USA:n presidentinvaalit, politiikka, Donald Trump

Tänne keskustelut politiikasta siihen liittyvästä korruptiosta yms.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
Tackleberry
Columbo
Viestit: 2340
Liittynyt: La Touko 02, 2015 1:53 am

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja Tackleberry » La Loka 19, 2019 10:23 am

Trumpilla on kyllä loistava taktiikka. Kun laittomuudet ja väärinkäytökset paljastuvat, niin harhautetaan kaikkia harrastamalla lisää laittomuuksia ja väärinkäytöksiä. Niin, ja sitten haastetaan kaikki oikeuteen. Tai ainakin "harkitaan" sitä.

Vitun pellet. :lol:
Kardemumma kirjoitti:Et kai tosissasi usko sen mielisairaan rouvan saaneen enemmän ääniä kuin Trumpin joka pääsi valtaan?

Avatar
Tackleberry
Columbo
Viestit: 2340
Liittynyt: La Touko 02, 2015 1:53 am

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja Tackleberry » La Loka 19, 2019 11:10 am

Hillaryltä hyvä veto tähän väliin.

Hillary vihjasi, että eräs demokraattien ehdokas on ryssien suosikki (ja sitähän hän on Minfonkin ryssien keskuudessa) ja aikoo asettua kolmannen puolueen ehdokkaaksi auttaakseen Trumpia. Clinton ei edes nimennyt Tulsia, mutta meltdownhan siitä seurasi. Vastaus oli kuin suoraan sikakoiran kynästä. :lol:
Kuva


Parasta tässä on se, että jos Tulsi nyt asettuu ehdolle kolmannen puolueen riveistä, homma on jo liian läpinäkyvää. Harmittavasti juoni paljastettiin etukäteen. :cry:
Kardemumma kirjoitti:Et kai tosissasi usko sen mielisairaan rouvan saaneen enemmän ääniä kuin Trumpin joka pääsi valtaan?

URSA
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4750
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja URSA » La Loka 19, 2019 2:15 pm

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/neljan ... 4e3a5cb380
Neljän tähden amiraalilta hyytävä ryöpytys Donald Trumpille: ”On aika saada presidentin virkahuoneeseen uusi henkilö – mitä pikemmin, sen parempi”

19.10.201911:42päivitetty 19.10.201911:47

Donald Trump saa osakseen poikkeuksellisen kovaa arvostelua sekä sotilailta että oman puolueensa näkyviltä hahmoilta.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Turkkiin ja Syyriaan liittyvät päätökset saavat nyt osakseen erittäin suorasanaista arvostelua. Etenkin Trumpin päätöstä vetää amerikkalaisjoukot Syyriasta pidetään poikkeuksellisen epäonnistuneena.

”Hän on hylännyt Yhdysvaltain kunniakkaat perinteet. Yhdysvaltain armeija on aina pitänyt tärkeänä, että se puolustaa demokratiaa ja sen arvoja. Nyt Valkoisen talon sanojen ja tekojen välillä vallitsee räikeä ristiriita”, Yhdysvaltain asevoimien entinen erikoisoperaatioiden komentaja, neljän tähden amiraali William McRaven kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan The New York Timesissa.

Osama Bin Ladenin kuolemaan johtaneen hyökkäyksen johtajana tunnettu McRaven sanoo Trumpin toiminnan aiheuttavan asevoimissa turhautumista, häpeää, raivoa ja pelkoa.

”Trump puolustaa despootteja ja öykkäreitä. Yhdysvaltain ylimpiä arvoja vastaan hyökään sisältäpäin. Jos tämä presidentti ei osoita sitä johtajuutta, mitä Amerikka tarvitsee, sekä kotimaassa että ulkomailla, on aika saada presidentin virkahuoneeseen uusi henkilö - republikaani, demokraatti tai sitoutumaton - mitä pikemmin sen parempi. Tasavaltamme kohtalo riippuu siitä”, McRaven sanoo.

Trumpia arvostelee kovin sanoin myös senaatin republikaaniryhmän puheenjohtaja Mitch McConnell, joka tähän asti on tukenut presidenttiä. McConnellin mukaan joukkojen vetäminen Syyriasta on ”strateginen painajainen”.

”Olemme nähneet Isisin kukoistavan Irakissa presidentti Barack Obaman vetäytymisen jälkeen. Tulemme näkemään saman Syyriassa ja Afganistanissa, jos hylkäämme kumppanimme ja vetäydymme konflikteista ennen kuin ne on voitettu”, hän kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan Washington Postissa.

Yhdysvaltain Nato-joukkojen entinen komentaja, amiraali James Stavridisl kuvaili perjantaina MSNBC:n haastattelussa vetäytymistä "geopoliittiseksi virheeksi, jolla on eeppiset mittasuhteet".

”On vaikea kuvitella, kuinka yhdellä ainoalla päätöksellä voidaan tehdä Isisin uudelleenkasvu mahdolliseksi, korottaa Iranin asemaa, sallia sätkynukkejohtaja Vladimir Putinin jatkaa arvonnousuaan ja samalla kertaa asettaa sotarikollinen, kemiallisten aseiden käyttäjä Bashar al-Assad Syyriassa kuskin paikalle”, hän sanoi.

Yhdysvallat ja Turkki sopivat torstaina viiden päivän tulitauosta Koillis-Syyriassa. Sekä Venäjän presidentti Vladimir Putin että Yhdysvaltain entinen puolustusministeri James Mattis ovat varoittaneet myös Isisin uudesta noususta Turkin hyökkäyksen takia. Syyrian pohjoisosien kurdien hallitsemilla leireillä on tuhansia vangittuja Isis-taistelijoita.
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/trump- ... 717b4f3347
Trump kiitti Erdoğania: ”Tarvittiin hieman kovaa rakkautta” – Tulitauko Koillis-Syyriaan

18.10.201908:20päivitetty 18.10.201908:52

Yhdysvallat ja Turkki sopivat tulitauosta Syyriaan.
Turkki on suostunut viiden päivän tulitaukoon Koillis-Syyriassa, ilmoitti Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence torstaina illalla.

Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Neuvottelut Ankarassa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa kestivät yli neljä tuntia.

Pencen mukaan Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa antaakseen kurdijoukkojen vetäytyä alueelta 120 tunnin aikana. Kaikki sotilaallinen toiminta keskeytetään.

Pencen mukaan Yhdysvallat pidättäytyy asettamasta uusia pakotteita Turkkia vastaan, kunhan tulitauko saadaan aikaiseksi. Lisäksi Yhdysvallat vetää nykyiset pakotteet pois, kunhan Turkin sotilasoperaatio on kokonaan päättynyt.

Myöhemmin Reuters kertoi, että kurdijoukot hyväksyvät tulitaukosopimuksen Turkin kanssa ja tekee, mitä tarvitaan, jotta sopimus toimii. Näin kommentoi kurdijoukkojen johtaja Mazloum Kobani Abdi Ronahi TV:lle.

Kobanin mukaan sopimus on vasta alkua, eikä mahdollista Turkin tavoitteiden saavuttamista. Kobanin lisäsi, että sopimus rajoittuu Pohjois-Syyrian raja-alueille Ras al-Ain ja Tal Abyadin välille.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi tulitaukoa Twitterissä. Hänen mukaansa tämä sopimus ei olisi koskaan ollut mahdollinen kolme päivää sitten.

”Tarvittiin hieman kovaa rakkautta, jotta se saatiin tehtyä. Upeaa kaikille. Ylpeä kaikista!” Trump tviittasi.

Trump kiitti presidentti Erdoğania. Trumpin mukaan nyt säästyy miljoonia ihmishenkiä.

Turkki hyökkäsi Koillis-Syyriaan viime viikolla sen jälkeen, kun Trump ilmoitti vetävänsä alueelta pois Yhdysvaltain joukot. Tämä on tulkittu vihreän valon näyttämiseksi Erdoğanille. Demokraattien lisäksi monet Trumpia lähellä olevat republikaanit järkyttyivät Trumpin päätöksestä.

Kansainvälinen yhteisö mukaan lukien Yhdysvallat on tuominnut hyökkäyksen.
Siinä on kyllä USA:n hulluin presidentti koskaan. Kenelle tulee edes mieleen kuvailla sotatoimia "se oli vähän tough lovea"? 500 kuoli rakastamalla?

Avatar
sikakoira
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4700
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja sikakoira » La Loka 19, 2019 5:31 pm

Tackleberry kirjoitti:
La Loka 19, 2019 11:10 am
Hillaryltä hyvä veto tähän väliin.

Hillary vihjasi, että eräs demokraattien ehdokas on ryssien suosikki (ja sitähän hän on Minfonkin ryssien keskuudessa) ja aikoo asettua kolmannen puolueen ehdokkaaksi auttaakseen Trumpia. Clinton ei edes nimennyt Tulsia, mutta meltdownhan siitä seurasi. Vastaus oli kuin suoraan sikakoiran kynästä. :lol:
Kuva


Parasta tässä on se, että jos Tulsi nyt asettuu ehdolle kolmannen puolueen riveistä, homma on jo liian läpinäkyvää. Harmittavasti juoni paljastettiin etukäteen. :cry:
Tulsihan on se ainoa varteenotettava haastaja Trumpille joka valitettavasti median avustuksella yritetään savustaa pelistä.Hyvin on servannut muutamat ehdokkaat jo pois pelistä. Kun Clintonkin jo hätääntyy ja tarttuu Venäjä oljenkorteen kongressin jäsentä ja vveteraania vastaan niin naurussa alkaa olemaan pitämistä. :lol:

Mitä tulee Syyriasta vetäytymiseen niin se oli ainoa ja paras vaihtoehto jotta konflikti saadaan loppumaan.Sotahaukat ympäri puoluerajojen toki ovat toista mieltä. :lol:
A theory from a group of scientists is just that: a theory. Believing the opinion of that group without critical verification is just that: belief.
Dr John Lee

Sverdlov
Sammakkoprofessori
Viestit: 495
Liittynyt: Pe Marras 11, 2016 9:28 am

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja Sverdlov » La Loka 19, 2019 6:12 pm

Taloustieteilijät ennustavat: Trump valitaan uudelleen ja entistä suuremmalla erolla
Donald Trump villitsi kannattajiaan torstaina Dallasissa. (KUVA: JONATHAN ERNST / Reuters)

Julkaistu: 19.10. 4:45

Jaa924
Twiittaa
Sähköposti

Ukraina-skandaalin ja Syyrian kriisin kaltaiset asiat saattavat jäädä sivuosaan, kun yhdysvaltalaiset käyvät vaaliuurnille.
Yhdysvaltojen itärannikolla on helppo tavata ihmisiä, jotka odottavat jo innokkaasti Donald Trumpin presidenttikauden loppua reilun vuoden päästä. Heille saattaa kuitenkin olla tulossa kylmä suihku, ainakin jos taloustieteilijöiden ennustuksiin on luottamista.

Mallit perustuvat taloudellisiin tekijöihin, joiden nähdään usein ratkaisevan Yhdysvaltain presidentinvaalit. Yhdysvaltojen talous voi nyt hyvin, ja se auttaa istuvaa presidenttiä merkittävästi.

Washington Post on koonnut yhteen useiden ekonomistien ennustusmalleja, jotka kaikki viittaavat siihen, että Trump valitaan uudelleen ja vieläpä selvällä marginaalilla.

”Äänestysinto tärkeää”
Moody’s Analytics ennustaa, että mikäli Yhdysvaltojen talous ei romahda, Trump voittaa ensi vuoden vaalit suuremmalla erolla kuin vuoden 2016 vaalit. Tuolloin Trump löi Hillary Clintonin valitsijamiehin 304–227, vaikka Clinton keräsi enemmän ääniä koko maassa.

Moody’s perustaa ennusteensa kolmeen tekijään: kuluttajien tunteeseen omasta taloudellisesta tilanteestaan, osakemarkkinoiden kehitykseen ja työllisyystilanteeseen. Kaikki enteilevät Trumpin selvää voittoa, mikäli demokraattisen puolueen kannattajien äänestysaktiivisuus on normaalilla tasolla.

– Jos taloustilanne on vuoden päästä suunnilleen sama kuin nyt, viranhaltijuuden voima on vahva ja Trumpin mahdollisuudet ovat erittäin hyvät, erityisesti mikäli demokraatit eivät ole innokkaina äänestämässä, pääekonomisti Mark Zandi sanoi CNBC:lle.

Moody’s on testannut ennustusmallinsa pitävyyttä aina vuoden 1980 vaaleihin asti, ja se on ennustanut voittajan oikein lukuun ottamatta viime vaaleja. Silloin malli povasi Clintonin niukkaa voittoa, sillä se ei osannut ottaa huomioon Trumpin houkuttelemia uusia äänestäjiä.

”55 prosenttia äänistä”
Oxford Economics ennustaa Trumpin keräävän 55 prosenttia kaikista äänistä ensi vuoden vaaleissa, mikäli talous ei koe merkittävää taantumaa. Ennustus perustuu työttömyyteen, inflaation ja käytettävissä olevien tulojen kehitykseen. Se on ennakoinut enemmän ääniä keräävän ehdokkaan oikein vuoden 1948 vaaleista lähtien kahta kertaa lukuun ottamatta.

Oxford Economicsin tutkijat huomauttavat kuitenkin, että malli ei ota huomioon rodun, sukupuolen tai ehdokkaan pidettävyyden kaltaisia tekijöitä, jotka voivat olla ensi vuoden vaaleissa ratkaisevia.

”Reaganmainen murskavoitto”
Trend Macrolyticsin malli on ennustanut kaikkien presidentinvaalien voittajan oikein aina vuodesta 1952 lähtien. Siinä annetaan suuri etu istuvalle presidentille, jonka puolue ei hallinnut Valkoista ennen tämän virkakautta. Lisäksi malli ottaa huomioon kuusi taloudellista muuttujaa.

Tämän mallin mukaan Trump keräisi huimat 354 valitsijamiestä. Niin selvää voittoa ei ole nähty Yhdysvaltojen vaaleissa sitten Ronald Reaganin. Malli ei ota huomioon istuvan presidentin suosiota, mutta Trend Macrolyticsin pääekonomistin Mark Luskinin mukaan sillä on heikko ennustevoima presidentinvaalien tuloksiin.

Luskin kuitenkin huomauttaa, että mikään malli ei ole täydellinen. Lisäksi Yhdysvaltojen talouden on ennakoitu olevan taantuman partaalla muun muassa Trumpin kauppasotien takia, ja se voi vielä muuttaa tilanteen ennen vaaleja.

Mikko Marttinen, New York
Anteeksi nimimerkkini, mutta en tiedä mihin päin sen pitäisi viitata?

Sverdlov
Sammakkoprofessori
Viestit: 495
Liittynyt: Pe Marras 11, 2016 9:28 am

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja Sverdlov » La Loka 19, 2019 6:13 pm

Jäi edellisestä pois: Miten nyt suu pannaan kun tällaisia ennustellaan?
Anteeksi nimimerkkini, mutta en tiedä mihin päin sen pitäisi viitata?

URSA
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4750
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja URSA » La Loka 19, 2019 6:29 pm

Demokraatit tulevat rynnimään vaaliuurnille. Kuka tahansa demokraattien ehdokkaista on parempi vaihtoehto.

Onko muuten liian vaikeaa keksiä nimimerkki, joka ei viittaisi suoraan Venäjälle?

Avatar
sikakoira
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4700
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja sikakoira » La Loka 19, 2019 6:52 pm

URSA kirjoitti:
La Loka 19, 2019 6:29 pm
Demokraatit tulevat rynnimään vaaliuurnille. Kuka tahansa demokraattien ehdokkaista on parempi vaihtoehto.

Onko muuten liian vaikeaa keksiä nimimerkki, joka ei viittaisi suoraan Venäjälle?
Kyllä siellä demokraattipuolellakin on muutama täysjärkinen joka tajuaa missä mennään ja kun oma pankkitili on hyötynyt Trumpin toimista niin vaikea uskoa että sosialisti puolueesta ehdokasta löytyy seuraavallekkaan kaudelle. :lol: Varsinkaan kun vaaliteemat ovat mitä ovat.
A theory from a group of scientists is just that: a theory. Believing the opinion of that group without critical verification is just that: belief.
Dr John Lee

Avatar
Tackleberry
Columbo
Viestit: 2340
Liittynyt: La Touko 02, 2015 1:53 am

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja Tackleberry » La Loka 19, 2019 7:23 pm

sikakoira kirjoitti:
La Loka 19, 2019 5:31 pm
Tulsihan on se ainoa varteenotettava haastaja Trumpille joka valitettavasti median avustuksella yritetään savustaa pelistä.Hyvin on servannut muutamat ehdokkaat jo pois pelistä.
Joo, todella varteenotettava haastaja, kun hädin tuskin mahtuu debattiin mukaan. :lol:

Itsensä hän on servannut pois pelistä, ryssien mielipiteet ei kiinnosta.
Kardemumma kirjoitti:Et kai tosissasi usko sen mielisairaan rouvan saaneen enemmän ääniä kuin Trumpin joka pääsi valtaan?

Avatar
sikakoira
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4700
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja sikakoira » La Loka 19, 2019 8:22 pm

^
Itsensä on servannut rauhan puheillaan olet oikeassa takkutukkka.Se tuntuu olevan se mahdoton ajatus. Mielenkiintoista sinänsä seurata kuinka Tulsi ottaa tulta alleen vaikka normaalit väylät on suljettu päättäjien toimesta.Tulsi on vähän kuin Trump,turhia sotia vastaan oleva ehdokas.Tämähän se kova pala tuntuukin olevan. :lol:
A theory from a group of scientists is just that: a theory. Believing the opinion of that group without critical verification is just that: belief.
Dr John Lee

URSA
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4750
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja URSA » Su Loka 20, 2019 8:18 pm

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006279738.html
Trump puhuu ja joku tienaa miljardeja – oudon onnekkaat pörssikaupat herättävät epäilyjä: ”Markkinoiden manipulointia”

Onnekkaita kauppoja tehnyt on osannut ennustaa hyvin pörssikurssien heilahtelut.
Julkaistu: 20.10. 19:56

Amerikkalainen Vanity Fair -lehti kirjoittaa pörssissä tehdyistä suurvoitoista, jotka kytkeytyvät erikoisesti presidentti Donald Trumpin puheisiin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin puheet voivat heilauttaa markkinoita ylös ja alas. Viime aikoina joku tai jotkut ovat osanneet epäilyttävän hyvin ennustaa Trumpin seuraavat liikkeet.

Näin kirjoittaa Vanity Fair -lehti, joka perustaa väitteensä Chicago Mercantile Exhangessa tehtyihin miljardivoittoihin, jotka osuvat häkellyttävän hyvin yhteen Trumpin sanomisten kanssa.

Perjantaina 23. elokuuta osakemarkkinoilla odotettiin huonoja uutisia, kun joku osti kymmenen minuuttia ennen pörssin sulkeutumista 386 000 S&P 500 -futuuria. Kolme päivää myöhemmin Trump väitti saaneensa Kiinan johdolta puhelun, jossa kauppaneuvottelut päätettiin aloittaa uudelleen.

Trumpin puheet osoittautuivat valheeksi, mutta niiden johdosta S&P 500 -indeksi hyppäsi 80 pisteellä. Kauppa tuotti tekijälleen tai tekijöilleen yli 1,5 miljardin dollarin hyödyn.

Kesäkuun 28. päivä tuntematon taho osti 420 000 S&P 500 -futuuria 30 minuuttia ennen kaupankäynnin loppua. Massiivinen kauppa merkitsi lähes puolta koko päivänä tehdyistä futuuriostoista.

Samaan aikaan presidentti Trump oli Osakassa Japanissa matkalla tapaamaan Kiinan presidentti Xi Jinpingia. Tapaamisen jälkeen Trump ilmoitti, että kauppaneuvotteluissa oli päästy takaisin raiteille. Trumpin ilmoituksen jälkeisellä viikolla osakemarkkinoilla meni lujaa ja S&P 500 -indeksi nousi 84 pisteellä. Se merkitsi, että valtavan futuurikaupan 28. kesäkuuta tehnyt vei kotiin muhkean 1,8 miljardin dollarin voiton.

Syyskuun 13 päivä joku onnekas teki jälleen hyvän diilin 10 minuuttia ennen kuin Chicago Mercantile Exchange meni kiinni. Tuolloin ylimyytiin kerralla 120 000 futuuria. Muutamaa tuntia myöhemmin Saudi-Arabian öljykentille tehtiin tuhoisa droneisku, jonka jälkeen öljyn hinta lähti kiivaaseen nousuun. Pörssin jälleen auetessa S&P-indeksi oli pudonnut 30 pisteellä ja onnekas myyjä tehnyt 180 miljoonan dollarin voitot.

Vanity Fairin mukaan tiedossa ei ole, onko onnekkaiden kauppojen takana ollut aina sama taho tai tahot. Viranomaiset eivät kommentoineet lehdelle asiaa.

Trumpin avustajan Kellyanne Conwayn puoliso ja Trump-kriitikkona tunnettu lakimies George Conway sanoo Vanity Fairille kyseen olevan rikollisesta toiminnasta.

– Kyse on kirjaimellisesti markkinoiden manipuloinnista, Conway toteaa.
Kenellä Trumpin lähipiirissä riittää äly tuollaiseen? Kushnerilla?

URSA
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4750
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja URSA » Ke Loka 23, 2019 4:44 pm

Se alkaa olla siinä. Eipä tuohon enää juuri muuta tarvita kuin John Boltonin todistajanlausunto, vaikka todistajia löytyy varmasti suuri joukko. Trump rikkoi lakia ja yritti hovinsa kanssa peitellä jälkiä. Tällä kertaa kaikki tapahtui kuitenkin Valkoisessa talossa, joten jälkien peittely ei onnistunut.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006282337.html
Todistaja: Trumpin lähi­piiri painosti Ukrainaa kulisseissa – ”Aistin että jotain outoa on meneillään”

Julkaistu: 23.10. 10:45

Presidentin virkasyytettä valmistelevan komitean kuultavana käyneen diplomaatin todistus sisälsi useita raskauttavia väitteitä.

Yhdysvalloissa virkaa tekevä Ukrainan-suurlähettiläs William Taylor kävi tiistaina presidentti Donald Trumpin virkasyytettä valmistelevan komitean kuultavana. Kokeneen diplomaatin todistusta on kutsuttu amerikkalaismediassa ”räjähtäväksi” ja sitä on pidetty erittäin raskauttavana Trumpin kannalta.

– Kaikki on siinä. Mitä muuta mitä voin enää sanoa kun on olemassa näin selkeä ja yksityiskohtainen lausunto? kommentoi demokraattien kongressiedustaja Tom Malinowski lausuntoa.

Trumpia vastaan käynnistetyn virkasyyteprosessin taustalla on väite, jonka mukaan hän olisi pyrkinyt painostamaan Ukrainaa tutkimaan poliittisen vastustajansa Joe Bidenin ja tämän pojan toimia ja likaamaan näiden maineen kertomalla tutkinnasta julkisesti. Biden pyrkii demokraattien ehdokkaaksi vuoden 2020 presidentinvaaliin jossa Trump yrittää varmistaa uudelleenvalintansa.

Lausunnossaan Taylor kuvaili, kuinka Trumpin joukot painostivat Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskiyä julistamaan julkisesti Ukrainan käynnistäneen korruptiotutkinnan Joe Bidenista ja Bursima-kaasuyhtiöstä, jonka johdossa Bidenin Hunter-poika oli toiminut.

Taylorin mukaan Trump halusi Ukrainan myös tutkivan salaliittoteoriaksi kutsuttua väitettä, jonka mukaan Venäjän sijaan Ukraina olisi sekaantunut Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin, ja että demokraattipuolue olisi toiminut yhteistyössä Ukrainan kanssa.

Taylorin mukaan Trumpin liittolainen ja Yhdysvaltojen EU:n suurlähettiläs Gordon Sondland kertoi hänelle, että Ukrainan kanssa ”kaikki” riippui päätöksestä kertoa näistä tutkinnoista julkisuudessa. Tämä piti sisällään myös satojen miljoonien sotilasavun myöntämisen Ukrainalle sekä Trumpin ja Zelenskiyn välisen tapaamisen. Taylorin mukaan Sondland kertoi Trumpin vaatineen Zelenskiyä astumaan itse julkisuuteen kertomaan tutkinnoista.

Yhdysvaltojen muille maille esittämiä vaatimuksia vastineena esimerkiksi sotilaalliselle avulle ei pidetä ennenkuulumattomina. Tässä tapauksessa Trumpin kuitenkin epäillään toimineen näin hyödyttääkseen omaan poliittista uraansa ja varmistaakseen uudelleenvalintansa. Demokraattien mielestä kyse on selvästä korruptiosta ja vallan väärinkäytöstä.

Epävirallinen kanava

Vuosikymmenten mittaisen uran ulkoministeriössä tehneen Taylorin todistusta pidetään poikkeuksellisen uskottavana, sillä häntä ei oltu valittu tehtäväänsä poliittisena nimityksenä. Taylorin 15 sivun mittainen lausunto levisi nopeasti amerikkalaismediaan, joka poimi siitä kaikkein raskauttavimpia kohtia.

Väitetyn vastapalveluksen (quid pro quo) vaatimisen lisäksi huomiota on kiinnitetty siihen, kuinka Trump yritti edistää tavoitteitaan Ukrainan kanssa. Vaikuttaa siltä, että virallisen diplomaattisen kanavan lisäksi käytössä oli toinen, presidentin liittolaisten muodostama kanava.

Taylorin mukaan tähän ”sääntöjenvastaiseen ja epäviralliseen” kanavaan kuuluivat Trumpin kampanjan suurrahoittajasta EU-lähettilääksi noussut Sondland, silloinen Ukrainan erityisedustaja Kurt Volker, energiaministeri Rick Perry ja Trumpin henkilökohtainen asianajaja Rudy Giuliani.

– Tapa hoitaa Yhdysvaltain Ukraina-politiikka oli hämmentävä ja epätavallinen, Taylor sanoi New York Timesin mukaan.

Taylorin mukaan Sondland toivoi 28. kesäkuuta Trumpin ja Zelesnkiyn välillä käydyn puhelinkeskustelun yhteydessä, etteivät valtionpäämiesten välisiä keskusteluja yleensä kuuntelevat hallinnon edustajat osallistuisi kyseiseen keskusteluun. Hän myös halusi varmistaa, ettei puhelun sisällöstä tehtäisi muistiinpanoja.

– Aistin että jotain outoa on meneillään, Taylor sanoi todistuksessaan.

Taylor myös kertoi kuulleensa myöhemmin potkut Valkoisesta talosta saaneen turvallisuusneuvonantaja John Boltonin olleen järkyttynyt vaatimuksista saada Ukraina käynnistämään Bideneihin liittyvä tutkimuksia.

Myös Taylor itse esitti huolensa asiasta esimerkiksi 9. syyskuuta Sondlandille lähettämässä tekstiviestissä, josta on tullut keskeinen todiste virkasyytettä Trumpille haluaville demokraateille.

– Minusta on hullua pidättäytyä turvallisuusavun antamisesta jotta saisi apua poliittiseen kampanjaan, Taylor kirjoitti CNN:n mukaan.

Tiistaina julkaistussa lausunnossa Valkoinen talo lyttäsi Taylorin lausunnon kutsumalla sitä ”tarkoitukselliseksi mustamaalauskampanjaksi jonka takana ovat äärivasemmistolaiset lainsäätäjät ja radikaalit byrokraatit”.

Avatar
sikakoira
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4700
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja sikakoira » Pe Loka 25, 2019 12:04 pm

Se alkaa olla siinä. Eipä tuohon enää juuri muuta tarvita kuin John Boltonin todistajanlausunto, vaikka todistajia löytyy varmasti suuri joukko. Trump rikkoi lakia ja yritti hovinsa kanssa peitellä jälkiä. Tällä kertaa kaikki tapahtui kuitenkin Valkoisessa talossa, joten jälkien peittely ei onnistunut.
Tämä oli niin huvittava kommentti että ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa,nauran kuitenkin. :lol: :oops:
A theory from a group of scientists is just that: a theory. Believing the opinion of that group without critical verification is just that: belief.
Dr John Lee

Avatar
sikakoira
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4700
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja sikakoira » Pe Loka 25, 2019 5:55 pm

Pistetäänpä tämä päivän tärkein Trump uutinen kun nyt on päästy rikostutkintaan asti.Siitä se rupeaa päitä tippumaan.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006284713.html
USA:n oikeusministeriö käynnisti rikostutkinnan Venäjä-tutkinnan perusteista
Presidentti Donald Trump on valittanut kampanjaansa kohdistuneen tutkinnan käynnistyneen poliittisista syistä.
Yhdysvalloissa maan oikeusministeriö on käynnistänyt rikostutkinnan presidentti Donald Trumpin kampanjan ja Venäjän yhteyksiä tutkineen Venäjä-tutkinnan alkuperästä. Asiasta kertoi ensimmäisenä New York Times ja tieto on vahvistettu myös muun muassa uutistoimisto Reutersille.

Oikeusministeri William Barr kertoi aiemmin tänä vuonna käynnistäneensä selonteon Trumpin esittämistä valituksista, joiden mukaan maan tiedustelu- ja poliisiviranomaiset ryhtyivät tukimaan hänen kampanjakoneistoaan väärin perustein vuoden 2016 presidentinvaalien yhteydessä.

Oikeusministeriön tuolloin käynnistämää tutkintaa veti myöhemmin tehtäväänsä nimitetty erikoissyyttäjä Robert Mueller. Tutkinnassa Venäjän todettiin pyrkineen auttamaan Trumpia vaaleissa, mutta todisteita varsinaisesta salaliitosta Trumpin ja Venäjän välillä ei löydetty. Useita Trumpin kampanjassa mukana olleita tuomittiin tutkinnan seurauksena erilaisista rikoksista.

Reutersin mukaan demokraatit ja osa entisistä poliisiviranomaisista syyttävät Barria oikeusministeriön käyttämisestä vahvistamattomien salaliittoteorioiden selvittämiseen, joka voi hyödyntää seuraaviin vaaleihin valmistautuvaa Trumpia ja horjuttaa Muellerin tutkinnan uskottavuutta.

Trump on itse kutsunut Venäjä-tutkintaa noitavainoksi ja huijaukseksi jonka tarkoituksena oli estää hänen valintansa Valkoiseen taloon. Tällaisesta ei kuitenkaan ole esitetty todisteita.
Onhan tuo hieman huvittavasti Kotkavirralta kirjoitettu mutta ei voi enempää odottaakaan. :lol:
A theory from a group of scientists is just that: a theory. Believing the opinion of that group without critical verification is just that: belief.
Dr John Lee

URSA
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4750
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: USA:n presidentinvaalit 2016, Donald Trump ketju

Viesti Kirjoittaja URSA » Pe Loka 25, 2019 7:11 pm

Lisää ilonaiheita. Jos Giuliani kerran on paras Trumpin tuntema lakimies, oikeudenkäynnistä tulee läpihuutojuttu. Vaikka republikaanit nyt vielä yrittävät pelotella todistajia hiljaisiksi vuotamalla tietoja kuulemisista, kohta ei ole enää vaakalaudalla pelkästään republikaanisen puolueen uskottavuus, vaan koko amerikkalaisen demokraattisen järjestelmän ja presidentti-instituution uskottavuus. Siinä vaiheessa myös republikaaneille alkaa olemaan tärkeää, että presidentin tekemät laittomuudet tuomitaan. Muuten amerikkalainen hallinto muuttuisi koko muun maailman silmissä pelkäksi naurunaiheeksi ja mafiaan verrattavaksi järjestäytyneeksi rikollisuudeksi. (Kuin Putinlandiassa.) Amerikkalaisten ei tarvitsisi enää tuskailla liittolaisten ja ulkopolitiikan suhteen ainakaan kymmeniin vuosiin.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006283035.html
Yhdysvaltain Ukrainan-lähettilään todistus oli Trumpin kannalta tähän mennessä raskauttavin – Missä virkarikostutkinnassa nyt mennään?

Suurlähettilään mukaan Trump painosti henkilökohtaisesti Ukrainan presidenttiä aloittamaan tutkinnan Hunter Bidenista ja tarjosi vastineeksi satojen miljoonien sotilasapua ja vierailua Valkoiseen taloon.

Julkaistu: 23.10. 19:02

YHDYSVALTAIN presidentin Donald Trumpin virkarikostutkinta jatkuu täyttä vauhtia, vaikka kansainvälinen huomio onkin viime aikoina kohdistunut Trumpin päätökseen vetää amerikkalaisjoukot Syyriasta ja hylätä kurdiliittolaiset.

Missä virkarikostutkinnassa mennään ja mitä on odotettavissa?

USEAT yhdysvaltalaisviestimet ja poliitikot arvioivat, että tähän mennessä Trumpin kannalta raskauttavin puheenvuoro tutkinnassa kuultiin tiistaina, kun Yhdysvaltain Ukrainan-lähettiläs William Taylor oli lähes kymmenen tuntia kongressin kuultavana.

Taylor vahvisti tiedot, joiden mukaan Trump painosti Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä aloittamaan korruptiotutkinnan demokraattien Joe Bidenin pojasta Hunter Bidenista.

Joe Biden pyrkii demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Hunter Biden on istunut pitkään ukrainalaisen kaasuyhtiön hallituksessa, ja yhtiön pääomistajaa on epäilty väärinkäytöksistä.

Taylorin mukaan Trump vaati Zelenskyiä tutkimaan myös Ukrainan sekaantumista Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Trumpin vaalikampanjan mukaan Ukraina sekaantui vaaleihin tukeakseen demokraattien ehdokasta Hillary Clintonia.

TAYLORIN mukaan Trump oli luvannut vastineeksi tutkinnan aloittamisesta maksaa Ukrainalle 391 miljoonan dollarin eli noin 351 miljoonan euron sotilaallisen avustuksen, jonka maksamisen Trump oli aiemmin keskeyttänyt. Diiliin olisi kuulunut myös presidenttien tapaaminen Valkoisessa talossa.

Taylor kuvaili kongressille viimekesäistä käyntiään Itä-Ukrainassa, jossa Ukrainan joukot sotivat Venäjän tukemia kapinallisia vastaan. Hän kertoi seisoneensa taisteluissa tuhoutuneen sillan partaalla, katsoneensa toisella puolella olleita venäläisjoukkoja ja nähneensä Trumpin omaneduntavoittelun konkreettiset seuraukset:

”Enemmän ukrainalaisia kuolee varmasti”, hän muisteli ajatelleensa.

Taylorin todistuksesta tekee erityisen raskauttavan se, että hänen mukaansa Trump kytki tutkinnan ja sotilasavun toisiinsa henkilökohtaisesti.

Trump on kiistänyt painostaneensa Zelenskyiä.

DEMOKRAATTIEN käynnistämä virkarikostutkinta perustuu epäilyyn, että Trump on käyttänyt Yhdysvaltain diplomaattisia suhteita henkilökohtaiseen eduntavoitteluun ja poliittisen vastustajan mustamaalaamiseen. Entinen varapresidentti Joe Biden on johtanut demokraattien presidenttiehdokaskisaa.

Taylor ei ole keskustellut painostamisesta suoraan Trumpin kanssa, mutta hän nimesi useita lähteitä Yhdysvaltain hallinnosta. Yksi lähteistä on Yhdysvaltain EU-lähettiläs Gordon Sondland.

Taylorin mukaan Sondland sanoi hänelle useita kertoja, että Yhdysvaltain sotilasapu riippui siitä, ilmoittaako Zelenskyi julkisesti korruptiotutkinnan aloittamisesta.

Sondland kiisti viime viikolla kongressin kuulemisessa, että Trump olisi käskenyt häntä ilmoittamaan Zelenskyille, että tutkinta on ehto presidenttien tapaamiselle Valkoisessa talossa. Monessa kohtaa hän sanoi, ettei muista yksityiskohtia.

Yhdysvaltain entinen erityislähettiläs Kurt Volker on esittänyt kongressille muun muassa tekstiviestejä, joista kävi ilmi vierailukortin käyttö. Trumpin edustajat olivat tehneet selväksi Ukrainan presidentille, että hänen on aloitettava Biden-tutkinta päästäkseen vierailulle Valkoiseen taloon.

Osa kongressin demokraattijäsenistä sanoi uutiskanava CNN:n mukaan Taylorin kuulemisen jälkeen, että he haluavat kuulla Sondlandia uudelleen.

Taylorin lausunto johtaakin todennäköisesti siihen, että kongressin kuultavaksi kutsumien todistajien lista pitenee entisestään ja tutkinta venyy. Alun perin demokraattien tavoite oli saada kuulemiset tehtyä kiitospäivään eli marraskuun loppuun mennessä.

TAYLOR on Yhdysvaltain korkea-arvoisin diplomaatti Ukrainassa. Hän on palvellut 50 vuoden diplomaattiurallaan sekä demokraatti- että republikaanipresidenttejä.

Hän sanoi julkisuuteen vuodetussa avauspuheenvuorossaan, että Yhdysvallat on toteuttanut Ukrainassa epävirallista ja ulkoministeriöstä irrallista, tavanomaisen ulkopolitiikan kanssa vastakkaista politiikkaa, jota on johtanut Trumpin henkilökohtainen lakimies Rudy Giuliani. Giulianilla ei ole virallista asemaa hallinnossa.

Taylorin mukaan Yhdysvaltain ulkoasiainhallinnon virkamiehet ovat olleet huolissaan tilanteesta. Samaa huolta kuvattiin myös syyskuussa julki tulleessa nimettömän ilmiantajan kirjeessä, josta koko virkarikostutkinta käynnistyi.

Taylor palasi Ukrainan-lähettilääksi muista työtehtävistä kesäkuussa, kun Valkoinen talo oli erottanut edellisen lähettilään Marie Yovanovitchin. Tämä kertoi erottamisen syyksi sen, että hän oli epäillyt Giulianin roolia.

KONGRESSI on The New York Timesin mukaan nyt kuullut kahdeksaa todistajaa, ja saman verran kuulemisia on jo tiedossa.

Valkoinen talo on ilmoittanut, ettei se tee yhteistyötä tutkinnan kanssa eikä salli työntekijöidensä osallistua siihen. Siitä huolimatta moni entinen ja nykyinen työntekijä on suostunut kuulemiseen.

Useimmat heistä ovat kertoneet vastustaneensa Giulianin roolia Ukraina-politiikassa.

Kongressissa on määrä kuulla myös ilmiantajaa, jonka kirjeen seurauksena virkarikostutkinta alkoi. Kuuleminen on tarkoitus järjestää niin, ettei ilmiantajan henkilöys paljastuisi. The New York Times on aiemmin kertonut, että ilmiantaja on entinen tiedustelupalvelu CIA:n työntekijä, joka on työskennellyt aiemmin Valkoisessa talossa.

VIRKARIKOSTUTKINTAA johtaa edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja, demokraatti Adam Schiff. Hän sanoi viime viikolla uutistoimisto AFP:n mukaan, että kuulemisia on vielä paljon, mutta edustajat ymmärtävät, että heidän on toimittava nopeasti.

Kun kuulemiset ovat ohi, valiokunta julkaisee niistä pöytäkirjat. Sen jälkeen muotoillaan varsinainen virkasyyte. Se voisi AFP:n mukaan tapahtua vuoden loppuun mennessä.

Demokraattienemmistöinen edustajainhuone äänestää syytekohdista. Jos ne menevät läpi, Trumpin oikeudenkäynti pidetään republikaanienemmistöisessä senaatissa. Senaatissa tuomioon tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö.

Tuomio vaikuttaa edelleen epätodennäköiseltä, vaikka maltillisen laidan republikaaniedustajat ovatkin yhdysvaltalaismedian mukaan viime aikoina pidättäytyneet tukemasta Trumpia julkisesti.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006283774.html
Tekstareita, protesti­eroja ja rajuja lausuntoja – näin todistajat ovat syyttäneet Trumpia virka­rikos­tutkinnassa

Julkaistu: 24.10. 12:53

Tutkinnassa on kuultu yhteensä kahdeksaa todistajaa. IS kävi läpi lausuntojen keskeisen sisällön.
Presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinta on jyrännyt eteenpäin Yhdysvaltain kongressissa nyt reilut kolme viikkoa ja kuullut yhteensä kahdeksaa todistajaa. He ovat olleet maan ulkopolitiikan ja erityisesti Ukraina-politiikan entisiä tai nykyisiä vaikuttajia, osa merkittävässä asemassa.

Kuulemiset ovat suljettuja, mutta julki vuotaneiden tietojen mukaan todistajat ovat vuorollaan vahvistaneet Trumpin Ukraina-skandaalin käynnistäneen nimettömän ilmiantajan raportin sisältöä.

Tutkinnassa keskeisin kysymys on, käyttikö Trump asemaansa ja ulkopoliittista valtaansa väärin painostaakseen Ukrainaa ja hyötyäkseen itse sisäpoliittisesti.

Jos demokraateilta kysytään, todisteet ovat selvät:

– Kaikki on siinä. Mitä muuta mitä voin enää sanoa kun on olemassa näin selkeä ja yksityiskohtainen lausunto, kommentoi demokraattien kongressiedustaja Tom Malinovski sen jälkeen, kun Yhdysvaltain virkaa tekevä Ukrainan-lähettiläs Bill Taylor oli tiistaina todistanut.

Taylorin katsottiin vahvistaneen epäilyn, että Trump pysäytti sotilasavun Ukrainaan ja painosti maan presidenttiä Volodymyr Zelenskyia käynnistämään tutkinnan demokraattien ex-varapresidentin Joe Bidenin ja tämän Hunter-pojan tekemisistä Ukrainassa vahingoittaakseen Bidenin presidenttiehdokkuutta.

IS käy seuraavassa läpi tiivistetysti, mitä todistajanlausunnoista tähän mennessä tiedetään. Tiedot voivat aikanaan olla osa edustajainhuoneen nostamaa virkasyytettä, joka käsitellään senaatin järjestämässä valtakunnanoikeudessa.

Volkerin tekstiviestit

Kurt Volker erosi Yhdysvaltain hallinnon Ukraina-edustajan tehtävästä pian skandaalin alettua. Hän oli yksi linkki Trumpin asianajajan Rudy Giulianin ja Ukrainan hallinnon välillä. Giuliani on avoimesti myöntänyt yrittäneensä löytää törkyä Bideneista Ukrainasta.

Kurt Volker toimi Yhdysvaltain Ukraina-edustajana. Hän erosi skandaalin alettua. Volker on ollut kuultavana jo kahdesti.

Giuliani on Valkoisen talon tavoin kieltäytynyt yhteistyöstä virkarikostutkinnan kanssa, joten hänen puuhiaan on yritetty valottaa hänen kanssaan tekemisissä olleiden kautta.

Palkattomana, vapaaehtoisena Ukraina-edustajana toimineen Volkerin mukaan oli ilmeistä, että Giulianilla oli sisäpoliittisia tavoitteita Ukraina-puuhissaan ja hän toimi osin ulkoministeriön ohi.

Ensimmäisenä todistajana kuultu Volker luovutti tukun teksti- ja WhatsApp-viestejään, jotka osoittautuivat kultakaivokseksi tutkijoiden kannalta. Volker muun muassa valmisteli yhdessä Yhdysvaltain EU-suurlähettilään Gordon Sondlandin kanssa Trumpin heinäkuista puhelua Zelenskyille, ja kumpikin oli ennalta kommunikoinut Giulianin kanssa siitä, mitä puhelussa käsiteltäisiin.

– Aamiaisella Rudyn kanssa tänään ... tärkeintä on, että Zelenskyi sanoo auttavansa tutkinnassa, Volker viestitti.

Epäselvää on, tarkoitettiinko tällä tutkintaa vuoden 2016 vaaleihin sekaantumisesta vai Bidenin tutkimista vai kumpaakin. Useiden Volkerin viestien voi kuitenkin tulkita osoittavan, että Trump odotti Ukrainalta palveluksia. Hän myös pyysi sellaista julkaistun puhelumuistion mukaan.

Räjähdysherkkiä olivat Volkerilta saadut Bill Taylorin viestit. Tämä kyseli ohjeita siihen, millä ehdoin Ukraina saisi luvatun sotilasavun ja Zelenskyi pääsisi vierailemaan Trumpin luona.

– Olemmeko me nyt sanomassa, että sotilasapu ja tapaaminen Valkoisessa talossa riippuvat tutkinnoista?, Taylor kysyi Sondlandilta syyskuun alussa.

– Kuten sanoin puhelussa, on hullua pidättää sotilasapua sen takia, että saa apua poliittiseen kampanjaan, Taylor jatkoi reilua viikkoa myöhemmin.

Poispotkittu Yovanovitch

Trump erotti Yhdysvaltain Ukrainan-lähettilään Marie Yovanovitchin toukokuun alussa episodissa, joka ei suoraan koske virkarikostutkintaa, mutta antaa kuvan Giulianin rooleista.

Yhdysvaltain Ukrainan-lähettiläs Marie Yovanovitch sai lähteä toukokuussa. Toissa viikolla hän todisti kongressissa mustamaalauskampanjastaan.

Uradiplomaatti Yovanovitch sanoi todistuksessaan uskovansa, että Giuliani oli tärvännyt hänen maineensa Trumpin silmissä perättömillä väitteillä edistääkseen omia ja liikekumppaniensa Ukraina-bisneksiä.

Liittovaltion poliisi on pidättänyt ukrainalaistaustaiset Lev Parnasin ja Igor Frumanin epäiltyinä vaalirahoitusrikoksista, jotka liittyvät myös miesten Yovanovitchin erottamiseksi harjoittamaan lobbaukseen. Parnas ja Fruman olivat Giulianille lisäksi tärkeä linkki ukrainalaissyyttäjiin, joilta haluttiin törkyä Bideneista.

On mahdollista, että Yovanovitchin erottamista voidaan pitää todisteena siitä, että Trump ja Giuliani halusivat jo keväällä poistaa esteen kehitteillä oleville Ukraina-kähminnöilleen.

Arvostettu Venäjä-tuntija


Yhdysvaltain johtaviin Venäjä-tuntijoihin kuuluva brittiläissyntyinen tiedusteluanalyytikko Fiona Hill istui Trumpin vierellä Helsingissä heinäkuussa 2018, kun tämä tapasi Vladimir Putinin. Hill erosi Trumpin avustajan tehtävästä viime elokuussa.

Hillin lausunto kongressin tutkijoille oli kiteytys siitä, kuinka amerikkalaisdiplomaatit katselivat tyrmistyneinä sivusta Giulianin toimintaa Ukrainassa.

Hillin mukaan turvallisuusneuvonantaja John Bolton oli kehottanut häntä varoittamaan Valkoisen talon asianajajia Giulianin puuhista. Taustalla oli pelko, että tekeillä oli jotain laitonta. Hill kertoi Boltonin pitäneen Giuliania ”käsikranaattina”, joka ”voi räjäyttää kaikki”.

Hillin suljetusta lausunnosta on tihkunut julki myös tietoja, joiden mukaan hän oli itsekin raportoinut eteenpäin näkemistään Ukraina-väärinkäytöksistä.

Myös Biden nousi esiin

Ukrainaan ja Venäjään erikoistunut ulkoministeriön korkea virkamies George Kent täydensi heti Hillin todistuksen jälkeen tämän näkemystä: Giulianin puuhat saattoivat vahingoittaa Yhdysvaltain ulkopoliittisia etuja.

Kentin on raportoitu selventäneen sitä, kuinka Valkoisen talon ja ulkoministeriön välillä vallitsi erimielisyys Ukraina-politiikasta: diplomaatit pitivät Ukrainaa tärkeänä liittolaismaana, Valkoinen talo väheksyi maan merkitystä. Kentin mukaan Valkoisen talon kanta näytti myötäilevän esimerkiksi Putinin näkemyksiä.

George Kent kertoi, että Valkoinen talo ja ulkoministeriö olivat eri linjoilla Ukrainasta.

Kent antoi myös Ukraina-jupakan esiin nostamasta Hunter Bidenista lausunnon, joka jossain määrin tukee Trumpin väitettä siitä, että Bidenien puuhia Ukrainassa olisi tutkittava.

Kent oli jo vuonna 2015 esittänyt virallisesti huolensa siitä, että varapresidentin poika oli ukrainalaisen kaasuyhtiön palveluksessa, vaikka hänellä ei ollut tehtävään asiantuntemusta. Kentin mukaan se antoi vääränlaisen viestin samaan aikaan, kun Yhdysvallat vaati Ukrainaa puuttumaan vallanpitäjien eturistiriitoihin.

Kent kertoi käsityksenään, että hänen huoltaan ei välitetty Bidenille asti, koska tämän toinen poika Beau kamppaili samaan aikaan aivosyöpää vastaan. Beau Biden menehtyi toukokuussa 2015.

McKinleyn protestiero

Kentin jälkeen todistanut uradiplomaatti Michael McKinley oli 30 vuotta ulkoministeriön palveluksessa muun muassa suurlähettiläänä eri maissa. Viime vuonna hän sai pestin ulkoministeri Mike Pompeon avustajaksi – kunnes erosi pari viikkoa sitten protestina.

McKinley kertoi julki vuotaneiden tietojen mukaan edustajainhuoneen komiteoille, että hän sai tarpeekseen ulkopolitiikan hyväksikäytöstä sisäpolitiikassa.

– Minua häiritsi johtopäätös, että ulkomaisia hallituksia lähestyttiin negatiivisen informaation tuottamiseksi poliittisista vastustajista ... Olin vakuuttunut, että sillä olisi vakavia seurauksia edustajiemme moraalille ja työllemme ulkomailla, McKinleyn kerrotaan sanoneen.

Sondland sai käskyn

EU-suurlähettiläs Gordon Sondland kuuluu niihin Yhdysvaltain ulkomaisiin edustajiin, jotka on valittu virkaansa poliittisin perustein: hän oli merkittävä lahjoittaja Trumpin vaalikampanjalle.

Sondland paikkasi tutkinnan aukkoja todistamalla, että Trump oli henkilökohtaisesti käskyttänyt häntä avustamaan Giuliania.

– Meillä oli kaksi vaihtoehtoa: voisimme joko hylätä tavoitteen järjestää Valkoisen talon tapaaminen presidentti Zelenskyin kanssa, minkä uskoimme olevan keskeinen Yhdysvaltain ja Ukrainan suhteiden vahvistamiselle ja maamme ulkopolitiikan tavoitteille, tai voisimme tehdä kuten presidentti Trump ohjeisti ja puhua herra Giulianille, Sondland sanoi lausunnossaan.

– Valitsimme jälkimmäisen ... Mutta en ymmärtänyt, ennen kuin vasta paljon myöhemmin, että herra Giulianin tavoitteena olisi saada Ukraina tutkimaan varapresidentti Bidenia ja hänen poikaansa tai että ukrainalaiset vaikuttaisivat epäsuorasti tai suorasti presidentin uudelleenvalintakampanjaan, Sondland lausui.

Sondlandin mukaan hän ei ollut tietoinen, että Ukrainalta olisi haluttu ”vastapalvelusta” sotilasavun maksamisen tai Valkoisen talon tapaamisen edistämiseksi. Tämä Sondlandin lausunto on räikeässä ristiriidassa erityisesti Bill Taylorin lausunnon kanssa, ja Sondland saattaakin saada uuden kutsun saapua kuultavaksi.

Taylorin täystyrmäys

Yhdysvaltoja Ukrainassa tällä hetkellä edustavan uradiplomaatti Taylorin todistajanlausunto on toistaiseksi raskauttavin Trumpia vastaan. Taylorin suljetusta kuulemisesta julki tulleiden tietojen mukaan hän olisi vahvistanut koko Ukraina-jupakan keskeisimmän väitteen: ei sotilasapua eikä lämpimiä suhteita ilman vastapalveluksia.

Taylorin 14-sivuisen avauslausunnon mukaan Yhdysvalloilla oli kaksi politiikkaa Ukrainassa: tavanomainen ja erittäin epätavanomainen. Jälkimmäinen vaati Giulianin ajamana, että jos Zelenskyi haluaa vierailua Valkoisessa talossa, Ukrainan pitää käynnistää julkisesti sekä Bideneihin liittyvä tutkinta että tutkinta vuoden 2016 vaaleihin vaikuttamisesta.

Jälkimmäinen vaatimus liittyy Trumpin hellimään salaliittoteoriaan, jonka mukaan vaalihakkerointiin ja vaikutuskampanjaan ei syyllistynytkään Venäjä vaan Ukraina.

Taylor nimesi vaatimusten ajajiksi Giulianin lisäksi Volkerin, Sondlandin sekä energiaministeri Rick Perryn.

Taylor esitti rajun näkemyksen Ukrainan pompottamisen ja hylkäämisen seurauksista Yhdysvaltain pitkän tähtäimen ulkopoliittisille tavoitteille.

– Jos Ukraina onnistuu murtautumaan vapaaksi Venäjän vaikutuksesta, Euroopalla on mahdollisuus olla kokonainen, vapaa, demokraattinen ja rauhassa. Vastaavasti, jos Venäjä dominoi Ukrainassa, Venäjästä tulee jälleen imperiumi, joka alistaa kansalaisiaan ja uhkaa naapureitaan ja muuta maailmaa, Taylor latasi.

Lisää todistajia – ja protesteja

Kahdeksantena todistajana tutkinnassa on kuultu apulaispuolustusministeri Laura Cooperia. Hänen kuulemisensa jäi tyngäksi keskiviikkona, kun republikaaniedustajat valtasivat salin protestina eivätkä suostuneet poistumaan. Cooperin lausunnon sisällöstä ei toistaiseksi ole julkaistu tietoja.

Virkarikostutkinta on kohdannut vaikeuksia sen jälkeen, kun Valkoinen talo ilmoitti lopettavansa yhteistyön demokraattien kanssa. Myös ulkoministeriö on yrittänyt estää työntekijöidensä todistamisen. Keskiviikkona oli määrä kuulla Valkoisen talon budjettitoimiston edustajaa Michael Duffeya, kunnes myös budjettitoimisto asettui vastahankaan tutkinnan kanssa.

Jossain vaiheessa komiteoiden eteen on määrä astua myös nimetön ilmiantaja, jonka raportista koko Ukraina-jupakka käynnistyi. Ilmiantajalla uskotaan olevan asiasta vain toisen käden tietoa, mutta todistus kiihdyttää mieliä sen takia, että ilmiantajan henkilöllisyys pitää lain mukaan salata. Toistaiseksi on epäselvää, millä järjestelyillä tämä taataan kongressissa.

Vastaa Viestiin