HÄKE 'nauha' (ketju 2)

Keskustelua Ulvilan tapauksesta
Digi-Columbo
Sabrina Duncan
Viestit: 372
Liittynyt: Su Huhti 03, 2016 11:58 pm

Re: HÄKE 'nauha' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Digi-Columbo »

Moi,

Nimimerkki "damfin" kirjoittaa:

"Ei tuo tutkintalinja sinällään ole kielletty..."

DC vastaa:

Häke-tallenteen tutkimista ei tietysti kiellä kukaan. Ei sitäkään millä tekniikalla tai missä määrin tallennetta tutkitaan verrattuna vaikka aiempiin menetelmiin tai rajoitettuihin alueisiin/kohtiin.

"damfin" jatkaa:

"...sen lähtökohta on vaan käytännössä lähes järjetön."

DC vastaa:

Lähtökohtaisesti nyt on jo tuloksia oikeudessa kuullulta materiaalilta ja vain osan olen postittanut tänne. Yritän nyt tiivistää nimimerkin "damfin" esittämiä "tutkintalinjan lähtökohdan järjettömyyden" perusteluja:

Nimimerkki "damfin" keskittyy tausta- tai mahdollisten päällekkäisäänitysten äänten volumeen, niiden korvin kuultavissa olemiseen tai saamiseen, kohinoihin ja puhelin(siirto)tekniikkaan. Eli viittaa niiltä osin tutkinnan haasteellisuuteen. Kuten sanottu, meillä on jo se oikeudessa kuultu häke-tallenne ja kaikki mitä siitä saadaan irti/tai on jo saatu on kyseisellä tallenteella. Lisäksi nimimerkki esitti jonkinlaisen surmaan liittyvän tapahtumainkuvauksen ja mahdollisen äänenkuljetusketjun joka minun (tai kaikkien) pitäisi ensin mm. Skypeä käyttäen kokeelliseti todistaa ennen kuin esimerkkini olisivat päteviä. Olen eri mieltä, eikä minua kiinnosta kuvitteelliset (sinänsä kai mielenkiintoiset?) tapahtumainkuvaukset, vaan se mitä löytyy oikeudessa kuullulta häke-tallenteelta.

Kuulemiseen liittyvistä asioista:

Digitekniikassa on monia keinoja saada kuulumaton kuuluville. Lähetin aiemmin esimerkin jossa kirkaisukohdan alla voi olla paljon materiaalia joka ei ollut lainkaan korvin kuultavissa. Ratkaisussa kirjoitin vastavaihetekniikasta, mutta vaikka vastavaihetta ei olisi olemassa, niin ei siellä alla olleen materiaalin löytäminen mahdoton asia olisi. Mutta tekisikö sitä kukaan ilman palkkaa, se on toinen asia. Itselläni on sen verran muita äänitekniikan aktiviteetteja ettei tämän tallenteen päivittäinen tutkiminen tai kuunteleminen ole edes kymmenen tärkeimmän joukossa.
Tasoja voidaan nostaa mm. normalisoimalla joka nostaa tallenteen peak tai RMS-tason haluttuun arvoon. Digitekniikassa 0dB on maksimi jota korkeammalla tasolla ääni säröytyisi (vaikkakin eri tavoin kuin analogiatekniikassa). Normalisointi voidaan tehdä myös lyhyissä 100ms kestoisissa jaksoissa jolloin hiljaisetkin kohdat tallenteella soivat käytännössä yhtä lujaa kuin voimmakkain kohta. 0dB:n arvo voidaan ylittää säröytymättä nostamalla bittisyvyyttä (esim. 32/64-bit floating point) jolloin tasoja voidaan satoja desibelejä yli normaalin 0dB:n rajan. Edellistä olen hyödyntänyt sinfonia-orkesterin äänityksessä tarkoituksena varmistaa ettei äänitys säröytyisi millään dynamiikalla ja jatkossa poistaa tehokkaasti yleisön yskähdykset tai muut häly-äänet. Oli hämmentävää äänitteen masterointivaiheessa todeta että pystyin kuulemaan mitä kymmen metrin päässä minusta olevat ihmiset keskenään konsertin aikana tai tauolla toistensa korvaan kuiskuttelivat. Mikäli em. tekniikoilla ei päästäisi alkuun tai suodatuksessa jokin taajuusalue jäisi epäselväksi tai kuulumattomiin, niin voidaanhan signaalia myös klipata/säröyttää jolloin materiaaliin ilmestyy harmonisia kerrannaisia.

Tekniikka mitä silmälaseja koskevassa nopeassa esimerkissäni käytin on sellainen, että jos nimimerkki "damfin" istuisi vieressäni ja näyttäisin sen vaihe vaiheelta ja mistä kohtaa se löytyy (todetaan nyt ettei taukokohdasta) niin todennäköinen reaktio olisi "ei voi olla totta, uskomatonta!!" Harkitsen jos esitän asian täällä.

Nimimerkki "Joosua" kirjoitti nimimerkille "damfin":

"Ei ne mitään digitaalisia laitteita olleet."

DC kommentoi:

Ei tuo teknisesti, teoreettisesti tai käytännöllisesti silti ehdoton vaatimus ole. Esim. tietokoneen moniraita-äänityksissä on mahdollista että joku muu tai aiemmasta projektista oleva raita jää hiljaiselle soimaan muun materiaalin kanssa.

Ps. Häke-tallenteessa on kyllä eräässä kohden niin kova mm. magneettinauhoihinkin liittyvä DC offset ilmiö (tai esim. jokin analoginen laite olisi ollut äänikortissa kiinni) että tietokoneen plugin lopettaa annetun audion prosessoinnin eikä suostu jatkamaan sitä tallenteen loppuun ennen kuin DC offset on poistettu toisella pluginnilla. En ole missään muussa audiomateriaalissa vastaavaa ilmiötä kohdannut.

Lopuksi: On olemassa kokeilijoita tai harrastelijoita ja toisaalta taas akateemisesti päteviä tieteilijöitä ja teorian osaajia. En tiedä kuinka vastakkainasettelut tilastollisesti tai tosielämässä pätee, mutta on varmaa että ääniesimerkkini tuottanut menetelmä voidaan todeta ja analysoida sellaisella ammattikielellä mitä suurin osa (itseni mukaanlukien) foorumilla ei ymmärtäisi.

Tämä riittää osaltani tältä vuodelta, vaikka ilmaantuisi mitä tahansa kommentteja. Homma ei toimi myöskään niin että olet juuri niin hyvä tai huono kuin viimeinen tai aiempi postisi tms. Juttu perustuu lopulta konreettisiin ääniesimerkkeihin ja niiden menetelmien esittämiseen millä tulokset saatiin esiin.

- DC

Joosua
Martin Beck
Viestit: 817
Liittynyt: Pe Helmi 15, 2019 11:35 pm

Re: HÄKE 'nauha' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Joosua »

Asiantuntevalta vaikuttavaa ja erittäin mielenkiintoista tutkintaa DC:llä. Ainakaan minusta ei ole yhtään järjetöntä. Tuo häkenauha voikin olla ainoa alue josta lisävalaistusta juttuun voi enää tulla.

Avatar
Kuolemannaakka
Frank Columbo
Viestit: 9302
Liittynyt: Ma Touko 31, 2010 10:43 pm

Re: HÄKE 'nauha' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Kuolemannaakka »

Joosua kirjoitti:
Ti Joulu 03, 2019 2:19 pm
Asiantuntevalta vaikuttavaa ja erittäin mielenkiintoista tutkintaa DC:llä. Ainakaan minusta ei ole yhtään järjetöntä. Tuo häkenauha voikin olla ainoa alue josta lisävalaistusta juttuun voi enää tulla.
Eli nämä DC:n jutut eivät ole sillä lailla "hyvin epäilyttäviä" kuten ulkopuolinen surmaaja olisi?

No mitäs ajatuksia nämä allaolevat lainaukset sinussa herättävät?


Pori Tutkintaryhmä 1
Tutkintailmoitus 13.1.2010 sivu 4
Selostus
”Elottoman näköinen miesuhri makasi vertavuotavana selällään sängyn vieressä jalkojen ollessa osittain sängyn alla. Uhrin läheisyydessä oli lisäksi halko, jonka toinen pää oli veressä. Uhrin pään alla oli verilammikko. Uhrin vatsan seudulla oli havaittavissa useita vertavuotavia pistojälkiä, sekä kasvoihin kohdistuneet iskut olivat vaurioittaneet uhrin kasvoja.

Poliisin suorittama tekninen rikostutkinta

”Tapahtumapaikalle kutsuttiin Porin alueellisen rikostutkimuskeskuksen tutkijat, jotka suorittivat paikalla rikostutkimuksen.”

”Jukka Lahden vartalon alueella sekä kasvoissa ja pään alueella oli vertavuotavia haavoja/vammoja.”

Mäkisen todistuksesta 2013 käräjillä:
"K: Mitä toimenpiteitä olette tehneet ennen ruumiin viemistä pois asunnosta?"
"V: valokuvaus, muuttuvien olosuhteiden tutkinta, ruumiin tutkinta mm. lautumien tutkinta, kuituteippaukset, jalkapohjien tutkinta. Ruumiin päällä ei ollut lasinpaloja. Jalkapohjissa oli useita haavoja, jotka ovat aiheutuneet siitä, että Jukka Lahti on ollut lasinpalojen päällä pystyssä. Jukka Lahden vammojen määrä johtuu siitä, että hän on laittanut kovasti vastaan tilanteessa".
Mäkinen totesi myös: "Haluan lisätä että [vanhimman tyttären] kertomus, Annelin kertomus, hätänauha sekä rikospaikan jäljet eivät antaneet mitään sellaista epäilystä, etteikö paikalla olisi ollut ulkopuolista tekijää."

Käräjätuomari Ritva Santamaa käräjien 2013 tuomion perusteluissa Jukan haavojen tuoreudesta:
Ensipartion tultua paikalle Lahden pään vammat ovat olleet niin tuoreita, että
valokuvista ilmenevin tavoin verilammikko on vielä suurentunut.
Noin puolta
minuuttia aiemmin, kun Anneli Auer on poistunut välillä puhelimesta, hätäkeskusnauhalle
on tallentunut valitusääniä.”

Mannerin valituksesta Satakunnan käräjäoikeuden tuomiosta:
"Laaksosen havainnot Lahden pernasta myös käytännössä sulkevat
pois sen vaihtoehdon, että kaikki pistovammat olisi aiheutettu jo ennen puhelun
alkua. Laaksosen mukaan pernan vähäinen verenvuoto osoittaa, että pernaan
osuneet kaksi pistoa ovat syntyneet hyvin lähellä kuolinhetkeä tai jopa sen jälkeen. Pernan pistovammojen on siis täytynyt syntyä juuri ennen päähän kohdistuneita
kuoleman aiheuttaneita iskuja. Vatsan seudun pistovammojen ilmeinen tuoreus
on havaittavissa myös ensipartion ottamissa kuvissa
23, 25 ja 26 (etpk s. 374-
375). Myöhemmin otetussa kuvassa 35 (etpk s. 381) näkyy, miltä sama kohta on
näyttänyt kuivuneena."

Päivitetty prosessisuunnitelma 20.8.2013
Anneli Auerin teema

7. Alkuperäisen kuvaliitteen kuva 63 (s. 379)
Teema: Veri ei ole ehtinyt kuivua ennen tekijän poistumista. Käden alapuolella näkyy selvä kengänjälki.

6. Alkuperäisen kuvaliitteen kuvat 25 ja 26 (s. 375)
Teema: Ensipartion saapuessa uhrin päästä oli vuotanut hyvin vähän verta, vrt. kuvat 50 ja 51 (s. 389)Vai herättääkö mitään? Vastaa kerrankin.

Eikö ylipäätään alkaisi jo olla aika miettiä, mitä hätäpuhelun aikana TAPAHTUU, eikä sitä, mitä siellä mahdollisesti sanotaan? Saati sitä, mitä sieltä yksi ihminen saa tulkittua nauhaa muuttamalla (tulkintaa ei kukaan muu voi toistaa, koska "sanat" ovat tulkitsijan päässä, koska tulkitsija ei ole ihan terve)?


Ethän säkin nyt VOI olla näin typerä! Ihan järjellisiä kirjoitat muissa ketjuissa. Kauhea ahdistus tulee välillä siitä, kuinka johdateltavia lampaita suurin osa ihmisistä on, ja kuinka eri leireihin jakautuessa ei enää ole mitään väliä sillä, mitä "vastapuoli" kirjoittaa. Tai "oma puoli". Tsempataan ihan ketä vaan, kunhan tämän mielipide on oman kaltainen. Ei haluta ajatella asioita, kieltäydytään siitä. Vaihdetaan mielipidettä niinkuin paitaa. CSI, joka vielä pari vuotta sitten nimitti DC:tä hulluksi, hymistelee nyt joukon mukana, vaikka ei pätkääkään todellisuudessa usko tämän höpinöihin. Hän vain haluaa olla eri mieltä kuin "annelistit" ja siksi on valmis peukuttamaan ihan mitä vain älyttömyyttä, kiusaksi. Ei tietenkään puhettakaan, että hän asiaa alkaisi mitenkään tutkia. Pääasia on tsempata, että kiva kun olet meidän puolella, eikä noitten muitten.

Siihen pohjautuu kaikki propaganda. Vaikka itse tietää asian mahdottomaksi, niin kunhan vain toistaa sitä eikä suostu ajattelemaan, niin antaa itselleen luvan pettää itseään. Vähän kuin "Venäjän trollit": muutama sata twitter-tiliä muuttaa toisen maan presidentinvaalituloksia. Tottakai, toistetaan sitä vain, niin se muuttuu todeksi. Ei propaganda koskaan perustu sille, että asiaa ajateltaisiin, vaan se perustuu lauseille, joita toistetaan ajattelematta niitä. Kysy astrologiaan hurahtaneelta, että mikä on se mekanismi, jolla tähdet ja muut taivaankappaleet ja niiden asennot toistensa suhteen yksittäisen ihmisen elämään vaikuttaa. Saat vastaukseksi suuttumuksen ja "Se vaan toimii mun elämässä". En pysty käsittämään tämmöistä elämänasennetta, en kertakaikkiaan.

Ajattelin joskus, että tekisin DC:n kaltaisen nimimerkin, joka alkaisi julistaa jotain aivan pähkähullua teoriaa, jossa tietysti Anneli olisi syyllinen. Saisin mukaan koko antiannelistiporukan ihan helposti=) Vuoden vedättäisin, ja saisin hyvät naurut, että kaiken ne uskoo. Jossain vaiheessa luulin, että DC on oikeasti tällainen nimimerkki. Mutta ei kai kukaan tuollaisia monta vuotta jaksaisi?
Laajennettu kakkospainos Ulvilan surma -kirjasta on valmis! Lataa ilmainen 340-sivuinen nettikirja allaolevasta linkistä! Salasana on "ulvila".
www.shorturl.at/agoNS


"Naakat sotkevat paikkoja ja rikkovat heinäpaaleja."

damfin
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5126
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: HÄKE 'nauha' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja damfin »

DC vastaa:
Minä en epäile lainkaan sitä etteikö erilaisilla dc:n kokeilemilla tekniikoilla saataisi kaivettua nauhoituksen alta esille aiemmasta nauhoituksesta sille samalle tallennuslaitteelle jääneitä ääniä, siltä alkuperäiseltä nauhalta.
Mutta koska teknisesti on hyvin epäuskottavaa että kyseiset korvin kuulemattomissa olevat äänet voisivat puhelimen mikrofonin ja puhelinlinjojen kautta siirtyä toiselle tallennusvälineelle niin että ne saataisiin sieltä kaivettua esille, niin niiden sieltä toiselta tallennusvälineeltä, eli tässä tapauksessa sieltä häke-nauhalta, löytyvät äänet täytyy olla peräisin sille häke-nauhalle aiemmin tallennetulta nauhoitukselta.

Vaikka herra/rouva DC olisi omasta mielestään kuinka arvostettu ja akateemisesti luotettava taho esittämään väitteitään nauhasta löydetyistä äänistä, väitteillä ei ole minkäänlaista arvoa ennenkuin tulokset virallisesti mediassa julkistetaan paikkansapitäviksi, ja tuollaista uutista en ole vielä virallisissa medioissa nähnyt vaikka olen varma että kaikki mediat asiasta uutisoisivat siinä vaiheessa kun asia virallisesti ja uskottavasti paikkansapitäväksi todettaisiin.
Yritin tähän allekirjoitusta, mutta kuulakärkikynä naarmutti näytön, ja tussilla tehty jäi tuohon näytölle eikä näy viesteissä...

damfin
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5126
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: HÄKE 'nauha' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja damfin »

Kuolemannaakka kirjoitti:
Ti Joulu 03, 2019 3:11 pm
Ajattelin joskus, että tekisin DC:n kaltaisen nimimerkin, joka alkaisi julistaa jotain aivan pähkähullua teoriaa, jossa tietysti Anneli olisi syyllinen. Saisin mukaan koko antiannelistiporukan ihan helposti=) Vuoden vedättäisin, ja saisin hyvät naurut, että kaiken ne uskoo. Jossain vaiheessa luulin, että DC on oikeasti tällainen nimimerkki. Mutta ei kai kukaan tuollaisia monta vuotta jaksaisi?
:lol:

Minä kyllä luulen että DC ilmeisesti itse ihan tosissaan uskoo tutkimukseensa ja saamiinsa tuloksiin eli löytämiinsä ääniin, koska kyllä hän hyvin mahdollisesti sieltä niitä ääniä löytää.
Hän on vain yksinkertaisesti niin sokaistunut saamistaan tuloksista ja käyttämistään hienoista tekniikoista että hän ei ymmärrä muun tekniikan asettamia rajoituksia sille kuinka ne piilossa olevat taustaäänet olisivat voineet siirtyä auerin puhelimesta hätäkeskuksen nauhalle.

Jos korvin kuulemattomat äänet voisivat siirtyä puhelimen mikrofonin ja puhelinlinjojen välityksellä niin että ne voitaisiin vahvistaa esiin ja toistaa, ei vanhojen faksien eikä puhelinmodeemien olisi tarvinnut siirtää tietoa sitä ärsyttävältä kuulostavaa vinkumista ja piipitystä käyttäen.
Yritin tähän allekirjoitusta, mutta kuulakärkikynä naarmutti näytön, ja tussilla tehty jäi tuohon näytölle eikä näy viesteissä...

kaarmis
Hetty Wainthropp
Viestit: 466
Liittynyt: To Tammi 10, 2019 5:21 pm

Re: HÄKE 'nauha' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja kaarmis »

Damfinin mielipidettä mukaillen, tässä alkaa tulla mieleen että onko DC jonkunlainen toisinto "kaunis mieli" -nimisen elokuvan päähenkilön (perustuu tositapahtumiin) neroutta, joka lipsahtaa vähän yli...?

damfin
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5126
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: HÄKE 'nauha' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja damfin »

Niin, yritetään nyt vielä kerran ihan siltä varalta että jospa se mitä minä olen toistuvasti yrittänyt sanoa on todella niin vaikea ymmärtää,
eli tässä DC:n viestissä hän edelleen selkeästi ohittaa sen seikan jota minä yritän tuoda esille:
DC vastaa:

Häke-tallenteen tutkimista ei tietysti kiellä kukaan. Ei sitäkään millä tekniikalla tai missä määrin tallennetta tutkitaan verrattuna vaikka aiempiin menetelmiin tai rajoitettuihin alueisiin/kohtiin.

"damfin" jatkaa:

"...sen lähtökohta on vaan käytännössä lähes järjetön."

DC vastaa:

Lähtökohtaisesti nyt on jo tuloksia oikeudessa kuullulta materiaalilta ja vain osan olen postittanut tänne. Yritän nyt tiivistää nimimerkin "damfin" esittämiä "tutkintalinjan lähtökohdan järjettömyyden" perusteluja:

Nimimerkki "damfin" keskittyy tausta- tai mahdollisten päällekkäisäänitysten äänten volumeen, niiden korvin kuultavissa olemiseen tai saamiseen, kohinoihin ja puhelin(siirto)tekniikkaan. Eli viittaa niiltä osin tutkinnan haasteellisuuteen. Kuten sanottu, meillä on jo se oikeudessa kuultu häke-tallenne ja kaikki mitä siitä saadaan irti/tai on jo saatu on kyseisellä tallenteella. Lisäksi nimimerkki esitti jonkinlaisen surmaan liittyvän tapahtumainkuvauksen ja mahdollisen äänenkuljetusketjun joka minun (tai kaikkien) pitäisi ensin mm. Skypeä käyttäen kokeelliseti todistaa ennen kuin esimerkkini olisivat päteviä. Olen eri mieltä, eikä minua kiinnosta kuvitteelliset (sinänsä kai mielenkiintoiset?) tapahtumainkuvaukset, vaan se mitä löytyy oikeudessa kuullulta häke-tallenteelta.
Eli minä en edelleenkään yritä kiistää tai aliarvioida hänen käyttämiään tekniikoita nauhoituksen taustalla piilevien äänien esille saamiseksi, minä esitän epäilyni siitä mistä ne äänet olisi sinne nauhoitukselle voineet päätyä.

Ennen kuin noissa tutkimuksissa olisi järkeä, DC:n tulisi selvittää se teoria kuinka ne äänet olisivat voineet siirtyä Auerin osoitteessa käytettävältä nauhurilta puhelimen mikrofoniin ja sieltä puhelinlinjoja pitkin sinne hätäkeskuksessa tehdyn nauhoituksen taustalle, ottaen huomioon että digitaalinen ja analoginenkin kiinteä yhteys katkeaa ainakin kertaalleen tuossa nauhurin ja puhelimen mikrofonin välisellä osuudella, lisäksi puhelimen mikrofonin kaappaama signaali kulkeutuu puhelimessa olevan suodatinpiirin (kondensaattori/keloja?) sekä todennäköisesti useamman suodattimilla ja vahvistimilla varustetun keskuksen kautta sinne hätäkeskukseen.

Eli "kun meillä on se oikeudessa kuultu häke-tallenne" ja sieltä DC:n esille saamat taustaäänet, ne taustaäänet ovat mitä todennäköisemmin peräisin sieltä häke-tallenteen taustalta, ei Auerin käyttämän nauhoituksen taustalta, ellei löydy jotain konkreettista teknistä teoriaa sille kuinka niiden taustaäänien siirtyminen puhelinlinjoja pitkin olisi ollut mahdollista, se että sieltä löytyisi puhetta "jukan" silmälaseista ei sitä teoriaa todista, koska Jukka Auer ei ollut ainoa Jukka niminen henkilö suomessa.
Yritin tähän allekirjoitusta, mutta kuulakärkikynä naarmutti näytön, ja tussilla tehty jäi tuohon näytölle eikä näy viesteissä...

Ahaa
Susikoski
Viestit: 35
Liittynyt: Pe Loka 11, 2019 12:52 pm

Re: HÄKE 'nauha' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Ahaa »

Kuis DC:n kokeellinen studio liittyy otsikkoon? Sain Kuolemannaakan kirjan doc version, niin on iisimpi lainata tekstiä, kiitos.

Kysyn mistä kirjassa MIKSI ANNELI AUER ON SYYTÖN kerrotut ajat ovat peräisin? Lääkäri Laaksonenhan sanoi itse, ettei pysty aikoja kertomaan, koska ei ole asiantuntija sillä alalla. Hän myös vaihtoi mielipidettään verijäljistä useasti prosessin akana, niinkuin pieniliekki aiemmin kertoi. Mihin ne sitten perustuvat, kun itsekin kerroit omaavasi huonot laitteet yms. kuullostasi. Missä kohtaa kuullaan esim. viimeisten tappavien iskujen äänet? Poistuminen tapahtui siis myös hiljaa? Oliko muita henkilöitä, jotka antoivat lausuntoja verijäljistä?

Patjalla pitää maata vähintäänkin minuutti. Selän ja oikean käsivarren iskut pitää antaa uhrin ollessa patjan päällä/selin. Aikaa käsivarren iskuihin oli 0:04-1:17 = 1min 13sek. 1:17 jälkeen uhri alkaa huutaa apua, eikä surmaaja voi tällöin olla hänen kimpussaan veitsen kanssa, vaan on lähtenyt hakemaan astaloa ja mahdollisesti varmistamaan, etteivät poliisit ole vielä tulossa. Lisäksi syvä isku takaa keuhkoon ja veitsen terän vääntäneet muutamat iskut selkään on lyöty n. 2:00-2:05 välisenä aikana, minkä jälkeen uhri kaadettiin selälleen lattialle.

Lattialla lyötiin vielä vääntyneellä veitsellä vatsan 4 vaakasuoraa pistoa n. 2:102:20. Klapilla lyötiin päähän joko ennen puhelua tai mahdollisesti myös puhelun aikana n. 1:40-1:50 välisenä aikana, ehkä 3-4 iskua. Muutamia verenpurkaumia löytyi päänahan alta avaajan mukaan. Lattialle päätyneessä klapissa oli myös Jukan hius, joten sekin sopii lyömiseen. Toinen klapi löytyi sängyltä, ja siinäkin oli Jukan verta.

Kirvesmäinen vamma suun halki ja kolme iskujälkeä oikeassa ohimossa, joista kaksi ei ole uponnut ja yksi on ollut tappava (tässä ilmeisesti kaksi aivan vierekkäin osunutta iskua). Uppoamattomat näyttävät sorkkamaisella astalolla tehdyiltä, mutta melko kevyiltä. Ovat voineet tulla klapin terävästä reunasta tai esim vanhan lihanuijan kruunumaisen mureutuspään reunasta. Isku lihanuijan, muurarinvasaran tai pienen kirveen kaltaisella astalolla suuhun n. 2:29 ja uudelleen kaksi aivan vierekkäistä tappavaa iskua ohimoon n. 2:48-2:52. Poistuminen heti tämän jälkeen niin, että ulkona oltiin 3:05-3:09.

Digi-Columbo
Sabrina Duncan
Viestit: 372
Liittynyt: Su Huhti 03, 2016 11:58 pm

Re: HÄKE 'nauha' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Digi-Columbo »

damfin kirjoitti:
Ke Joulu 04, 2019 9:00 am
Niin, yritetään nyt vielä kerran ihan siltä varalta että jospa se mitä minä olen toistuvasti yrittänyt sanoa on todella niin vaikea ymmärtää,
eli tässä DC:n viestissä hän edelleen selkeästi ohittaa sen seikan jota minä yritän tuoda esille:
DC vastaa:

Häke-tallenteen tutkimista ei tietysti kiellä kukaan. Ei sitäkään millä tekniikalla tai missä määrin tallennetta tutkitaan verrattuna vaikka aiempiin menetelmiin tai rajoitettuihin alueisiin/kohtiin.

"damfin" jatkaa:

"...sen lähtökohta on vaan käytännössä lähes järjetön."

DC vastaa:

Lähtökohtaisesti nyt on jo tuloksia oikeudessa kuullulta materiaalilta ja vain osan olen postittanut tänne. Yritän nyt tiivistää nimimerkin "damfin" esittämiä "tutkintalinjan lähtökohdan järjettömyyden" perusteluja:

Nimimerkki "damfin" keskittyy tausta- tai mahdollisten päällekkäisäänitysten äänten volumeen, niiden korvin kuultavissa olemiseen tai saamiseen, kohinoihin ja puhelin(siirto)tekniikkaan. Eli viittaa niiltä osin tutkinnan haasteellisuuteen. Kuten sanottu, meillä on jo se oikeudessa kuultu häke-tallenne ja kaikki mitä siitä saadaan irti/tai on jo saatu on kyseisellä tallenteella. Lisäksi nimimerkki esitti jonkinlaisen surmaan liittyvän tapahtumainkuvauksen ja mahdollisen äänenkuljetusketjun joka minun (tai kaikkien) pitäisi ensin mm. Skypeä käyttäen kokeelliseti todistaa ennen kuin esimerkkini olisivat päteviä. Olen eri mieltä, eikä minua kiinnosta kuvitteelliset (sinänsä kai mielenkiintoiset?) tapahtumainkuvaukset, vaan se mitä löytyy oikeudessa kuullulta häke-tallenteelta.
Eli minä en edelleenkään yritä kiistää tai aliarvioida hänen käyttämiään tekniikoita nauhoituksen taustalla piilevien äänien esille saamiseksi, minä esitän epäilyni siitä mistä ne äänet olisi sinne nauhoitukselle voineet päätyä.

Ennen kuin noissa tutkimuksissa olisi järkeä, DC:n tulisi selvittää se teoria kuinka ne äänet olisivat voineet siirtyä Auerin osoitteessa käytettävältä nauhurilta puhelimen mikrofoniin ja sieltä puhelinlinjoja pitkin sinne hätäkeskuksessa tehdyn nauhoituksen taustalle, ottaen huomioon että digitaalinen ja analoginenkin kiinteä yhteys katkeaa ainakin kertaalleen tuossa nauhurin ja puhelimen mikrofonin välisellä osuudella, lisäksi puhelimen mikrofonin kaappaama signaali kulkeutuu puhelimessa olevan suodatinpiirin (kondensaattori/keloja?) sekä todennäköisesti useamman suodattimilla ja vahvistimilla varustetun keskuksen kautta sinne hätäkeskukseen.

Eli "kun meillä on se oikeudessa kuultu häke-tallenne" ja sieltä DC:n esille saamat taustaäänet, ne taustaäänet ovat mitä todennäköisemmin peräisin sieltä häke-tallenteen taustalta, ei Auerin käyttämän nauhoituksen taustalta, ellei löydy jotain konkreettista teknistä teoriaa sille kuinka niiden taustaäänien siirtyminen puhelinlinjoja pitkin olisi ollut mahdollista, se että sieltä löytyisi puhetta "jukan" silmälaseista ei sitä teoriaa todista, koska Jukka Auer ei ollut ainoa Jukka niminen henkilö suomessa.
Moi,

Postitin joskus kuvan häke-tallenteen sisältämien taajuuksien spektristä. Nimimerkin "damfin" ehdottama koejärjestely (Skype-esimerkki) tuntuu kummalliselta ja epätarkalta. Helpompi olisi selvittää äänisignaalin reitti Tähtisentieltä hätäkeskukseen. Tämän jälkeen systeemistä sisään testisignaali ja katsoa millainen spektri tulee häken-tuutista ulos. En näe mitään sellaista rajoitusta etteikö spektri riittäisi ja mahdollistaisi näitä tekemiäni tutkimuksia. Poliisi teki myös niitä reko-nauhoituksia kaiketi samoilla laitteistoilla, joten niistäkin saisi varmaan jo osviittaa. Tällaiset asiat kuuluisivat mielestäni tekniselle tutkinnalle ja vaatinevat myös erityistä mittalaitteistoa. Toisaalta ovatko yhteydet ja muut vaikuttavat tekijät samanlaiset kuin v. 2006 Tähtisentiellä. Oikeudessa kuullun häke-tallenteen, siitä irti saatavan materiaalin ja sisällön pitää olla ykkösprioriteetilla, muutoin vaikuttaa omituiselta saivartelulta.

- DC

damfin
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5126
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: HÄKE 'nauha' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja damfin »

^ Skypea käytin esimerkkinä juuri siksi että se voisi vastata lähemmäs sitä tekniikka jota hätäkeskuksessa ehkä käytetään, toki en ole varma käytetäänkö siellä (tai käytettiinkö tapahtuma-aikaan) vielä perinteistä lankapuhelintekniikkaa vai voip-tekniikkaa, jonkinlainen voip siellä kai ainakin nykyisin on käytössä kun päivystäjät istuvat näppäimistön ääressä kuulokemikrofoni päässään ja arvelisin näin olleen jo 2008 vuonnakin.
Skype siis siksi että se on ainakin kenen tahansa saatavilla jos halutaan tuota korvin kuulumattoman taustaäänen siirtymistä testata.
Spektreillä sun muilla ei ole niinkään asiassa merkitystä, vaan sillä että reagoiko puhelimen mikrofoni muuhun kuin sellaisella voimakkuudella tulevaan ääneen jonka korvakin jo erottaa, ja siirtyykö tuollainen ääni puhelinkeskusten ja usean suodatin sekä vahvistin piirin läpi. Juuri siksi näissä vanhoissa puhelinmodeemeissa käytettiin selkeästi kuultavaa taajuutta ja äänenvoimakkuutta tiedon siirtoon, koska muuten signaali ei olisi siirtynyt perille.

Eli tuossa pähkinänkuoressa se syy miksi sanon että sen nauhan analysoinnissa ei ole juurikaan järkeä ellei pystytä vahvistamaan ja perustelemaan sitä seikkaa että ne äänet olisivat pystyneet siirtymään tähtisentieltä hätäkeskukseen.
Yritin tähän allekirjoitusta, mutta kuulakärkikynä naarmutti näytön, ja tussilla tehty jäi tuohon näytölle eikä näy viesteissä...

zem
Rico Tubbs
Viestit: 1206
Liittynyt: Pe Marras 16, 2012 4:41 pm

Re: HÄKE 'nauha' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja zem »

Zem:
- - Koskapa DC:n näytteissä hänen esiin kaivamansa "ruokailuun, rahaan, lääkäreihin tms. liittyvä sisältö"... 

DC vastaa:

Lainaat väärin. Kirjoitin: Ps1. Mikäli häke-tallenteen alta paljastuisi jne.
Niinpä. Häke-tallenteen alta ei ole paljastunut ”sisältöjä” eikä muutakaan. Esittämilläni perusteilla.
Nimimerkki "zem" jatkaa:

...on saatu esiin juurikin Auerin tai häkevirkailijan puhetta muuntamalla, so. virettä alentamalla ja ekvalisaatiota säätelemällä, esim. Luulisi, että "C-kasetin jäämät" kuuluisivat nimenomaan paikoissa, missä ei kuulla tallenteen varsinaista puhetta eli häkepuhelua. 

DC vastaa:

Sinulla ei ole käsitystä tekniikasta.
DC kiertää olennaisen: ”Luulisi, että `C-kasetin jäämät´ kuuluisivat nimenomaan paikoissa, missä ei kuulla tallenteen varsinaista puhetta eli häkepuhelua.”  Kaikki viimeaikaiset näytteet ovat olleet kohdista, missä Auer tai häke-virkailija puhunvat. Näytteet alkavat ja loppuvat täsmällisesti eli millisekuntilleen sen mukaan miten varsinaisten puhujien sanat alkavat ja loppuvat. Mystistä, eikö?

Jatkossakaan DC ei mitenkään vastaa kommenteissaan sitaatieni ihmetyksen aiheisiin. Parissa kommentissani olen myöntänyt erehtyneeni yrityksessäni paikallistaa näytteen alkuperä. Useimmiten olin onnistunut. Onnistumisiin DC ei puutu.
ZEM
- -
Tosin hänen aikaisemmissa esimerkeissään kyseistä ääniainesta on manipuloitu vähemmän kuin nyt, mutta silti tallenteen kohta on edelleen paikannettavissa. Vaikka DC ei siis paljastaisikaan mitä kohtaa hän on manipuloinut.

DC summaa:

Kaikki väärin. Ja toisaalta, koska et ymmärrä analyysitekniikkaa, jätän vihjailevat manipulaatiokirjoittelusi omaan arvoonsa. 
Puheen vireen nostaminen tai laskeminen ovat manipulointia, kun sama digitaalinen aines tuottaa erilaisen äänikuvan, minkä olen osoittanut. Eli milloin DC:n näytteen mukaisen, virettä nostamalla hätäpuhelun mukaisen.
ZEM:

Pelkästään vireyttä nostamalla asia selvisi. Valitettavasti palvelimeni vaihduttua en pysty panemaan linkkiä DC:n näytteen vireen nostoon, mikä osoittaa asian yksiselitteisesti. - Ja sama vireyden nosto selvittää uusissa esimerkeissä, mistä kohdista on kysymys.

DC vastaa:

Seli, seli. Kommentoi kun on palvelin kunnossa ja pysy esitetyssä esimerkissä. Ei aiemmissa esimerkeissäkään vikaa ole, joten siitä vaan viritykset sekä mittarit heilumaan ja ihmettelemään miksei kenenkään muun lausumana sisältö ei muutu vastaavasti.
Ei ole seli-seliä. Aikanaan DC:n näytteiden perusteella tekemäni vireyden vähittäiset nostot olivat kaikkien kuultavissa, mikä todisti että kyseessä on Auerin ja häke-virkailijan puhe osoittamistani kohdista. Kerran erehdyin: tallenne tulee tuntea perinpohjin, eikä näytteen paikallistaminen ole silloinkaan itsestään selvää. Tämän vuoksi olen pyytänyt DC:tä ilmoittamaan kohdan, minkä hän lopulta teki kertoessaan, että eräs näyte oli aivan tallenteen alusta. Kiitos siitä.

Näytteet joka tapauksessa alkavat ja loppuvat järjestään Auerin ja virkailijan puheen mukaisesti eli taukokohdissa ei kuulla ”C-kasetin jäämiä”. Miksi? Tähän asialliseen kysymykseen DC ei ole antanut vastausta.

Kaikkiaan kyseessä on epätoivoinen yritys todistaa todistaa että hätäpuhelun aikana on käytetty tallennetta antamaan kuva, että paikalla oli ulkopuolinen puhelun aikana. C-kasetin jäämät todistaisivat tämän. On päivänselvää että DC:n näytteissä ei ole kyse c-kasetin jäämistä.

Avatar
CSI
Jessica Fletcher
Viestit: 3094
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: HÄKE 'nauha' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja CSI »

damfin kirjoitti:
Ma Joulu 02, 2019 3:51 pm

Se mitä minä yritän rautalangasta vääntää olisi kyllä testattavissakin ihan käytännössä.

Eli otetaan mikrofonilla varustettu c-kasettinauhuri tai jokin muu vastaavaa kasettia käyttävä laite, nauhoitetaan kasetille salainen lause jota ei kerrota muille ja sitten kelataan nauha alkuun ja sen salaisen viestin päälle nauhoitetaan toinen viesti jossa mölistään epämääräisiä avunhuutoja, sen jälkeen hätäkeskusta simuloimaan asennetaan mikrofonilla ja kuulokkeilla varustetulle tietokoneelle vaikkapa skype johon hommataan puhelutili. Sitten sen kasettinauhurin kanssa etsitään naapurikaupungista perinteinen lankapuhelin josta voidaan soittaa siihen skype-numeroon jossa vastaanottaja nauhoittaa puhelun. Lankapuhelimesta soittaja sitten oman höpötyksensä aikana soittaa siitä kasetilta niitä avunhuutoja.

Sitten skype puhelun nauhoituksesta voitaisiin yrittää selvittää se alkuperäinen salainen viesti... ellei sen selvittäminen onnistuisi niin ei onnistu tuon häke-nauhan taustaltakaan selvittää mitään.
Kasettinauhureiden kuten myös nauhojen välillä on eroja. Voi olla vaikeaa järjestää tuollainen testi aukottoman neutraalisti ja luotettavasti.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."

Avatar
turumurre
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4782
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 3:57 pm

Re: HÄKE 'nauha' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja turumurre »

Ahaa kirjoitti aikaisemmin:
Susku ei katso kuin kuolemanaakan tiedostoja ja ilmeisesti aijaa- kuvia (turunmurteen?)

Tämä liittyi käymäänne keskusteluun "Mite mä pääsen linjoil"-lausahdukseen. Oma kantani on tuo, eri asia sitten mitä siinä todellisuudessa sanotaan.
Mutta Ahaa, mitä tarkoitat viittauksella nimimerkkiini?

Ahaa kirjoitti aikaisemmin:
Annelilta on hieno ele jakaa Ulvilan äänifaileja. Alko kiinnostaa oikeesti! esim. Dialog isolation ohjelma ilmesty tänä vuonna ja on tehty juurikin tämmöttis tapauksiin. Ulkopuolisia ääniä löyty jo nytkin, mutta ketä ne on?

No, laitan sut töihin kerta kiinnostaa ja vehkeet on. Kaivappas se tytön kirkaisukohta alkaen siitä kun Anneli sanoo "se lähti". Siinä kiinnostavia taustaääniä ajalla n3:13-3:18 jopa äännähdetään jotain. Zem voinee myös kuunnella tämän eräältä maltilliselta suodatteelta selkeämpänä.
Mulla on oma käsitykseni asiasta, mutta kuulisin mielelläni muitakin mielipiteitä ja keneltä vaan.

zem
Rico Tubbs
Viestit: 1206
Liittynyt: Pe Marras 16, 2012 4:41 pm

Re: HÄKE 'nauha' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja zem »

Ohessa esimerkkejä DC:n näytteistä ja litteroinneista. Melkein kaikki ovat avattavissa Auerin ja häke-virkailijan puheeksi pelkästään nostamalla aika reilusti virettä eli sävelkorkeutta. Tämän jälkeen kohdat voidaan paikallistaa hätäpuhelusta, mutta tähän en aikoja viitsi lisätä. Siis DC:n litterointi yllä, hätäpuhelun vuorosanat alla.

Nyt mää_haluun antaa sul puukon asiaa tuija niemel =
onks siel joku hei tulkaa äkkiä mun iskä voi huono

kirkaisu hyvä mitäs auer ny sanot hyvä tää o hyvä o no mää voi esitel tää murhan =
kirkaisu haloo älä itke amanda hei joo sinne on apuu koko ajan nyt tulossa jo

Ahoo no san nimes_Aho =
neljä lasta kyllä jaha

aueri soitaks mulle mää soita vast myöhemmi mutta tänään =
onks teil monta siellä meillä on myös monta lasta täällä

no mää voi esitel tää murhan =
joo sinne on apuu koko ajan nyt tulossa joo

mä sanoin et mä oon turussa nyt =
ja sinne on apuja tulossa jo

hetkonen, misä toine takavalo o =
????????

kirkaisu hyvä mitäs auer ny sanot hyvä tää o =
kirkaisu haloo älä itke amanda hei joo sinne on apuu

löydätkö ny nakkilasta viiden euron silmälaseja jukka käyttää vain niit neljän euron (lasei) =
(epäselvä tapaus, tästä DC muistanut muistuttaa)

ota annelle uskallanks mä soittaa anne holmlund selvä =
Apuun - ()uha tule tänne apuun

ota sielt takkahuoneest lisää en enää mää kävi me viedää verta hyllyy =
Joo, mut missäs se tekijä nyt on, missä se tekijä täl hetkel on? No todennäkösest siel ellei lähteny ulos


Eli siinä. Audioraidan aaltomuoto virettä nostettaessa muuttuu, mutta samplet ovat samat ja samoilla kohdilla, eikä sanojen ja tavujen välistä nouse jotain ennen kuulematonta. Sama digitaalinen audioaines "värittyy" vain eri tavalla, niin kuin digikuva appelsiinista näyttää omenalta, kun se värjätään vihreäksi ja punaiseksi.

Ja stoori, mikä DC:n littroinneista hahmottuu on - niin, no, enpä ole enemmin analysoinut. Tragikoominen.

Digi-Columbo
Sabrina Duncan
Viestit: 372
Liittynyt: Su Huhti 03, 2016 11:58 pm

Re: HÄKE 'nauha' (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Digi-Columbo »

Hei,

Nimimerkki "damfin" kirjoittaa:

"Spektreillä sun muilla ei ole niinkään asiassa merkitystä, vaan sillä että reagoiko puhelimen mikrofoni muuhun kuin sellaisella voimakkuudella tulevaan ääneen jonka korvakin jo erottaa, ja siirtyykö tuollainen ääni puhelinkeskusten ja usean suodatin sekä vahvistin piirin läpi."

DC vastaa:

Juuri aiemmin mainitsemallani testisignaalilla voitaisiin tarkasti selvittää mitä menee luurista läpi ja myös siitä eteenpäin. Testignaalissa on taajualueen spektri ja voimakkuus. (Sama tekniikka kun mitattiin mitä poika olisi voinut kuulla huoneeseen, tosin poika oli kai sanonut että hänellä oli korva kiinni suoraan ovessa ja murhamysteeri dokumentissa testipää oli laitettu metrin päähän ovesta.)

Nimimerkki "damfin" kirjoittaa:

"Eli tuossa pähkinänkuoressa se syy miksi sanon että sen nauhan analysoinnissa ei ole juurikaan järkeä ellei pystytä vahvistamaan ja perustelemaan sitä seikkaa että ne äänet olisivat pystyneet siirtymään tähtisentieltä hätäkeskukseen."

DC vastaa:

Mitä tarkoittaa "juurikaan järkeä" - jotenkin hyvin valikoivaa tutkimista? Eikös epäilty itse ja jotkin muut foorumilaiset ole epäilleet mm. (k)-uole sanan lisäämistä nauhalle jälkikäteen. Kyllähän materiaali pitää tutkia kokonaisuudessaan. (Esim. aiemmin postittamani löydös "nyt mää kävelen sinne päin"... eikös tuon olisi voinut sanoa vaikka se huppis?)

Nimimerkki "zem" sekoittaa ja junnaa jo aiemmmin käsiteltyjä asioita:

"Häke-tallenteen alta ei ole paljastunut ”sisältöjä” eikä muutakaan."

DC vastaa:

Älähän nyt, täällä ollaan jo aikoja sitten selvitetty että puhutun lauseen sisältö on muuttunut toisenlaiseksi tuolla vireen alentamisella (joka ei nyt niin yksinkertainen tekniikka kuitenkaan ole). Jopa nimimerkki "kuolemannaakka" on myöntänyt että lauseita voidaan kuulla niin kuin olen litteroinut.

Nimimerkki "zem" jatkaa:

"Esittämilläni perusteilla."

DC vastaa:

Valitettavasti et ole perustellut mitään. Kuka tahansa, vaikka opetettu apina, voi nostaa tallenteen virettä takaisin ylös painamalla nappia. Olennaista on se että tulokset ovat virettä alentaessa erilaisia kuin esim. reko-äänitteillä. Koeta nyt jo puhua ja äänittää niitä litteroituja lauseita, sen jälkeen laske virettä ja kuuntele saatko edes etäisesti samanlaisia (sisällöllisesti muuttuneita) tuloksia.

Nimimerkki "zem" jatkaa:

"Puheen vireen nostaminen tai laskeminen ovat manipulointia..."

Aivan, ja varmasti myös muutkin digitekniikan toiminnallisuudet kuten itse digitaalinen muunnos, volumen nostaminen, kohinan poisto, ekvalisoiva suodatus jne. Valokuvapuolella koko vastaava arsenaali punasilmäisyyden poistoista kontrastin muuttamiseen digitaalisesti. Nimimerkin mukaan nyt siis ehdottomasti epärelevanttia muuttaa tallenteen tutkinnassa virettä ja tuoda kuuloalueelle materiaalia esim. sieltä 2-4kHz alueelta jossa ne harmoniset kerrannaisetkin (ainakin) pitäisi olla.

- DC

Vastaa Viestiin