Suomella ja Ruotsilla salainen taakanjakosopimus 2015?

Tänne keskustelut politiikasta siihen liittyvästä korruptiosta yms.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
devil_doll
Javier Pena
Viestit: 1881
Liittynyt: Su Huhti 04, 2010 5:22 am
Paikkakunta: From Hell

Suomella ja Ruotsilla salainen taakanjakosopimus 2015?

Viesti Kirjoittaja devil_doll »

Viime päivinä on paljon huomiota herättänyt pohdinta siitä, oliko Suomella ja Ruotsilla jonkinlainen taakanjakosopimus syksyn 2015 siirtolaisvyöryssä. Ja tietysti myös, onko tällainen keskinäinen ymmärrys edelleenkin voimassa. Selvittelin vähän asiaa ja spekuloin alla. Elikkäs:

Toimittaja Juha Ristamäki Ylen Sannikka ja Ukkola -haastattelussa 15.11.2019 antaa ymmärtää poliitikkojen valehtelusta puhuessaan, että Suomella ja Ruotsilla oli 2015 salainen taakanjakosopimus, josta ei vain kerrottu kansalle:

https://www.youtube.com/watch?v=GoXCCXNADug

Ristamäki vertaa asiaa mm. Airiston Helmeen ja Hesarin tietovuotojuttuun, jotka tiedetään tapahtuneiksi, ja siksi on palstoilla arveltu, että hänellä olisi ns. sisäpiirin tietoa myös taakanjaosta.

Faktat: Ruotsissa oli turvapaikanhakijoita ohjaamassa juniin mm. paikallisten muslimiyhteisöjen jäseniä. Liputtomia ei poistettu junista vaan annettiin matkustaa Ruotsin halki Luulajaan asti. Täältä on vielä noin 130 km Tornioon, johon useita satoja turvapaikanhakijoita ilmestyi bussikuljetuksella päivittäin syksyllä 2015. Kysymys: miten junapaikkoja riitti niin paljon, miksi liputtomat päästettiin Ruotsin halki, ja mistä tulivat ne bussikuljetukset 130 km matkalle Tornioon asti?

On selvää, että kyseessä oli suuren luokan logistista koordinaatiota vaativa operaatio.

Vaikka kunnille olikin jo vuoden 2015 alkupuolella annettu muistio (ks. alla) varautumiseksi jopa 80 000 turvapaikanhakijan yhtäkkiseen pakolaisvyöryyn, olivat kunnat helisemässä tulijoiden suuren määrän kanssa. SPR koordinoi toimintaa monella paikkakunnalla.

Koska isolla osalla saapuneista ei ollut papereita, oli kyseessä merkittävä turvallisuusasia. Tämä osoittaa selvästi se, että kun vyöry uhkasi alkaa itärajan puolelta, se torpattiin nopeasti ja tehokkaasti. Sen sijaan Ruotsin puolelta kaikki saivat tulla suoraan rajan ylitse, ilman papereita. Asia oli myös ulkopoliittinen. Koska Dublinin sopimuksen mukaan saapujat olisi pitänyt käsitellä Ruotsissa, mutta näin ei tehty, on molempien maiden, Suomen ja Ruotsin johdon täytynyt keskenään koordinoida tilanne jotenkin ainakin jossain vaiheessa. Kaikki viittaa siihen, että asiasta oli jo etukäteen tehty jotain sopimuksia, koska toimintamalli oli heti selvä rajan kummankin puolen.

Tällaisesta taakanjakosopimuksesta ei ole kuitenkaan kerrottu kansalaisille tai medialle, eikä siitä ilmeisesti ole laajaa tietoisuutta myöskään poliitikkojen keskuudessa (esim. silloiset kansanedustajat).

Erään tiedon mukaan vyöryn alkaessa olisi Suomessa ollut jo matkalla Tornioon ryhmä, jonka tarkoitus oli selvittää paperittomien yhtäkkistä saapumista maahan ja arvatenkin mm. estää se, etteivät tulijat ilman papereita olisi alkaneet vaellella ympäriinsä. Tämä ryhmä olisi kuitenkin kutsuttu takaisin hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan eli UTVA:n määräyksellä. Näin siis UTVA olisi antanyt suoraan korkean tason määräyksen, jota tietysti noudatetaan, ja samalla varmasti ainakin jotkut sen sen jäsenet olisivat olleet tietoisia taakanjakosopimuksesta. Vaikka tuota Tornion-ryhmää ei olisi ollut, on selvää, että ainakin sisäministeri ja varmasti myös pääministeri, sekä maan turvallisuuspolitiikan johtaja ovat olleet tekemässä sitä konkreettista päätöstä, jonka mukaan maahan päätettiin päästää yli 30 000 vieraan valtion kansalaista, joista suurella osalla ei ollut henkilöllisyyttä osoittavia dokumentteja.

Missä ja milloin, sekä kenen toimesta tällainen salainen taakanjakosopimus sitten olisi valmisteltu tai tehty? Tästä asiastahan käydään parhaillaan kovaa keskustelua eri palstoilla, ja arvauksia riittää. Ilmeisiä vaihtoehtoja ovat pääministerit Katainen ja Stubb, ja ulkoministeri Erkki Tuomioja. Sekä Stubb, että Tuomioja olivat Tukholmassa esim. lokakuussa 2014, jolloin myös Syyrian tilanne oli kokouksissa tapetilla. Vaikka pakolaisvyöry tapahtuikin Sipilän kaudella, hän ei ole voinut olla tekemässä alkuperäistä varautumissopimusta, koska ek-vaalit käytiin keväällä 2015 ja uusi hallitus aina pääsee kunnolla vauhtiin vasta syksyllä. Tämä selittää myös, miksi ruotsalaiset suhtautuivat aluksi epäluuloisesti uuden hallituksen ulkoministeriin Soiniin, joka kuitenkin osoittautui hallituksen uskolliseksi tukijalaksi vyöryn aikana, pettäen samalla äänestäjiensä odotukset: ruotsalaiset taisivat pelätä jo sovitun taakanjaon menevän puihin persujen vuoksi.

Muita asiasta tietoisia on täytynyt olla ainakin sisäministeri Päivi Räsänen (ja uuden hallituksen Petteri Orpo ja Paula Risikko) ja kuntaministeri Paula Risikko (uudessa Anu Vehviläinen). Mahdollinen on myös Eurooppa- ja pohjoismaisen yhteistyön ministeri Lenita Toivakka, joka myös oli mukana Tukholmassa 2014. Mielenkiintoinen kysymys on, tiesikö valtiovarainministeri Antti Rinne taakanjaosta. VM:n tietous ei ehkä olisi ollut välttämätöntä vielä keväällä 2015, mutta kylläkin Sipilän aikana, jolloin kustannukset lankesivat ko. momentille. Ja kas, Sipilän hallituksessa valtiovarainministerit olivatkin sitten Stubb ja Orpo. Jos samojen nimien toistumisesta voi mitään päätellä, Rinne ei tiennyt asiasta. Mutta sen sijaan Tuomioja olisi tiennyt, mikä on aika mielenkiintoista. No, tämä on vain tällaista spekulointia, vakavalla asialla kylläkin...

Muihin todennäköisesti asiasta ehkä melko varhain tienneisiin voitaneen lukea SPR:n johtaja (2014 alkaen), ent. valtiosihteeri Pentti Torstila, joka ennen valtiosihteerin pestiä oli mm. Tukholmassa suurlähettiläänä 2002-2006. Sitä ennen hän oli ollut monessa muussakin maassa, mm. Unkarissa, jonka kuulun George Soroksen tukeman yliopiston kunniatohtoriksi Torstila nimettiin toukokuussa 2015. Torstila olisi ollut looginen valinta neuvotteluiden avustavaksi osapuoleksi alusta lähtien, sillä hänellä oli sekä diplomaatti-, että humanitaarinen tausta. 30.1.2015 SPR:n hallituksen kokouksen pöytäkirjoista käy ilmi, että Torstila oli kiertänyt piirejä (vastavalittuna pj:nä), vieraillut Genevessä ja Tukholmassa, sekä oli osallistumassa kansainvälisiin tapaamisiin Budapestissa ja Kööpenhaminassa.

Jatkuu alla...
Sika naiseksi

There's nothing in my dreams, just some ugly memories. Kiss me like the ocean breeze.

Avatar
devil_doll
Javier Pena
Viestit: 1881
Liittynyt: Su Huhti 04, 2010 5:22 am
Paikkakunta: From Hell

Re: Suomella ja Ruotsilla salainen taakanjakosopimus 2015?

Viesti Kirjoittaja devil_doll »

Kuntalehti kirjoitti 25.5.2015:
Sisäministeriön ohjeen mukaan laajamittaisen maahantulon varautumisessa majoituspaikkatavoite kaikkien ELY-keskusten alueella on yhteensä 80 000.
https://kuntalehti.fi/uutiset/sote/kunn ... ismaaraan/

Koska Ristamäki teki ulostulonsa juuri nyt, on arveltu, että jokin alkuperäisistä "taakanjakajista" olisi avautunut jostain syystä. On ehdotettu esimerkiksi Räsästä, joka on parhaillaan melkoisen myllytyksen kohteena ja varmasti joutunut arvioimaan uudelleen lojaliteettejaan.

Alla Stubbin hallituksen UTVA:n ja muiden ministerivaliokuntien jäsenet 15.3.2015 (haalittu verkosta Wayback Machinen avustuksella..):
Ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta
Ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta valmistelee tärkeät ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä Suomen ulkosuhteita koskevat asiat, näihin liittyvät tärkeät sisäisen turvallisuuden asiat sekä tärkeät kokonaismaanpuolustusta koskevat asiat.
Ministerivaliokunta kokoontuu käytännössä yhdessä tasavallan presidentin kanssa, jolloin kokousta kutsutaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ja tasavallan presidentin yhteiseksi kokoukseksi.
Kokoonpano
Pääministeri Alexander Stubb, puheenjohtaja
Valtiovarainministeri Antti Rinne
Ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja
Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka
Sisäministeri Päivi Räsänen
Puolustusministeri Carl Haglund
 
EU-ministerivaliokunta
EU-ministerivaliokunta käsittelee poliittisesti, taloudellisesti ja oikeudellisesti merkittäviä ajankohtaisia EU-asioita. Ministerivaliokunnassa sovitaan Suomen toimintalinjat muun muassa Euroopan unionin neuvoston virallisiin ja epävirallisiin kokouksiin.
Kokoonpano
Pääministeri Alexander Stubb, puheenjohtaja
Valtiovarainministeri Antti Rinne
Ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja
Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson
Sisäministeri Päivi Räsänen
Opetus-ja viestintäministeri Krista Kiuru
Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori
Peruspalveluministeri Susanna Huovinen
 
Raha-asiainvaliokunta
Raha-asiainvaliokunnassa valmistelee asiat, joilla on huomattava taloudellinen merkitys tai joista muuten vaaditaan raha-asianvaliokunnan lausunto.
Kokoonpano
Pääministeri Alexander Stubb, puheenjohtaja
Valtiovarainministeri Antti Rinne
Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka
Sisäministeri Päivi Räsänen
Puolustusministeri Carl Haglund
Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori
Työministeri Lauri Ihalainen
Peruspalveluministeri Susanna Huovinen
Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen
 
Talouspoliittinen ministerivaliokunta
Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsittelee kokonaistaloudellista kehitystä ja yleistä talouspolitiikkaa, julkisen talouden kehityksen pääsuuntaviivoja ja muita pääministerin määräämiä talouspoliittisia toimia vaativia asioita.
Kokoonpano
Pääministeri Alexander Stubb, puheenjohtaja
Valtiovarainministeri Antti Rinne
Sisäministeri Päivi Räsänen
Puolustusministeri Carl Haglund
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori
Työministeri Lauri Ihalainen

SPR:n pöytäkirjoja löytyy myös verkosta järjestön avoimuusperiaatteen mukaisesti:

https://docplayer.fi/1175484-Vastaava-e ... mpula.html
Sika naiseksi

There's nothing in my dreams, just some ugly memories. Kiss me like the ocean breeze.

Avatar
devil_doll
Javier Pena
Viestit: 1881
Liittynyt: Su Huhti 04, 2010 5:22 am
Paikkakunta: From Hell

Re: Suomella ja Ruotsilla salainen taakanjakosopimus 2015?

Viesti Kirjoittaja devil_doll »

Miksi itse intouduin kirjoittamaan tästä juuri nyt? Koska hallinnossa on merkkejä samanlaisesta salailusta. On selvää, ettei poliisi tehnyt päätöstä turvapaikanhakijoiden palautusten keskeyttämisestä itsenäisesti, vaan kyseessä on ylempää (=sisäministeriöstä) tullut poliittinen ohjaus. Ulkoministeri Haavisto on vaihtamassa alaisiaan henkilöitä, ilmeisesti sopivampiin, eikä kukaan kommentoi. Paljon uusia erilaisia työryhmiä on perustettu. mutta ei aina ole selvää, mitä kaikkea ne puuhaavat. Poliisi ei enää tiedota asioista yhtä avoimesti kuin ennen, ja esimerkiksi kunniaväkivaltaa koskevia tapauksia on pyritty salaamaan yleisöltä (vrt. hiljattainen tuomio tapauksesta, jonka salaamisesta IL joutui valittamaan). Poliisissa työskentelee avoimesti tiettyä puolueideologiaa kannattavia henkilöitä, samoin oikeuslaitoksessa - mitä tapahtui vallan kolmijakoperiaatteelle?! Asioita pyritään valmistelemaan kansalaisten katseilta piilossa. Samaan aikaan on olemassa jo toinen tällainen varautumisohjeistus, jossa tulijoiden määrä onkin jo 100 000, ellei vieläkin enemmän. Menikö edellinen satsi jotenkin pieleen, kun saatiinkin vain 35 000, ja nyt olisi enemmän toiveissa? En itse voi hyväksyä tällaista, että kansakunnan asioista päätetään pienessä piirissä. Kansanedustajuus on kansalta saatu mandaatti edustaa kansaa, ei hallita maata oman ideologian mukaisella tavalla.
Sika naiseksi

There's nothing in my dreams, just some ugly memories. Kiss me like the ocean breeze.

Vastaa Viestiin