Siirtolaisten vyöry Eurooppaan

Tänne keskustelut politiikasta siihen liittyvästä korruptiosta yms.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
devil_doll
Javier Pena
Viestit: 1798
Liittynyt: Su Huhti 04, 2010 5:22 am
Paikkakunta: From Hell

Siirtolaisten vyöry Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja devil_doll »

Kuva

Monikulttuuria Kosilla: iranilaiset, afgaanit ja pakistanilaiset tappelevat rekisteröitymisjonossa niin että calvinkleinit pöllyävät. Iskulauseeksi sopii oman isänmaan nimi. Sotaa paenneet syyrialaiset naiset ja lapset vetäytyvät kauemmas varjoihin rähäkän tieltä.

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... -year.html

Syyriasta, Irakista, Iranista, Afganistanista, Pakistanista, Somaliasta ja Eritreasta on tullut Eurooppaan jo 250 000 elintasopakolaista ja sotapakolaista tänä vuonna, ja kokonaismäärän odotetaan nousevan puoleen miljoonaan (500 000) pelkästään elokuun loppuun mennessä.

YK:n pakolaisstatus, joka edellyttää henkilökohtaista vainoa, ei useimpien kohdalla täyty, vaan kyse on ISISiä pakenevista sotapakolaisista ja puhtaasti parempaa elämää etsivistä laittomista siirtolaisista, jotka käyttävät hyväkseen Euroopan olematonta rajavalvontaa ja löperöä turvapaikkajärjestelmää.

Suurin osa siirtolaisista tulee maista, jotka ovat välittömästi tai välillisesti sortuneet sisällissotiin Irakin sodan ja arabimaiden vallankumousten seurauksena. Suurin syyllinen USA eli NATO, joka aikaansai nämä kriisit, on pessyt kätensä asiasta ja kulut aiotaan maksattaa EU:lla - myös niillä valtioilla kuten Suomella, joilla ei ole historiallisesti ollut osaa eikä arpaa islamilaisen maailman konflikteissa.

EU:n taakanjakosysteemin mukaisesti Suomi (tarkemmin sanottuna sisäministeri Petteri Orpo) suostui ottamaan asukaslukuunsa nähden kolmanneksi eniten siirtolaisia. Esimerkiksi Unkari ei ota yhtään ja rakentaa parhaillaan pikavauhtia 173 km pitkää, 4 metriä korkeaa muuria Serbian puoleiselle rajalleen.

Tilanne ei todellakaan ole näiden tulijoiden henkilökohtaista syytä (lukuun ottamatta mukana soluttautuvia ISISin värväreitä), mutta tämän mahtavan ihmisvyöryn edessä on 5 miljoonan ihmisen Suomen kysyttävä: onko meillä tähän varaa? Suomen talous sakkaa pahiten koko EU:ssa. Meillä on jo paljon köyhyyttä, vaikka arktisessa maassa ei absoluuttista köyhyyttä voikaan olla johtuen luonnonoloista. Muihin Pohjoismaihin ja moneen Länsi-Euroopan maahankaan verrattuna emme ole enää hyvinvointivaltio (esimerkiksi meillä julkinen terveydenhuolto ei ole enää edullista saati ilmaista suhteessa köyhimpien tuloihin).

Vastaanottokeskuksissa nämä siirtolaiset saavat ilmaisen asumisen ja 10 euroa päivässä per nuppi, siis noin 300 euroa kuussa. Se on paljon enemmän kuin monella suomalaisella opiskelijalla jää käteen asumismenojen jälkeen.

Jossain vaiheessa tulee eteen kysymys: me vai he? Miten tämä moderni kansainvaellus pitäisi ratkaista? Mitä mieltä sinä olet?
Sika naiseksi

There's nothing in my dreams, just some ugly memories. Kiss me like the ocean breeze.

JasonBourne
Alibin satunnaislukija
Viestit: 64
Liittynyt: Ke Tammi 07, 2015 4:50 pm

Re: Siirtolaisten vyöry Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja JasonBourne »

Jahas, mielipide-banni loppui.

Mutta asiaan.

Olen aina kysynyt tästä aiheesta puhuttaessa, että minkä ongelman tämä turvapaikkateatteri korjaa? Poistaako se ongelmat, sodat, köyhyyden, nälänhädän? Mikä on turvapaikka- ja pakolaispolitiikan päämäärä ja miten tämä politiikka edesauttaa sen saavuttamisessa?

Syyria: 18 miljoona asukasta.
Somalia: 10,5 miljoonaa asukasta.
Irak: 31 miljoonaa asukasta.
Afganistan: 31 miljoonaa asukasta.
Eritrea: 6,5 miljoonaa asukasta.
Pakistan: 196 miljoonaa asukasta.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta kysyn: onko ongelma ratkaistu sitten, kun nämä kaikki ihmiset ovat siirtyneet Eurooppaan?

Tekniikan ystävänä olen tottunut siihen, että kun ilmenee ongelmia, niiden perimmäinen syy selvitetään ja korjataan. Ei tautejakaan paranneta oireita helpottamalla. Kyllä, sodat ovat kauheita asioita, mutta ei se sota pääty, vaikka ihmisiä kuinka siirtyy kaukaisiin, täysin erilaisen kulttuurin maihin. Mielestäni siviiliväestön siirtyminen lähes saman kulttuurin naapurimaihin pitäisi olla väliaikaratkaisu nro 1, aivan kuten Suomessa tehtiin. Ihmisten on päästävä turvaan kyllä, mutta mahdollisimman lähelle ja paluun tulisi tapahtua heti kun mahdollista. Jos taas on työtä ja sen myötä halua jäädä, niin se olisi toki suotava.

Jos ihminen tienaa enintään pari tuhatta euroa vuodessa Afrikassa olessaan, minkä takia hän ei yrittäisi päästä esim. Suomeen, jossa jopa vangit "tienaavat" enemmän?

Ongelma on se, että me täällä Euroopassa ollaan mahdollistettu tämä. Mikä ihmeen vastuu meillä on elättää kaikkia maailman asukkaita?? Kun ihminen tulee Suomeen, on oletettava, että hän pystyy itse elättämään itsensä. Minkä ihmeen takia Eurooppaan saa tulla ilman, että on aikeitakaan tehdä työtä?? Jos lupa annetaan yhdellekin, niin minkä takia muut samassa tilanteessa olevat eivät haluaisi samaa? Jos me Suomessa tarjoamme 3 vuoden toimeentulon heti kättelyssä, miten voimme edes leikisti olettaa, että tästä on yhtään mitään hyötyä, paitsi tietysti itse muuttavalle väestölle. Ongelma ei ole yhtään lähempänä ratkaisua, Suomella tulee tolkuttomasti kuluja ja lieveilmiöitä, ja ainoa voittaja koko yhtälössä on joku satunnainen pakolaisleiriperhe, joka sattui saamaan elintasolotossa päävoiton, eli "istu-alas-äläkä-tee-mitään-vuosiin-sillä-me-maksamme-kaiken-nahkasohvista-lastenrattaisiin-ja-kustannamme-tulkitkin-jottei-sinun-tarvitse-opetella-kieltä-ja-syytämme-integroitumisongelmista-kantaväestön-rasismia"-Suomeen.

Vastaanottokeskukset ovat myös aivan käsittämättömiä. Ihmisiä tulee ympäri maailmaa, ja ME annamme heille jotain viikkorahaa?? Miksi ihmeessä???? Miksi lähteä jonnekin, jos ei ole kykyä ruokkia siellä itseään? Jos minä lähden Saksaan, saanko minäkin 10 euron päivärahaa ja katon pääni päälle? Tämä vastaanottopelleily on niin älytöntä, että on aivan selvää, että joku tästäkin hyötyy. Ei kukaan täysjärkinen kannattaisi tätä epäonnistunutta maahanmuuttopolitiikkaa integroitumisongelmineen, ellei siitä olisi itselle tai lähipiirille rahallista hyötyä. Follow the money... Tämä kansainvaellus on mahdollista vain, koska Haglundit ja Biaudetit haluavat antaa viikkorahaa kaikille Välimeren ylittäneille, koska "meidän on kannettava vastuumme". Mutta helppohan se onkin toisten rahoilla auttaa kiilloittaakseen oman sädekehänsä. Ihmiset tietävät, että laivamatkan jälkeen on vähintään viikkorahaa tiedossa, hyvällä onnella mieletön elintason nousu loppuiäksi, joten tietysti se houkuttaa myös ei-niin-hädässä-olevia liikkeelle.

Täytyy olla todella sokea ja naiivi, jos ei näe, että systeemiä käytetään räikeästi hyväksi. Hienoissa vaatteissa olevia, tupakkaa polttavia ja kännykkään puhuvia nuoria miehiä, hekö ovat nyt niin suuressa vaarassa ja varattomia, että pitää kotimaasta lähteä? Hakkarainen kysyi hyvin: missä raskaana olevat naiset ja itkevät lapset?

Pointtini on se, että ongelma on aivan liian suuri ratkaistavaksi näin mitättömillä menetelmillä. Ihmisiä on todella hädässä ja vaarassa, mutta nämä ongelmat koskettavat kymmeniä ja satoja miljoonia ihmisiä. Jesidit olivat hädässä ISIS:n piirittäessä heidän asuttamaa vuorta, mutta pakolaisleireillä ja muuten vain sotaisissa maissa asuvilla "hätä" on hieman eri mittakaavassa.

Ei ole mitään perusteita valita vain "kermat" päältä ja sanoa pakolaisleirissä naapuriteltan pikkutytölle, että parempi onni arvonnassa sitten ensi vuonna. Kyse ei ole siitä, etteikö hädässä olevia ihmisiä haluttaisi auttaa, vaan siitä, mikä on toimivaa ja oikeudenmukaista. Tämä nykyinen pakolaispolitiikka ei tee pienintäkään lovea ongelmaan, ainoastaan ison loven meidän talouteemme. Voisimme käyttää sen rahan - silloin kun oma taloutemme on kunnossa - asioiden korjaamiseen siellä, missä ne oikeasti ovat. Kehitysapu paremmin hoidettuna voisi jopa toimia, nyt se kuluu byrokratiaan ja suojatyöpaikkoihin, sekä ties kuinka suuri osa valuu paikallisille sotaparoneille.

Olen puhunut. Kiitos.

Aizerbaidzan
Horatio Caine
Viestit: 6491
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: Siirtolaisten vyöry Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Helsingin uutiset kirjoitti:http://www.helsinginuutiset.fi/artikkel ... kolaisista

17.8.2015 - 09.49

"Nuorukaisia, joilla on iPhonet ja tabletit" – Virossa
kohistaan Suomen pakolaisistaSuomen pakolaispolitiikan koukerot ovat herättäneet kohun Virossa. Hätään joutuivatkin virolaiset keikkamiehet, kun Kirkkonummelle perustettiin pikaisesti vastaanottokeskus.

Õhtuleht kertoi viikonloppuna, kuinka virolaiset keikkamiehet joutuivat pakolaisavun uhreiksi. Heille annettiin tunti aikaa kerätä kimpsunsa ja kampsunsa ja lähteä hostellista. Kuka ei ehtinyt paikalle, löysi henkilökohtaiset tavaransa liikuntasalista.

Uutinen on kirvoittanut kovia kommentteja.

Lehden haastattelema virolainen mies päivittelee saapuneita pakolaisia: 98-prosenttisesti nuoria miehiä, joilla on taulutietokoneet ja iPhonet.

Hostellin johtaja Lili Vaismaa kertoi viime torstaina Länsiväylälle sähköpostitse, että hostelliin ei oteta nyt uusia varauksia.

– Talossamme on tiloja kaikille, Vaismaa viestitti.

Hostellissa on 150 huonetta, joista valtaosa on yhden hengen huoneita.

Evitskogin kiinteistö on alun perin rakennettu ammattijärjestö TVK:lle ay-opistoksi. TVK teki konkurssin 1993.
Eestiä taitaville: http://www.ohtuleht.ee/689855/soomes-to ... dal-magama

Avatar
devil_doll
Javier Pena
Viestit: 1798
Liittynyt: Su Huhti 04, 2010 5:22 am
Paikkakunta: From Hell

Re: Siirtolaisten vyöry Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja devil_doll »

Yksi asia, mihin itse haluaisin saada vastauksen on se, mistä pakistanilaiset, afgaanit, somalit ym. tällä hetkellä turvallisiksi luokitelluista maista saapuvat ovat saaneet sen käsityksen, että eurooppalaisilla on velvollisuus elättää heidät?

Syyrialaisista ja irakilaisista en nyt puhu, sillä tilanne ISISin hallitsemilla mailla on oikeasti kauhistuttava - tosin olen sitä mieltä, että USA ja NATO saisi siivota omat paskansa.

Kaukaisissa maissa on varmasti Internetin yleistymisen jälkeen luettu silmät pyöreinä EU-maiden tarunomaisesta sosiaaliturvasta ja mietitty, miten siitä voisi päästä osalliseksi. Tilaisuus tuli, kun jenkit alkoivat aloitella sotia vähän siellä sun täällä islamilaisessa maailmassa. Sotapakolaisena voi lähteä tavoittelemaan paikkaa Euroopasta. Toisaalta ko. maissa on varmasti myös osattu lukea Eurooppaa vaivaavasta suurtyöttömyydestä, ja tulijoilla lieneekin varsin realistiset käsitykset siitä, mihin he itse sijoittuvat kielitaidottomina maailman koulutetuimpien työmarkkinoille. Tästä voikin vetää sen johtopäätöksen, ettei tulijoilla ole ensimmäisenä mielessä työnteko, vaan ilmainen elatus.

Käännetään asetelma toisinpäin harjoituksen vuoksi: Vuosi 2035 ja EU sosiaaliturvaonneloineen romahtanut talousongelmiin ja sisällissotiin. Jos Itä-Aasian maissa olisi tarjolla sosiaaliturva turvapaikanhakijoille, kuinka moni eurooppalainen yrittäisi päästä siitä osalliseksi? Varmaan suunnilleen kaikki ne, joiden mielestä heidän velvollisuutensa ei ole jäädä yrittämään saada kotimaata jaloilleen. Mitä tästä voisi päätellä Itä-Aasiaan saapuvan ihmisaineksen laadusta?
Sika naiseksi

There's nothing in my dreams, just some ugly memories. Kiss me like the ocean breeze.

Avatar
PaxCow
Adrian Monk
Viestit: 2525
Liittynyt: To Tammi 17, 2013 3:45 pm

Re: Siirtolaisten vyöry Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja PaxCow »

En ymmärrä, miksi jollakin on sellaisia harhakuvitelmia, että kaikkia pakolaiset olisivat automaattisesti köyhiä. Esim. Syyriassa oli varsin kohtuullinen elintaso ennen sotaa ja jotkut pääsivät rikastumaankin. Ihmettelen suuresti, miten joku jaksaa päivitellä sitä, että pakolaisillakin voi olla varaa kännykkään tai tablettiin.
devil_doll kirjoitti:Yksi asia, mihin itse haluaisin saada vastauksen on se, mistä pakistanilaiset, afgaanit, somalit ym. tällä hetkellä turvallisiksi luokitelluista maista saapuvat ovat saaneet sen käsityksen, että eurooppalaisilla on velvollisuus elättää heidät?
Miksi luulet, että heillä olisi tällainen käsitys?
JasonBourne kirjoitti:Olen aina kysynyt tästä aiheesta puhuttaessa, että minkä ongelman tämä turvapaikkateatteri korjaa?
Minulla ei ole mitään ongelmaa sen ajatuksen kanssa, että eurooppalaisissa valtioissa arvostetaan lähtökohtaisesti jokaista yksilöä. Vaikka ei pystyttäisi ratkaisemaan suuria ongelmia kerralla, annetaan arvoa jokaiselle yksittäiselle ihmiselle. Uskoisin, että tämä ajatus on juurtuneena aika monen eurooppalaisen ajatuksiin mm. valistusfilosofian ynnä muun filosofisen historian vaikutuksesta.

On toki tunnustettava, että turvapaikkapäätöksillä ei kriisejä ratkaista. Niihin on vaikutettava toisenlaisia poliittisilla päätöksillä ja jokainen maa/kriisialue on oma suuri kokonaisuutensa, joten mitään kaikenkattavaa vastausta pulmiin ei ole.
"I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it." - Mark Twain

Spekultantti
Theo Kojak
Viestit: 1146
Liittynyt: Pe Elo 26, 2011 4:32 pm

Re: Siirtolaisten vyöry Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja Spekultantti »

Mikseivät nämä kohtuullisesti rikastuneet syyrialaiset hanki passia, viisumia, työlupaa johonkin turvalliseen maahan niillä rahoillaan? Miksi he hassaavat rahansa ihmissalakuljettajille ja tulevat heidän matkassa tänne loisimaan eurooppalaisten veronmaksajien kustannuksella? Turvapaikanhaku on pitkä prosessi, kallis tulomaalle ja pohjimmiltaan myös tulijan ihmisarvoa alentava, kun hän sen sijaan voisi muuttaa ja integroitua ihan perinteisen siirtolaisuuden tavalla.

Avatar
PaxCow
Adrian Monk
Viestit: 2525
Liittynyt: To Tammi 17, 2013 3:45 pm

Re: Siirtolaisten vyöry Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja PaxCow »

Spekultantti kirjoitti:Mikseivät nämä kohtuullisesti rikastuneet syyrialaiset hanki passia, viisumia, työlupaa johonkin turvalliseen maahan niillä rahoillaan?
Miksi oletat, ettei suurimmalla osalla heistä ole passia? Passi ei kuitenkaan auta. Syyrialaisten on melkeinpä mahdotonta saada viisumi Schengen-alueelle. Oleskelulupa Suomessa työnteon perusteella taas vaatisi valmiiksi työpaikan, eli käytännössä Syyriasta käsin oleskelulupaa työnteon perusteella on mahdotonta saada.
Spekultantti kirjoitti:Miksi he hassaavat rahansa ihmissalakuljettajille ja tulevat heidän matkassa tänne loisimaan eurooppalaisten veronmaksajien kustannuksella?
Muuta keinoa kuin ihmissalakuljettajien verkostot ei valitettavasti oikein ole. He eivät matkaa "loisimaan", vaan pakoon raakaa sotaa. Se, että yhdistät turvapaikan hakemisen "loisimiseen" kertoo vahvasta asenteellisuudesta.
"I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it." - Mark Twain

Spekultantti
Theo Kojak
Viestit: 1146
Liittynyt: Pe Elo 26, 2011 4:32 pm

Re: Siirtolaisten vyöry Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja Spekultantti »

No niin, nythän Pax Cow kietaisi itsensä pussiin:

"Syyrialaisten on melkeinpä mahdotonta saada viisumi Schengen-alueelle. Oleskelulupa Suomessa työnteon perusteella taas vaatisi valmiiksi työpaikan, eli käytännössä Syyriasta käsin oleskelulupaa työnteon perusteella on mahdotonta saada."

Silloinpa heillä ei ole mitään syytä tullakaan tänne.

"Muuta keinoa kuin ihmissalakuljettajien verkostot ei valitettavasti oikein ole. He eivät matkaa "loisimaan", vaan pakoon raakaa sotaa. Se, että yhdistät turvapaikan hakemisen "loisimiseen" kertoo vahvasta asenteellisuudesta."

Ja loppukaneettina tuo hauki-on-kala -mantra, joka palauttaa meidät lähtöpisteeseen. Miksi nuoret terveet vauraat miehet jättävät perheensä sodan armoille ja valkkaavat itselleen sellaisen maan, joka elättää heidät vastikkeettomasti, kun heidän pitäisi sen sijaan etsiä omaehtoisesti itselleen työ ja toimeentulo sellaisista maista, joihin se laillisesti pääsevät ja alkaa siellä elättämään perheensä.

Avatar
PaxCow
Adrian Monk
Viestit: 2525
Liittynyt: To Tammi 17, 2013 3:45 pm

Re: Siirtolaisten vyöry Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja PaxCow »

Spekultantti kirjoitti:Silloinpa heillä ei ole mitään syytä tullakaan tänne.
:?:
He pakenevat veristä sotaa ja hakevat turvaa. Jos tämä ei ole mielestäsi "mikään syy", niin sitten asiaa voi olla vaikea hahmottaa...
Spekultantti kirjoitti:Miksi nuoret terveet vauraat miehet jättävät perheensä sodan armoille ja valkkaavat itselleen sellaisen maan, joka elättää heidät vastikkeettomasti, kun heidän pitäisi sen sijaan etsiä omaehtoisesti itselleen työ ja toimeentulo sellaisista maista, joihin se laillisesti pääsevät ja alkaa siellä elättämään perheensä.
Selvästi suurin määrä syyrialaisia pakolaisia on Turkissa, Libanonissa, Irakissa ja Jordaniassa - yhteensä kolmisen miljoona. (Tai itse asiassa eniten syyrialaisia pakolaisia on Syyriassa, sillä maan sisällä on miljoonia sotaa paenneita.)

Tässä vielä kuva:

Kuva

Vain pieni osa Syyrian pakolaisista tulee Eurooppaan.
"I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it." - Mark Twain

Eddie Hitler
Armas Tammelin
Viestit: 75
Liittynyt: Ke Joulu 05, 2007 11:34 am

Re: Siirtolaisten vyöry Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja Eddie Hitler »

PaxCow kirjoitti:
Spekultantti kirjoitti:Silloinpa heillä ei ole mitään syytä tullakaan tänne.
:?:
He pakenevat veristä sotaa ja hakevat turvaa.
Suomeksi sanottuna: sattuivat olemaan tappiolla olevan osapuolen joukoissa.

Avatar
PaxCow
Adrian Monk
Viestit: 2525
Liittynyt: To Tammi 17, 2013 3:45 pm

Re: Siirtolaisten vyöry Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja PaxCow »

Eddie Hitler kirjoitti:Suomeksi sanottuna: sattuivat olemaan tappiolla olevan osapuolen joukoissa.
Tästä voit toki laittaa lisätietoa jos sinulla sellaisia on. Pakenevia taistelijoitakin varmasti on, mutta niin myös tavallisia ihmisiä. Ja on arvioitu, että 50 % syyrialaisista pakolaisista on lapsia.
"I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it." - Mark Twain

Spekultantti
Theo Kojak
Viestit: 1146
Liittynyt: Pe Elo 26, 2011 4:32 pm

Re: Siirtolaisten vyöry Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja Spekultantti »

Epäilemättä on 50% lapsia, mutta valtaosa jää Turkkiin, jonne voisivat jäädä myös nämä nuoret isät ja veljetkin.

Kos-saarelle rahtaaminen on tuottoisaa bisnestä turkkilaisille, ja vähän muillekin (alkuperäisjutussa on kuvia lapsista ja naisista myös, jotta totuus ei unohtuisi):

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art- ... 10914.html

Näin toimivat siirtolaisten salakuljettajat – pelastusliivikauppa kukoistaa Turkissa

URKKI Matka Egeanmeren yli ilman takuita Turkista Kreikan puolelle maksaa 1 000 euroa ihmistä kohti.
Turkin itärannikolla sijaitseva Bodrumin rantakaupunki on jo kolmenkymmenen vuoden ajan ollut suosittu matkailijoiden kohde. Tänä kesänä sen rannat ovat täyttyneet uudenlaisista matkaajista. Syyrian sisällissota ja Isisin aiheuttama uhka Irakissa ovat ajaneet liikkeelle tuhansia ihmisiä, myös kokonaisia perheitä, ja Bodrumista on tullut heille satama turvallisempaan Eurooppaan.

Bodrumista työnnetään joka yö vesille jopa kymmeniä kumiveneitä, jotka ovat täpötäynnä ihmisiä. Veneet suunnataan kohti toista lomasaarta, Kreikalle kuuluvaa Dodekanesian saariryhmää. Suuri osa veneistä rantautuu saariryhmän toisiksi suurimmalle, suomalaisturistienkin suosimalle Kosille.

Siirtolaismassojen kanssa kamppailevan Kosin ongelmat ovat jo uutisista tuttuja, mutta mitä tapahtuu Bodrumissa?

Pitkä odotus

Turkkilaiskaupungissa siirtolaisista on tullut kannattava bisnes. Noin 1 000 eurolla epätoivoiset ihmiset voivat ostaa itselleen noin 3–4 tuntia kestävän merimatkan Kreikkaan. AFP:n haastattelemien siirtolaisten mukaan salakuljettajat ottavat summan jokaiselta veneeseen nousevalta, niin aikuisilta kuin lapsiltakin. Yhteen kumiveneeseen mahtuu noin 40–45 ihmistä.

– Mieheni on juuri puhumassa sen miehen (salakuljettajan) kanssa. Maksoimme hänelle tuhat euroa jokainen, kertoi omaa matkaansa Bodrumin kaupungin puutarhassa odottanut kahden lapsen äiti Duaa, 22, Economic Timesin mukaan.

Syyriasta paennut pakolaisperhe toivoi viimein pääsevänsä Euroopan puolelle. Maksukykyisistä siirtolaisista ei Bodrumissa ole viime kuukausina ollut pulaa, mutta pieni epäluulo kalvoi Duaan mieltä.

– Pelkäämme hänen vain vievän rahamme ja katoavan. Mutta sitä ei voi tietää. Tänään meidän pitäisi mennä hänen kanssaan yhdeltätoista illalla, Duaa kertoi maanantaina.

Reitti Bodrumista Kosille on Lähi-idän ja jopa Afrikasta saapuneiden siirtolaisten paras mahdollisuus pyrkiä Euroopan unionin alueelle. Reitti Egeanmeren yli on lyhyempi kuin vaarallisen pitkä vesitie Pohjois-Afrikan Libyasta Italiaan.

Turkin viranomaisten mukaan sen rannikkovartiosto pelasti Egeanmerestä viime kuussa 18 300 siirtolaista, joista 5 275 viime viikolla.

Järjestäytynyttä toimintaa

Ihmissalakuljetuksesta onkin tullut Bodrumissa järjestäytynyttä toimintaa, jossa tuhannella eurolla saa venepaikan lisäksi taksikyydin rantaan – ja pelastusliivit.

Kumiveneiden ja pelastusliivien kauppa kukoistaakin juuri nyt Turkissa, kertoo paikallinen Today’s Zaman lehti. Niitä tilataan AFP:n mukaan Bodrumiin kymmenittäin koko ajan muun muassa Istanbulista ja Izmiristä.

Today’s Zamanin mukaan ilmalla täytettävä, periaatteessa neljälle hengelle tarkoitettu, pelastusvene maksaa 500–1 800 euroa. Tällä hetkellä ne on lehden mukaan myyty Izmirin alueella loppuun. Myös pelastusliivejä, 20–100 euroa kappale, on vaikea löytää. Kosille asti päässeet eivät palauta välineitä.

– Myyn 100–150 pelastusliivit viikossa, kertoi erään kaupan omistaja AFP:lle.

Hänen mukaansa hän osti liivit itse noin 10 eurolla (30 Turkin liiralla) ja myi ne eteenpäin noin 11 eurolla (35 liiralla). Naisen mukaan hän on myynyt pelastusliivejä jo 16 vuoden ajan.

– Ennen myin niitä turisteille, jotka suuntasivat vesipuistoihin ja uimapaikkoihin.

Epävarma lopputulos

Sen vuoksi hinta on korkea. Mitään perille pääsemistakuuta salakuljettajat eivät pysty lupaamaan. Merta hieman suuremmaksi uhkaksi on nousemassa Turkin poliisivoimat, joka on lisännyt partiointia Bodrumissa. Voi olla, että matka tyssää jo ennen merta.

AFP:n haastattelemien vartiointijoukkojen mukaan salakuljettajatkaan eivät ole kaikki turkkilaisia vaan joukossa on irakilaisia, syyrialaisia, pakistanilaisia ja jopa Norsunluurannikolta asti tulleita. Salakuljettajienkin riski on iso. Kiinni jääminen voi tarkoittaa kahdeksaa vuotta vankilassa.

Ajoitus on tärkeä. 16-vuotias Hasan oli odottanut omaa matkaansa Bodrumissa jo tovin.

– Salakuljettajan mukaan meidän pitää odottaa. Emme tiedä yhtään, milloin lähtö on, hän kertoi AFP:lle turhautuneena.

Hasanilla ei ole rahaa hotelliin, joten hän on nukkunut leikkipuistossa noin sadan muun kanssa.

– Olen ollut täällä jo viikon. Elämme jugurtilla ja leivällä.

Odottaminen on kuitenkin kannattavampaa kuin kiinnijääminen. Laittomasta rajanylityksestä seurannee noin 700 euron suuruinen sakko. Moni ei kuitenkaan pysty maksamaan sakkoja. Heidän täytyy vain yrittää uudestaan.

Elisa Rimaila

JasonBourne
Alibin satunnaislukija
Viestit: 64
Liittynyt: Ke Tammi 07, 2015 4:50 pm

Re: Siirtolaisten vyöry Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja JasonBourne »

PaxCow kirjoitti:
Spekultantti kirjoitti:Silloinpa heillä ei ole mitään syytä tullakaan tänne.
:?:
He pakenevat veristä sotaa ja hakevat turvaa. Jos tämä ei ole mielestäsi "mikään syy", niin sitten asiaa voi olla vaikea hahmottaa...
Kyllä, ymmärrämme, että he pakenevat sotaa. Mutta mikä syy heillä on kuluttaa tuhansia euroja matkatessaan kaukaiseen Suomeen asti sotaa pakoon? Minkä takia he ovat olevinaan "suuremmassa hädässä" kun ne, jotka pakenevat naapurimaahan?
PaxCow kirjoitti:
Spekultantti kirjoitti:Miksi nuoret terveet vauraat miehet jättävät perheensä sodan armoille ja valkkaavat itselleen sellaisen maan, joka elättää heidät vastikkeettomasti, kun heidän pitäisi sen sijaan etsiä omaehtoisesti itselleen työ ja toimeentulo sellaisista maista, joihin se laillisesti pääsevät ja alkaa siellä elättämään perheensä.
Selvästi suurin määrä syyrialaisia pakolaisia on Turkissa, Libanonissa, Irakissa ja Jordaniassa - yhteensä kolmisen miljoona. (Tai itse asiassa eniten syyrialaisia pakolaisia on Syyriassa, sillä maan sisällä on miljoonia sotaa paenneita.)

Tässä vielä kuva:

Kuva

Vain pieni osa Syyrian pakolaisista tulee Eurooppaan.
Ja näin se kuuluu ollakin. Mitä helvettiä siitä olisi tullut, jos suomalaiset nuoret miehet olisivat Talvisodan syttyessä lähteneet sankoin joukoin Kanadaan turvapaikkaa hakemaan? Täällä me puhuttaisiin nyt venäjää. Sotia on ollut aina, mutteivat ne ole aikaisemmin olleet syy päästä nauttimaan kaukaisen maan sosiaaliturvasta. Ei sota ole koskaan aikaisemmin tuonut oikeutta nuorille miehille päästä kaukaiseen maahan asumaan ilman työtä tai muutakaan tarkoitusta.

Kun omassa maassa soditaan, yleensä sinne jäädään taistelemaan sen puolesta, johon uskoo. Nyt on selvästi Euroopassa ollut aivan liian rauhallista ja aivan liian pitkään, sillä kukkahattutätien hoivausvietti on saavuttanut tajuttomat sfäärit. Ei ymmärretä, että sotia on niin kauan kuin on typeriä ja ahneita ihmisiäkin. Sotiin suhtaudutaan siten kuin ne olisivat jotain äkillisiä luonnonkatastrofeja.

JasonBourne
Alibin satunnaislukija
Viestit: 64
Liittynyt: Ke Tammi 07, 2015 4:50 pm

Re: Siirtolaisten vyöry Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja JasonBourne »

PaxCow kirjoitti:
JasonBourne kirjoitti:Olen aina kysynyt tästä aiheesta puhuttaessa, että minkä ongelman tämä turvapaikkateatteri korjaa?
Minulla ei ole mitään ongelmaa sen ajatuksen kanssa, että eurooppalaisissa valtioissa arvostetaan lähtökohtaisesti jokaista yksilöä. Vaikka ei pystyttäisi ratkaisemaan suuria ongelmia kerralla, annetaan arvoa jokaiselle yksittäiselle ihmiselle. Uskoisin, että tämä ajatus on juurtuneena aika monen eurooppalaisen ajatuksiin mm. valistusfilosofian ynnä muun filosofisen historian vaikutuksesta.

On toki tunnustettava, että turvapaikkapäätöksillä ei kriisejä ratkaista. Niihin on vaikutettava toisenlaisia poliittisilla päätöksillä ja jokainen maa/kriisialue on oma suuri kokonaisuutensa, joten mitään kaikenkattavaa vastausta pulmiin ei ole.
Euroopassa kyllä arvostetaan jokaista yksilöä, annetaan ihmisarvo kaikille, riippumatta siitä, maksaako ihminen salakuljettajille 1000 euroa vai jääkö hän pakolaisleirille Jordaniaan. Mutta ei silti ole mikään syy ottaa pahimmillaan jopa avoimen "länsivastaisia", täysin eri kulttuurin ihmisiä avosylin omaan maahan ja kuormittaa samalla omaa taloutta historian pahimman taantuman aikaan! Ongelma on se, että A) 60 miljoonasta pakolaisesta ei voida "auttaa" eli jakaa sosiaaliturvaa kuin aivan tuhottoman pienelle osalle ja B) tämä auttaminen ei ole väliaikaista, turvapaikanhakijoilla ja pakolaisilla ei tavallisesti ole pienintäkään aikomusta palata kotimaahansa, vaikka lomailemaan toki voidaan mennä.

Minkä takia emme käyttäisi maahanmuuttoon kuluvaa rahaa ruoka- ja telttalähetyksiin pakolaisleireille? Samalla summalla autettaisiin aivan tolkuttomasti isompaa sakkia ihmisiä. Osottaisimme heillekin sitä ihmisarvoa, ja samalla YK:n kanssa voisimme keskittyä kriisin ratkaisemiseen siellä missä se on. Nyt kulutamme rahan niihin, joilla sitä oli alunperinkin.

Avatar
devil_doll
Javier Pena
Viestit: 1798
Liittynyt: Su Huhti 04, 2010 5:22 am
Paikkakunta: From Hell

Re: Siirtolaisten vyöry Eurooppaan

Viesti Kirjoittaja devil_doll »

PaxCow, sinä hyvänä ihmisenä voisit varmaankin mennä itse pääkallonpaikalle auttamaan noita onnettomia lähtömaissaan, ettei heidän tarvitsisi tehdä kallista ja raskasta matkaa tänne?

Tällä välin eka erä on jo saapunut Kirkkonummelle. Monelle suvaitsevaiselle ja ihmiseen uskovalle evitskogilaiselle näyttää nettikeskustelujen perusteella tulleen yllätyksenä, etteivät nämä laittomat siirtolaiset olekaan naisia ja lapsia sodan jaloista, vaan nuoria miehiä:

http://arrekougappi.blogspot.fi/2015/08 ... sa_17.html

Kun Suomeen 75 vuotta sitten saapui yhtäkkiä 5000 nuorta miestä, olisiko niillekin pitänyt tarjota ilmainen asunto ja taskurahaa? Hei ne isovanhemmathan oli ihan kamalia rasisteja, kun eivät halunneet muuttaa kulttuuriaan vaan ajoivat tulijat pois! Vai käsitinx mä nyt jotain niinqu väärin? Lol! Piis, kato, män hei, piis vaan... :mrgreen:
Sika naiseksi

There's nothing in my dreams, just some ugly memories. Kiss me like the ocean breeze.

Vastaa Viestiin