Virkavapaalla oleva poliisi poseerasi Lapuan liikkeen väreissä - joutui tutkinnan kohteeksi

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Avatar
Säde-Sisko
Hetty Wainthropp
Viestit: 480
Liittynyt: Ke Kesä 03, 2020 4:50 pm

Virkavapaalla oleva poliisi poseerasi Lapuan liikkeen väreissä - joutui tutkinnan kohteeksi

Viesti Kirjoittaja Säde-Sisko »

Virkavapaalla oleva poliisi poseerasi somessa kirves kädessä Lapuan liikkeen tunnusväreissä – Pohjanmaan poliisi selvittää tapausta

JULKAISTU 11.01.2021 16:03
Poliisin arvolle sopimaton toiminta voi johtaa varoitukseen tai jopa viraltapanoon. Pohjanmaan poliisissa selvitetään paikallisen poliitikko-poliisin toimia.

Asia nousi tapetille sen jälkeen, kun Seinäjoen kunnanvaltuutettu ja virkavapaalla oleva poliisi Piia Kattelus-Kilpeläinen (ps.) tviittasi vuodenvaihteessa itsestään kuvan, jonka yhteydessä oli oikeistoradikaaliin Lapuan liikkeeseen viittaava teksti.

Kuvassa kirvestä käsissään pitelevä Kattelus-Kilpeläinen on pukeutunut Lapuan liikkeestä tunnettuun ja äärioikeistoon miellettyyn väriyhdistelmään: Siniseen ja mustaan.

Päivityksessä on viittaus sanomalehti Ilkka-Pohjalaisessa julkaistuun Markku Mantilan kolumniin.

– Maan tila -kolumni: Tulevana vuonna perussuomalaisuudesta tulee niin trendikästä, että lapuanliikkeen väreissä voi nauttia Bulevardilla maitokahvit ilman mellakkaa, Kattelus-Kilpeläisen päivityksessä lukee.

Kuva on aito, ja se löytyy myös poliitikon kotisivun mediaosiosta. Twitter-tili on Kattelus-Kilpeläisen virallinen Twitter -tili.

Piia Kattelus-Kilpeläinen kommentoi kuva-asiaa MTV Uutisille ja kertoo, että kuva on otettu vuosia sitten.

– Sanotaanko näin, että ilmeisesti yhteiskunnassa ei ole mitään oikeita ongelmia, kun tällaiseen puututaan. Kuva on otettu joulukuussa 2017 Ylihärmän Kankaankylässä, Irti EU:n kahleista -teemalla. Koska oli talvi, minulla oli villapaita päällä. Olen ostanut sen Lapualta museokaupasta, koska olen halunnut tukea kotimaista käsityötä, hän sanoo.

– Sininen ja musta liittyvät yhtä paljon politiikkaan kuin vaikkapa joulupukin punainen nuttu. On naurettavaa, että 2020-luvulla aletaan kriminalisoimaan värejä tai vaatteita. Lempivärini ovat sininen ja musta.

Tällaisia kuvia löytyy poliitiikkona toimivan ja poliisina työskentelevän Piia Kattelus-Kilpeläisen kotisivujen mediaosiosta sekä sosiaalisesta mediasta.

Säännöt pätevät virkavapaallakin
Tapaus on otettu käsittelyyn Pohjanmaan poliisin oikeusyksikössä. Kattelus-Kilpeläinen on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri ja poliisi.

Hän on työskennellyt Pohjanmaan poliisin rikososastolla ja on tällä hetkellä virkavapaalla.

– Kattelus-Kilpeläisen tapauksessa Lapuan liikkeeseen viittaaminen tuli lähinnä pukeutumisen kautta. Nämä vapaa-aikana tapahtuvat asiat ovat sellaisia, että jos niitä ruvetaan arvioimaan, oikeusyksikkö on se, joka vetää johtopäätöksiä, sanoo apulaispoliisipäällikkö Kari Keski-Opas.

– Minun päätäntävaltani koskee sitä, onko virkatoimet suoritettu niin kuin ne pitää tai onko virkatehtävissä tehty jotakin sellaista, mitä ei saa tehdä. Siitä tässä ei käsittääkseni ole kyse. Virkamiesoikeudellisia toimenpiteitä voidaan tietysti kohdistaa myös virkavapaalla olevaan, sillä hän on edelleen kuitenkin poliisivirassa, Keski-Opas jatkaa.

Hän muistuttaa, että poliisilta edellytetään korrektia käytöstä myös vapaa-aikana.

– Poliisilla on sellaisia säädöksiä poliisilaissa, mitkä rajoittavat tietyllä tavalla myöskin vapaa-ajan toimintaa tai käyttäytymistä. Näissä tapauksissa täytyy ajatella sitä, onko sillä vaikutusta viranhoitoon. Eli voiko esimerkiksi poliisivirassa olevan puolueettomuus tai muu vaarantua tätä kautta. Ne ovat aina tapauskohtaisesti arvioitavia, Keski-Opas sanoo.

Kattelus-Kilpeläinen painottaa MTV Uutisten haastattelussa esiintyvänsä Twitter-tilillään yksityishenkilönä, eikä hän ole siellä tuonut esiin harjoittamaansa ammattia.

Hänen mukaansa Pohjanmaan poliisista ei toistaiseksi ole oltu häneen yhteydessä tapauksen tiimoilta.

Pohjanmaan poliisilaitoksen oikeusyksikön poliisilakimies Vesa Nyrhinen kertoo, että poliisin käyttäytymistä säätelevät poliisihallinnon taholta annetut lait.

– Poliisilla on perusoikeudet eli yhdistysvapaus, mielipiteen ja poliittisen toiminnan vapaus. Poliisihallinnosta annetun lain mukaan poliisin on käyttäydyttävä myös vapaa-ajalla asemansa ja tehtävänsä edellyttämällä tavalla ja sillä tavalla, etteivät poliisin arvot siitä kärsi, Nyrhinen sanoo.

Myös sosiaalisen median julkaisuissa on syytä olla tarkkana.

– Poliisi ei saa syyllistyä millään ilmaisulla rikokseen – on se sitten kunnianloukkaus tai kiihottaminen kansanryhmää vastaan tai jotakin vastaavaa. Jos jostakin henkilöstä leviteltäisiin valheellisia tietoja, niin esimerkiksi kunnianloukkauksen tunnusmerkistö voi siinä täyttyä. Lisäksi poliisimiehen tulee muutenkin käyttäytyä poliisin arvojen mukaisesti, vaikka teko ei täyttäisi rikoksen tunnusmerkistöä, Nyrhinen sanoo.

– Kattelus-Kilpeläisen tapaus on meidän tiedossamme ja olemme saaneet siitä palautetta kansalaisilta. Tämä tviittaus on meillä otettu käsiteltäväksi, mutta koska asia on niin tuore ja keskenkeräinen, niin tästä en voi sanoa muuta vielä, hän jatkaa.

Nyrhinen muistuttaa kuitenkin, että säännöt koskevat yhtä lailla virkatehtäviä kuin vapaa-aikaakin. Kyseessä on joka tapauksessa poliisivirassa oleva henkilö.

– Totta kai poliisit valmennetaan siihen, mitä heiltä poliisimiehenä edellytetään muun muassa käyttäytymisen ja vapaa-ajan osalta. Kyllä sen kaikki poliisimiehet tietävät.

Nyrhinen muistelee uransa aikana törmänneensä joitakin kertoja tapauksiin, jossa poliisin käytös on johtanut kurinpidollisiin toimiin.

– Niitä on ollut muutamia viime vuosina. Osassa on ollut poliittista motiivia mukana. Sitten on myös sosiaalisessa mediassa esitettyihin mielipiteisiin liittyviä tapauksia. Ne eivät ole olleet poliisin arvoille sopivia, hän kertoo.

– Meillä on muutama varoitus jouduttu antamaan ja yksi määräaikainen virantoimituksesta erottaminen, mutta tämä erottaminen on lainvoimaa vailla. Hallinto-oikeus on kieltänyt sen täytäntöönpanon, koska kyseinen henkilö on valittanut. Siinä odotetaan, että asia lainvoimaisesti ratkaistaan.

Aktivisti ja talonpoika Vihtori Kosolan innoittama Lapuan liike vaikutti Suomessa vuosina 1929–1930.

Se oli oikeistoradikaalinen liike, joka oli tunnettu väkivaltaisista "muilutusretkiksi" kutsutuista tempauksistaan. Niin sanotun Lapuan lain nimissä harjoitettiin väkivaltaa ja vahingontekoja.

Muilutusretkillä henkilöitä siepattiin ja kuljetettiin toiselle paikkakunnalle tai jopa rajan taakse. Muilutettavan kohtelu oli usein julmaa ja yhteensä kolme henkilöä sai surmansa näillä retkillä.

Lapuan liike kiellettiin sittemmin, mutta sen ydinryhmä jatkoi toimintaansa.

Liikkeen ideologiseksi perilliseksi perustettiin Isänmaallinen kansanliike, jonka toiminta ei äitynyt yhtä radikaaliksi kuin Lapuan liikkeessä.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vir ... #gs.pru0uh

Eiköhän olisi tutkittavien kuvien listalla tällainenkin poseeraus mitä ei ole kai aiemmin tutkittu?

poliisi blm.jpg
poliisi blm.jpg (38.49 KiB) Katsottu 5321 kertaa
Otsikkoa muokattu
-NILS-

Avatar
viinitty
Remington Steele
Viestit: 208
Liittynyt: Ti Joulu 15, 2020 5:02 pm

Re: Poliisi poseerasi Lapuan liikkeen tunnusväreissä. Poliisi tutkii.

Viesti Kirjoittaja viinitty »

Voitais puuttua ton yhden lahkopoliisin juttuihin. Äijä selittää naama vakavana miten hän yksityishenkilönä on abortteja vastaan kaikissa tapauksissa. Kummasti kaikkien lehtijuttujen kuvissa poseeraa kuitenkin virkapuvussa ja antaa aiheeseen liittyviä haastatteluita. Ei varmasti herätä luottamusta esim. seksuaalirikosten uhreissa
Mitkä hiton salaliittoteoriat?!

reinoo
Armas Tammelin
Viestit: 86
Liittynyt: Ma Heinä 22, 2019 1:21 pm

Re: Poliisi poseerasi Lapuan liikkeen tunnusväreissä. Poliisi tutkii.

Viesti Kirjoittaja reinoo »

Eikös toinen noista poliiseista liittynyt siihen putka pahoinpitelyyn? Ja ajeli kameroihin 177 kertaa. jos en ihan väärin muista.

putsari
Jessica Fletcher
Viestit: 3064
Liittynyt: Su Loka 22, 2017 8:04 pm

Re: Poliisi poseerasi Lapuan liikkeen tunnusväreissä. Poliisi tutkii.

Viesti Kirjoittaja putsari »

Miksi poliisi ei saisi yksityiselämässä tukea Lapuan liikettä? Saahan poliisi olla yksityiselämässä myös kommunisti, tai tukea Antifaa ja BLM liikettä. Sen sijaan virantoimituksessa BLM terroristeille tuen antaminen menee jo liian pitkälle.
JammuSetä kirjoitti:
Ma Loka 05, 2020 11:37 am
Ja tarkennan että en tunne mikäänlaista vetovoimaa naisiin, siis seksuaalisessa mielessä.

ReissuLasse
Adrian Monk
Viestit: 2611
Liittynyt: To Touko 07, 2015 6:47 pm

Re: Poliisi poseerasi Lapuan liikkeen tunnusväreissä. Poliisi tutkii.

Viesti Kirjoittaja ReissuLasse »

Mikähän tässä on nyt se ongelma, ainakin tähän asti on Pohjanmaalla varsin vapaasti voinut käyttää Lapuan liikeeseen viittavia värejä ja asuja. Näillä kun enää ei ole aikaisempaa poliittista merkitystä vaan enemmänkin merkitykset ovat kulttuurihistoriallisia.

PapaRazzi
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 10
Liittynyt: Ma Tammi 11, 2021 6:39 pm

Re: Poliisi poseerasi Lapuan liikkeen tunnusväreissä. Poliisi tutkii.

Viesti Kirjoittaja PapaRazzi »

Tämä nyt tätä ” metoo” aikaa. Pitää olla suvaitsevainen, mutta suvaitaan vain se mikä sopii itselle ja omiin poliittisiin tarkoitusperiin.

Avatar
jukuripää
Theo Kojak
Viestit: 1150
Liittynyt: Pe Loka 05, 2012 6:30 am
Paikkakunta: Nyhtänköljä

Re: Poliisi poseerasi Lapuan liikkeen tunnusväreissä. Poliisi tutkii.

Viesti Kirjoittaja jukuripää »

Pohjanmaalla jostain syystä arvostetaan edelleen Lapuan liikettä.
Kyllähän poliisin pitäisi olla varovainen julkituloissaan, koska Lapuan liikkeen tekoset aikoinaan eivät ole olleet mitenkään oikeutettuja. Joten hivenen arvostelukyvyn puutetta on ollut mukana. En siinä valossa ymärrä, miksi nouseskellaan nykyään jälleen ns. lahtariliikkeen puolesta.

Toki värejä ei voi kriminalisoida, sekin on totta.
Kaikki eiliset ovat menetettyjä päiviä.

Avatar
Jazzo
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 117
Liittynyt: Ke Elo 29, 2018 3:55 pm

Re: Poliisi poseerasi Lapuan liikkeen tunnusväreissä. Poliisi tutkii.

Viesti Kirjoittaja Jazzo »

Alkaa mennä jo naurettavaksi. Kommunismi nousee ja SKP luovutti tarkistettavaksi vuoden 2020 aikana keräämänsä kannattajakortit. Tämä ei kyllä tunnu haittaavan ketään ja kyseisen aatteen hirmuteot unohdettu. Olitpa sitten poliisi tai tullimies, niin voit vapaa-ajalla vapaasti heilutella punalippua ja ottaa snapsin Stalinin kunniaksi. Enpä yhtään ihmettelisi, jos kohta mielensäpahoittajat huutaa erään Kauhajokelaisen koneliikkeen perään, vaatien muutoksia yrityksen ilmeeseen, sillä yrityksen nimihän on melkein Ikl ja logokin sinimusta. :D

Avatar
Villeri
Javier Pena
Viestit: 1742
Liittynyt: Ke Joulu 26, 2018 8:40 am

Re: Poliisi poseerasi Lapuan liikkeen tunnusväreissä. Poliisi tutkii.

Viesti Kirjoittaja Villeri »

Itse en kaipaisi poliisilta oikein minkäänlaisia poliittisia kannanottoja, mutta toki heillä on oikeus siihen vapaa-ajallaan. En oikein tiedä, voiko ko. tapauksessa edes olla mitään tuomittavaa - huono maku ei liene rangaistavaa.

Tästä aihepiiristä on kuitenkin mahdoton puhua mainitsematta ylikomisario Taposta. Tässä hän ottaa kantaa viranomaisena toisen valtion sisäpolitiikkaan ja tuomitsee rinnakkaislainsäädännön, sharian, arvostelijat.
Pyllytär
Pyllytär
EEVfg9oUYAE848s.jpg (73.41 KiB) Katsottu 4575 kertaa

matolaatikko
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 112
Liittynyt: Ma Huhti 04, 2016 2:21 pm

Re: Poliisi poseerasi Lapuan liikkeen tunnusväreissä. Poliisi tutkii.

Viesti Kirjoittaja matolaatikko »

Vaarallista leikkiä toi kuva kyllä on. En ihmettelisi, jos joku poliitikko (vas/vihreä) vaatisi viraltapanoa syyttäen kuvaa poliittisena kannanottona ääri-oikeiston suuntaan.

Hermione
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1327
Liittynyt: Ma Kesä 22, 2020 6:38 pm

Re: Virkavapaalla oleva poliisi poseerasi Lapuan liikkeen väreissä - joutui tutkinnan kohteeksi

Viesti Kirjoittaja Hermione »

Kuva

Tuo sininen viiva puserossa muistuttaa sitä kuvaa mitä poliisit tapaa päivittää faceihinsa kun joku poliisi tai poliisikoira on esimerkiksi kuollut virkatehtävissä - en tiedä miten sitä kuvaa nyt ytimekkäästi määrittäisi yhdellä sanalla.

Jos tuosta kuvasta saa pahimmillaan potkut niin eletään tosiaan erikoisia aikoja. Minusta mielleyhtymä on enemmän poliisiin päin, kuin muinaiseen poliittiseen liikkeeseen.

Onko myös Karjalan tai keski-Suomen väriyhdistelmät kiellettyjen listalla? Ettei vaan kukaan erehtyisi yhdistämään niitä Natsi-Saksaan.

Olisi varmaan turvallisinta kieltää värit, jottein kukaan vaan vahingossaakaan loukkaannu väärästä väristä.

EDIT. mitä enemmän mietin, niin sinimusta väriyhdistelmänä viittaa enemmän nimenomaan poliisin, kuin muinaiseen lakkautettuun poliittiseen liikkeeseen.

No Kattelus ainakin saa paljon huomiota vaalikampanjalleen,
Kirjaviisas loitsumestari

ReissuLasse
Adrian Monk
Viestit: 2611
Liittynyt: To Touko 07, 2015 6:47 pm

Re: Virkavapaalla oleva poliisi poseerasi Lapuan liikkeen väreissä - joutui tutkinnan kohteeksi

Viesti Kirjoittaja ReissuLasse »

Hermione kirjoitti:
Ke Tammi 13, 2021 10:24 am

Tuo sininen viiva puserossa muistuttaa sitä kuvaa mitä poliisit tapaa päivittää faceihinsa kun joku poliisi tai poliisikoira on esimerkiksi kuollut virkatehtävissä - en tiedä miten sitä kuvaa nyt ytimekkäästi määrittäisi yhdellä sanalla.

EDIT. mitä enemmän mietin, niin sinimusta väriyhdistelmänä viittaa enemmän nimenomaan poliisin, kuin muinaiseen lakkautettuun poliittiseen liikkeeseen.
Kyllä se on ihan Vihtori-paita ja aikanaan sillä ollut poliittisia merkityksiä mutta nyt merkitys on enemmänkin paikallinen.

Hermione
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1327
Liittynyt: Ma Kesä 22, 2020 6:38 pm

Re: Virkavapaalla oleva poliisi poseerasi Lapuan liikkeen väreissä - joutui tutkinnan kohteeksi

Viesti Kirjoittaja Hermione »

ReissuLasse kirjoitti:
Ke Tammi 13, 2021 10:51 am
Hermione kirjoitti:
Ke Tammi 13, 2021 10:24 am

Tuo sininen viiva puserossa muistuttaa sitä kuvaa mitä poliisit tapaa päivittää faceihinsa kun joku poliisi tai poliisikoira on esimerkiksi kuollut virkatehtävissä - en tiedä miten sitä kuvaa nyt ytimekkäästi määrittäisi yhdellä sanalla.

EDIT. mitä enemmän mietin, niin sinimusta väriyhdistelmänä viittaa enemmän nimenomaan poliisin, kuin muinaiseen lakkautettuun poliittiseen liikkeeseen.
Kyllä se on ihan Vihtori-paita ja aikanaan sillä ollut poliittisia merkityksiä mutta nyt merkitys on enemmänkin paikallinen.
Luin vielä alkuperäisen uutisen uudelleen sen jälkeen kun lähetin aiemman viestin, ja niin tosiaan paikallista käsityötä on paita. Kuva on alkuperäisessä kontekstissaan myös täysin ymmärrettävä, mutta nyt eletäänkin väärinymmärtämisen ja mielensäpahoittamisen kulta-aikaa.

Jos Katteluksen ammatinharjoittamiseen kajotaan vihtori-paidan vuoksi, niin sama pitäisi tehdä kaikille niille poliiseille joiden somesta löytyy kuvia sinisestä viivasta mustalla taustalla.
Kirjaviisas loitsumestari

Late6
Sofia Karppi
Viestit: 431
Liittynyt: Su Joulu 27, 2020 11:01 pm

Re: Virkavapaalla oleva poliisi poseerasi Lapuan liikkeen väreissä - joutui tutkinnan kohteeksi

Viesti Kirjoittaja Late6 »

Eiköhän olisi tutkittavien kuvien listalla tällainenkin poseeraus mitä ei ole kai aiemmin tutkittu?

tämä.. juuri tämä.. BLM mellakoiden yhteydessä viime kesänä pelkästään USA:ssa menetti henkensä 27 ihmistä.. puhumattakaan Dallasista jossa BLM mellakoiden yhteydessä mustaihoinen nuori ampui hengiltä 5 valkoihoista poliisia ja haavoitti seitsemää poliisia, perusteluina oli että on kiva tappaa valkoihoisia poliiseja

Late6
Sofia Karppi
Viestit: 431
Liittynyt: Su Joulu 27, 2020 11:01 pm

Re: Poliisi poseerasi Lapuan liikkeen tunnusväreissä. Poliisi tutkii.

Viesti Kirjoittaja Late6 »

Jazzo kirjoitti:
Ke Tammi 13, 2021 8:41 am
Alkaa mennä jo naurettavaksi. Kommunismi nousee ja SKP luovutti tarkistettavaksi vuoden 2020 aikana keräämänsä kannattajakortit. Tämä ei kyllä tunnu haittaavan ketään ja kyseisen aatteen hirmuteot unohdettu. Olitpa sitten poliisi tai tullimies, niin voit vapaa-ajalla vapaasti heilutella punalippua ja ottaa snapsin Stalinin kunniaksi. Enpä yhtään ihmettelisi, jos kohta mielensäpahoittajat huutaa erään Kauhajokelaisen koneliikkeen perään, vaatien muutoksia yrityksen ilmeeseen, sillä yrityksen nimihän on melkein Ikl ja logokin sinimusta. :D
onhan meillä yhä Vasemmistoliitto joka puolueohjelmassa sanoo nojaavansa 1800 luvun lopun ideologiseen työväenliikkeen syntyyn, eli suomeksi sanottuna Marxilaiseen kommunismiin

Vastaa Viestiin