Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Ulkomailla tapahtuneet selvitetyt tai vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

dmm
Aloitteleva dekkari
Viestit: 521
Liittynyt: La Helmi 14, 2009 6:19 pm

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja dmm » To Heinä 19, 2018 2:28 am

Katselin Viaplaylta tuoreen (2018) dokumenttisarjan aiheesta, Palme: The Murder Investigation, ja täytyy kyllä todeta, että aika mielenkiintoisia pointteja haastatellut toivat esiin.

Tiedän, että näitä on puitu täällä aiemminkin koska dokumentissa on lainailtu aiemmista jutuista osia mutta laitanpa silti...

Kenties päällimäisinä jäi mietityttämään ajatus siitä, että Pettersson olisi ampunut Palmen vahingossa koska luuli pariskuntaa Sigge Cedergreniksi ja tämän naisystävksi. Pariskunnat muistuttivat haastatellun pelisaliemännän kertomuksen mukaan vaatetusta myöten toisiaan. Motiivina Petterssonin velat sekä Siggen aie päästä hankalasta Petterssonista lopullisesti eroon.

Hyvä huomio oli myös Ulf Adelsohnin kommentti, että jos murhaaja olisikin surmannut Lisbet Palmen, ja Olof Palme olisi tunnistanut ampujan Petterssoniksi, olisiko tämä vapautettu syytteistä?
"Kyllä me muuten oltaisiin tultu osoittamaan mieltä ja näyttämään kaapin paikka mutta kun satoi ja oli kylmä, ja äidin leipomat pullat oli juuri uunissa"

Matti Mainio
Parranpäristäjä
Viestit: 66
Liittynyt: Su Syys 15, 2013 5:48 pm

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Matti Mainio » Ti Elo 07, 2018 12:10 pm

Ruotsin sos.dem puolueesta tuli uutta tietoa kuinka natsimyönteinen se oli. Kaiken lisäksi siellä harrastettiin rodunjalostusta. Asia on pystytty hyvin vaientamaan mutta nykyisenä netin aikana joku on selvittänyt ja asia on kaiken kansan ihmeteltävä. Linkki alla på svenska.
https://dokumentar.samtiden.nu/

Tuli mieleen, olisiko Palme tulevaisuudessa saattanut tuoda puolueen surullista taustaa esille. Erityisesti Per Albin Hanssonin maine olisi tullut kärsimään. No tämä asia on spekuloinnin puolella joskin mielenkiintoinen lisä siihen, että murhaa 30 vuotta tutkineen poliisin Gustafssonin mukaan murhan syyt tai langat todennäköisesti johtavat korkealle.

Kunto Kalpa
Sammakkoprofessori
Viestit: 416
Liittynyt: Pe Marras 06, 2015 1:17 pm

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Kunto Kalpa » Su Elo 26, 2018 11:03 am

Antaisitko sinä tuhansien eurojen arvoisen "tykin" lainaksi sosiaalituen varassa elävälle sekakäyttäjälle? Mitä tekisit, kun sitä ei kuulu takaisin? Tässä vaan esimerkkejä Pettefsson-teorian surkeudesta. Siihen vielä päälle se sankarisilminnäkijä, joka nimenomaan todisti, ettei kyseessä ollut hänen tuntemansa Pettersson.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12559
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ma Marras 05, 2018 2:19 pm

Olof Palmen murha­tutkinta nytkähti eteenpäin Millennium-kirjailija Stieg Larssonin arkiston avulla – poliisi sai vihjeen murha-aseen sijainnista

Tiedot käyvät ilmi Larssonin arkistoa tutkineen Jan Stocklassan tänään julkaistusta kirjasta.

RUOTSIN poliisi on saanut merkittävää uutta tietoa Olof Palmen murhatutkinnassa.

Ruotsalais­lehti Aftonbladetin mukaan uudet tiedot ovat saaneet poliisin jälleen kiinnit­tämään huomiota niin kutsuttuun Etelä-Afrikka-teoriaan. Lisäksi poliisilla on videomateriaalia ja sähköpostiaineistoa henkilöstä, joka oli murhapaikalla, jolla oli vahva motiivi ja jonka poliisi jätti aiemmin tutkinnasta sivuun.

Tiedot ovat peräisin tänään maanantaina julkaistusta kirjailija Jan Stocklassan kirjasta Stieg Larssons arkiv – nyckeln till Palmemordet. Kirja ilmestyy suomeksi myöhemmin tällä viikolla nimellä Stieg Larssonin tutkimukset. Kirjan sisällöstä kertoo myös Ruotsin toinen suuri iltapäivälehti Expressen.

Millennium-kirjoistaan maailman­maineeseen noussut tutkiva journalisti Stieg Larsson selvitti myös Palmen murhaa ja etenkin sen kytköksiä Ruotsin äärioikeistopiireihin. Stocklassa on päässyt kirjaansa varten tutustumaan Larssonin Palmea koskevaan arkistoon ja muistiinpanoihin.

Stocklassa yhdistää kirjassa Larssonin tutkimuksia omaan selvitystyöhönsä. Lopputuloksena on teoria, jossa Etelä-Afrikan agentit olisivat hyödyntäneet murhassa ruotsalaisia, Palmea palavasti vihanneita amatöörejä.

Ruotsalaislehdet ovat selvästi päässeet tutustumaan kirjaan etukäteen. HS hankki kirjan käsiinsä maanantaiaamuna. Esipuheessa kirjailija Stocklassa vetää yhteen tärkeimpiä johtopäätöksiään. ”Palmen murha tullaan ratkaisemaan”, hän kirjoittaa.

Kirjailija on Larssonin arkistoihin perehdyttyään myös yhtä mieltä nykyisen tutkinnanjohtajan kanssa siitä, että murhaa ei tehnyt narkomaani Christer Pettersson. Pettersson tuomittiin murhasta käräjäoikeudessa Olof Palmen vaimon Lisbet Palmen tunnistuksen perusteella.

Hovioikeus kuitenkin vapautti hänet teknisen näytön puuttuessa. Tunnistuskin tapahtui kyseenalaisissa oloissa.

Petterssonin syyllisyyteen ei usko myöskään HS:n haastattelema, Palmen murhaa kolmekymmentä vuotta tutkinut poliisi Lennart Gustafsson. ”Minulle se on liian yksinkertaista. Tämä on aivan eri tason asia.”

Aivan ”eri tason asiaan” viittaavat myös Larssonin ja Stocklassan tutkimukset.

RUOTSIN pitkäaikainen pääministeri Palme ammuttiin helmikuussa 1986 Tukholmassa kadulle, kun hän oli matkalla vaimonsa kanssa elokuvateatterista kotiin. Maailman suurimmaksi murhatutkinnaksi kutsuttu selvitystyö on jatkunut keskeytyksettä siitä asti.

Larsson oli etenkin kiinnostunut tutkimaan teoriaa, jossa murhan takana olisi ollut Etelä-Afrikan apartheid-hallinto. Etelä-Afrikan tiedustelu teki iskuja poliittisia vastustajiaan vastaan myös ulkomailla, ja Palme oli yksi näkyvimmistä apartheidin vastustajista.

Stocklassan kirjassa esitetään Aftonbladetin mukaan Etelä-Afrikalle myös konkreettisempi motiivi: Palme suunnitteli työtä maan asekaupan vaikeuttamiseksi. Stocklassa haastattelee kirjaansa varten Etelä-Afrikan ehkä kuuluisinta vakoojaa Craig Williamsonia, joka lehden mukaan vihjaa kirjailijalle asekauppamotiivista.

Viimeksi tämä teoria oli Palme-tutkinnassa ajankohtainen vuonna 1996. Tuolloin eteläafrikkalainen poliisi Eugene de Kock sanoi oikeudenkäynnissä, että Williamson suunnitteli murhan. Myös eräs eteläafrikkalainen tiedustelulähde kävi tuolloin Ruotsin suurlähetystössä kertomassa tietojaan Etelä-Afrikan yhteydestä murhaan.

Aftonbladetin mukaan Stocklassa luo kirjassaan Larssonin aineiston avulla yhteyden Etelä-Afrikan tiedustelupalvelun ja ruotsalaisten Palme-vihaajien välille.

Välikätenä toimi teorian mukaan Pohjois-Kyproksella pitkään asunut ulkoruotsalainen ex-sotilas Bertil Wedin, johon liittyviä Stocklassan artikkeleita on jo julkaistu Svenska Dagbladetissa.

Stocklassa onnistui haastattelemaan Wediniä, vaikka Ruotsin poliisi ei ole saanut häntä kuulusteluun kertaakaan. Wedin kiistää osuutensa murhaan.

Palme_kuja.jpg
Palme_kuja.jpg (112.01 KiB) Katsottu 7352 kertaa
AFTONBLADETIN mukaan uutuuskirjassa on kaivettu esiin myös henkilö, jonka poliisi on aikaisemmin jättänyt hyvin vähälle huomiolle. Kirjassa häntä nimitetään Jakob Thedeliniksi, mutta se ei ole hänen oikea nimensä. Mies oli pitkään Ruotsin yhden tunnetuimman Palme-vihaajan Alf Eneströmin oikea käsi ja tuttava.

Kirjan mukaan mies oli murhan aikaan murhapaikan lähistöllä. Hän oli Palme-vihassaan yhtä tulinen kuin oppi-isänsä Eneström.

Ruotsin turvallisuuspoliisi varjosti miestä pitkään murhan jälkeen, mutta jätti sitten hänet rauhaan.

Aftonbladetin mukaan kirjailija sai kaivettua Thedelinistä lisää tietoja tähän tutustuneen tšekkiläisen naisen, piilotetun videokameran ja sähköpostin hakkeroinnin avulla. Kirjailija löysi naisen Thedelinin Facebook-kavereiden joukosta, ja epäili – aivan oikein – profiilia väärennetyksi.

Stocklassa matkusti naisen luo Prahaan, mistä alkoi heidän yhteinen selvitystyönsä. Kirjailijan mukaan nainen lähtee mukaan silkasta seikkailunhalusta.

Jatko on kuin vakoilijaelokuvasta: nainen tapaa Thedelinin videokuvaa kuvaavin silmälasein varustettuna ja koettaa voittaa tämän luottamuksen. Lopulta Thedelin sanoo, että on Palmen murhaan liittyviä asioita, joita hän on luvannut jollekulle olla kertomatta.

Tšekkiläisnainen saa kontaktiensa avulla hakkeroitua myös Thedelinin viestiliikennettä, mikä saa lukijan pohtimaan, kuka tämä nainen oikeasti on.

Thedelinin sähköposteissa on muun muassa mystinen, selvästikin salakielellä kirjoitettu sähköpostivaihto Kyproksella asuvan Wedinin kanssa, joka voisi viitata murha-aseen sijaintipaikkaan.

Aftonbladetin mukaan poliisi olisi nyt kirjan perusteella kiinnostunut etsimään erästä pankin tallelokeroa. Kirjailija Stocklassa sanoo Aftonbladetille, että poliisi priorisoi hänen tietojaan korkealle. Poliisi ei kuitenkaan ole vielä tiedottanut kirjaan liittyen mitään.[/i]

Helsingin Sanomat
5.11. 9:07 , Päivitetty: 5.11. 11:54

Stieg Larsen oli jossain määrin vasemmistosympatioita omaava henkilö, joten kannaltaan katsottuna äärioikeisto on oikein sopiva syntipukki. Olof Palme oli henkilö, josta voidaan "kiittää" Ruotsin nykyistä tilannetta "humanitäärisena suurvaltana".

Christer Petterson oli keskiluokkaisesta perheestä kotoisin ollut henkilö, joka vaan ajautui alamaailmaan - ja viihtyi siellä. Hän oli nuorena miehenä oppipoikana eräässä valokuvausliikkeessä. Työ päättyi kun kassavaje tuli ilmi. Petterson kiisti kaiken ja oli pöyristynyt "kuinka voit edes kuvitella, että se olin minä. En ikimaailmassa voisi tehdä sinulle näin, sinä olet auttanut minua parhaasi mukaan". "Mutta minulla on valvontakemarean kuvaa varkaudesta ja se olit sinä". "No okei, se olin minä".

Ehkä tuo teatraalinen episodi kertoo myös hänen näyttelijäntaustastaan. Petterson oli aikoinaan mukana tukholmalaisessa harrastajateatterissa. Palme-jutun jälkeen, jo vapaaksi päästyään, Petterson meni teatteriporukan juhliin mukaan, ja oli aivan kuin sitä julkisuudessa ollutta Pettersonia ei olisi olemassakaaan; vitsiä kerrottiin, naurettiin ja oltiin mukavia kaikin puolin.
- Se toinen puoli olikin sitten raadollisempi.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Avatar
Scruffy
Scooby Doo
Viestit: 648
Liittynyt: Pe Kesä 21, 2013 8:19 pm

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Scruffy » Ti Marras 06, 2018 2:35 am

Stieg Larsen oli jossain määrin vasemmistosympatioita omaava henkilö-
Kirjoitti paljastuksia ruotsalaisista uus-natseista ja testamenttasi omaisuutensa jollekin pienelle trotskisti-puolueelle.

Jossain määrin joo.
Jail's not so bad. You can make sangria in the toilet. Course, it's shank or be shanked.

saksanundulaatti
Parranpäristäjä
Viestit: 83
Liittynyt: Pe Elo 12, 2011 2:32 pm

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja saksanundulaatti » To Marras 08, 2018 1:19 pm

Hirvittävän paljon kuoleen kaunokirjailijan muistiinpanojen penkomista ja lukuisien täysin aivovammaisten teorioiden kehittelyä niiden perusteella se vaati, mutta näin vaan saatiin kuin saatiinkin lopulta Palmen murha äärioikeiston ja vähän samalla koko valkoisen rodun kollektiiviseksi syyksi. Mahtavaa työtä!

Laasti
Neuvoja-Jack
Viestit: 280
Liittynyt: Pe Tammi 06, 2012 9:21 pm
Paikkakunta: Nowhere

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Laasti » Pe Marras 09, 2018 2:02 pm

Vielä vähemmän uskottavampi oli tuo kurdi- linja, jota Ruotsin poliisi tutki turhaan 80-luvun lopussa. Miksi PKK olisi halunnut murhata pääministerin, joka hyysäsi heitä.
Hän on paljastanut vain yhden kerran nimensä alkuperän...

Kunto Kalpa
Sammakkoprofessori
Viestit: 416
Liittynyt: Pe Marras 06, 2015 1:17 pm

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Kunto Kalpa » La Marras 24, 2018 10:57 pm

Hans Holmer oli vasta matkalla tutkimuksia johtamaan, kun kurdi-teoria tuli hänen mieleensä. Valitettavasti siitä tuli Holmerin pakkomielle, joka vei resursseja kunnolliselta tutkinnalta. Mitään perusteita epäilyksille ei ollut, ja motiivi tosiian negatiivinen.

Vielä karmeampi oli Christer Petterson. Käräjäoikeus tuomitsi Lisbethin tunnistuksen perusteella, vaikka Lisbethin tiedettiin ainoana puhuneen siniseen toppatakkiin pukeutuneesta tekijästä. Kuvaukseen sopinut henkilö oli todistajana paikalla ja Lisbethin näkökentässä. Luotettavampi silminnäkijä oli se sollenyunalainen, joka lähti tekijän perään. Hän tunsi lähiöjuoppo Pettérssonin nimeltä ja kertoi, ettei tekijä varmuudella ollut hän.

Murhan on mitä suurimmalla todennäköisyydellä tehnyt joku (ääri)oikeistolainen ruotsalainen. Se ei tutkimuksia paljon auta.

Made man
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 162
Liittynyt: Ma Helmi 01, 2016 2:02 am

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Made man » To Marras 29, 2018 8:04 pm

Mitkäs on teidän mielestä todennäköisimmät ehdokkaat syylliseksi?

Matti Mainio
Parranpäristäjä
Viestit: 66
Liittynyt: Su Syys 15, 2013 5:48 pm

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Matti Mainio » La Kesä 08, 2019 12:04 am

Tulipa mielenkiintoinen väite. Palmea ei olisikaan murhattu vaan hänet olisi viety muualle ja jossain vaiheessa kuollut HIV:n uhrina
https://www.youtube.com/watch?v=-V5AIcV ... ture=share

Videosta hieman. Videolla on paljon todisteita siitä, että Ruotsin pääministeriä Olof Palmea ei murhattu 28.2.1986 Tukholmassa, vaan kyseessä oli teatterimurha ja Palme itse pakeni juonessa mukana olevien poliisien avustamana ensin autolla Borlängeen ja sitten yksityissuihkukoneella Ranskan Chamonixiin.

Syy näin poikkeukselliseen petosmenettelyyn oli se, että Palme oli saanut HIV-tartunnan ja oli kuolemassa. Ruotsin sosiaalidemokraatit eivät halunneet valtavaa skandaalia, joten sen sijaan kehitettiin valhe Palmen ampumisesta. Sairauden salaamalla Palme saattoi jatkaa elämäänsä muualla eikä perheenkään tarvinnut kohdata häväistystä. Ehkä kaikkein helpottuneimpia oltiin kuitenkin sosiaalidemokraattisessa puolueessa, jolle Palmen HIV-tartunnan paljastuminen olisi voinut olla todella kova isku. Lopuksi voidaan sanoa, että yksi motiivi oli vielä siinä, että Palmen murhan lavastuksella Palmesta tehtiin seksihurjastelijan sijaan (15 rakastajatarta) kunnioituksella muisteltava marttyyri.

15 vuotta aihetta tutkinut Claes Hedberg on kirjoittanut Palmen väitetystä murhasta myös kirjan En oväntad vändning: Den hittills dolda sanningen om det som kallas ‘Mordet på Olof Palme’ (Odottamaton käänne: Tähän asti salattu totuus niin kutsutusta ’Olof Palmen murhasta’).

Poliisipäällikkö Hans Holmér sanoi jo vuonna 1986: ”Jos totuus Olof Palmen murhasta tulee julki, se tulee ravisuttamaan Ruotsia sen perustuksia myöten.” Hans Holmér on itse huijauksessa mukana olleena poliisina tehnyt muiden kanssa kaikkensa, että totuus ei tulisi julki. Ainakin 45 Palmen tapaukseen tavalla tai toisella liittyvää henkilöä ja todistajaa on kuollut äkillisesti eli todennäköisesti heidät on hiljennetty murhaamalla.

Kunto Kalpa
Sammakkoprofessori
Viestit: 416
Liittynyt: Pe Marras 06, 2015 1:17 pm

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Kunto Kalpa » Ma Kesä 10, 2019 11:28 am

Tuli tutustuttua ensi kertaa nunnolla Palmen murhasta epäiltyyn Christer Anderssoniin. On taaas yksi jäsen hyväepäiltykerhoon.

Miehen syyllisyyden puolesta puhuu:
- ASE. Omisti Ruotsin ainoan aserekisterissä olleen magnum kolmeviisseiskan, jota ei ole koeammuttu.
- Oli häiriköinyt kotonaan ampumalla telkkariaan, kun siinä näkyi Palme.
- Ampui itsensä, kun poliisi halusi kuulustella uudestaan.
- Valehteli murhaillan tekemisistään eli alibi oli tekaistu.
- Asui etäisyydellä, joka mahdollisti jalan pakenemisen.

Melkoinen jaahas fiilis iski, kun tähän teoriaan tutustuin. Olisi hauskaa tietää mikä puhuu hänen syyllisyyttään vastaan.

Kunto Kalpa
Sammakkoprofessori
Viestit: 416
Liittynyt: Pe Marras 06, 2015 1:17 pm

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Kunto Kalpa » Ma Kesä 10, 2019 3:43 pm

Lisätäänpä vielä Anderssonin listaan se, että hän antoi aseensa katoamiselle kertakaikkiaan uskomattoman huonon selityksen. "Möin sen jollekin narkkarille yhdessä baarissa." Siinä on kuulustelijalla ollut naurussa pitelemistä.

Avatar
GAZ-24
Parranpäristäjä
Viestit: 90
Liittynyt: La Marras 10, 2018 11:18 pm

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja GAZ-24 » Ma Kesä 10, 2019 3:56 pm

Kunto Kalpa kirjoitti: Christer Andersson

Christer Pettersson? :idea:
"Sepolla oli suuret lupaukset – saisin vielä niin paljon seksiä, että loppujen lopuksi vielä pyytäisin, saisinko välillä olla taas rauhassa" Auer kertoo kirjassaan suhteen arjesta.

strangelove
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 2843
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja strangelove » Ma Kesä 10, 2019 6:59 pm

Christer Andersson on ehdottomasti kiinnostavimpia tiedossa olevia epäiltyjä. Näin myös Palme-murhan tutkijoiden mielestä, sillä jutun nykyinen tutkinnanjohtaja on julkisesti kertonut poliisin ottavan kiitollisena vastaan kaikki vihjeet Anderssonista ja erityisesti tämän aseesta. Seuraavassa jutussa on hyvä taustoitus mm. juuri tästä Anderssonista:
https://seura.fi/ilmiot/mysteerit/murha ... -edelleen/

Chikatilo
Philip Marlowe
Viestit: 1236
Liittynyt: Ke Huhti 27, 2011 12:06 am

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Chikatilo » Ma Kesä 10, 2019 11:26 pm

strangelove kirjoitti:Christer Andersson on ehdottomasti kiinnostavimpia tiedossa olevia epäiltyjä. Näin myös Palme-murhan tutkijoiden mielestä, sillä jutun nykyinen tutkinnanjohtaja on julkisesti kertonut poliisin ottavan kiitollisena vastaan kaikki vihjeet Anderssonista ja erityisesti tämän aseesta. Seuraavassa jutussa on hyvä taustoitus mm. juuri tästä Anderssonista:
https://seura.fi/ilmiot/mysteerit/murha ... -edelleen/
Huh, huh, mitä tuubaa tuo Seuran juttu (taas kerran). ”Toimittajan” mukaan eteläafrikkalaisen äärioikeistolaisen apartheid-murhaajan ”olisi ollut helppoa tulla lentäen jonkin Itä-Euroopan maan kautta, esimerkiksi vuokrata Latviasta yksityiskone.”

Haloo, Antero!!! Vuonna 1986 Latvia oli osa Neuvostoliittoa, mistä yksityiskoneita - joita bolshevistinen ihannevaltio toimittelijan mielestä varmaan oli turvoksiin asti täynnä - Ruotsin-matkalle ei kovin helposti vuokrattu eteläafrikkalaisille. Eikä Brommaan lennetty neukkulasta ilman, että Flygvapnet tai viimeistään poliisi olisi vastaanottokomiteana. Miten ihminen voi olla noin kuutamolla lähihistoriasta ja saa kuitenkin kirjoittaa (paska)lehteen palkkaa saaden?
Kaikki sanomassa esitetty on mielikuvituksen tuotetta eikä sillä ole yhteyttä todellisiin tapahtumiin tai henkilöihin. Mahdolliset samankaltaisuudet ovat pelkkää sattumaa. Kirjoittaja on poliittisesti täysin korrekti.

Koen olevani herkkä runopoika.

Vastaa Viestiin