Rikolliset kuntapäättäjät keskuudessamme

Tänne keskustelut politiikasta siihen liittyvästä korruptiosta yms.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12556
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Rikolliset kuntapäättäjät keskuudessamme

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ti Joulu 11, 2018 6:35 pm

Tähän voisi lisätä mm. Oulun kuntapäättäjät; vaikenemista, hymistelyä, eri mieltä olevien ulkopuolelle sulkemista, niskojen nakkelua, jalan polkemista, väheksyntää, salailua, valehtelua, kähmintää...

Mutta nehän eivät ole rikoksia, vaan eräänlainen maan tapa. Joten mennään pohjoiseen ja jatketaan Kittilän kuulumisilla:

Kittilän virkarikoskäräjät päättyvät tänään – oikeussalissa nähtiin "viiden vuoden helvetin" koettelema Jouni Palosaari

Kittilä-käräjien viimeiset todistajat kuultiin tiistaina. Tuomioita odotetaan kevään aikana.

Jo kahden kuukauden ajan Lapin käräjäoikeudessa on puitu jättimäisillä virkarikoskäräjillä Kittilän kunnanjohtajan Anna Mäkelän erottamista ja siihen johtaneita syitä. Syytteessä törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä on 27 kuntapäättäjää.

Syyttäjän mukaan Mäkelän erottaminen oli kuntapäättäjien häikäilemätön kosto siitä, että Mäkelä teki tutkintapyynnön Levin hissiyhtiön toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta. Syytetyt taas ovat oikeudenkäynnissä sanoneet, että luottamus Mäkelään oli mennyt jo aiemmin ja tutkintapyyntö oli vain rikka rokassa.

Palosaari itse pääsi ääneen oikeudenkäynnin viimeisenä päivänä. Kuulemisessa puhuttiin myös Mäkelästä, mutta sitäkin enemmän nykyisestä SDP:n puheenjohtajasta Antti Rinteestä sekä Levin kylpylähotellia aiemmin johtaneesta Ari Aspiasta.

"Kukaan ei kysynyt minulta mitään"

Palosaaren mukaan hänen tekemisiinsä puututtiin ensi kerran marraskuussa 2012, kun Palosaari oli markkinointiyhtiö Levin matkailun yhtiökokouksessa äänestänyt toisin kuin kunnanjohtaja Mäkelä toivoi. Pian tämän jälkeen Palosaarta vaadittiin kertomansa mukaan "pienentämään omaa julkisuuskuvaansa".

Vuoden kuluttua, marraskuussa 2013 Palosaari kutsuttiin Levin maailmancup-viikonlopun päätteeksi Antti Rinteen hotellihuoneeseen. Rinne oli tuolloin ammattiliitto Pro:n puheenjohtaja ja Levin hissiyhtiön hallituksen jäsen. Hallitus oli kokoontumassa myöhemmin illalla.
– Rinne ilmoitti, että sinulla on kolme vaihtoehtoa; eroat, sinut erotetaan tai otat vastaan projektipäällikön tehtävän. Jos tämä ei sovi, sinusta tehdään tutkintapyyntö, Palosaari kertaa Rinteen sanoja.

Palosaari sanoo, ettei tiennyt lainkaan mistä on kyse.
– Kukaan ei ollut esittänyt kritiikkiä minua kohtaan, kukaan ei ollut kysynyt minulta lisätietoja hissikaupasta, ei kukaan.

Oikeussalissa palattiin Rinteen alkoholinkäyttöön

Oikeussalissa ja totuudessapysymysvelvoitteen alla Palosaari toisti Rinteen olleen tilanteessa humalassa. Myöhemmin syyttäjän vastakuulustelussa Palosaari vältteli sanaa humala, mutta totesi Rinteen joka tapauksessa nauttineen alkoholia.
– Jos ihminen juo alkoholia, niin silloin ollaan alkoholin vaikutuksen alaisena, Palosaari totesi. Marraskuussa todistanut Rinne kiisti olleensa humalassa.

Projektipäällikkönä saman tien aloittanut Palosaari kertoo kyselleensä hissiyhtiön hallituksen puheenjohtajalta Lauri Kurulalta, mistä potkuissa on kyse.
– Lauri sanoi, että en ymmärrä mikä silmitön viha Aspialla on sinua kohtaan, Palosaari lainaa Kittilän teknisenä johtajana yhä toimivaa Kurulaa. Ari Aspia oli ammattiliitto Pro:n omistaman kylpylähotelli Levitunturin toimitusjohtaja.

Paria viikkoa myöhemmin Kittilästä lähti kolmen hengen lähetystö Rinteen luokse Helsinkiin. Matkassa oli myös Levin matkailu Oy:n toimitusjohtajana toiminut Jussi Töyrylä. Lähetystön tavoite oli saada Palosaari palautettua toimitusjohtajaksi.

Palosaaren puolustajat vetosivat Rinteeseen

Syyttäjä Katri Junnikkala-Heikkinen kysyi oikeudessa tiistaina todistaneelta Töyrylältä, miksi kolmikko suuntasi nimenomaan Rinteen luokse. Levin hissiyhtiön suurin omistaja kun oli Kittilän kunta, jolla oli edustus hissiyhtiön hallituksessa.
– Ehkä se näkemys oli, että Rinne on merkittävä tekijä ja hänen kauttaan pystyttäisiin vaikuttamaan asioihin.

Lähetystö vei mukanaan Levin yrittäjien laatiman kirjeen, jossa kritisoitiin värikkäästi Ari Aspiaa Levin ongelmista. Aspiaa syytettiin esimerkiksi oman edun tavoittelusta. Töyrylän mukaan Rinne hermostui kirjeestä.

Samana päivänä Levin matkailukeskus ja kunnanjohtaja Anna Mäkelä tekivät tutkintapyynnön Palosaaresta.
– Jälkikäteen on tullut mieleen, että oliko meidän käynti se laukaiseva tekijä tutkintapyynnölle, Töyrylä totesi kuulustelussa.

Marraskuussa todistajanaitiossa istuneen Rinteen mukaan käynnillä oli vaikutusta tutkintapyynnön tekemiseen.
– Hänestä (Aspia) esitettiin erilaisia, hassunkurisiakin väitteitä. Syntyi kuva, että hän on kaiken pahan alku ja juuri. Puurot ja vellit olivat sekaisin ja ajattelin, että jonkun ulkopuolisen täytyy selvittää, mitä on tapahtunut, Rinne sanoi omassa kuulemisessaan.

"Viiden vuoden helvetti, jota en toivo kenellekään"

Palosaaren hissikauppoja puitiin Lapin käräjäoikeudessa keväällä. Kesäkuussa annetun tuomion mukaan Palosaari toimi epäasiallisesti luovuttaessaan hissiyhtiö Leitnerin luottamuksellisia tarjoustietoja toiselle yhtiölle. Syytteet luottamusaseman väärinkäytöstä kuitenkin kaatuivat, koska mahdollinen taloudellinen vahinko kohdistui Leitneriin eikä Palosaaren johtamaan Levin hissiyhtiöön.

Syyttäjä on valittanut tuomiosta hovioikeuteen.

Palosaaren nimi ja tekemiset ovat nousseet taajaan esiin myös tässä oikeudenkäynnissä, jossa pitäisi ratkaista kuntapäättäjien syyllisyys tai syyttömyys. Oikeussalissa kävi selväksi, että vuosia jatkunut julkisuus on vaatinut veronsa.
– Se on ollut sellainen viiden vuoden helvetti, että en toivo sitä kenellekään. Laskekaapa kuinka monta kertaa minun nimeni on julkisuudessa mainittu, Levin hissiyhtiötä yhä johtava Palosaari totesi.

Todistajaksi pyydetty oikeudellinen asiantuntija Pertti Eilavaara ei ollut tiistaina paikalla, koska häntä ei ole käräjätuomari Vilho Niirasen mukaan saatu haastettua käräjille. Jos Eilavaara tavoitetaan, häntä kuullaan tammikuussa.

Loppulausunnot annetaan tammikuussa ja tuomio kevään aikana.


YLE
11.12.2018 klo 16:20 päivitetty 11.12.2018 klo 16:50
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Kaksillarattailla
Parranpäristäjä
Viestit: 64
Liittynyt: La Tammi 17, 2015 10:08 am

Re: Rikolliset kuntapäättäjät keskuudessamme

Viesti Kirjoittaja Kaksillarattailla » To Huhti 11, 2019 3:23 am

Se on hyvä että näitä. Se tarkoittaa että jotkut ovat hereillä. Tosi vakavaa on nuo summat, ja se röyhkeys mitä teot ilmentävät; poliittiset päättäjät ja viran puolesta julkista valtaa käyttävät ovat käsittäneet väärin koko homman. He ovat toimissaan kansaa varten ja palvelemassa eikä toisinpäin, niinkuin kehitys näyttäisi olevan.
He jopa selviävät liian vähällä. Kenkää suoraan kun jäävät kiinni.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12556
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Rikolliset kuntapäättäjät keskuudessamme

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ke Huhti 17, 2019 11:52 am

Kittilä-jupakka: Kunta maksaa yli 140 000 euron sovintokorvauksen entiselle kunnanjohtajalle

Summassa on mukana virkasuhteen päättymisestä maksettava korvaus ja korvaus asiamiehen käyttämisestä aiheutuneista kuluista.

Kittilän kunta on päättänyt maksaa sovintosopimuksen mukaisen korvauksen entiselle kunnanjohtajalle Anna Mäkelälle. Kunta maksaa Mäkelälle 140 828 euroa. Summassa on mukana virkasuhteen päättymisen johdosta maksettava korvaus 119 664 euroa, loput summasta on korvausta Mäkelän asiamiehen käyttämisestä aiheutuneista kuluista.

Kittilän kunnanhallitus päätti asiasta tiistaina äänestyksen jälkeen. Kaksi Oikeudenmukainen Kittilä -ryhmän päättäjää olisi halunnut lisäksi periaatepäätöksen siitä, että mikäli irtisanomisjupakasta syytetyt päättäjät saavat tuomiot tahallisista rikoksista, kunnan pitäisi periä tuomituilta Mäkelälle maksetut korvaukset. Esitys hävisi äänin 5–2.

Lapin käräjäoikeus antanee ratkaisunsa Kittilän syytteessä olevien kuntapäättäjien jutussa 28. kesäkuuta.

Sovintosopimus Kittilän kunnan ja entisen kunnanjohtajan Anna Mäkelän välille sai lainvoiman vajaa kuukausi sitten, kun korkein hallinto-oikeus hylkäsi sovintosopimuksesta tehdyn valituksen. Kittilän kunnanvaltuusto irtisanoi Mäkelän kunnanjohtajan virasta lähes 4,5 vuotta sitten. Potkut todettiin myöhemmin laittomiksi.
YLE
17.4.2019 klo 09:18
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

putsari
Columbo
Viestit: 2275
Liittynyt: Su Loka 22, 2017 8:04 pm

KHO: Kittilän kunta syrji mieshakijaa

Viesti Kirjoittaja putsari » Ke Helmi 12, 2020 4:45 pm

Kittilän määräaikaisen kunnanjohtajan valinnassa syrjittiin mieshakijaa vuonna 2017 – tapauksessa uusia virkarikossyytteitä

Kittilän kunnan päätöksenteosta on nostettu uusia virkarikossyytteitä.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2015–2017. Syyttäjä ei kommentoi, miten syytteet liittyvät aiempiin, jo oikeudessa käsiteltyihin juttuihin.

Lue myös: KHO: Kittilän määräaikaisen kunnanjohtajan valinnassa syrjittiin mieshakijaa vuonna 2017 – vähemmän ansioitunut naishakija valittiin sukupuolen perusteella
Kittilän määräaikaisen kunnanjohtajan valinnassa tapahtui syrjintää vuonna 2017, totesi korkein hallinto-oikeus (KHO) viime viikolla antamassaan päätöksessä.

KHO:n mukaan ansioituneempi mieshakija syrjäytettiin vähemmän ansioituneen ja virkaan valitun naisen tieltä. Oikeuden mukaan mieshakijaa syrjittiin sukupuolen perusteella.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kit ... #gs.wqgfne
annaanna kirjoitti:
To Syys 26, 2019 12:59 pm

”Saatana rajat kiinni kyllä muhmutti asetta pelkää sekin elukka”

JammuSetä
Matlock
Viestit: 835
Liittynyt: Ti Syys 25, 2018 8:50 pm

Re: KHO: Kittilän kunta syrji mieshakijaa

Viesti Kirjoittaja JammuSetä » Ke Helmi 12, 2020 5:32 pm

Jaa mites se nyt näinpäin meni.
Oliko valintaa auttamassa ”ulkoiset avut” vai oliko valintalautakunnassa naisenemmistö?

Avatar
sikakoira
Sherlock John Holmes
Viestit: 5037
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: KHO: Kittilän kunta syrji mieshakijaa

Viesti Kirjoittaja sikakoira » Ke Helmi 12, 2020 5:38 pm

Olen sanaton
A theory from a group of scientists is just that: a theory. Believing the opinion of that group without critical verification is just that: belief.
Dr John Lee

L'amourha
Hercule Poirot
Viestit: 2127
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: KHO: Kittilän kunta syrji mieshakijaa

Viesti Kirjoittaja L'amourha » Ke Helmi 12, 2020 5:44 pm

Kittilän kuntapolitiikka taitaa olla melkoista touhuilua, 39 syytettyä noissa rötöksissä.
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Nippu
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 178
Liittynyt: Ma Syys 30, 2013 4:07 pm

Re: KHO: Kittilän kunta syrji mieshakijaa

Viesti Kirjoittaja Nippu » Ke Helmi 12, 2020 6:48 pm

Tämän olisi voinut liittää myös siihen Kittilän hissikuprua käsittelevään viestiketjuun, koska uskon sen liittyvän asiaan olennaisesti. Seuraava siis omaa spekulaatiotani:

Anna Mäkelä valittiin aikoinaan Kittilän kunnanjohtajaksi siksi, että ajateltiin hänen naisena olevan vain suupala kunnan päättäjille, jotka saisivat hänen virassa ollessaan jatkaa huseeraamistaan entiseen tapaan. Mäkelä yllätti kuntapäättäjät, eikä kumartanutkaan Palosaarille, joka johti "luottamuspulaan" ja laittomaan irtisanomiseen. Uuden kunnanjohtajan valinnassa taas uskon syntyperän olleen ratkaiseva asia, ei sukupuolen. Päättivät tällä kertaa ottaa varman päälle ja valita lappilaisen naisen (en tiedä, onko oma vai puolison sukunimi, mutta selvästi lappilainen), joka ymmärtäisi heidän aivoituksiaan ja hyväksyisi ne siksi. Pieleen vaan meni taas, kun ei tajuttu, että se ehdolla ollut mieshakija olisi ollut pakko valita, vaikka pelkäsivätkin hänen kokemustaan, joka olisi jälleen voinut kääntyä valtaklikkiä vastaan.

Vastaa Viestiin