Tutkintoja päällä - suojelukoiraharrastuksessa koiria kohdellaan väkivalloin

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
AnitaBlake
Lauri Hanhivaara
Viestit: 136
Liittynyt: Pe Touko 20, 2016 1:57 pm

Tutkintoja päällä - suojelukoiraharrastuksessa koiria kohdellaan väkivalloin

Viesti Kirjoittaja AnitaBlake »

VIDEOT PALJASTAVAT LAIT­TOMAT KOULUTUS­MENETELMÄT

Suojelukoirien koulutuksessa väkivallan kulttuuri on levinnyt laajalle. Tällaiselle ohjaajalle päätyvä pentu ei voi välttää joutumista jatkuvan kaltoinkohtelun kohteeksi.

Noutokapulan hakemisesta seuraa sähköisku, Nova ei halua mennä lähemmäs. Epäröimisestä seuraa sähköisku. Nova huutaa kivusta ja juoksee kapulalle, sähköisku jatkuu.

Sama harjoitus toistuu monta kertaa.

Kouluttaja haluaisi, että Nova hakisi kapulan nopeammin, mutta tätä Nova ei voi tietää. Ongelma ratkaistaan sähköttämällä koiraa koko paluumatkan ajan, jotta se juoksisi nopeammin ja saisi sillä sähköiskun loppumaan. Nova oppii, että kapulan suuhun ottamista seuraa sähköisku, ja alkaa välttää kapulan lähestymistä paniikinomaisesti. Tämän jälkeen ohjaaja pakottaa sen kapulalle antamalla lisää sähköä.

Laaja videomateriaali suojelukoirien koulutuskentältä kertoo säännönmukaisesta ja rajusta väkivallasta koiria kohtaan. Koiria koulutetaan piikki- ja sähköpannoilla, niitä kuristetaan, lyödään, potkitaan ja revitään turkista.

Oikeutta eläimille -yhdistys on tehnyt materiaalin perusteella tutkintapyynnön videolla esiintyvistä, koiria väkivaltaisesti kohdelleista harrastajista ja harjoituksia järjestävästä Saksanpaimenkoiraliiton alayhdistyksestä.

Suojelukoirien koulutus on Saksasta lähtöisin oleva harrastus, jossa pyritään opettamaan koiralle tietyt suojelua jäljittelevät liikkeet ja suorittamaan nämä liikkeet kokeessa. Kokeeseen kuuluvat myös jäljestys- ja tottelevaisuusosiot. Suojeluharrastuksessa käytettäviä koiria ovat mm. saksanpaimenkoirat, belgianpaimenkoira malinoisit ja dobermannit. Nämä liikkeet voitaisiin opettaa koirille myös nykyaikaisella, positiiviseen vahvistamiseen perustuvalla koulutustavalla.

Suojeluharjoituksissa ei siis kouluteta poliisikoiria tai muita viranomaiskoiria, vaan kyseessä on harrastus.

MITÄ VIDEOILLA NÄKYY?
Suojelukoira­koulutuksessa käytetään äärimmäisen epäeettisiä ja laittomia koulutusmenetelmiä. Koiria lyödään, potkitaan, alistetaan ja niitä riuhdotaan sekä revitään turkista. Koulutuksessa käytetään piikki- ja sähköpantoja ja eläimiä kuristetaan usein.

Videoilla koiria koulutetaan irrottamaan lelusta tai koulutushihasta kuristamalla niin, että koiraa roikotetaan piikkipannasta. Kuristaminen jatkuu niin kauan, että koiran on pakko ottaa henkeä ja irrottaa otteensa. Kuristamista tehostetaan vetämällä koiraa toisella hihnalla valjaista. Metodia käytetään myös silloin, jos koira ei pure hyvällä otteella koulutushihaan. Tällöin koiraa kuristetaan ensin, ja sitten se “saa helpotuksen” puremalla.

VIDEOT OSOIT­TAVAT VÄKI­VALLAN LAAJUDEN
Nyt julkaistut videot on kuvattu Paimiossa ja Loviisassa. Niiden perusteella on tehty tutkintapyynnöt 15 ihmisestä ja kolmesta koulutuksia järjestävästä yhdistyksestä. Tutkintapyynnön kohteena olevat ihmiset asuvat Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Lisäksi tutkintapyyntö on tehty kolmesta ulkomaan kansalaisesta. Koulutuksia järjestäneet yhdistykset ovat Saksanpaimenkoiraliitto ja sen Varsinais-Suomen ja Kotkan alaosastot.

Materiaalin laajuus osoittaa, ettei kyseessä ole muutaman koiranomistajan tapa, vaan väkivaltaisen koulutuksen kulttuuri on levinnyt laajalle suojeluharrastajien piirissä. Toiminta on ollut järjestäytynyttä, ja sitä järjestäneet yhdistykset ovat tienneet koulutuksessa käytetyistä välineistä ja menetelmistä. Koulutuksissa on ollut mukana Saksanpaimenkoiraliiton hyväksymä koulutusmaalimies, jonka tehtävä on kouluttaa muita maalimiehiä vetämään harjoituksia.

Suurin osa videoista on kuvattu harjoituskentän laidalla olevasta metsästä niin, etteivät harrastajat ole tienneet kuvaamisesta. Osa videoista on kuvattu harjoitushalliin jätetyllä kameralla. Tämä on ollut ainut tapa saada todistusaineistoa väkivallasta koiria kohtaan. Ennen kuvaamista koirien kohtelusta on ilmoitettu Saksanpaimenkoiraliitolle ja valvontaeläinlääkärille. Nämä ilmoitukset eivät ole johtaneet mihinkään, sillä Saksanpaimenkoiraliitto on kieltänyt koko asian, eivätkä viranomaiset ole voineet puuttua tapahtumiin ilman pitäviä todisteita.

Piirretty koira sähköpanta kaulassaPiirretty koira sähköpanta kaulassa
SE MITEN KOHTELEMME ELÄIMIÄ ON YKSI AIKAMME VAKAVIMMISTA EETTISISTÄ KRIISEISTÄ.
Väkivallalle ei ole oikeutusta. Meillä on mahdollisuus toimia myös toisin. Allekirjoita vetoomus ja auta lopettamaan väkivalta.

MITÄ LAKI SANOO ELÄINTEN VÄKI­VALTAISESTA KOULUT­TAMISESTA?
Eläinsuojelua säätelevät eläinsuojelulaki ja sen nojalla annettu eläinsuojeluasetus

Eläinsuojelulain 3 § mukaan eläimiä on kohdeltava hyvin eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Lisäksi tarpeettoman kivun ja tuskan tuottaminen eläimille on kielletty.
Saman lain 6 § mukaan kohtuuttoman ankara kurissa pitäminen ja kouluttaminen sekä liian kovakourainen käsittely on kielletty.
Eläinsuojeluasetuksen 12 § mukaan eläintä on kohdeltava rauhallisesti, eikä sitä saa tarpeettomasti pelotella tai kiihdyttää.
Saman pykälän mukaan eläintä ei saa vahingoittaa tai käsitellä väkivaltaisesti. Eläimen potkiminen sekä lyöminen kuritus-, koulutus- tai muussa sellaisessa tarkoituksessa eläintä vahingoittavalla välineellä on kielletty
ELÄINTEN PAHOIN­PITELYÄ EI TARVITSE KIELTÄÄ, SE ON JO LAITONTA. Tämä väkivalta on mahdollista pysäyttää. Voit olla mukana allekirjoittamalla vetoomuksen.
KOIRALLA EI OLE MAHDOL­LISUUTTA VÄLTTÄÄ SÄHKÖ­ISKUA.
Videoiduissa harjoituksissa toistuu sama kaava:

Aluksi koira “avataan vietille” sähköiskulla. Kivun tarkoitus on herättää koiran puolustusvietti ja saada se haukkumaan uhkaavasti käyttäytyvää maalimiestä.
Seuraavaksi koira saa purra maalimiehen suojahihaa. Tämän jälkeen koira saa hihan, ja sen halutaan purevan hihaa rauhallisesti. Jos koira ei pure kunnolla, sitä lyödään päähän tai kuristetaan kahden liinan väliin. Näillä menetelmillä koiran on mahdotonta ymmärtää mitä siltä halutaan.
Rauha-vaiheen jälkeen koiran tulisi irrottaa hihasta. Videoilla koiria ei edes pyydetä irrottamaan, vaan ne pakotetaan irrottamaan “hapettamalla” eli kuristamalla kunnes koiran on pakko irrottaa.
Irrotuksen jälkeen koira “laitetaan vietille” uudelleen sähköiskulla. Tämä johtaa siihen, että koirat eivät halua irrottaa ja niiden hapettamisaika pitenee.
Koirilla ei ollut mitään mahdollisuutta välttää sähköä tai hapettamista, koska ne eivät tehneet virheitä, vaan niitä sähkötettiin alussa joka tapauksessa. Hapettamistakaan pystynyt välttämään, sillä koirilta ei missään kohtaa pyydetty irrotusta. Toisaalta liian aikainen irrottaminen johti myös lyömiseen ja hapettamiseen.

Koulutuksen tavoitteena on voimakkaammat reaktiot. Näyttävyyttä haetaan pelkoaggression kautta, jotta koira olisi oikeasti “vihainen”. Koira ei siis voi välttää väkivaltaista kohtelua. Pentuna joutuminen tällä tavoin kouluttavalle ohjaajalle määrittelee koiran kokeman väkivallan tulevaisuudessa.

Väkivaltainen kohtelu toistui joka kerta, kun harjoituksia kuvattiin.

https://oikeuttaelaimille.fi/suojelukoirat

AnitaBlake
Lauri Hanhivaara
Viestit: 136
Liittynyt: Pe Touko 20, 2016 1:57 pm

Re: Tutkintoja päällä - suojelukoiraharrastuksessa koiria kohdellaan väkivalloin

Viesti Kirjoittaja AnitaBlake »

YLEn juttu aiheesta:

https://yle.fi/uutiset/3-11772173

Julkaistu: 24.2.2021

Vaiettu salaisuus

Ylen käyttöönsä saamat videot todistavat, että suojelukoirien koulutuksessa aiheutetaan eläimille kärsimystä: esimerkiksi potkitaan, lyödään, kuristetaan ja käytetään sähkö- sekä piikkipantaa.

Suojeluharrastajat ovat tienneet salaisuuden jo vuosia: koiria koulutetaan tässä lajissa usein väkivaltaisin keinoin.

Esimerkiksi suojelukoiran kaulaan pujotetaan treeniä varten kaukosäätimellä ohjattava sähköpanta, jolla annetaan kivuliaita sähköiskuja koiran kaulalihaksiin.

Pitäviä todisteita asiasta ei kuitenkaan ollut, eikä yksikään harrastaja nostanut julkista meteliä. Koira-alan liitot kiistivät väitteet.

– Emme hyväksy sähkö- tai piikkipantoja, lyömistä, potkimista tai muutakaan. Niihin on nollatoleranssi, Suomen Palveluskoiraliitto vakuutti viisi vuotta sitten.

Suojelu on harrastus, jossa koirille opetetaan muun muassa vartiointia, suojelua ja henkilön etsintää. Harrastajia on ainakin reilut 2 000.

Salaa kuvattuja videoita
Tammikuun lopussa suojelukoirapiireissä alkoi kuohua. Harrastajille ympäri Suomen levisi kulovalkean tavoin tieto Saksanpaimenkoiraliiton (SPL) koulutuskentän laidalla Varsinais-Suomessa salaa tehdyistä kuvauksista.

Materiaali oli Oikeutta eläimille -järjestön hallussa, ja se aikoi kohta julkaista videoita omassa suojelukoira-kampanjassaan.

SPL:n johto ryhtyi kiireesti pitämään kokouksia ja valmistautumaan videoiden julkituloon. Liiton tietoon oli tullut, että videoilla koiria lyödään, potkitaan ja kuristetaan sekä käytetään piikki- ja sähköpantoja.

Yle julkaisee salaa kuvattuja videoita, koska aihe on yhteiskunnallisesti tärkeä. Videoiden julkaiseminen mahdollistaa keskustelun lain sallimista rajoista ja siitä, mikä on tarpeetonta kärsimystä. Jutun videot voivat järkyttää.

Suojelukokeen kolme osuutta
Koiraurheilun kuninkuuslajiksikin kutsuttu suojelu on näyttävää ja vaatii pitkäjänteistä koiran koulutusta. Harrastajat valmentavat koiriaan suojelukokeisiin, joissa on kolme osuutta: jäljestys, tottelevaisuus ja suojelu.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

1. Jäljestäminen tapahtuu useimmiten pellolla. Siinä suojelukoira seuraa jälkeä löytääkseen maastoon jätetyt esineet.
2. Tottelevaisuus-osioon kuuluu esimerkiksi paikallaan olo, seuraaminen ja estehyppy.
3. Suojeluosuudessa koiran tehtävä on etsiä avustaja eli maalimies piilosta ja ilmaista se haukkumalla. Koiran on torjuttava maalimiehen hyökkäykset tai pakenemisyritykset puremalla suojahihaan.
Suojeluosuudessa koetellaan koiran itsevarmuutta ja rohkeutta uhkaavassa tilanteessa.

Maalimies ottaa koiran hyökkäyksen vastaan juuttihihaan. Se on koiralle saalis, josta sen on otettava vahva puruote. Koira estää maalimiehen pakenemisen puremalla saalista niin kauan, kunnes ohjaaja käskee sitä irrottamaan.

Suojelukokeissa harrastajien tavoitteena on saavuttaa titteleitä eli koulutustunnuksia. Lajissa järjestetään SM-kisoja, ja suomalaiset ovat menestyneet myös MM-tasolla.

Suojeluharrastajia on Saksanpaimenkoiraliitossa ja Suomen Palveluskoiraliitossa. Niissä lajia harrastaa monia rotuja: saksanpaimenkoiria, belgianpaimenkoira malinoiseja, dobermanneja ja rottweilereita.

Laji voi olla mukava yhteinen harrastus koiralle ja sen omistajalle, mutta salaa kuvattu materiaali todistaa, että harrastuksen parissa tapahtuu myös asioita, jotka eivät kestä päivänvaloa.

Koiraharrastaja päätti puuttua
Aiheesta ryöpsähti satojen kommenttien keskustelu, jossa sähkön käytön ongelmaa vähäteltiin. Mutta Kuusistoon otti suoraan yhteyttä myös useita suojeluharrastajia, jotka kertoivat toisenlaisia kokemuksia tuntemistaan SPL:n alaosastoista.

Suojelupiirit ovat pienet ja kiinteät. Niinpä koiraharrastajilla on yleisesti tiedossa tai ainakin vahvoja epäilyksiä siitä, ketkä maalimiehistä ja harrastajista käyttävät treenaamiseen kiellettyjä välineitä, ketkä eivät.

Piikkipanta, jota lajin harrastajat kutsuvat koulutuskaulaimeksi. Sen käyttö on kielletty eläinsuojeluasetuksessa.

Kiertoilmaus sähköpannalle on impulssikaulain. Sähköiskun voimakkuutta ohjataan kaukosäätimellä. Uudessa eläinsuojelulaissa sähköpannan käyttö ja hallussapito aiotaan kieltää nimeltä mainiten.

Harrastajat: tämä on rääkkäystä
Suojeluharrastajat kertoivat Ylelle puhelimessa kokemuksistaan. Yksi heistä tunnusti olevansa itsekin entinen sähkön käyttäjä, mistä hänellä on huono omatunto.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
"
Jos koiralla ei ole ominaisuuksia olla aggressiivinen, ruvetaan käyttämään sähköä. Tehdään se väkisin koiraa rääkkäämällä.

Nykyisin Saksanpaimenkoiraliitossa on haastateltujen mukaan vain harvoja maalimiehiä, joiden kanssa koiraansa voisi treenata ilman välineitä.

– Ennen kun ei käytetty sähköä, maalimiesten piti saada koirat reagoimaan ärsykkeisiin, juoksemalla ja tuijottamalla. Nyt uudet maalimiehet vaan seisoo paikallaan ja painaa sähkönappulaa, kokenut suojeluharrastaja sanoi.

Aiemmin sähköä käyttänyt harrastaja taas sanoi, ettei enää mene alaosastoon, jossa käytetään sähköä.

– En jaksa katsoa sellaista. Mulla on kaksi maalimiestä, jotka treenaa mun koiraa (ilman sähköä) salaa.

– Maalimies sanoi minulle, että sähkö on nykyaikaa, etkä mahda sille mitään. Sen käyttö on helppoa, nopeaa ja vaivatonta, ja tulokset ovat yleensä vakiintuneita, suojeluharrastaja kuvasi nykyasennetta.

Tiina Kuusisto ymmärsi saamiensa viestien perusteella, että todellisuus suojeluharrastuksessa oli karumpi kuin hän oli luullut. Kuusisto työskentelee koirankouluttajana ja eläinfysioterapeuttina.

Kuusisto hankki todisteita
Kuusisto kertoi tietojaan eläinsuojeluvalvojalle ja valvontaeläinlääkärille, mutta yhteydenotoista ei seurannut mitään. Samaan aikaan koiria kaltoin kohdelleet harrastajat siirtyivät syrjäisemmälle kentälle, pois ulkopuolisten katseilta.

Valvontaeläinlääkäri totesi Kuusistolle, että sähköpantojen käyttöön on mahdotonta puuttua. Ne katoavat koirien kaulasta heti, kun valvoja saapuu paikalle.

Kuusisto kirjoitti vielä suoraan Saksanpaimenkoiraliittoon ja kehotti heitä puuttumaan ongelmaan.

Liiton vastaus ei yllättänyt. Kuusistolle vastattiin, että liitto ei hyväksy väkivaltaa koulutuksessa, eikä maalimieskoulutukseen kuulu laittomien välineiden käyttäminen.

Kuusistolle heräsi ajatus, että todistusaineistoa olisi hankittava kuvaamalla salaa. Hän otti yhteyttä Oikeutta eläimille -järjestöön.

– Julkinen reitti oli ainut keino. On selvää, että koirien väkivaltainen kohtelu on lain mukaan väärin, se ei ole mielipidekysymys.

Eläinsuojelulain mukaan(siirryt toiseen palveluun) eläimiä on kohdeltava hyvin, eikä niille saa tuottaa tarpeetonta kärsimystä, kipua tai tuskaa.

Eläinsuojeluasetuksessa tarkennetaan, ettei eläintä esimerkiksi saa potkia eikä kouluttaa siten, että vahingoitetaan sen terveyttä tai hyvinvointia. Erikseen mainitaan, että piikkipannan käyttö on tarpeettoman kärsimyksen, kivun ja tuskan tuottamista eläimelle.

Kuvauspaikka oli Paimiossa sijaitseva SPL:n Varsinais-Suomen alaosaston koulutuskenttä. Suurin osa videoista on kuvattu alaosaston viikkotreeneissä ja osa kaksipäiväisessä maksullisessa suojelukoiraharrastajien viikonlopputapahtumassa. Sitä veti kaksi SPL:n pätevöimää maalimiestä, ja osallistujia oli muualtakin kuin Varsinais-Suomesta.

SPL:ssä se, että kaikki maalimiehet toimivat samalla tavoin, on varmistettu 3,5 vuotta kestävässä koulutuksessa(siirryt toiseen palveluun). Koulutuksen päätteeksi maalimiehet vannovat maalimiesvalan ja osallistuvat maalimieskasteeseen. Joka vuosi he myös kokoontuvat leireille, joilla taataan yhtenäisyys, niin kutsuttu SPL-henki.

– Se on kuin joku uskonlahko, joka perustuu koirarotuun, luonnehti haastateltu suojeluharrastaja maalimiesporukkaa.

Sähköllä koiraa rankaistaan
Sähköä käytetään videoilla sekä rankaisemaan väärästä käytöksestä että voimistamaan koiran puolustusreaktiota ja haukkumista.

Jos koira ei pure suojahihaa kunnolla, sitä lyödään päähän tai kuristetaan liinoilla. Jos koira ei irrota otettaan, sitä roikotetaan ilmassa niin kauan, että koiran on pakko irrottaa vetääkseen henkeä.

Koirilla on kaulassaan ketju-, piikki- ja sähköpantoja.

Ohjaaja on tyytymätön siihen, miten nopeasti koira noutaa kapulan. Sen nopeuttamiseksi koiralle annetaan sähköä. Koira ei sen jälkeen halua enää noutaa kapulaa, mutta se pakotetaan siihen antamalla lisää sähköä. Lähde: Oikeutta eläimille

Koirankouluttajana työskentelevä Tiina Kuusisto pitää koulutusta puhtaana väkivaltana koiria kohtaan.

– Koirien elekieli on tosi ahdistuneen näköistä ja niistä todella näkee, että ne pelkää niitä ihmisiä. Koirien halutaan näyttävän aggressiivisilta pelottelemalla niitä ja aiheuttamalla niille kipua. Ne eivät pysty millään välttämään sitä väkivaltaista kohtelua ja tämä kaikki vain tittelien tähden.

Vaikutteita Keski-Euroopasta
Suojeluharrastajat kertoivat puhelinhaastatteluissa, että sähkön käyttöön perustuva koulutustapa on levinnyt viime vuosina Keski-Euroopasta muutaman SPL:n keskeisen maalimiehen välityksellä. Sitä on opetettu muun muassa maksullisissa seminaareissa harrastajille eri paikkakunnilla.

Myös tällaista SPL:n Kotkan alaosaston järjestämää tapahtumaa on kuvattu salaa Ruotsinpyhtäällä vuonna 2019. Kouluttajiksi oli kutsuttu kaksi saksalaista ja heitä avusti SPL:n maalimies. Tämänkin materiaalin Yle on saanut Oikeutta eläimille -järjestöltä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Materiaalilla näkyy samankaltaisia asioita kuin myöhemmin kuvatuilla videoilla. Koiria revitään piikkipannasta, lyödään, tartutaan nivusista ja annetaan sähköiskuja. Lähde: Oikeutta eläimille

Ruotsinpyhtään tapahtumaan osallistuneet kiittelivät videolla näkyvää koulutustapahtumaa jälkeenpäin Facebookissa vuolaasti: "Kiitos järjestäjille <3”, “Tosi hyvä semma”, “Kiitos kaikille huippu tason seminaarista”, “Uusintaa odotellessa”.

Positiivista vahvistamista
Suojelu on harrastus, jota on mahdollista tehdä myös ilman sähkö- ja piikkipantoja.

Rajavartiolaitoksessa koulutetaan virkakoiria hyvin vaativiin tehtäviin, mutta siellä välineitä ei käytetä.

Raja- ja merivartiokoulun koiratoiminnan opettaja Harri Ylä-Kotola on kouluttanut Jaska-koiransa pennusta lähtien.
Ylä-Kotolan mukaan koira käyttäytyy oma-aloitteisemmin, kun se ei odota koko ajan rangaistusta väärästä käytöksestä.
Halutusta käytöksestä koira saa palkinnoksi jotain itselleen merkittävää, kuten ruokaa, pallo- tai hihaleikkiä.
Uuden opettaminen koirille on nopeinta ja tehokkainta, kun se pystytään pitämään siellä positiivisen vahvistamisen puolella, Ylä-Kotola sanoo.
Rajavartiolaitos on uudistanut koirakouluksensa 2010-luvulla. Apua siihen on saatu Euroopan raja- ja merivartiovirastosta Frontexista. Tarpeetonta kipua tuottavat välineet on kokonaan kielletty EU:n ulkorajakoirien koulutuksessa.

– Sähkön käyttö on koiralle jotain hyvin epämiellyttävää. Senhän voi kuvitella ihan jokainen, joka on pienenä tai vähän isompana mennyt ottamaan kiinni lehmän aitauksen paimenlankaan, siltä se tuntuu koirastakin, Harri Ylä-Kotola sanoo.

Imatralla alkoi helmikuussa koiranohjaajien peruskurssi. Ennen käytännön harjoitteita opiskellaan teoriaa siitä, miten koira kaikkein parhaiten oppii.

Tieto SPL:n koulutuskentällä salaa tehdyistä kuvauksista on kiirinyt myös Ylä-Kotolalle. Mitä mieltä hän on siitä, että ensi kertaa on todisteita sähköä käytöstä suojeluharrastuksessa?

– Silloinhan se ei ole pelkästään kuulopuheen asteella enää. Meillä on Rajavartiolaitoksena hyvä tilanne, koulutus kestää päivänvalon ja sitä saa tulla katsomaan.

Aiemmin Rajavartiolaitoksen virkakoirat osallistuivat SPL:n yhteisille leireille, mutta se loppui muutamia vuosia sitten. Meri- ja rajavartiokoulun eläkkeelle jäänyt koiratoiminnan opettaja Juha Pasanen muotoilee puhelimessa syyn näin.

– Koulutustapojen eroavaisuus on niin iso, että emme näe hyötyä osallistua. Sitä en ole sanonut ääneen, mikä sen eroavaisuuden tekee, mutta jokainen asiaan vihkiytynyt on ymmärtänyt sen, Pasanen sanoo.

SPL: välineitä ei hyväksytä
Saksanpaimenkoiraliiton hallituksen puheenjohtaja Sami Baggström ei ole vielä haastattelua tehtäessä helmikuussa nähnyt salaa kuvattua materiaalia. Mutta hän on kyllä kuullut, että videoilla esiintyisi sähkön ja muun väkivallan käyttöä.

– Se ei tietenkään ole millään lailla hyväksyttävää, ja aika tyrmistyneenä otan tiedon vastaan, jos näin on.

Sami Baggströmin mukaan Saksanpaimenkoiraliitto aikoo tarkistaa jäsenistönsä koulutusta ja alaosastojen valvontaa.

Jo tammikuun lopussa SPL:n johto kuuli salaa tehdyistä kuvauksista ja ryhtyi käymään 150 jäsenen kanssa läpi liiton eettisiä sääntöjä ja sitä, mitä koulutuksissa saa tapahtua. Palavereihin ovat osallistuneet SPL:n 47 alaosaston puheenjohtajat, koulutusohjaajat ja maalimiehet.

Baggström ei kuitenkaan usko, että SPL:n maalimiesten koulutuksessa opetettaisiin kiellettyjen välineiden käyttöä. Maalimiesten järjestämät maksulliset koulutustilaisuudet taas eivät hänen mukaansa ole SPL:n alaista toimintaa.

“Liiton alaisissa koulutuksissa” ei käytetä piikkipantoja, sähköä tai muuta kiellettyä, hän sanoo. Hän tekee pesäeroa alaosastojen toimintaan, sillä ne ovat hänen mukaansa itsenäisiä yhdistyksiä, jotka kuuluvat SPL:ään.

Eivätkö salaa kuvatut alaosaston viikkotreenit sitten ole liiton alaista toimintaa?

– Näin voidaan varmaan sanoa, jos näin halutaan sanoa, Baggström toteaa.

Oikeutta eläimille -järjestö on jättänyt poliisille tutkintapyynnöt Saksanpaimenkoiraliitosta, kahdesta sen alaosastosta ja 15 henkilöstä, jotka esiintyvät videoilla.

"Ongelma on paljon laajempi"
Sähkön käytöstä on tullut koiraurheilun dopingia, sanoo entinen rajakoiratoiminnan opettaja Juha Pasanen.

Kaikissa lajeissa, joissa kilpaillaan on houkutus tarttua vääriin keinoihin.

– Ongelma ei koske pelkästään Saksanpaimenkoiraliittoa ja suojeluharrastusta, vaan muitakin rotujärjestöjä ja palveluskoiralajeja. Epäilyksiä on, että samaa esiintyy myös metsästyspuolella.

Rajavartiolaitoksen koiranohjaajat sitoutuvat koiran kotihoitosopimuksessa siihen, etteivät käytä sähkö- ja piikkipantoja.

Pasanen on itse vuosia sitten kyseenalaistanut vanhan tapansa kouluttaa, ja sitä hän toivoo nyt myös lajiliitoilta.

Kiistämisen sijaan pitäisi hänen mielestään miettiä, mikä on lainvastaista ja väärin, ja lähteä sitä korjaamaan.

Avatar
poikani
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5460
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Tutkintoja päällä - suojelukoiraharrastuksessa koiria kohdellaan väkivalloin

Viesti Kirjoittaja poikani »

Nuo kusipäät totisesti ovatkin suojelun tarpeessa.
????? ?? ??????.

Kalinka Holmes
Lauri Hanhivaara
Viestit: 146
Liittynyt: To Loka 30, 2014 9:15 pm

Re: Tutkintoja päällä - suojelukoiraharrastuksessa koiria kohdellaan väkivalloin

Viesti Kirjoittaja Kalinka Holmes »

Varsinais-Suomen alajaoston kouluttajia:

Kouluttajina Paimiossa Saksanpaimenkoiraliiton koulutusohjaaja Jonna Saarni ja -oppilas Marika Raulisto.
SPL Varsinais-Suomen Facebookista löytyy lisää naamoja näille teoille.

Toivottavast nuo koirat saavat suojelivaihteen päälle joskus kun nuo sadistit ovat nukkumassa. Kuvottavia "ihmisiä".

Gurney
Vic Mackey
Viestit: 1968
Liittynyt: Ti Huhti 02, 2013 9:37 am

Re: Tutkintoja päällä - suojelukoiraharrastuksessa koiria kohdellaan väkivalloin

Viesti Kirjoittaja Gurney »

Nuo sakemannien kanssa harrastavat ovat järjestään miehennäköisiä kouvolatukkaisia tukevia naisia, jotka kulkevat isotaskuisissa liiveissä huonostikoulutetun koiran kanssa.

Pitää alata kaivamaan nimiä ja naamoja ihan yleiseen jakeluun.
Jos tosiasiat näyttävät olevan keskenään ristiriidassa, se tarkoittaa sitä, että joku niistä ei ole tosiasia

napalanko
Neuvoja-Jack
Viestit: 562
Liittynyt: La Marras 05, 2016 6:52 pm

Re: Tutkintoja päällä - suojelukoiraharrastuksessa koiria kohdellaan väkivalloin

Viesti Kirjoittaja napalanko »

Minkähänlainen on tyypillinen suojelukoiraharrastaja?🤔
Heti tulee mieleen tietynlainen stereotyyppi🤭

Alibion
Lauri Hanhivaara
Viestit: 120
Liittynyt: Ti Loka 23, 2018 7:49 pm

Re: Tutkintoja päällä - suojelukoiraharrastuksessa koiria kohdellaan väkivalloin

Viesti Kirjoittaja Alibion »

Voi vi..u mitä idiootteja se leipä elättää. Jos taidot koiran oikeanlaiseen kouluttamiseen ei riitä niin pitäisi antaa homma jonkun muun tehtäväksi. Tuolla koulutuksella et koirasta saa kuin aina pelkäävän kouluttajan/omistajan katseesta alleensa kusevan koiran. Aivan järjetöntä hommaa...

Kalinka Holmes
Lauri Hanhivaara
Viestit: 146
Liittynyt: To Loka 30, 2014 9:15 pm

Re: Tutkintoja päällä - suojelukoiraharrastuksessa koiria kohdellaan väkivalloin

Viesti Kirjoittaja Kalinka Holmes »

Saksanpaimenkoiraliiton face-sivulla puheenjohtaja yrittää näytellä yllättynyttä:
Väkivaltaiset koulutusmenetelmät ja laittomat koirankoulutusvälineet eivät ole sallittuja Saksanpaimenkoiraliiton alaisessa suojelukoulutuksessa eivätkä missään Suomen Kennelliiton tai Suomen Palveluskoiraliiton alaisissa tapahtumissa. Ei-sallittuun koulutukseen ja ylilyönteihin on puututtava aina.
YLEn verkkosivuilla 24.2.2021 julkaistussa uutisessa käsitellään suojelukoirakoulutusta. Uutisessa esitetään videomateriaalia, jossa koirien koulutuksessa käytetään väkivaltaisia koulutusmenetelmiä ja -välineitä, kuten sähkö- ja piikkipantoja.
- Tällaiset koulutusmenetelmät ja -välineet eivät ole Saksanpaimenkoiraliiton eettisten ohjeiden mukaisia. Koiran koulutuksen tulee aina perustua ensisijaisesti toivotun käyttäytymisen vahvistamiseen, eikä väärästä käyttäytymisestä rankaisemiseen, painottaa Saksanpaimenkoiraliiton puheenjohtaja Sami Baggström.
Jos koiran koulutuksessa käytetään apuvälineitä, niistä ei saa aiheutua haittaa, vaaraa tai epämukavuutta eläimelle. Jos koulutustilanteissa huomataan väärinkäytöksiä, on niihin puututtava heti ja raportoitava niistä eteenpäin.
Saksanpaimenkoiraliitto järjesti helmikuun alussa koulutusohjaajilleen, alaosastojen puheenjohtajille ja alaosastoissa toimiville maalimiehilleen infotilaisuudet, joissa kerrattiin liiton ohjeistusta tapahtumista, tilaisuuksista ja koirankoulutuksista ja painotettiin sitä, että väärinkäytöksiin puututaan. Liitto on myös perustanut eettisen työryhmän edistämään entistä painokkaammin vastuullisia toimintatapoja kaikessa liiton alaisessa koulutustoiminnassa.
Saksanpaimenkoiraliitto on käynyt suojelukoulutukseen liittyviä asioita läpi myös Suomen Palveluskoiraliiton ja Suomen Kennelliiton vastaavien tahojen kanssa. Kaikkien yhteinen näkemys on, että koiran hyvinvointi on aina etusijalla, ja jos epäkohtia nousee esille, niihin tulee puuttua.
Lisätiedot
Saksanpaimenkoiraliiton puheenjohtaja
Sami Baggström
[email protected]
https://www.facebook.com/Saksanpaimenkoiraliitto

Kalinka Holmes
Lauri Hanhivaara
Viestit: 146
Liittynyt: To Loka 30, 2014 9:15 pm

Re: Tutkintoja päällä - suojelukoiraharrastuksessa koiria kohdellaan väkivalloin

Viesti Kirjoittaja Kalinka Holmes »

Jaaha, Varsinais-Suomen aluejaoston facebook-sivut häipyivät kuin tuhka tuuleen. Tässä Liiton sivulta tuon Paimion merkkihenkilöt kopioituna, kun on vielä julkista tietoa:
SPL-Varsinais-Suomi ry.

Alaosastotiedot päivitetty 05.01.2021 | Takaisin alaosastolistaan | Päivitä tiedot
Alaosaston tiedot
Nimi SPL-Varsinais-Suomi ry.
Alue Etelä-Suomi / Länsi
Kotisivu
Kennelpiiri Varsinais-Suomen kennelpiiri ry.
SPKL:n Jäsen Kyllä
Kotipaikka Paimio
Jäsenmäärä 53
Jäsenmaksu euroa
Alaosaston yhteyshenkilöiden tiedot
Puheenjohtaja Kari Lehtovirta
Puheenjohtajan puhelin 0400 212777
Puheenjohtajan email [email protected]
Sihteeri Maiju Karhula
Sihteerin puhelin
Sihteerin email [email protected]
Tiedottaja
Tiedottajan puhelin
Tiedottajan email splvarsinaissuomi[email protected]
Koulutusvastaava Janne Laitinen
Koulutusvastaavan puhelin 0413640149
Koulutusvastaavan email [email protected]
Alaosaston (kentän) osoite
Käyntiosoite
Alaosaston kouluttajat
Pätevöityjä SPL-koulutusohjaajia 1 kpl
Pätevöidyt SPL-koulutusohjaajat Jonna Saarni
Koulutusohjaajaharjoittelijoita
Koulutusohjaajaharjoittelijat
Koulutusohjaajaoppilaita 1 kpl
Koulutusohjaajaoppilaat Marika Raulisto
Pätevöityjä SPL-maalimiehiä 3 kpl
Pätevöidyt SPL-maalimiehet Janne Laitinen
Janne Jalasaho
Jarkko Leinonen
Harjoitusmaalimiehiä
Harjoitusmaalimiehet
Maalimiesopppilaita 3 kpl
Maalimiesoppilaat Tuomas Österbacka
Aleksi Leppäluoma
Mikael Mylläri

Gurney
Vic Mackey
Viestit: 1968
Liittynyt: Ti Huhti 02, 2013 9:37 am

Re: Tutkintoja päällä - suojelukoiraharrastuksessa koiria kohdellaan väkivalloin

Viesti Kirjoittaja Gurney »

↑↑

Tuon inceliSamin perään huudellaan aika paljon tuon valkopesuyrittksen jälkeen, mutta Sami ei näe ei kuulu. Jonkun mukaan oli itse yhdellä videolla mukana
Jos tosiasiat näyttävät olevan keskenään ristiriidassa, se tarkoittaa sitä, että joku niistä ei ole tosiasia

Avatar
MissMallard
Christopher Lorenzo
Viestit: 1597
Liittynyt: Ke Syys 16, 2015 4:24 pm

Re: Tutkintoja päällä - suojelukoiraharrastuksessa koiria kohdellaan väkivalloin

Viesti Kirjoittaja MissMallard »

Tälläiset sylettää niin että ei sanotuksi saa! Ihmisen egon jatkeita koirat näille. Sitten olettavat koiran palvovan kiduttajaansa. Valitettavasti eläinsuojelurikkomusten rangaistukset ovat naurettavia Suomessa :evil: ! Hävetkää!!

VastarannanKiiski
Jack Bauer
Viestit: 989
Liittynyt: La Helmi 08, 2020 6:24 pm

Re: Tutkintoja päällä - suojelukoiraharrastuksessa koiria kohdellaan väkivalloin

Viesti Kirjoittaja VastarannanKiiski »

Hyvä, että laittomat ja väkivaltaiset toimet ovat videolla. Siitähän näkee, kuka teki ja mitä. Toivottavasti eläinsuojelurikostuomion lisäksi näille henkilöille koituu muutakin haittaa. Meinaan vaan, että tuommoiset ovat työnantajalleenkin mahdollinen mainehaitta.
Tästä jos mistä saisi nousta useampiin potkuihin johtava somemyrsky ja jos joukossa on jotain influenssereita, yhteistyökumppanien katoaminen ynnä tietty koiriin liittyvän urakiidon päättyminen mahalaskuun.

Paljon puhuvaa, ettei rajavartiolaitoskaan koirineen ole halunnut näihin osallistua. Nykyään ymmärretään, että positiivinen vahvistaminen on parempi koulutuskeino. Stressaantunut ja pelkäävä koira ei oikein opikaan, samahan se on ihmisellä.

Vitun mielenvikaiset kusipäät. Väkivaltaa käyttävät vain ne, jotka eivät kouluttamista osaa. Koirathan on valtavan halukkaita miellyttämään ihmistä. Täytyy vaan saada koira ymmärtämään, mitä siltä odotetaan. Kun se sen käsittää, ihan mieluusti se sen tekee, makupala-palkalla.

Ouagadougou
Armas Tammelin
Viestit: 83
Liittynyt: To Maalis 19, 2020 7:17 pm

Re: Tutkintoja päällä - suojelukoiraharrastuksessa koiria kohdellaan väkivalloin

Viesti Kirjoittaja Ouagadougou »

Onneksi on Oikeutta eläimille- järjestö. Valvontaeläinlääkärithän eivät eväänsä lotkauttaneet! Kytköksiä toimintaan?

Uskomatonta.

Tiinas
Martin Beck
Viestit: 750
Liittynyt: Su Helmi 11, 2018 11:00 am

Re: Tutkintoja päällä - suojelukoiraharrastuksessa koiria kohdellaan väkivalloin

Viesti Kirjoittaja Tiinas »

SPL Kotka sivut vielä pystyssä, kävin ottamassa pari kuvakaappausta suojeluharrastajista. Tuo Kotka siis toinen paikka jossa kuvattu salaa

Vuosi 2021 on lähtenyt käyntiin ja Spl Kotka ry.n johtokunta on seuraavanlainen:
Puheenjohtaja, rahastonhoitaja: Harriet Läike
Varapuheenjohtaja, tiedottaja, koulutusvastaava: Kati Saine
Sihteeri: Tuula Tammisto
Kenttävastaava: Juhana Kolppo
Koevastaava: Sari Kyyrö
Sanna Joronen
Elina Ämmälä
Tackleberry kirjoitti: ↑
Eli tänä vuonna poliisi on ampunut 42 valkoista ja 31 mustaa.
Valkoisia maassa on sellaiset 234 miljoonaa ja mustia 40 miljoonaa, mutta ongelma tässä on se, että "valkoisia tapetaan enemmän, saatana!"
Ei helvetti

Tiinas
Martin Beck
Viestit: 750
Liittynyt: Su Helmi 11, 2018 11:00 am

Re: Tutkintoja päällä - suojelukoiraharrastuksessa koiria kohdellaan väkivalloin

Viesti Kirjoittaja Tiinas »

VastarannanKiiski kirjoitti:
Ke Helmi 24, 2021 7:22 pm
Hyvä, että laittomat ja väkivaltaiset toimet ovat videolla. Siitähän näkee, kuka teki ja mitä. Toivottavasti eläinsuojelurikostuomion lisäksi näille henkilöille koituu muutakin haittaa. Meinaan vaan, että tuommoiset ovat työnantajalleenkin mahdollinen mainehaitta.
Tästä jos mistä saisi nousta useampiin potkuihin johtava somemyrsky ja jos joukossa on jotain influenssereita, yhteistyökumppanien katoaminen ynnä tietty koiriin liittyvän urakiidon päättyminen mahalaskuun.

Paljon puhuvaa, ettei rajavartiolaitoskaan koirineen ole halunnut näihin osallistua. Nykyään ymmärretään, että positiivinen vahvistaminen on parempi koulutuskeino. Stressaantunut ja pelkäävä koira ei oikein opikaan, samahan se on ihmisellä.

Vitun mielenvikaiset kusipäät. Väkivaltaa käyttävät vain ne, jotka eivät kouluttamista osaa. Koirathan on valtavan halukkaita miellyttämään ihmistä. Täytyy vaan saada koira ymmärtämään, mitä siltä odotetaan. Kun se sen käsittää, ihan mieluusti se sen tekee, makupala-palkalla.
Veikon koneessa ainakin varsinais-suomen pj töissä
Tackleberry kirjoitti: ↑
Eli tänä vuonna poliisi on ampunut 42 valkoista ja 31 mustaa.
Valkoisia maassa on sellaiset 234 miljoonaa ja mustia 40 miljoonaa, mutta ongelma tässä on se, että "valkoisia tapetaan enemmän, saatana!"
Ei helvetti

Vastaa Viestiin