Kaksi suomalaista surmattu Afganistanissa 2014

Aiheet terrorismista ja terroriryhmistä tänne.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

vempele
Tarkastaja Clouseau
Viestit: 673
Liittynyt: To Marras 24, 2011 7:21 pm

Kaksi suomalaista surmattu Afganistanissa 2014

Viesti Kirjoittaja vempele » To Heinä 24, 2014 2:47 pm

Ulkoministeriö vahvistaa IL:lle: Kaksi suomalaista surmattu Afganistanin Heratissa

Torstai 24.7.2014 klo 13.12 (päivitetty klo 14.38)

Kaksi suomalaista avustustyöntekijää on surmattu Afganistanissa tänään aamulla.

Ulkoministeriöstä vahvistetaan Iltalehdelle kahden suomalaisen avustustyöntekijän kuolleen Heratin kaupungissa Länsi-Afganistanissa. Ulkoministeriö tiedotti tapauksesta myös lyhyesti Twitterissä.

Ulkoministeriöstä kerrotaan, että uhrien omaiset on tavoitettu tapauksen johdosta. Ulkoministeriön selvitystyö tapauksesta on käynnissä.

International Assistance Missionin vastaava toiminnanjohtaja Heini Mäkilä vahvisti järjestön tiedotteessa, että Afganistanissa kuolleet olivat naisia ja että he työskentelivät järjestölle. Muita yksityiskohtia järjestö ei paljasta vielä tapauksesta.

- Rukouksemme ovat heidän sukulaistensa, ystäviensä sekä afganilaisten ja kansainvälisten kollegoiden mukana, Mäkilä sanoo tiedotteessa.

IAM:n mukaan viranomaiset tutkivat tapausta.

Kansainväliset uutistoimistot AFP ja Reuters kertoivat aiemmin, että kaksi länsimaista avustustyöntekijää on ammuttu Heratissa. Ulkoministeriö ei vahvista, onko kyseessä suomalaisten tapaus.

Uutistoimistojen mukaan kyseisessä tapauksessa naisuhrit olivat sisällä liikkuvassa taksissa, kun molemmat ammuttiin kuoliaiksi. Tekijöistä ei ole vielä tietoa.

IAM on ollut Talebanin hyökkäyksen kohteena neljä vuotta sitten. Tuolloin hyökkäyksessä kuoli kahdeksan ulkomaalaista.

Pääministeri Alexander Stubb esitti surunvalittelunsa Afganistanissa surmattujen suomalaisten avustustyöntekijöiden perheille, läheisille ja ystäville.

- Tapahtunut on suuri tragedia. Tässä tilanteessa tärkeintä on tukea surmattujen läheisiä. Suomi vaatii, että tapauksesta tehdään perusteellinen tutkimus syyllisten saamiseksi kiinni ja oikeuden eteen. Suomen on myös arvioitava Afganistanin turvallisuustilannetta, pääministeri toteaa.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti osaa Afganistanin Heratissa tapettujen kahden suomalaisen kuoleman johdosta.

- Suomalaisnaisten raakalaismainen kohtalo koskettaa meitä kaikkia. Teko on erityisen järkyttävä koska naiset olivat Afganistanissa auttamassa paikallisväestöä. Otan osaa omaisten ja läheisten suureen suruun.

STT
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/201407240131208

24.07.2014 klo 13:12 (muokattu 24.07.2014 klo 15:59)
oon sisältä kuollu ja risti mun naamassa merkkaa sitä

Avatar
Kalistinpää
Sammakkoprofessori
Viestit: 453
Liittynyt: Su Elo 21, 2011 8:16 pm

Re: Kaksi suomalaista surmattu Afganistanissa

Viesti Kirjoittaja Kalistinpää » To Heinä 24, 2014 3:04 pm

Ikävä homma, mutta noille nurkille lähtiessä riskit ovat kyllä tiedossa.
Afganistaniin ei rauhaa tulla valkonaamojen toimesta saamaan ikinä, valitettavasti näiden suurvaltapoliittisten päämäärien (öljy, maakaasu, heroiini, geopoliittinen sijainti) maksumiehiksi pääsevät tavalliset hyvää tarkoittavat ihmiset.
- Oderint dum metuant -

Hande
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 187
Liittynyt: To Helmi 28, 2008 3:30 pm

Re: Kaksi suomalaista surmattu Afganistanissa

Viesti Kirjoittaja Hande » To Heinä 24, 2014 4:08 pm

Afganistaniin ei rauhaa tulla valkonaamojen toimesta saamaan ikinä
Ei saada ei. Vaikka olisi käytössä uusinta uusin sotatekniikka (dronet jne.) niin ne paikalliset sissit osaa käydä sissisotaa. Sama Irakin kohdalla. Jos noihin kriisipesäkkeisiin lähtee avustushommiin niin pitää tietää riskit. Tietyissä uskonto/aate ryhmissä vihataan länsimaalaisia. Sillä ei ole merkitystä oletko ns. hyvällä asialla liikenteessä. Voit saada luodin otsaan.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12443
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Kaksi suomalaista surmattu Afganistanissa

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » To Heinä 24, 2014 4:39 pm

Miksi afgaaneja sitten pitää auttaa? Eikö siellä ole allah suojana, tukena ja turvana 24/7. Rauhanuskontohan siellä on ykkösjuttu, kaikilla koraani, laajempi perhekäsitys ja laajempi käsitys seksuaalisuudesta kuin meillä mölliköillä.

Miksi helvetissä heitä sitten pitää auttaa, valvoa, suojata, tukea ja turvata?

Jopa puolustusvoimat on lähettänyt sinne sotilaita ja kalustoa. Valtio on lähettänyt sinne säkkikaupalla veronmaksajilta kerättyä rahaa, jotta kaikki olisi vielä paremmin.

Milloin afgaanit ottavat vastuun itse omasta elämästään ja kotimaastaan? Eivät koskaan, sillä nykyinen tilanne on heille kaikin puolin parempi. Rahaa ja aseita virtaa maahan ennätystahtia. Sääliä ja myötätuntoa kansalle

Parhaiten ja nopeiten rähinät alueella loppuisivat kun kaikki Afganistanin rajat suljettaisiin, sieltä ja sinne pyrkivät ammuttaisiin heti, sinne ei vietäisi mitään, sieltä ei tuotaisi mitään, minkäänlaista uutisointia ei olisi. Pari vuotta niin maa olisi autio ja tyhjä. Ja katso! Maassa rauha.

Nyt loputtomiin neuvotellaan, soditaan, vaaditaan, autetaan, tuetaan, räjäytellään, surmataan, kostetaan. Ilmeisesti se on kuitenkin hyväksyttävämpää kuin esittämäni vaihtoehto.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

NancyDrew
Miss Marplen perikuntaa
Viestit: 1556
Liittynyt: Ti Elo 10, 2010 8:02 am

Re: Kaksi suomalaista surmattu Afganistanissa

Viesti Kirjoittaja NancyDrew » Pe Heinä 25, 2014 11:19 am

Toinen Afganistanissa surmattu oli Kiimingin seurakunnan nimikkolähetti

Afganistanissa keskiviikkona surmansa saaneista avustustyöntekijöistä toinen toimi Kiimingin ja Oulujoen seurakuntien nimikkolähettinä, vahvistaa Kiimingin seurakunnan kirkkoherra Pauli Niemelä.

Niemelän mukaan asiasta tiedotetaan myöhemmin tänään lisää.

Kaksi suomalaista avustustyöntekijää sai surmansa ampumavälikohtauksessa Länsi-Afganistanissa. Surmatut naiset olivat Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen lähettämiä avustustyöntekijöitä. Toinen avustajista oli Lehtimäeltä kotoisin oleva pohjalainen nainen.

Surmatut olivat Kansanlähetyksen pitkäaikaisia työntekijöitä, joilla molemmilla oli vuosien kokemus terveydenhoitotyöstä alueella.

Lähde: Kaleva
Kuva

Afganistanissa kuoli Lehtimäeltä kotoisin ollut pohjalainen

Toinen Afganistanissa kuolleista avustustyöntekijöistä oli Lehtimäeltä kotoisin ollut ja muun muassa Seinäjoella pakolaiskuraattorina työskennellyt Seija Järvenpää.

Ikävän uutisen vahvistaa Etelä-Pohjanmaan evankelisluterilaisen kansanlähetyksen piirin puheenjohtaja Jouko Ylinen.

– On tämä sellainen tieto, ettei meinaa ylitse päästä.

Ylinen kertoo, että Järvenpää oli muun muassa Nurmon kappeliseurakunnan nimikkolähetti. Järvenpää toimi jo aiemmin Keski-Aasiassa ja myös Virossa, jonka jälkeen palasi Seinäjoelle. Hän lähti uudelleen lähetystyöhän Ylisen mukaan noin puolitoistavuotta sitten.

Ylinen sanoo, että Järvenpää teki Afganistanissa muun muassa mielenterveystyötä.

Lähde: Pohjalainen

rane
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 226
Liittynyt: Ti Tammi 10, 2012 5:17 pm
Paikkakunta: Espoo

Re: Kaksi suomalaista surmattu Afganistanissa

Viesti Kirjoittaja rane » La Heinä 26, 2014 1:27 am

Ihan turhaan kuolivat, tuokin oli vain ajan kysymys. :(
-Ei ne talizomidit sinne akkoja eikä muitakaan laske opettamaan väärää uskontoa..... :roll:
Suurinta suvaitsemattomuutta esiintyy siellä, missä omasta mielestä ollaan kaikista suvaitsevaisimpia.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12443
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Kaksi suomalaista surmattu Afganistanissa

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » La Heinä 26, 2014 12:25 pm

Nurmon kappeliseurakunnan nimikkolähetti menehtyi Afganistanissa

Järkyttävä tieto tavoitti Seinäjoen seurakuntalaiset ja varsinkin lähetysväen torstai-iltapäivänä: Nurmon kappeliseurakunnan nimikkolähetti menehtyi asemapaikallaan Afganistanissa asemiesten hyökättyä hänen ja hänen työtoverinsa kimppuun. Hän toimi aikaisemmin Seinäjoen alueseurakunnan nimikkolähettinä.

Nimikkolähetin lähettäjäjärjestönä oli Evankelisluterilainen Kansanlähetys. Hän palasi Keski-Aasiaan helmikuussa 2013 vuosien tauon jälkeen. Tehtävänään hänellä oli aloittaa sosiaalityön kehittäminen jo toimivan mielenterveystyön yhteydessä.

Rukousaiheinaan hänellä oli maahan rauhaa ja turvallisuutta, johdatusta ihmisten kohtaamisiin, viisautta työhön ja hyvää yhteyttä paikallisiin, kielen hyvää hallintaa sekä työntekijöitä Keski-Aasiaan.

Nurmon kappeliseurakunnan internet-sivuille nimikkolähetti toivoi laitettavan jakeet heprealaiskirjeestä: "Minä en sinua jätä, en koskaan sinua hylkää. Sen tähden me voimme turvallisin mielin sanoa: - Herra on minun auttajani, siksi en pelkää. Mitä voisi ihminen minulle tehdä?" (Hepr. 13:5-6)

Seinäjoen seurakunta esittää lämpimän osanoton nimikkolähetin omaisille ja ystäville.

Kahden avustustyöntekijän muistoa kunnioitetaan sunnuntain 27.7.2014 jumalanpalveluksissa Seinäjoen seurakunnan kirkoissa.

Ulkoministeriön kehotuksesta nimikkolähetin nimeä ei mainita turvallisuussyistä.

http://www.seinajoenseurakunta.fi/uutiset_u2026.html

Millaisen turvallisuusuhan hänen nimensä julkaiseminen voi aiheuttaa? Suurempi turvallisuusuhka on a) lähettää ihmisiä vihoviimeiseen rotankoloon b) vastaanottaa ihmisiä vihoviimeisestä rotankolosta. Näitä uhkia ei ulkoministeriö kuitenkaan koe tarpeelliseksi ilmoittaa. Miksi?

Ammutun henkilön, pakolaiskoordinaattorina aiemmin toimineen työnkuvaa:

"Seinäjoelle tulee toukokuussa kaksi uutta pakolaisperhettä Myanmarista, yhteensä 12 henkeä. Kaupungilla on perheitä varten kolme tyhjää asuntoa, joihin kerätään parhaillaan tavaraa.
– Sisustamme ja valmistelemme asuntoja perheiden tuloa varten, Seinäjoen kaupungin pakolaiskuraattori Seija Järvenpää kertoo.

Kun pakolaiset saapuvat, edessä on byrokratiaviidakko.
–  Ensitöiksi menemme maistraattiin esitäyttämieni papereiden kanssa. Sitten terveystarkastukset, pankkikäynnit, työvoimatoimisto, koulut, päiväkodit… Paperityö ei lopu, Järvenpää huokaa.

Pakolaisten apuna on viranomaisten lisäksi kodinhoitajat ja vapaaehtoiset ystävät, joita SPR kouluttaa kevään aikana lisää".


http://portti.iltalehti.fi/keskustelu// ... 187&page=5

Paperityö - eikä työ ylipäätään lopu, eikä varsinkaan palkka lakkaa juoksemasta. Siitä pitävät huolen niin monet tahot tässä maassa. Heidän suurin ongelmansa on keksiä lisää menoja valtiolle ja kunnille kuviteltujen ihmisoikeuksien nimissä.

Työ loppuu kuitenkin monilta tuottavaa työtä tekeviltä ihmisiltä; paperitehtaat, elektroniikkateollisuus, rakennustyömaat... Mutta hyysäreille riitttää töitä. Valtio maksaa!

Hommafoorumilla jo toivottiinkin, että eikö ulkoministeriö voisi lähettää loputkin pakolaiskoordinaattorit Afganistaniin...

Lisätään listaan vähemmistövaltuutettu!
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Waja
Wallander
Viestit: 1110
Liittynyt: La Maalis 07, 2009 2:36 pm

Re: Kaksi suomalaista surmattu Afganistanissa

Viesti Kirjoittaja Waja » La Heinä 26, 2014 3:16 pm

Olen todella järkyttynyt näiden naisten kuoleman johdosta.

Niin kunnioitusta herättävää mennä paikan päälle auttamann ihmisiä ettei heidän tarvitsisi lähteä pakolaisiksi esim Suomeen.

Avatar
Marokon Kauhu
Hercule Poirot
Viestit: 2116
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 9:06 pm
Paikkakunta: Rio Grande

Re: Kaksi suomalaista surmattu Afganistanissa

Viesti Kirjoittaja Marokon Kauhu » La Heinä 26, 2014 10:55 pm

Waja kirjoitti: Niin kunnioitusta herättävää mennä paikan päälle auttamann ihmisiä ettei heidän tarvitsisi lähteä pakolaisiksi esim Suomeen.

Näinhän se pitäisi tehdä.
Koko kolmatta maailmaa ei ehkä kannata Eurooppaan tuoda, vaikka Ruotsissa on kova yritys.

Mutta mitäs nyt sitten kun paikanpäälle menevät auttajat tapetaan?
Perustuslaki 9 § Liikkumisvapaus

Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa.

mipa74
Sammakkoprofessori
Viestit: 467
Liittynyt: Ke Loka 03, 2007 4:32 am

Re: Kaksi suomalaista surmattu Afganistanissa

Viesti Kirjoittaja mipa74 » Su Heinä 27, 2014 9:31 am

Itse ymmärrän hyvin paikallisten auttamista. Ei siellä noita mätämunia ole kuin pieni osa, mutta heillä sitten on voimaa ja aseita. Suurin osa kuitenkin ihan tavallisia ihmisiä jotka haluavat tavallista rauhallista elämää.

Joskaan en osaa pitää kirkon avustustyöntekijöitä pyyteettöminä. Vasten parempaa tietoa luulen, että apu annetaan vasemmalla kädellä samalla kun oikealla annetaan raamattu. Mikäli toimintatapa on lähellekään tällainen, niin sitten on oma kohtalo jo tilattu...
When I die I don't want no part of heaven
I would not do heaven's work well
I pray the devil comes and takes me
To stand in the fiery furnaces of hell
(B.Springsteen - Youngstown)

Avatar
irmuska
Tarkastaja Ankardo
Viestit: 1303
Liittynyt: Ti Tammi 03, 2012 7:16 pm

Re: Kaksi suomalaista surmattu Afganistanissa

Viesti Kirjoittaja irmuska » Su Heinä 27, 2014 9:56 am

Doctor Lecter kirjoitti:Miksi afgaaneja sitten pitää auttaa? Eikö siellä ole allah suojana, tukena ja turvana 24/7. Rauhanuskontohan siellä on ykkösjuttu, kaikilla koraani, laajempi perhekäsitys ja laajempi käsitys seksuaalisuudesta kuin meillä mölliköillä.

Miksi helvetissä heitä sitten pitää auttaa, valvoa, suojata, tukea ja turvata?

Jopa puolustusvoimat on lähettänyt sinne sotilaita ja kalustoa. Valtio on lähettänyt sinne säkkikaupalla veronmaksajilta kerättyä rahaa, jotta kaikki olisi vielä paremmin.

Milloin afgaanit ottavat vastuun itse omasta elämästään ja kotimaastaan? Eivät koskaan, sillä nykyinen tilanne on heille kaikin puolin parempi. Rahaa ja aseita virtaa maahan ennätystahtia. Sääliä ja myötätuntoa kansalle

Parhaiten ja nopeiten rähinät alueella loppuisivat kun kaikki Afganistanin rajat suljettaisiin, sieltä ja sinne pyrkivät ammuttaisiin heti, sinne ei vietäisi mitään, sieltä ei tuotaisi mitään, minkäänlaista uutisointia ei olisi. Pari vuotta niin maa olisi autio ja tyhjä. Ja katso! Maassa rauha.

Nyt loputtomiin neuvotellaan, soditaan, vaaditaan, autetaan, tuetaan, räjäytellään, surmataan, kostetaan. Ilmeisesti se on kuitenkin hyväksyttävämpää kuin esittämäni vaihtoehto.
Dr. Lecterillä on hyvä pointti tässä kohtaa. Itse en ole koskaan ymmärtänyt, miksi ihmeessä pitää lähteä rättipäitä "auttamaan" kun heille länsimainen valkonaama tuntuu monesti olevan kauhistus ja inhotus. Hoitakoot keskenään rähinänsä, ne veroeurot voisi suunnata oman maan asukkaiden tarpeisiin.
"Sinä olet aivan liian tyhmä analysoimaan mitään, joten jätä se suosiolla älykkäämmille ihmisille."

Hande
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 187
Liittynyt: To Helmi 28, 2008 3:30 pm

Re: Kaksi suomalaista surmattu Afganistanissa

Viesti Kirjoittaja Hande » Su Heinä 27, 2014 11:14 am

Ei tuo Afgaanilandia kovin mukavalta paikalta kuullosta, tuore uutinen:

http://www.washingtontimes.com/news/201 ... shoot-the/
The Islamic militants then demanded to know which riders were Shiite. Fourteen were identified — including three women. The terrorists then bound their hands and led them off the bus and down the road.

The 14 were shot and killed.
Jos maassa on tuollaiset jännitteet / sekasorto niin en lähtisi sinne raamattua heiluttamaan. Turvallisempaa olisi auttaa lähimmäisiä täällä Suomessa. Mutta siinä ei sitä glooriaa ole. Vaihtaa kakkavaippoja vanhuksille jne. Mukavampihan se on mekko ja aurinkolasit päällä viilettää ulkomailla?

resuhenri
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 54
Liittynyt: Su Joulu 18, 2011 4:32 pm

Re: Kaksi suomalaista surmattu Afganistanissa

Viesti Kirjoittaja resuhenri » Su Heinä 27, 2014 4:13 pm

Doctor Lecterin tekstille ei voi muuta sanoa kun hattua nostaa... :lol:

Olen miettinyt tyystin samaa, että miksi länsimaalainen ihminen hyvinvointivaltiosta kuvittelee että nätit sanat lähi-idässä parantaisivat taudin joka on kestänyt vuosisatoja?
Mahtaako yksikään afgaani tietää että näinkin pohjoisesta yritetään auttaa tuota alati jatkuvaa sotaa? Tuskin. Koska euroopassa ei yleisesti taideta edes uskoa että tuo militaristinen perseily siellä ikinä loppuu - ellei rajoja toden totta suljeta.

ot
Jenkit rahoittaa israelia, joka ajaa kokonaista kansaa mereen... Sielläpähän tappelevat, David ja Goljat. Davidilla kivi ja Goljatilla tankki.
Mutta kun ameriikassa "vartija" :?: ampuu mustan pojan, niin koko kansa kipuilee ja oksentaa jokaisen vähemmän tumman ylle rasistikeitot.

Kyllä tämä interwebin tuoma informaatiotulva tuntuu aiheuttavan alati kasvavaa "jokainen on eriarvoinen"- liikettä.

Waja
Wallander
Viestit: 1110
Liittynyt: La Maalis 07, 2009 2:36 pm

Re: Kaksi suomalaista surmattu Afganistanissa

Viesti Kirjoittaja Waja » Su Heinä 27, 2014 11:42 pm

Harmittaa ja säälittää kun afganistanilaiset joutuvat vielä näinä aikoina laahaamaan kulttuurinsa kahleissa. Länsimaalaisesti ajateltu sivistys antaa vielä odottaa tulemistaan. Uskonnon luoma voima on käsittämättömän voimakas ja meidän länkkäreiden ajatusmaailmaan täysin epäsopiva.

Tosin samaa ongelmaa löytyy lähempääkin. Osa perus suomalaisista luulee Afganistanin kuuluvan lähi itään.

anaboliantti
Parranpäristäjä
Viestit: 77
Liittynyt: To Tammi 24, 2013 1:01 am

Re: Kaksi suomalaista surmattu Afganistanissa

Viesti Kirjoittaja anaboliantti » Ma Heinä 28, 2014 3:26 am

Afganistan on klaaniyhteiskunta jossa eri klaanit ovat taistelleet aikojen alusta asti. Ei siis todellakaan ole kyse muutamasta hullusta jotka pitävät pinteessä suurta massaa vaan kyllä se on koko kansa ja kulttuuri. Se on se asia jota ei lännessä tunnuta tajuavan.

Minusta on paitsi turhaa niin jossain määrin myös väärin lähteä lännestä "opettamaan villejä tavoille" jota tehtävää nämäkin kaksi lähetystyöntekijää perimmiltään olivat tekemässä. Afganistan ja afganistanilainen yhteiskunta muuttuu tai kehittyy sisältä päin jos on ylipäätään muuttuakseen.

Vastaa Viestiin