Täydellinen rikos? Leopold ja Loeb

Ulkomailla tapahtuneet selvitetyt tai vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
Sajaki
Wallander
Viestit: 1004
Liittynyt: Pe Maalis 19, 2010 8:53 pm
Paikkakunta: Left-hand path

Täydellinen rikos? Leopold ja Loeb

Viesti Kirjoittaja Sajaki »

Nathan Freudenthal Leopold, Jr. (19.11.1904 – 29.08.1971) ja Richard Albert Loeb (11.06.1905 – 28.01.1936) olivat kaksi varakasta oppilasta Chicagon yliopistossa. He olivat molemmat huomattavan älykkäitä ja uskoivat olevansa Nietzschelaisia yli-ihmisiä. He halusivat suorittaa täydellisen rikoksen. Ennen murhaa, Leopold kirjoitti Loebille: "Yli-ihminen... on, huomattavien kykyjensä vuoksi, erillään niistä laista jotka sitovat ihmisiä. Hän ei ole vastuussa mistään teostaan."

Kuva
Nathan Leopold

Kuva
Richard Loeb

Leopoldin, joka oli sanonut ensimmäiset sanansa jo neljän kuukauden ikäisenä, ÄO:n väitettiin olevan 200. Hän oli jo suorittanut yliopiston ja opiskeli päätapahtuman aikaan lakia. Hän väitti opiskelleensa 15:sta kieltä, mutta puhui vain neljää, ja oli erittäin etevä ornitologi.
Loeb oli nuorin Michiganin yliopistosta valmistunut, ja aikoi opiskella lakia Chicagossa. Euroopanmatkan jälkeen hän suunnitteli siirtyvänsä Harvardiin.
Leopold ja Loeb, kuten uhrinsakin, asuiva Kenwoodissa, joka oli siihen aikaan varakkaiden juutalaisten asuinalue Chicagon eteläpuolella. Kaverukset tapasivat alunperin yliopistolla ja ryhtyivät rikoskumppaneiksi. He aloittelivat varkauksilla ja ura jatkui aina vain vakavammilla rikoksilla, päättyen murhaan.

Leopold ja Loeb suunnittelivat murhaa seitsemän kuukautta, miettien miten parhaiten saada lunnasrahat jäämättä kiinni. Keskiviikkona toukokuun 21. 1924, suunnitelma pantiin käytäntöön. He vihdoin päättivät uhrinsa olevan Bobby Franks, naapuri ja Loebin kaukainen sukulainen. He houkuttelivat pojan vuokra-auton etupenkille, kun toinen yli-ihmisistä ajoi ja toinen istui takapenkillä, murha-ase kädessään. Jompikumpi heistä löi Franksia taltalla, ja kumpikampi työnsi sukan pojan suuhun. Franks kuoli melko nopeasti.
Liikkui huhu että poikaa olisi myös seksuaalisesti hyväksikäytetty, mutta jutun tuomari selvitti että todisteet osoittavat ettei näin ollut.
Tappajat peittelivät ruumiin ja ajoivat syrjäiselle paikalle lähellä Wolf Lakea Hammondissa Indianassa. He riisuivat Franksin ja jättivät vaatteet tienvarteen. Sitten he kaatoivat ruumiin päälle suolahappoa tunnistamisen vaikeuttamiseksi. Hodaritauon jälkeen he piilottivat ruumiin siltarumpuun järven pohjoispuolelle.

Kuva
Lunnaskirje.

Leopold ja Loeb palasivat Chicagoon ja soittivat Franksin äidille, kertoen että hänen poikansa oli kidnapattu. He lähettivät lunnasvaatimuksen postissa. Sitten he polttivat ne vaatekappaleet joihin oli tahriintunut verta ja siivosivat vuokra-auton parhaansa mukaan. Loppuilta kului korttia pelaten.
Ennen kuin Franksit maksoivat lunnaat, ehti ruumiin jo löytää puolalainen maahanmuuttaja Tony Minke. Kun parivaljakko kuuli tästä, he tuhosivat lunnaskirjeen laatimisessa käytetyn kirjoituskoneen ja polttivat kaavun jota oli käytetty ruumiin siirtämiseen.
Etsivä Hugh Patrick Byrne, etsiessään todisteita ruumiin läheltä, löysi parin silmälaseja joissa oli sangen erikoinen sankasysteemi. Chicagossa vain kolme ihmistä oli ostanut sellaiset lasit, yksi heistä oli Nathan Leopold.
Kuulustelussa Leopold kertoi että oli kadottanut lasit lintuja bongaillessa. Loeb antoi Leopoldille alibin murhaillaksi. Murhamiehet kertoivat noukkineensa Leopoldin autoon pari tyttöä jotka he olivat kyydinneet golfkentän lähelle, mutta eivät olleet kysyneet heidän nimiään. Leopoldien autonkuljettaja kuitenkin kertoi korjanneensa kyseistä autoa kyseisenä iltana, minkä autonkuljettajan vaimo myös vahvisti.
Poliisikuulustelujen aikana poikien alibit alkoivat murentua. Loeb tunnusti ensin, sitten Leopold. Vaikka kertomukset olivat muuten melko yhtenäiset, kumpikin väitti toista syylliseksi varsinaiseen tappoon. Yleinen mielipide tuntui kannattavan Loebia murhaajaksi, vaikka varmuutta asiaan ei koskaan saatu. Leopold onnistui oikeudenkäynnissä häikäisemään ihmiset neroudellaan, mikä saattoi aiheuttaa Loebin syyllistämistä. Eräs Carl Ulvigh kuitenkin todisti nähneensä Loebin auton ratissa, mikä viittaisi siihen että Leopold olisi ollut tappaja.
Lunnasrahat eivät tietenkään olleet päämotiivit rikokseen, olivathan molempien perheet varakkaita. Molemmat myönsivät että heitä ajoi halu tappaa, ja he myös halusivat suorittaa "täydellisen rikoksen". Vankeusaikanaan he nauttivat yleisön huomiosta ja kertoilivat sanomalehdille rikoksen yksityiskohtia.

Kuva
Bobby Franks (vas.) isänsä kanssa.

Oikeudenkäynnistä tuli mediaspektaakkeli. Lehdistössä se oli yksi ensimmäisistä joita tultaisiin kutsumaan "Vuosisadan oikeuskäynniksi." Loebin perhe palkkasi asianajajan joka oli lähinnä kuuluisa Darwinin kannattamisesta ja kuolemantuomion vastustamisesta. Pojat välttyivätkin hirttopuulta, lähinnä siksi että olivat molemmat alle 21-vuotiaita. Tuomioita rapsahti elinikäiset murhasta ja 99 vuotta kidnappauksesta.

Kuva
Vankilaan.

Statevillen vankilassa sekä Leopold että Loeb käyttivät koulutustaan edukseen ja pitivät opetustunteja muille vangeille.
Tammikuun 28. 1936, vanki nimeltä James E. Day hyökkäsi Loebin kimppuun vankilan suihkussa. Loeb kuoli partaterästä saamiinsa vammoihin. Day väitti että Loeb oli lähennellyt häntä. Daylla ei ollut ainuttakaan vammaa, kun taas Loebilla oli yli 50, mukaan lukien itsepuolustuksesta tulleet vammat käsivarsissa ja käsissä. Hänen kurkkunsa oli myös viilletty takaapäin. Vankilan johto päätti että Day oli toiminut itsepuoluksena. Motiivi Loebin tappamiseen oli ilmeisesti raha, koska sekä Loebin että Leopoldin perheet olivat lähettäneet pojille runsasta viikkorahaa, joilla he olivat ostaneet tupakkaa ja muuta kivaa, joita olivat myös jakaneet muille vangeille. Day kävi ahneeksi.

Kuva
James E. Day

Vuonna 1944 Leopold osallistui malariatutkimukseen, jossa häneen vapaaehtoisesti tartutettiin malaria. Vuoden 1958 alkupuolella, oltuaan vankilassa 33 vuotta, Leopold pääsi ehdonalaiseen. Sen vuoden aikana hän kirjoitti kirjan "Life Plus 99 Years." Paetakseen mediaa hän muutti Puerto Ricoon ja meni naimisiin erään leski-floristin kanssa. Hänen lempinimensä oli Nate ja hän työskenteli paikallisessa sairaalassa laboratorio- ja röntgenapulaisena.
Leopold kuoli diabeteksesta johtuvaan sydänkohtaukseen 66-vuotiaana elokuun 29. 1971. Hän oli elintenluovuttaja.

---

Lähde: Wikipedia.
Kuvien lähde: Samainen paikka.
"Karkea kysymys koko kriminaalipolitiikan historian ajan on ollut, onko rikoksiin syyllistynyt (tai muuten poikkeava) henkilö paha vai hullu."

Carina
Aloitteleva dekkari
Viestit: 526
Liittynyt: Pe Heinä 20, 2007 3:05 pm
Paikkakunta: Keski-Suomi

Re: Täydellinen rikos? Leopold ja Loeb

Viesti Kirjoittaja Carina »

Kiitos mielenkiintoisesta alustuksesta! Eipä ollut täydellinen rikos tuokaan, miten se onnistui hävittämään sinne silmälasinsa??
Minulla ei ole mitään niitä vastaan, joilla ei ole mitään minua vastaan.

Avatar
Sajaki
Wallander
Viestit: 1004
Liittynyt: Pe Maalis 19, 2010 8:53 pm
Paikkakunta: Left-hand path

Re: Täydellinen rikos? Leopold ja Loeb

Viesti Kirjoittaja Sajaki »

Sitä itsekin ihmettelin... Ei tainneet olla kovin vahvat lasit, koska ei niitä heti kaivannut. Olisi jännää jos noita laseja ei olisi löytynyt, olisiko saatu tekijät kiinni...?
"Karkea kysymys koko kriminaalipolitiikan historian ajan on ollut, onko rikoksiin syyllistynyt (tai muuten poikkeava) henkilö paha vai hullu."

Nooruska
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4152
Liittynyt: La Maalis 13, 2010 2:57 pm

Re: Täydellinen rikos? Leopold ja Loeb

Viesti Kirjoittaja Nooruska »

Hehe, kumpikin ylineroja, mutta eivät tajunneet tuota autonkorjausta alibejaan kehittäessään :D :D
Kulmiani hieman kohotutti tuon pitempään eläneen miekkosen "täyskäännös" en nyt sanoisi hyväntekijäksi, mutta itse olisin ajatellut, että jos poitsu kertoo tekonsa syyksi "halun tappaa"
niin tämä siviiliin pääsemisen jälkeen jatkaisi tuolla polulla...mutta ihan kiva muutos :)
Jumalauta kakarat me ollaan televisiossa!

onnetar
Alibin kestotilaaja
Viestit: 341
Liittynyt: Su Maalis 07, 2010 4:32 pm

Re: Täydellinen rikos? Leopold ja Loeb

Viesti Kirjoittaja onnetar »

"Hän oli elintenluovuttaja."

????????????????

Nähdäkseni diabeetikko ei edes kelpaa elintenluovuttajaksi.

No joo,hauska yksityiskohta wikipediassa.Pointti ei ihan aukea minulle..onko sankarillista olla elintenluovuttaja vai menikö murharin aivot tutkittavaksi..

Avatar
Sajaki
Wallander
Viestit: 1004
Liittynyt: Pe Maalis 19, 2010 8:53 pm
Paikkakunta: Left-hand path

Re: Täydellinen rikos? Leopold ja Loeb

Viesti Kirjoittaja Sajaki »

Vähän jännältä kuulostaa kyllä itsellekin. Ehkei se sitten vaikuta muuta kuin haimaan...? Pitänee kysyä diabeetikkosukulaiselta.

Halusin sen vaan mainita juurikin erikoisena yksityiskohtana :D
"Karkea kysymys koko kriminaalipolitiikan historian ajan on ollut, onko rikoksiin syyllistynyt (tai muuten poikkeava) henkilö paha vai hullu."

onnetar
Alibin kestotilaaja
Viestit: 341
Liittynyt: Su Maalis 07, 2010 4:32 pm

Re: Täydellinen rikos? Leopold ja Loeb

Viesti Kirjoittaja onnetar »

Kyllä diabetes "tärvelee" kutakuinkin kaikki elimet luovutuskelvottomiksi.Luovutetussa elimessä olevat "sairaudet" yleensä kiihtyvät luovutettaessa/luovutettuina,siinä syy ettei käytetä perussairaan elimiä (esim sydämessä olevat,alkavat kalkkeumat kiihdyttävät tahtiaan normaalista),síksi luovutetun elimen on oltava täysin "puhdas"/terve,kuten luovuttajankin.
Diabeetikko ei myöskään "kelpaa" verenluovuttajaksi.

En oikeasti tiedä,ovatko kriteerit nykyään vielä näin tiukat,mutta reilu 10 vuotta sitten olivat.Silloin joskus olin mukana,kun seulottiin luovutuksiin "kelpaavia".

Hauska yksityiskohta tarinaan,silti :D

synkempi hautajaisvieras
Matlock
Viestit: 800
Liittynyt: Su Tammi 13, 2008 4:08 am

Re: Täydellinen rikos? Leopold ja Loeb

Viesti Kirjoittaja synkempi hautajaisvieras »

.


OT-osio:Tämän tökerön ja täysin tarpeettoman murhan tiimoilta on tehty parikin film noir-kauden Hollywood elokuvaa. Hitchcockin "Köysi"(1948) perustuu varsin löyhästi Leopoldin ja Loebin rikokseen ja oikeastaan lainaa siitä vain idean kahdesta nuorukaisesta jotka kuvittelevat olevansa yli-ihmisiä ja suorittavansa täydellisen murhan. Richard Fleischerin "Compulsion"(1959) (pääroolissa Orson Welles) on uskollisempi todelliselle tapaukselle. Fleischerillä oli taipumusta tehdä elokuvia rikoksen maailmoista mm. "The Rillington Place" (1971) pohjautuu myös todelliseen murhasarjaan. Kaikki mainitut elokuvat näköjään saatavilla DVD:llä jos joku tahtoo fiilistellä aiheen parissa.


Sinänsä surullista, että tässä tapauksessa meni kolmen nuoren ihmisen elämä hukkaan vailla mitään järjellistä syytä. Eipä sillä että mikään syy tekisi tällaisesta rikoksesta, pienen pojan murhasta, mitenkään hyväksyttävää. Yksi asia minua on aina ihmetyttänyt tässä ja samankaltaisissa jutuissa. Luulisi että yli-ihminen tai sellaiseksi itsensä kuvitteleva murhaa suunnitellessaan valitsisi kohteekseen vähintään vertaisensa vastustajan tai enemmänkin, olisi kunnolla haastetta testata sitä yli-ihmisyyttä. Mutta ei, kohteeksi valitaan mahdollisimman puolustuskyvytön uhri. Pelkkää raukkamaisuutta. Melkoinen ristiriita omien kuvitelmien ja todellisuuden välillä?.
.

kaukana poissa


.

Polar
Alibin satunnaislukija
Viestit: 114
Liittynyt: To Marras 05, 2009 7:22 pm
Paikkakunta: Pohjoisnapa

Re: Täydellinen rikos? Leopold ja Loeb

Viesti Kirjoittaja Polar »

Tuosta elinluovutuksesta vielä, vaikka meneekin vähän OT:ksi. Ruumiinsahan voi luovuttaa tieteelle muutenkin kuin varsinaisia elinsiirtoja varten. Tiedän esim. yhden naisen, joka sairasti pitkään laajalle levinnyttä syöpää ja testamenttasi maalliset jäännöksensä lääketieteen tutkimuksia varten. Hyvin kelpasi ruumis siihen, vaikka elimet totta kai olivat kelvottomia kellekään elävälle siirrettäväksi. Kyllä lääketiede vielä nykyäänkin tarvitsee ihan oikeita ihmisruumiita tutkimuksiinsa ja niissä tapauksissa luulisi olevan lähinnä plussaa, jos vainajalla on jotain sairauksia. Tietysti tuosta elinluovuttaja-termistä tulee ensisijaisesti mieleen sellainen, joka luovuttaa elimiään siirrettäviksi ihan eläviin ihmisiin. Sitä paitsi, eikös ainakin Suomessa voi kuka vain tehdä tuon elinluovutustestamentin. Sitten jos/kun ollaan siinä tilanteessa, että niitä elimiä pitäisi ryhtyä irrottelemaan siirtoa varten, se elinten käyttökelpoisuus jää näiden asiantuntijalääkäreiden arvioitavaksi. Elinluovuttajaksi voi siis lupautua, vaikka lopulta niistä elimistä ei siirrettäviksi olisikaan.
I don't wanna be buried in a Pet Sematary. I don't want to live my life again -Ramones-

onnetar
Alibin kestotilaaja
Viestit: 341
Liittynyt: Su Maalis 07, 2010 4:32 pm

Re: Täydellinen rikos? Leopold ja Loeb

Viesti Kirjoittaja onnetar »

Ehkä näiden yli-ihmismurhareiden ym sarjamurharien aivoja voisi kaivella enemmänkin,ihan leikkauspöydällä.Jospa vastauksia löytyisi näiden ihmisten aivojen rakenteesta.

DollariExpress
Lovejoy
Viestit: 1697
Liittynyt: Ti Heinä 01, 2008 9:05 pm

Re: Täydellinen rikos? Leopold ja Loeb

Viesti Kirjoittaja DollariExpress »

synkempi hautajaisvieras kirjoitti:.Mutta ei, kohteeksi valitaan mahdollisimman puolustuskyvytön uhri. Pelkkää raukkamaisuutta.

murhanhimoa.

jos olisin niin sekaisin,että haluaisin tappaa jokun niin enkai nyt hitossa menis valitsemaan uhria jolla on suuri mahdollisuus nististää minut.. silloin on hulluuden lisäksi todella tyhmä tapaus.
kun linkität,niin kopioi asia samalla ketjuun,koska linkit kuolevat joskus jopa muutamassa viikossa ja asia katoaa bittiavaruuteen

Avatar
Sajaki
Wallander
Viestit: 1004
Liittynyt: Pe Maalis 19, 2010 8:53 pm
Paikkakunta: Left-hand path

Re: Täydellinen rikos? Leopold ja Loeb

Viesti Kirjoittaja Sajaki »

Elintenluovutukseen selvityksenä että Wikipediassa lukee vain "organ donor". Saattaa olla että ruumis meni kokonaisuudessaan tutkimuskäyttöön.
"Karkea kysymys koko kriminaalipolitiikan historian ajan on ollut, onko rikoksiin syyllistynyt (tai muuten poikkeava) henkilö paha vai hullu."

Avatar
Ahtojää
Alibin satunnaislukija
Viestit: 135
Liittynyt: Pe Marras 09, 2007 6:09 pm

Re: Täydellinen rikos? Leopold ja Loeb

Viesti Kirjoittaja Ahtojää »

Elintenluovuttajan varsinaisessa lähteessä [http://www.law.umkc.edu/faculty/project ... trial.html] mainitaan, että kuolemansa jälkeisenä päivänä Leopoldin sarveiskalvot (cornea) poistettiin. Toinen niistä annettiin miehelle ja toinen naiselle, jolloin näkö saatiin palautettua. Artikkelissa ei kylläkään mainita, oliko Leopold tähän itse suostunut elinaikanaan. :)

Mielenkiintoinen juttu sinänsä, että mitä 18-vuotiaat itsestään ajattelivat ja suunnittelivat.

Avatar
Sajaki
Wallander
Viestit: 1004
Liittynyt: Pe Maalis 19, 2010 8:53 pm
Paikkakunta: Left-hand path

Re: Täydellinen rikos? Leopold ja Loeb

Viesti Kirjoittaja Sajaki »

Oho. Sattumalta Crimelibrarysta bongattua:
(...) Nathan Leopold was paroled, more than 30 years after he and his lover Richard Loeb, gifted, wealthy and megalomaniacal university students (...)
Lihavointi omia tekosia. En kyllä muista lähteistä ole lukenut että pojilla olisi ollut säpinää keskenään. Melkoinen oletus kai siis CL:n puolesta :o
"Karkea kysymys koko kriminaalipolitiikan historian ajan on ollut, onko rikoksiin syyllistynyt (tai muuten poikkeava) henkilö paha vai hullu."

synkempi hautajaisvieras
Matlock
Viestit: 800
Liittynyt: Su Tammi 13, 2008 4:08 am

Re: Täydellinen rikos? Leopold ja Loeb

Viesti Kirjoittaja synkempi hautajaisvieras »

.


^ Jossakin lähteessä muistelisin tuohon noiden kahden yli-ihmiskandidaatin keskinäiseen suhteeseen vihjatun, enemmän tai vähemmän hienovaraisesti. Ja eihän tuo sinänsä enää tämän tapauksen valossa yllätä, on siinä pojilla iso pyörä käynyt sen verran lujilla kierroksilla noiden yli-ihmisajatustenkin puitteissa, eikö semmoisille ole kaikki luvallista, ainakin näiden itsensä mielestä?


.
.

kaukana poissa


.

Vastaa Viestiin