USA:n presidentinvaalit, politiikka, Donald Trump

Tänne keskustelut politiikasta siihen liittyvästä korruptiosta yms.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

URSA
Sherlock John Holmes
Viestit: 5182
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja URSA » Ke Touko 10, 2017 8:29 pm

Tässä hyvin koko jutun summaava perusteellinen uutiskommentti. Trump ei pääse tästä käänteestä yli pelkällä tviittailulla. Nuo potkut jäävät historiaan.

http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005204647.html
Kommentti: Trump teki jättimäisen virheen – FBI-pomon potkut johtavat väistämättä seurauksiin

Julkaistu: 10.5. 13:27

Riippumaton Venäjä-tutkinta voi olla viimeinen keino puhdistaa Yhdysvaltain presidentti epäilyistä, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaan uutisten tuottaja Jari Alenius.
Donald Trump taisi katsella tiistaina televisiosta, kuinka Vladimir Putin pöyhisteli Venäjän voitonpäivän juhlallisuuksissa ja tuumia, että minäkin haluan tuollaiseen asemaan.

Trumpin päätös erottaa FBI:n johtaja James Comey on juuri sellainen veto, jota voisi odottaa Venäjän johtajalta, mutta ei Yhdysvaltain presidentiltä.

Trumpin tempun ja varsinkin sen ajoituksen taustalla vaikuttaa olevan joko häikäilemätön laskelmointi tai paha virhearviointi. Tulevien päivien ja viikkojen kuluessa nähdään, selviääkö hän siitä kuivin jaloin.

Seurauksia tulee väistämättä, sillä kyseessä on Trumpin presidenttikauden toistaiseksi yllättävimpiin ja järisyttävimpiin kuuluva teko. Poliittinen turbulenssi Washingtonissa on nyt valtaisaa, ja Trumpin hallinnon, korkeiden poliisi- ja oikeusviranomaisten sekä kongressin avainhenkilöiden toimista riippuu, mihin suuntaan tilanne kehittyy. Yleisellä mielipiteelläkin on merkitystä.

Trump teki historiaa


Kerrataanpa tapahtumia hieman. Liittovaltion poliisi FBI on tutkinut ensin kaikessa hiljaisuudessa ja sitten James Comeyn julki kertomana sitä, juonitteliko Trumpin lähipiiri yhdessä venäläisten kanssa HiIlary Clintonin kaatamista viime vuoden vaaleissa. Yhdysvaltain tiedusteluyhteisö on todennut, että Venäjä sekaantui vaaleihin hakkeroinnilla, ja tarkoituksena oli tukea Trumpin valintaa. Trump on tietenkin kiistänyt kaiken, sekä juonittelun että hakkeroinnin mahdollisen vaikutuksen vaalin lopputulokseen.

Pikku hiljaa on paljastunut, että Trumpin lähipiirin Venäjä-lonkerot ovat olleet monipolviset. Siitä mainio selvitys löytyy esimerkiksi tästä CNN-kanavan tuoreesta koosteesta. Tärkeää on huomata, että mikään ei toistaiseksi viittaa siihen, että Trumpin kampanja olisi toiminut edes epäeettisesti saati laittomasti. Asia on kuitenkin pakko selvittää perin pohjin, koska epäily liittyy jopa maanpetokselliseksi tulkittavaan toimintaan.

Venäjä-tutkinta näytti jo ulos päin siltä, että se polkee paikallaan. Kongressin kuulemisissa ei ole tullut jymypaljastuksia, FBI:n erillisestä tutkinnasta tiedetään vain vähän. Nyt James Comeyn historialliset potkut varmistavat sen, että tutkinta todennäköisesti vauhdittuu ja syvenee.

Trump potkaisikin itseään mojovasti nilkkaan. Hänen päätöksensä jää historiaan paitsi julkeana poliittisena uhkapelinä myös harkitsemattomuuden huippuna. Vaikka Trumpilla on presidenttinä toki oikeus vaihtaa FBI:n johtaja ja hänellä voi olla tekoonsa perusteita, kyse on ennen kaikkea siitä miltä asiat näyttävät. Ja ne näyttävät todella pahalta.

Oliko kyseessä peittely-yritys?


Venäjä-tutkinnan jatko riippuu kongressin republikaaneista, Trumpin puoluetovereista. Mikäli he jostain syystä eivät edes tämän jälkeen suostu nimeämään riippumatonta komiteaa tai erikoissyyttäjää tutkinnan vetäjäksi, he riskeeraavat valtavasti. Kysymykset Comeyn erottamisen taustoista ovat niin vakavia, että luottamus Yhdysvaltain lainvalvontajärjestelmään järkkyy, jos mitään ei tehdä ja tutkintaa vain pyöritellään kongressin poliittisissa komiteoissa.

Comeyn erottamisen keskeisin kysymys on ajoitus: oliko FBI:n Venäjä-tutkimus lähestymässä jotain niin arkaluontoista, että presidentin piti puuttua asiaan suojellakseen itseään. Silloin puhuttaisiin Richard Nixonin Watergate-skandaalin tasoisesta kuprusta.

Trumpin pitää nyt nimetä FBI:lle uusi johtaja, jonka tehtävä on valvoa, että Venäjä-tutkinta viedään maaliin. Oli henkilö kuka tahansa, hänen kykynsä hoitaa hommansa on kyseenalainen alusta lähtien. Teki hän mitä tahansa, häntä voidaan epäillä Trumpin suosimisesta. Yhdysvaltain tärkein sisäinen lainvalvontaelin vedetään puoluepolitikoinnin keskelle, ja se on kaikkien amerikkalaisten kannalta erittäin vahingollista. On hämmentävää, että Trump ei ole tätä tajunnut.

Jos tässä vaiheessa pitää veikata, niin kongressiedustajat ja senaattorit eivät voi tehdä muuta kuin ulkoistaa itsensä tutkinnasta ja nimittää riippumattoman syyttäjän tai komitean. Ei ole poissuljettua, etteikö presidentin toiminta aiheuttaisi myös radikaaleja vastareaktioita, kuten protestieroja tai raskauttavia vuotoja.

Vähintään Trumpilta vaaditaan edes jossain määrin uskottavaa selitystä.

Trump todennäköisesti valehtelee


Trumpin Comey-selityksissä on lukuisia kohtia, joilla hän yrittää luovia kuiville, mutta jotka herättävät vain lisää kysymyksiä.

Ensinnäkin, erottamista perusteltiin sillä, että Comey ilmoitti vaalien alla Clintonin sähköpostitutkinnan uudelleen avaamisesta ja sekaantui näin vaaliprosessiin tavalla, jota lainvalvojan ei pidä tehdä. On totta, että Comeyn toiminta oli kyseenalaista ja todennäköisesti vaikutti vaalitulokseen, mutta ei se Trumpia silloin häirinnyt, päinvastoin hän ylisti FBI:n johtajaa. Jos Trump tuli toisiin ajatuksiin, miksi hän ei erottanut Comeyta heti virkaan astuttuaan? Kaikki erottamiseen liittyvät seikat olivat tiedossa jo tuolloin.

Toiseksi, Trumpin lausunnossa todettiin, että hän päätti erottamisesta alaistensa, oikeusministeri Jeff Sessionsin ja apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinin suosituksesta. Sessions vetäytyi aiemmin Venäjä-tutkinnasta, koska ei ollut kertonut avoimesti omista Venäjä-kytkyistään. Vetäytyminen ei näemmä kuitenkaan estänyt häntä nyt suosittelemasta tutkinnan johtajan erottamista. Rosenstein puolestaan on ollut tehtävässään vasta kaksi viikkoa, joten hän on päätynyt suositukseensa aika hätäisesti. Miehet vaikuttavat Trumpin käsikassaroilta.

Kolmanneksi, Trump näyttää selvästi laskelmoineen Comeyn erottamisessa, että demokraatit eivät voisi vastustella, koska ovat itse arvostelleet FBI-johtajaa aiemmin niin rajusti. Tämä on Trumpilta tökerö väärinarvio. Jos hän itse vaihtaa mielipiteitä kuin sukkia, hän ei voi vaatia niissä pitäytymistä myöskään muilta.

Neljänneksi, Trumpin mukaan Comey oli kolmesti kertonut hänelle, että hän itse ei ole tutkittavana. Miten FBI:n johtaja muka on voinut sanoa näin? On ilman muuta selvää, että jos FBI tutkii esimerkiksi Trumpin kampanjapäällikön ja presidentin turvallisuusneuvonantajan Venäjä-kytkyjä ja niistä löytyy jotain hämärää, tutkinnassa on heti väistämättä mukana myös kysymys, mitä heidän pomonsa tiesi. Eikö Trump ymmärrä rikostutkinnan logiikkaa? Vai valehteliko hän Comey-lausunnossaan?

Kyllä, todennäköisesti valehteli. Valkoisen talon lähteistä tihkui amerikkalaismediaan jo ainakin viikon ajan tietoja, että Trump haluaa Comeysta eroon. Ei ollut salaisuus, että FBI:n johtajan lausunnot Venäjä-tutkinnassa olivat harmittaneet monia republikaaneja. Trump itse piti tutkintaa huijauksena ja veronmaksajien rahojen tuhlauksena.

Kaiken selittelyn jälkeen Comeyn potkuissa palataankin kysymykseen, miksi tämä sai lähteä juuri nyt, kun FBI oli suorittamassa viraston lähihistorian näkyvimpiin kuuluvaa tutkintaa, ja kyseinen tutkinta oli ainoa meneillään oleva aggressiivinen yritys selvittää, mitä viime vuonna tapahtui? Vaikka Trump selittäisi mitä, epäilyt pimitysyrityksestä seuraavat häntä.

Trump murentaa luottamusta

Tästä päästään koko skandaalin ytimeen.

Trumpin toiminta presidenttinä on ollut jo tähän mennessä kuin moraalista maanjäristystä. Hän on antanut maahanmuuttomääräyksiä, jotka koettelevat perustuslain henkeä ihmisten tasavertaisuudesta. Hän on palkannut poliittisesti täysin kokemattoman vävynsä hoitamaan hallintonsa keskeisiä projekteja. Hänen lähipiirinsä edistää koko ajan hänen bisneksiään hänen nimellään. Hän valehtelee ja vääristelee totuutta jatkuvasti, mikä on ennenkuulumatonta, mutta jo niin arkipäivää, että asialle lähinnä kohautellaan olkapäitä.

Trump erottaa liukuhihnalta ihmisiä, jos nämä astuvat hänen varpailleen, kuten vt. oikeusministeri Sally Yates maahanmuuttoasetuksessa tammikuussa, tai jos nämä muodostuvat hänelle kiusalliseksi taakaksi, kuten Venäjä-kytkyistään valehdellut turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn helmikuussa. Nyt Trump on mahdollisesti ryhtynyt erottamaan myös ihmisiä, jotka ovat työtään tehdessään hänelle uhka.

Kun kaiken summaa yhteen, epäilyt jopa vallan väärinkäytöstä kiihtyvät. Trump on toimillaan vaarassa murentaa luottamusta demokratiaan ja Yhdysvaltain koko yhteiskuntajärjestykseen. Jos ei ole jo murentanut.

On edelleen aivan mahdollista, että Trump tai hänen lähipiirinsä ei ole sotkeutunut mihinkään laittomaan Venäjä-vyyhdessä. Jatkuva vastustelu ja uppiniskainen kiistäminen saavat verkkoa kuitenkin vain pahemmin sotkuun. Ainoa ulospääsy on nyt riippumaton tutkinta, jota Trump todennäköisesti vastustaa viimeiseen asti, mutta joka voi olla viimeinen keino puhdistaa hänen epäilyistä.
http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005205304.html
FBI:n Comey pyysi lisärahaa Venäjän vaikutusyritysten selvittämiseen vain pari päivää ennen potkuja

Julkaistu: 10.5. 19:00 , Päivitetty: 10.5. 19:36

NY Times: FBI:n ex-johtaja James Comey pyysi lisärahaa vaalien Venäjä-kytkösten selvittämiseen vain päiviä ennen potkujaan.

Liittovaltion poliisin FBI:n erotettu johtaja James Comey pyysi vain päiviä ennen potkujaan lisärahaa Venäjän vaikutusyritysten selvittämiseksi USA:n presidentinvaaleissa, kertoo New York Times. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump irtisanoi Comeyn eilen paikallista aikaa.

Lehti perustaa tiedon kolmen asiasta perillä olevan viranomaisen haastatteluun. Lehden mukaan Comey pyysi rahan lisäksi myös lisää työvoimaa selvitystyöhön. Lähteet kertovat, että Comey esitti pyyntönsä viime viikolla ja se oli osoitettu apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinille.

Rosenstein on kirjoittanut asiasta muistion, jota on käytetty Comeyn erottamisen perustelemiseen. Muistion mukaan potkujen päällimäinen syy oli Comeyn toiminta, kun tämä suositteli julkisesti, ettei demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia aseteta syytteeseen sähköpostien takia.

CNN on kuitenkin kertonut Valkoisen talon lähteisiinsä viitaten, että Trump saattoi päättää Comeyn erottamisesta jo viikko sitten. CNN:n mukaan potkusuunnitelmista ei kuitenkaan kerrottu juuri muille kun Rosensteinille ja oikeusministeri Jeff Sessionsille, joiden tehtäväksi jäi löytää perustelut Comeyn potkuille.

URSA
Sherlock John Holmes
Viestit: 5182
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja URSA » Pe Touko 12, 2017 10:54 am

http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005207158.html
Donald Trump NBC:lle: ”Olen FBI:n suuri fani, rakastan FBI:ta”

Julkaistu: 12.5. 4:23

Presidentti sanoo tukevansa täyttä tutkintaa Venäjän sekaantumisesta USA:n vaaleihin
Yhdysvaltain presidentti Donald J. Trump sanoo uutiskanava NBC:n haastattelussa kysyneensä liittovaltion poliisin FBI:n tällä viikolla erotetulta johtajalta James Comeylta, onko hän FBI:n tutkinnan alaisena Venäjä-tutkinnassa. Trumpin mukaan Comey oli vastannut, ettei Trump ole tutkinnan kohteena.

– Sanoin, että jos on mahdollista, saisinko tietää, olenko tutkinnan alaisena, Trump sanoi haastattelussa.

– Hän (Comey) sanoi, että en ole tutkinnan alaisena.

Presidentti kertoo keskustelleensa Comeyn kanssa asiasta kerran illallisella ja kaksi kertaa puhelimessa.

Oikeusoppineet: Sopimatonta toimintaa

NBC:n mukaan on epätavallista, että FBI:n tutkinnan kohteena mahdollisesti oleva kysyy asiasta ja saa vastauksen kysymykseensä suoraan FBI:n johtajalta. NBC:n mukaan monet oikeusasiantuntijat pitävät Trumpin toimintaa sopimattomana.

Harvardin yliopiston lakitieteen professori Laurence Tribe sanoi puolestaan uutistoimisto AFP:lle, että jos Comey oikeasti vastasi Trumpin kysymykseen, se rikkoisi oikeusministeriön sääntöjä. Lisäksi vastaaminen olisi hänen mukaan todella epäeettistä ja epäammattimaista kyseisessä tilanteessa.

”Olen FBI:n suuri fani”

NBC:n haastattelussa Trump myös sanoo tukevansa täyttä tutkintaa Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin viime vuonna. Trump sanoo haluavansa, että tutkinta tehdään kunnolla.

Lisäksi Trump sanoi, että olisi antanut Comeylle joka tapauksessa potkut, riippumatta varaoikeusministeri Rod Rosensteinin suosituksesta.

– FBI on ollut sekasorrossa, Trump muun muassa sanoi.

– Kun päätin (antaa potkut Comeylle), sanoin itselleni, tiedäthän, että tämä Venäjä-juttu Trumpista ja Venäjästä on keksitty juttu, Trump sanoi.

Trumpia haastattelut uutisankkuri Lester Holt kysyi Trumpilta myös, oliko tämä vihainen Comeylle Venäjä-tutkinnan takia.

– Haluan vain jonkun, joka on pätevä. Olen FBI:n suuri fani, rakastan FBI:ta, Trump vastasi.
Vaikuttaa siltä, ettei Trump käsitä, ettei FBI:n johtaja ole presidentin alainen, vaikka pressa valitsee johtajan. Miksi Trump oli niin huolissaan Venäjä-tutkinnan liittymisestä häneen?

Riukiu
Mestarietsivä Pedersen
Viestit: 939
Liittynyt: Ke Touko 27, 2015 6:55 am

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja Riukiu » Pe Touko 12, 2017 5:27 pm

Ei erottaminen utollaisesta huolesta välttämättä kerro. Pikemminkin Comey nimenomaan oli liiaksi Clintonien ja Obaman mafian osanen. Clintonithan nimenomaan olivat ensimmäinen presidentti (käytännössä siis tandem-pari tai oikeastaan Hillary oli todellinen presidentti), joka erotti FBI:n johtajat. Tämä oli jotain tavatonta. Tällaista hullutusta ja oman luottotyyppinsä nimittelyä tässä vain korjataan. Comey vaikuttaa todelliselta nilkiltä eikä miltään poliisilta.

URSA
Sherlock John Holmes
Viestit: 5182
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja URSA » Ti Touko 16, 2017 10:09 am

Alkaa olla hankalaa erottaa todellinen Trump ja sketsi-Trump toisistaan.

http://yle.fi/uutiset/3-9614491
Washington Post: Trump kertoi venäläisille huippusalaisia tietoja

Valkoisen talon mukaan tieto on perätön.

16.5.2017 klo 00:34päivitetty 16.5.2017 klo 07:25

Washington Post sanomalehden mukaan yhdysvaltain presidentti Donald Trump paljasti erittäin salaisia tiedustelutietoja Venäjän ulkoministerille ja suurlähettiläälle, jotka vierailivat Valkoisessa talossa viime viikolla. Lehti perustaa uutisensa hallinnossa työskenteleviin, nimettömiin lähteisiin.

Venäläisille kerrotut tiedot käsittelevät lehden mukaan terroristijärjestö Isisiä, ja Yhdysvaltojen kerrotaan sopineen alkuperäisen tiedustelulähteen kanssa, ettei niitä luovuteta venäläisille.

Tietojen kerrotaan käsitelleen terrorismiuhkaa, joka liittyy kannettavien tietokoneiden käyttöön lentokoneissa. Yhdysvallat oli lähteiden mukaan pitänyt kyseisiä tiedustelutietoja salassa jopa läheisiltä liittolaisiltaan ja useimmilta Yhdysvaltojen omassa hallinnossa työskenteleviltä.

Washington Postille puhuneet virkamiehet pelkäävät, että yhteistyö tärkeän Isis-lähteen kanssa voi olla vaarassa Trumpin puheiden vuoksi.Erityisen ongelmallisena he pitävät sitä, että Trump mainitsi paikkakunnan, johon puheena ollut Isisin terrori-iskusuunnitelma liittyi. He pelkäävät, että venäläiset pystyvät paikkakuntatiedon perusteella selvittämään, keneltä liittolaiselta Yhdysvallat oli tietonsa saanut.

Samalla lähteellä saattaa olla mahdollisuus toimittaa Yhdysvalloille tietoja venäläisten toimista Syyriassa, joten Venäjä voi kokea etujensa mukaiseksi yrittää tunnistaa lähteen tuhotakseen sen ja Yhdysvaltojen yhteistyön.

Useimmat Yhdysvaltojen hallinnossa työskentelevät syyllistyisivät rikokseen, jos he paljastaisivat tällaisia tietoja Venäjälle. Presidentillä on kuitenkin hyvin laajat valtuudet kertoa eteenpäin luottamuksellisia tietoja, joten Trump ei todennäköisesti rikkonut lakia.

Sanomalehti New York Times on vahvistanut tiedon omiin lähteisiinsä nojaten.

Valkoinen talo: Tieto on väärä

Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantajan H.R. McMasterin mukaan tieto on väärä, eikä lehden väittämää asiaa ole tapahtunut. Valkoisen talon pihalla medialle lyhyen lausunnon antanut McMaster sanoi olleensa huoneessa, jossa keskustelut käytiin.

Aiemmin McMaster sanoi, ettei venäläisten kanssa keskusteltu sellaisista tiedustelulähteistä tai -mentelmistä, jotka eivät jo valmiiksi olleet julkisuudessa.

Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin julkaiseman lausunnon mukaan Lavrovin ja Trumpin tapaamisessa ei keskusteltu tiedustelulähteistä, -menetelmistä tai sotilaallisista operaatioista. Tillerson sanoo, että laaja-alaisen keskustelun aiheina olivat muun muassa yhteiset ponnistelut ja uhat terrorismin torjunnassa. Tämän keskustelun yhteydessä olisi ulkoministerin mukaan puhuttu joidenkin erityisten uhkien luonteesta.

Demokraattijohtaja: voi vaarantaa suhteet liittolaisiin

Edustajainhuoneen demokraattijohtaja Nancy Pelosi sanoi uutiskanava CNN:lle, että presidentin mahdollinen huippusalaisten tietojen paljastaminen venäläisvieraille vaarantaisi Yhdysvaltain suhteet liittolaisiinsa.

Hän kommentoi kansallisen turvallisuuden neuvonantajan McMasterin lausuntoja uutiskanavalle tuoreeltaan. Pelosin mukaan McMasterin lausunto asiasta ole tyydyttävä.

Kehuskelua "mahtavasta" tiedustelutiedosta


Trump tapasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin ja Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään Sergei Kisljakin virkahuoneessaan vain päivää sen jälkeen, kun hän oli erottanut Trumpin vaalikampanjan venäläiskytköksiä tutkivan liittovaltion poliisin FBI:n johtajan James Comeyn. Lähteiden mukaan hän kertoi tuolloin Lavroville ja Kisljakille huippusalaisia yksityiskohtia terrori-iskujen uhasta, joka liittyy kannettavien tietokoneiden käyttöön lentokoneessa.

Erään lähteen mukaan Trump vaikutti kertoneen asiasta kehuskellakseen venäläisille tiedoillaan.

– Minä saan mahtavaa tiedustelutietoa. Mahtavat ihmiset kertovat minulle mahtavaa tiedustelutietoa päivittäin, hän sanoi.
http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005212588.html
Kommentti: Trump tekee hallinnostaan, puolueestaan ja maastaan naurunalaisen – ja sillä on oikeasti väliä

Washington Post uutisoi nimettömiin yhdysvaltalaisiin virkamieslähteisiin nojaten, että Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump paljasti huippusalaisia tietoja Venäjän ulkoministerille Sergei Lavorville ja suurlähettiläs Sergei Kisljakinnille tavatessaan nämä Valkoisessa talossa.

Julkaistu: 16.5. 8:35

Kommentti Donald Trump tuskin rikkoi maansa lakeja paljastaessaan salaisia tietoja venäläisille, kirjoittaa Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Johannes Kotkavirta.
Donald Trumpin vaalikampanja oli hengästyttävä juoksu kohusta toiseen. Uusi skandaali hautasi aina edellisen alleen ennen kuin media ehti saada kunnon otetta edellisestä.

Uskomatonta kyllä sama näyttää jatkuvan Trumpin ollessa presidentti. FBI-johtaja James Comeyn hätkähdyttävää erottamista seurasivat potkujen taustoja ruotivat presidentin haastattelukommentit, jotka poikkesivat täydellisesti lähimpien avustajien antamista selityksistä ja asettivat koko porukan kerralla naurunalaisiksi.

Kasvojen säilyttämisellä on väliä. Yhdysvalloissa kirjeenvaihtajana viettämäni kevään aikana olen keskustellut kymmenien amerikkalaisten – sekä Trumpin tukijoiden että häntä vastustaneiden – kanssa eri puolilla maata. Lähes jokaisessa keskustelussa minulta on kysytty takaisin: mitä te siellä muualla nyt ajattelette meistä amerikkalaisista? Pidättekö meitä täysin naurettavina, kun valitsimme johtajaksemme Donald Trumpin?

Olen vastannut, että meillä on Euroopassa ollut omat Trumpimme jo pidempään. Täällä Yhdysvalloissa presidentti näyttää kuitenkin aika-ajoin seonneen täysin, esimerkiksi uhkaillessaan irtisanottua FBI-johtajaa salaisilla nauhoituksilla keskusteluista, joissa hänen kerrottiin vaatineen oman kampanjansa ja Venäjän välisten tutkimusten johtajalta uskollisuutta itselleen.

Eikä tapahtunut estänyt Trumpia kutsumasta samalla viikolla Venäjän ulkoministeriä Sergei Lavrovia ja vaaliskandaalin keskiössä sekä mahdollisesti sitä koskevan tutkinnan kohteena olevaa Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilästä Sergei Kisljakia maansa vallan ytimeen, Valkoisen talon ovaalinmuotoiseen työhuoneeseensa.

Jo valmiiksi käsittämättömältä näyttäneestä vierailusta kehkeytyi ennennäkemätön nöyryytys Trumpille ja amerikkalaisille, kun venäläisdiplomaattien mukana sisälle päästetty kuvaaja laittoikin otoksensa kansainväliseen jakeluun. Saksan johtajaa Angela Merkeliä Trump suostui hädin tuskin kättelemään, mutta vain kuukausia aikaisemmin maansa vaaleihin kohdistuneesta hyökkäyksestä vastanneiden venäläisten kanssa presidentin nähtiin nauravan ja vitsailevan vapautuneesti. Vaikutelma tuskin oli sattumaa.

Ja kun Trumpista on kyse, voi aina odottaa päälle jotain vielä pahempaa. Tämä lisäys tuli maanantaina, kun The Washington Post kertoi Trumpin ilmeisesti möläytelleen vierailun aikana venäläisille huippusalaisia tietoja, joka saattoi asettaa tärkeän liittolaisen tiedustelulähteen hengenvaaraan. Valkoinen talo kiisti uutisen, mutta epäuskottavasti kieltämällä lähinnä asioita, joita The Washington Post ei edes väittänyt tapahtuneen.

Vaalikampanjassaan Trump vaati Hillary Clintonia vankilaan, koska tämän epäiltiin ulkoministerinä ehkä vaarantaneen salaisia tietoja sähköpostinkäytöllään. Kuoroon yhtyivät lukuisat republikaanilainsäätäjät, joiden kommentit näyttävät nyt yhtä naurettavilta kuin Trumpinkin.

– Salaisten tietojen kanssa tunaroivilta olisi pitänyt peruuttaa turvallisuusvaltuudet, heidät olisi pitänyt erottaa tehtävistään, laittaa maksamaan sakkoja ja jopa laittaa vankilaan, kirjoitti puolueen silloinen johtaja ja nykyisin Trumpin kansliapäällikkönä toimiva Reince Priebus Twitterissä heinäkuussa 2016.

Yhdysvalloissa presidentillä on oikeus paljastaa melkein mitä tahansa tietoja joutumatta siitä vastuuseen, joten Trump tuskin rikkoi lakia möläytyksillään. Presidentti Richard Nixonin kuuluisaa lausetta mukailleen: jos presidentti sen tekee, se ei ole laitonta.

Toisaalta juuri Nixon muistetaan parhaiten oman valtansa sokaisemaksi joutumisesta ja presidenttikautensa ennenaikaisesta päättymisestä.
Näennäisesti Trump kertoi venäläisille tietojaan ISIS-terroristeista, mutta samalla vaaransi tuosta vain Yhdysvaltojen tietolähteen hengen, jota Venäjä pitää vihollisenaan. Huh huh.

Chefile
Miss Marplen perikuntaa
Viestit: 1501
Liittynyt: Su Marras 23, 2014 11:30 pm

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja Chefile » Ti Touko 16, 2017 12:23 pm

Edelleen nostan ajankohtaisen kysymyksen esille: onko Trump todella noin idiootti (toki hän sitä on, mutta tuo on jo liikaa) vai kuka siellä taustalla häärää?

Puhuisin yhdestä isoimmista munauksista mitä Yhdysvaltain pressa on tehnyt tällä vuosikymmenellä. Miten kauan tämä jatkuu vielä?
”Yeah man.. I mean the days were slow but the years went fast, you know?”

URSA
Sherlock John Holmes
Viestit: 5182
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja URSA » Ti Touko 16, 2017 3:32 pm

Ainakin Trump on riittävän tyhmä tunnustamaan koko jutun. Vaikka on yleisesti tiedossa Venäjän taistelevan Syyriassa myös kapinallisryhmiä vastaan, joilla on todennäköisesti jotain tekemistä tuon ISISin sisäpiiriin päässeen tietolähteen kanssa, ja joita Yhdysvallat on tähän saakka tukenut. Osasivatko ISIS-terroristit aikaisemmin epäillä, että heillä on vakooja tai muu Yhdysvalloille tietoa välittävä henkilö sisäpiirissä? Onko tietolähteellä enää pää tallella?

http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005213087.html
Trumpia syytetään Isis-tietojen lörpöttelystä: ”Presidenttinä halusin jakaa Venäjän kanssa, ja minulla on siihen oikeus”

Donald Trump kommentoi lörpöttelykohua Twitterissä.

Julkaistu: 16.5. 14:38

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kommentoinut hallintonsa uusinta kohua Twitterissä.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump joutui taas mediamyrskyn keskelle, kun The Washington Post uutisoi, että hän olisi paljastanut arkaluontoisia ja salaisiksi luokiteltuja tietoja Venäjän johdolle. Trump tapasi viikko sitten keskiviikkona Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin ja Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään Sergei Kisljakin.

Valkoinen talo kiisti tiedon nopeasti. Nyt Trump itse kommentoi skandaalia Twitterissä.

– Presidenttinä halusin jakaa Venäjän kanssa (avoimesti suunnitellussa tapaamisessa Valkoisessa talossa), ja minulla on siihen ehdoton oikeus, faktat jotka liittyvät terrorismiin ja lentoliikenteen turvallisuuteen. Humanitaarisisa syistä ja haluan, että Venäjä panostaa merkittävästi Isisin ja terrorismin vastaiseen taisteluunsa, Trump kirjoittaa kahteen osaan jaetuissa Twiiteissä.

"@realDonaldTrump

As President I wanted to share with Russia (at an openly scheduled W.H. meeting) which I have the absolute right to do, facts pertaining....
@realDonaldTrump

...to terrorism and airline flight safety. Humanitarian reasons, plus I want Russia to greatly step up their fight against ISIS & terrorism."

Washington Postin mukaan Trump kertoi Lavroville ja Kisljakille huippusalaisia yksityiskohtia terrori-iskujen uhasta, joka liittyy kannettavien tietokoneiden käyttöön lentokoneessa.
Kuka lähtee Valkoisesta talosta seuraavaksi? Lähteekö omatoimisesti vai saa potkut? Miksi panikoida, jos Trump ei tehnyt mitään väärää?

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005213104.html
Valkoisen talon avustajat pakenivat toimittajia ja yrittivät piilottaa kokouksensa television äänillä

Uutinen Trumpin Venäjälle paljastamista tiedustelutiedoista sai aikaan paniikin Valkoisen talon henkilökunnassa.

Julkaistu: 16.5. 14:46

Sanomalehti The Washington Postin uutinen presidentti Donald Trumpin Venäjälle paljastamista tiedustelutiedon yksityiskohdista sai Valkoisen talon avustajakaartin sekaisin, uutistoimisto AP kertoo.

Avustajat pakenivat toimittajia suljettujen ovien taakse ja yrittivät hiljentää keskustelujensa äänet television äänien alle.

Toimittajat kerääntyivät Valkoisen talon käytäville kysymään lisätietoja Washington Postin uutisesta heti kun se julkaistiin.

Avustajat yrittivät kiiruhtaa toimittajien ohi kysymyksiin vastaamatta. ”Tämä on viimeinen paikka maailmassa, jossa haluaisin olla”, kansallisen turvallisuuden neuvonantaja H.R. McMaster mumisi käytävillä AP:n mukaan. ”Minä lähden täältä, minä lähden täältä”, hän toisteli.

Washington Postin uutista avustajat kommentoivat vain valmiiksi muotoilluilla lausunnoilla. Myös McMaster antoi vajaan minuutin pituisen lausunnon, jossa hän kiisti tiedot sanomalla, että Trump ”ei kertonut mistään sellaisista operaatioista, jotka eivät jo olisi olleet julkisesti tiedossa”.

Viranomaiset eivät suostuneet vastaamaan kysymyksiin esimerkiksi siitä, mikä Washington Postin jutussa tarkkaan ottaen ei pitäisi paikkaansa.

Jutussa ei nimittäin väitetäkään, että Trump olisi puhunut uusista operaatioista. Uutisen kärki oli se, että Trump oli ehkä paljastanut yksityiskohtia, jotka voivat vaarantaa terroristijärjestö Isisin lähellä olevia tiedustelulähteitä.

Valkoisen talon käytävillä eräs oikeistotoimittaja huomasi muun muassa lehdistösihteeri Sean Spicerin ja tiedottaja Sarah Huckabee Sandersin kävelevän kauempana.

Pian heidän suunnastaan alkoi kuulua ”vaimeaa ääntä”. Hetkeä myöhemmin televisio käännettiin niin kovalle, että se peittäisi äänet alleen.

Kohta Sanders ilmoitti, ettei Valkoinen talo enää kommentoi tapausta. ”Siinä kaikki mitä aiomme sanoa”, hän sanoi AP:n mukaan
http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005205904.html
Trumpin työhuoneeseen päästetyn venäläiskuvaajan kaksoisrooli paljastui – johdettiinko Valkoista taloa harhaan?

Julkaistu: 11.5. 10:50

Yhdysvallat Yhdysvaltain presidentin ja Venäjän ulkoministerin tapaamisen taltioinut valokuvaaja esiteltiin virallisena kuvaajana, mutta myöhemmin kävi ilmi, että hän työskentelee myös uutistoimisto Tassin leivissä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasivat keskiviikkona Valkoisessa talossa. Presidentin työhuoneessa oval officessa järjestettyyn tapaamiseen liittyy useita yksityiskohtia, jotka ovat herättäneet ihmetystä.

Yhdysvaltalaista mediaa ei päästetty lainkaan raportoimaan tapaamisesta, ja ainoat kuvat siitä julkaisi aluksi Venäjän ulkoministeriö. New York Timesin mukaan paikallisen median sulkeminen ulkopuolelle viittaa siihen, että Yhdysvaltain hallinto halusi välttää kiusallisia kysymyksiä FBI:n johtajan James Comeyn potkuihin liittyen.

Myöhemmin vierailusta julkaisi kuvia myös Venäjän valtion uutistoimisto Tass. Washington Postin mukaan oval officeen päästetty venäläiskuvaaja esiteltiin Valkoiselle talolle Venäjän hallinnon virallisena valokuvaajana.

Myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, että mies työskentelee myös Tassille. Uutistoimiston Washingtonin-toimituksen päällikkö Andrei Sitov kertoi lehdelle, että kuvaaja matkusti Yhdysvaltoihin Lavrovin koneessa ja taltioi tämän liikkeitä koko vierailun ajan.

Valokuvaajan pääsy työhuoneeseen sisälsi turvallisuusriskin?

Useat entiset Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat kritisoineet Tassin valokuvaajan päästämistä oval officeen. Kyse on mahdollisesti turvallisuusriskistä, sillä heidän mukaansa presidentin työhuoneeseen olisi voitu tuoda kuuntelu- tai muuta tarkkailulaitteistoa kameroiden ja muun elektroniikan mukana.

Valkoisen talon mukaan kuvaaja joutui laitteistoineen vastaavanlaisten turvatarkastusten kohteeksi kuin paikallisen median edustajat paikalle tullessaan. Erään entisen tiedusteluviranomaisen mukaan tämä ei kuitenkaan riitä, sillä rutiinitarkastus ei välttämättä paljasta hienostuneita vakoilulaitteita.

Vakoilulaitteiston asentaminen ei olisi ennenkuulumatonta, sillä 90-luvulla Yhdysvaltain ulkoministeriön rakennuksesta löydettiin Venäjän tiedustelun kuuntelulaitteet, jotka oli asennettu tuolloisen ulkoministerin Madeleine Albrightin kokouksissaan käyttämään huoneeseen.

Washington Postille nimettömänä puhuneen hallinnon viranomaisen mukaan Valkoista taloa johdettiin harhaan valokuvaajan kaksoisroolin suhteen, minkä vuoksi myös siellä yllätyttiin Tassin julkaisemista kuvista.

Valkoinen talo ei julkaissut tapaamisesta kuvia, vaikka myös sen virallisen valokuvaajan kerrotaan olleen läsnä.

Putin pyysi Trumpilta Lavrovin tapaamista


Ihmetystä on herättänyt myös se, että tapaamisessa oli läsnä Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläs Sergei Kisljak. Suurlähettilään läsnäolo valtiovierailulla ei ole sinänsä uutinen, mutta erikoisen tilanteesta tekee se, että Kisljak on ollut keskeinen hahmo kohussa, joka on jo pidemmän aikaa myrskynnyt Trumpin väen mahdollisten Venäjä-kytkyjen ympärillä.

Lisäksi huomiota on saanut myös Lavrovin itsensä pääsy oval officeen. Ulkoministeri on vieraillut Valkoisessa talossa aiemminkin, mutta Politicon mukaan Trumpin edeltäjän Barack Obaman hallinto eväsi häneltä pyynnöistä huolimatta johdonmukaisesti pääsyn presidentin työhuoneeseen.

– He kinusivat sitä meiltä vuosien ajan. He yrittivät jatkuvasti päästä sinne, ja me kieltäydyimme toistuvasti, kertovat entiset Valkoisen talon virkailijat lehdelle.

Alun perin Lavrovin oli tarkoitus tavata ainoastaan Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson. Valkoisen talon tiedottajan mukaan myös Trump otti Lavrovin vastaan, koska Venäjän presidentti Vladimir Putin pyysi tapaamista häneltä varta vasten.

– Putin pyysi sitä erikseen, kun he puhuivat viimeksi puhelimessa, Valkoisen talon edustaja kertoi Politicolle.

Chefile
Miss Marplen perikuntaa
Viestit: 1501
Liittynyt: Su Marras 23, 2014 11:30 pm

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja Chefile » Ke Touko 17, 2017 1:33 pm

Trump meni siis lörpöttelemään tiedustelumateriaalia, johon hänen lisäksi vain harvalla on pääsy käsiksi. Saati sitten tietoisuus koko tiedon olemassaolosta, mutta nyt se on Venäjällä myös. Ei liittolaisilla, vaan Venäjällä.

Tässä nyt vaan on käynyt ilmi eilen, että kyseiset tiedot eivät tulleet mistä tahansa, vaan ne olivat Israelista ja se on huono uutinen Trumpille. En usko mihinkään suureen juutalaiseen salaliittoon, mutta ei liene kenellekään yllätys että esim. AIPAC on hyvin, hyvin vaikutusvaltainen etujärjestö Yhdysvalloissa ja Israel korvaamaton liittolainen Lähi-Idässä.

Trump pääsee "helpolla", jos Mossad vain lopettaa tietojen jakamisen USA:n kanssa. Mutta mihin muuhun Israel-blokki pystyy kulissien takana, sitä ei tiedetä varmasti. Se tiedetään kuitenkin että jos Israelin kansalaiset ovat vaarassa Trumpin touhujen vuoksi, tähän reagoidaan sekä pyhällä maalla että USA:ssa. Trumpin todellinen lähtölaskenta saattoi nyt toden teolla käynnistyä ja hänen presidenttikausi saattaa päättyä ennenaikaisesti. Tavalla tai toisella.
”Yeah man.. I mean the days were slow but the years went fast, you know?”

URSA
Sherlock John Holmes
Viestit: 5182
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja URSA » Ke Touko 17, 2017 4:38 pm

Virkasyyte mainittu.

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-200000521 ... 44b629c0bd
Donald Trump ajautui keskelle uransa vakavimpia syytöksiä – Voiko presidentti nyt joutua virkasyytteeseen?

Presidentti Donald Trumpin sanotaan syyllistyneen oikeudenkäytön estämiseen, ja Yhdysvalloissa puhutaan jo virkasyytteestä. Asia ei ole yksinkertainen eikä suoraviivainen.

Julkaistu: 17.5. 15:10

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin sanotaan syyllistyneen oikeudenkäytön estämiseen, ja Yhdysvalloissa puhutaan jo virkasyytteestä. Asia ei ole yksinkertainen eikä suoraviivainen.

Mistä on kyse?

Sanomalehti New York Times (NYT) kertoi, että presidenti Donald Trump oli kehottanut helmikuussa liittovaltion poliisin FBI:n silloista johtajaa James Comeya lopettamaan tutkinnan kansallisen turvallisuuden neuvonantajasta Michael Flynnistä.

Väite on kuohuttava, sillä Trump erotti Comeyn viime viikolla.

Miksi se on vakavaa?

Kaikki palautuu kysymyksiin presidentti Donald Trumpin hallinnon yhteyksistä Venäjään. Jos väitteet pitävät paikkansa, Trump näyttää yhä selvemmin yrittäneen estää Venäjä-yhteyksiensä tutkimisen.

Trumpin turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn erosi helmikuussa, kun oli käynyt ilmi hänen valehdelleen yhteyksistään Venäjään.

Uusi väite on se, että vain pari päivää sen jälkeen Trump kehotti Comeya luopumaan Flynnin yhteyksien tutkimisesta.

”Hän on hyvä tyyppi. Toivon, että voit päästää tästä irti”, Trump sanoi Comeylle NYT:n mukaan.

Comey kirjoitti tapauksesta lehden mukaan muistion, jota se ei kuitenkaan ole nähnyt.

Kuinka vakavia syytteet ovat Trumpille?

Comeyn viimeviikkoinen erottaminen oli Trumpilta laillinen mutta hyvin kyseenalainen teko, sillä FBI tutkii myös Trumpin yhteyksiä Venäjään.

Väite vaikuttamisesta Comeyyn asettaa tämän erottamisen entistä kyseenalaisempaan valoon.

Monien poliitikkojen ja asiantuntijoiden mukaan Trump saattaa olla syyllistynyt oikeudenkäytön estämiseen, mikä on rikos.

Mitä on oikeudenkäytön estäminen?

Oikeudenkäytön estämisen määritelmä ei ole yksiselitteinen. Sen osoittaminen on yleensä hankalaa ja tulkinnanvaraista, paitsi sellaisissa ääritapauksissa kuin todistajan tappaminen tai todisteiden tuhoaminen.

Trumpin toimet liikkuvat harmaammalla alueella.

Oikeudenkäytön estämisessä ratkotaan usein kysymystä siitä, mikä syytetyn mielentila on ollut: syytetyn on pitänyt tietoisesti tavoitella juuri sitä, että oikeudenkäyttö häiriintyy.

Trumpin kannalta voi olla raskauttavampaa, jos hän on ensin yrittänyt vaikuttaa Comeyyn tutkinnan lopettamiseksi ja sitten erottanut hänet.

”Hän todellakin kaipaa lakimiestä”, sanoi entinen yleinen syyttäjä ja nykyinen Georgetownin yliopiston professori Julie Sullivan NYT:ssä.

”Hän on rakentamassa kaunista juttua itseään vastaan.”

Voiko Trump joutua rikossyytteeseen?

Todennäköisesti ei, ainakaan presidenttinä ollessaan. Ennen rikossyytteiden nostamista tarvitaan virkasyytemenettely. Se tarkoittaa presidentin viraltapanoa.

Miten Yhdysvaltain presidentti voidaan erottaa?

Virkasyytemenettelyn käynnistäminen ja eteneminen riippuu paljon siitä, minkälainen tuki presidentillä on kongressissa. Stanfordin yliopiston professori David Sklansky sanoo NYT:ssä, että virkasyytteet ovat ”puoliksi juridisia, puoliksi poliittisia prosesseja”.

Virkasyytteen läpimenoon vaaditaan edustajainhuoneen enemmistö ja kaksi kolmannesta senaatista.

Viime vuosisadalla virkasyyteprosessi aloitettiin kaksi kertaa: Richard Nixonia vastaan 1974 ja Bill Clintonia vastaan 1998. Molemmissa oli kyse juuri oikeudenkäytön estämisestä.

Nixon erosi ennen kuin syyte eteni edustajainhuoneen äänestykseen, Clinton vapautettiin syytteistä.

Voiko Trump joutua virkasyytteeseen?

”FBI:n kehottaminen tutkinnan lopettamiseen on oikeudenkäytön estämistä”, kirjoitti Floridan demokraattiedustaja Ted Deutch Twitterissä tiistaina. ”Ja oikeudenkäytön estäminen on virkasyytteen alainen asia.”

Niin yksinkertainen asia ei ole. Trumpia suojelee se, että republikaaneilla on enemmistö sekä edustajainhuoneessa että senaatissa. Loputtomiin ei Trump voi siihenkään luottaa, ja puolueen kärsivällisyys on ollut koetuksella.

Ratkaisu lisää entisestään painetta nimittää riippumaton erikoissyyttäjä Venäjä-yhteyksiä selvittämään. Silloin Comeya voitaisiin kuulustella todistajana.

Avatar
PiikkiSika
Charlien Enkeli
Viestit: 1886
Liittynyt: To Tammi 14, 2016 11:52 pm

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja PiikkiSika » Ke Touko 17, 2017 4:54 pm

Chefile kirjoitti:Trump meni siis lörpöttelemään tiedustelumateriaalia, johon hänen lisäksi vain harvalla on pääsy käsiksi. Saati sitten tietoisuus koko tiedon olemassaolosta, mutta nyt se on Venäjällä myös. Ei liittolaisilla, vaan Venäjällä.
Uskallan veikata - ja vieläpä aika vahvasti, että Presidenteillä on tapana muiden maiden johtajia tavatessaan puhua asioista, jotka ovat "hys-hys" tietoja ja jotka eivät ole valtaväestön, tai edes riviministerien tiedossa - sellaista on presidentin valta... vai puhuukohan esim Niinistökin vaikkapa Merkelin tai Putinin kanssa ihan vaan "yleisessä tiedossa" olevista asioista :D :D .. on ilmoja pidelly tyyliin? Jos näin on niin vaihtakaa jumalauta pressa ja äkkiä!
It is better to live ten years as a lion than one day as a lamb

Avatar
Dortmunder
Sammakkoprofessori
Viestit: 445
Liittynyt: Ma Tammi 25, 2016 12:15 pm
Paikkakunta: New York

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja Dortmunder » To Touko 18, 2017 1:53 pm

Uusimmat käänteet:
http://yle.fi/uutiset/3-9619101

Nyt alkaa lähtölaskenta Trumpille 10.9.8.7.6.5.4.3.2.1. You are FIREED!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
'JOHN DORTMUNDER, a free man, not even on parole, walked into the O.J. Bar & Grill on Amsterdam Avenue that Friday night.'

URSA
Sherlock John Holmes
Viestit: 5182
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja URSA » To Touko 18, 2017 4:27 pm

Selvästi verkko on kiristymässä Trumpin ympärillä. Twiiteissä paistaa jo selvä paniikki.

http://yle.fi/uutiset/3-9620508
Trump Venäjä-tutkinnasta: Historiamme suurin politiikan noitavaino

FBI:n entinen johtaja Robert Mueller on nimitetty selvittämään muun muassa väitteitä Trumpin kampanjaväen yhteyksistä Venäjään.

18.5.2017 klo 15:27

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kutsuu käynnissä olevaa Venäjä-tutkintaa Yhdysvaltain historian suurimmaksi poliitikkoon kohdistuvaksi noitavainoksi.

"@realDonaldTrump

This is the single greatest witch hunt of a politician in American history!"

Trump myös syytti Twitterissä demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin kampanjaa sekä edeltäjänsä, demokraatti Barack Obaman hallintoa laittomuuksista.

– Erikoistutkijaa ei nimitetty koskaan tutkimaan Clintonin kampanjan ja Obaman hallinnon laittomuuksia, Trump tviittasi.

"@realDonaldTrump

With all of the illegal acts that took place in the Clinton campaign & Obama Administration, there was never a special councel appointed!"

Yhdysvaltain oikeusministeriö nimitti keskiviikkona liittovaltion poliisin FBI:n entisen johtajan Robert Muellerin johtamaan tutkintaa, jossa selvitetään Venäjän mahdollista sekaantumista Yhdysvaltain viime vuoden presidentinvaaleihin sekä Trumpin kampanjaväen väitettyjä yhteyksiä Venäjään.

Trump kommentoi aiemmin nimitystä toteamalla, että perusteellinen tutkimus vahvistaa, ettei kampanjan aikana ollut mitään vehkeilyä.
Trumpin ininässä alkaa ihmetyttämään se, miksi hän hokee ettei mitään paljastu. Flynn sai jo potkut, ja Sessions jäi kiinni valehtelusta venäläisyhteyksien takia. Jotain on jo paljastunut.

Avatar
Luupää
Sherlock Holmes
Viestit: 3680
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja Luupää » Su Touko 21, 2017 3:33 pm

'
Taas mielenkiintoinen nimitys...

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/Mi ... rump-65577
19.5.2017

Milwaukeen piirikunnan sheriffi David A. Clarke ilmoitti liittyvänsä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallintoon, kertoo The Independent.

Clarke kertoo aloittavansa työt kotimaan turvallisuusviraston (Department of Homeland Security DHS) apulaisministerinä.

Trumpia presidentinkampanjan aikana tukenut Clarke ilmoitti asiasta radiojuontaja Vicki McKennan ohjelmassa.

Clarken mukaan hänen tehtävänään on toimia liittovaltion ja paikallistason lainvalvontaviranomaisten yhteyshenkilönä.

DHS:n tiedotusvastaavan mukaan virallista ilmoitusta Clarken uudesta toimesta ei ole tehty.

Clarke on tullut tunnetuksi kiistanalaisista, poliittisista lausunnoistaan. Hän on muun muassa kehottanut Twitterin välityksellä amerikkalaisia ”tarttumaan heinähankoihin ja soihtuihin ja vastustamaan hallitusta”.

Clarke on todennut, että Black Lives Matter -liike (tummaihoisiin ihmisiin kohdistuvaa syrjintää, etenkin poliisiväkivaltaa, vastustava liike) aloittaa pian yhteistyön Isisin kanssa tuhotakseen Amerikan.

Clarke myös vertasi kesällä 2015 ex-presidentti Barack Obaman toimia natsi-Saksan johtaja Adolf Hitlerin vastaaviin.

– Hitler yhdisti vuonna 1936 kaikki poliisivoimat saman johtajan alaisuuteen. Obama yrittää tehdä saman käyttämällä oikeusministeriötä paikallispoliisin saattamiseksi liittovaltion alaisuuteen. Herätys!, Ckarke tviittasi.

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/Do ... kohu-65671
21.5.2017

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin hallinto on joutunut jälleen uuden kohun kouriin. Tällä kertaa kohun aiheuttaja on David A. Clarke, presidentin tuore nimitys kotimaan turvallisuusviraston apulaisministeriksi.

Viikko sitten Trumpin hallintoon liittynyt entinen sheriffi on CNN:n mukaan kopioinut osan pro gradu -tutkielmastaan. Clarke unohti mainita tutkielmassa lähteitä ainakin 47 kertaa. Hän on valmistunut Yhdysvaltojen merivoimien akatemiasta. Yliopiston asiasta antamassa lausunnossa todetaan, että normaali toimintamalli vastaavissa plagiointiepäilyissä on aloittaa aiheesta tutkinta.

Verkkouutiset kertoi apulaisministerinimityksen tultua julki, että Milwaukeen piirikunnan sheriffinä aiemmin työskennellyt Clarke on tullut tunnetuksi räväkästä ja kovasta retoriikastaan. Hän on muun muassa kehottanut Twitterin välityksellä amerikkalaisia ”tarttumaan heinähankoihin ja soihtuihin ja vastustamaan hallitusta”.

Clarke on todennut, että Black Lives Matter -liike (tummaihoisiin ihmisiin kohdistuvaa syrjintää, etenkin poliisiväkivaltaa, vastustava liike) aloittaa pian yhteistyön Isisin kanssa tuhotakseen Amerikan.

Clarke myös vertasi kesällä 2015 ex-presidentti Barack Obaman toimia natsi-Saksan johtaja Adolf Hitlerin vastaaviin.

– Hitler yhdisti vuonna 1936 kaikki poliisivoimat saman johtajan alaisuuteen. Obama yrittää tehdä saman käyttämällä oikeusministeriötä paikallispoliisin saattamiseksi liittovaltion alaisuuteen. Herätys!, Ckarke tviittasi.
Melkoista häröilyä.
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

URSA
Sherlock John Holmes
Viestit: 5182
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja URSA » Ti Touko 23, 2017 4:11 pm

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201705 ... 0_ul.shtml
Lähteet CNN:lle: Trump pyysi kahta tiedustelujohtajaa kiistämään Venäjä-yhteyksien olemassaolon

Tiistai 23.5.2017 klo 04.14 (päivitetty klo 07.52)

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pyysi tiedustelujohtajia kiistämään julkisesti kaikki todisteet hänen kampanjaväkensä Venäjä-yhteyksistä. Asiasta kertoo CNN.

Useiden lähteiden mukaan Trump pyysi kansallisen tiedustelun johtajaa Dan Coatsia ja kansallisen turvallisuusvirasto NSA:n johtajaa Michael Rogersia kiistämään todisteet hänen presidentinvaalikampanjansa yhteydenpidosta venäläisiin vuoden 2016 vaalien aikana. Pyyntö esitettiin 20. maaliskuuta jälkeen, kun keskusrikospoliisi FBI:n johtaja James Comey oli kertonut julkisesti, että FBI tutkii Venäjän sekaantumista presidentinvaaleihin.

Lähteiden mukaan kumpikin tiedustelujohtaja piti presidentin pyyntöä epäsopivana ja kieltäytyi tottelemasta. Pyynnöstä kertoi ensimmäisenä Washington Post, joka käytti omina lähteinään entisiä ja nykyisiä tiedustelupalveluiden työntekijöitä.

- Valkoinen talo ei vahvista tai kiistä pohjattomia väitteitä, jotka perustuvat nimettömien henkilöiden laittomiin vuotoihin. Presidentti keskittyy omaan työhönsä, jota tekemään kansa on hänet valinnut, kommentoi Valkoisen talon edustaja CNN:lle.

Viime viikolla nousi otsikkoihin Comeyn muistio, jossa lähteiden mukaan kerrottiin, kuinka Trump oli pyytänyt FBI-johtaja Comeyta lopettamaan eronneen neuvonantajansa Michael Flynnin Venäjä-yhteyksien tutkinnan. Trump antoi Comeylle potkut virastaan 9. toukokuuta.

Riukiu
Mestarietsivä Pedersen
Viestit: 939
Liittynyt: Ke Touko 27, 2015 6:55 am

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja Riukiu » Ti Touko 23, 2017 6:16 pm

"Syvät kurkut" taas asialla. Mikäli eivät ole keksittyjä. Mutta todellisetkin voivat olla valehtelijoita.

URSA
Sherlock John Holmes
Viestit: 5182
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja URSA » La Touko 27, 2017 11:35 am

Nyt Trumpilla on vaikeuksia löytää uusi mieleinen johtaja FBI:hin.

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/arti ... sa/6448328
Ykkösehdokas jättäytyi FBI:n johtajakisasta – syynä eturistiriita Venäjä-tutkinnassa

Ulkomaat Julkaistu 26.05.2017 07:34

Yhdysvalloissa vahvana ehdokkaana liittovaltion poliisin FBI:n uudeksi johtajaksi pidetty entinen senaattori Joseph I. Lieberman on ilmoittanut, ettei aio olla mukana virkaan harkittavien joukossa.

Lieberman kertoi asiasta kirjeessä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille. Kirjeen on julkaissut muun muassa Washington Post.

Liebermanin mukaan hän ei voisi ottaa virkaa vastaan, sillä hänen kanssaan samassa lakifirmassa työskentelevä henkilö on palkattu auttamaan Valkoista taloa Venäjä-tutkintaa koskevissa lakiasioissa. Tämä aiheuttaa Liebermanin mukaan eturistiriidan, joka estää sen, että häntä harkittaisiin virkaan.

Liebermania pidettiin Trumpin ykkösvaihtoehtona FBI:n johtoon. Trump erotti FBI:n edellisen johtajan James Comeyn kolmisen viikkoa sitten.

Connecticutilainen Lieberman toimi senaattorina vuosina 1989-2013. Hän oli myös Al Goren varapresidenttiehdokkaana vuoden 2000 vaaleissa.
Voihan Venäjä.

http://yle.fi/uutiset/3-9635243
CNN: Tästä syystä FBI:n johtaja lopetti Hillary Clintonin sähköpostien tutkinnan

Uutiskanavan tietojen mukaan olennainen osa Clintonin sähköpostiskandaalia oli Venäjän tuottama valeuutinen.
27.5.2017 klo 08:06

Uutiskanava CNN kertoo saaneensa selville, miksi Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey keskeytti demokraattien presidenttiehdokkaaseen ja entiseen ulkoministeriin Hillary Clintoniin kohdistuneen rikostutkinnan.

FBI tutki Clintonin toimintaa, koska hänen tiedettiin käyttäneen henkilökohtaista sähköpostiaan viralliseen kirjeenvaihtoon ja siten mahdollisesti vaarantaneen kansallisen turvallisuuden.

Clintoniin kohdistunut tutkinta perustui suurelta osin Venäjältä saatuihin tietoihin. Yhdysvaltalaiset virkamiehet ovat kertoneet CNN:lle nimettöminä, että FBI tiesi jo aikaisessa vaiheessa, että eräs olennainen osa paljastetuista tiedoista oli Venäjän viranomaisten väärentämää.

Comeyllä oli tuolloin suuri ongelma, sillä jos hän kertoisi kyseisen tiedon olevan Venäjän tuottama valeuutinen, hän paljastaisi samalla FBI:n tiedustelulähteitä ja -menetelmiä Venäjällä.

Comey ratkaisikin ongelman syksyllä 2016 ilmoittamalla, että tutkinta lopetetaan. Samalla Comey totesi, että Clinton on ollut hyvin huolimaton sähköpostin käytössään. Päätös nostatti vastalauseita niin republikaanien että demokraattien puolelta.

Donald Trumpin vaalikampanjassa Clintonin sähköposteihin liittyvä tutkinta oli keskeisessä osassa ja Trump vaatikin Clintonia vangittavakasi.

Toukokuussa presidentti Trump erotti Comeyn FBI:n johtajan tehtävästä.
Ja vävypoika/neuvonantaja on osoittautunut todella huonomuistiseksi.

http://yle.fi/uutiset/3-9635182
WP: Trumpin vävy ehdotti venäläisille salattua yhteydenpitokanavaa

Jared Kushnerin asianajajan mukaan Kushnerilla ei ole muistikuvaa ehdotuksista.

27.5.2017 klo 04:41

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner ehdotti venäläisille salattua yhteydenpitokanavaa Venäjän hallinnon ja Valkoisen talon välille, uutisoi The Washington Post.

Lehden lähteiden mukaan Kushner ehdotti yhteydenpitokanavan avaamista Venäjän suurlähettiläälle Sergei Kisljakille joulukuussa. Tuolloin Trump oli jo voittanut presidentinvaalit.

Lehden mukaan Kushner ehdotti jopa, että Venäjän Yhdysvaltain-edustustojen tiloja voitaisiin käyttää salatun yhteyskanavan ylläpitoon. Ehdotuksesta yllättynyt lähettiläs välitti lehden mukaan tiedon eteenpäin Venäjän hallinnolle. Tiedossa ei ole, johtiko ehdotus käytännön toimiin.

Lehti perustaa tietonsa yhdysvaltalaisviranomaisiin, joille on kerrottu Kushnerin ja Kisljakin tapaamisessaan käymistä keskusteluista tiedustelumuistioissa.

Trumpin neuvonantajana joulukuussa yhä toiminut Michael Flynn oli Washington Postin mukaan mukana joulukuisessa tapaamisessa. Flynn joutui eroamaan helmikuussa, kun kävi ilmi, että hän oli valehdellut yhteyksistään Venäjän suurlähettilääseen.

Kushnerilla ei muistikuvaa keskusteluista


Uutistoimisto Reuters kertoo omiin lähteisiinsä nojaten, että Jared Kushnerilla oli salaisia yhteyksiä Venäjän lähettilääseen huhti-marraskuussa 2016. Reutersin mukaan yhteydenpitoihin sisältyy kaksi puhelinkeskustelua. Kushnerin asianajajan mukaan Kushnerilla ei ole muistikuvaa tällaisista puheluista. Asianajajan mukaan Kushner sai presidentin kampanjan aikana tuhansia puheluja.

Washington Post uutisoi aiemmin Kushnerin olevan avainhenkilöitä FBI:n tutkinnassa, joka koskee Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja Trumpin kampanjan yhteyksiä Venäjään.

Kushner on asianajajansa Jamie Gorelickin mukaan tarjoutunut kertomaan Yhdysvaltain kongressille tapaamisistaan venäläisdiplomaattien kanssa.

NBC News kertoi perjantaina, että Jared Kushner on FBI-tutkinnan alaisena Venäjä-tutkimuksessa. FBI uskoo, että Kushnerilla on merkittäviä tutkintaan liittyviä tietoja.

Vastaa Viestiin