Jäljet; verijäljet - hajujäljet (ketju 2)

Keskustelua Ulvilan tapauksesta

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
turumurre
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4782
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 3:57 pm

Re: Jäljet; verijäljet - hajujäljet (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja turumurre »

Kn: Sun mielestäsi Turre siis murhaaja asetteli tuon veitsen lattialle jo siinä "astalonhakureissullaan"? Eikö sitä vielä tarvittu sen jälkeenkin? Ja eikö se olisi ollut sitten Auerin toisen käynnin aikana jo lattialla nähtävissä?
No, nuo osittain ristiriitaiset seikat ovat vain ajatelmia siitä mitä ja miten on voinut tapahtua sen toisen Auerin käynnin jälkeen. Se ajanjakso kun on paljolti perkaamatta. Tarkoitan siis surmaajan tarkempia liikkeitä ennen poislähtöä. Tähän ajanjaksoon liittyy veitsen hylkääminen, mutta milloin se tapahtui, heti Auerin toisen käynnin jälkeen vaiko vasta surmaajan poislähtiessä. Mikä oli se aika milloin veistä viimeeksi käytettiin, voisiko sitä jotenkin päätellä jostain toisesta tiedetystä seikasta.

Mutta vielä tähän ikkunasta poistumiseen. Laitan yhden kuvan ulkoa otettuna. Siinä verisen hanskan lähettyvillä on muutakin verijäämää. Ehkä tämä herättää joitain ajatuksia.

Kuva

https://aijaa.com/5n9iOn

Avatar
Kuolemannaakka
Agentti Scully
Viestit: 8980
Liittynyt: Ma Touko 31, 2010 10:43 pm

Re: Jäljet; verijäljet - hajujäljet (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Kuolemannaakka »

Eikös tuo sinisen nuolen kohta ole päätelty vasemman käden hihan/hihansuun/hanskan reunan jäljeksi ja siihen kun kuvittelee astalon käteen, niin eikö varsi napauta sopivasti siihen koloon? Eli siinä "minun poistumistyylissäni" tulisi siinä kohtaa, kun oikeaa jalkaa nostaa karmin yli ja aika hervottomana oleva vasen käsi ja siinä oleva astalo heilahtaa vasemmalle ja tukeutuu karmiin, kun oikealla kiskotaan. Tai jotain. Noita täytyisi kyllä saada ihan itse kokeilla. Samoin verijälkiä voisi testata, jos on olemassa teorioita niiden synnystä.

Ovatko nuo verijäljet riittävän korkealla karmilla seisomista varten? Jossain kuvassa näyttivät aika matalalla olevan.
Lataa ilmainen 310-sivuinen nettikirja Ulvilan surmasta! 8 vuoden tutkimuksen tulos, runsaasti ennen julkaisematonta materiaalia!
https://drive.google.com/file/d/1L55vVw ... FGYkb/view


Älä usko mitä sanon, tutki mitä sanon

Avatar
turumurre
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4782
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 3:57 pm

Re: Jäljet; verijäljet - hajujäljet (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja turumurre »

Kyllä juu, ihan oikeassa kohtaa on, siihen on vasen astalokäsi (ranne/kämmenen syrjä) osunut. Surmaajan rannehan tuossa on vaarassa kun lasinpaloja pystyssä, eikä puristusotteella voi ottaa kiinni/vastaan kun siinä kädessä on astalo. Tässä jäljessä 'palikat' on kohdillaan, kun ajatellaan ettei siinä verituhrussa näkynyt varsinaista tarttumista näppyläkuvioiduilla sormilla...
Toisella puolella ylempänä oleva sormikuvio kertoo tarttumisesta, sopii nimenomaan oikeaan käden sormiin, siinä ei voi olla astalo kädessä. Tämäkin on siten ok.

Jos jätetään alkunousun ongelmat loppuun, niin ukko saadaan arkulta karmille ja edelleen terassille:
-Oikea jalka arkun päällä.
-Vasen jalka kurkottelee karmille.
-Samalla vasen käsi astaloineen tavoittelee ikkunan vasenta reunaa.
-Hapuilevan käden ranne/kämmenen syrjä tekevät verijälkeä ikkunan reunaan ja pienemmän kolon ulos vuorilautaan.
-Jalka karmilla, keho kyyristyneenä ja vähän sivuttain, vasen jalka vähän koukussa, vasen käsi tukemassa ikkunan reunaan ulkopuolelta, yläkeho alkaa työntymään ikkuna-aukkoon.
-Kun yläkeho työntyy vinottain, ja kun oikea käsi on koukussa rinnankorkeudella kyynärpää takana, voi hanskakäden siirtää ahtaasta aukosta ulkopuolelle.
-Samaan aikaan oikea jalka vedetään ovilinjalle, vaatekasa putoaa lattialle.
-Oikea käsi tarttunut ikkunan oikealle puolelle (tarttumisjäljet oikealla ulkona).
-Pieni asennon- ja tasapainon korjaus johtaa siihen että vasen käsi hetkellisesti irtoaa ja 'iskeytyy' takaisin ikkunan reunaan, tällöin astalon varsi tekee isomman kolon vuorilaudan kulmaan.
-Yläkeho työntyy enemmän ulos ja oikeaa jalkaa aletaan vetää ikkunaukkoon ja karmille (vai siirretäänkö suoraan karmin yli).
-Kun tasapaino on saavutettu kiinnipitävällä oikealla kädellä ja jaloilla (tai pelkästään vasemmalla jalalla), on vasen käsi jäämässä jo vähän kehon sivulinjan taakse (koska keho vinossa), vasen käsi irtoaa ja siirty eteen.
-Ukko valmistautuu oikean jalan hyppyyn terassille, vasen käsi heilahtaa vasemmalle ja roiskii astalosta veriroiskeita kukkakorin päälle. Samalla kiinnipitävä oikea käsi irtoaa (tästä jäljet sormikuviossa)
-Ukko tömähtää terassille.

Nuo siis yhtä liikesarjaa, kesto karmille astumisesta terassille tömähtämiseen n 4s.

Alkunoususta tuli eräs ajatus mieleen, mikä liittyy niihin verijälkiin sisäseinässä.

Kuva
https://aijaa.com/5n92YC

Nuo alimmat jäljet on tavattoman alhaalla, joten ne on tulleet kun surmaaja on ollut lattian tasolla.
Oletettavasti taulujen välissä oleva on kyynärpäästä ja sitten nuo sätettäiset jäljet hihasta.
Nyt kun ajattelee että se ylin verijälki reunassa olisi näiden jatkumoa (siis alhaalta ylöspäin), niin voiko niin ollakkaan: Kun kyynärvartta tuosta taulujen keskikohdasta siirtää ylöspäin, luulisi että taulu putoaa tai olisi vähintään verinen. Ja kun tarkastelee niitä sätettäisiä jälkiä (hihasta), niin tuleekin enempi sellainen vaikutelma, että siinä seinästä irtautuva hiha onkin laskutunut alaspäin, ei noussut ylöspäin.

Ajattelen että tässä on tapahtunut seuraavaa: Surmaajaa on reippasti askeltanut arkun viereen, välittömästi ensin nojannut kyynärvarrellaan seinään aikomuksena nousta arkulle. Astalo on tässä vaiheessa oikeassa kädessä. Samantien tullutkin sitte toisiin ajatuksiin ja irrotautunut nojaamisestaan. Viuhkamaisissa jäljissä laskeva suunta, eli kyynärvarsi (hiha) kun ensin on ottanut kosketusta seinään, on sitten säteittäisesti laskeutunut. Ottiko tässä vaiheessa vielä sen yhden lyhyen vasemman askeleen arkun viereen josta aikaisemmin kerroin.

Ja vaihtoiko tässä yhteydessä astalon oikeasta vasempaan käteen (verijäljet kynnysmaton edessä). Ajatuksenaan saattoi olla se, että vaihdosta voisi olla jotain hyötyä ulosmenossa. Oliko vai ei, ehkä vain luuli.

Ei siihen jääty seisoskelemaan, vaan kaikki tapahtui nopeasti ja jatkuikin nopeasti:
Oikea jalka arkulle, oikea kyynärvarsi nojaa siihen ylempään jälkeen (kyynärpää, hiha). Varsinainen hanskakäsi siis reilusti reunan yli, sojottaen jossain nousuvaiheessa vähän yläviistoon.

Tässä vaiheessa palataan tytön kertomukseen: Tyttö kertoi että ”otti se sielt ylhäält kii”.
Hmmm...Ehkä se vain näytti siltä kauempaa. Muistaakseni jossain kertoi myös että 'otti kiinni ikkunan alta', tarkoitti tällä kaiketi ikkunan karmin yläreunaa, sen alta.
Jospa siis se vain näytti siltä, vaikka hanskakäsi missään tarttuneena tytön näkökentässä ollutkaan, oli vain pienen hetken vähän ylöspäin suuntautuneena. Näin tulisi tämä kertomuksessa esitetty 'ehtokin' täytettyä, ei oikein muuten ole mahdollista kun tätä arkun kautta poistumista ajatellaan.

perusasiamies
Nikke Knattertton
Viestit: 855
Liittynyt: Ke Maalis 18, 2015 8:12 pm

Re: Jäljet; verijäljet - hajujäljet (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja perusasiamies »

Minusta se vasemmalla puolen ollut verinen hihajälki on tullut samasta verisestä hihasta kuin ne taulujen vieressä olleet verijäljetkin. Ilmeisesti meillä on yhteenymmärrys, että taulujäljet ovat oikeasta hihasta, joten ainakin se on ollut sopivan verinen jättämään myös sen toisen jäljen sinne vasemmalle. Tietysti vasen hiha on saattanut olla myös verinen, mutta luultavasti oikeakätisellä murhaajalla on joka tapauksessa oikea hiha ollut paljon verisempi kuin vasen hiha surmatyön jälkeen.

Noissa molemmissa hihajäljissä on yhteisenä tekijänä se, että niistä puuttuu hanskan jäljet. Vaikka tekoväline olisi ollut kädessä, niin kyllä hanskasta olisi silti saattanut jäädä verijälkiä, muun muassa rystysistä tai astalon ympäri olevista sormista. Tekijän oikea käsi nyt on suht varmuudella ollut hyvin verinen tuossa vaiheessa, jos siinä olisi ollut sama hanska koko surmatyön ajan. Vasemmalla olleeseen hihajälkeen liittyy kuitenkin se astalon jättämä lyöntijälki. Miksi tekijä tukeutui mieluummin astalolla seinään kuin että olisi tukeutunut kämmenellään/rystysillään, vaikka kädessä olisikin ollut astalo?

Ja se ulos tullut iskujälki astalosta on kyllä minusta tullut aika napakasti. Veret ovat lentäneet kauas sivuttaissuunnassa ja lyönti on selvästi osunut vain yhteen kohtaan. Miten oikeakätinen surmaaja olisi semmoisen saanut lyötyä vasemmalla kädellään? Jos tekijä olisi lyönyt sen oikella kädellään, niin minusta silloin iskuun saa sopivasti voimaa ja se tulee oikeasta suunnasta.

Tuo astalon vaihtaminen kädestä toiseen kesken kiipuamisen tuntuu kyllä jo hieman monimutkaiselta. Toisaalta voihan päivänselvät cast-off verijäljetkinkin selittää kaulavaltimosuihkuiksi(?)... Siinä cast-off verijäljessä on muuten hyvin havaittavissa myös se, että hammassilta on silloin ollut terässä kiinni.

Minä pysyn vielä näkemyksessäni, että tekijällä oli paljaassa oikeassa kädessä retkikirves, kun hän kulki ikkunasta ulos. Tämän takia kukaan ei ole pystynyt rekoissa toistamaan noita tekijän verijälkiä, koska tuo paljas käsi muuttaa tilannetta jonkun verran, että miten kulkee ulos.

erämaaetsivä
Matlock
Viestit: 811
Liittynyt: Ke Huhti 21, 2010 5:55 pm

Re: Jäljet; verijäljet - hajujäljet (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja erämaaetsivä »

perusasiamies:
Tuo astalon vaihtaminen kädestä toiseen kesken kiipuamisen tuntuu kyllä jo hieman monimutkaiselta. Toisaalta voihan päivänselvät cast-off verijäljetkinkin selittää kaulavaltimosuihkuiksi(?)... Siinä cast-off verijäljessä on muuten hyvin havaittavissa myös se, että hammassilta on silloin ollut terässä kiinni.
Kyllä tuosta astalon vaihtamisesta vasuriin tulee hankalaa, mitä jos veitsi olikin oikeassa ja astalo vasurissa. Veitsi sitten putosi...
Nuo kaulavaltimosuihkut on vaan yksi mahdollisuus, sillä heilahdusjälkiä ne verinorot ei missääntapauksessa voi olla. Todennäköisimmin ovat tulleet astalon pysähdyttyä hetkeksi paikoilleen ja sorkkapää osoittanut lievästi ovea päin.

Tässä Kuolemannaakan rekoa. Kertoi pysäyttäneensä kirveen ja verinorot valuneet terästä seinään. Tosin ulvilassa tuskin kirvestä käytettiin.
Kuva

Avatar
Pieni liekki
Sherlock John Holmes
Viestit: 5357
Liittynyt: Ke Joulu 25, 2013 10:38 am

Re: Jäljet; verijäljet - hajujäljet (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Pieni liekki »

perusasiamies kirjoitti:
Pe Tammi 17, 2020 3:28 pm

Minä pysyn vielä näkemyksessäni, että tekijällä oli paljaassa oikeassa kädessä retkikirves, kun hän kulki ikkunasta ulos. Tämän takia kukaan ei ole pystynyt rekoissa toistamaan noita tekijän verijälkiä, koska tuo paljas käsi muuttaa tilannetta jonkun verran, että miten kulkee ulos.
Miten sinä hahmotat ne näppylähanskasta jääneet jäljet sisältä katsottuna oven rikkoutuneen ikkunan ulkopuolisessa seinässä oikealla puolella? Minä olen hahmottanut ne niin, että ne ovat jääneet oikeassa kädessä olleesta verisestä hanskasta siinä vaiheessa, kun huppis on keikkunut vasemmalla jalallaan karmilla ja ollut nostamassa oikeaa jalkaansa oven karmin yli. Astalon on mielestäni täytynyt olla vasemmassa kädessä tällä hetkellä.

Missä pääsisi harjoittelemaan karmeista kulkemista vai pitääkö tässä alkaa rakennella sopivaa estettä avoimeen oviaukkoon täällä kotosalla? Kai se perusasiamiehen käyttämä paistinlasta astalon korvikkeena lienee turvallisin vaihtoehto, jos sitä innostuu jotain kokeiluja tekemään.
Anneli Auer Murhalesken muistelmissa vuonna 2016: "Kukaan ei miettinyt hintaa silloin, kun tätä sotkua rakennettiin. Kukaan ei myöskään halua ottaa vastuuta siitä nyt jälkikäteen."

Avatar
turumurre
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4782
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 3:57 pm

Re: Jäljet; verijäljet - hajujäljet (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja turumurre »

erämaaetsivä kirjoitti:
Pe Tammi 17, 2020 5:18 pm
perusasiamies:
Tuo astalon vaihtaminen kädestä toiseen kesken kiipuamisen tuntuu kyllä jo hieman monimutkaiselta. ...
Kyllä tuosta astalon vaihtamisesta vasuriin tulee hankalaa, mitä jos veitsi olikin oikeassa ja astalo vasurissa. Veitsi sitten putosi...
Ei siitä yhtään vaikeaa tule, helppohan tuo on, vaihtaa astalo kädestä toiseen. Edelliseen postaukseeni liittyvä kuva:

Kuva
https://aijaa.com/qyQL5c

Ei sitä kätisyyden vaihtoa nousun aikana tehdä, vaan juuri ennen. Seistään jäljissä O4 ja V5, lattialla siis (V5 on vain arvio, tosin kannan jälkeä tuossan näkyvissä).
Astalon vaihto ensin ja juuri nousun alussa vasen astalokäsi heilahtaa sivulle ja roiskii veripisaroita kynnysmaton eteen ja matolla olevan lasin päälle (alempi nuoli). Villasukan edessäkin näkyy veripisara joka tullut ehkä asennossa V3/O4.

Avatar
turumurre
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4782
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 3:57 pm

Re: Jäljet; verijäljet - hajujäljet (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja turumurre »

perusasiamies kirjoitti:
Pe Tammi 17, 2020 3:28 pm
...Toisaalta voihan päivänselvät cast-off verijäljetkinkin selittää kaulavaltimosuihkuiksi(?)...
Olen sen kaulavaltimosuihkun perustellut. Lisäksi on hyvä muistaa Lahden luetelluista vammoista
Hovi:
- kaulanvasemmalla puolella, korvan alueella yksi pistohaava, joka ulottuu
noin viiden senttimetrin syvyyteen
ja muutamia vähäisempiäpistohaavoja
Siinä siis se pisto, lisäksihän kaulalla oli muutamia vähäisempiä pistohaavoja, sekä mm
vasemmalla otsalla kaksi pinnallista pistohaavaa...

Tuo otsalla oleva oli valuttanut veret sivulle ja taakse, ei siis ole liikkunut paljonkaan enää sen jälkeen. Nämä em pistot lyöty samaan sarjaan ja siellä ph oven vieressä siis ja vähän ennen astalointia.

*
Poikittain varrensuuntaisen terän olen myös perustellut yksityiskohtaisesti. Laitan vielä yhden kuvan joka kertoo ettei kyseessä ole varrensuuntainen terä, samaa astaloahan käytettiin ikkunan rikkomisessa ja surmassa.

Kuva


'Riipu' päättyy lähes ikkunan listaan, joka olisi saanut osuman 'kirvesmäisestä' terästä (kts kuva). Iskeytymiskolon muoto ja suunta kannattaa myös huomioida, jälki ei sovi varrensuuntaiseen terään.
Jälki kertoo, että ikkunan rikkoja on seissyt oven edessä lähellä (pitkähkö yhtenäinen kaariliike jäljessä; lyhytvartinen työkalu on ollut käytössä jossa poikittain varrensuuntainen terä).

erämaaetsivä
Matlock
Viestit: 811
Liittynyt: Ke Huhti 21, 2010 5:55 pm

Re: Jäljet; verijäljet - hajujäljet (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja erämaaetsivä »

turumurrelle vastaus aijempaan.

No nuin olen itsekin päätellyt. Käsitin perusaiamiehen tyylistä, että oikeasta vasuriin siirto tapahtuisi jalat ikkuna-aukolla ja kädet jotenki ihmeesti ristissä... (hmm... sekoilin. luulin katuva omaa aijempaa tyyliä ikkuna... : )
Mitä mieltä olet tuosta veitsen mukanaolosta ulos pyrittäessä, molemmatr työkalut olleet ensin oikeassa kädessä ja yrittänyt siirtää nipussa vasuriin, niin veitsi luistanut kourasta ?

Avatar
turumurre
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4782
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 3:57 pm

Re: Jäljet; verijäljet - hajujäljet (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja turumurre »

Erämaaetsivä: Mitä mieltä olet tuosta veitsen mukanaolosta ulos pyrittäessä, molemmatr työkalut olleet ensin oikeassa kädessä ja yrittänyt siirtää nipussa vasuriin, niin veitsi luistanut kourasta ?
Äkkinäisenä ajatuksena mahdollinen toki, mutta kun moni muukin on mahdollista...
Pitäisi ensin tutkia tapahtumat Auerin toisen käynnin jälkeen; askeljäljet lattialla, äänet tallenteella, mikä on mahdollista mikä ei jne.
Paljon seikkoja joihin ei nyt pysty suoraan vastaamaan, joten parempi etten ota liikaa kantaa veitsestä luopumiseen.

erämaaetsivä
Matlock
Viestit: 811
Liittynyt: Ke Huhti 21, 2010 5:55 pm

Re: Jäljet; verijäljet - hajujäljet (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja erämaaetsivä »

Aloin vaan miettiin kun taulu seinältä puuttuu se hanskan jälki. Jospa tosiaan olivat molemmat tekovälineet kädessä ja vaihto ei mennyt putkeen, veitsi jäi huonosti oikeaan, eikä voinut ottaa kämmenellä tukea. Siinä arkulta karmille astuessa sitten veitsi lipesi..
Miksi hylkäisi toisen tekovälineen, jos ei sitten ollut tarkoitus johtaa tutkintaa lähipiiriin.

perusasiamies
Nikke Knattertton
Viestit: 855
Liittynyt: Ke Maalis 18, 2015 8:12 pm

Re: Jäljet; verijäljet - hajujäljet (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja perusasiamies »

turumurre kirjoitti:
Pe Tammi 17, 2020 11:55 pm

Poikittain varrensuuntaisen terän olen myös perustellut yksityiskohtaisesti. Laitan vielä yhden kuvan joka kertoo ettei kyseessä ole varrensuuntainen terä, samaa astaloahan käytettiin ikkunan rikkomisessa ja surmassa.

'Riipu' päättyy lähes ikkunan listaan, joka olisi saanut osuman 'kirvesmäisestä' terästä (kts kuva). Iskeytymiskolon muoto ja suunta kannattaa myös huomioida, jälki ei sovi varrensuuntaiseen terään.
Jälki kertoo, että ikkunan rikkoja on seissyt oven edessä lähellä (pitkähkö yhtenäinen kaariliike jäljessä; lyhytvartinen työkalu on ollut käytössä jossa poikittain varrensuuntainen terä).

Et ota tossa huomioon sitä mahdollisuutta, että ikkuna on ehkä rikottu kirveen hamarapuolella. Hamarapuolenhan voi ajatella kapeana poikittaisena teränä tietyllä tapaa. Kysyn siis mielipidettäsi, että sopisiko tuo listassa oleva jälki kirveen hamarapuolen tekemäksi?

Hamarapuolella ton ikkunan rikkominen voisi olla jopa hieman tehokkaampaa ja turvallisempaa, mutta mene ja tiedä. Ainakin ruutu.fi palvelun" Ulvila-special: Näin kauan kestää päästä kirveellä läpi terassioven ikkunasta" -videossa ikkuna rikotaan nimenomaan hamarapuolella.

Avatar
turumurre
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4782
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 3:57 pm

Re: Jäljet; verijäljet - hajujäljet (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja turumurre »

perusasiamies kirjoitti:
Ke Tammi 22, 2020 2:53 pm
Et ota tossa huomioon sitä mahdollisuutta, että ikkuna on ehkä rikottu kirveen hamarapuolella. Hamarapuolenhan voi ajatella kapeana poikittaisena teränä tietyllä tapaa. Kysyn siis mielipidettäsi, että sopisiko tuo listassa oleva jälki kirveen hamarapuolen tekemäksi?
...
Laitan tähän yleiskuvan ko. Hutilyönti-jäljestä. Yleisesti arvioiden voisi päätellä ettei lyöjä ainakaan lyhyt ole, kaariliike noin olkapään tasolla. Tulee vaikutelma pikemminkin pitkästä 'kaverista'.
Kuva
https://aijaa.com/prKMij

Kolon jälkeinen 'pompahdus' irti pinnasta, ja kaareva jälki kertovat ettei isku ole tullut kohtisuoraan pintaa vasten vaan sivulta. Jos kohtisuora olisi 0-astetta, niin arvioisin lyönnin tulleen noin 50 asteesta, eli siis seisty ikkunan edessä, aika lyhyellä astalonvarrella varustautuneena.

Mallinsin kirveen hamarapuolen yksinkertaisena suorakaiteen muotoisena laatikkona jonka sivumitat esim 15mm x 50mm (kuvassa korkeus 25mm). 3D-malliin hahmottelin myös kirveen terän ja varren (n25cm) tuollaisena 'luurankoviivoina'). Malliin liitin myös aidon kuvapinnan lyöntijäljestä.
Kuva

Hamarapuolta kuvaava laatikko on sisäpuolelta tehty läpinäkyväksi, joten kurkataanpa sen laatikon sisään:
Kuva

Hamarapuolen kulma on tuossa uponnut 3mm oven pintaan. Teoriassa näyttäisi mahdolliselta että tuollainen terävä kulma voisi aiheuttaa sen kolon. Huono kuva kolon muodosta, mutta vaikutelmaksi tulee, että se on kuitenkin enemmän soikomainen, kampeampi, mitä tuollaisella kulmalla syntyisi. Eivätkä nuo kirveen hamarapuolen kulmat ole teräviä, valun pyöristyksiä niissä vähintään ja varsinainen kaarijälkikin kertoo että aika terävä reuna on pintaa raapinut.


Selkein epäkohta tulee taas siinä kaarijäljen loppupuolella. Kaariliike ei itsessään ole törmäykseen loppunut, se on kuitenkin liike-energian loppuessa pysähynyt ihan ikkunalistan viereen. Seuraavasta kuvasta näkee mitä tapahtuisi jos astalossa olisi tälläinen varrensuuntainen sivu, siihen listaan tulisi vahingoittuminen:
Kuva

Avatar
turumurre
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4782
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 3:57 pm

Re: Jäljet; verijäljet - hajujäljet (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja turumurre »

Laitanpa samantien pari muuta jälkeä, liittyen astaloon.
Sisäpuoliseen ikkunalistaan oli osunut isku joka viistosti osaksi halkaisi listan, mursi sen poikki. Murtunut osa jäi vielä kiinni, kunnes vietiin labraan, kait. 3d-malliin olen sijoittanut astalon kun se ikkunaa rikottaessa osuu siihen sisäpuoliseen ikkunalistaan:

Kuva

Käytin tuossa samaa astalomallia jota käytin esittäessäni surmaiskuja aiemmin. Tämähän on vain hyvin alkeellinen malli, jossa vain terän kärkiosa ja varsi (tuollaisella rimpulalla ei kait saisi edes kissaa hengiltä), astalon varsikin on liian pienellä etäisyydellä leikkavasta terästä.
Älkää antako tämän rimpulan hämätä, vaan ajatelkaa periaatetta. Kuvitelkaa siihen seuraavassa kuvassa olevaa välinettä, joka oikeasti on kehitetty pelastuslaitokselle, poliisille, sotilaille... Tietysti tämä on nykypäivää, mutta malliltaan voisi olla tämänkaltainen, T-mallinen, painokeskittymä iskevässä päässä, lyhyt (n.25cm) pyöreähkö varsi, sorkkamainen terä toisessa päässä, terän leveys n.40mm:

Kuva

Käytän kuitenkin sitä aikanaan mallintamaani rimpulaa seuraavissakin kuvissa. Tähän vanhaan kuvakoosteeseen olen liittänyt astalon kun se on juuri iskeytynyt ikkunalistaan:

Kuva

Sitten vielä tälläinen kooste jossa edellinen astalo on siinä iskukohdassa. Siinä näkyy myös verho ja verhossa olevat vahingoittumiset. Hyvinkin voineet tulla ne vahingoittumiset verhossa tälläisestä poikittain varrensuuntaisesta terästä. Vanhaan kuvaan jäänyt myös oikealla kädellä tarttuminen, sopii myös nykytietämykseen arkun kautta poistumisessa.

Kuva
https://aijaa.com/oGHc1A


Perusasiamies: Hamarapuolella ton ikkunan rikkominen voisi olla jopa hieman tehokkaampaa ja turvallisempaa, mutta mene ja tiedä. Ainakin ruutu.fi palvelun" Ulvila-special: Näin kauan kestää päästä kirveellä läpi terassioven ikkunasta" -videossa ikkuna rikotaan nimenomaan hamarapuolella.


Aiheellinen pohdinta kun kyseessä tuollainen edellä oleva T-mallinen astalokin. Miksi rikkoa ikkunaa sillä sorkkamaisella terällä. Ehkä siinä oikeassa surma-astalossa se toinen tylppäpää ei ollut niin hyvä kuin edellä olevassa kuvassa. Toisaalta voi olla tapahtunut myös niin, että on rikottu molemmilla päillä. Ikkunan yläkulmassa on nähtävissä enempi tuollainen tylpällä lyöty iskujälki:

Kuva

On voinut tapahtua siis siten, että pääasiassa on rikottu tylpällä päällä ja sitten kun 'jyystetty' siitä lukonpuolelta ikkunaa karmiamyöten (tarkoituksena saada pystyssä olevat lasinpalat nopeasti suht tarkkaan pois, koska tunkeutuja ensin yrittää avata oven lukitusta sisäpuolelta), isketty pystysuuntaisesti alaspäin sillä sorkkapäällä joka leveäteräisempänä parempi ja nopeampi putsaamaan lasinrippeet pois. Samalla tullut sitte se huti-lyönti ikkunan viereen.
Tietysti kun varmasti ei tiedä oliko astalo T-mallinen, voi olla ettei sitä tylppää päätä edes ollut. Tai voihan se olla pienempi tehottomampi se tylppäpää. Mahdollisesti joku omavalmiste...

Avatar
Kuolemannaakka
Agentti Scully
Viestit: 8980
Liittynyt: Ma Touko 31, 2010 10:43 pm

Re: Jäljet; verijäljet - hajujäljet (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Kuolemannaakka »

Eikö olisi mahdollista, että muurarinvasara-tyyppisellä astalolla on lyöty, ja nimenomaan sillä vasarapäällä, mutta isku on jotenkin lasin pinnasta "kimmonnut", jolloin vastakkaisella puolella olevan terän reuna olisi tehnyt tuon jäljen? Eli astalo kääntynyt kädessä jotenkin sivuttain, lyönti on vähän epäonnistunut tai ei ainakaan ole läpäissyt lasia?

En tiedä osaanko selittää, mutta olisi kyllä luontevampaa lyödä jollain muulla kuin sorkkaraudan terällä tuollaista lasia.

Ja eikö ne verhon iskujäljet ole aika klassisessa paikassa tuollaista normaalia "ikkuna lukon vierestä rikki ja käsi sisään" -tyyppistä murtoyritystä ajatellen? Mutta siihen kyllä käytetään sorkkarautaa ja keihästävää iskua... Jäljet verhossa sopisivat tähän täysin.
Lataa ilmainen 310-sivuinen nettikirja Ulvilan surmasta! 8 vuoden tutkimuksen tulos, runsaasti ennen julkaisematonta materiaalia!
https://drive.google.com/file/d/1L55vVw ... FGYkb/view


Älä usko mitä sanon, tutki mitä sanon

Vastaa Viestiin