Isdalenin nainen (1970), Norja

Ulkomailla tapahtuneet selvitetyt tai vielä selvittämättömät henkirikokset
Sorjonen
Alibin satunnaislukija
Viestit: 52
Liittynyt: Ke Heinä 13, 2016 9:25 pm

Spekulaatiota

Viesti Kirjoittaja Sorjonen »

Lebensborn oli SS-Reichsführer Heinrich Himmlerin v. 1935 alkaen kehittämä ohjelma, jonka tarkoitus oli luoda kansallissosialismin mukainen ihannerotu Saksaan. Saksalaismiehityksen aikana vv. 1940-45 Norjalla oli erityisasema; germaanisena rotupuhtaana kansana heidät hyväksyttiin ehdoitta. Lebensborn -kodeissa syntyi 8000 lasta norjalaisille äideille isien ollessa tarkoin valittuja SS-miehiä, kaiken kaikkiaan 10 -12 000 lasta koko maassa.

Rauhan tultua lapsia annettiin adoptoitavaksi, sijoituspaikoiksi tulivat monet Euroopan maat. Jos Isdalenin vainajan ikä stemmaisi tähän, hän voisi olla tätä perua ja näistä syistä päätynyt tähän ratkaisuun (itsemurha). 1960-70 -luvun RAF -terroristejakin Länsi-Saksassa (Meinhof, Baader, Ensslin) painoi outo syyllisyys vanhempiensa ikäluokan teoista, vaikka olivat olleet lapsia natsiaikana. He tekivät itsemurhan Stammheimin vankilassa Saksan antautumisen vuosipäivänä v. 1977.

Riukiu
Jack Bauer
Viestit: 939
Liittynyt: Ke Touko 27, 2015 6:55 am

Re: Isdalenin nainen (1970), Norja

Viesti Kirjoittaja Riukiu »

En voi olla provosoitumatta tällaisesta. Siis Baader ja Meinhof murhattiin yhteiskunnan toimesta ja heidän vain väitettiin murhanneen itsensä. Heidän vanhempia sukupolvia kohtaan tuntemansa syyllisyyden tunne oli melko pinnallista ja muodikasta, kuten koko terrorisminsa. V-miehiä ja -naisia eli hoax. Koko RAF oli yhteiskunnan luomus ja terroristit olisivat voineet jäädä kiinni jo aiemmin. Mediassa tehtiin lukuisia spektaakkeleita ja lakeja saatiin säädettyä ja poliisille valtuuksia ja varoja myönnettyä. Vasemmiston laitaan tehtiin muoti-lmiö terrorismin ymmärtämisestä.

Useimmat kansallissosialistien jälkeläiset ovat nimenomaan tutkineet vanhempiensa työtä ja todenneet kaikki syytökset surkeiksi valheiksi. SS-sotilaiden lapset Norjassa ja muuallakin joutuivat hirvittävän kiusaamisen ja syrjinnän kohteiksi ja jotkut jopa lynkattiiin. Tosin siis lapset annettiin muualla, lievempään kohteluun. Tällainen vääryys kuitenkin varmasti nostaa uhmamieltä muutenkin ja ovathan valheet saksalaisten tekemistä olemattomista rikoksista niin typeriä, että pian aikuistuttuaan sellaistenkin läpi näkee jokainen.

Isdalenin naista ei siis ole todistetusti natsien jälkeläiseksi osoitettu. Ihan tavallista mafiamurhaa ei kai poliisi ainakaan joka kerralla väitä itsemurhaksi vastoin parempaa tietoaan. Tietenkin mafia oli jo tuolloin syvällä yhteiskunnissa. Tuskin kuitenkaan ihan Norjassa. CIA:n määräykset siten tulevat mieleen. Ja mielisairastahan CIA tuskin jahtaisi.

Sorjonen
Alibin satunnaislukija
Viestit: 52
Liittynyt: Ke Heinä 13, 2016 9:25 pm

Inter arma silent legis

Viesti Kirjoittaja Sorjonen »

Aseiden puhuessa rauhanaikaiset lait vaikenevat ja tilalle astuu joukko uusia, kirjoittamatto-
mia lakeja. 2. Maailmansota noudatti tätä roomalaisten tuntemaa seikkaa. Totuus on sodan ensimmäinen uhri ja voittaja kirjoittaa historian. NL:n yrityksestä lavastaa Nürnbergin tuomio- istuimessa saksalaiset n. 22 000 puolaisen upseerin joukkosurman tekijäksi Katynin metsässä 3.4 -19.5.1940 näkee, oliko oikeudenkäynti kiistaton.NL:lla saattoi muuten olla kiire teloittaa puolalaiset, koska tiloja tarvittaisiin Suomesta saataville vangeille. Raoul Wallenbergin katoamisen Budapestissa v.1945 ovat jotkin liittäneet myös puolalaisupseerien kohtaloon.

Amerikkalaisten vapauttaman Dachaun leirin vartijoiden teloitus on ollut räikeä sodan lakien rikkomus. Englantilaisten vapauttamilla leireillä, mm. Bergen-Belsenin ja Buchenwaldin lei-reillä monet vangit menehtyivät kulkutautiepidemiaan, kuten 15 -vuotias Anne Frank.

skoone
Perry Mason
Viestit: 3826
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 9:59 pm

Re: Isdalenin nainen (1970), Norja

Viesti Kirjoittaja skoone »

Täysi Purenta kirjoitti:Palanut ruumishan pyrkii klassiseen "nyrkkeilijän asentoon" eli kädet ja jalat koukkuun kun jänteet kuivahtavat kosteita lihaksia nopeammin. Samoin jos tuli tavoittaa yhä elossa olevan, lopputulos on aika kippura koska hermosto ja lihaksisto reagoi kyllä. Suorana makaava palanut vainaja on kyllä ollut hengetön jo syttyessään eikä ole palanut kovin häävisti.
OLen tutustunut tähän tapaukseen täällä, naapuripalstalla ja muutenkin netissä.
1. Suomeksi julkaistut selostukset sisältävät jonkin verran (pahojakin käännösvirheitä tai englanninkielistä/nrjankielistä alkuperäistekstiä on tiivistetty vähän ns "omin päin".
2. Minua ihmetytti naisen Norjassa oleskelusta yksi asia. Hän oli Norjassa yötä hotellissa (Bergenissä) 31.3 / 1.4. välisen yön. Sitten seuraavan kerran hän on tullut yöpymään hotellissa vasta lokakuun lopulla samana vuonna. Eli ko nainen oli jossain muualla kuin Norjassa noin puoli vuotta (tiedetään, että oli Pariisissa ennen lokakuun Norjaan tuloaan).
Mitä hän teki poissaollessaan ja miten matkusti? Itse uskoisin, että hän lähti livalla Norjasta silloin huhtikuussa.
3. Naisen hammaspaikoista on annettu kaikenlaista tietoa, mutta viimeisen tiedon mukaan hampaat olisi paikattu Euroopassa. (Ihan spekuna heitän, että noita kultahampaita harrastetaan Etelä-Euroopassa jopa rikkaiden romani-naiten (niitökin on..) keskuudessa.
4. Naien kuolinsyyksi on tiedotettu häkämyrkytys (eli vielä kun ruumis paloi, henkitti kaasuja sisäänsä) ja unipillereiden vaikutus. Naisen vaatteet oli tarkoituksella keinokuitua, jotta palavat helposti. Matkalaukuistaan löydetyistä vaatteista oli nimilaput otettu pois. (Ihan vaan tiedoksi, että erittäin monet naiset ottavat vaatteistaan pois ne tietolappuset, sillä ne voivat ärsyttää ihoa...) Sormenjälkien hiomisesta en ole nähnyt tietoa, en ainakaan englanniksi.
5. Norjalaiset tutkijat epäilevät kyseessä olleen vakoilijan. - Yksi asia kiinnitti huomiotani oli se, että nainen oli säännöllisesti pyytänyt vaihtaa huonetta, kun ensin oli kirjautunut yhteen huoneeseen hotellissaan. Kerran oli vaihtanut huonetta kolme kertaa. (vrt Lyle Stenvik!).

Tästä tuli mieleeni, että kos nainen oli jonkinsortin agentti, niin ehkä hän kävi jättämässä viestejä siihen eka huoneeseen ja sitten vaihtoi itse toiseen...olisi kiintoisaa tietää, kuka muutti sitten siihen entiseen huoneeseen ehkä liiaksi mielikuvituksellista tämä, ehkä hän vain halusi hämätä niitä, jotka häntä seurasi/ tai joita hän luuli seuraavan häntä).
Muista lähdekritiikki!

Avatar
Tuomion Pasuuna
Jessica Fletcher
Viestit: 3490
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2011 10:43 am

Re: Isdalenin nainen (1970), Norja

Viesti Kirjoittaja Tuomion Pasuuna »

skoone kirjoitti: Tästä tuli mieleeni, että kos nainen oli jonkinsortin agentti, niin ehkä hän kävi jättämässä viestejä siihen eka huoneeseen ja sitten vaihtoi itse toiseen...olisi kiintoisaa tietää, kuka muutti sitten siihen entiseen huoneeseen ehkä liiaksi mielikuvituksellista tämä, ehkä hän vain halusi hämätä niitä, jotka häntä seurasi/ tai joita hän luuli seuraavan häntä).
Tuo kuulostaa kyllä hyvin epäuskottavalta. Tuossahan viestintä tehtäisiin niin että viestin hakijasta jää joku jälki, eli käytännössä hotelliin kirjautuminen peitehenkilllisyydellä. Tuollaisten viestien jättöjen ja hakemisten ideahan on nimenomaan se, että näitä kahta hekilöä ei pystyttäisi yhdistämään toisiinsa. Siksi ne jätetään johonkin roskapönttöön, kivenkoloon tai vastaavaan paikkaan, missä käynti ei herätä huomiota. Ei hotellihuoneeseen, johon kirjautuessa pitää antaa nimi ja näyttäytyä hotellin henkilökunnalle.

skoone
Perry Mason
Viestit: 3826
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 9:59 pm

Re: Isdalenin nainen (1970), Norja

Viesti Kirjoittaja skoone »

Tuomion Pasuuna kirjoitti:
Tuo kuulostaa kyllä hyvin epäuskottavalta. Tuossahan viestintä tehtäisiin niin että viestin hakijasta jää joku jälki, eli käytännössä hotelliin kirjautuminen peitehenkilllisyydellä. Tuollaisten viestien jättöjen ja hakemisten ideahan on nimenomaan se, että näitä kahta hekilöä ei pystyttäisi yhdistämään toisiinsa. Siksi ne jätetään johonkin roskapönttöön, kivenkoloon tai vastaavaan paikkaan, missä käynti ei herätä huomiota. Ei hotellihuoneeseen, johon kirjautuessa pitää antaa nimi ja näyttäytyä hotellin henkilökunnalle.
No, ainakin nainen antoi väärät henkilötiedot toistuvasti...eli tuo ei ole oikein sopiva selitys tuolloin...
Muista lähdekritiikki!

Avatar
Irene Huss
Nikke Knakkertton
Viestit: 161
Liittynyt: To Maalis 06, 2014 1:37 am

Re: Isdalenin nainen (1970), Norja

Viesti Kirjoittaja Irene Huss »

Oliko naisella 7 vai peräti 8 passia.

Tuohon aikaan passien väärentäminen taisi olla helppo juttu, mutta mieleeni tuli, että jos nainen oli disso.

(https://fi.wikipedia.org/wiki/Dissosiaatio_(psykologia))

Ehkä hankkinut kullekin sivupersoonalleen oman passin, lähinnä dissosiatiivinen pakkovaellus selittäisi asioita.
Muista lapseni aina yksi asia; opi tunnistamaan susi lampaiden vaatteissa.
Se "herttainen" evakkomummeli olikin ammattivaras.

Sijaltainen
Harjunpää
Viestit: 338
Liittynyt: Pe Maalis 14, 2008 2:08 am

Re: Isdalenin nainen (1970), Norja

Viesti Kirjoittaja Sijaltainen »

Tuore ja perusteellinen juttu BBC:llä, aika yksityiskohtainen kuvaus tiedetyistä asioista ja valokuvia mm. hampaista, esineistä ja myös ruumiista löytöpaikalla.

http://www.bbc.com/news/world-europe-39369429

Oma ajatukseni on että nainen oli mukana jossain isommassa kansainvälisessä rikollisuudessa josta halusi eroon ja pakeni henkensä kaupalla. En oikein usko että tuolloinkaan olisi väärien passien hankinta ollut helppoa tavikselle. Vaikka turvatekijät olivat nykyistä yksinkertaisempia niin vastaavasti väri- ja muu riittävän laadukas painotekniikka oli sen verran harvinaisempaa että olisi tarvittu vähän kovempia suhteita tekijöihin.

Passeja ei koskaan löydetty, mutta ilmeisesti poliisi on varma että ne oli esitetty hotelleihin kirjautuessa.
Jos Sijaltainen nousisi, taivaaseen ota luoksesi.

Koppakuoriainen
Nikke Knakkertton
Viestit: 184
Liittynyt: La Elo 01, 2015 2:41 am

Re: Isdalenin nainen (1970), Norja

Viesti Kirjoittaja Koppakuoriainen »

Muutamia huomioita:

- nainen ei ollut alasti syttyessään tuleen vaan päällä olevat (pääosin synteettisistä kuiduista valmistetut) vaatteet olivat pahoin palaneet
- yhtenä kuolinsyynä on häkämyrkytys, joten nainen on ollut elossa syttyessään palamaan
- naisen hampaiden perusteella hampaista löytyneitä paikkoja yms. ei ole voitu liittää tarkalleen yhdelle alueelle vaikka joissakin jutuissa viitataan pelkästään Etelä-Amerikkaan ja toisessa taas Itä-Eurooppaan. Vaihtoehtoja on siis useampia eivätkä ne sulje toisiaan pois
- nainen on eurooppalaisten vanhempien jälkeläinen, tosin tämä ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että nainen on kotoisin Euroopan ulkopuolelta
- naisen oletetaan käyneen koulunsa ranskankielisessä maassa käsialan perusteella
MURHA.INFO - Suomen johtava rikosaiheinen avohoitoportaali

skoone
Perry Mason
Viestit: 3826
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 9:59 pm

Re: Isdalenin nainen (1970), Norja

Viesti Kirjoittaja skoone »

Koppakuoriainen kirjoitti:Muutamia huomioita:

- nainen ei ollut alasti syttyessään tuleen vaan päällä olevat (pääosin synteettisistä kuiduista valmistetut) vaatteet olivat pahoin palaneet
- yhtenä kuolinsyynä on häkämyrkytys, joten nainen on ollut elossa syttyessään palamaan
- naisen hampaiden perusteella hampaista löytyneitä paikkoja yms. ei ole voitu liittää tarkalleen yhdelle alueelle vaikka joissakin jutuissa viitataan pelkästään Etelä-Amerikkaan ja toisessa taas Itä-Eurooppaan. Vaihtoehtoja on siis useampia eivätkä ne sulje toisiaan pois
- nainen on eurooppalaisten vanhempien jälkeläinen, tosin tämä ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että nainen on kotoisin Euroopan ulkopuolelta
- naisen oletetaan käyneen koulunsa ranskankielisessä maassa käsialan perusteella
Laitoin tällaista juttua tuolla aiemmin, mm
"2. Minua ihmetytti naisen Norjassa oleskelusta yksi asia. Hän oli Norjassa yötä hotellissa (Bergenissä) 31.3 / 1.4. välisen yön. Sitten seuraavan kerran hän on tullut yöpymään hotellissa vasta lokakuun lopulla samana vuonna. Eli ko nainen oli jossain muualla kuin Norjassa noin puoli vuotta (tiedetään, että oli Pariisissa ennen lokakuun Norjaan tuloaan).
Mitä hän teki poissaollessaan ja miten matkusti? Itse uskoisin, että hän lähti laivalla Norjasta silloin huhtikuussa.
3. Naisen hammaspaikoista on annettu kaikenlaista tietoa, mutta viimeisen tiedon mukaan hampaat olisi paikattu Euroopassa. (Ihan spekuna heitän, että noita kultahampaita harrastetaan Etelä-Euroopassa jopa rikkaiden romani-naisten (niitäkin on..) keskuudessa.
4. Naisen kuolinsyyksi on tiedotettu häkämyrkytys (eli vielä kun ruumis paloi, hengitti kaasuja sisäänsä) ja unipillereiden vaikutus. Naisen vaatteet oli tarkoituksella keinokuitua, jotta palavat helposti. Matkalaukuistaan löydetyistä vaatteista oli nimilaput otettu pois. (Ihan vaan tiedoksi, että erittäin monet naiset ottavat vaatteistaan pois ne tietolappuset, sillä ne voivat ärsyttää ihoa...) Sormenjälkien hiomisesta en ole nähnyt tietoa, en ainakaan englanniksi.
5. Norjalaiset tutkijat epäilevät kyseessä olleen vakoilijan. - Yksi asia kiinnitti huomiotani oli se, että nainen oli säännöllisesti pyytänyt vaihtaa huonetta, kun ensin oli kirjautunut yhteen huoneeseen hotellissaan. Kerran oli vaihtanut huonetta kolme kertaa. (vrt Lyle Stenvik!).

Tästä tuli mieleeni, että jos nainen oli jonkinsortin agentti, niin ehkä hän kävi jättämässä viestejä siihen eka huoneeseen ja sitten vaihtoi itse toiseen...olisi kiintoisaa tietää, kuka muutti sitten siihen entiseen huoneeseen ehkä liiaksi mielikuvituksellista tämä, ehkä hän vain halusi hämätä niitä, jotka häntä seurasi/ tai joita hän luuli seuraavan häntä)
Muista lähdekritiikki!

Crishelle
Neuvoja-Jack
Viestit: 571
Liittynyt: Su Tammi 10, 2010 7:29 pm

Re: Isdalenin nainen (1970), Norja

Viesti Kirjoittaja Crishelle »

Irene Huss kirjoitti:Oliko naisella 7 vai peräti 8 passia.

Tuohon aikaan passien väärentäminen taisi olla helppo juttu, mutta mieleeni tuli, että jos nainen oli disso.

(https://fi.wikipedia.org/wiki/Dissosiaatio_(psykologia))

Ehkä hankkinut kullekin sivupersoonalleen oman passin, lähinnä dissosiatiivinen pakkovaellus selittäisi asioita.
Sivupersoonahäiriötä sairastavat eivät ole tietoisia muista persoonallisuuksistaan. Mitä pakkovaellukseen tulee, yrittävät siitä 'kärsivät' elää mahdollisimman huomaamattomasti eivätkä jälkeenpäin muista jopa monen vuoden pituisia asuinjaksojaan.
"You say stick to the highway. I say we should take my shortcut.
Why don't we just flip a coin?"

L'amourha
Adrian Monk
Viestit: 2523
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Isdalenin nainen (1970), Norja

Viesti Kirjoittaja L'amourha »

skoone kirjoitti: 2. Minua ihmetytti naisen Norjassa oleskelusta yksi asia. Hän oli Norjassa yötä hotellissa (Bergenissä) 31.3 / 1.4. välisen yön. Sitten seuraavan kerran hän on tullut yöpymään hotellissa vasta lokakuun lopulla samana vuonna. Eli ko nainen oli jossain muualla kuin Norjassa noin puoli vuotta (tiedetään, että oli Pariisissa ennen lokakuun Norjaan tuloaan).
Mitä hän teki poissaollessaan ja miten matkusti? Itse uskoisin, että hän lähti livalla Norjasta silloin huhtikuussa.
Silloin 1.4. matkusti Bergenistä Stavangerin kautta Kristiansandiin. Sieltä Hirtshalsiin Tanskaan. Sieltä Hampuriin ja jäljet päättyvät siltä erää Baseliin Sveitsiin.
Lokakuun 3. ilmestyy jälleen kuvioihin. Tukholmasta Oslon kautta Oppdaliin missä viettää hotellissa yön Italialaisen valokuvaajan kanssa.
Sitten onkin ollut taas hukassa, lokakuun 22.-29. tiedetään olleen Pariisissa josta lähtee viimeiselle Norjan kiertueelleen alkaen Stavangerista lokakuun 29.-30.
Matkustusmuodoista en tiedä yleisemmin mutta laivareissuhan tuo Kristiansand-Hirtshals on ollut.
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Avatar
Kuolemannaakka
Frank Columbo
Viestit: 9233
Liittynyt: Ma Touko 31, 2010 10:43 pm

Re: Isdalenin nainen (1970), Norja

Viesti Kirjoittaja Kuolemannaakka »

Itsemurhaksi tuo katsottiin, eikä se ole mahdoton ajatus lainkaan. Polttoitsemurhat nousivat etenkin 60-luvun lopulla "muotiin" nimenomaan poliittisina mielenilmauksina, joten vuonna 1970 se oli melko tunnettu itsemurhatapa. Unilääkkeet voisivat tähän viitata myös (ne eivät olleet vielä ehtineet täydellä teholla vaikuttaa). Paikka ("näköalapaikka" vuorenrinteellä) voisi olla valittu maiseman takia "Nelamaisesti".

Mutta toisaalta: mitä vastaan protestoi, kun kukaan ei ole näkemässä, eikä jätä mitään viestiä? Poliittista motiivia ei ole näin ollen. Tietysti voi olla vaan saanut idean ihan yksityiseen ratkaisuunsa.

Nainen oli ostanut vaelluskenkien tapaiset kumisaappaat. Voisi päätellä, että eräretki oli jo silloin suunnitelmissa. Oli kuulemma kauan ja tarkasti niitä valkannut.

Voisiko tässä olla joku Oriveden vainajan tyylinen viimeinen matka olla ollut kyseessä? Eipä siinä paljon järkeä tai logiikkaa ole, jos monilla henkilöllisyyksillä aika pitkään matkustelee vaan sen takia, että saa itsensä mennä sytyttämään tuleen jonnekin tunturin rinteelle..mutta kyllä näitä vieraaseen paikkaan vaeltavia itsemurhaajia kuitenkin on. Mennään tavallaan päivä kerrallaan sinne minne jaksetaan, ilman sen tarkempaa suunnitelmaa. Se vaan, että mistä nuo passit sitten olivat peräisin...

Eikös peräti Oriveden naisellakin ollut vaatteista laput irrotettu, vai muistelenko omiani?

Jostain keskieuroopasta oli varmaan kotoisin... Belgia tai Hollanti. Käytti aika vaikeita hollantilaisia (oisko flaaminkielinen?) nimeä (Leenhouwfr), joita ei kukaan noin vaan ainakaan päästään keksi, jos ei ole samalta kielialueelta. Toisaalta kyseistä sukunimeä ei taida juuri kellään ollakaan, eli ehkä se sittenkin on täysin keksitty. Kotipaikkana ilmoitti mm. Louvain (Leuvenin kaupungin ranskankielinen nimi, kaupunki Belgiassa, 100000 asukasta), Ghent (Belgian kolmanneksi suurin kaupunki) ja Ostend (Belgialainen kaupunki, vajaa 70000 asukasta). Sen verran pieniä paikkoja nuo kaksi, että nekin on ainakin kartasta pitänyt katsella ja valita.

Yksi etunimi jota käytti, Fenella, lienee aika harvinainen. Se on skottilainen nimi. Pika-googlettelu toi yhden kuuluisamman Fenellan, eli näyttelijä Fenella Fieldingin, joka 60-luvun lopulla näytteli muutamissa elokuvissa ja teatterissa. Oisko sieltä sitten nimen keksinyt vai mistä?
Outoa, että näissä väärissä passeissa oli aika harvinaisia ja erikoisia nimiä. Luulisi tuommoisten jäävän turhan hyvin muistiin jollekin papereita katsovalle. Vähän kuin suomalaiseen väärennettyyn passiin laittaisi nimeksi jonkun "Ilta-Aurinko Rotschild-Möttölän" =))Minä keksisin tavallisempia nimiä=)
Laajennettu kakkospainos Ulvilan surma -kirjasta on valmis! Lataa ilmainen 340-sivuinen nettikirja allaolevasta linkistä! Salasana on "ulvila".
www.shorturl.at/agoNS


"Naakat sotkevat paikkoja ja rikkovat heinäpaaleja."

eloq
Poliisikoira Rex
Viestit: 288
Liittynyt: Ma Marras 05, 2007 9:16 pm

Re: Isdalenin nainen (1970), Norja

Viesti Kirjoittaja eloq »

Tosi mielenkiintoinen mysteeri!

Tracker
Theo Kojak
Viestit: 1164
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: Isdalenin nainen (1970), Norja

Viesti Kirjoittaja Tracker »

Ennen kuolemaansa Isdalenin nainen liikkui valenimillä ja riipusti kaiken salakirjoituksella – 50 vuotta vanhaa mysteeriä yritetään ratkaista jälleen

Kuva

Dna-tutkimuksen toivotaan paljastavan vihdoin, kuka vuonna 1970 Norjasta palaneena löytynyt ulkomaalainen nainen oikein oli.

Naisen pahasti palanut ruumis löytyy syrjäisestä Isdalenin laaksosta Bergenin liepeiltä. Hänen vaatteidensa merkkilaput on leikattu pois eikä naisen tavaroista löydy mitään erityistuntomerkkejä. Pian viranomaiset törmäävät koodattuihin viesteihin ja valehenkilöllisyyksiin.

Kuulostaa kuin suoraan pohjoismaisen dekkarin juonelta, mutta tapaus on tosi. ”Isdalenin nainen” löytyi vuonna 1970, mutta arvoitusta ei ole koskaan ratkaistu. Uusi into mysteeriä kohtaan on herännyt BBC:n ja Norjan NRK:n aloitettua tapauksen perkaamisen podcastissaan Death in Ice Valley. Saman nimisessä Facebook-ryhmässä tapausta pohtii yli 20 000 jäsentä.

Vuonna 2017 Ilta-Sanomat uutisoi, että aikoinaan pikaisesti lopetettu poliisitutkimus oli avattu uudelleen. Samalla hammastutkimus paljastui olennaisia tietoja naisen menneisyydestä.

Naisen kolmesta hampaasta tehdyn isotooppianalyysin perusteella nainen oli todennäköisesti muuttanut toisen maailmansodan aikana tai hieman sitä ennen Itä- tai Keski-Euroopasta Länsi-Eurooppaan, Saksaan tai Ranskaan. Nainen asui isotooppianalyysin ja aiempien tutkimusten perusteella teini-ikäisenä todennäköisesti Saksan ja Ranskan rajan läheisyydessä. BBC:n mukaan viime vuonna paikka tarkentui Nürnbergin alueelle.
Hammastutkimus paljasti uutta tietoa Isdalenin naisesta – asui lapsena Itä-Euroopassa
Isdalenin naisen mysteerikuolema: jätti jälkeensä salakirjoitusta ja valeasuja – ruumis löytyi palaneena
Naisen uskottiin alun perin kuolleen noin 25–30-vuotiaana, mutta tarkemmat tutkimukset viittasivat lähemmäs 40 vuoden ikään. Hänellä oli pitkät ruskeanmustat hiukset, pienet ja pyöreät kasvot, ruskeat silmät ja pienet korvat.

Kuva
Norjan yleisradioyhtiö ja Norjan poliisi ovat etsineet tietoa naisesta tällä ilmoituksella.

Sormenjäljet ovat vain yksi tapauksen outouksista: nainen matkusti yksin ja ilmeisen valmistautumattomana kylmään yöhän ulkona. Miksi hänen matkalaukustaan löytyi koodattu viesti ja valeasuja ja miksi hän vaihtoi hotellihuoneita taajaan?

Poliisille paljastui, että nainen käytti jokaisessa hotellissa eri nimeä, jonka lisäksi hänellä oli ainakin seitsemän eri passia.

Finella Lorckin lisäksi nainen oli käyttänyt ainakin nimiä Claudia Tielt, Vera Jarle, Alexia Zarna-Merchez, Claudia Nielsen, Genevieve Lancier ja Elisabeth Leenhouwfr. Pariisissa Isdalenin nainen oli yöpynyt nimellä Vera Schlosseneck. Nainen oli kertonut olevansa Belgiasta, mutta Belgian poliisin mukaan nimet olivat keksittyjä.

Oliko hän vakooja ja jos oli, kenelle hän työskenteli?

Naisen muistikirjasta löytynyttä koodia on tulkittu osittain, mutta tutkimusryhmä kaipaa apua sen ratkaisuun täällä.

Kuva
Naisen matkalaukusta löytyneen muistikirjan sivu. Osa numeroista vaikuttaa viittaavan päivämääriin, jolloin hän oli muun muassa Bergenissä (B), Oslossa (O) ja Pariisissa (P). (KUVA: NORJAN VALTION ARKISTO)

Virallisesti poliisi päätyi luokittelemaan tapauksen itsemurhaksi. Ruumiin ympärillä oli lukuisia pinkkejä unilääkepillereitä, pakattu lounasrasia, tyhjä pullo paikallista St. Hallvard -likööriä ja hopealusikka, josta omistajan nimikirjaimet oli raaputettu pois. Lisäksi paikalla oli kaksi tyhjää muovipulloa, jotka haisivat bensiinille.

Kaikki eivät ole selitykseen tyytyväisiä.

– Henkilökohtaisesti olen vakuuttunut, että kyse oli murhasta. Hän käytti lukuisia henkilöllisyyksiä, koodikieltä, matkusti kaupungista toiseen ja vaihtoi hotelleja parin päivän välein. Tätä poliisi kutsuu epäilyttäväksi käyttäytymiseksi, tutkintaan osallistunut Knut Haavik sanoi aiemmin NRK:lle.

Niinikään NRK:lle haastattelun antanut ja Isdalenin naista tutkinut oikeuslääkäri Tormod Bønes puolestaan totesi, että tapauksessa murhan ja itsemurhan välillä on mahdotonta tehdä eroa.

Vastikään BBC:hen yhteyttä ottaneen Cecilie Thorsten Flon isoisä työskenteli poliisissa tapauksen aikaan ja ilmaisi usein turhautumistaan sen suhteen. Flon mukaan isoisä koki, että tutkimuksia vaikeutettiin.

– Odotin kahdeksan podcast-jaksoa, kunnes kirjoitin teille. Sivusitte mahdollisuutta, että tapauksella olisi yhteys johonkin vieraaseen tiedustelupalveluun ja kenties Israeliin, Flo kertoo BBC:lle.

– Kun Bergenin poliisi tutki asiaa ja kaivoi syvemmältä ja törmäsi ulkomaisen tiedustelupalvelun kytköksiin, tutkinta lopetettiin, Flo sanoo isänsä antaneen ymmärtää.

BBC itse ei ole tutkimuksissaan löytänyt kytköstä naisen ja Israelin välillä, joskin muut tutkijat pitävät teoriaa uskottavana ja jatkavat sen tutkimista. Poliisin luottamukselliset dokumentit paljastavat, että poliisi aikoinaan tutki mahdollisuutta, että nainen olisi ollut tarkkailemassa salaisia Pingviini-ohjuksella tehtyjä kokeita.

Muissa teorioissa on pidetty mahdollisena, että nainen kytkeytyisi ennemminkin radikaaleihin 70-luvun vasemmisto-organisaatioihin, kuten Bader-Meinhof -liikekeseen.

Kuva
Poliisin hahmotelma siitä, miten nainen löytyi. (KUVA: NORJAN POLIISI)

BBC kokosi vastikään Bergenin yliopistoon asiantuntijoita pohtimaan tapausta.

–  Henkilökohtainen teoriani on, että hän metsästi natsisotarikollisia. Israelilla ja Norjalla oli läheinen yhteys, joten jos tiedustelupalvelut tiesivät, mitä hän teki täällä, he olisivat pitäneet sen salassa. Mutta se on vain teoria, sanoo rikoskirjailija Gunnar Staalesen.

Yksi viime aikoina esiin noussut kysymys liittyy moderniin dna-teknologiaan. Sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa pahamaineinen sarjamurhaaja Golden State Killer jäi kiinni sukututkimuksessa käytetyn geenisivuston avulla, moni on kysynyt, eikö naisen dna:ta voitaisi syöttää myös vertailuun vastaavaan palveluun.

Tapauksen dna-aineisto kuuluu Norjan poliisille, eikä se toistaiseksi ole antanut lupaa käyttää näytettä, mutta tilanne saattaa muuttua. BBC:n mukaan asiasta aiotaan järjestetään oikeuskäsittely, joskin sen ajankohta on vielä auki.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006154954.html

Vastaa Viestiin