"Kuoleman Enkeli" Tohtori Josef Mengele

Ulkomailla tapahtuneet selvitetyt tai vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Sami

"Kuoleman Enkeli" Tohtori Josef Mengele

Viesti Kirjoittaja Sami »

Otimpa aiheeksi tämän... kuolemanlääkärien esikuva. :)

Tohtori Josef Mengele (16. maaliskuuta 1911 – 7. helmikuuta 1979), tunnetaan myös Auschwitzin kuolemanenkelinä, oli pahamaineinen saksalaislääkäri, joka teki vangeille julmia ja raakoja "lääketieteellisiä" kokeita Auschwitzin keskitysleirillä. Hänen kokeisiinsa kuuluivat muun muassa silmien värin muutos kemiallisesti sekä siamilaisten kaksosten tuottaminen kirurgisin toimenpitein. Hän oli myös mukana päättämässä kenet lähetettiin kaasukammioihin.

Psykoanalyytikko, tohtori Tobias Brocher on esittänyt, että Mengele ei nauttinut kivun tuottamisesta, vaan vallasta, jota hän pääsi käyttämään päättäessään elämästä ja kuolemasta keskitysleirin lääkärinä ideologian mukaisesti"[1].

Sisällysluettelo [piilota]
1 Elämä
2 Mengelen ura
3 Pako
4 Elämän loppuvaiheet
5 Triviaa
6 Lähteet[muokkaa] Elämä
Josef Mengele oli Karl Mengelen (1881–1959) ja Walburga Mengelen (k. 1946) kolmesta pojasta vanhin. Hänen pikkuveljensä olivat Karl Mengele (1912–1949) ja Alois Mengele (1914–1974). Kotikaupungissaan hänet tunnettiin älykkönä ja itsevarmana. Nuorena lääkärinä hän oli kiinnostunut rotujen välisistä eroista, mikä todennäköisesti sai hänet NSDAP:n palvelukseen. Mengelen aatteen oletetaan kuitenkin olleen vain pintaa ja hänen käsityksensä aatteesta hatara. Hänen ideologiansa uskotaan perustuneen puhtaasti Hitlerin propagandaan, ja hänen uskotaan käyttäneensä työtään ja asemaansa pelkästään sadististen mielihalujensa tyydyttämiseksi.

Mengele liittyi Stahlhelmiin (Teräskypärä) vuonna 1931 ja haki kansallissosialistisen puolueen jäseneksi vuonna 1937. Seuraavana vuonna hän liittyi SS:ään ja palveli vuosina 1938–1939 kuuden kuukauden ajan kevyessä jalkaväkirykmentissä. Vuonna 1942 hän haavoittui Venäjällä, ja hänet todettiin lääketieteellisin perustein palvelukseen kelpaamattomaksi. Sota-ansioiden vuoksi hänet ylennettiin kapteeniksi. Myöhemmin hän ilmoittautui vapaaehtoiseen palvelukseen keskitysleirille, ja hänestä tuli Auschwitzin lääkintäupseeri 24. toukokuuta 1943.


[muokkaa] Mengelen ura
Mengelen tutkimus oli mielivaltaista, julmaa ja siitä puuttui tieteen tekemiseltä vaadittava järjestelmällisyys. Hän työskenteli yleensä sattumanvaraisesti yrityksen ja erehdyksen kautta ja hänellä ei ollut esimerkiksi työhypoteesia.

Eräs hänen tavoitteistaan oli silmien värin muuttaminen siniseksi, joka usein aiheutti kokeisiin joutuneille ihmisille kipua, sokeuden tai tulehduksia. Kokeiden jälkeen Mengelen kokeissaan käyttämät kaksoset tavallisesti tapettiin. Kaikkiaan 1500 kaksosesta vain 200 selvisi hengissä[2].

Mengelen muistiinpanoja ja arkistoja kaksoskokeista ei ole koskaan löydetty, mutta säilyneet tulokset ovat osoittautuneet tieteellisesti käyttökelvottomiksi[3].


[muokkaa] Pako
Mengele lähti Auschwitzin keskitysleiristä ja Gross-Rosenin leirille. Huhtikuussa vuonna 1945 hän pakeni saksalaisen sotilaan asuun pukeutuneena länteen. Liittoutuneet ottivat hänet kiinni, mutta vapauttivat tietojen puutteessa. Mengele piiloutui maatilalle Ylä-Baijeriin ennen kuin muutti Argentiinaan vuonna 1949. Mengele erosi vaimostaan ja avioitui velivainajansa vaimon Marthan kanssa, joka matkusti Mengelen luokse Buenos Airesiin.


[muokkaa] Elämän loppuvaiheet
Vuonna 1959 hän pakeni Paraguayhin, koska natsien metsästäjät olivat saaneet tiedon Mengelen olinpaikasta. Martha ei koskaan sopeutunut uuteen elämään, joten hän palasi lapsensa kanssa Eurooppaan. Mengele muutti myöhemmin São Paulon lähelle, Brasiliaan. Hän eli Brasiliassa aina kuolemaansa saakka vuonna 1979. Mengele sai uidessaan kohtauksen ja hukkui. Hänet haudattiin Wolfgang Gerhard-nimisenä, jolla nimellä hän oli esiintynyt Etelä-Amerikassa.

Vuonna 1985 Brasilian poliisi avasi haudan, jossa Mengeleksi oletettu mies lepäsi. DNA-tutkimuksen avulla Mengele tunnistettiin. Hyvien suhteiden avulla Mengele sai elää rauhassa, vaikka Mossad ja monet muut natsien metsästäjät tiesivät, että hän piileskelee Etelä-Amerikassa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Mengele

Ylläpito: Tämän threadin voi muuallekin siirtää kyllä.

ShipWreck
Matlock
Viestit: 796
Liittynyt: Ma Elo 06, 2007 11:58 pm

Viesti Kirjoittaja ShipWreck »

Ei näin, yritä edes. Ei mitään suoria kopsauksia.

Mengele oli tosiaan mielenkiintoinen hahmo, joka teki tärkeitä lääketieteellisiä kokeita. Harmi vain, että monet näistä testien tuloksista taisivat jäädä unholaan. Vai että tieteellisesti käyttökelvottomia? Propagandaa sanon minä.

Yhdyssana
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 52
Liittynyt: Ma Kesä 18, 2007 3:50 pm

Viesti Kirjoittaja Yhdyssana »

Ongelma näissä natsien "lääketieteellisissä" testeissä on se, että yleensä ne perustuivat johonkin aivan hatusta vedettyyn natsien ideologiaan sopivaan rotuteoriaan. Tai sitten olivat vain muuten täysin tarpeettomia.
Tosin kyllähän osa saksalaisten ja etenkin japanialaisten toisentoisen maailman sodan aikana keräämästä tiedosta on hyvässä käytössä yhdysvalloissa ja ex-neuvostoliitossa. Esimerksi suuri osa japanialaisen yksikkö 731 (Unit 731) ihmiskokeilla(jotka olivat vähintään yhtä julmia kuin saksalaisten mm. sisäelinten poistoja ilman minkäänlaista puudutusta yms...) saamasta tiedosta päätyi yhdysvaltain armeijan kemiallisia ja biologisia aseita kehittävien laboratorioiden käyttöön. Vastalahjaksi yksikkö 731 jäsenet säästyivät sotarikos syytteiltä käynneiltä ja monet nousivat vielä tärkeisiin yhteiskunnallisiin asemiin Japanissa.

Edit: Ja toki sama päti euroopassa yhdysvallat ja venäjä "värväsivät" kilpaa tiedemiehiä ja tiedusteluväkeä saksasta sodan jälkeen ja mukana tuli aika raakaa sakkia joilla vain sattui olemaan niin tärkeäksi katsottua tietoa, ettei "pikku" rikokset paljoa painaneet(operation paperclip jos joku haluaa etsiä lisää tietoa aiheesta)....

komentaja lassard
Alokas
Viestit: 22
Liittynyt: Pe Elo 10, 2007 2:15 pm
Paikkakunta: lappi

Viesti Kirjoittaja komentaja lassard »

herra mengele luikki sodan jälkee aika vähin ääni etelä amerikkaan.sielä se vissii eleli aika normaalia elämää vaikka israelin tiedustelu palvelu mossad sitä jäljitteli.aika monet natsit lähti etelä amerikkaan sodan jälkeen kuten Adolf Eichmann,mutta hänelle kävi huonompi tuuri ku mengelellä...
illoisest ellää pittää vaik päivää vähemmä

wretch
Lovejoy
Viestit: 1744
Liittynyt: La Elo 18, 2007 11:52 pm
Paikkakunta: Nekropolis

Viesti Kirjoittaja wretch »

Mengele oli tosiaankin milenkiintoinen tapaus.Kirja nimeltään "Mengele the complete story" käsittelee miehen sodanjälkeistä elämää.Vain yksi luku tässä kirjassa käsittelee Auschwitzia.Tässä vaan ihan muutama lyhyt heitto kirjasta

- Hän tosiaan pystyi elämään melko normaalia elämää etelä-amerikassa koska varakkaat vanhemmat pystyivät tukemaan häntä taloudellisesti

- Taloudellinen tuki ei ollut Mengelen mielestä riittävää ja tästä syystä hän oli katkera vanhemmilleen

- Kävi Saksassa sodan jälkeen väärää nimeä ja papereita käyttäen

- Tunsi Adolf Eichmannin jotenkin ollessaan etelä-amerikassa.Halveksi Eichmannia koska piti tätä pelkurina.

- Israelin ja arabimaiden kiistat saattoivat saattoivat auttaa Megeleä. A.Eichmannin jälkeen Mossadilla ei ollut enää resursseja jäljittää aktiivisesti natsi-rikollisia.Arabimaiden hyökkäys oli todellinen uhka ja Mossadin täytyi keskittää tiedustelunsa tälle alueelle.

-Oli elämänsä loppuun asti kiinnostunut lääketieteestä ja luki mielellään alan julkaisuja

- Kuoli vanhana ja pelokkaana katkerana miehenä (oman pojan tietojen mukaan)

- Tämä ei liene kenellekkään yllätys mutta sanottakoon se nyt ; ei koskaan suoranaisesti katunut tekojaan.

No siinä oli jotain pientä.Edellä mainitussa kirjassa on kuitenkin eräs seikka joka haittaa mieltäni.Kun Mengele pakeni Auscwitzistä otti hän kuulemma mukaansa "pienen matkalaukun joka oli täynnä lääketieteellisiä näytteitä".Tarinan mukaan näiden näytteiden olisi pitänyt osoittaa maailmalle oikeaksi Mengelen teoriat sekä hänen oma lääketieteellinen suuruutensa.Matkalaukku seurasi etelä-amerikkaan mutta jossain vaiheessa se vain "katosi".Sitä ei enää mainita.Itse jotenkin ajattelen että ehkä matkalaukku on lisätty tarinaan kiinostavuuden lisäämiseksi.Toisaalta kuka todella ymmärtää rikollista mieltä?Ehkä Mengele tosiaankin kuvitteli kuten han joskus sanoi että "jonakin päivänä hänen nimensä mainitaan lääketieteellisessä hakuteoksessa".No varmaan mainitaankin mutta osastossa varoittavat esimerkit.Mengele oli jotenkin kaksinainen persoonallisuus.Hänestä kerrotaan mm. tarinaa jonka mukaan nainen alkoi tuntemaan synnytyspolttoja Auschwitzissä.Mengele käyttäytyi kaikin puolin kuin "oikea" lääkäri ja yritti järjestää mahdollisimman hyvät olosuhteet synnytykselle.Lisksi synnytyksen kestäessä Mengele oli huolestunut koska synnytys oli vaikea.Kun synnytys oli ohi niin Mengele lähetti sekä lapsen että äidin suoraan kaasukammioon.Miksi siis nähdä moinen vaiva?Rikollinen mieli on kummallinen.

Sadie_Manson
Matlock
Viestit: 753
Liittynyt: La Kesä 23, 2007 7:02 pm
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Sadie_Manson »

Muistaisin että joki olisis joskus väittänyt, että nyk. silmien terveydenhuolto (laserleikkaukset yms) eivät olisi näin pitkällä ilman näitä nazi jätkiä. kuulemma parikinkymmentävuotta jäljessä ainakin. mene ja tiedä.

kertokaa jos jollain on jotain sanottavaa tähän, koska tämä todellakin on vain kuulopuhetta.
Living is what scares me. Dying is easy. -Charles Manson

Kalessin
Watson
Viestit: 2974
Liittynyt: Ke Touko 30, 2007 3:26 pm
Paikkakunta: Maameri, läntiset rajavedet

Viesti Kirjoittaja Kalessin »

"Ei ne karhutkaan koko aikaa riehu, ne vetää välillä puolukoita". -Kummeli, Kultakuume-

wretch
Lovejoy
Viestit: 1744
Liittynyt: La Elo 18, 2007 11:52 pm
Paikkakunta: Nekropolis

Viesti Kirjoittaja wretch »

Tuohon laser-juttuun on vaikea uskoa.Ihan jo siitäkin syystä että Albert Einsteinin sanotaan luoneen perustan laserille teorioillaan joskus vuonna vähän.Ei kauhean täsmällinen vastaus mutta yritetään jotenkin valaista lisää.Saksassa oli tavallaan vaikea tehdä tiedettä kolmannen valtakunnan aikana.Oli esimerkiksi "juutalainen fysiikka" joka oli pahasta sekä tietenkin "arjalainen fysiikka" joka oli natsien mielestä se ainoa oikea fysiikka.Albert Einstein kuului luonnollisesti tuohon "juutalaisen fysiikan" leiriin joten hän oli verboten.Mutta aihe on erittäin vaikea koska nykyään katsotaan että natsien tutkimustulosten siteeraaminen tieteelisessä julkaisussa on ettisesti väärin.Missä natsit ehkä loistivat eniten oli ilmailun ala (suihkukoneet) mutta sehän ei tietenkään kuulu tähän asiaan tai tälle foorumille mutta jos joku mainitsee sanat "ufo" tai "Karl Maria Wiligut" niin mä alan ulisemaan :wink:

Kalessin
Watson
Viestit: 2974
Liittynyt: Ke Touko 30, 2007 3:26 pm
Paikkakunta: Maameri, läntiset rajavedet

Viesti Kirjoittaja Kalessin »

UFO!!! KARL MARIA WILIGUT!!! *odottaa ulinaa* :lol:
niin tottahan se on, että jos natsit keksivät jotain uraa uurtavaa niin harvempi sitä uskaltaa siteerata, koska sitä pidettäisiin kuitenkin eettisesti vääränä.
"Ei ne karhutkaan koko aikaa riehu, ne vetää välillä puolukoita". -Kummeli, Kultakuume-

Rane1
Alokas
Viestit: 25
Liittynyt: Ma Kesä 15, 2009 11:54 am

Re: "Kuoleman Enkeli" Tohtori Josef Mengele

Viesti Kirjoittaja Rane1 »

Mielenkiintoinen hahmo se on totta!

Sain pienen käsikirjoitustuen Suomen Elokuvasäätiöltä muutama kuukausi sitten hankkeeseen jossa käsittelen tätä(kin) henkilöä fiktiivisesti. Nyt näyttää siltä, että hanke etenee ainakin jonkin verran, sillä Säätiö lupasi tukea myös tuotannon valmisteluun. Päätös tehtäneen Helmikuussa 2010. Sitten onkin edessä se kaikkein vaikein vaihe, eli jostain pitäisi löytää rahoittajat varsinaiseen elokuvaan. Ettei käy samalla lailla kun minun Bodom hankkeelleni. Ei ikinä löytänyt tarpeeksi mielenkiintoa saatika rahoitusta.

Jos ette usko, Elokuvasäätiön tukipäätökset ovat julkisia! (Syyskuu -09) :D

Terv. Rane

Perry
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 164
Liittynyt: Ma Tammi 12, 2009 1:26 pm

Re: "Kuoleman Enkeli" Tohtori Josef Mengele

Viesti Kirjoittaja Perry »

Ei liity aivan suoraan Mengeleen, mutta natsien lääketieteellisiin kokeisiin: Nykyäänkin tosiaan tietyt lääketieteelliset "faktat" ovat pääasiassa peräisin natsien kokeista, mm. hypotermiaan liittyvät taulukot joissa on tiedot siitä milloin ihmiseltä lähtee taju/henki kylmässä vedessä (nuo on saatu aikaan upottamalla poloisia jääkylmään veteen). Myös paleltuneiden lämmittämismetodeja kokeiltiin. Lopputuloksena noin 100 kuollutta.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_human ... cal_issues

Rane1
Alokas
Viestit: 25
Liittynyt: Ma Kesä 15, 2009 11:54 am

Re: "Kuoleman Enkeli" Tohtori Josef Mengele

Viesti Kirjoittaja Rane1 »

Juuri tuota hypotermiaa Tohtori Mengele suorittaa käsikirjoituksessani päähenkilön kaksospojille upottamalla nämä jääkylmään veteen. Mutta olkaa huoleti, elokuvissa käy useinmiten hyvin ja lapsoset pelastuvat. Valitettavasti todellisessa elämässä näin ei suurimmalle osalle käynyt.

Jos sinulla sattuu olemaan linkki jollekin sivulle jossa olisi kuvia Mengelen hypotermia -kokeista niin voisitko laittaa sen tänne?

Terv. Rane

SeagulII
Parranpäristäjä
Viestit: 69
Liittynyt: Pe Tammi 02, 2009 3:31 am

Re: "Kuoleman Enkeli" Tohtori Josef Mengele

Viesti Kirjoittaja SeagulII »

Myös eräs meidän arvostetuimmista lääkäreistämme ammensi oppeja kolmannesta valtakunnasta...

Mrs. Lovett
Alokas
Viestit: 17
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2009 10:27 pm

Re: "Kuoleman Enkeli" Tohtori Josef Mengele

Viesti Kirjoittaja Mrs. Lovett »

SeagulII kirjoitti:Myös eräs meidän arvostetuimmista lääkäreistämme ammensi oppeja kolmannesta valtakunnasta...
Juu, näin olen kuullut itsekin. Tämä juttu on kuulemma aika yleisessä tiedossa lääkäreidenkin keskuudessa.
"I didn't want to hurt them, I only wanted to kill them."
-David Berkowitz

Mariacka
Sherlock John Holmes
Viestit: 5084
Liittynyt: Ma Syys 10, 2007 7:34 pm

Re: "Kuoleman Enkeli" Tohtori Josef Mengele

Viesti Kirjoittaja Mariacka »

Perry kirjoitti:Ei liity aivan suoraan Mengeleen, mutta natsien lääketieteellisiin kokeisiin: Nykyäänkin tosiaan tietyt lääketieteelliset "faktat" ovat pääasiassa peräisin natsien kokeista, mm. hypotermiaan liittyvät taulukot joissa on tiedot siitä milloin ihmiseltä lähtee taju/henki kylmässä vedessä (nuo on saatu aikaan upottamalla poloisia jääkylmään veteen). Myös paleltuneiden lämmittämismetodeja kokeiltiin. Lopputuloksena noin 100 kuollutta.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_human ... cal_issues
Sanotaan, että lääketiede ylipäänsä harppasi aimo askeleen eteenpäin sotavuosien jälkeen. Vielä 1960-luvulla lääketieteen valtakieli oli kuuleman mukaan saksa. Ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin siis.

Monessa yhteydessä vaaditaan vahvaa tutkimusnäyttöä kaikilta lääketieteellisiltä toimenpiteiltä. Harva tulee ajatelleeksi, että etiikka estää tekemästä vertailevia kokeita ihmisille, ainakin kun on vakavista sairauksista kyse. Siksi käytetään eläinkokeita.

Vuonna 1947 laadittiin Nürnbergin säännöstö eettisiksi tutkimusohjeiksi lääkäreille. Tämän säännöstön taustalla oli sotaoikeudenkäynti, jossa tuomittiin ihmiskokeisiin syyllistyneitä lääkäreitä.

Tällä sivulla (Wikipedian linkistä) näyttää olevan joitakin kuvia myös noista lääketieteellisistä kokeista, ei ehkä aivan Ranen kaipaamia, mutta sinnepäin. Eivät ole kaunista katseltavaa.
http://www.jewishvirtuallibrary.org/jso ... ictoc.html

Vastaa Viestiin