Original night stalker

Ulkomailla tapahtuneet selvitetyt tai vielä selvittämättömät henkirikokset
Avatar
PoliisimestariSisu
Rico Tubbs
Viestit: 1223
Liittynyt: To Elo 14, 2014 6:41 pm

Re: Original night stalker

Viesti Kirjoittaja PoliisimestariSisu »

Ketjun parasta antia ollut cyklonin jatkuva muistutus sarjamurhaajan peenorin koosta.
Nykymittapuulla täysi rasisti - ja mitään ette voi.

agito
Susikoski
Viestit: 45
Liittynyt: Su Kesä 17, 2012 5:14 pm
Paikkakunta: Tampere

Re: Original night stalker

Viesti Kirjoittaja agito »

Mielenkiintoista olisi tietää, että ontä Josephi tunnustanut mitään kuulusteluissa vai onko pysynyt hiljaa. Toisaalta kun DNA sitoo hänet näihin rikoksin, niin selvä hommahan tämä on. Vaihtui rattoisat eläkepäivät sitten vähän erinlaisiin oloihin. Kauan siinä meni, mutta ei tämäkään sairas yksilö tule enään koskaan vapaana kävelemään.

originalnightstalker
Hetty Wainthropp
Viestit: 457
Liittynyt: Ke Huhti 25, 2018 7:10 pm

Re: Original night stalker

Viesti Kirjoittaja originalnightstalker »

Tota deangeloo vastaan on nyt nostettu syyte tosta visalia ransacker murhastaki, mutta siitähä ei oo ees mahollista tulla kuolemantuomiota, toisin ku näist muista murhista ja helveti isolla todennäköseedellä tuleeki

originalnightstalker
Hetty Wainthropp
Viestit: 457
Liittynyt: Ke Huhti 25, 2018 7:10 pm

Re: Original night stalker

Viesti Kirjoittaja originalnightstalker »

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006257098.html


Jos joku ehtii eka ni ottaa tuon talteen, otan kyllä kuha pääse koneelle.

Kauankos kalifornias yleensä kestää oikeudenkäynnin alkaminen?

Avatar
Baretta
Sofia Karppi
Viestit: 449
Liittynyt: Ti Loka 21, 2008 7:49 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Original night stalker

Viesti Kirjoittaja Baretta »

Juttuun uusia päivityksiä syytteiden/syytetyn osalta? Aihe erittäin mielenkiintoinen ja McNamaran kirja luettavana...

Avatar
On Anoi Kaa
Ben Matlock
Viestit: 8907
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Original night stalker

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Baretta kirjoitti:
Ke Helmi 19, 2020 4:34 pm
Juttuun uusia päivityksiä syytteiden/syytetyn osalta? Aihe erittäin mielenkiintoinen ja McNamaran kirja luettavana...
Tyyppiä syytetään 13 murhasta ja 18 raiskauksesta (niistä yli 50 mihin on väitetysti syyllistynyt) ja tuomari on määrännyt oikeudenkäynnin alkavan 12.5. - puolustuksen vastalauseista ja venyttelypyynnöistä huolimatta. Seuraava alustava istunto maaliskuun alussa.
https://www.oxygen.com/crime-news/josep ... -scheduled
________________________________________________________________

Nainen heräsi keskellä yötä ja näki ovella miehen, jolla oli karmiva valkoinen naamio – Golden State Killer muuttui yhä raaemmaksi
Julkaistu: 1.10.2019 9:58

Kaliforniaa 1970- ja 1980-luvuilla piinanneen sarjamurhaajan tarina ei jättänyt rauhaan true crime -kirjailija Michelle McNamaraa.

YHDYSVALTALAINEN true crime -kirjailija Michelle McNamara (1970–2016) kuvaili itseään, että se aivolokero missä muut pitävät urheiluaiheista nippelitietoa tai Shakespeare-lainauksia, on hänellä täynnä piinaavien tapahtumien jälkipyykkiä: ojaan hylätty pojan BMX-pyörä, kuolleen tytön ristiselästä löydetty mikroskooppisen pieni haituva vihreitä kuituja.

True crime -intoilijat tunnistavat, mistä McNamara puhuu.

Jokaisella nojatuolietsivällä on SE selvittämätön rikostapaus, joka valvottaa öisin ja jonka pienimpiä yksityiskohtia mieli pyörittää loputtomiin. Toisilla se on Zodiac Killer, toisilla Tulilahden kaksoismurha tai Elizabeth Shortin eli Mustan Dahlian tapaus.

Michelle McNamaran pakkomielle oli Kaliforniaa 1970- ja 1980-luvuilla piinannut Golden State Killer, jonka epäillään syyllistyneen puoleensataan raiskaukseen ja yli kymmeneen henkirikokseen.

ÄKILLISESTI 46-vuotiaana kuollut McNamara tunnettiin Yhdysvalloissa True Crime Diary -rikosblogin kirjoittajana. Näyttelijä-koomikko Patton Oswaltin (mm. Kellarin kunkku) puolisona hän oli tuttu näky myös elokuvaensi-iltojen punaisilla matoilla.

Viimeiset vuotensa McNamara kahlasi arkistoja, haastatteli rikosetsiviä, uhreja ja omaisia selvittääkseen, kuka Golden State Killer on.

Hän kirjoitti rikossarjasta kirjaa, mutta kuoli kesken kaiken.

Toimittaja Billy Jensen ja McNamaran kanssa sarjamurhaa tutkinut Paul Haynes viimeistelivät käsikirjoituksen julkaisukuntoon McNamaran muistiinpanojen pohjalta, ja kirja I’ll Be Gone in the Dark julkaistiin Yhdysvalloissa alkuvuodesta 2018.

Nyt kirja on julkaistu myös suomeksi Aura Nurmen kääntämänä nimellä Katoan yön pimeyteen – Tositarina yhden naisen pakkomielteestä jäljittää Golden State Killer (Atena).

KIRJASSA yksi ensimmäisistä Golden State Killeriin liitetyistä rikoksista on kesäkuulta 1976, Rancho Cordovan kaupungista.

Silloin 23-vuotias nainen heräsi keskellä yötä ja näki huoneensa ovella miehen. Miehellä oli kasvojenmyötäinen valkoinen naamio, jonka keskellä kulki pystysuuntainen sauma.

Nainen luuli näkevänsä unta ja räpäytti silmiään. Hahmo oli yhä ovella, ja nyt nainen huomasi, ettei miehellä ollut housuja. Tunkeilijalla seisoi.

Mies loikkasi naisen sängylle ja veitsellä uhaten sitoi naisen kädet selän taakse. Narun hän oli tuonut mukanaan. Raiskattuaan uhrinsa mies pakeni talosta ja katosi yöhön.

TUTKIMUKSISSA selvisi, että housuton raiskaaja oli ollut laskelmoivampi kuin äkkiseltään olisi voinut kuvitella.

23-vuotias nainen oli saanut jo viikkoja ennen hyökkäystä outoja puhelinsoittoja, jotka katkesivat heti hänen vastattuaan. Jälkikäteen on helppo ajatella, että raiskaaja selvitti näin uhrinsa aikatauluja.

Tunkeutuja oli myös yrittänyt katkaista talon puhelinlangan ennen sisään murtautumista.

Vuosien mittaan rikollinen kuitenkin hioi tekniikkaansa, rohkaistui ja raaistui.

GOLDEN State Killer eteni murroista ja sarjaraiskauksista lopulta raakoihin murhiin. Enää hän ei vaaninut vain yksinäisiä naisia, vaan valitsi uhreikseen pariskuntia.


On tarkennettava, että sarjaraiskauksia ja sarjamurhia ei vielä pitkään aikaan yhdistetty yhden ja saman tekijän rikoksiksi. Lehdistö kirjoittikin kahdesta eri tekijästä: East Area Rapistista (Itäinen raiskaaja) ja Original Night Stalkerista (alkuperäinen yöväijyjä).

Selkeyden vuoksi tässä jutussa hänestä kuitenkin käytetään Michelle McNamaran antamaa nimitystä Golden State Killer (Kaliforniaa kutsutaan toisinaan Golden Stateksi, kultaiseksi osavaltioksi).

OLI miten oli, Golden State Killerin henkilöllisyydestä velloi kaikenlaisia huhuja.

Rikollisen epäiltiin olevan erikoisjoukkojen sotilas, sillä hän oli tarkka, kylmähermoinen ja kärsivällinen.

Hän murtautui etukäteen valitsemiensa uhrien koteihin, tutustui huonejärjestykseen ja poisti ammukset löytämistään aseista. Hän tarkkaili myös milloin uhrien naapurit lähtivät töihin.

Rikospaikoilla hän saattoi sammuttaa asunnon ilmastoinnin, jotta kuulisi pienimmätkin liikkeet talossa.

Eräs Golden State Killerin kieroutuneimmista juonista raiskausrikoksissa oli se, että hän saattoi sitoa uhrinsa silmät ja olla hiljaa niin kauan, että uhri uskoi hänen poistuneen asunnosta.

Kun uhri liikahti tai äännähti, Golden State Killer teki läsnäolonsa tiettäväksi. Hän saattoi naksutella saksia uhrinsa korvan juuressa ja uhata, että seuraavasta liikahduksesta hän leikkaisi varpaan.

McNamara kirjoittaa, että vaikka raiskaaja sai epäilemättä sadistista mielihyvää uhriensa pelottelusta, poistumisen teeskentelyllä oli myös käytännön merkitys.

Sen kokenut uhri ei toistanut virhettä vaan saattoi odottaa tuntikausia, ennen kuin uskalsi olettaa raiskaajan häipyneen. Osa odotti liikkumatta aamunkoittoon, ja tämä viive antoi rikolliselle mahdollisuuden ehtiä kauas rikospaikalta ennen kuin uhri soitti hätänumeroon.

Golden State Killer terrorisoi Kaliforniaa kymmenen vuoden ajan. Viimeiseksi tiedetyksi uhriksi jäi vuonna 1986 surmattu ja raiskattu 18-vuotias Janelle Cruz.

LÄPIMURTO tapahtui 24. huhtikuuta 2018, kaksi vuotta Michelle McNamaran kuoleman jälkeen.

I’ll Be Gone in the Darkin ensimmäinen painos oli ilmestynyt Yhdysvalloissa vain paria kuukautta aiemmin, ja kirjaa oli myyty jo yli 150 000 kappaletta.

McNamaran leski Patton Oswalt oli puhumassa teoksesta kirjatapahtumassa Chicagossa. Illan viimeinen yleisökysymys oli, uskoiko Oswalt Golden State Killerin jäävän vielä kiinni.

Oswalt vastasi sen olevan vain ajan kysymys, vaikka hän tarkoitti todellisuudessa sitä, että tokkopa niin kävisi lähitulevaisuudessa. Kirjatapahtuman jälkeen Oswalt meni hotelliin nukkumaan.

”Puhelimeni alkoi surista neljän aikoihin aamulla ja katkaisi levottoman hotelliuneni. (kirjan koonneiden) Billyn ja Paulin puhelimet pärähtivät suunnilleen samaan aikaan. Sacramenton piirikunnansyyttäjä ilmoittaisi aamulla Golden State Killerin pidättämisestä.” Oswalt kertaa tapahtumia puolisonsa kirjan jälkisanoissa.

Kiinniotettu mies oli Joseph James DeAngelo, Kaliforniassa Citrus Heightissa asuva 72-vuotias entinen poliisi ja Vietnamin sodan veteraani.


Tutkinnan läpimurto oli melkoinen onnenkantamoinen. Poliisilla oli entuudestaan dna-aineistoa rikospaikoilta, mutta sitä ei ollut saatu yhdistettyä kehenkään.

Sitten joku DeAngelon sukulaisista latasi dna-tietonsa sukututkimuksessa apuna käytettävälle GEDmatch-sivustolle ja johdatti tietämättään viranomaiset epäillyn tappajan jäljille.

– Löysimme neulan heinäsuovasta, piirikunnansyyttäjä Anne Marie Schubert kommentoi medialle.

DEANGELOA syytetään muun muassa 13 murhasta ja hänelle vaaditaan kuolemantuomiota.

Koska läpikäytävää aineistoa on paljon ja osa siitä on yli 40 vuotta vanhaa, oikeudenkäynnin ennakoidaan kestävän vuosia.

Michelle McNamara ei ennättänyt nähdä DeAngelon pidätystä, mutta ennen kuolemaansa hän kirjoitti Golden State Killerille osoitetun tekstin.

Se on otsikoitu: Kirje vanhalle miehelle.

”Jotkut arvelevat sinun kuolleen. Toiset uskovat sinun joutuneen vankilaan. Minä en. Minä uskon, että luovuit leikistä, kun maailma alkoi muuttua. Totta toki myös, että ikä alkaa jo painaa.”

Kirjeessään McNamara kirjoittaa Golden State Killerille, että ennen pitkää koittaa päivä, jolloin poliisit ajavat tien sivuun hänen kotinsa edessä ja tulevat soittamaan ovikelloa.

”Vedä henkeä, ahnaasti ja kiivaasti, niinhän sinulla oli tapana. Purista hampaat yhteen. Hivuttaudu arastellen lähemmäs itsepintaisesti soivaa kelloa. Sellainen on sinun loppusi.”

”Avaa ovi. Näytä kasvosi. Astu päivänvaloon.”

Lähteinä: Michelle McNamara: Katoan yön pimeyteen, CNN, Rolling Stone, Sacramento Bee. Katkelmat Kirjeestä vanhalle miehelle on otettu McNamaran kirjasta.

Miika Viljakainen
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006257098.html
(Paria kuvaa en tuonut, pari liitteenä ohessa/OAK)
Liitteet
DeAngelo - kuva, Oxygen.jpg
DeAngelo - kuva, Oxygen.jpg (35.91 KiB) Katsottu 3416 kertaa
FBI tarjosi 50 000 dollarin palkkion tiedoista, jotka johtaisivat kiinnijäämiseen.jpg
FBI tarjosi 50 000 dollarin palkkion tiedoista, jotka johtaisivat kiinnijäämiseen.jpg (71.94 KiB) Katsottu 3420 kertaa
Luonnos, laadittu Golden State Killeristä tuntomerkkien pohjalta.jpg
Luonnos, laadittu Golden State Killeristä tuntomerkkien pohjalta.jpg (38.06 KiB) Katsottu 3420 kertaa
Agatha Christien maailmankuulu "Kymmenen pientä neekeripoikaa" on nähtävissä live-näytelmänä täällä! Kuka murhaa ja kenet?

Redröm
Alokas
Viestit: 5
Liittynyt: To Kesä 21, 2018 2:52 pm

Re: Original night stalker

Viesti Kirjoittaja Redröm »

Olen seuraillut tätä ketjua jo tovin, nyt vihdoin saan aikaiseksi linkittää erittäin kiinnostavan artikkeli-/podcast-sarjan DeAngelosta ja Golden State Killer -tapauksesta.

https://www.latimes.com/projects/man-in ... w-podcast/

Sarjassa taustoitetaan DeAngeloa tarkasti ja mm. nuoruuden eksä on kaivettu esiin kertomaan, millainen sekopää kyseinen häiskä oli. Myös uhreja pääsee ääneen (ihan kirjaimellisesti podcast-osuuksissa). Tässä sarjassa oli aika paljon uutta tietoa minulle, vaikka olen aiemmin esim. kuunnellut Casefile-podcastsarjan suhteellisen seikkaperäisen, viisiosaisen selvityksen tästä rikossarjasta (löytyy osoitteesta https://casefilepodcast.com/?s=east+are ... ht+stalker).

Sarja on englanniksi. Jos jotakuta kiinnostaa ja omat kielitaidot ovat puutteelliset, voin yrittää kääntää sen tai ainakin tiivistää sitä suomeksi.

Avatar
Baretta
Sofia Karppi
Viestit: 449
Liittynyt: Ti Loka 21, 2008 7:49 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Original night stalker

Viesti Kirjoittaja Baretta »

Kiinnostaa, valitettavasti kielitaito ei riitä...

cyklon
Jane Marple
Viestit: 1094
Liittynyt: Ti Heinä 07, 2009 9:41 am

Re: Original night stalker

Viesti Kirjoittaja cyklon »

Paul Holes ilmoitti podcastissaan, että maanantaina eli tänään, hän on sacramentossa.
Kello 9.30am paikallista aikaa pikkupili
"pleading quilty".
Eli hyypiö myöntää rikoksensa.
Saa nähdä, että mitä kaikkea myöntää ja kertooko tarkemmin, että mitä kaikkea tuli tehtyä???
Tuomio julistetaan elokuussa.

Holesin podcastin nimi on 'the murder squad'.
Holes oli yksi tutkijoista, jotka olivat mukana pikkupilin kiinni saamisessa. Forensic puolella.

cyklon
Jane Marple
Viestit: 1094
Liittynyt: Ti Heinä 07, 2009 9:41 am

Re: Original night stalker

Viesti Kirjoittaja cyklon »


Avatar
poikani
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4980
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Original night stalker

Viesti Kirjoittaja poikani »

Vittu jos joku vielä käyttää Original Night Stalkerista nimitystä "Golden State Killer", alan itse sarjamurhaajaksi.

Oikeudenkäynnistä tekee vieläkin epätodellisemman oloisen se, että jokaisella on jonkinlainen maski kasvoilla.
????? ?? ??????.

Avatar
CharlesBronson
Axel Foley
Viestit: 2143
Liittynyt: Su Touko 10, 2015 4:58 pm

Re: Original night stalker

Viesti Kirjoittaja CharlesBronson »

PoliisimestariSisu kirjoitti:
Ma Kesä 25, 2018 6:37 pm
Ketjun parasta antia ollut cyklonin jatkuva muistutus sarjamurhaajan peenorin koosta.
Minkäs kokoinen se mahtaa olla?
En löytänyt ihan nopealla selailulla.
it's my car !

Avatar
poikani
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4980
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Original night stalker

Viesti Kirjoittaja poikani »

PoliisimestariSisu kirjoitti:
Ma Kesä 25, 2018 6:37 pm
Ketjun parasta antia ollut cyklonin jatkuva muistutus sarjamurhaajan peenorin koosta.
Kyse voi olla ihan siitä, että tuollaista itselleen uskottelemalla hän yrittää vaimentaa sen kiihkeän himon, jota hän tuntee Joseph DeAngeloa ja ehkä muitakin alistajia kohtaan. Miksi muuten keskittyä miehen elimen kokoon?
????? ?? ??????.

Taavi
Nikke Knakkertton
Viestit: 174
Liittynyt: Pe Kesä 12, 2020 10:21 pm

Re: Original night stalker

Viesti Kirjoittaja Taavi »

Selvääkin selvempää, että pieni muna on murhien ja raiskausten todellinen motiivi.

Muijakin lähti kävelemään, kun varmaan lakitoimistolla oli isompaa patukkaa tarjolla.

Zara
Sabrina Duncan
Viestit: 356
Liittynyt: Ma Elo 08, 2011 11:15 pm

Re: Original night stalker

Viesti Kirjoittaja Zara »

Tuo on kyllä hämärää, miten hän näyttäytyy oikeudessa kuin todella vanhana, puolikuntoisena papparaisena, suu auki, tyhjä katse jne. AIvan kuin haluaisi luoda mielikuvaa, että hän on niin hauras, vanha jne. Kun poliisithan tarkkailivat tovin hänen puuhiaan ja mainitsivat pidätyksen jälkeen, että vähän ennen pidätystä hän liikkui kyllä niin virkeästi ja ketterästi, oli ns. normaali, niin sitten pitää kärrätäkin nyt pyörituolissa saliin jne. Tämän oli siis poliisitkin huomanneet ja ihmetelleet, että onko jotain teatteria mitä nyt esittää, että saisi sääliä.
" Toto, I've got a feeling, we're not in Kansas anymore.."

Vastaa Viestiin