Kuulustelut ja Annelin 'tunnustus' (ketju 2)

Keskustelua Ulvilan tapauksesta

Valvojat: Raid, Moderaattorit

RoboCop

Kuulustelut ja Annelin 'tunnustus' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja RoboCop » Ma Helmi 20, 2012 4:22 pm


Avatar
TiiaStiina
Komisaario Köster
Viestit: 1817
Liittynyt: Ma Elo 16, 2010 12:09 am

Re: Kuulustelut ja Annelin 'tunnustus' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja TiiaStiina » Su Maalis 11, 2012 5:07 pm

Tunnustuskertomuksen muotoilu oli tämäntyylistä: ”olen noussut vuoteesta, olen lähtenyt purkamaan kiukkuani, meillä on ollut keskenämme sanomista, olemme menneet takaisin makuuhuoneeseen, olemme olleet makuuhuoneen puolella, olen huutanut Jukalle, tarkoitukseni on ollut…, makuuhuoneesta olen mennyt uudelleen keittiöön, olemme olleet makuuhuoneessa”. Jos kertomus pohjautui tosiasioihin, miksei AA sanonut: ”nousin vuoteesta, lähdin purkamaan kiukkuani, meillä oli (tai oli aiemmin ollut) keskenämme sanomista, menimme takaisin makuuhuoneeseen, olimme makuuhuoneen puolella, huusin Jukalle, tarkoitukseni oli…, makuuhuoneesta menin uudelleen keittiöön, olimme makuuhuoneessa”? Mielestäni selitys on se, että tunnustuskertomus on sepitetty ja näin ollen normaalin suoran kerronnan tunnusmerkit ovat jääneet puuttumaan. Se ei sulje millään tavoin pois mahdollisuutta, että syyllisyys surmaan ja osa kertomuksessa mainituista asioista voivat silti olla tosia. Jotain hyvin oleellista kuitenkin puuttuu.

Mielestäni jo pelkkä tunnustuskertomus (muotoilunsa perusteella) antaa syyn epäillä, että AA mieluummin vaikka lyhyesti ilmoittautuu syylliseksi surmaan kuin kertoo koko totuutta, joka auttaisi ymmärtämään tapahtumien kulun. Lisäksi siis epäilen, että syy liittyy ”koko totuudessa” piilevään vielä suurempaan häpeään.

Esitin tuossa aiemmin skenaarion jossa häpeä saattaisi ajaa hyväksymään vaikka miten ankaran tuomion, kunhan KOKO häpeällinen totuus ei paljastu (esim. mahdollisen apurin paljastumisen myötä paljastuvien muiden asioiden johdosta). En väitä, että puuttuva rengas olisi ulkopuolinen apuri, vaikka perusteluni sopivat tietyiltä osin myös kyseiseen ketjuun ja sen vuoksi tulin kirjoittaneeksi sinnekin. Olen eri mieltä ulkopuolisen pois sulkemiseksi annetusta perustelusta (toinen esitetty peruste, verijälkien puuttuminen ulkoa, puolestaan sopii täysin minullekin).

Ainakaan tietyissä osissa maailmaa ei ole edes mitenkään tavatonta, että häpeä ajaa ihmisiä jopa itsemurhiin siten että asia on ulkopuolisille käsittämätön vaikka tausta ja motiivi olisivat täydellisesti tiedossa. Miksi se siis ei voisi olla vaikuttimena astetta lievempään ratkaisuun, joka olisi (taannoinen) vankilatuomioon alistuminen ilman vetoamista lieventäviin asiahaaroihin - etenkin jos/kun ne lieventävät asianhaarat itsessään sisältävät uuden POMMIN? ”Pommin” mahdollisia aineksiahan on jälkeenpäin tullut tietoonkin ja oikein rytinällä – sillä varauksella ettei ko. tietoja ole toistaiseksi vahvistettu. ”Lieventävä asianhaara” voi olla jotain muutakin kuin ulkopuolinen apuri – tarkoitin lähinnä sanoa, että jos lieventävään asianhaaraan itsessään sisältyy ”pommi”, siihen vetoaminen ei ehkä houkuttele. Näillä edellytyksillä tunnustuskertomuksesta ei voikaan tulla aitoa.

Koska AA:n kutsumustehtävänä tuntuu olleen äitimyytin markkinointi, häpeää kyseisen myytin rikkomisesta Mater AA:n mahdollisena teonjälkeisen käyttäytymisen kannustimena ei mielestäni saisi sivuuttaa liian kevyesti.

Taipumus häpeään on sitä paitsi perinaisellinen ominaisuus – jopa ilman omaa syyllisyyttä. Se ei kuitenkaan välttämättä estä syyllistymästä häpeällisiin tekoihin – muutenhan myytti olisi tosi ja pätisi kaikkiin äiteihin, eikä koko käsitettä olisi tarvinnut edes luoda. Häpeällisiin tekoihin syyllistymisestä taas ei voi päätellä, etteikö häpeä voisi tietyissä muissa yhteyksissä olla jopa kaikkein voimakkaimpana vaikuttimena. Tapa käsitellä häpeää voi kuitenkin muuttua ajan mittaan. Ajankohdasta X alkaen strategia voikin olla se, että ao. henkilö nimenomaan haluaa nostaa pöydälle kaikki mahdolliset ja mahdottomat syytökset voidakseen hyökätä niitä vastaan avoimesti, koska alkuperäinen strategia ei enää toimi.

Mariacka
Sherlock John Holmes
Viestit: 5089
Liittynyt: Ma Syys 10, 2007 7:34 pm

Re: Kuulustelut ja Annelin 'tunnustus' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Mariacka » Su Maalis 11, 2012 5:22 pm

Luin toisaalta varsin mielenkiintoisen kysymyksen. Miksi poliisi ei kysynyt Auerilta saamansa tunnustuksen yhteydessä, miten hän teon lavasti ja onnistui olemaan veriroiskeettomana poliisia vastassa?

Kartsa68
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 200
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 9:40 pm

Re: Kuulustelut ja Annelin 'tunnustus' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Kartsa68 » Su Maalis 11, 2012 5:29 pm

Mariacka kirjoitti:Luin toisaalta varsin mielenkiintoisen kysymyksen. Miksi poliisi ei kysynyt Auerilta saamansa tunnustuksen yhteydessä, miten hän teon lavasti ja onnistui olemaan veriroiskeettomana poliisia vastassa?
Miksi ja miksi? Mitä merkitystä on täällä ilmaan heitetyillä kysymyksillä?

Toki niin on kätevä kiertää Auerin kertomat asiat tapahtuneesta. Kun ei viitsinyt enää jauhaa skeidaa jostain pulloposkesta.

Valhalla
Sherlock John Holmes
Viestit: 5897
Liittynyt: La Heinä 03, 2010 2:18 pm
Paikkakunta: Tampere

Re: Kuulustelut ja Annelin 'tunnustus' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Valhalla » Su Maalis 11, 2012 5:41 pm

Mariacka kirjoitti:Luin toisaalta varsin mielenkiintoisen kysymyksen. Miksi poliisi ei kysynyt Auerilta saamansa tunnustuksen yhteydessä, miten hän teon lavasti ja onnistui olemaan veriroiskeettomana poliisia vastassa?
No olipas originelli huomio. Ajattelit varmaa tuon ahaa-elämyksesi euforiassa ettei moista ole näiden vuosien saatossa keksitty pohtia. Tai no - ethän sinä pohtinyt vaan kyselet - ikään kuin kuulustelijat tai Anneli täällä sitten palkitsisi hienon kysymyksesi.

Poliisihan ei päässyt mihinkään yksityiskohtaan kiinni, mikä olisi sitonut tunnustuksen muihin todisteisiin. Tai ainakaan sellaisiin mitä ilman videointia Manner unitutkijoineen ei olisi saanut peruttua. Varmasti se kuitenkin oli poliiseilla tavoite.

Avatar
Toripolliisi
Magnum
Viestit: 1366
Liittynyt: To Touko 20, 2010 8:28 pm

Re: Kuulustelut ja Annelin 'tunnustus' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Toripolliisi » Su Maalis 11, 2012 5:47 pm

^ Kyllä noissa kuulusteluissa paistaa läpi, ettei ollut tilanneherkkyyttä mukana lisäkysymyksien muodossa. Ikäänkuin vastaukset menivät toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, onneksi kuitenkin dokumentoitiin. Vaikutti siltä, että olisi ollut pelkkä valmis kysymyslista ja kun niihin oli vastaus kirjattu niin se oli sitten siinä. Myös lapsen kohdalla olisi ollut jokunen lisä/tarkentava kysymys ollut tarpeen mutta kun ei niin ei..
..saapa nähä..

ulkosuomalainen
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4021
Liittynyt: Su Huhti 25, 2010 3:08 pm

Re: Kuulustelut ja Annelin 'tunnustus' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja ulkosuomalainen » Su Maalis 11, 2012 6:07 pm

No eihan tuo todellakaan mikaan uusi juttu tuo Mariackan kysymys ole. Tauru jo lausunnossaan ennen karajaoikeutta huomautti, ettei tunnustuskertomus sopinut verijalkiin. Kuulusteltavasta ei vain saatu enempaa irti kun han poti sita auttamatonta muistinmenetysta, joka onnistuneesti oli pyyhkinyt itse koko tapahtuman ja sen jalkimainingit (=lavastuksen) hanen mielestaan. Katevaa kun tunnustus ei sitten itse asiassa sopinut varsinkaan tahan lavastusosaan ollenkaan.

Ja onhan tasta puhuttu, loppumattomiin. Taman ketjun ykkososassa kai jo satojen viestien ajan. Itse ehdotin jo pari vuotta sitten valetunnustuksen mahdollisuutta, lainaten yhden takalaisen murhajutun etsivaa:
For his part, Dietz says he would not be surprised if van der Sloot eventually retracts his alleged confession and offers up another story about what happened that night.

"A strategy that he apparently has learned ... is that if you mistakenly tell the truth, you might be able to diminish the consequences by radically changing your story and claiming you were lying before," Dietz says. "You can then do it again and again.

"And if you tell enough different versions, no one will know what is true and they won't be able to rely on any confession you've made
."
http://murha.info/phpbb2/viewtopic.php? ... ot#p322756

Tasta samasta ketjusta, sivulta 17.
Nothing sways the stupid more than arguments they can't understand.
Cardinal de Retz, Memoires (1781)

When a wise man points at the moon, the imbecile examines the finger.
Confucius

Avatar
Tara
Fitz ratkaisee
Viestit: 6165
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 11:16 pm

Re: Kuulustelut ja Annelin 'tunnustus' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Tara » Su Maalis 11, 2012 6:11 pm

Mutta onhan tuota pohdittu ajat sitten, miksei poliisi tehnyt tarkentavia kysymyksiä.. Poliisit jättivät kaikki mahdolliset lisäkysymykset tekemättä. Hyväksyihän jo JJ Annelin jahkailut, ympäripyöreät ja empivät vastaukset, täynnä näitä 'voi-olla - mää luulisi-oletettavasti-ehdollisuuksia, mielikuvat, muistikuvia ja 'mitä mää ny muistasi näin jälkiipäin, voi ol tai sitte voin muistaa väärinki tjv. - Rasittavaa luettavaa kauttaaltaan.

ja onhan sisotalokin asiaa pohtinut, olisiko joku käynyt jo lukemassa tuolta..
Kun Anneli vangittiin syksyllä 2009 hän tunnusti aluksi surmanneensa miehensä. Tunnustus oli aivan yhtä väärä kuin Thomas Qvickin 30 tunnustusta. Suomalainen poliisi on harrastelija tunnusten käsittelyssä. Thomas Qvickin tunnustuksia ei suinkaan uskottu, vaan hänet pantiin näyttämään kuinka hän oli murhatyönsä tehnyt. Hän osasi ne kuvata kun hän sai mielisairaalasta lomaa ja meni arkistoon lukemaan yksityiskohtia murhista.

Annelilta ei edes kysytty kuinka hän oli tapon tehnyt ja vielä vähemmän kuinka oli hän lavastanut murhaajan käynnin hätäpuhelun avulla. Tunnustus kuin tunnustus...
katsoo tuolta tarkemmin ken viitsii.

sisolo on saanut tuohon ketjuunsa yhden kommentin, joka kuuluu: "huokaus" ja hän kommentoi sitä: Anneli Auerin oikeudenkäynti ei kirvoita keskustelua, jossa lähtökohtana on hänen syyttömyytensä.

lisäys: kiits us ^ tuosta linkistä, muistin tuon asian ja aina välillä olen sitä etsinyt..
http://www.aolnews.com/2010/06/08/what- ... onfession/

"And if you tell enough different versions, no one will know what is true and they won't be able to rely on any confession you've made."
.. juuri noin.
tara, tää oo sulle viimeinen varoitus. Jollet lopeta jo, haemme sinut ja tulet kärsimään todella paljon .
Miten oravatädille saisi rasteroinnilla haavaumia ja mustelmia naamaan?
Kepittelyiloa tässä tulevaisuudessa odottelen...

Valhalla
Sherlock John Holmes
Viestit: 5897
Liittynyt: La Heinä 03, 2010 2:18 pm
Paikkakunta: Tampere

Re: Kuulustelut ja Annelin 'tunnustus' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Valhalla » Su Maalis 11, 2012 6:49 pm

Tämän tunnustustarinan kirjaaminenhan ei kerro, onko kuulustelija yrittänyt jotakin kysyä. En usko, että muistiinpanot olisi sellaisia joihin myös umpikujat olisi kirjattu. Ikään kuin puhtaaksi kirjoitettu kuuleminen siis ja siihen nimi alle. Tämä nyt vain arviona, että olisko näin?

Totta silti, että poliisi jätti monta punaista langanpäätä vain roikkumaan eteensä. Ja toisaalta, jos tuo Annelin kamppailu omantuntonsa ja tunnustamisen helpotuksen kanssa oli niin tuskaista, että poliisi piti saavutuksena jo tätäkin ja ajatteli tämän avulla myöhemmin päästävän yksityiskohtiin. Manner vain ratsasti avuksi ja homma kuivui sitten siihen.

Avatar
Tara
Fitz ratkaisee
Viestit: 6165
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 11:16 pm

Re: Kuulustelut ja Annelin 'tunnustus' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Tara » Su Maalis 11, 2012 6:55 pm

^ Hyvinkin mahdollista. Ja varmaan on kuulustelijan päässä pyörinyt vaikka mitä..On sitten jatkanut ja katsonut että mitähän sieltä vielä tulee jne.. On niin helppo sanoa ulkopuolelta jälkeen päin, olisit nyt kysynyt uudestaan ja tarkemmin siitä ja siitä. Itse en ole kuulustellut koskaan ketään mistään syystä.. no ehkä koiraani, että missä mun sukat, saapas jne.

Tunnustus on kirjoitettu puhtaaksi, se on totta. Se ei ole autenttinen sanan varsinaisessa merkityksessä.
tara, tää oo sulle viimeinen varoitus. Jollet lopeta jo, haemme sinut ja tulet kärsimään todella paljon .
Miten oravatädille saisi rasteroinnilla haavaumia ja mustelmia naamaan?
Kepittelyiloa tässä tulevaisuudessa odottelen...

cicero
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4192
Liittynyt: Pe Syys 07, 2007 2:40 pm
Paikkakunta: ulkomaat

Re: Kuulustelut ja Annelin 'tunnustus' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja cicero » Su Maalis 11, 2012 7:03 pm

Poliisilla voipi olla enemmänkin tietoa mitä ei ole julkaistu. Jos esimerkiksi ikkunan rikkominen ei varsinaisesti ole liittynyt tappamiseen niin miksi sen tekotyyliä pitäisi julkistaa, Tekotavan tietäminen ei myöskään tee Annelista surmaajaa. Annelihan on voinut sanoa ettei muista miten rikkoi ikkunan ja se saattaa olla ihan mahdollistakin. Niin paatuneena en häntä pidä etteikö hän olisi jonkin sorttisessa psykoosissa toiminut eikä näin ollen muista kaikkea ihan tarkkaan ja joitakin osia ei ehkä ollenkaan.

Hänen tunnustuksestaan jäi kuitenkin ristiriitainen olo riidan selostamisessa ja uskonkin hänen muuttaneen riidan kulkua kertomukseensa hieman. Reaktio jossa puukko hakeutuu käteen on yleensä sen joka ollaan jättämässä ei sen joka on lähtemässä. Anneli on myös ollut paljon suurempi ja vahvempi kuin aviomiehensä joten on aika epätodennäköistä että tämä on raahannut Annelia ilman tahtoa minnekään.
"jos on pakko tehdä jotain epäsuosittua sen voi saman tien tehdä täydestä sydämestä"

taavetti
Sherlock Holmes
Viestit: 3484
Liittynyt: Pe Helmi 26, 2010 9:17 pm

Re: Kuulustelut ja Annelin 'tunnustus' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja taavetti » Su Maalis 11, 2012 7:07 pm

Olen joskus miettinyt tätä tunnustusasiaa. Voisiko olla mahdollista, että tämän käytännössä mahdottoman se oli itsepuolustus - tunnustuksen annettiin olla muhimassa oikeudenkäyntiin saakka. Tuolloin tämä itsepuolustusteema olisi ollut helppo todisteisiin vedoten kumota oikeudessa. Manner on kuitenkin ovela kettu ja haistoi palaneen käryä ja Auer peruutti tunnustuksensa ajoissa.

Toisaalta, syyttäjä kyllä vahvasti ajoi käräjäoikeudessa perheriita Lahti puukotti-Auer puukotti -teemaansa, joten eipä kai tuokaan mietintä todennäköinen ole.

E. Tauruhan on kertomansa mukaan ottanut tutkijoihin yhteyttä heti tunnustuksen jälkeen ja kertonut sen mahdottomuudesta.
Herrasmies kulkee aina portaissa edellä. Myös yksin ollessaan.

Valhalla
Sherlock John Holmes
Viestit: 5897
Liittynyt: La Heinä 03, 2010 2:18 pm
Paikkakunta: Tampere

Re: Kuulustelut ja Annelin 'tunnustus' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Valhalla » Su Maalis 11, 2012 7:29 pm

70 veitseniskua ja astalolla viimeistely. Ei oikein menisi läpi tuo itsepuolustus.

Häkepuhelu ja huppumies-sumutus lavastuksineen. Ei mene läpi äkkipikaisuuksissakaan tehty ja suunnittelemattomuus.

cicero
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4192
Liittynyt: Pe Syys 07, 2007 2:40 pm
Paikkakunta: ulkomaat

Re: Kuulustelut ja Annelin 'tunnustus' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja cicero » Su Maalis 11, 2012 7:42 pm

En usko että teko oli etukäteen suunniteltu mutta jälkien peittely on tehty vakaasti harkiten.

Surmateko ja sen peittely ei mitenkään ole ollut mahdoton annetussa ajassa mutta kaiken ylimääräisen ymppääminen siihen mukaan tekee siitä mahdottoman. Mikäli poliisi olisi tehnyt asiat oikein alusta asti, Anneli olisi vangittu jo seraavana päivänä eikä mistään mahdottomuuksista olisi edes puhuttu. Kengät ja astalot olisi löydetty jne. Anneli itsekin on ollut ihmeissään ettei poliisi löytänyt mm. astaloa joten siellä se on jotenkin nähtävissä ollut all the time...
"jos on pakko tehdä jotain epäsuosittua sen voi saman tien tehdä täydestä sydämestä"

Avatar
Tara
Fitz ratkaisee
Viestit: 6165
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 11:16 pm

Re: Kuulustelut ja Annelin 'tunnustus' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Tara » Su Maalis 11, 2012 7:51 pm

Kuten edellä tänään taas todettiin, Annelille ei tunnustukseen johtaneissa(kaan) kuulusteluissa tehty tarkentavia kysymyksiä, ei pyydettä täsmennystä epäselviin vastauksiin, ei toistettu jo tehtyä kysymystä, eikä pyydetty kertomaan lisää tunnustuksen yksityiskohdista, lavastuksesta ym..

Jotkut ovat silti olleet sitä mieltä, että Anneli aivopestiin, että häntä painostettiin kunnes Anneli oli niin uupunut että murtui ja tunnusti. Jos Anneli olisi sanonut kuulustelujen kuluessa, että hän ei nyt jaksa, että hän haluaa levätä, koska väsyttää, niin kuulustelu olisi keskeytetty. On kerrottu että Anneli ei valittanut, uupumusta eikä oloaan muutenkaan.

http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta ... issa+.html
apu-lehti 8.3.2012: Kun kysyttiin A:n vointia vankilassa, hän ei kehunut sitä, sanoi ettei kauhean hyvin voi, mutta että ei halua valittaa omaa oloaan. 'En ole sellainen', sanoi.
tara, tää oo sulle viimeinen varoitus. Jollet lopeta jo, haemme sinut ja tulet kärsimään todella paljon .
Miten oravatädille saisi rasteroinnilla haavaumia ja mustelmia naamaan?
Kepittelyiloa tässä tulevaisuudessa odottelen...

Vastaa Viestiin