä ilmiötä, mistä poliisi ja kaduilla nuorisotyötä tekevät ovat huolissaan.

Nuorten suosimia oleskelupaikkoja ovat Helsingin päärautatieaseman ja asematunnelin sekä Oodi-kirjaston ja Kampin muodostama kolmio sekä Itäkeskus. Puistoista myös esimerkiksi Leninin ja Sibeliuksen puistot vetivät nuoria lämpimään aikaan.

Tilanne lisää pelkoa, että kuka vain nuori voi joutua pimeällä kadulla väkivallan kohteeksi.

”Kadulla ei esimerkiksi ydinkeskustassa tai Itäkeskuksessa tällä hetkellä ole kaikille nuorille turvallista myöhään illalla”, sanoo Aseman lapset -järjestössä jalkautuvaa nuorisotyötä tekevä Eliisa Ahlstedt.

MYÖS lokakuun lopussa Helsingin Vallilassa tapahtunut epäilty tappo liittyy poliisin mukaan samaan ilmiöön.

Kolmea alaikäistä epäillään taposta, jossa vuonna 2001 syntynyt nuori mies kuoli puukotuksessa saamiinsa vammoihin. Kaksi 16-vuotiasta on vangittuina. Kaikki kolmea epäiltyä asuvat pääkaupunkiseudulla. Osalla epäillyistä on ulkomaalaistausta.

Vallilan tapauksessa on sen tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Jukka Larkion mukaan kyse epäillystä ryöstöstä ja ”silmittömästä väkivallasta, jolle ei ole sen kummempaa syytä”.

”Tässä puhutaan katuväkivallasta, jossa ovat taustalla huumeet, mutta ryöstölle ei ollut motivaatiota”, Larkio sanoo.

MIKSI nuori on valmis jopa puukottamaan esimerkiksi muutaman kymmenen euron takia? Se voi useiden HS:n haastattelemien ammattilaisten mukaan johtua siitä, että tekijälle on käynyt selväksi, ettei hänellä ole yhteiskunnan hyväksymiä keinoja hankkia tuhat euroa maksavaa vaatekertaa.

Sillä hyväksyntää ja arvostusta siinä tavoitellaan.

Valtaosa 100–150 nuoren joukosta on ulkomaalaistaustaisia. Pääosa on nuorisotyöntekijöiden ja poliisin mukaan poikia, mutta joukkoon on liittynyt myös tyttöjä. Suurimmalla osalla heistä on juuria Lähi-idässä, osa on somalitaustaisten nuorten ryhmiä ja joukossa on joitakin kantasuomalaisia.

Tappeluissa ja katukulttuurissa on Ahlstedtin mukaan tapahtumassa muutos. Aikuisen auktoriteettia ei vaikeissa tilanteissa enää tunnusteta.

”Aikuisen läsnäolo ei enää tiettyjen tyyppien kanssa riitä. On esimerkiksi vieras käsite, että viranomaisiin voisi luottaa”, Ahlstedt sanoo.

Tilanteeseen ovat havahtuneet myös Fenix Helsinki -järjestön toimijat. Fenix Helsinki tuottaa viranomaisille tietoa maahanmuuttajayhteisöihin liittyvistä ilmiöistä. Se toimii yhteistyössä Helsingin poliisin ja Aseman lasten kanssa.

”On vääristynyt easy money -mentaliteetti. Vahva elementti on, ettei koeta, että yhteiskunnassa on tilaa itselle ja ettei voi menestyä Suomessa sen näköisenä kuin on”, sanoo Fenix Helsingin toiminnanjohtaja Ujuni Ahmed.

RYÖSTÖISSÄ taustalla voi olla esimerkiksi Monclerin takin tai Louis Vuittonin vyön havittelu. Tämä on jalkautuvaa työtä tekevien ammattilaisten mukaan yllättävän korostunutta ja uudenlainen ilmiö.

Rikoksia tehdään mahdollisesti siksi, että saadaan oma arvostus nousemaan, Ahmed kuvaa. ”Ei uskota opiskeluun tai työn kautta ansaittuun elantoon”, hän sanoo.

Ylikomisario Taposen mukaan huolen kohteena olevat nuoret ovat iältään noin 13–20-vuotiaita. Taponen haluaa kuitenkin korostaa, että Helsingin kaduilla kokoontuu iltaisin myös kymmeniä ja satoja nuoria, jotka eivät oirehdi.

Ryöstöt eivät juuri näy ydinkeskustassa vaan tapahtuvat pikemminkin esimerkiksi puistoissa, joihin valvontakamerat eivät yllä.

”Teinit ymmärtävät, että kun tekee tällaisen rikoksen, se pitää tehdä sivummalla”, sanoo hankepäällikkö Heikki Turkka Aseman lapset -järjestöstä.

Aseman lapset on ollut setvimässä useita nuorten tekemien ryöstöjen jälkiseurauksia ja oikeuskäsittelyitä.

Alppipuistossa tapahtuneessa vakavassa ryöstön yrityksessä on erityinen piirre, joka huolestuttaa Turkkaa. Paikalla oli parisataa nuorta. Silti poliisille ei marraskuun alkuun mennessä edelleenkään ole ilmoittautunut ketään, joka olisi nähnyt itse teon.

”Siellä on ollut iso porukka, mutta poliisi ei saanut yhtään silminnäkijää. Tästä kuitenkin pitää uskaltaa nyt puhua”, Turkka sanoo.

KADULLA aikaansa viettävien nuorten vaikeudet näyttävät koronapandemian aikana kärjistyneen. Yhteenotot ovat käyneet väkivaltaisemmiksi, kuvaa Aseman lasten Ahlstedt. Muutenkin kehittymässä ollutta tilannetta on hänen mukaansa nopeuttanut se, että turvallisiksi koettuja aikuisia on hävinnyt katukuvasta.

Ongelma ei poliisin mukaan ole ulkomaalaistaustaisten nuorten eikä edes heidän vanhempiensa. Se on koko yhteiskunnan asia, Taponen kuvaa.

Koti ja vanhemmat eivät välttämättä ole pystyneet riittävästi tukemaan nuoria. Kyse on poliisin ja järjestötyötä tekevien mukaan usein yli sukupolven ulottuvasta huonovointisuudesta.

Syrjäytymistä on kantasuomalaistenkin nuorten taustoissa, mutta nyt näkyy myös se, etteivät Suomeen 20–30 vuotta sitten tulleet maahanmuuttajat ole aina löytäneet paikkaansa.

”Kun koulu on huolestaan yhteydessä vanhempiin, lapsi tai nuori voi olla ainoa, joka ymmärtää Wilma-viestin. Sitten hän kertoo, että häntä kehutaan koulussa”, Taponen sanoo.

On työttömyyttä, rasismia, syrjäytymistä ja toivottomuutta. Huono-osaisuus keskittyy usein myös alueellisesti.

”Nuori esimerkiksi kääntää selän koulumaailmalle, jossa ei pärjää”, Taponen sanoo.

ERITYISESTI Itä-Helsingin lähiöissä näyttää Fenix Helsingin mukaan orastavan toinenkin ilmiö. Kyse on paluumuuttajista, jotka ovat päätyneet rikollisiksi. Fenix Helsingin mukaan palaajat houkuttavat nuoria verkostoihinsa.

Palaajien luomissa ryhmissä voi Fenix Helsingin mukaan olla alku hierarkkisen rikollisuuden kehittymiseen lähiöissä.

Kyse on Ahmedin mukaan alun perin pääkaupunkiseudulla asuneista maahanmuuttajien lapsista. Joitakin vanhempien mielestä huonosti käyttäytyneitä lapsia on Ahmedin mukaan viety vuosiksi entisiin kotimaihin ”ojentautumismatkoille”. Tai sitten koko perhe on muuttanut esimerkiksi Britannian kaltaisiin maihin, mahdollisesti pakoon rasismia.

Viime vuosina näitä nuoria aikuisia on alkanut palata.

”On niitä, jotka ovat törmänneet ongelmiin ulkomailla. He ovat nyt palanneet Suomeen pakoon tuomioita tai heidät on karkotettu”, Ahmed sanoo.

NÄKEMYS paluumuuttajista on poliisille vaikea. Heitä kiistatta on, ja poliisilla on Taposen mukaan tiedossa, että osa heistä on syyllistynyt rikoksiin myös Suomessa.

Sitä vastoin poliisilla ei Taposen mukaan ole tiedossa, että palaajat olisivat koonneet ympärilleen alaikäisiä nuoria tekemään rikoksia.

Taponen kysyy, miksi katutyötä tekevät järjestöt eivät ole kyenneet nimeämään näitä houkuttelijoita poliisille.

Tilastoja palaajien rikostaustoista ei ole, sanoo myös Ahmed. Yhteisöt ja vanhemmat eivät Ahmedin mukaan yleensä uskalla puhua viranomaisille nuorten luisumisesta rikollisiksi.

”Osa heistä on käyttänyt ulkomailla syntyneitä verkostoja ja jatkanut sitä elämäntapaa täällä”, Ahmed sanoo.

NUORTEN verkostoitumista tulee Aseman lasten Turkan mukaan seurata tarkasti. Ahlstedt kertoo aikuisista miehistä, joiden ympärillä nuoret pyörivät päärautatieaseman hämärissä nurkissa.

Poliisinkin tiedossa on, että osa huolta aiheuttavista nuorista ihannoi ja myös on osa huumekauppaa. Myös Vallilan puukotuksen tutkintaa johtava rikoskomisario Larkio pitää päärautatieasemaa paikkana, jossa ulkomaalaistaustaiset, ongelmia aiheuttavat nuoret kokoontuvat.

”On maahanmuuttajaporukkaa, joka menee kimppaan ja pyörii asemalla”, Larkio sanoo.

Hän näkee kehityssuunnan olevan kuin Ruotsissa, vaikka kuvaakin vaikeuksien olevan siellä moninaisempia kuin Suomessa.

Kokonaiskuva ei ylikomisario Taposen mukaan silti vastaa sitä, että ulkomaalaistaustaiset rikolliset ovat Tukholmassa, Göteborgissa tai Malmössä ottaneet tiettyjä alueita haltuunsa.

Suomessa ja pääkaupunkiseudulla vastaavaa kehitystä jarruttaa Taposen mukaan hyvinvointiyhteiskunta, joka puuttuu varhaisessa vaiheessa rikosoirehdintaan.

”Toisaalta meiltä puuttuu katujengiytymiseen sopiva infrastruktuuri, kuten vahvasti eriytyneet asuinalueet”, Taponen sanoo.

Turkka taas sanoo, ettei halua silotella mahdollista kehitystä.

”En tykkää siitä, että sanotaan, että Suomesta ei voi tulla toista Ruotsia. Satun asumaan Kontulassa, ja totta kai meille voi tulla.”

Jollei siis oikeasti ryhdytä laaja-alaiseen eri ammattilaisten yhteistyöhön, Turkka jatkaa ajatustaan.

VÄKIVALTAISESTI oirehtivat 100–150 nuorta eivät lopulta ole nimettömiä. Valtaosalla tilanteeseen on yksilötasolla jo puututtu useastikin, esimerkiksi lastensuojelussa.

Mutta miten nuoriin ja heidän perheisiinsä ja yhteisöihinsä voi vaikuttaa kokonaisuutena? Ammattilaisilla on Ahlstedtin mukaan vielä hapuilua siinä. Sekä siinä, miten vaikeat kysymykset ja ilmiöt lopulta liittyvät toisiinsa.

Tähän on nyt marraskuussa määrä pureutua Helsingin kaupungin, poliisin ja muiden ammattilaisten ryhmässä, jossa asioista voisi puhua suoraan.

Nuorten tavoittamiseen on jo väylä. Nuoret sopivat kokoontumisista usein Snapchat-palvelussa. Mutta myös Aseman lapset ja muut viranomaiset ovat mukana Snapissa.

”Kukaan ei Snapissa ole omalla nimellään, mutta tunnistamme jo nuorten siellä käyttämiä nimimerkkejä”, Turkka sanoo.
“Logic will get you from A to Z; imagination will get you everywhere.”
― Albert Einstein

Avatar
WhiskeyLullaby
Susikoski
Viestit: 37
Liittynyt: Ti Heinä 28, 2020 10:50 am

Re: Helsingin keskustassa liikkuu yli sadan mahdollisesti vaarallisen nuoren joukko

Viesti Kirjoittaja WhiskeyLullaby »

Ullatus, että suomen sosiaaliturva on epäonnistunut järjestämään tuleville astrofyysikkolääkäritutkijoille edes merkkivaatteita. Eipä siinä ole muutama henki minkään arvoinen jos kotouttaminen epäonnistuu ja traumat iskee päälle. Eikun yksittäistapaus, ei Ruotsin meininkiä jne......

Sverdlov
Martin Beck
Viestit: 847
Liittynyt: Pe Marras 11, 2016 9:28 am

Re: Helsingin keskustassa liikkuu yli sadan mahdollisesti vaarallisen nuoren joukko

Viesti Kirjoittaja Sverdlov »

Taponen valehtelee. Miten jotkut porukan jäsenet voivat olla rikostutkinnassa koska tällaisia jengejä ei pääkaupunkiseudulla ole?
Anteeksi nimimerkkini, mutta en tiedä mihin päin sen pitäisi viitata?

Avatar
TavanTallaaja
Martin Beck
Viestit: 768
Liittynyt: Su Heinä 29, 2018 3:12 pm

Re: Helsingin keskustassa liikkuu yli sadan mahdollisesti vaarallisen nuoren joukko

Viesti Kirjoittaja TavanTallaaja »

Aika synkkää settiä. Varmasti jotain kättä pidempää olisi kannettava mukana, jos noilla hoodeilla jostain syystä olisi tarve liikkua hämärän aikaan. No, eiköhän täällä joku astrofyysikkolääkäri keksi jonkun ratkaisuehdotuksen.

UusiPrometeus
Jack Taylor
Viestit: 19
Liittynyt: Pe Tammi 27, 2017 12:18 pm

Re: Helsingin keskustassa liikkuu yli sadan mahdollisesti vaarallisen nuoren joukko

Viesti Kirjoittaja UusiPrometeus »

Kaipaisin yksilönvastuun selkeämpää korostamista. Kun kaikki ongelmat määritellään "koko yhteiskunnan" ongelmiksi, vastuu ja toimijuus ulkoistetaan pois kaikilta niiltä, jotka tässä ovat tehneet huonoja valintoja. Lähinnä näiden lasten vanhemmat.

Missä on nyt se vahva patriarkaalinen kurinpito kun sitä tarvitaan, vai onko liian kova kiire vahtia perheen naisia? Ja mikä siinä on ettei sitä kieltä voida opetella? Ihonväristä huolimatta kielen hallitsemalla pääsis jo todella syvälle yhteiskuntaan. (Tunnen perheitä joissa Suomessa syntyneet 10+vuotiaat lapset eivät puhu tai suostu puhumaan sanaakaan suomea, sairasta) .

Mikä neuvoksi, tuntuu että tarvitaan enemmänkin jotain nuorisolaitoksia joihin ongelmatapauksia voi lähettää uudelleenkasvatettavaksi. Ja kyllä ne täytyis lähettää mahdollisimman kauas sieltä steissiltä. Ja uusien tuomista pitäisi kyllä todella tarkkaan harkita.

Asiallinen
Armas Tammelin
Viestit: 89
Liittynyt: Pe Syys 25, 2020 4:41 pm

Re: Helsingin keskustassa liikkuu yli sadan mahdollisesti vaarallisen nuoren joukko

Viesti Kirjoittaja Asiallinen »

Vittu nämä on kyllä paskaa. Perkele kun suomi on päättäjien toimesta pilattu viimesen 10vuoden aikana.
Pelkkää roskasakkia otettu tänne. Järkyttävää touhua. Seksuaalirikokset ja muut ahdistelut on räjähtäneet käsiin ja maassa on tuhansia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita laittomasti. Sitten tämä työttömyys päälle. Mitähän tämä nyt riehuva sukupolvi on 5 vuoden päästä ja mitä sieltä tulee kun nuo elukat lisääntyy. Joskus kadehdin venäjää, tsekkiä, viroa ja tanskaa kun siellä osataan olla tiukkoja haittamaahanmuutolle. Norjakin laittoin 2v sitten 200 somalia takas somaliaan. Mitä tekee suomi, seuraa ruotsin mallia. Vihreät, ehdottaa että 80 tuhatta lisää ja kielteisen päätöksen saaneet matut pitäs saada jäädä maahan. Kielteisen päätöksen saaneet ovat käyneet kalliin prosessin läpi valituksineen ja tulkkeineen. Veronmaksajien rahoilla. Älkää helvetissä äänestäkö ikinä vihreitä, rkp:tä tai vasemmistoliittoa.
Viimeksi muokannut Asiallinen, Ti Marras 10, 2020 9:11 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Kräki
Nikke Knakkertton
Viestit: 150
Liittynyt: Ti Heinä 07, 2020 8:34 am

Re: Helsingin keskustassa liikkuu yli sadan mahdollisesti vaarallisen nuoren joukko

Viesti Kirjoittaja Kräki »

Nyt odollaan virginin viestiä,että tämä on jollaintapaa oikein suomalaisia kohtaan,kun heillä on jotain arvokasta ja ählämeillä ei ole.
Kumma,että taponen pystyy kertomaan näistä ääneen,mitkä jo muut tiesi.
Paisunut ongelma on tässäkin syynä,kun piilotellaan ongelmia niin kauan,että räjähtää käsiin.
Itsellä on jokin tiktakin video,missä nämä paskaperseet esittelevät tuhansien eurojen reppuja ja verkkareita.
Nauraa paskaset naurut päälle.

Alex Smith
Roger Murtaugh
Viestit: 868
Liittynyt: Su Helmi 18, 2018 12:05 pm

Re: Helsingin keskustassa liikkuu yli sadan mahdollisesti vaarallisen nuoren joukko

Viesti Kirjoittaja Alex Smith »

Se tunne, kun pyllyttärellä tulee paskat housuihin kun on pakotettu kertomaan totuus.

Aikaisemmin esim. Alppipuiston tapahumat kielsi jyrkästi ja nyt joutui nöyrtymää. Pyllyttärellä taisi tulla peppu kipeäksi.

Se tunne kun muutkin palstan rasistit kieltävät tapahtimat.

Asiallinen
Armas Tammelin
Viestit: 89
Liittynyt: Pe Syys 25, 2020 4:41 pm

Re: Helsingin keskustassa liikkuu yli sadan mahdollisesti vaarallisen nuoren joukko

Viesti Kirjoittaja Asiallinen »

Luultavasti tämä kaveri on näiden roolimalli.
Tämän tyypin videot ja sekoilut ovat saaneet hirmuisen yleisön somessa. Tässä videossa nuori, mutta ihan sama touhu on jatkunut jo monta vuotta.

https://youtu.be/kKnZH2sA5uI


Vihaksi pistää tämä nykymeno ja sekoilu. Missä on se kunnon 90,00 suomi, aina 2010 vuoteen asti.
Viimeksi muokannut Asiallinen, Ti Marras 10, 2020 9:17 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Joosua
Martin Beck
Viestit: 787
Liittynyt: Pe Helmi 15, 2019 11:35 pm

Re: Helsingin keskustassa liikkuu yli sadan mahdollisesti vaarallisen nuoren joukko

Viesti Kirjoittaja Joosua »

Taas tuttua puhetta että syy onkin yhteiskunnassa, ei suinkaan rikollisista itsessään.

No, eihän tällainen mitään häiritse. Lisää vaan maahanmuuttajia tänne. Moniosaajia, läähåkäreitä ja tiedemiehiä. Niitähän täällä tarvitaan.

Hyvin ollaan Ruotsin tiellä. Ja kun poliisi ei voi poistaa voimakeinoin edes liikennettä estäviä lakia rikkovia mielenosoittajia, niin ei poliisi voi tässäkään olla kovin tiukkana. Varmaan ohjeistetaan että pitää neuvotella ja opastaa.

URSA
Watson itse
Viestit: 5665
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Helsingin keskustassa liikkuu yli sadan mahdollisesti vaarallisen nuoren joukko

Viesti Kirjoittaja URSA »

Iltasanomien jutun mukaan tämäkin tapaus liittyy samaan ilmiöön:
Lokakuun 24. päivänä 15-vuotias tyttö yritti puolestaan lyödä hedelmäveitsellä poliisia Helsingin keskustassa ja tapausta on tutkittu murhan yrityksenä. Tutkinnanjohtajan mukaan epäilty on ollut aiemminkin poliisin kanssa tekemisissä.
Eli ne on valmiita puukottamaan vaikka poliisia, jos niitä yritetään estää ottamasta jotain merkkikäsilaukkua.

Avatar
TavanTallaaja
Martin Beck
Viestit: 768
Liittynyt: Su Heinä 29, 2018 3:12 pm

Re: Helsingin keskustassa liikkuu yli sadan mahdollisesti vaarallisen nuoren joukko

Viesti Kirjoittaja TavanTallaaja »

UusiPrometeus kirjoitti:
Ti Marras 10, 2020 9:03 am
Kaipaisin yksilönvastuun selkeämpää korostamista. Kun kaikki ongelmat määritellään "koko yhteiskunnan" ongelmiksi, vastuu ja toimijuus ulkoistetaan pois kaikilta niiltä, jotka tässä ovat tehneet huonoja valintoja. Lähinnä näiden lasten vanhemmat.

Missä on nyt se vahva patriarkaalinen kurinpito kun sitä tarvitaan, vai onko liian kova kiire vahtia perheen naisia? Ja mikä siinä on ettei sitä kieltä voida opetella? Ihonväristä huolimatta kielen hallitsemalla pääsis jo todella syvälle yhteiskuntaan. (Tunnen perheitä joissa Suomessa syntyneet 10+vuotiaat lapset eivät puhu tai suostu puhumaan sanaakaan suomea, sairasta) .
Yksilön vastuu tässä kaiketi onkin pettänyt ja yhteiskunnan on siinä vaiheessa jollain tavalla puuttua. Erikoista, ettei lapset muka opettelisi suomea, sillähän saa helposti lisää rinkiä. Ongelma kait enemmän on siinä, ettei ne aikuiset jaksa opetella kieltä.

ammattiamatööri
Sofia Karppi
Viestit: 404
Liittynyt: Ma Syys 14, 2020 5:03 pm

Re: Helsingin keskustassa liikkuu yli sadan mahdollisesti vaarallisen nuoren joukko

Viesti Kirjoittaja ammattiamatööri »

Taponen taas löydetty selittelemään asiat parhain päin. Kulttuurieroilla ja erilaisella kasvatuksella ei taas ole mitään tekemistä minkään kanssa.
Samanlaisia nuorisojengejä "oirehtii" ympäri Euroopan. Tästä uudesta "kulttuurista" ollaan varoiteltu jo aikoja sitten mutta kuuroille korville on mennyt.

Ja siis jotain pitäis asialle tehdä ja kovalla kädellä. No mitäs tehdään? Tai no mitä tälle enää voi edes tehdä? Ei varmaan yhtään mitään muuta kuin lässyttää paskaa tapostyyliin ja koittaa lakaista asiat maton alle. No toki ne sieltä pinnalle taas pomppaa tulevaisuudessa ei näistä eroon pääse mutta ainakin helsingin poliisilla on aina satukirja takataskussa josta löytää uudet selitykset.

Mutta jos on yhtään mediaa seurannut niin kuluva vuosi taitaa olla aika ennätyksellinen Helsingissä missä uudet rikastusmuodot ovat ottaneet jalansijaa aina poliisin kivityksistä viidakkoveitsiahmedeihin ja autotieampumisiin.

Voin väittää Helsingissä asuvana, että 15 vuotta sitten ei tuolla keskustassa tarvinnut yöaikaankaan juurikaan pelätä. Aina löytyi tietysti känniurpoja ja erään vähemmistön "seurueita" mutta ei näistä koskaan ollut sen kummemmin harmia jos oli puhetaidot hallussa. Nykyisin en kyllä enää ainakaan yksin liikkuisi ilman tukijoukkoja tuolla päin.

Pahinta näissä uusissa tekomuodoissa on se, että tullaan joukolla päälle. Kun katsoo mediasta näitä tapahtumia vaikka vuoden ajalta niin melkein aina toistuu sama kaava. Tullaan yhden päälle tyyliin 5 vs. 1. Aika säälittävää toisaalta. Ei näistä ole mies miestä vastaan tekemään yhtään mitään. Tuoreimpana muistissa nyt tuo kaivohuone ja alepan keissi joissa molemmissa monikulttuurinen kasvatus tuoksuu voimakkaana nenään ja jotka ovat sinällään poikkeuksellisia tekoja tässä yhteiskunnassa.

UusiPrometeus
Jack Taylor
Viestit: 19
Liittynyt: Pe Tammi 27, 2017 12:18 pm

Re: Helsingin keskustassa liikkuu yli sadan mahdollisesti vaarallisen nuoren joukko

Viesti Kirjoittaja UusiPrometeus »

TavanTallaaja kirjoitti:
Ti Marras 10, 2020 9:18 am
UusiPrometeus kirjoitti:
Ti Marras 10, 2020 9:03 am
Kaipaisin yksilönvastuun selkeämpää korostamista. Kun kaikki ongelmat määritellään "koko yhteiskunnan" ongelmiksi, vastuu ja toimijuus ulkoistetaan pois kaikilta niiltä, jotka tässä ovat tehneet huonoja valintoja. Lähinnä näiden lasten vanhemmat.

Missä on nyt se vahva patriarkaalinen kurinpito kun sitä tarvitaan, vai onko liian kova kiire vahtia perheen naisia? Ja mikä siinä on ettei sitä kieltä voida opetella? Ihonväristä huolimatta kielen hallitsemalla pääsis jo todella syvälle yhteiskuntaan. (Tunnen perheitä joissa Suomessa syntyneet 10+vuotiaat lapset eivät puhu tai suostu puhumaan sanaakaan suomea, sairasta) .
Yksilön vastuu tässä kaiketi onkin pettänyt ja yhteiskunnan on siinä vaiheessa jollain tavalla puuttua. Erikoista, ettei lapset muka opettelisi suomea, sillähän saa helposti lisää rinkiä. Ongelma kait enemmän on siinä, ettei ne aikuiset jaksa opetella kieltä.
Niin sitä juuri, että vanhemmat eivät viitsi opetella eivätkä tukea lapsiakaan, joille se opettelu olisi helpompaa. Ihan systemaattista lasten syrjäyttämistä mielestäni.

Tarvittaisiin varmaan enemmän resursseja lastensuojeluun, neuvolaan, sossuihin ja kielikursseille. Ja se ihmeellinen nöyristely kulttuurierojen edessä lopetettava. Samaa tulee vaatia tänne tulevilta kuin täällä asuvilta, ja muualta tulevien kohdalla olisi pidettävänä auki mahdollisuus lakkauttaa oleskelulupa. Oleskeluluvan edellytys tulisi olla jo todella hyvä suomen kieli. Kansalaiseksi natiivitaso. Maassa maan tavalla on mielestäni hieno sanonta.

UusiPrometeus
Jack Taylor
Viestit: 19
Liittynyt: Pe Tammi 27, 2017 12:18 pm

Re: Helsingin keskustassa liikkuu yli sadan mahdollisesti vaarallisen nuoren joukko

Viesti Kirjoittaja UusiPrometeus »

ammattiamatööri kirjoitti:
Ti Marras 10, 2020 9:19 am

Ja siis jotain pitäis asialle tehdä ja kovalla kädellä. No mitäs tehdään? Tai no mitä tälle enää voi edes tehdä? Ei varmaan yhtään mitään muuta kuin lässyttää paskaa tapostyyliin ja koittaa lakaista asiat maton alle. No toki ne sieltä pinnalle taas pomppaa tulevaisuudessa ei näistä eroon pääse mutta ainakin helsingin poliisilla on aina satukirja takataskussa josta löytää uudet selitykset.

Mutta jos on yhtään mediaa seurannut niin kuluva vuosi taitaa olla aika ennätyksellinen Helsingissä missä uudet rikastusmuodot ovat ottaneet jalansijaa aina poliisin kivityksistä viidakkoveitsiahmedeihin ja autotieampumisiin.

Voin väittää Helsingissä asuvana, että 15 vuotta sitten ei tuolla keskustassa tarvinnut yöaikaankaan juurikaan pelätä. Aina löytyi tietysti känniurpoja ja erään vähemmistön "seurueita" mutta ei näistä koskaan ollut sen kummemmin harmia jos oli puhetaidot hallussa. Nykyisin en kyllä enää ainakaan yksin liikkuisi ilman tukijoukkoja tuolla päin.
Lainausta lyhennetty. Kuluvana vuonna lapset ovat olleet liikaa kotonaan ja liian vähän koulussa koronarajoitusten takia. Kertoo siitä etteivät nämä perheet kykene huolehtimaan omistaan, ja toisaalta siitä että koulussakäynti on yhteiskunnallisesti uskomattoman tärkeää. Suhtaudun ristiriitaisesti oppivelvollisuuden pidentämiseen, mutta ehkä se on näiden valvonnan kannalta hyvä asia.

Onko nykyään vielä käytössä ns tarkkailuluokkia kiusaajille ja häiriintyneille?

Vastaa Viestiin