Hae Min Leen murha, Maryland 1999.

Ulkomailla tapahtuneet selvitetyt tai vielä selvittämättömät henkirikokset
Täysi Purenta
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1481
Liittynyt: Pe Huhti 16, 2010 11:05 am

Re: Hae Min Leen murha, Maryland 1999.

Viesti Kirjoittaja Täysi Purenta »

Sukkahousut, pienidenierisetkään (jos täällä on mieslukijoita niin denieri on sukkahousujen mittayksikkö jolla niiden vahvuutta mitataan) eivät hajoa pelkästään sillä, että niillä polvistutaan. Ei edes hiekkaiseen maahan polvistumisesta. Jotta polvia hangattaisiin maahan niin kovaa että kuitu hajoaisi, pitäisi polviinkin jäädä jälkiä.
Sen sijaan raahaaminen hajottaa sukkikset helposti mutta siinä ei enää itse ihoon jäisi samalla tavoin jälkiä. Olisiko ruumista vedetty jossakin vaiheessa eteenpäin harteista niin, että jalat laahaavat maata? Kasvot alaspäin olisi ehkä emotionaalisesti helpompi kuljettaa tuttua henkilöä ruumiina ja tällöin kengät suojaisivat jalkapöytiä mutta polvet olisivat suojattomina.

Paitajuttu on muuten outo! Hae ei missään kohtaa vaikuta tyrkyltä joka kulkisi pelkkä jakku rintsikoiden päällä. Kyllä siinä välissä pitäisi edes aluspaidan olla. Jokainen tietää miten helposti nappeja aukeaa eteenkin poven kohdalta vahingossa enkä voisi kuvitella Haen olevan niitä tyttöjä joista tämä olisi tarkoituksenmukaista. Uskoisin vahvasti että hän on kyllä aamulla kotoa lähtiessään ollut puettuna rintsikoihin, puseroon/paitaan ja vasta päällimmäiseksi puettuun jakkuun. Missä siis on Haen paita?
Näin pitkän ajan jälkeen lienee turhaa kysyä keneltäkään luokkatoverilta, miten Hae oli pukeutunut, mutta mielestäni se olisi tärkeä tietää. Jos päivä olisi ollut epätavallisen kuuma niin keyempi vaatetus olisi ehkä ollut perusteltu, mutta sukkahousut sekä vuodenaika puhuvat muun kuin hellepukeutumisen puolesta.

Toki voi olla tusina viatonta syytä miksi tytöllä ei ole paitaa yllään, mutta luultavasti olisi joku ystävistä maininnut, jos olisi tapahtunut joku tomaattikeittotapaturma.
Minulle on muuten jäänyt epäselväksi, missä Hae tarkalleen oli kadotessaan? Aikaikkunaa on pidetty kovin tarkkana puheluiden vuoksi, joissa kuitenkin on paljon epäselvää. Mutta keitä ylipäätään Haen oli mahdollista kohdata siinä katoamisensa aikaan? Oliko hän koulussa vai koulumatkalla? Löydettiinkö hänen koululaukkuaan? Yritin lukea koko ketjun läpi, mutta jotenkin asiasta puuttuu juttuja joita normaalisti nuoren tytön katoamisen yhteydessä tulee esiin.
Esimerkkinä vaikka Haen perhe. He todennäköisesti jäävät jutun ulkopuolelle sillä heitä ja Jayta olisi aika tuskallista yrittää kytkeä yhteen. Mutta miten he muuten suhtautuivat tyttärensä seurusteluihin tai vaihtuviin seurustelukumppaneihin? Adnanin perhe ei pitänyt vääräuskoisesta tyttöystävästä, mutta Haen perheen mielipiteitä ei tiedetä, vai tiedetäänkö?
Rupesin nimittäin miettimään, kuinka uskottava Haen päiväkirja on todisteena? JOS hänellä olisi syytä epäillä että öiti tai joku muu perheenjäsen lukee sitä, hän ei olisi ehkä kirjoittanut ylös ihan kaikkea. Hae kirjoittaa rakastavansa uutta poikaystäväänsä, mutta olisiko hänellä silti voinut olla toinenkin poika kierroksessa?
Intiimi kohtaaminen herra tuntemattoman kanssa selittäisi sekä kadonneen paidan, avatut napit että myös ehkä sinällään järjettömän henkirikoksen, jos mustasukkaisuus olisi motiivi. Mutta tämä teoria luultavasti kaatuu taas Jayn todistukseen. Kaveri on puhunut niin paljon ja niin sekavia etten tiedä, olisiko hänestä ollut pitämään turpaansa kiinni herra tuntemattomasta. Tosin tuon työkaverin todistus kertoisi, että jotakin Jay pelkäsi. Jos herra tuntematon olisi ollut todella paha poika jolla olisi jotakin ikävää tiedossa Jayn tekemisien suhteen, tämä teoria voisi kantaa?

Manfreda
Nikke Knakkertton
Viestit: 182
Liittynyt: Ke Maalis 10, 2010 3:01 pm

Viesti Kirjoittaja Manfreda »

Lisäkysymykset ovat aiheellisia Täysi Purenta. Olen kirjoittanut tapausta auki yli 8 tuntia kestävästä englanninkielisestä äänitteestä jossa jokainen yksityiskohta ja lisäinfo on ripoteltu eri jaksoihin ja varmasti lukijalle on jäänyt useitakin aukkoja asiaan. Minulla on Serialista vajaa 20 arkkia muistiinpanoja, joten eiköhän suurimpaan osaan kysymyksistä jonkinlainen vastaus löydy.
Huomioikaa kuitenkin, että kyse on allekirjoittaneen muistiinpanoista ja asiaan perehtymisestä, ilmeisesti aloituspostauksen tekijän lisäksi minfolaista muut eivät ole vielä kuunnelleet jaksoja – joten on mahdollista, että jossain kohtaa referoinnissani on epätarkkuuksia, mutta toivottavasti näin ei ole päässyt käymään.
Olisiko ruumista vedetty jossakin vaiheessa eteenpäin harteista niin, että jalat laahaavat maata?
Paljon mahdollista. Tuo sukkahousujen rikkinäisyys ei muuten ole erityisen merkittävä seikka minusta, tartuin asiaan siksi, että tarvitsin käännösapua tuon kohdan tulkitsemiseen ruumiinavauspöytäkirjasta.
Uskoisin vahvasti että hän on kyllä aamulla kotoa lähtiessään ollut puettuna rintsikoihin, puseroon/paitaan ja vasta päällimmäiseksi puettuun jakkuun. Missä siis on Haen paita?
Käytössä ei ole rikospaikkakuvia, ainoastaan ruumiinavauspöytäkirjan teksti josta voi spekuloida mm. vaatetusta ja sitä liittyikö asiaan esim. seksuaalinen kytkös. Serialissa ei tosiaan käsitellä ruumiinavauspöytäkirjaa oikeastaan lainkaan ja toivon, että uudet jaksot tuovat lisävaloa asiaan.

Ruumiinavauspöytäkirjassa käytetään sanaa "jacket" joka voisi merkitä myös päällystakkia. Jos Haella ei olisi ollut päällään kuin päällystakki ja rintaliivit, olisi se jo niin selkeä seksuaalirikokseen viittaava asia mielestäni, että siihen olisi aivan varmasti tartuttu jo tutkintavaiheessa. Tämän vuoksi hieman oikoen päättelin, että kyse on jakusta, ns. paitajakusta ja alla olisi voinut olla esimerkiksi sellaiset leveämmät kankaiset urheiluliivit, toppityyppiset jolloin aluspaitaa ei välttämättä tarvitsekaan. Emme myöskään tiedä, minkälaiset nämä sukkikset olivat, paksut vaiko aivan ohuet nailonit.

Aluspaidan puuttuminen on kuitenkin kiinnostava näkökulma. Tammikuun puolessavälissä oli viileää ja ensilumi satoi tuolloin edeten iltaa kohti lumimyrskyksi niin, että koulut olivat seuraavina päivinä lumimyrskyn takia kiinni. Kiinnitin nappiasiaan samasta syystä huomioni, kun mietin ovatko napit voineet aueta itsestään ruumista liikutellessa. Koska Haella ei ollut aluspaitaa, olettaisin, että napit ovat olleet sellaiset, ne eivät avaudu helposti itsekseen ja jonkun on ne täytynyt siis avata. Vaateasia ja mahdollinen seksuaalinen motiivi on siis vain omaa spekulaatiotani ja faktaa on se mikä lukee vaatetuksesta ruumiinavauspöytäkirjassa:

"The white jacket the decedent was wearing was unbuttoned along its anterior middle opening; the skirt and bra were partly pulled up, exposing both breasts onto which wet soil was adherent . The pantyhose had prominent defects on the knees . The skirt was pulled up at the level of the buttocks.”
Minulle on muuten jäänyt epäselväksi, missä Hae tarkalleen oli kadotessaan? Mutta keitä ylipäätään Haen oli mahdollista kohdata siinä katoamisensa aikaan? Oliko hän koulussa vai koulumatkalla? Löydettiinkö hänen koululaukkuaan?
Hae lähti luokasta tunnin päättyessä 2:15. Hän suuntasi ulos koulusta parin tuhannen muun oppilaan kanssa, käveli parkkikselle ja lähti autollaan kampuksella olevalle urheilusalille. Sieltä hän osti tapansa mukaan välipalaa ja jutteli muutaman ihmisen kanssa. He ovat viimeiset silminnäkijät. Haen piti lähteä hakemaan serkkuaan esikoulusta joka päättyi klo 15 mutta Hae ei koskaan saapunut serkkuaan noutamaan. Hae oli luotettava, joten omaiset reagoivat erittäin nopeasti katoamiseen.

Haen auto löytyi siis kun Jay kertoi sen sijainnin poliisille. Kaikki juttuun liittyvät paikat; koulu, Best Buy, Haen auton löytöpaikka, serkun esikoulu, Leakin Park, osallisten työpaikat, moskeija jne. sijaitsevat kohtuullisen matkan päästä toisistaan eikä ole syytä olettaa, että Hae olisi liikuskellut kauempana.
Haen auton sisältä löytyneistä tavaroista ei Serialissa puhuttu mitään, mutta toivottavasti näihinkin yksityiskohtiin mennään tänä vuonna julkaistavissa jaksoissa. Oliko esim. Haen päällystakki autossa, koululaukku jne. autossa esimerkiksi. Se kerrottiin, että autosta löytyi Haen kirjoittama viesti poikakaveri Donille, mutta sen tarkoitus on jäänyt epäselväksi. Kirjoitan jossain vaiheessa lisää tästä Donista, mm. hänen alibistaan jonka pitävyys on oma lukunsa.
Myös seikat jotka tukevat Adnanin syyllisyyttä pitänee vielä koota yhteen tähän ketjuun, niitä ei ole järin paljon, mutta kuitenkin on pidettävä mielessä että todisteiden puuttuessa mikään ei myöskään poista sitä faktaa, että Adnan on voinut tehdä murhan.

En ole lukenut paljon mitään redditistä, blogeista tai muualta, pelkästään redditissä näytti olevan niin paljon spekua keissistä, että jos niitä lähden kahlaamaan en erota enää koiraa haravasta. Olen kirjoittanut tähän ketjuun vain tietoa joka on peräisin Serialista tai suoraan Enrightin haastatteluista koska ne ovat ainoat varmat tietolähteet.
Redditistä kuitenkin on saatavilla seuraava tieto: (minulla ei ole tämän tiedon todenperäisyydestä tarjota mitään faktaa) Haen autosta löytyi verinen paita. Paidan on todettu kuuluvan Haen pikkuveljelle ja veri on todettu kuuluvan Haelle. Hae oli käyttänyt paitaa riepuna auton putsaamiseen. Jos tämä tieto pitää paikkansa, sillä ei ehkä ole mitään tekemistä murhan kanssa, mutta paidan olemassaolo on saanut aikaan todella paljon spekua, mistä veri on peräisin, onko paitaa tutkittu muuten jne. Jätän tämän asian tässä vaiheessa oman arvoonsa lähteen puuttuessa.
This case is a mess. Whodunnit?

Manfreda
Nikke Knakkertton
Viestit: 182
Liittynyt: Ke Maalis 10, 2010 3:01 pm

Viesti Kirjoittaja Manfreda »

miten (Haen perhe) he muuten suhtautuivat tyttärensä seurusteluihin tai vaihtuviin seurustelukumppaneihin? Adnanin perhe ei pitänyt vääräuskoisesta tyttöystävästä, mutta Haen perheen mielipiteitä ei tiedetä, vai tiedetäänkö?
Serialin toimittaja Koenig ei saanut lukuisista, yli vuoden kestäneistä yhteydenotoista huolimatta haastateltavakseen Haen läheisiä. On ymmärrettävääkin, että he eivät halunneet osallistua traagisen asian aukirepimiseen julkisesti, joten tiedot ovat Haen perheestä melko niukat ja ne perustuvat rikosta tutkineiden raportteihin, joista ei mitään erityisen kiinnostavaa Haen perheen taholta vaikuttaisi olevan koska niitä ei nostettu esiin Serialissa.
Tiedossamme on, että Hae seurusteli Adnanin kanssa n. 7 kuukautta ja kyseessä oli varsin tyypillinen nuorten seurustelusuhde, välillä oli riitoja, välillä erottiinkin ja palattiin yhteen ennenkuin he lopulta päättivät erota kokonaan. Hae ihastui uuteen poikaystäväänsä Doniin vuoden 1998 loppupuolella ja he alkoivat seurustella.

Redditin foorumilla on tiettävästi kirjoitellut myös Jay, joka on aiheuttanut kaikenlaista spekua siitä miksi hän kokee tarpeelliseksi vakuutella Adnanin olevan syyllinen. Yksi kommentti on viime vuoden loppupuolelta on henkilöltä joka esittäytyy Haen veljenä, tätä kommenttia on pidetty luotettavana. Postauksen voi lukea linkistä, itse keissiin siinä ei ole oikeastaan uutta tietoa. Kommentissa veli sanoo, että ei aio vastata mihinkään tapausta koskeviin kysymyksiin ja toteaa, että he eivät tosiaan ole vastanneet Koenigin yhteydenottopyyntöihin. Hän sanoo, että miljoonille ihmisille tapaus on rikosdraamaa, mutta heille tämä oikeaa elämää. Hän kuitenkin kommentoi Koenigin olevan erinomainen toimittaja ja että Koenig on tehnyt erittäin hyvää työtä kertojana, kirjoittajana ja tutkijana.

Postaus redditissä Haen veljeltä
Rupesin nimittäin miettimään, kuinka uskottava Haen päiväkirja on todisteena? JOS hänellä olisi syytä epäillä että öiti tai joku muu perheenjäsen lukee sitä, hän ei olisi ehkä kirjoittanut ylös ihan kaikkea. Hae kirjoittaa rakastavansa uutta poikaystäväänsä, mutta olisiko hänellä silti voinut olla toinenkin poika kierroksessa?
Voisihan tämä tietenkin olla mahdollista, mutta minusta tuntuisi ehkä äkkiseltään kaukaa haeltulta vaihtoehdolta. Hae kirjoitti myöhäisteinille tyypillistä päiväkirjaa, jossa sekoittuivat iloisesti arkiset tapahtumat ja fiilikset rakkausasioista. Eräälle sivulle hän oli kirjoittanut vajaa 150 kertaa Donin nimen ja hössötti ihastuksestaan muutenkin. Haesta ei saa kuvaa salasuhteilevasta tytöstä ja tosiaan Jayn yhdistäminen johonkin tuntemattomaan herra x:n olisi aika työlästä.

Minusta on kuitenkin varsin todennäköistä, että Hae tunsi tappajan. Voimme olettaa, että Hae on lähtenyt autolla urheilusalin pihasta (koska ei ole silminnäkijöitä, että tappajan kohtaaminen olisi tapahtunut siellä) ja seuraava pysähtymispaikan piti siis olla serkun esikoulu. Joku on siis saanut Haen pysähtymään matkalla tai joku on noussut häneen kyytiinsä jostakin ja tappo on tapahtunut tämän automatkan aikana.
Minusta on toki mahdollista, että joku Jayn tuntema mutta Haelle tuntematon henkilö on esim. aseella uhaten pakottanut Haen autoonsa urkkahallin pihassa, käskenyt ajaa syrjemmälle ja toteuttanut sitten epäonnistuneen raiskausyrityksen joka johti kuristamiseen. Mutta silminnäkijöitä ei kuitenkaan ole ja paikka on koulun alueella jossa tuohon iltapäiväaikaan liikuskeli sadoittain oppilaita, joten vaihtoehto tuntuu aika notkuvalta.

Ystävät ja Adnan tiesivät kertoa, että Hae haki aina serkkunsa esikoulusta eikä hänellä ollut ns. ylimääräistä aikaa lorvia koulun jälkeen, päinvastoin Haella oli melko tiukka aikataulu, hän pääsi koulusta 2:15 ja hänen piti olla klo 15 serkkuaan hakemassa, joten voimme olettaa, ettei hän ole pistäytynyt kaupoilla tms. jossa olisi tappajansa kohdannut. Vaikka jotkut silminnäkijät sanovat nähneensä Haen vielä n. klo 15 aikaan urheilusalin ulkopuolella, havainnot ovat tapahtuneet todennäköisesti kuitenkin noin parikymmentä minuuttia aikaisemmin eli n. Klo 14:30-14:40, koska muuten hän ei olisi kerennyt ajoissa noutamaan serkkuaan.

Syyttäjän mukaan Adnan on pyytänyt Haelta kyytiä (Jayllähän oli Adnanin auto lainassa) ja hän on se henkilö joka Haen autoon oli päässyt. Jotkut koulukaverit muistavatkin Adnanin pyytäneen kyytiä mutta Hae olisi kieltäytynyt vedoten juuri siihen, että hänellä oli kiire hakea serkkunsa esikoulusta. Silminnäkijöitä Adnanin menosta Haen autoon ei ole.

Minusta on siis selvää, että Hae kohtasi tappajansa koulussa, urheilusalin ulkopuolella tai tunsi tämän niin hyvin, että on pysähtynyt matkalla jos k.o. henkilö on viittoillut häntä pysähtymään – tuntematon ei saisi häntä pysähtymään. Haen autossa ei ole kerrottu olleen mitään vikaa (ainakaan tämmöistä ei mainittu Serialissa), eli ajatus siitä, että Hae olisi pysähtynyt jollekin levähdyspaikalle autorikon vuoksi ei ole todennäköinen.

Kuva
Haen auto, joka löytyi Jayn kertomasta paikasta 6 viikkoa murhan jälkeen
This case is a mess. Whodunnit?

Täysi Purenta
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1481
Liittynyt: Pe Huhti 16, 2010 11:05 am

Re: Hae Min Leen murha, Maryland 1999.

Viesti Kirjoittaja Täysi Purenta »

Kiitos Manfreda! Tämä selvitti isosti kysymyksiäni, mutta jätti yhä hämmentyneemmän olon.

Summa summarum: Meillä on järkevä, tunnollinen tyttö jolla on tiukka aikataulu iltapäiväksi. Meillä on koleansorttinen keli. Meillä on hyvin nopeasti huomattu katoaminen joka tapahtuu alueella jossa iltapäivästä parveilee väkeä paljon. Mitä ihmettä oikein tapahtui? Ja missä? Enkä nyt edes kysy että miksi?
Ruumis ehtii olla kateissa kuukauden vaikka on aika miten kuten haudattu ja se löytyy sittenkin lähinnä tuurilla. Löytäjä on vähintään kummallinen jos nyt ei suorastaan epäilyttävä. Ruumiilla on keliin nähden huonosti päällään mutta ainakaan vielä ei ole löytynyt tietoja että jotakin uupuisi. Toki tämä voi olla asia jota poliisi viimeiseen asti pimittäisi. Itse suorastaan toivon, että surmaaja olisi muistoesineitä keräävää lajia, sillä Haen omaisuuden löytyminen jonkun hallusta voisi olla sangen raskauttavaa. Mutta toennäköisyys siihen näin pitkän ajan kuluttua on olematon. Ja tekijän olisi täytynyt olla imbesilli säilyttäkseen mitään niin itselleen vaarallista.
TOSIN: Jayn sanotaan hävittäneeen jotakin todistusaineistoa ruumiin piilottamisen jälkeen. Mitähän tämä jokin mahtoi olla? Menikö siinä Haen vaatteita?

Minua kiinnostavat kovasti myös poliisin pari päivää katoamisen jälkeen saamat vihjesoitot jotka eivät johtaneet mihinkään, mutta joita Koenig tuntuu pitävän tärkeinä. Soittaja on puhunut aasialaisella aksentilla. Joku jossakin kaiketi tietää jotakin? Mutta miksi hän on hiljaa?

Mutta asiaan: Haella on kohtalainen kiire. Hän on ehkä jo hiukan myöhässä, jos hänet on nähty voimistelusalilla hyvin lähellä kolmea jolloin pitäisi olla jo päiväkodilla. Mikään pikkusyy ei häntä saa pysähtymään. Salaperäinen, teinityttöjä vaaniva asemies kuulostaa aika kaukaa haetulta. Eteenkin jos kukaan ei ole havainnut mitään hiipparia parkkkipaikan tuntumassa. Valitettavasti Haen kiire puhuu Adnania tai jotakin muuta hyvin läheistä vastaan. Hyvän ystävän Hae voisi ottaa kyytiin lähtiessään serkkuaan ja sopia, että matkalla kotiin ystävä pudotetaan sinne mihin tämä on menossa.
Mutta nousee autoon sitten kuka hyvään, mitä hittoa tapahtuu sitten? Suukopua, riita joka päättyy käsiksi käymiseen ja kuristamiseen. Ratin takana istuvaa on todella hankala kuristaa hengiltä auton liikkuessa. Auto päätyisi ojaan tai vastaantulijoiden kaistalle. Joku takuulla huomaisi hoippuroivan auton.
Eli auto ensiksi seis. Mutta mikä saisi kiireellä esikoululle ajavan Haen pysähtymään? Sanoiko kyytiläinen jotakin niin törkeätä tai ehkä kävi lääppimään, jolloin tulistunut Hae olisi ajanut tien sivuun ja käskenyt kyytiläisen helvettiin autostaan? Tämä kuulostaisi uskottavalta. Puuttuva paita olisi voinut repeytyä tai tahriintua jomman kumman nenästä roiskuvaan vereen käsikähmän aikana. Hento tyttö jäisi alakynteen ja kohtaisi loppunsa. Tekijä panikoi ja alkaa miettiä miten päästä eroon kalmosta ja autosta?

Mutta jälleen kerran sama kysymys: Miksi ihmeessä joku halusi tappaa Haen? Ei ollut mitään mustasukkaisuusjuttuja tai kovin akuutteja kolmiodraamojakaan. Salasuhde ei kuulosta uskottavalta. Se mikä tulee mieleen voisi taas viitata Jayn suuntaan on huumeiden käytön aiheuttama harhatila joka voimistaa jostakin yhdentekevästä syystä leimahtaneen tunnereaktion överiin. Mutta tolkkuuntuisiko tekijä niin nopeasti takaisin toimintakuntoiseksi että saisi kätkettyä ruumiin ja vielä selviäisi ilman että kukaan näkee mitään?
Sitäpaitsi, Jay ei ehkä olisi henkilö jota Hae olisi ottanut autoonsa pientä serkkuaan hakemaan. Hehän eivät olleet mitenkään erityisen läheiset ystävät. Mutta Hae taatusti tiesi mitä Jay puuhailee ja että tämä on pilviveikko ja pikkukriminaali.

Tämä on jäänyt epäselväksi, mutta polttiko Hae pilveä? Hän olisi voinut sopia pikaisen näkemisen Jayn kanssa jossakin parkkiksella pikkusatsin pössyä ostaakseen ja poiketa siinä kaikessa kiireessä uskoen, että ostokseen kuluu maksimissaan viisi minuuttia. Tällöin Hae itse olisi omasta tahdostaan voinut poiketa reitiltään ja päätyä paikkaan, jossa silminnäkijöitä olisi vähän mutta jossa häntä saattaisi odottaa mahdollisesti pilven kyytipoikana jotakin muutakin kitusiinsa imenyt narkomaani joka voisi olla sangen sekavassa kunnossa. Seuraisi odottamaton käsikähmä, sen surkea loppu ja Jay tulee aikanaan tolkkuihinsa kuollut tyttö vieressään.
Tämä viimeinen ajatuskuvio selittäisi minun makuuni jutun tällä hetkellä tiedossa olevat yksityiskohdat aika sievästi nippuun. Jäämme odottamaan, mitä uutta tästä jutusta vielä löytyy.

Toivon todella sydämestäni että juttu otettaisiin todisteiden osalta uudestaan tutkintaan. En sano vielä että Adnan olisi varmasti syytön, mutta aika heppoisin perustein hän on 15 vuotta vankilassa istunut.

Manfreda
Nikke Knakkertton
Viestit: 182
Liittynyt: Ke Maalis 10, 2010 3:01 pm

Re: Hae Min Leen murha, Maryland 1999.

Viesti Kirjoittaja Manfreda »

Äkkiseltään tämä rapakotakainen syyllinen-syytön juttu ei varmastikaan tunnu kovin kiinnostavalta, onhan noita syyttömiä tiettävästi tuhansia jenkkivankiloissa.
Täysi Purenta onnistui hyvin kokoamaan tapauksesta muutamia keskeisiä piirteitä.

Omat viestini asiasta ovat lähteneet aloituspostauksen kehotuksesta, että kiinnostunut kuuntelee k.o. podcastit, joten tarinankerrontani on varmasti hyvin uupuvaa jos ei ole settiä kuunnellut. Annan mieluusti lisäinfoa jos joku on edelleen käynnissä olevasta Hae/Adnan-keissistä kiinnostunut eikä kykene podia kuuntelemaan. Olen myös erittäin ilahtunut, jos nopeat ulkomaisten uutissivujen lukijat löytävät asiasta uutta .

Koukuttavaksi tämän keissin tekee se, että Adnan henkilönä tulee varsin ´lähelle´ kuulijaa yhteensä yli 8 tuntia kestävässä Serialissa. Koenig keskustelee Adnanin kanssa paljon ja julkaisee äänitettyjä puhelinkeskusteluja. Adnan on keskusteluissa avoin, surullinen, innostunut, hämmentynyt, kiinnostunut, kiihtynyt, hiljainen, jaaritteleva, ylianalysoiva, empivä, lämmin, ärsyyntynyt, tylsiintynyt ja jännittynyt – haastattelut kestivät yli vuoden. Yleensä rikosharrastelija ei saa käsiinsä tämäntyyppistä aineistoa syytetystä ja todistajista, kuulusteluista, oikeudesta ja myöhemmistä puhelinhaastatteluista.

Koenig tekee hyvää duunia mielestäni objektiivisena, rehellisenä ja läsnäolevana haastattelijana, joka välittää omat epävarmuutensa keissistä ilmeisen rehellisesti. Kuulija oppii tuntemaan Adnanin äänen ja tavan puhua asioista, voimme tulkita jopa Adnanin tunnetiloja Koenigin suoriin, yllättäviinkin kysymyksiin ja uusin tietoihin, äänitteet eivät ole käsiteltyjä. Tätä ei voi välittää kirjoittaen; tietyt asiat on vain kuultava.
Podeissa kuullaan myös paljon haastatteluja ja live-nauhoitusta puhelinkeskusteluista ja oikeudenistunnoista todistajilta; kuulemme litteroitua tekstiä tarkemmin, mitä vastaaja viestii hitaudella, epävarmuudella, nopeudella jne.
This case is a mess. Whodunnit?

Manfreda
Nikke Knakkertton
Viestit: 182
Liittynyt: Ke Maalis 10, 2010 3:01 pm

Re: Hae Min Leen murha, Maryland 1999.

Viesti Kirjoittaja Manfreda »

Kun tuosta Jayn haastattelusta mainitsin (nämä ovat siis podin ulkopuolta hankittua tietoa), Adnanin äiti Shamim ja veli Yusef antoivat myös haastattelun viime vuoden lopussa The Guardianille otsikoituna ”The Syed family on their pain and ´the five million detectives trying to work out if Adnan is a psychopath´ ”. Otsikoinnilla viitataan siihen, että Hae Min Leen tapaus sai jo pian Serialin julkaisun jälkeen yli 5 miljoonaa kuuntelijaa, kuuntelijoista moni on esittänyt spekujaan Adnanista ja teorioitaan tapauksesta Haen tapauksesta eri sivustoilla. Tähän viittasinkin aiemmin, etten itse lue mm. Redditiä laajan spekun vuoksi. Itse haastattelussa ei ole järisyttävää keissiin liittyvää infoa joten en linkkaile, ”etsivä” löytää tai kysyy jos suomennos kiinnostaa.
Joka tapauksessa keissi on saanut niin valtaisan kansainvälisenkin huomion viime vuonna ja lisää on tulossa, että tämä meidän pieni minfo-ketjukin ansaitsee kenties paikkansa.

Loppuakohden podcastia muuten hieman kyllästyin, ehkä janosin lisää faktaa ja Sarah Koenig on paikoitellen jopa uuvuttavan perusteellinen asioissa, jotka minusta eivät vaatineet niin paljon aikaa. Koenig myös petaa uutta kautta varmastikin, mitä toki kiinnostuneena odotan.

Adnanin naamakuva olisi myös ollut mukava lisä aineistoon, kuulijoillehan on nähtävillä vain kuva keskenkasvuisesta nuorukaisesta ja vankilassa istuu tällä haavaa yli 30-vuotias aikamies. Koenig on onnistunut hankkimaan niin paljon tietoa, että toivon todella ettei hän panttaa niitä Adnanin kustannuksella. Koenig vetää muuten tällä hetkellä kiertuetta jenkeissä Serialista kertoen, tämä on Facebookista on nähtävillä.

Välillä podcast oli raskas, etenkin Adnanin puolustusasianajajan tupakanpolttamaa jaarittelua oli niin raivostuttavaa kuunnella, että teki mieli jo repiä kuulokkeet korvista. Tästäkin Koenig tosin osaa varoittaa; kokonaiskuvan vuoksi nuo oikeusistunnon livepätkät on vain kuultava. Koenig myös valottaa asianajajan taustaa ja sitä, miksi Adnanin oikeudenkäynti meni kenties reisille.

Jokaiselle joka on Serialin kuunnellut, on varmasti syöpynyt mieleen Serialin tunnusmusiikki ja tämä: This is a Global Tel-Link prepaid call from ´Adnan Syed`, an inmate at a Maryland correctional facility.
This case is a mess. Whodunnit?

titti12
Nikke Knakkertton
Viestit: 162
Liittynyt: To Touko 16, 2013 3:09 am

Re: Hae Min Leen murha, Maryland 1999.

Viesti Kirjoittaja titti12 »

Kuuntelin tämän podcastin, ja nyt kai tän viikon lopulla pitäisi olla oikeudessa tämän tapauksen uudelleenkäsittely tmv.

Adnan Syed voi hyvinkin olla syyllinen, mutta koska tästä asiasta ei ole todisteita, niin laitan tähän huvin vuoksi oman spekun.

Alun alkaen tämä liittyy jotenkin Adnan-Jay-Steph -kolmiodraamaan, koska Stephin on pakko tietää tästä jotain enemmän. Miksei hän ole suostunut puhumaan asiasta missään vaiheessa, mutta oli podcastin mukaan kuitenkin Jayn ainoa "tukija" oikeudessa, siis ainoa joka tuli hänen mukaansa oikeudenkäyntiin. Ihan kuin hän tietäisi Jayn olevan syyllinen, mutta koska murha tehtiin hänen vuokseen, hän voi ymmärtää sen. Tai sitten hän pelkää Jayta. Jayhan oli sanonut että nähdessään Haen ruumiin, hänelle tuli heti mielikuva, että mitä jos se olisikin Steph, ja sen vuoksi järkyttyi näkemästään. Niin miksi Steph pitää tuoda esiin ikäänkuin vain objektina, ilman että hän itse sanoo mitään missään vaiheessa? Muut ystäväpiirin jäsenet ovat kyllä äänessä podcastissa.

Olisin keksinyt jo ihan täydellisen motiivinkin sille, miksi juuri tuona päivänä ym., mutta sitten Adnanin selitys pilasi sen. Eli koska Steph oli Adnanin hyvä ystävä, niin Adnan olisikin lainannut autoaan ja puhelintaan Stephille, Jay olisi saanut tämän selville ja suuttunut ihan silmittömästi, että mitä se sulle tavaroitaan lainailee, ja ottanutkin nuo omaan käyttöönsä siksi päiväksi ja saanut ajatuksen kostaa murhaamalla Adnanin exän ja vielä bonuksena lavastamalla tämän itsensä syylliseksi. Mutta koska Adnan itse selittää lainanneensa autonsa Jaylle, niin ei voi mitään.

Adnanhan oli myös kuiskannut oikeudessa Jaylle tämän mennessä todistamaan häntä vastaan jotain "pathetic" eli säälittävää, minkä voisi tulkita tarkoittavan "säälittävää vasikointia", mutta toisaalta, vedoten Steph-mustasukkaisuus-Adnanin lavastus -teoriaan, myös "säälittävää tappaa mustasukkaisuuden vuoksi ja vielä lavastaa joku muu syylliseksi".

Podcastissa myös puhuttiin siitä, kuinka todennäköistä on että ihminen kohtaisi sellaista epäonnea, että juuri sinä päivänä kun hän lainaa autonsa ja puhelimensa jollekin, hänen exänsä murhataan. Niin en ymmärrä, että miten nuo asiat liittyvät toisiinsa, miten se olisi epäonnea ja mikä niiden loogisuus on?

Avatar
Kaito Kid
Remington Steele
Viestit: 224
Liittynyt: Pe Loka 02, 2015 6:29 pm

Re: Hae Min Leen murha, Maryland 1999.

Viesti Kirjoittaja Kaito Kid »

Olen joskus vilkaissut tätä topiccia mutta vasta nyt sain luettua loppuun asti. Mielenkiintoinen tapaus ja tavallaan myös ajankohtainen, kun nyt on kovassa nosteessa tuo Making a Murderer -sarja, jossa yritetään kovasti todistaa Averyn syyttömyyttä. Tosin tässä ei kai yritetä niin ahkerasti todistaa Adnanin syyttömyyttä, vaan pidetään myös se vaihtoehto auki, että hän voisi olla syyllinen.

En ole kuunnellut podcasteja, mutta kaiken lukemani perusteella Jay vaikuttaa eniten syylliseltä. Mikä on outoa, koska en keksi Jaylle yksinkertaisesti minkäänlaista motiivia. Yritin kehitellä jotain skenaariota, jossa Hae olisi uhannut paljastaa Jayn huumebisnekset poliisille, mikä olisi johtanut murhaan tai sitten jotain Täysi Purennan kaavailemaa huumeharhajuttua. Nämä teoriat tuntuvat kuitenkin vähän kaukaa haetuilta, enkä oikein usko, että teinit käräyttelisivät toisiaan pössyttelystä.
titti12 kirjoitti:Podcastissa myös puhuttiin siitä, kuinka todennäköistä on että ihminen kohtaisi sellaista epäonnea, että juuri sinä päivänä kun hän lainaa autonsa ja puhelimensa jollekin, hänen exänsä murhataan. Niin en ymmärrä, että miten nuo asiat liittyvät toisiinsa, miten se olisi epäonnea ja mikä niiden loogisuus on?
Mietin myös tätä samaa ja mielessä kävi ajatus, että jos Jay vaikka olisi suunnitellut tätä murhaa jo pidempään ja lainannut nämä tavarat Adnanin syylliseksi lavastamiseksi? En tosin usko tähän oikein itsekään kun en vaan pidä Jayta tarpeeksi vahvana tekijänä vaikka hän on epäilyttävästi käyttäytynytkin ja antanut ties mitä sekavia lausuntoja eri yhteyksissä.

Mitä muuten tulee tuohon Adnanin muistamattomuuteen ja mahdollisesti myös Jayn sekaviin lausuntoihin, on minusta aivan järkevää, ettei ihminen muista kuukauden, nyt jo lähes 20 vuoden, takaisia tapahtumia yhdeltä täysin tavalliselta päivältä. Jos minulta kysyttäisiin, mitä tein vaikkapa joulukuun ensimmäisenä tiistaina, voisin katsoa kalenterista ja yrittää päätellä, mutta jos ko. päivänä ei olisi tapahtunut mitään ihmeempää, en varmaan pystyisi kuin esittämään arvauksia asiasta. Kävin ehkä kaupassa, saatoin lukea kirjaa? Ei ihminen pysty muistamaan tuollaisia asioita.

Minua kiinnostaa tämä 1 kk ajanjakso Haen katoamisen ja löytymisen välillä. Etsittiinkö häntä aktiivisesti? Amerikassahan katoaa ja karkaa teinejä koko ajan (tai ainakin tuntuu siltä), mutta olisi kiva tietää, miten paljon tähän tapaukseen kiinnitettiin huomiota. Haravoitiinko lähialuetta, oliko kuulusteluja, mitä ylipäätään tehtiin? Adnanin ja Jayn käytöksestä olikin jo kerrottu. Ruumiin löytyminen on ehkä koko tapauksen oudoin juttu. Myös löytymisaika herättää ihmetystä. Oli ilmeisesti kylmää. Mitehän todennäköisesti edes itsensäpaljastaja kehtaa juoksennella alasti tuollaisessa säässä? Täytyi olla aika kova tarve toteuttaa seksuaalisia taipumuksiaan. En kyllä oikein usko tämänkään herran syyllisyyteen, mutta jotain epäilyttävää tyypissä tuntuu olevan - muutakin kuin itsensäpaljastelu.

Kiinnostavaa tietää, mihin tulokseen uudelleen käsittelyssä tullaan. Lukemani perusteella minun on aika vaikea keksiä syyllistä saati motiivia murhalle. En usko sarjamurhaajateorioihin, mutta joku tähän asti tuntematon tekijä (ei kuitenkaan välttämättä mikään sarjamurhaaja) voisi toki olla yksi mahdollinen syyllinen.
"When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth."

"One truth prevails!"

titti12
Nikke Knakkertton
Viestit: 162
Liittynyt: To Touko 16, 2013 3:09 am

Re: Hae Min Leen murha, Maryland 1999.

Viesti Kirjoittaja titti12 »

Kaito Kid kirjoitti:Mietin myös tätä samaa ja mielessä kävi ajatus, että jos Jay vaikka olisi suunnitellut tätä murhaa jo pidempään ja lainannut nämä tavarat Adnanin syylliseksi lavastamiseksi? En tosin usko tähän oikein itsekään kun en vaan pidä Jayta tarpeeksi vahvana tekijänä vaikka hän on epäilyttävästi käyttäytynytkin ja antanut ties mitä sekavia lausuntoja eri yhteyksissä.

Mitä muuten tulee tuohon Adnanin muistamattomuuteen ja mahdollisesti myös Jayn sekaviin lausuntoihin, on minusta aivan järkevää, ettei ihminen muista kuukauden, nyt jo lähes 20 vuoden, takaisia tapahtumia yhdeltä täysin tavalliselta päivältä. Jos minulta kysyttäisiin, mitä tein vaikkapa joulukuun ensimmäisenä tiistaina, voisin katsoa kalenterista ja yrittää päätellä, mutta jos ko. päivänä ei olisi tapahtunut mitään ihmeempää, en varmaan pystyisi kuin esittämään arvauksia asiasta. Kävin ehkä kaupassa, saatoin lukea kirjaa? Ei ihminen pysty muistamaan tuollaisia asioita.
Tästä kommentista käy ilmi hyvin tuo epäloogisuus: jotta se, että auton lainaaminen ja murha tapahtuvat samana päivänä olisi epätodennäköinen sattuma, auton lainailun on täytynyt olla Adnanille epänormaalia käytöstä. Ja jos se on epänormaalia, niin eikö se olisi sellainen poikkeava tapaus, jonka muistaisi 6 viikonkin päästä. "Niin, se oli se päivä kun autoni oli lainassa".

Muok.:Mutta silti en ymmärrä, mitä epäonnista siinä on?

titti12
Nikke Knakkertton
Viestit: 162
Liittynyt: To Touko 16, 2013 3:09 am

Re: Hae Min Leen murha, Maryland 1999.

Viesti Kirjoittaja titti12 »

Tuolla Serial-podcastin nettisivuilla on aika hyvin koottu tähän tapaukseen liittyviä faktoja, kuten karttoja, aikajanoja yms. Niin ihan pieni yksityiskohta pisti silmään, kun podcastissa sanotaan, että Haen autosta löytynyt lappu Donille oli päivätty murhapäivälle eli 13.1., ja sitten kun podcastin nettisivuilla on valokuva siitä lapusta, niin eihän siinä missään kohtaa näy mitään päivämäärää?

No, tuo vain pieni yksityiskohta. Mutta keksinkin tässä juuri Adnanin matkapuhelintietojen perusteella yhden tapahtumakulun, jota en ole nähnyt aiemmin esitettävän: 2.36 pm 5 sek. kestänyt puhelu Adnanin kännyyn olikin Haen soitto A:lle, että voisi nyt napata Adnanin kyytiinsä (tietty puheluun vastasi Jay, jolla känny oikeasti oli, mutta Hae ei sitä ehtinyt huomata.) Jotenkin Jay sitten viestitti Adnanille (joka odotteli kampuksen kirjastolla) että nyt Hae tulisi. Sitten Adnan menee Haen autoon, tekee murhan ja soittaa Jaylle, että hae mut täältä paikasta X, joka olisi siis vasta tuo 3.15 pm vastaanotettu puhelu. Kun alkuperäinen syyttäjän juttuhan perustui siihen, että nimenomaan 2.36 puhelu oli se jolloin Adnan soitti Jaylle, että hae mut, ja Hae olisi murhattu aikavälillä 2.15-2.36 pm. Tässä mun teoriassa A:lla olisi enemmän aikaa, enkä nyt oikein keksi mitään minkä vuoksi se ei voisi olla niin. Haenhan piti olla serkkuaan noutamassa noin klo 3.10pm, jolloin hänen katoamisensa sitten huomattiinkin.

Muok.: Kun miettii mahdollista tekijää, niin vaikka Adnanin syyllisyydestä ei ole todisteita, niin silti hänen kohdallaan on helppo löytää 1. motiivi (Hae jätti hänet) 2. tilaisuus (ei alibia tuolle ajalle). Ja lisäksi pitää muistaa, että tekijällä on oltava joku yhteys Jayhin, koska Jay opasti myöhemmin poliisit uhrin autolle, mikä todistaa, että hän tietää tapauksesta jotain.

Avatar
Kaito Kid
Remington Steele
Viestit: 224
Liittynyt: Pe Loka 02, 2015 6:29 pm

Re: Hae Min Leen murha, Maryland 1999.

Viesti Kirjoittaja Kaito Kid »

Aamuinen HS toi mukanaan miellyttävän yllätyksen: tästä tapauksesta on nyt noiden useasti mainittujen, palkittujen Serial-podcastien lisäksi tehty TV-sarja, joka on nyt tuoreeltaan katsottavissa HBO Nordic-palvelussa. Uusia todisteitakin lupaillaan: sarjassa seurataan tapausta tutkivien yksityisetsivien työtä muun tiedon ohessa. Tässä juttu aiheesta, lopussa "paljastus" Adnanin tämän hetkisestä tilanteesta:
Onko Adnan Syed syyllinen vai syytön? Huippusuosittu ja kiehtova Serial-podcast tutki lukiolaistytön murhaa ja saa nyt jatkoa dokumenttisarjan muodossa

HBO:n dokumenttisarja esittää uusia todisteita Adnan Syedin tueksi.

MIETTELIÄÄN tuntuisesti säve­liään pudotteleva pianomusiikki nostaa mieleen muistikuvia rikostarinasta vuosien takaa: arvoitus laajeni, mutkistui, kehittyi, syveni.

Vaikka aivot kuinka työskentelivät ja vaikka todisteita kertyi monenlaisia, oli mahdotonta päättää, murhasiko ystävälliseksi kuvailtu high schoolin oppilas Adnan Syed entisen tyttöystävänsä Hae Min Leen vuonna 1999.

Musiikista kuullaan pätkä HBO:n tuliterässä dokumenttisarjassa The Case Against Adnan Syed, mutta alkujaan se kuuluu podcast-sarjan Serial ensimmäiseen, vuoden 2014 tuotantokauteen. Sen kahdentoista jakson aikana toimittaja Sarah Koenig kertoi unohtumattomasti Hae Min Leen tapauksesta.

Podcastissa Koenigin puhelimitse haastattelema, elinkautista tuomiota vankilassa istunut Syed vaikutti vilpittömältä, mutta pystyykö valehtelemisen kuulemaan puheesta? Entä saattoiko siihen luottaa, että ihmiset, jotka kertoivat Leen katoamispäivästä, muistivat oikein? Varmaa oli vain, että joku ei puhunut totta, mutta lukeutuiko tähän joukkoon myös Baltimoren piirikunnan poliisi?

Serial sai arvostetun Peabody-palkinnon kaikkien aikojen ensimmäisenä podcast-sarjana. Mainittu ensimmäinen tuotantokausi on ladattu kuunneltavaksi 175 miljoonaa kertaa.

KIINNOSTUNEITA siis epäilemättä on valtavasti eri puolilla maailmaa, kun HBO esittää neliosaista The Case Against Adnan Syedia. Selviäisikö tapaus vihdoin?

Dokumenttisarjan tekijät ainakin lupailevat uusia todisteita. Niiden hankkimisessa ovat auttaneet tuotantoyhtiön palkkaamat yksityisetsivät, joiden työhön sarjassa myös tutustutaan.

Sarah Koenig ei valitettavasti kuulu sarjan taustajoukkoihin, mutta ohjaaja Amy Bergin meriitit ovat nekin hyvät. Hän on tehnyt kehutut rikosdokumentit Deliver Us from Evil (2006), joka käsitteli lastenraiskaajapappia, ja West of Memphis (2012), jossa tutkailtiin murhasta tuomittua kolmikkoa. Suomessa Bergin tunnetuin työ on tasapainoinen, eläytyvä muusikkomuotokuva Janis: Little Girl Blue (2015).

DOKUMENTTISARJANSA alussa Berg hyödyntää visuaalisen ilmaisumuodon mahdollisuuksia näyttämällä Hae Min Leen paljon puhutun päiväkirjan ja herättämällä Leen myötätuntoisesti eloon animaation avulla. Päiväkirjamerkinnöissä lempi leiskuu Syedin suuntaan. Kulttuurierojen vuoksi molemmat joutuvat pitämään suhteen salassa perheiltään.

Sitten kuvioon astuu Leen ­uusi ihastus – katsojan kannalta uusi epäilty.

Kun lehdistökatseluun annettujen kahden ensimmäisen jakson jälkeen pohtii, puolustaako dokumenttisarja paikkaansa, joutuu toteamaan, että on nähtävä loputkin jaksot.

On toki kiintoisaa saada tietää, miltä Serialin ihmiset näyttävät, ja esimerkiksi poliisivalokuvien tarkastelu vahvistaa tuntua todistajan ohjailusta, mutta sarjan etenemistahti tuntuu kiireiseltä. Mukana ei ole painokkuutta, jonka perusteellisuus toi Serialiin, saati samaa syvenevän arvoituksen tunnelmaa.

TUOREIN uutinen tapauksesta saatiin perjantaina: Marylandin osavaltion korkein oikeusaste kumosi päätöksen myöntää Syedille uusi oikeudenkäynti.

Äänestystulos 4–3 kuitenkin osoittaa merkittävän osan tuomareistakin olevan sitä mieltä, että syyllisyyttä ei ole osoitettu pitävästi.

Timo Peltonen
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006031348.html
"When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth."

"One truth prevails!"

L'amourha
Adrian Monk
Viestit: 2785
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Hae Min Leen murha, Maryland 1999.

Viesti Kirjoittaja L'amourha »

Podcastista tunnettu Adnan Syed vapautettiin 22 vuoden vankeuden jälkeen odottamaan uutta oikeudenkäyntiä
Podcast-hitti Serial nosti julkisuuteen tapauksen, jossa baltimorelainen teinipoika tuomittiin tyttöystävänsä murhasta elinkautiseen vankeuteen kyseenalaisen oikeusprosessin jälkeen.


Ville Similä HS
20.9. 15:52
BALTIMORELAINEN elinkautisvanki Adnan Syed, 41, käveli maanantaina ensimmäistä kertaa vapaudessa lähes 23 vuoteen.

Tuomari Melissa Phinn keskeytti Syedin vankeuden maanantaina. Syyttäjillä on nyt 30 päivää aikaa nostaa uusi kanne Saedia vastaan, tai tuomio raukeaa. Sen aikaa Syed on kotiarestissa.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009081551.html
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000009084168.html
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Vastaa Viestiin