Helsinki, Koskela: 16-vuotias poika murhattu

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Huuhka
Alokas
Viestit: 9
Liittynyt: La Helmi 13, 2021 6:54 pm

Re: Helsinki, Koskela: 16-vuotias poika murhattu

Viesti Kirjoittaja Huuhka »

maxi kirjoitti:
Su Maalis 28, 2021 6:01 pm
Mietin eniten nyt sitä miksi tässä ketjussa keskustelu on mennyt kovin piikikkääseen suuntaan.Jotkut alati piikittelevät toisten mielipiteille ja käyvät kuumana tämän Koskelan aiheen tiimoilta.
En usko että se on kenenkään alkuperäinen tarkoitus, koska tuossa on sitten lyhyt matka siihen käsirysyä vastaavaan toisten mollaamiseen ja haukkumiseen joka lähentelee käytöksellään ala-arvoista tapaa.
Monet ottaa kantaa väkivallantekoihin Koskelan aiheesta, mutta samalla unohtavat nettipiikittelyn olevan hyvin lähellä kielellistä väkivaltaa ja sitähän me kaikki vastustamme...kai...
Kiitos tästä, välillä turhauttavaa kun keskustelu luisuu ihan mahdottomaksi. Mukava huomata etten ole ajatuksen kanssa yksin :wink:
Fuck this Wold, I'm goin to Wonderland.

maxi
Roger Murtaugh
Viestit: 875
Liittynyt: La Loka 14, 2017 8:52 am
Paikkakunta: Joulupukin maa

Re: Helsinki, Koskela: 16-vuotias poika murhattu

Viesti Kirjoittaja maxi »

Pahasaapalkkansa kirjoitti:
Ma Maalis 29, 2021 9:02 am
maxi kirjoitti:
Ma Maalis 29, 2021 7:26 am
Kyllä uhrista voi keskustella. Teko ei ollut uhrin syy, mutta tekoon johtaneista syistä voi myös keskustella ja siihen liittyy uhri henkilönä millainen hän oli mahdollisesti.

Itse olen käsittänyt, että uhri hakeutui murhaajiensa seuraan koska hänellä oli tarve saada heidän kautta päihteitä. Hän oli tottunut niitä käyttämään näiden seurassa ja nämä tiesivät hankinta kanavat. Atso ei ollut erityisen ulospäin suuntautunut eikä esimerkiksi halunnut lähteä viinan hakumatkalle tuona iltana vaan sen suorittivat toiset.
Hän käytti kuulustelujen pohjalta tiedettynä etupäässä viinaa mikä on harvinaista tuon ikäiselle. Ilmeisesti hän halusi nopeampi vaikutteista turruttavampaa ainetta sisäisen pahanolonsa vuoksi.
Hänellä ei ollut ketään muita jotka olisivat sitä hänelle hankkineet ja tietynlainen koukkuuntuminen tässä oli kyseessä sekä kaveripiirin osalta että päihteiden osalta.
Itselleni on jäänyt käsitys että murhaajat päättivät mitä Atso "haluaa" juoda, hänellehän pakkojuotettiin viimeisenä iltanakin väkevää viinaa. Ja sellainenkin käsitys on lukemastani jäänyt että Atso ei ensinnäkään olisi halunnut murhaajien seuraan hakeutua eikä mennä edes kouluun vaan olisi ollut vain kotona koska häntä kiusattiin. Siksi hän joutui lastensuojelun asiakkaaksi kun aikuiset eivät ymmärtäneet mistä kaikki johtui. Voi olla että on murhaajien seuraankin liittynyt pelkästään pelon vuoksi eikä siksi ole uskaltanut olla tulematta kun on käsketty tulla. Sekin kertoo jotain että kun häntä on aiottu lyödä niin on pyytänyt vain ettei lyötäisi kovaa.
Vaikka nämä sadistimurhaajat ovat olleet tunnettuja muiden kiusaajia niin lopullisen syyn pään täydelliseen sekoamiseen ovat huumeet ja alkoholi aiheuttaneet jolloin viimeinenkin kontrolli on hävinnyt. On todella huolestuttavaa miten peruskouluikäiset jo tuhraavaat kaikkien mahdollisten päihteiden kanssa.
Voi olla noinkin.
Itse kuitenkin kallistun enempi siihen vapaaehtoiseen tissutteluun ja kukan polttoon. Vaikea sanoa miten kauan tuota pössyttelyä on kestänyt ehkä vuosia kun Veetin kanssa on ollut jonkinasteista yhdessä toimintaa ja Veeti oli aloittanut tuon pössyttelyn jo 13 vuotiaana kakkapyllynä.
Tuo oma arvio perustuu siihen että Atso olisi saatu koukkuun noista aineista eli hänelle on niitä hankittu ja ensin yhdessä pämpätty kunnes jossain vaiheessa häntä on alettu hakkailemaan ja kun siitä on tullut tapa niin yhä enenevässä määrin noin on toimittu.
Atso ei lienee ole heti ollut pahoinpitelyn kohteena vaan jotenkin hänet on ensin pitänyt saada ”rinkiin” mukaan ja sen jälkeen kun on ollut mukana toiminta häntä kohtaan on muuttunut. Voisi luulla, että jos heti alunpitäenkin ensimmäisestä kerrasta olisi tullut rajusti turpiin olisi pitänyt selkeän hajuraon noihin.
Elämä on laiffii

Hermione
Vic Mackey
Viestit: 1980
Liittynyt: Ma Kesä 22, 2020 6:38 pm

Re: Helsinki, Koskela: 16-vuotias poika murhattu

Viesti Kirjoittaja Hermione »

Tämä keskustelu on ollut jo monta sivullista kuvottavilla raiteilla, keskittyen spekulointiin uhrin ominaisuuksista ja muusta murhaan täysin liittymättömästä.

Kommentoin joskus kymmeniä sivuja taaksepäin, että toivon tästä murhasta seuraavan jotain hyvääkin. Koulukiusaaminen saatetaan lisätä rikoslakiin, mikä tulisi velvoittamaan lasten ja nuorten parissa työskentelevät aikuiset puuttumaan kiusaamiseen. Lastensuojelun toiminta ja resurssit sekä viranomaisyhteistyö ovat myös nousseet keskusteluun.

Ja sitten tämä, minkälaiset lapset ja nuoret ovat suurimmassa vaarassa päätyä kiusattavaksi. Autismin kirjo jossain muodossa esiintyy n. 1 % väestöstä ja ominaisuus on periytyvä joten sen olemassa olo on vain hyväksyttävä. Koska autismin kirjo tuottaa haasteita sosiaalisiin taitoihin ja mm. toisten ihmisten "lukemiseen", ovat autismin kirjolaiset valtaväestöä suuremmassa vaarassa joutua kiusatuksi tai muutoin vieroksutuksi. Tämän vuoksi autismin kirjo on syytä tunnistaa jo varhain, että saadaan tuettua sosiaalisten taitojen opettelua sekä autismin kirjolaisten vahvuuksien hyödyntämistä. Autismin kirjon omaavat lienevät aika tyypillisesti keskimääräisellä tai korkealla älykkyydellä varustettuja ja heillä on taipumus erityisiin mielenkiinnon kohteisiin, ja tätä myöten erinomaiset mahdollisuudet menestyä elämässä hyvin, kun siihen heille mahdollisuus suodaan eikä lyödä itsetuntoa ja mielenterveyttä maanrakoon jo ensimmäisten elinvuosien aikana.
Kirjaviisas loitsumestari

VastarannanKiiski
Jane Marple
Viestit: 1062
Liittynyt: La Helmi 08, 2020 6:24 pm

Re: Helsinki, Koskela: 16-vuotias poika murhattu

Viesti Kirjoittaja VastarannanKiiski »

maxi kirjoitti:
Ma Maalis 29, 2021 9:34 am

Atso ei lienee ole heti ollut pahoinpitelyn kohteena vaan jotenkin hänet on ensin pitänyt saada ”rinkiin” mukaan ja sen jälkeen kun on ollut mukana toiminta häntä kohtaan on muuttunut. Voisi luulla, että jos heti alunpitäenkin ensimmäisestä kerrasta olisi tullut rajusti turpiin olisi pitänyt selkeän hajuraon noihin.
Heikki, Veeti ja Atso ovat tunteneet toisensa jo päiväkodista ja ilmeisesti kiusaaminen on alkanut jo siellä. Ainakin osa perheistä on tuntenut toisensa ja Atson isä sanoi heidän hoitaneenkin lapsena toista tai molempia murhaajia. Isä on myös kannustanut Atsoa "kavereidensa" seuraan varmaankin halunaan autaa masennuksesta kärsivää poikaa, ettei täm täysin eristäydy. Isä vaan ei ole tiennyt kaverisuhteen laatua ja eikö ole selvää, että tilanteen jatkuessa vuosia, Atson on ollut aina vaan vaikeampaa kertoa miten asiat todella ovat? Kirjoitin aiemminkin, että hän on varmaan hävennyt ihan samoin kuin hakkaavan ihmisen puoliso häpeää.. Se on normaalia lähisuhdeväkivallan dynamiikkaa. Tekijä usein tarjoaa väliin hiukan jotain hyvää, joka saa uskomaan muutokseen.. että kunhan vain jotenkin osaan olla niinkuin hän toivoo, väkivalta loppuu ja sitä hyvää (tässä tapauksessa ystävyyttä) on sitten koko ajan. Uhri uskoo, että vika on hänessä ja kunhan hän osaa olla oikein, häntä ei tarvitse rankaista ja kaikki on hyvin.

Missä vaiheessa Atso olisi edes oppinut normaalien ihmissuhteiden pelisäännöt ja sen, ettei hänelle saa tehdä mitä tahansa, kun tilanne on ollut sellaisenaan hänelle "normaali"? Pitkäkestoinen henkinen väkivalta murtaa aikuisenkin uhrin, miten kuvittelette, että lapsen henkisen kehityksen käy, jos hän kokee sitä pikku-natiaisesta saakka? Jos hakkaavan juopon vaimolle on usein vaikeaa lähteä, miten ihmeessä teinin kuvitellaan kykenevän irrottatumaan itselleen vahingollisista ihmissuhteista ilman apua ja tukea?

Murha-iltana Atsoa pakkojuotettiin. Toki hän on voinut aiemmin haluta kokeilla päihteitä itsekin. Ihan normaaleissakin teiniporukoissa on aikamoinen sosiaalinen paine toimia niinkuin muutkin, vetää tupakkaa, alkoholia ym. Tässä "kaveriporukassa" on ollut vielä lisänä tuo Atson täysin alisteinen asema.

Hermionen kanssa olen samoilla linjoilla. Autismin kirjon ihmiset ovat usein erittäin lahjakkaita jollakin alueella, josta he ovat kiinnostuneita. Atsokin oli tunnollinen ja menestyi koulussa hyvin. Jos hän olisi saanut apua ajoissa, hän olisi pärjännyt elämässä ja työelämässäkin. Tunne itsekin pari vanhanaikaisen asperger-diagnoosin saaneita ja he ovat omalla alallaan arvostettuja asiantuntijoita ja työntekijöitä, vakkakin sosiaalisissa suhteissa ongelmia välillä on. Oleellista olisi suojella näitä ja muita herkempiä ja puolustuskyvyttömämpiä ihmisiä ajoissa. Hyvän alun jälkeen elämä kyllä sujuu. Nämä erityispiirteet ovta usein ihmiselle myös lahja, jos muut ihmiset vaan kykenevät hyväksymään erilaiset ihmiset.

Nyt arvot palvelevat ihan liikaa päällekäyviä, voimakkaita ja itseään esille tuovia huomionhakuisia ihmisiä kuin hiljaisempia ja vetäytyvämpiä. Se on sääli, koska paljon taitoa ja lahjakkuuttaa menee hukkaan. Kaikkia piirteitä ei tarvitse diagnosoida, mutta järjestelmä valitettavasti toimii niin, että vasta joku diagnoosi oikeuttaa apuun ja tukeen ja korvauksiin. Vertautuu vaikkapa työkyvyttömyyseläkkeeseen; vaikka olisit vaikkapa selkävaivojen takia liki liikuntakyvytön, eläkepaperia, etkä toimeentulon mahdollistavaa eläkettä saa, jos eläkkeeseen oikeuttavaa diagnoosia et saa. Tai lääkekorvauksia.
Viimeksi muokannut VastarannanKiiski, Ma Maalis 29, 2021 10:06 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

lukutoukka
Theo Kojak
Viestit: 1186
Liittynyt: Ma Huhti 06, 2009 3:02 pm

Re: Helsinki, Koskela: 16-vuotias poika murhattu

Viesti Kirjoittaja lukutoukka »

Pidän edelleen yhtenä tekijänä poikien ikätoveruutta, miksi uhri on ehkä hakeutunut seuraan. Nuorena ihminen on erilainen kuin esim. keski-iässä. Nuoret ovat eri tavalla rohkeita ja toisinaan jopa uhkarohkeita tähän ikäänsä liittyvänä asiana. Nykyisin on annettu näitä auton ajolupia alle 18-vuotiaille, mutta sillä on ollut seuraamuksia liikenneonnettomuuksien suhteen, joita nuoret ovat aiheuttaneet.

En tosin ole ihan varma, kuinka vapaaehtoisesti uhri on aina liittynyt näiden kavereidensa seuraan tai onko heillä ollut jonkinlainen asia, jolla he ovat voineet kiristää uhria tulemaan luokseen halutessaan niin.

Hermione
Vic Mackey
Viestit: 1980
Liittynyt: Ma Kesä 22, 2020 6:38 pm

Re: Helsinki, Koskela: 16-vuotias poika murhattu

Viesti Kirjoittaja Hermione »

VastarannanKiiski kirjoitti:
Ma Maalis 29, 2021 9:49 am

Missä vaiheessa Atso olisi edes oppinut normaalien ihmissuhteiden pelisäännöt ja sen, ettei hänelle saa tehdä mitä tahansa, kun tilanne on ollut sellaisenaan hänelle "normaali"? Pitkäkestoinen henkinen väkivalta murtaa aikuisenkin uhrin, miten kuvittelette, että lapsen henkisen kehityksen käy, jos hän kokee sitä pikku-natiaisesta saakka? Jos hakkaavan juopon vaimolle on usein vaikeaa lähteä, miten ihmeessä teinin kuvitellaan kykenevän irrottatumaan itselleen vahingollisista ihmissuhteista ilman apua ja tukea?

Murha-iltana Atsoa pakkojuotettiin. Toki hän on voinut haluta kokeilla päihteitä itsekin. Ihan normaaleissakin teiniporukoissa on aikamoinen sosiaalinen paine toimia niinkuin muutkin, vetää tupakkaa, alkoholia ym. Tässä "kaveriporukassa" on ollut vielä lisänä tuo Atson täysin alisteinen asema.
Olen alkanut pohtimaan tuota kiusaamisen dynamiikkaa tämän murhasta nousseen keskustelun myötä. Haluan jakaa pienen tilanteen jonka näin tämän vuoden puolella eräässä ostoskeskuksessa. Siellä oli joukko poikia viettämässä aikaa. Yhdellä oli sipsipussi josta tarjosi muille. Yhden kohdalla pudotti sipsit lattialle ja koko porukka ryhtyi naureskellen kannustamaan kyseistä poikaa syömään ne lattialta. Minulle valkeni, millainen henkilödynamiikka tuossa kaveriporukassa oli.

Olin juuri siirtymässä täyteen ladatun ostoskärryn kanssa liukuhihnalle alas parkkihalliin kun tämä tapahtui vain muutaman metrin päässä ja mielessä kävi, olisiko tilanteeseen ollut syytä puuttua vai ei. En puuttunut. Asia jäi vaivaamaan, sillä Atso on minunkin mielessäni tämän tästä.
Kirjaviisas loitsumestari

VastarannanKiiski
Jane Marple
Viestit: 1062
Liittynyt: La Helmi 08, 2020 6:24 pm

Re: Helsinki, Koskela: 16-vuotias poika murhattu

Viesti Kirjoittaja VastarannanKiiski »

Hermione kirjoitti:
Ma Maalis 29, 2021 10:02 am
VastarannanKiiski kirjoitti:
Ma Maalis 29, 2021 9:49 am

Missä vaiheessa Atso olisi edes oppinut normaalien ihmissuhteiden pelisäännöt ja sen, ettei hänelle saa tehdä mitä tahansa, kun tilanne on ollut sellaisenaan hänelle "normaali"? Pitkäkestoinen henkinen väkivalta murtaa aikuisenkin uhrin, miten kuvittelette, että lapsen henkisen kehityksen käy, jos hän kokee sitä pikku-natiaisesta saakka? Jos hakkaavan juopon vaimolle on usein vaikeaa lähteä, miten ihmeessä teinin kuvitellaan kykenevän irrottatumaan itselleen vahingollisista ihmissuhteista ilman apua ja tukea?

Murha-iltana Atsoa pakkojuotettiin. Toki hän on voinut haluta kokeilla päihteitä itsekin. Ihan normaaleissakin teiniporukoissa on aikamoinen sosiaalinen paine toimia niinkuin muutkin, vetää tupakkaa, alkoholia ym. Tässä "kaveriporukassa" on ollut vielä lisänä tuo Atson täysin alisteinen asema.
Olen alkanut pohtimaan tuota kiusaamisen dynamiikkaa tämän murhasta nousseen keskustelun myötä. Haluan jakaa pienen tilanteen jonka näin tämän vuoden puolella eräässä ostoskeskuksessa. Siellä oli joukko poikia viettämässä aikaa. Yhdellä oli sipsipussi josta tarjosi muille. Yhden kohdalla pudotti sipsit lattialle ja koko porukka ryhtyi naureskellen kannustamaan kyseistä poikaa syömään ne lattialta. Minulle valkeni, millainen henkilödynamiikka tuossa kaveriporukassa oli.

Olin juuri siirtymässä täyteen ladatun ostoskärryn kanssa liukuhihnalle alas parkkihalliin kun tämä tapahtui vain muutaman metrin päässä ja mielessä kävi, olisiko tilanteeseen ollut syytä puuttua vai ei. En puuttunut. Asia jäi vaivaamaan, sillä Atso on minunkin mielessäni tämän tästä.
Kiusaaminen tai oikeammin henkinen väkivalta on niin salakavalaa muodostuessaan pienistä teoista, jotak toisuvat ja toistuvat. Joku aikuinen näkee yhden ja ajattelee, että se on aika pientä. Toinen näkee toisen, sama juttu. Kokonaisuudesta ei muodostu kenellekään todellista kuvaa. Ei siitä millaista sosiaalista stressiä ja epävarmuutta uhri tuntee käytännössä koko ajan. Kiusaajat ovta myös taitavia iskemään hieman salassakin.

Näin vähän vastaavan tapauksen niinikään kauppakeskuksessa. Teiniporukka notkui siellä ja porukan kukkoppoika piti showtaan ihailtuna keskipisteenä. Joku vähän pulskempi tyttö vei hetkeksi häneltä tuon roolin esitellessään jotain puhelimestaan. Kun porukka lähti valumaan poispäin, kukkopoika sähähti tälle tytölle "vitun läski". Tyttö punastui ja jättäytyi kävelemään porukan viimeisenä. Hänet oli palautettu paikalleen.

Ryhmädynamiikkaa ja vallankäyttö olisi syytä tutkia enemmän ja soveltaa tuloksia koulumaailmaan. Näihin pitäisi pystyä puuttumaan hyvin varhain.

lukutoukka
Theo Kojak
Viestit: 1186
Liittynyt: Ma Huhti 06, 2009 3:02 pm

Re: Helsinki, Koskela: 16-vuotias poika murhattu

Viesti Kirjoittaja lukutoukka »

VastarannanKiiski kirjoitti:
Ma Maalis 29, 2021 10:17 am
---

Kiusaaminen tai oikeammin henkinen väkivalta on niin salakavalaa muodostuessaan pienistä teoista, jotak toisuvat ja toistuvat. Joku aikuinen näkee yhden ja ajattelee, että se on aika pientä. Toinen näkee toisen, sama juttu. Kokonaisuudesta ei muodostu kenellekään todellista kuvaa. Ei siitä millaista sosiaalista stressiä ja epävarmuutta uhri tuntee käytännössä koko ajan. Kiusaajat ovta myös taitavia iskemään hieman salassakin.

Näin vähän vastaavan tapauksen niinikään kauppakeskuksessa. Teiniporukka notkui siellä ja porukan kukkoppoika piti showtaan ihailtuna keskipisteenä. Joku vähän pulskempi tyttö vei hetkeksi häneltä tuon roolin esitellessään jotain puhelimestaan. Kun porukka lähti valumaan poispäin, kukkopoika sähähti tälle tytölle "vitun läski". Tyttö punastui ja jättäytyi kävelemään porukan viimeisenä. Hänet oli palautettu paikalleen.

Ryhmädynamiikkaa ja vallankäyttö olisi syytä tutkia enemmän ja soveltaa tuloksia koulumaailmaan. Näihin pitäisi pystyä puuttumaan hyvin varhain.
Koulumaailma on ryhmädynamiikan ja vallankäytön peruspilareita. Se koskee myös henkilökuntaa. Jokaisen pitäisi joskus saada kuulla opettajainhuoneen välituntikeskustelua ja seurata ryhmädynamiikkaa opettajien keskinäisissä tilaisuuksissa. 8)

maxi
Roger Murtaugh
Viestit: 875
Liittynyt: La Loka 14, 2017 8:52 am
Paikkakunta: Joulupukin maa

Re: Helsinki, Koskela: 16-vuotias poika murhattu

Viesti Kirjoittaja maxi »

Hermione kirjoitti:
Ma Maalis 29, 2021 9:43 am
Tämä keskustelu on ollut jo monta sivullista kuvottavilla raiteilla, keskittyen spekulointiin uhrin ominaisuuksista ja muusta murhaan täysin liittymättömästä.
Se että uhrin ominaisuuksia spekuloidaan ei pitäisi olla mitenkään kuvottavaa. Kyse on siitä että uhrin ominaisuudet liittyy murhaan hänet oli helppo alistaa ottamaan vastaan se mitä annettiin.
Oletetaan, että uhrin on kokonsa puolesta huomattavasti fyysisiltä ominaisuuksiltaan vahvempi kuin murhan tekijät, mutta henkiseltä olemukseltaan kiltimpi, sivistyneempi, muut huomioiva...ei tällainen henkilö nouse vastarintaan.
Vastarintaan nousee henkilö joka on henkiseltä ominaisuuksiltaan dominoiva, agressiivinen, kuten nämä murhantekijät huolimatta siitä että olivat fyysisiltä ominaisuuksiltaan uhria heikompia.

Uhri on kuollut ja häntä kunnioitetaan, mutta se ei tarkoita sitä etteikö syitä voi pohtia ja saada selkeytettyä asiaan johtaneita juonteita.
Pelkkien kiusaamisjuttujen pois kitkeminen ei ikinä onnistu ellei mahdollisia uhreja tunnisteta jo etukäteen.

Olkoon uhri millainen hyvänsä ja tehköön mitä hyvänsä elämänsä aikana niin kiusaamiset ja tällaiset väkivallanteot on ehdottomasti tuomittava.
Viimeksi muokannut maxi, Ma Maalis 29, 2021 11:25 am. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Elämä on laiffii

Hermione
Vic Mackey
Viestit: 1980
Liittynyt: Ma Kesä 22, 2020 6:38 pm

Re: Helsinki, Koskela: 16-vuotias poika murhattu

Viesti Kirjoittaja Hermione »

lukutoukka kirjoitti:
Ma Maalis 29, 2021 11:09 am

Koulumaailma on ryhmädynamiikan ja vallankäytön peruspilareita. Se koskee myös henkilökuntaa. Jokaisen pitäisi joskus saada kuulla opettajainhuoneen välituntikeskustelua ja seurata ryhmädynamiikkaa opettajien keskinäisissä tilaisuuksissa. 8)
Oma subjektiivinen havaintoni on, että kiusaajatytöt päätyvät pedagogian pariin työskentelemään. Onneksi kaikki sivistystoimen pariin suuntaavat eivät kuitenkaan ole kiusaajatyyppejä.

Atson koulussa rehotti/rehottaa niin työpaikkakiusaaminen kuin koulukiusaaminenkin. Sellaista ei missään tapauksessa saa hyväksyä.
Kirjaviisas loitsumestari

maxi
Roger Murtaugh
Viestit: 875
Liittynyt: La Loka 14, 2017 8:52 am
Paikkakunta: Joulupukin maa

Re: Helsinki, Koskela: 16-vuotias poika murhattu

Viesti Kirjoittaja maxi »

Hermione kirjoitti:
Ma Maalis 29, 2021 11:19 am
lukutoukka kirjoitti:
Ma Maalis 29, 2021 11:09 am

Koulumaailma on ryhmädynamiikan ja vallankäytön peruspilareita. Se koskee myös henkilökuntaa. Jokaisen pitäisi joskus saada kuulla opettajainhuoneen välituntikeskustelua ja seurata ryhmädynamiikkaa opettajien keskinäisissä tilaisuuksissa. 8)
Oma subjektiivinen havaintoni on, että kiusaajatytöt päätyvät pedagogian pariin työskentelemään. Onneksi kaikki sivistystoimen pariin suuntaavat eivät kuitenkaan ole kiusaajatyyppejä.

Atson koulussa rehotti/rehottaa niin työpaikkakiusaaminen kuin koulukiusaaminenkin. Sellaista ei missään tapauksessa saa hyväksyä.
Työpaikkahaastatteluissa näitä yritetään mahdollisuuksien mukaan karsia. Hyvä palkka houkuttaa alalle kaikenlaista sakkia joista paljon myös epäkelpoja.

Satojen haastattelujen suorittajana näin rohkenen sanoa.
Elämä on laiffii

Avatar
Kaketus
Nikke Knakkertton
Viestit: 162
Liittynyt: Su Elo 01, 2010 9:11 pm

Re: Helsinki, Koskela: 16-vuotias poika murhattu

Viesti Kirjoittaja Kaketus »

Uhrin ominaisuuksilla spekulointi on turhaa,hänellä on kuitenkin samanlainen oikeus elämään Suomen lain edessä kuin muillakin.Olisi tervettä kunnioittaa edesmennyttä.Jos ei tätä uhria olisi saatu houkuteltua ansaan,olisi kuvailtu spurgu ollut mahdollinen toinen kohde.
Mieluummin keskusteltaisiin siitä millaisia diagnooseja näillä näinkin hirvittävän rikoksenn tehneillä voisi olla.Onko ainoastaan kannabis pehmittänyt jo aivot vai onko jotain muitakin syitä ,sosiopaatin tai psykopaatin piirteitä.

Avatar
poikani
Watson itse
Viestit: 5801
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Helsinki, Koskela: 16-vuotias poika murhattu

Viesti Kirjoittaja poikani »

Kaketus kirjoitti:
Ma Maalis 29, 2021 12:17 pm
Uhrin ominaisuuksilla spekulointi on turhaa,
Ei tietenkään ole.
Kaketus kirjoitti:
Ma Maalis 29, 2021 12:17 pm
hänellä on kuitenkin samanlainen oikeus elämään Suomen lain edessä kuin muillakin.
Ja tällä on edeltävän kanssa tekemistä...?
????? ?? ??????.

Kynneppää
Alibin satunnaislukija
Viestit: 59
Liittynyt: Pe Tammi 01, 2021 10:44 pm

Re: Helsinki, Koskela: 16-vuotias poika murhattu

Viesti Kirjoittaja Kynneppää »

Hermione kirjoitti:
Ma Maalis 29, 2021 9:43 am
Tämä keskustelu on ollut jo monta sivullista kuvottavilla raiteilla, keskittyen spekulointiin uhrin ominaisuuksista ja muusta murhaan täysin liittymättömästä.

Kommentoin joskus kymmeniä sivuja taaksepäin, että toivon tästä murhasta seuraavan jotain hyvääkin. Koulukiusaaminen saatetaan lisätä rikoslakiin, mikä tulisi velvoittamaan lasten ja nuorten parissa työskentelevät aikuiset puuttumaan kiusaamiseen. Lastensuojelun toiminta ja resurssit sekä viranomaisyhteistyö ovat myös nousseet keskusteluun.

Ja sitten tämä, minkälaiset lapset ja nuoret ovat suurimmassa vaarassa päätyä kiusattavaksi. Autismin kirjo jossain muodossa esiintyy n. 1 % väestöstä ja ominaisuus on periytyvä joten sen olemassa olo on vain hyväksyttävä. Koska autismin kirjo tuottaa haasteita sosiaalisiin taitoihin ja mm. toisten ihmisten "lukemiseen", ovat autismin kirjolaiset valtaväestöä suuremmassa vaarassa joutua kiusatuksi tai muutoin vieroksutuksi. Tämän vuoksi autismin kirjo on syytä tunnistaa jo varhain, että saadaan tuettua sosiaalisten taitojen opettelua sekä autismin kirjolaisten vahvuuksien hyödyntämistä. Autismin kirjon omaavat lienevät aika tyypillisesti keskimääräisellä tai korkealla älykkyydellä varustettuja ja heillä on taipumus erityisiin mielenkiinnon kohteisiin, ja tätä myöten erinomaiset mahdollisuudet menestyä elämässä hyvin, kun siihen heille mahdollisuus suodaan eikä lyödä itsetuntoa ja mielenterveyttä maanrakoon jo ensimmäisten elinvuosien aikana.
Oli virhe poistaa erityisluokat ja integroida erityistä tukea tarvitsevat lapset ja nuoret tavallisiin luokkiin. Tuen piti seurata perässä. Ei seurannut. Kunnat säästävät ja erityisopettajista on pulaa. Vaikka olisi miten ammattitaitoinen opettaja tahansa, hän on pulassa yli 25 opiskelijan ryhmän kanssa, kun joukossa on erityistä tukea tarvitsevia lapsia.
Luokan työrauha ja jopa turvallisuus vaarantuu jo yhden ADHD-riehujan takia, saati että tällaisia saattaa ryhmässä olla monta. Kaikki aika menee ylienergisten hillitsemiseen. Siinä jäävät huomioimatta itseensä vajoavat ADD-nuoret, autisminkirjolaiset, masentuneet tai perheolojen takia yönsä taas kerran valvomaan joutuneet päihdeperheiden lapset.
Ei jää aikaa eikä voimavaroja perehtyä kunkin lapsen yksilöllisiin tarpeisiin. Jo nyt peruskoulusta tulee nuoria, jotka eivät pärjää ammattiopinnoissa. Ei osata kunnolla lukea eikä kirjoittaa, sanavarastosta puuttuvat vasara ja ruuvimeisseli, harakasta ja kuusesta puhumattakaan. Vaatimattominkaan päässälasku ei suju ilman kännykkää. Harmillisinta koulutyön kannalta on, että ei osata seurata ohjeita. Ei ole yhteistyötaitoja eikä ryhmässä olemisen taitoja. Ei ymmärretä toisten eikä omia rajoja. Moni nuori on jo aikoja sitten menettänyt luottamuksensa aikuisiin.
Olen kohdannut ammattiopinnoissa nuoria, jotka eivät ymmärrä analogista kelloa eivätkä käsitä kartan ideaa. Muutama ei ole osannut solmia kengännauhoja itse. Voisin jatkaa listaa pitkälle.
Yhteiskunta on säästänyt lasten kustannuksella. Sellainen kostautuu aina.

lukutoukka
Theo Kojak
Viestit: 1186
Liittynyt: Ma Huhti 06, 2009 3:02 pm

Re: Helsinki, Koskela: 16-vuotias poika murhattu

Viesti Kirjoittaja lukutoukka »

Kaketus kirjoitti:
Ma Maalis 29, 2021 12:17 pm
Uhrin ominaisuuksilla spekulointi on turhaa,hänellä on kuitenkin samanlainen oikeus elämään Suomen lain edessä kuin muillakin.Olisi tervettä kunnioittaa edesmennyttä.Jos ei tätä uhria olisi saatu houkuteltua ansaan,olisi kuvailtu spurgu ollut mahdollinen toinen kohde.
Mieluummin keskusteltaisiin siitä millaisia diagnooseja näillä näinkin hirvittävän rikoksenn tehneillä voisi olla.Onko ainoastaan kannabis pehmittänyt jo aivot vai onko jotain muitakin syitä ,sosiopaatin tai psykopaatin piirteitä.
Riippumatta millaisia ominaisuuksia uhrilla on, tietynlaiset ihmistyypit kykenevät rakentamaan tilaisuuksia vahingoittaa uhria. Teräsmies tietysti on poikkeus.

Tässäkin tapauksessa oli hankittu parivaljakon lisäksi vielä ainakin pari tyyppiä tilanteen rakentamiseksi. Kyseessä on vähintäin kuukausien ellei vuosien toiminta uhrin ansoittamiseen.

Vastaa Viestiin