Talouskriisit eri puolilla maailmaa: Mistä johtuu, kauanko kestää ja mikä auttaisi?

Tänne keskustelut politiikasta siihen liittyvästä korruptiosta yms.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Talouskriisit eri puolilla maailmaa: Mistä johtuu, kauanko kestää ja mikä auttaisi?

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Eri puolilta maapalloa kantautuu viestejä talousongelmista ja muistakin ongelmista (mm. logistiset ongelmat, energiapula). Tähän ketjuun voisi kerätä aihepiiriä käsitteleviä uutisia eri puolilta maailmaa. Kriisien ja muiden ongelmien syitä sekä seurauksia voisi myös pohtia, jos aihepiiri kiinnostaa minfolaisia.

Osa ongelmista saattaa olla peräisin Covid19-pandemiasta. Esimerkiksi maat, joille matkailu on tärkeä elinkeino, ovat kärsineet pandemiasta suhteellisen paljon. Osa tämän hetkisistä talousongelmista puolestaan liittyy Ukrainan tilanteeseen sekä sen vuoksi asetettuihin pakotteisiin. Ukrainan kriisi uhkaa myös monien maiden ruokatilannetta, jos Ukrainan peltoja ei saada viljeltyä tänä vuonna. Afganistanissa maan sisäinen tilanne on edelleen kriisiytynyt ja taloustilanne on heikko, vaikka länsimainen media ei enää aihetta säännöllisesti käsittele. Talousongelmia on myös mm. Libanonissa ja Venezuelassa, joiden taloudet ovat romahtaneet poliittisten ongelmien vuoksi. Tässä ei ole vielä edes kaikki syyt, jotka ovat viime aikoina aiheuttaneet ongelmia ja levottomuutta eri puolilla maailmaa. Valitettavasti kriisejä saattaa tulla lisääkin.

Tyhjiä hyllyjä ruokakaupassa.jpg
Tyhjiä hyllyjä ruokakaupassa.jpg (137.49 KiB) Katsottu 5408 kertaa
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Talouskriisit eri puolilla maailmaa: Mistä johtuu, kauanko kestää ja mikä auttaisi?

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Ukrainan tilanteeseen linkittyvät asiat ovat nyt ymmärrettävästi otsikoissa, mutta monen kriisin ja katastrofin ainekset oli kylvetty jo kauan ennen Ukrainan ongelmia. Alla on esimerkkinä Sri Lankan tilanne. Pandemia on vaikuttanut matkailusta paljon tuloja saaneen Sri Lankan tilanteeseen viimeisen pari vuoden aikana. Maan ongelmien taustalla on kuitenkin myös huonoja poliittisia päätöksiä, korruptiota, terrorismia jne.

3.4.2022
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008725929.html

Sri Lankassa kadut autioina ulkonaliikkumiskiellon iskettyä – kansalta estetty pääsy myös sosiaaliseen mediaan

Sri Lankan talouskriisi näkyy kansalaisille pulana ruoasta, polttoaineesta ja välttämättömyystarvikkeista sekä pitkinä sähkökatkoina.

SRI LANKA on estänyt pääsyn sosiaalisen median alustoille. Hallitusta myötäilevä Ada Derana -uutiskanava on kertonut, että alustat suljettiin väliaikaisesti puolustusviranomaisten käskystä.

Estosta on ilmoittanut myös Britanniassa toimiva, internetiä monitoroiva Netblocks. Sen mukaan Twitterin, Facebookin, Whatsappin, Youtuben ja Instagramin käyttöä on rajoitettu. Uutistoimisto AFP on vahvistanut, että alustoille ei ole pääsyä paikallisten verkko-operaattoreiden kautta.

Sri Lankassa on voimassa 36 tunnin mittainen ulkonaliikkumiskielto, joka jatkuu maanantaiaamuun asti. Lisäksi maahan on julistettu poikkeustila mielenosoitusten vuoksi. Mielenosoittajia raivostuttaa maan ennennäkemätön ruoka-, polttoaine- ja lääkepula, ja he ovat vaatineet presidentti Gotabaya Rajapaksan eroa. Tarvikepulan lisäksi hinnat ovat nousseet nopeasti ja maata piinaavat pitkät sähkökatkot.

Viime torstaina väkijoukko yritti tunkeutua Rajapaksan kotiin pääkaupungissa Colombossa.

Ennen ulkonaliikkumiskiellon julistamista sunnuntaille oli suunnitteilla mielenosoituksia. Lauantaina illalla sadat ihmiset uhmasivat kieltoa ja järjestivät pieniä protesteja eri puolilla Colomboa, mutta poliisin ja asukkaiden mukaan joukot hajaantuivat rauhallisesti.

AFP:n paikalla olevan valokuvaajan mukaan myös sunnuntaina yli sata ihmistä lähti opposition edustajien johdolla marssimaan pääkaupungissa. Aseistautuneet sotilaat ja poliisit kuitenkin keskeyttivät marssin.

Pandemia vei turistit ja ulkomaiset rahalähetykset

Länsimaiset lähettiläät Sri Lankassa ovat esittäneet huolensa siitä, että poikkeustilalakeja käytetään demokraattisen erimielisyyden hiljentämiseen. Eri puolille maata on lähetetty aseistettuja sotilasjoukkoja.

Sri Lanka painii kymmenien miljardien dollareiden velan kanssa, sillä pandemia on sekä haitannut maalle tärkeää turismia merkittävästi että vähentänyt ulkomaisia rahalähetyksiä. Tuonnista riippuvaisessa maassa on talousvaikeuksien vuoksi myös pulaa monenlaisista välttämättömyystarvikkeista.

Pula dieselistä on herättänyt kiukkua eri puolilla maata viime päivinä, ja huoltoasemilla on järjestetty mielenosoituksia. Maassa on myös 13-tuntisia sähkökatkoja energian säästämiseksi.

Monien taloustieteilijöiden mielestä maan kriisiä ovat pahentaneet hallinnon virheet, vuosikausia jatkunut velkaantuminen sekä huonosti suunnitellut veroleikkaukset. Sri Lanka neuvottelee Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa pelastuspaketista.
Mielenosoitus pääkaupunki Colombossa lauantaina 9. huhtikuuta.jpg
Mielenosoitus pääkaupunki Colombossa lauantaina 9. huhtikuuta.jpg (234.36 KiB) Katsottu 5372 kertaa

Kymmenet tuhannet osoittaneet mieltään talouskriisiin ajautuneen Sri Lankan pääkaupungissa

Sri Lankassa kymmenet tuhannet ihmiset ovat piirittäneet tänään presidentti Gotabaya Rajapaksan kanslian tähän mennessä suurimmassa maan hallintoa vastustavassa mielenosoituksessa.

Ihmisiä on vyörynyt maan pääkaupunkiin Colomboon sosiaalisen median kautta organisoidussa mielenosoituksessa, joka on kuitenkin pysynyt suhteellisen rauhallisena.

Mielenosoituksissa on viime viikkoina vaadittu kovaäänisesti presidentin ja tämän hallinnon eroa. Rajapaksaan kohdistuva painostus on kasvanut entisestään, ja myös Sri Lankan talouselämä on alkanut vetämään kannatusta presidentiltä.

22 miljoonan asukkaan saarivaltiossa on kärsitty jo viikkoja ruoka-, polttoaine- ja lääkepulasta. Tarvikepulan lisäksi hinnat ovat nousseet nopeasti talouskriisin keskellä, ja maata piinaavat myös pitkät sähkökatkot.

STT
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Talouskriisit eri puolilla maailmaa: Mistä johtuu, kauanko kestää ja mikä auttaisi?

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Libanonin ongelmista talouden ja politiikan alueilla on keskusteltu ketjussa, joka perustettiin käsittelemään Beirutin keskustassa vuonna 2020 tapahtunutta räjähdystä. Ketjusta löytyy Libanonin ongelmia hyvin kuvailevia viestejä sekä kuvia. Ketju löytyy tästä: viewtopic.php?f=10&t=30215

Mies kerjää Libanonissa.jpg
Mies kerjää Libanonissa.jpg (152.83 KiB) Katsottu 5360 kertaa


27.11.2021
https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/ ... ibanonissa

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa

Hadi Hassoun kerjää Beirutin kaduilla. Hänellä ei ole toivoakaan löytää töitä, sillä Libanonin talouskriisi on tuhonnut maan vaurauden.

– Minulla on viisi lasta, ja nuorimmalla tyttärelläni on synnynnäinen sydänvika. Teen parhaani, että saisin joka päivä edes jotain rahaa lasteni perustarpeiden tyydyttämiseen, Hassoun selittää.

Beirutin kaduilla Libanonin vaikea tilanne näkyy. Hassoun istuu jalkakäytävällä kerjäämässä. Muutaman metrin päässä työtään tekee roskien kerääjä Khalid. Kuusikymppinen Khalid on kotoisin 150 kilometrin päässä Beirutista sijaitsevasta Wadi Khaledista.

– Nousevien polttoaineen hintojen vuoksi en enää pääse vierailemaan perheeni luona. Niinpä lähetän heille joka toinen viikko rahaa, jonka ansiosta he voivat syödä riisin ja linssien kaltaisia perusruokia, Khalid kertoo. Hän ansaitsee päivässä paria euroa vastaavan summan.

Huima hintojennousu

Maailman ruokajärjestö WFP arvioi, että kahdessa vuodessa Libanonin ruuan hinnat ovat kohonneet 628 prosenttia.

– Libanonin punnan vaihtokurssin romahtaminen on rohkaissut opportunistisia tukku- ja vähittäismyyjiä nostamaan kulutustavaroiden hintoja kohtuuttomasti, libanonilaisen Byblos Bankin pääekonomisti Nassib Ghobril selittää.

– Lisäksi kesän aikana tapahtunut bensiinin mustan pörssin ilmaantuminen on lisännyt painetta hintojen kohoamiseen ja inflaatioon.

– Perheelläni on vain hädin tuskin varaa leipään, Khalid sanoo.

Yli puolet köyhyysrajan alapuolella

Taloustieteilijä Kamal Hamal Hamdan sanoo, että ainakin 55 prosenttia libanonilaisista elää köyhyysrajan alapuolella. Luku on arvio, sillä asiasta ei ole luotettavia virallisia tilastoja.

– Itse asiassa arviot viittaavat siihen, että jopa 75 prosenttia Libanonin väestöstä on pudonnut köyhyysrajan alle. Pohjois-Libanonin tai Baalback Hermelin kaltaisilla äärimmäisen köyhillä alueilla luku nousee 85 prosenttiin, libanonilainen kehitys- ja köyhyyskonsultti Adib Nehme huomauttaa.

Ghobril ja Hamdan puolestaan huomauttavat, että näissä arvioissa ei ole huomioitu libanonilaisten muita tulonlähteitä: avustuksia ja rahalähetyksiä ulkomailta. Viime vuonna libanonilaiset maasta muuttaneet lähettivät kotimaahansa 5,75 miljardia euroa.

Eriarvoisuus kasvaa

Ennen kriisiä vaurain 10 prosenttia väestöstä omisti kokonaisvarallisuudesta lähes 70 prosenttia ja noin 60 prosenttia palkansaajista tuotti 25 prosenttia bruttokansantuotteesta. Libanonia riivaava finanssikriisi on vielä lisännyt eriarvoisuutta. Köyhät ja keskiluokka ovat saaneet pahimmat iskut.

Jos köyhällä on ollut sellainen ylellisyys kuin pankkitili, tilillä olleet varat on jäädytetty. Rikkaat ja poliittisesti verkostoituneet ovat kyenneet siirtämään varansa huolimatta libanonilaisten pankkien käynnistämästä epävirallisesta pääomakontrollista.

– Täytyy muistaa, että vajaat tuhat libanonilaista tallettajaa omistaa 23 miljardia dollaria (n. 20 miljardia euroa), eikä siinä vielä oteta huomioon maaomaisuutta ja investointeja. Varallisuuden kasautuminen yhdessä Libanonin taloudellisen romahduksen kanssa on vienyt voimistuvaan polarisaatioon, Nehme sanoo.

Hamdan ja Nehme pelkäävät, että tästä seuraa maan sosiaalisen ja taloudellisen kudoksen hajoaminen.

– Tämä voi johtaa kasvavaan sosiaaliseen paineeseen ja ympäri maata leviävään väkivaltaan, Hamdan sanoo.
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Talouskriisit eri puolilla maailmaa: Mistä johtuu, kauanko kestää ja mikä auttaisi?

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Hmmmm.... Eilen tässä ketjussa oli erään toisenkin nimimerkin viestejä, mutta näköjään ne on poistettu. Minusta ne viestit olivat ihan ok. Toivotaan nyt kuitenkin, että keskustelu tässä ketjussa voi jatkua.

- - - - -

Mainitsin alussa jo Venezuelan hankalan taloustilanteen. Maassa on ollut jo pitkään pulaa ruoasta, lääkkeistä ja vähän kaikesta. Talousongelmat alkoivat Venezuelassa jo vuoden 2008 talouskriisin aikaan, joskin tuhon siemeniä oli istutettu jo vuosia aiemmin. Vuosi vuodelta Venezuelan tilanne on vain pahentunut, eikä helpotusta ole ollut näköpiirissä. Yli kolme miljoonaa venezuelalaista on paennut ulkomaille. Eniten venezuelalaisia on mennyt Kolumbiaan ja Peruun. Venezuelaan on kuitenkin jäänyt pääosa maan yli 30 miljoonasta asukkaasta. Maassa on järjestetty laajoja mielenosoituksia säännöllisesti jo vuosien ajan.

Mielenosoitus Venezuelan Caracasissa.jpg
Mielenosoitus Venezuelan Caracasissa.jpg (168.14 KiB) Katsottu 5246 kertaa

Uusien arvioiden mukaan Venezuelan talous olisi kuitenkin vihdoin nousussa. Tälle ja ensi vuodelle on itse asiassa ennustettu suuria kasvulukuja, mutta ennusteet ovat tietysti vasta ennusteita.

Venezuelan talouden ennustetaan kasvavan.jpg
Venezuelan talouden ennustetaan kasvavan.jpg (61.54 KiB) Katsottu 5246 kertaa

Alempana on puolestaan uutinen, joka kertoo Venezuelan ongelmien syvyydestä ja taustoista.

2.10.2021
https://www.salkunrakentaja.fi/2021/10/ ... inflaatio/

Venezuelan talousahdinko: Hyperinflaatio ja laaja-alainen köyhyys

Öljyrikkaan valtion kansasta häkellyttävän suuri osa elää köyhyydessä. Nyt Venezuela leikkaa nollia pois lähes arvottomasta valuutastaan.

Venezuela on luonnonvaroiltaan vauras maa. Sillä on paljon öljyä. Vielä joitakin vuosia sitten Venezuela oli bruttokansantuotteella henkeä kohti Etelä-Amerikan vaurain maa.

Ei ole enää.

Nyt Venezuela on syvässä talousahdingossa, jossa sen kansan köyhyys on tuoreen Encuesta de Condiciones de Vida (Encovi) -elintasotutkimuksen mukaan saavuttanut uuden tason. Aiheesta kertoo Caracas Chronicles ja Suomessa Verkkouutiset.

Tutkimuksen mukaan peräti 94,5 prosenttia maan väestöstä elää nyt köyhyydessä ja 76,6 prosenttia ”äärimmäisessä köyhyydessä”.

Työllisyysaste on tällä hetkellä vain noin 50 prosenttia. Vertailun vuoksi: Suomen työllisyysaste eli työllisten osuus 15–64-vuotiaista oli elokuussa 73 prosenttia.

Eteläamerikkalaisen valtion elintason romahdus on ollut raju, sillä vielä vuonna 2012 köyhyydessä eli alle 33 prosenttia väestöstä ja äärimmäisessä köyhyydessä vain 9,3 prosenttia.

Maalla on alhaisen työllisyysasteen ja köyhyyden lisäksi kolmaskin murhe: hyperinflaatio. Viime vuonna maan inflaatio oli käsittämättömän korkea, lähes 3 000 prosenttia. Vuonna 2019 se oli vieläkin korkeampi, peräti 9 500 prosenttia.

Nyt lokakuun alusta Venezuela leikkasi kuusi nollaa bolivar-valuutastaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki valuutalla käsitellyt summat jaetaan miljoonalla. Uudistuksen tarkoitus on maan keskuspankin mukaan tehdä valuutasta helppokäyttöisempää.

Talousahdingon syy on täysin epäonnistunut talouspolitiikka. Venezuelan ongelmat johtuvat korruptiosta ja epäonnistuneista talousuudistuksista, mitkä ovat luoneet jättityöttömyyden ja hallitsemattomasti laukkaavan inflaation.

Venezuelan keskeinen rakenteellinen ongelma on sen talouden riippuvuus öljytuloista. Maan presidentti Hugo Chavez aloitti 2000-luvun alussa talousuudistuksen, joka teki maasta täysin riippuvaisen öljyn viennistä. Kotimainen teollisuus- ja maataloustuotanto käytännössä pyyhkäistiin pois.

Lisäksi bolivar-valuuttaa pidettiin keinotekoisesti yliarvostettuna ja perustarvikkeiden hintoja säänneltiin. Chavezin seuraaja presidentti Nicolas Maduro jatkoi samaa tuhoisaa talouspolitiikkaa. Yliarvostettu valuuttakurssi aiheutti sen, että tuontihyödykkeet olivat huomattavasti kilpailukykyisempiä Venezuelan omaan tuotantoon verrattuna. Se oli myrkkyä maan elinkeinoelämälle ja suurin osa yrityksistä joutui lopettamaan toimintansa.

Kaiken kukkuraksi Venezuelan keskuspankki ei ole keskittynyt inflaation vastaiseen taisteluun, kuten sen tehtävä yleensä on, vaan keskuspankki on painanut valtavasti rahaa. Se on ollut hintojen kehityksen kannalta kuin bensaa liekkeihin.
Rutiköyhäksi köyhtyneiden venezuelalaisten pääkaupunki Caracas näyttää tältä.jpg
Rutiköyhäksi köyhtyneiden venezuelalaisten pääkaupunki Caracas näyttää tältä.jpg (208.4 KiB) Katsottu 5245 kertaa
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Talouskriisit eri puolilla maailmaa: Mistä johtuu, kauanko kestää ja mikä auttaisi?

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Filantrooppi kirjoitti:
Ma Huhti 11, 2022 12:48 am
No syyt Venetsuelan tilanteeseen ovat ainakin harvinaisen selvät elikkä USA:n pakotteet epäonnistuneen värivallankumouksen jälkeen.
Olen samaa mieltä, että tuostahan siellä on kyse. Tosin yhtälöön täytyy lisätä myös öljyn matala hinta viime vuosilta. Samaan aikaan ajattelen kuitenkin, ettei tässä ole vielä koko selitys.

Venezuelan ongelmathan alkoivat jo vuosituhannen vaiheen tienoilla elleivät jo aiemmin. Miksi esimerkiksi maan oman maatalous- ja teollisuustuotannon annettiin romahtaa? Taustalla oli politiikkaa (mm. hintojen säännöstely) tietysti, mutta miksi sitä politiikkaa jatkettiin vaikka nähtiin, mihin se johti. Kyseinen kehitys johti Venezuelan talouden yksipuolistumiseen öljyn ympärille.

Venezuelan korruptio on hurjalla tasolla. Maan väestössä on myös paljon huumekauppaan sekaantuneita ihmisiä.
Filantrooppi kirjoitti:
Ma Huhti 11, 2022 12:48 am
USA:lla onkin se pääosa maailmalla nähtäviin ongelmiin.
Niin, tai ainakin jollain Yhdysvaltoja ohjaavalla taholla. Salaliittoteoreetikko varmaan sanoisi, että Deep State:lla on se pääosa :wink:
Filantrooppi kirjoitti:
Ma Huhti 11, 2022 12:48 am
Mikä on huvittavaa on se että USA nyt oman öljyn ollessa kortilla yrittää saada kauppasuhteita Maduron hallinnon kanssa taas sovittua.

Maduro tosin ei nyt ole kovin innokas ollut ainakaan vielä mutta kenties mikäli pakotteet poistetaan ja hinnoista sovitaan.
Joo, minuakin vähän huvitti Bidenin kiinnostus Venezuelan öljyä kohtaan tässä maailman tilanteessa :lol: Pakko saada öljyä muualta kuin Venäjältä :wink: Yhdysvalloilla kyllä riittää sitä omaa öljyä, mutta kun sen heidän liuskeöljyn laatu ei sellaisenaan riitä moneenkaan tarkoitukseen. Jenkit tarvitsevat toisilta sellaisia öljylaatuja, joita sekoitetaan liuskeöljyyn laadun parantamiseksi.
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Talouskriisit eri puolilla maailmaa: Mistä johtuu, kauanko kestää ja mikä auttaisi?

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Kaupunkinäkymä Colombosta.jpg
Kaupunkinäkymä Colombosta.jpg (173.23 KiB) Katsottu 5083 kertaa
Lääkärit varoittavat lääkkeiden pian loppuvan Sri Lankasta

Sri Lankassa Etelä-Aasiassa lääkärit varoittivat sunnuntaina hengenpelastavien lääkkeiden lähes loppuneen. Sri Lankan lääketieteellisen yhdistyksen mukaan lääkepula saattaa johtaa maassa suurempaan kuolonuhrien määrään kuin koronaviruspandemia.

Monet sairaalat joutuivat jo viime kuussa laittamaan rutiinileikkaukset tauolle, ja pian myöskään kiireellisiä toimenpiteitä ei voida enää tehdä.

–  Joudumme tekemään vaikeita valintoja. Meidän täytyy päättää, kuka saa hoitoa ja kuka ei, maan lääketieteellinen yhdistys kertoi sunnuntaina.

Talouskriisiin ajautuneessa Sri Lankassa on kärsitty jo viikkoja ruoka-, polttoaine- ja lääkepulasta. Srilankalaiset ovat lisäksi joutuneet kamppailemaan jatkuvasti kohoavien hintojen ja pitkien sähkökatkojen kanssa.

STT

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-12043017/64-3-69092
Screenshot_20220412-131829.jpg
Screenshot_20220412-131829.jpg (190.07 KiB) Katsottu 5090 kertaa

Sri Lanka ilmoitti jättävänsä ulkomaan­velat maksamatta

Sri Lanka odottaa parhaillaan Kansainväliseltä valuutta­rahastolta hätälainaa talouden pelastus­ohjelman tueksi.

Sri Lanka ei kykene hoitamaan ulkomaanvelkojensa takaisinmaksua, ilmoitti maan valtiovarainministeriö tiistaina. Ministeriön mukaan maalla on velkaa noin 51 miljardin dollarin (47 miljardin euron) arvosta.

Sri Lanka odottaa parhaillaan Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä hätälainaa talouden pelastusohjelman tueksi.

Sri Lanka on kärsinyt itsenäisyytensä ajan pahimmasta talouskriisistä. Ulkomaisen valuutan puutteen takia maassa on ollut pulaa tuonti­tavaroista, kuten esimerkiksi polttoaineista ja lääkkeistä. Myös sähkö­katkoja on esiintynyt runsaasti.

Mielenosoituksissa on viime viikkoina vaadittu presidentti Gotabaya Rajapaksan ja tämän hallinnon eroa.

STT–AFP

Lähde: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008746416.html

Sri Lanka on Kansainyhteisön (ent. Brittiläinen kansainyhteisö) jäsenvaltio. Kansainyhteisö puolestaan on Britannian ja sen entisten alusmaiden ja territorioiden muodostama yhteisö. Britanniassa on varsinkin Brexit-keskusteluiden aikaan puhuttu Kansainyhteisön merkityksestä ja sen jäsenvaltioiden yhteistyön syventämisestä. Yksi Kansainyhteisön tehtävä on kehitysyhteistyö yhteisön rikkaiden ja köyhien jäsenmaiden välillä. Sri Lanka on nyt anonut hätälainaa Kansainväliseltä valuuttarahastolta (IMF). Minusta myös Kansainyhteisön pitäisi kiirehtiä auttamaan jäsenmaataan Sri Lankaa.

Yhteisön tehtävänä on kehittää jäsentensä demokratiaa sekä koordinoida kehitysyhteistyötä rikkaiden ja köyhien jäsenmaiden välillä johtamalla esimerkiksi koulutushankkeita. Kansainyhteisön maiden parhaat urheilijat puolestaan osallistuvat joka neljäs vuosi Kansainyhteisön kisoihin, joissa järjestetään kilpailuja useissa lajeissa.

Lähde: https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kansainyhteis%C3%B6
Britanniassa on esitetty suhteiden elvyttämistä entisiin siirtomaihin korvikkeeksi EU-jäsenyydelle. Taustalla on usko siihen, että siirtomaapolitiikassa oli kyse kansainvälisestä vastuunkannosta ja köyhien maiden kehittämisestä.

Lähde: https://www.maailma.net/nakokulmat/brex ... maa-ajasta
Brexitin kannattajia on innoittanut idea Britanniasta, joka palaa menneiden vuosien loistoon vahvana maailmanlaajuisena toimijana ja suurvaltana. Vain runsas sata vuotta sitten Britannia oli ylivoimaisesti maailman mahtavin valtio ja imperiumi.

Brexitin kannattajien keskuudessa idea tunnetaan nimellä Global Britain. Siinä Britannia tukeutuu entistä enemmän brittiläiseen kansainyhteisöön, eli entisiin siirtomaihinsa sekä Yhdysvaltoihin. Suhde EU:n kanssa säilyy, mutta britit haluavat muokata sen omien ehtojensa mukaiseksi.

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-11182917
Pandemia on kurittanut Sri Lankan taloudelle tärkeää matkailualaa. Luonto houkuttelee matkailijoita Sri Lankaan.jpg
Pandemia on kurittanut Sri Lankan taloudelle tärkeää matkailualaa. Luonto houkuttelee matkailijoita Sri Lankaan.jpg (161.66 KiB) Katsottu 5083 kertaa
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Solttuetsivä
Axel Foley
Viestit: 2406
Liittynyt: La Maalis 19, 2016 1:22 pm

Re: Talouskriisit eri puolilla maailmaa: Mistä johtuu, kauanko kestää ja mikä auttaisi?

Viesti Kirjoittaja Solttuetsivä »

*poistettu Lautamiehiin kuuluvaa pohdiskelua*t:mode

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Talouskriisit eri puolilla maailmaa: Mistä johtuu, kauanko kestää ja mikä auttaisi?

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Olen nostanut tässä ketjussa esiin muutamia ajankohtaisia talouskriisejä eri puolilta maailmaa. Kriisejähän maailmassa on tietysti aina. Talous keikkuu tai kaatuu, kun jossain kiehuu poliittisesti yli, heimot taistelevat keskenään, sato tuhoutuu syystä, kansa kyllästyy korruptioon jne. Muitakin syitä talouskriiseille tiedetään.

Ihan tarkoituksella liitin aiemmin ketjuun muutamia tunnelmakuvia Sri Lankasta ja Venezuelasta. Alla puolestaan on kolme kuvaa Libanonista, jota kutsutaan tällä hetkellä romahtaneeksi valtioksi. Nuo maat eivät suinkaan ole täydellisiä takapajuloita, jotka eivät olisi koskaan saaneet kokea kehityksen askeleita. Päin vastoin! Kuten alla olevista kuvistakin huomaa Libanonissa on hyvätasoista infrastruktuuria. Pääkaupunki Beirutia kutsuttiin aiemmin Lähi-idän Pariisiksi muun muassa korkeatasoisen kahvila- ja ravintolatarjonnan ansiosta. Opiskelumahdollisuuksia on ollut ja libanonilaiset ovat takavuosina saaneet nauttia verraten hyvästä elämästä vesipiippuja kahviloissa poltellen. Toisella puolella maapalloa sijaitseva Venezuela puolestaan on tunnettu maailman suurimpiin kuuluvista öljyvarannoistaan ja Sri Lanka muun muassa monipuolisista matkailumahdollisuuksistaan.

On aika kiinnostavaa pohtia, miksi Libanonin, Sri Lankan ja Venezuelan kaltaisia maita on nyt luisunut rajuihin talousvaikeuksiin. Kaikki kolme maata on tunnettuja kovasta korruptiosta, mutta riittääkö sekään selittämään koko ilmiötä.

Libanonilainen vuoristokylä.jpg
Libanonilainen vuoristokylä.jpg (199.16 KiB) Katsottu 5021 kertaa

Beirutin rantakortteleita.jpg
Beirutin rantakortteleita.jpg (271.26 KiB) Katsottu 5021 kertaa

Näkymä libanonilaisesta kylästä.jpg
Näkymä libanonilaisesta kylästä.jpg (266.45 KiB) Katsottu 5021 kertaa
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Talouskriisit eri puolilla maailmaa: Mistä johtuu, kauanko kestää ja mikä auttaisi?

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Joulukuussa 2021 libanonilainen tutkija Rima Majed kirjoitti ja puhui suomalaisille kiinnostavia ajatuksia Libanonin talousromahdukseen liittyen. Rima Majed on Beirutin amerikkalaisen yliopiston sosiologian apulaisprofessori ja Suomen Lähi-idän instituutin residenssitutkija.

7.12.2021
https://www.epressi.com/tiedotteet/ulko ... miota.html

Suomessa vieraileva libanonilainen sosiologi: ”Libanonin talouskriisi on osa globaalia ilmiötä”

Libanonissa pankkiireilla on päätöksentekovalta ja valtio ajaa pankkien etuja. Tämä on yksi syy maan historiallisen talousromahduksen taustalla. Sosiologian apulaisprofessori Rima Majedin mukaan kriisissä ei kuitenkaan ole kyse erityisesti Libanonille ominaisesta ilmiöstä, vaan globaalin kapitalismin piirteestä.

Vain parin vuoden aikana Libanonin punta on menettänyt yli 90 prosenttia arvostaan ja 80 prosenttia maan väestöstä on ajautunut elämään köyhyysrajan alapuolella. Libanonin talousromahdus on ollut monella mittarilla mitattuna historiallinen. Kriisin taustalla ovat maan keskuspankin pyramidihuijausta muistuttavat järjestelyt ja pankkien valta maan talouspolitiikkaan.

"Sodan jälkeen pankkiireista ja liikemiehistä tuli Libanonissa poliitikkoja. Koska pankkien omistajilla on päätöksentekovalta, valtio toimii täysin tämän luokan palveluksessa", Beirutin amerikkalaisen yliopiston sosiologian apulaisprofessori ja Suomen Lähi-idän instituutin residenssitutkija Rima Majed kertoo.

Majedin mukaan Libanonin kriisi edustaa globaalin kapitalismin ja laajalle levinneen neoliberaalin talouspolitiikan eli vapaita markkinoita suosivan järjestelmän piirrettä. Sillä on siis yhtymäkohtia myös muihin talouskriisin runtelemiin maihin, ja se voisi toistua myös muualla.

"Kyseessä ei ole Libanonille erityinen ilmiö. Olemme tässä kuitenkin muuta maailmaa edellä, sillä neoliberaali talousjärjestelmä alkoi kehittyä täällä paljon länsimaita aiemmin."

Olen samaa mieltä tutkija Majedin kanssa sitä, että Libanonin talouskriisi voisi toistua myös muualla. Minusta ei kuitenkaan kannata nyt lietsoa sen enempää itseään kuin toisiakaan paniikkiin. Libanonin poliittisessa ja taloudellisessa systeemissä oli erilaisia katastrofin aineksia jo kauan ennen talouskriisin laukeamista, mutta siellä vaan istuttiin kaikessa rauhassa pommin päällä vesipiippua poltellen. Vauraimmat toki olivat olleet kaukaa viisaita ja siirtäneet henkilökohtaiset varansa ulkomaille ja kahmineet samassa hötäkässä taskuihinsa myös kaikkea muuta, mitä vaan irti saivat. Yhteistä (eli valtion yms.) rahaa ja varallisuutta siirrettiin yksityishenkilöiden salkkuihin, sukanvarsiin ja suojatuille tileille niin paljon kuin vain ikinä ehdittiin. Varoituksista ei välitetty eikä epäkohtien korjaamisvaatimuksiin reagoitu. Aivan kuten Beirutin satamavarastossa olleesta räjähdysherkästä aineesta oli varoitettu moneen kertaan ennen räjähdystä, myös talouskriisin puhkeamisesta varoitettiin moneen kertaan ennen kuin se tosissaan vyöryi libanonilaisten syliin.

Kuten jo totesin, minusta ei ole syytä panikoitua tiettyjen maiden talouskriiseistä. Suosittelen kuitenkin miettimään, minkälaiset asiat yhdistävät talouskriiseistä kärsiviä maita. Epäilen nimittäin, että uusiakin maita joudutaan lisäämään kriisimaiden listalle. Varmasti moni on jo veikannut, mitkä maat saattaisivat olla seuraavaksi kriisiytyvien maiden joukossa. Täytyy toivoa, että Venezuelan talous todella lähtee nousuun. Venezuela voisi näyttää muille kriisimaille mallia, miten siitä suosta noustaan takaisin omille jaloille. Alla on Ylen 7.3.2020 julkaisema uutisjuttu Libanonin talouskriisiä koskien. Suosittelen uhraamaan muutaman minuutin sen lukemiseen.

Helpon rahan juhlat ohi "Lähi-idän Sveitsissä" – arabimaailman pankkiirivaltio Libanon päätti jättää velkansa maksamatta

Voit lukea koko jutun täältä: https://yle.fi/uutiset/3-11243387
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Talouskriisit eri puolilla maailmaa: Mistä johtuu, kauanko kestää ja mikä auttaisi?

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Yllä olevassa lainauksessa libanonilainen tutkija Rima Majed mainitsee termin "neoliberaali talousjärjestelmä", josta kannattaa mielestäni ymmärtää edes perusteet. Suomen mediassa on tavattu puhua uusliberalismista. Valitettavasti käsitteistö on sekavaa kuin mikä. Osa uusliberalismin kannattajista on sitä mieltä, että pitäisi puhua mieluummin klassisesta liberalismista, markkinaliberalismista tai pelkästään liberalismista. Osa kriitikoista puolestaan valittaa, että terminologian sekamelskalla ja tarkan määritelmän puuttumisella pyritään tarkoituksellisesti hämärtämään ilmiötä ja vaikeuttamaan keskustelua.

Uusliberalismi on 1940-luvulla syntynyt talouspoliittinen suuntaus, jonka mukaan yksityinen omistusoikeus, vapaat markkinat ja vapaakauppa edistävät parhaiten ihmisten hyvinvointia. Uusliberalismi on markkinoiden valtaa ja sääntelemättömyyden ihannetta. Uusliberalismissa politiikka ei saa ohjata yhteiskuntaa. Uusliberalismi ei ole yhtenäinen eikä tarkkarajainen aatesuuntaus.

Lue koko juttu täältä: https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Uusliberalismi

Alla on linkki ihan fiksulta vaikuttavaan Ylen juttuun, jossa uusliberalismia käsitellään helppotajuisesti, mutta kuitenkin melko laajasti. Suosittelen!

Uusliberalismi löysi tiensä Suomeen ja kyseenalaisti hyvinvointivaltion

Uusliberalistinen talouspoliittinen suuntaus on lisännyt vaikutusvaltaansa Suomessa jo 1970-luvulta lähtien. Uusliberalismista keskustellaan toimittaja Seppo Konttisen radio-ohjelmassa Vieraan valinta (2007). Toimittaja Juho-Pekka Rantalan toimittamassa Mikä maksaa? -radiosarjan osassa Miten uusliberalismi tuli Suomeen? (2015) aiheena on uusliberalismin vaikutus suomalaiseen talouspolitiikkaan ja hyvinvointivaltion olemassaoloon.

Täältä voit lukea lisää aiheesta ja kuunnella radio-ohjelmat:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/12/0 ... ntivaltion
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Talouskriisit eri puolilla maailmaa: Mistä johtuu, kauanko kestää ja mikä auttaisi?

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Iltanäkymä Istanbulista.jpg
Iltanäkymä Istanbulista.jpg (202.08 KiB) Katsottu 4821 kertaa

Otetaanpa uusi talouskriisimaa mukaan keskusteluun: Turkki. Tähän mennessä mainituista maista Turkki on lähimpänä Suomea ja varsinkin Euroopan unionia. Toki Turkki on muutenkin kiinnostava valtio. Mutta miksi ihmeessä Turkin kaltainen maa on ajautunut niin syvään ja pitkäkestoiseen talouskriisiin kuin missä Turkki nyt lilluu kaulaansa myöden?

17.12.2021
https://www.salkunrakentaja.fi/2021/12/ ... louskaaos/

Turkki on yhä syvemmässä talouskaaoksessa

Turkin inflaatio saattaa nousta jopa 30 prosenttiin ensi vuonna, varoittaa analyytikko.

Turkin liiran syöksykierre jatkuu. Kolmessa kuukaudessa liira on menettänyt yli 47 prosenttia arvostaan suhteessa dollariin. Liiran syöksy alkoi syyskuun alussa ja on kiihtynyt marraskuun alusta lähtien.

Syynä liiran heikkenemiselle on Turkin vaarallinen rahapolitiikka, johon presidentti Recep Tayyip Erdogan on puuttunut. Erdogan on puolustanut maan sitoutumista alhaiseen korkotasoon tilanteessa, jossa inflaatio on peräti 20 prosenttia.

Erdogan on pitkään pitänyt korkeaa korkotasoa uhkana Turkin talouskehitykselle. Hän väittää yleisen ekonomistien käsityksen vastaisesti, että korkea korkotaso pahentaisi inflaatiota.

Turkin pörssi on kivunnut vuodessa lähes 70 prosenttia, mutta samaan aikaan liira on heikentynyt rajusti suhteessa euroon. Euro on vahvistunut vuodessa lähes 100 prosenttia liiraan verrattuna.

Lisäksi Erdoganilla on valtaa Turkin keskuspankin päätöksiin. Sijoittajat ovat siksi huolissaan keskuspankin itsenäisyydestä. Erdogan on erottanut jo kolme keskuspankin johtajaa viimeisen kahden vuoden aikana rahapolitiikan erimielisyyksien vuoksi.

Turkin ongelmien taustalla on kuitenkin muutakin kuin rahapolitiikan virheet.

Turkki kärsii samanaikaisesti geopoliittisista jännitteistä, vaihtotaseen alijäämästä, alenevasta valuuttavarannosta ja kasvavasta velkavuoresta. Suurin ongelma on kuitenkin inflaatio, jota vastaan Erdogan ei ole valmis markkinoiden näkökulmasta tarpeeksi tiukasti taistelemaan.

Turkin keskuspankki laski jälleen ohjauskorkoa yhdellä prosenttiyksiköllä 14 prosenttiin.

Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto kertoo Twitterissä, että korkoja on Turkissa laskettu jo viisi prosenttiyksikköä syksyllä – tämä siitä huolimatta, että inflaatio laukkaa yli 20 prosentissa.

”Turkki on matkalla kohti taloudellista, pahimmillaan laajempaa yhteiskunnallista kaaosta”, Kuusisto toteaa.

Kuusiston mukaan Turkin talouskasvu on pitkään pohjautunut ulkomaiseen velkaantumiseen ja monella mittarilla Turkin ulkoinen talous oli koronakriisin kynnyksellä haavoittuvaisempi kuin finanssikriisin jälkeen. Pandemian aikainen elvytys tuki maan taloutta mutta pahensi haavoittuvaisuuksia.

Screenshot_20220414-152548.jpg
Screenshot_20220414-152548.jpg (112.2 KiB) Katsottu 4821 kertaa

Viime vuosikymmenen vahva talouskasvu ei ole parantanut kaikkien turkkilaisten asemaa. Päinvastoin bruttokansantuote per capita -kehitys on pysähtynyt ja köyhyys kasvanut.

”Viimeaikainen inflaation kiihtyminen, ruuan ja asumisen kallistuminen, iskee erityisen kovaa pienituloisiin”, Kuusisto toteaa.

Erdoganin ajattelussa liiran ulkoisen arvon romahdus tukee Turkin kilpailukykyä ja sitä kautta työpaikkoja. Kuusiston mukaan tilanne ei ole näin yksinkertainen.

”Mutta liiran arvon sulaminen tekee kaikkien elämästä hankalaa, myös (vienti)yritysten. Liira on menettänyt yli puolet arvostaan tänä vuonna ja suuren osan siitä vain viime päivinä. Liiramääräinen hinnoittelu on lähes mahdotonta ja yritysten on siirryttävä dollarin käyttöön.”

Liiran romahdus on johtanut myös siihen, että yhä useampi turkkilainen luottaa nyt enemmän dollareihin kuin liiroihin.

”Useat turkkilaiset pitävät mielellään säästönsä pankissa dollarimääräisinä ja dollaritalletusten osuus on kasvanut. Jos ja kun valuuttakriisi pitkittyy, talouden dollarisaatio todennäköisesti vain vahvistuu”, pääanalyytikko toteaa.

Kuusiston mukaan Turkin tilanne on kestämätön.

Valuutan ulkoisen arvon romahdus tarkoittaa tuontihintojen nousua ja se puolestaan synnyttää Turkissa entistäkin kovempia inflaatiopaineita.

”Liiran luisulle ei näy loppua niin kauan, kun keskuspankki pitäytyy nykypolitiikassaan. Interventioilla ei luisua pysäytetä. Liiran romahtaminen tulee kiihdyttämään inflaatiota entisestään, jopa 25%:iin v.2021 loppuun mennessä ja 30%:iin ensi vuonna”, Kuusisto toteaa.

Seuraava vaihe Turkin talouskaaoksessa saattaa olla talletuspako tai pankkikriisi, Kuusisto varoittaa.
Turkkilaiset ovat osoittaneet mieltään kaduilla useita kertoja viime vuosina.jpg
Turkkilaiset ovat osoittaneet mieltään kaduilla useita kertoja viime vuosina.jpg (174.17 KiB) Katsottu 4821 kertaa

19.12.2021
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008486476.html

Talouskriisi iski myös lääkkeiden saatavuuteen Turkissa

Turkin lääkäriyhdistyksen mukaan maassa on nyt pulaa ainakin yli 600 erilaisesta valmisteesta, syöpälääkkeistä diabeteslääkkeisiin ja sydänlääkkeisiin.

Turkin paheneva talouskriisi on nyt iskenyt myös lääkkeiden saatavuuteen Turkissa. Samalla kun Turkin liiran arvo laskee jatkuvasti, turkkilaisten on yhä vaikeampi löytää kaikkia lääkkeitä.

Turkin lääkäriyhdistyksen mukaan maassa on nyt pulaa ainakin yli 600 erilaisesta valmisteesta, syöpälääkkeistä diabeteslääkkeisiin ja sydänlääkkeisiin.

Taustalla Turkin liiran arvon luisuminen

Uutistoimisto AFP:n mukaan ainakin osaksi ongelma johtuu tavasta, jolla Turkki hankkii lääkkeitä.

Turkin terveysministeriö asettaa lääkkeiden vakiohinnan hallituksen helmikuussa hyväksymän valuuttakurssin mukaan. Tälle vuodelle euron valuuttakurssiksi asetettiin 4,57 liiraa, mutta liiran arvon luisuttua yksi euro maksaa jo noin 20 liiraa.

Näin ollen lääkevalmistajat ovat pidättäytyneet myymästä lääkkeitä Turkkiin määritellyillä hinnoilla. Koska liiran arvon sulaminen on ollut jatkuvaa, Turkin apteekkarit haluavat nyt hallituksen arvioivan lääkkeiden hintoja suhteessa euroon useammin vuodessa.

Lisäksi koronaviruspandemian aiheuttamat maailmanlaajuisen toimitusketjun pullonkaulat ovat nostaneet raaka-aineiden hintoja, mikä tekee Turkissakin tuotetuista lääkkeistä kalliimpia.

–  Joskus minulla on kausia, jolloin minulla ei ole tarvitsemiani lääkkeitä, ja tilani pahenee. Kärsin kivuista, sanoi 35-vuotias Fatih Yuksel, yksi tuhansista turkkilaisista, jotka kulkevat apteekista toiseen etsien lääkkeitään.

Hän on kärsinyt autoimmuunisairaus Behcetin taudista yhdeksän vuotta.

Apteekkarien mukaan pulaa on paljon myös lapsille tarkoitetuista lääkkeistä.

Turkin terveysministeri Fahrettin Koca kuitenkin kielsi lääkkeiden saannin vaikeutuneen syyttäen lääkevalmistajia yrityksistä myydä Turkkiin lääkkeitä kalliilla.

–  Uutisilla, joiden mukaan Turkissa ei löydy lääkkeitä, ei ole todellisuuspohjaa, Koca sanoi.

Erdoganin "taloudellinen itsenäisyyssota" jatkuu

Turkin valuutan romahdus kiihtyi marraskuussa, kun presidentti Recep Tayyip Erdogan julisti niin kutsumansa "taloudellisen itsenäisyyssodan", joka uhmaa tavanomaisia talousteorioita.

Erdogan uskoo korkeiden lainakorkojen johtavan hinnannousuihin ja on siksi jatkuvasti painostanut keskuspankkia laskemaan korkoja talousasiantuntijoiden varoituksista huolimatta. Liiran arvo ja samalla kansalaisten ostovoima on laskenut jokaisen koronlaskun myötä.

Seurauksena vain hieman yli kuukaudessa Turkin liira on menettänyt arvostaan ​​yli 40 prosenttia.

Valuuttakriisi on pyyhkinyt pois ihmisten säästöjä ja tehnyt perustarvikkeista kohtuuttoman kalliita, mikä on ajanut osan väestöstä jo virallisen köyhyysrajan alapuolelle.
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Talouskriisit eri puolilla maailmaa: Mistä johtuu, kauanko kestää ja mikä auttaisi?

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Tässä on vielä muutamia tunnelmakuvia Turkista sekä video, jossa esitellään Turkin monipuolisia turistikohteita - myös mahtavia luontokohteita. Tällaisia kuvia katsellessa joutuu toteamaan, että onhan monilla talouskriiseistä nyt kärsivillä mailla aivan mahtavia mahdollisuuksia ja vahvuuksia. Mutta jostainhan ne kriisitkin ovat saaneet alkunsa. Eli missä on kriisin perimmäinen syy ja mitkä keinot tepsisivät tilanteen korjaamiseen.

Maisema Uzungöl-järveltä Turkista.jpg
Maisema Uzungöl-järveltä Turkista.jpg (133.52 KiB) Katsottu 4816 kertaa

Näkymä Ankarasta.jpg
Näkymä Ankarasta.jpg (103.14 KiB) Katsottu 4816 kertaa

Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Talouskriisit eri puolilla maailmaa: Mistä johtuu, kauanko kestää ja mikä auttaisi?

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Näkymä Indonesian pääkaupungista.jpg
Näkymä Indonesian pääkaupungista.jpg (199.33 KiB) Katsottu 4679 kertaa

Saadaan taas ketjuun uusi maa, missä kansa on lähtenyt kaduille protestoimaan: Indonesia. Indonesiassa on viime viikkoina protestoitu mm. korruptiota, köyhyyttä ja hintojen nousua vastaan. Näköjään Indonesian päättäjät ovat nyt ainakin kieltäneet palmuöljyn viennin rauhoittaakseen kansalaisiaan. Se taas tietää ruokaöljyihin hintojen nousupainetta suuressa osassa maailmaa. Ohessa on Ylen uutisvirrasta kopioitu juttu, mutta paremmin Indonesian tilanteesta löytää tietoa englanninkielisiä juttuja googlaamalla.

Indonesia kieltää palmuöljyn viennin – ruokaöljyjen hintoihin nousupainetta

Maailman suurin palmuöljyn viejä Indonesia kieltää palmuöljyn viennin torstaista alkaen.

Palmuöljyn hinta on noussut rajusti Ukrainan sodan takia. Ukraina on suuri auringonkukkaöljyn tuottaja, ja monet elintarvikeyhtiöt yrittävät korvata auringonkukkaöljyn puutteen palmuöljyllä.

Tämä on johtanut siihen, että Indonesiassa ruokaöljyn hinta on noussut ja varastot huvenneet. Ruokaöljypula on johtanut jopa mielenosoituksiin, jotka ovat uhanneet horjuttaa Indonesian hallitusta, kertoo esimerkiksi saksalainen Frankfurter Allgemeine -lehti.

Indonesian presidentin Joko Widodon mukaan vientikielto on voimassa, kunnes ruokaöljymarkkinat ovat vakautuneet ja ruokaöljyä on normaalisti saatavilla.

Lähde: Reuters

Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Talouskriisit eri puolilla maailmaa: Mistä johtuu, kauanko kestää ja mikä auttaisi?

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Muslimit eri puolilla maailmaa viettävät parhaillaan pyhää kuukautta Ramadania, joka päättyy Eid al Fitr -juhlaan 2. toukokuuta. Saa nähdä, vaikuttaako paaston päättyminen yhteiskunnalliseen tilanteeseen muslimivaltaisissa maissa vai jatkuuko arki entiseen tapaan.

Screenshot_20220425-130846.jpg
Screenshot_20220425-130846.jpg (207.57 KiB) Katsottu 4558 kertaa

2.4.2022
https://yle.fi/uutiset/3-12387459

Analyysi: Leipä, öljy ja katkera mieli – Ukrainan sota keikauttaa miljoonien elämää Lähi-idässäkin

Lähi-idässä syytetään länsimaita kaksinaamaisuudesta Ukrainan sodan vuoksi. Ukrainalaisten ihmisten kärsimys saa kuitenkin ymmärrystä, kirjoittaa Lähi-itään erikoistunut toimittaja Marika Kataja.

Ramadan alkoi ja Lähi-idän ruokapöytien pitäisi notkua vehnäisiä ja öljyisiä herkkuja. Vaan milläs niitä ostaa, jos hinnat ovat nousseet jopa useita satoja prosentteja vuodessa?

Vanhan viisauden mukaan armeija marssii vatsallaan, mutta Ukrainan sodan aiheuttamat nälkäisimmät saattavat kohta olla muutaman tuhannen kilometrin päässä. YK on varoittanut, että sota voi tuoda nälänhädän Lähi-itään. Viljasatoja saadaan toki odottaa syksyyn, mutta jo nyt hinnat ovat hurjassa nousussa.

Se taas voi tuoda mukanaan lisää levottomuuksia jo valmiiksi kiehuvalle alueelle. Kuka muistaa vielä, kuinka arabikevät alkoi kansan kapinoidessa leivän hinnannousua vastaan Tunisiassa?

Tunisian vehnästä 80 prosenttia on tullut Ukrainasta. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan vehnän hinta on nyt korkeimmillaan 14 vuoteen.

Kaikkein suurimpaan kurimukseen saattaa kuitenkin joutua Libanon, jonka vehnästä peräti 96 prosenttia on tullut Ukrainasta ja Venäjältä. Myös riippuvuus esimerkiksi ukrainalaisesta auringonkukkaöljystä on aiheuttanut sen, että Beirutin kaupoissa hyllyt ovat jo olleet tyhjiä.

Ei sillä, että libanonilaisilla olisi enää varaa ostaakaan mitään. Jos ruokaöljyä löytyisikin, viisi litraa maksaa minimikuukausipalkan verran.

Libanonin talouden romahtamisen vuoksi ruuan hinta on noussut 628 prosenttia kahdessa vuodessa, sanoi Maailman ruokaohjelma WFP viime vuoden lopulla. Libanonin punta on menettänyt devalvaatioissa 90 prosenttia arvostaan.

Libanonissa on noin miljoona Syyrian-pakolaista, ja YK:n mukaan 90 prosenttia heistä elää nyt äärimmäisessä köyhyydessä. Libanonilaisistakin jo kolme neljästä on köyhä.

Tämä kaikki jo ennen Ukrainan sotaa.

Libanon on erityisen hauras ruuan hinnan heilahtelulle, sillä massiivinen räjähdys Beirutin satamassa 2020 rikkoi sen viljasiilot. Libanonin viljavarastot riittävät tällä hetkellä vain 1,5 kuukauden ajaksi.

Screenshot_20220425-132523.jpg
Screenshot_20220425-132523.jpg (211.4 KiB) Katsottu 4558 kertaa

Viime vuosina niin ikään sekä arabikevään että koronan kurimuksissa riepoteltu Egypti taas on ollut 85-prosenttisesti riippuvainen Venäjältä ja Ukrainasta tuodusta vehnästä. Ruuan hinnan arvellaan nousevan Egyptissä pilviin, varsinkin kun inflaation on ennustettu nousevan tänä vuonna 2,3 prosentista 7,5 prosenttiin.

Egypti on toki muutenkin ollut likeisissä suhteissa Venäjän kanssa viime vuosina. Venäjä on toimittanut Egyptiin aseita, lisäksi Venäjän Rosatom on rakentamassa maan pohjoisosaan valtavaa ydinvoimalaa. Egypti puolestaan on tukenut Venäjän toimia Libyassa – sekä hiljaisesti myös Syyriassa, presidentti Bashar al-Assadin vallassa pitämiseksi.

Niinpä Egypti on löytänyt itsensä veitsenterältä lännen ja Venäjän välistä. Egypti tuomitsi YK:ssa Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, mutta vain tunteja äänestyksen jälkeen hallitus julkaisi lausunnon, jossa ilmaistiin ymmärrys Venäjän turvallisuushuolista ja asetuttiin talouspakotteita vastaan.

Veitsenterältä itsensä on löytänyt myös Saudi-Arabia. Sen kohdalla suurin kysymys on öljy. Venäjä on Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian jälkeen ollut maailman kolmanneksi suurin öljyntuottaja 11,3 miljoonalla barrelillaan päivässä. Jos Eurooppa yhtyy Yhdysvaltojen päätökseen lopettaa tuonti Venäjältä, markkinoille tarvitaan nopeasti lisää öljyä.

Nopeasti tuotantoaan voivat nostaa oikeastaan vain Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit. Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit voivat lisätä tuotantoa 1,8 miljoonaa barrelia päivässä nopeasti, ja yhdessä Kuwaitin ja Irakin kanssa neljä miljoonaa barrelia muutamassa kuukaudessa.

Kysymys kuuluukin, nostavatko ne. Toistaiseksi öljyntuottajamaiden järjestö OPEC +, johon kuuluu myös Venäjä, Arabiemiraatit ja Saudi-Arabia, on päättänyt pitää tuotannon aiemmalla tasolla.

Ylipäätään suhteissa länteen on säröjä. Arabiemiraatit myös pidättäytyi äänestämästä YK:n turvallisuusneuvostossa Venäjän hyökkäyksen tuomitsevan päätöslauselmassa. Vain viikkoa sen jälkeen Syyrian al-Assad vieraili Dubaissa – uhmaten Yhdysvaltojen toistuvaa kehotusta olla kutsumatta häntä. Analyytikot ovat pitäneet tätä suorasukaisena näpäytyksenä Yhdysvalloille.

The Wall Street Journalin mukaan sekä Arabiemiraatit että Saudi-Arabia ovat kieltäytyneet vastaamasta Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin puhelinsoittoihin. Persianlahden öljyjäteillä on nyt kortit käsissään, ja luultavasti he saavat läpi haluamansa.

Saudi-Arabian kruununprinssi, de-facto-hallitsija Muhammad bin Salman haluaa takaisin asemansa, joka hänellä oli ennen kuin toimittaja Jamal Khashoggin murhaskandaalin ryvetti sen Washingtonin silmissä. Tiettävästi hän olisi saamassa tahtonsa perille.

Vaikka [Venäjän presidentti Vladimir] Putin vieraili Saudi-Arabiassa näyttävästi kesken murhaskandaalin, Saudi-Arabia ei ole voinut varauksitta luottaa tukeen: Putin ei halua menettää kallisarvoisia suhteitaan Iraniin. Iran taas on Saudi-Arabian vihollinen.

Yksi helpoimmista tavoista vaikeuttaa Venäjän taloutta olisi poistaa Iranin-vastaiset pakotteet. Pakotteiden poistaminen toisi markkinoille suuren määrän myös iranilaista raakaöljyä.

Ei siis liene ihme, että Venäjä on pyrkinyt vaikeuttamaan Iranin kanssa käytyjä ydinohjelmaneuvotteluita.

Iranin aseman vahvistuminen Lähi-idässä puolestaan aiheuttaisi närää Saudi-Arabian kanssa. Saudi-Arabia on syyttänyt Irania muun muassa Jemenin huthi-kapinallisten aseellisesta tukemisesta. Saudi-Arabia on sotinut hutheja vastaan Jemenissä vuodesta 2015 saakka.

Yhdysvaltain ja Britannian tukema sota on aiheuttanut yhden maailman pahimmista humanitaarisista kriiseistä vuosikymmeniin ja 13 miljoonan ihmisen nälänhädän, mitä Ukrainan sota tulee pahentamaan. Jemenin lasten nälkä ei ole länsimaisissa uutisissa paljon näyttäytynyt.

Lännen hiljaisuus jemeniläisten kärsimyksistä on aiheuttanut Lähi-idässä suurta katkeruutta ja on siellä asuville yksi isoimmista esimerkeistä lännen kaksinaamaisuudesta nyt, kun Ukrainan sota on täyttänyt uutiset.

Screenshot_20220425-132504.jpg
Screenshot_20220425-132504.jpg (205 KiB) Katsottu 4558 kertaa

Lähi-idässä toki ymmärretään ukrainalaisten kärsimystä paremmin kuin hyvin. Mielipiteet ovat etupäässä Ukrainan tukena ja Venäjän toimia vastaan. Kotinsa pommituksissa menettäneitä ja kuolleita kohtaan esitetään myötätuntoa, se kun on kovin tuttua.

Monet arabit tuntevat kuitenkin syvää katkeruutta epäsuhdan vuoksi. Länsimaat ovat kiirehtineet niin sotilaallista kuin humanitaarista apuaan Ukrainaan tavalla, jota Lähi-idässä on voitu viime vuosikymmeninä vain unelmoida.

– Olemme nähneet seitsemässä vuorokaudessa tapahtuvan asioita, joita meille on 70 vuoden ajan sanottu olevan mahdottomia toteuttaa, palestiinalaisten ulkoministeri Riad Malki on sanonut.

Yhdysvaltain ja sen liittolaisten hyökkäystä Irakiin 2003 pidettiin alueella laittomana miehityksenä. Kun irakilaiset nousivat miehittäjiään vastaan, heitä syytettiin terroristeiksi, monet muistuttavat.

Sota aiheutti pakolaisuuden miljoonille ihmisille, joita länsi otti vastaan pitkin hampain.

Lisää katkeruutta aiheutti Yhdysvaltojen haluttomuus puuttua Syyrian sisällissotaan. Syyrian armeijan kemiallisten aseiden käyttöön ei lupauksista huolimatta reagoitu.

Venäjä liittyi al-Assadin tueksi 2015, mikä kyllä tuomittiin länsimaissa, mutta ei aiheuttanut juurikaan muuta. Venäjän pommikoneet saivat rauhassa moukaroida Aleppon siviilit tavalla, jota nyt näemme Harkovassa ja Mariupolissa.

"Eurooppaa kohtaa nyt se, mistä me olemme kärsineet vuosikymmeniä. Joko nyt ymmärrätte, miltä se tuntuu?" Tuo on kysymys, joka on ollut yhä useamman arabin huulilla viime viikkoina.

Sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla länttä syytetään törkeästä rasismista, kun vaaleahiuksiset ja sinisilmäiset ukrainalaiset otetaan avosylin pakolaisiksi, toisin kuin syyrialaiset ja irakilaiset aiemmin.

Esimerkiksi suosittu egyptiläinen komediaohjelma Joe Show, jolla on miljoonia katsojia, pilkkasi sodan alkupäivänä armotta länsimaisilla televisiokanavilla nähtyjä raportteja Ukrainan pakolaistilanteesta. Siis toimittajien sanomisia, ei pakolaisia.

Kooste oli piinaavaa katsottavaa. "Tämä on Eurooppa, ei joku kolmannen maailman valtio", sanoi yksi toimittajista, "tämä oli suhteellisen sivistynyt, suhteellisen eurooppalainen valtio", kommentoi toinen. "Nämä ovat valkoihoisia, kristittyjä naapureitamme", sanoi kolmas.

Arabit tuntevat itsensä todella, todella toisen luokan ihmisiksi. Se on käynyt selville Lähi-idän keskustelupalstoja seuraamalla.

– Heidän lapsensa eivät huku mereen, kommentoi yksi keskustelija libanonilaisella uutissivustolla.

Ukrainalaisia itseään kohtaan tunnetaan arabimaailmassa kuitenkin valtavan suurta myötätuntoa. Katkeruus kohdistuu muihin länsimaihin ja varsinkin heidän päättäjiinsä.
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10561
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Talouskriisit eri puolilla maailmaa: Mistä johtuu, kauanko kestää ja mikä auttaisi?

Viesti Kirjoittaja damfin »

En ole juurikaan perehtynyt, enkä jaksa perehtyä, maailman talousasioihin ja kriiseihin, mutta tuon silti esille muutaman oman huomioni.
Ensinnäkin minun mielestäni yksi syy eräänlaisiin talouskriiseihin varsinkin länsimaissa voisi liittyä siihen että nykyään kaikilla työtilanteesta riippumatta tuntuu olevan se käsitys että elintason ja varallisuuden pitää nousta jatkuvasti, ja hetkellinenkin köyhtyminen on jotenkin ylitsepääsemätön asia, eli mistään jo saavutetusta ei ikinä haluta tinkiä, vaan sen sijaan pitäisi saada jatkuvasti lisää oli maailman tilanne sitten mikä tahansa ja oli millainen kriisi tahansa päällä.

Sitten noihin oikeasti talouskriisissä oleviin maihin, ainakin tässä ketjussa esille tuotuihin, niissä jotenkin pistää silmään yksi yhteinen tekijä...
Eikös kaikki noista ole profiloituneet jollain lailla venäjän tukijoiksi, jopa turkkikin vaikka virallisesti eurooppaan ja natoon kuuluukin.
Ukrainaa toki ei voi sanoa venäjän tukijaksi tai myötäilijäksi, mutta kyllä heidänkin talouskriisistään voi ainakin tällä hetkellä venäjää syyttää.

Vastaa Viestiin