Romania: Hätäkeskus ei uskonut, 15 v. ja 18 v. murhattiin

Ulkomailla tapahtuneet selvitetyt tai vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Iivis
Sherlock Holmes
Viestit: 3008
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Romania: Hätäkeskus ei uskonut, 15 v. ja 18 v. murhattiin

Viesti Kirjoittaja Iivis » Ma Heinä 29, 2019 10:48 am

15-vuotias soitti kolmesti hätäkeskukseen ja kertoi sieppauksestaan, viranomaiset eivät uskoneet: tyttö murhattiin, ja nyt Romaniassa osoitetaan mieltä
Pääministeri harkitsee kansanäänestystä raiskauksista, pedofiliasta ja murhista annettavien tuomioiden koventamisesta.

Kuva
”Romaniaa tapetaan”, luki protestoijien banderollissa Bukarestissa. (KUVA: DANIEL MIHAILESCU / AFP)

Julkaistu: 28.7. 10:16 , Päivitetty: 28.7. 19:29

TUHANNET kokoontuivat lauantaina ympäri Romaniaa osoittamaan mieltään siepatun teinitytön tapauksen vuoksi, kertovat uutistoimistot.

Suurin yksittäinen mielenosoitus järjestettiin maan pääkaupungissa Bukarestissa, jonne kokoontui noin kaksituhatta mielenosoittajaa.

KESKIVIIKKONA patikointiretkellä kadonnut 15-vuotias tyttö soitti hätänumeroon torstaina kolmesti ja kertoi tulleensa siepatuksi. Tyttö kertoi myös tietoja olinpaikastaan.

Viranomaiset eivät kuitenkaan uskoneet häntä, eikä etsintöjä aloitettu heti.

Lähes kaksikymmentä tuntia myöhemmin poliisit löysivät tytön oletetun olinpaikan lähistöltä ihmisen jäännöksiä ja koruja.

AFP:N mukaan jäänteet löytyivät 65-vuotiaan miehen kotiin ja puutarhaan suoritetun kotietsinnän yhteydessä. Mies pidätettiin.

Poliisi epäilee löytyneiden jäännösten kuuluvan kadonneelle 15-vuotiaalle sekä toiselle, huhtikuussa kadonneelle 18-vuotiaalle naiselle.

Mies on tunnustanut tappaneensa heidät, uutistoimisto Reuters kertoo. Tunnustuksesta ilmoitti alun perin rikoksista epäillyn asianajaja.

KOLME poliisiviranomaista on irtisanottu tapauksen vuoksi.

Romanian pääministeri Viorica Dăncilă kertoi lauantaina harkitsevansa kansanäänestystä raiskauksista, pedofiliasta ja murhista annettavien tuomioiden koventamisesta, Reuters uutisoi.

MIELENOSOITUSTEN syynä on poliisin toiminta tapauksen selvittämisessä.

AFP:n mukaan epäillyn kotiin suoritettu etsintä tapahtui 19 tuntia uhrin viimeisen puhelun jälkeen. Lisäksi poliisit hakivat virallista kotietsintälupaa, jota ei vaadita kiireellisissä tapauksissa.

Mielenosoittajat syyttävät maan suurinta puoluetta sosiaalidemokraatteja oikeuslaitoksen heikentämisestä ja korruptiosta, josta sieppaustapauksen hidas selvittäminen on vain yksi todiste.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006187127.html

Iivis
Sherlock Holmes
Viestit: 3008
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Romania:Hätäkeskus ei uskonut, 15 v. ja 18 v. murhattiin

Viesti Kirjoittaja Iivis » Ma Heinä 29, 2019 10:51 am

Siepattua Alexandraa ei otettu hätäkeskuksessa tosissaan – sitten Romanian poliisi löysi kahden teinin ruumiit

Julkaistu: 28.7. 22:13

ROMANIA Alexandra, 15, soitti kolme kertaa hätänumeroon ja kertoi hädästään. Mielenosoittajat ovat kerääntyneet kaduille Romaniassa järkyttyneinä poliisin toiminnasta.
Romanialainen Alexandra, 15, yritti liftata keskiviikkona kotiin Etelä-Romaniassa sijaitsevasta Caracalin kaupungista mutta joutui kidnapatuksi. Hän onnistui soittamaan hätänumeroon kolmeen otteeseen torstaiaamuna ja kertomaan tietoja olinpaikastaan. Silti hänet murhattiin.

– Hän on tulossa, hän on tulossa, tyttö huusi poliisin mukaan ennen kuin linja katkesi.

Tuhannet ovat kokoontuneet Romaniassa osoittamaan mieltään Alexandran kohtalon vuoksi. Poliisi ei heidän mielestään alkuun ottanut hätäpuheluita tosissaan. Protestoijien mielestä Alexandran tapaus on osoitus maassa vallitsevasta korruptiosta ja oikeuslaitoksen heikosta tilasta.

Kun poliisi 19 tuntia viimeisen puhelun jälkeen meni tytön epäillylle olinpaikalle, he löysivät ihmisen jäännöksiä. Jäännökset on tunnistettu kuuluvaksi Alexandralle sekä huhtikuussa kadonneelle Luizalle, 19.

Kuva
Poliisin tutkijat tutkivat epäille kuuluvaa autoa. (KUVA: BOGDAN DANESCU / AOP / EPA)

POLIISIT odottivat virallista kotietsintälupaa, vaikka hätätilanteissa kuten kidnappaustilanteessa sitä ei Romaniassa vaadita. Mielenosoittajat syyttävät poliisin toimia liian hitaiksi. Poliisin mukaan heillä oli vaikeuksia paikantaa Alexandraa.

Sisäministeri Nicolae Moga on erottanut poliisipäällikön, ja neljä muuta viranomaista on pakotettu irtisanoutumaan. Presidentti Klaus Johannis on vaatinut kaikkien asiaa epäonnistuneesti hoitaneiden eroa.

– Meidän täytyy selvittää, miksi poliisit jahkailivat. Tyttö, jonka kaiken järjen mukaan piti olla pelastettavissa, on nyt kuollut, totesi maan yleinen syyttäjä Bogdan Licu.

65-VUOTIAS epäilty on tunnustanut rikokset, kertoi hänen asianajajansa Alexandru Bogdan Agerpres-uutistoimistolle. Mies on tunnustanut paitsi Alexandran, myös huhtikuussa kadonneen Luizan murhan.

AFP:n mukaan Luizan vanhemmat ovat syyttäneen tällä viikolla poliisia töpeksinnästä. Heidän mukaansa poliisi epäili, että tytär on karannut prinssi Uljaansa kanssa, kun vanhemmat kertoivat tyttären katoamisesta huhtikuussa.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006187661.html

Iivis
Sherlock Holmes
Viestit: 3008
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Romania:Hätäkeskus ei uskonut, 15 v. ja 18 v. murhattiin

Viesti Kirjoittaja Iivis » Ma Heinä 29, 2019 10:22 pm

Romaniassa 15-vuotiaan teinitytön katoamisesta kuulusteltu mies myönsi surman – kertoi tappaneensa myös huhtikuussa kadonneen nuoren

Epäilty 65-vuotias Gheorghe Dinca on kertonut poliisille tappaneensa viime keskiviikkona kadonneen Alexanda Macesanun sekä huhtikuussa kadonneen 18-vuotiaan tytön Luiza Melencun, kertoo miehen asianajaja.

Alexandran kuolema on raivostuttanut romanialaiset, sillä tämä ehti soittaa kolme kertaa hätäkeskukseen. Poliisi vetosi puhelujen jäljittämisen kestäneen kauan, mutta odotteli myös kotietsintälupaa yön yli aamuun, vaikkei lupaa olisi tilanteessa tarvittu.

Tutkintaa johtanut poliisipäällikkö erotettiin tapauksen vuoksi.

Dincan asianajaja Alexandru Bogdan kertoi Romanian valtakunnalliselle medialle Agerpresille sunnuntaina miehen kertoneen nuorten lähteneen hänen mukaansa vapaaehtoisesti. Kummassakin tapauksessa pian oli kuitenkin tullut jonkinlainen konflikti, jossa mies oli lyönyt tappavasti.

Poliisi löysi kotietsinnässä ihmisen jäänteitä ja koruja, jotka kuuluivat Alexandralle.

Lauantaina tuhannet mielenosoittajat marssivat Bukarestissa vaatien lisää virkamiesten erottamisia tapahtuneen johdosta ja sytyttivät kynttilöitä ja toivat kukkia Romanian sisäministeriön edustalle.

Alexandran perhe on syyttänyt viranomaisia siitä, etteivät he ottaneet puheluita vakavasti ennen kuin oli liian myöhäistä.

Aiemmin kadonneen tytön Luizan vanhemmat syyttivät myös poliisia epäonnistumisista.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/rom ... en/7496058

Avatar
dazu
Columbo
Viestit: 2329
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Romanian sisäministeri erosi sarjamurhajutun takia

Viesti Kirjoittaja dazu » Su Syys 08, 2019 4:46 am

15-vuotiaan liftaritytön murha johti sisäministerin eroon Romaniassa – siepatun tytön pelastustoimet alkoivat vasta 19 tuntia hätäpuhelun jälkeen
Alexandra Macesanu soitti turhaan kolmesti hätänumeroon ja pyysi apua jouduttuaan siepatuksi.

Romaniassa sisäministeri Nicolae Moga joutui jättämään tehtävänsä tiistaina maassa yltyvien mielenosoituksien ja poliittisen paineen takia.

Protestien taustalla on kaksi teinitytön murhaa, jotka tulivat ilmi viikonloppuna. 66-vuotias mekaanikko Gheorghe Dincă on tunnustanut murhat.

Hän asuu Caracalissa maan eteläosassa, 2,5 tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista Bukarestista.

– Yritän eropäätökselläni säästää osan ministeriön arvovallasta, sanoi vasta viime viikolla nimitetty Moga, joka antoi ennen eroaan potkut tapauksen vuoksi maan johtavalle poliisipäällikölle Ioan Budalle.

15-vuotiaan Alexandra Macesanun traaginen kohtalo on herättänyt raivoa romanialaisissa, jotka ovat protestoineet kaduilla ja vaatineet toimenpiteitä viranomaisilta vastaavien tapausten estämiseksi.


"Hän tulee, hän tulee"

Macesanu liftasi viime viikon keskiviikkona kotiinsa Dobroslovenin kaupungissa, kertoo The Guardian.

Torstaiaamuna hän soitti eurooppalaiseen hätänumeroon 112 kolme kertaa.

Hän kertoi tietonsa sijaintipaikastaan ja miehestä, joka oli siepannut hänet tarjottuaan ensin kyytiä.

– Hän tulee, hän tulee, Macesanu oli sanonut puhelun aikana, jonka jälkeen puhelu katkesi, kertoi poliisipäällikkö Buda ennen erottamistaan.

Hätäpuheluiden sisällöstä huolimatta viranomaiset ryhtyivät Macesanun pelastustoimiin vasta 19 tuntia puheluiden jälkeen.


Omaiset syyttävät poliisia

Macesanun perhe syyttää viranomaisia siitä, että nämä eivät ottaneet hätäpuheluita tosissaan ja reagoivat myöhässä.

– Sisarentyttäreni Alexandra tuli tapetuksi, kun poliisi ja syyttäjä vain pitivät rikollista silmällä. Asian vuoksi ei ole vielä pudonnut riittävästi päitä, murhatun tytön setä kirjoitti Facebookissa The Guardianin mukaan.

12 tuntia hätäpuheluiden jälkeen poliisi oli tehnyt etsinnän kolmeen rakennukseen ja onnistui jäljittämään talon, jossa Macesanua pidettiin.

Tuolloin poliisi kuitenkin haki kotietsintälupaa, jota ei vaadita hätätilanteissa, ja odotti aamun valkenemista ennen kuin meni taloon. Talossa oli ihmisen jäänteitä ja Macesanun koruja.


Poltti uhrien ruumiit

Dincă tunnusti myös viime huhtikuussa kadonneen 18-vuotiaan Luiza Melencun murhan. Hän sanoi polttaneensa uhrien ruumiit.

– Asiakkaani mukaan molemmat teinitytöt tulivat hänen kyytiinsä vapaaehtoisesti. Sen jälkeen heidän välilleen tuli riitaa, jonka jälkeen Dincă löi heitä, mikä aiheutti kuoleman, sanoi Dincăn asianajaja Alexandru Bogdan Romanian kansallisen uutistoimiston Agerpresin mukaan.

Romanian presidentti Klaus Iohannis on myöntänyt, että viranomaiset toimivat tapauksessa virheellisesti.

– Vastuussa olleet viranomaiset epäonnistuivat pelastamaan teinitytön elämän, presidentti Iohannis sanoi.


Protokollaa ei noudatettu

Tapauksesta tiistaina valmistuneen selvityksen mukaan viranomaiset eivät noudattaneet alaikäisen etsinnässä ja pelastamisessa noudatettavaa protokollaa.

Presidentti Iohannis vaatii maan hallitukselta elokuun loppuun mennessä toimia, jotka parantavat viranomaisten välistä yhteistyötä. Tähän sisältyy hätäpuhelujen nopeampi paikantaminen.

Romanian pääministeri Viorica Dăncilă harkitsee kansanäänestystä murha-, raiskaus- ja pedofiilituomioiden koventamisesta.

Naisjärjestöt ovat järjestäneet protesteja Bukarestissa ja muissa kaupungeissa murhien vuoksi. Osa mielenosoittajista oli teipannut suunsa, kun huusivat "poliisi tappaa!".

Noin joka kolmas EU-maissa asuva nainen on joutunut fyysisen tai seksuaalisen väkivallan uhriksi täytettyään 15 vuotta, kertoo kyselytutkimus.

Se vastaa 62 miljoonaa naista. Vuonna 2014 tehtyyn tutkimukseen haastateltiin 42 000 naista.


https://www.aamulehti.fi/a/1222a1ac-afc ... 2737894164
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

Vastaa Viestiin