Sivu 1/1

Mitä Suomen 370 radikaali-islamistia hommailee?

Lähetetty: To Maalis 08, 2018 9:30 pm
Kirjoittaja Marokonsoturi
Mitä Suomen 370 radikaali-islamistia hommailee? - ministeriö tilasi tutkimuksen aiheesta

Torstai 8.3.2018 klo 19.21 (päivitetty klo 19.34)

Sisäministeriön Tarja Mankkinen: Tutkimusten tavoite on saada tutkittua tietoa ennalta ehkäisevien toimien tueksi.

Tutkimusten aiheet ovat Suomeen kohdistuva radikaali-islamistinen propaganda ja Suomeen syntynyt radikaali-islamistinen ympäristö.
Tutkimushankkeet käynnistyvät heti ja valmistuvat vuoden 2018 loppuun mennessä.
Tutkimusten julki lausuttu tavoite on nimenomaan saada tutkittua tietoa ennalta ehkäisevien toimien tueksi.

Tutkimuksen kohteena on suomenkielellä ja/tai Suomessa tuotettu aineisto, Suomessa oleskelevien/oleskelleiden tai näiden kanssa verkostoituneiden tuottama ja Suomeen levittämä aineisto sekä aineisto, jossa käsitellään Suomea, suomalaista yhteiskuntaa, politiikkaa tai Suomessa oleskelevia henkilöitä. Kuvituskuva.
Tutkimuksen kohteena on suomenkielellä ja/tai Suomessa tuotettu aineisto, Suomessa oleskelevien/oleskelleiden tai näiden kanssa verkostoituneiden tuottama ja Suomeen levittämä aineisto sekä aineisto, jossa käsitellään Suomea, suomalaista yhteiskuntaa, politiikkaa tai Suomessa oleskelevia henkilöitä. Kuvituskuva. (AP)

Sisäministeriö on päättänyt käynnistää kaksi tutkimushanketta, jotka liittyvät väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennaltaehkäisyyn. Tutkimusten aiheet ovat Suomeen kohdistuva radikaali-islamistinen propaganda ja Suomeen syntynyt radikaali-islamistinen ympäristö.

Kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä, mikä on Suomeen syntynyt radikaali-islamistinen ympäristö?

- Se liittyy Suojelupoliisin ilmoitukseen. Supo on eri yhteyksissä sanonut, että kun aikaisemmin väkivaltainen ekstremismi ja terrorismi liittyivät yksittäisiin henkilöihin, niin nyt heidän tietojensa mukaan on syntynyt verkostoja, ja on 370 henkilöä, joilla on jonkinlaisia kytköksiä tähän ilmiöön, Mankkinen sanoo.

- Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, minkälaisia nämä verkostot ovat ja miten ne ovat yhteydessä toisiinsa ja mikä on kansainvälinen ulottuvuus, Mankkinen lisää.

Hän muistuttaa, että aihepiiriä on tutkittu jo aikaisemminkin, mutta nyt tehdään laajempi tutkimus.

Miksi Supo ei tee tätä tutkimusta, kun heillä on jo ennestään tietoa ilmiöstä?

- Aihe on ollut laajasti akateemisten piirien tutkimuksen kohteena Euroopassa ja Yhdysvalloissa, mutta ei Suomessa. Toinen syy on se, kun tutkimus tehdään akateemisena tutkimuksena, silloin siitä iso osa on julkista. Suojelupoliisin tieto on erittäin rajoitetusti niin viranomaisten kuin muidenkin käytössä, joten se ei tällaista laajempaa ennaltaehkäisyä palvele.

Tutkimusten julki lausuttu tavoite on nimenomaan saada tutkittua tietoa ennalta ehkäisevien toimien tueksi.

Kummankin tutkimushankkeen johtajana toimii yliopiston lehtori, dosentti Leena Malkki Helsingin yliopistosta. Rahoitus tulee väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennalta ehkäisyyn vuodelle 2018 osoitetuista sisäministeriön määrärahoista.

Radikaali-islamistinen propaganda ja Suomi -hankkeen (RISPO-hanke) tavoitteena on hahmottaa alati muuttuvaa radikaali-islamistisen viestinnän kehittymistä Suomen näkökulmasta. Tutkimuksen kohteena on suomenkielellä ja/tai Suomessa tuotettu aineisto, Suomessa oleskelevien/oleskelleiden tai näiden kanssa verkostoituneiden tuottama ja Suomeen levittämä aineisto sekä aineisto, jossa käsitellään Suomea, suomalaista yhteiskuntaa, politiikkaa tai Suomessa oleskelevia henkilöitä.

Radikaali-islamistinen ympäristö Suomessa -tutkimushankkeessa (RISVER) tuotetaan kuvaus Suomessa vaikuttavista radikaali-islamistisista verkostoista ja niiden kehittymisestä. Tutkimuksessa arvioidaan Suomen tilanteen muuttumista osana kansainvälistä radikaali-islamistisen liikehdinnän kehittymistä sekä siihen vaikuttaneita kehityskulkuja ja tekijöitä.

Tutkimushankkeet käynnistyvät heti ja valmistuvat vuoden 2018 loppuun mennessä.
MIKA KOSKINEN
[email protected]
Parempi kysymys on miksei heitä ole karkoitettu jo kotimaihinsa? Miksi kestitsemme terroristeja lähi-idästä?

Re: Mitä Suomen 370 radikaali-islamistia hommailee?

Lähetetty: To Maalis 08, 2018 10:55 pm
Kirjoittaja sikakoira
Suojelupoliisin tieto on erittäin rajoitetusti niin viranomaisten kuin muidenkin käytössä, joten se ei tällaista laajempaa ennaltaehkäisyä palvele.
Mitä se SUPO:n jo hankkima tutkimustieto sitten palvelee jos se niin rajoitetusti on käytössä.
Tutkimusten julki lausuttu tavoite on nimenomaan saada tutkittua tietoa ennalta ehkäisevien toimien tueksi.
Elikä SUPO:n hankkimaa tietoa ei ole tarpeeksi käytettävissä ennalta ehkäisevien toimien tueksi.Tarvitaan akateemista tutkimusta jotta toimiin voidaan ryhtyä.Ok.

Re: Mitä Suomen 370 radikaali-islamistia hommailee?

Lähetetty: Pe Maalis 09, 2018 11:50 am
Kirjoittaja John Kimble
Marokonsoturi kirjoitti:Parempi kysymys on miksei heitä ole karkoitettu jo kotimaihinsa? Miksi kestitsemme terroristeja lähi-idästä?
Terroristien kestitseminen luo paljon työpaikkoja ja rahaa. Loputtomia valituksia kyhäilevät asianajajat palkkioineen, sinne tänne pompsahtelevat vastaanottokeskukset, terveyspalveluja tarjoavat yritykset. Niin ja nämä tutkijat jotka saavat rahoitusta tutkimuksiinsa. Kaikki tämä tietenkin rahoitetaan yhteisestä kassasta.

Re: Mitä Suomen 370 radikaali-islamistia hommailee?

Lähetetty: Pe Maalis 09, 2018 12:22 pm
Kirjoittaja Doctor Lecter
Marokonsoturi kirjoitti:Parempi kysymys on miksei heitä ole karkoitettu jo kotimaihinsa? Miksi kestitsemme terroristeja lähi-idästä?
Koska ihmisoikeudet. Ne ovat jakamattomia myös heidän kohdallaan. Allahu akbaaria huutava ja kuolemaa syytävä terroristi voi kotomaassaan joutua mielivaltaisen oikeusjärjestelmän kohteeksi tai hänen henkeään ja turvallisuuttaan voidaan uhata, niin on parempi, että hän saa asua Suomessa ja voimme rakastaa hänet suomalaiseksi.

Onhan tunnettua, että islamistit ovat ihan kybällä suomalaiseen hyvinvointijärjestelmään, rauhaan sekä suvaitsevaisuuteen - siis kaikkeen mitä meillä on ja haluavat siksi olla suomalaisia, juurtua tänne ja löytää oman paikkansa yhteiskunnassa.

Jos siinä sivussa joku raiskataan (mitäs oli ulkona) hakataan (mitäs pukeutui kevyesti), puukotetaan (mitäs oli kadulla), räjäytetään (mitäs oli kauppakeskuksessa), niin aina löytyy syy - ja se syy löytyy meistä itsestämme; Syyrian pommitukset, musulmaanien huono kohtelu, Palestiinan kysymys, emme osaa kotouttaa, syrjimme, emme anna tilaisuutta huippuosaamisen näyttämiseen, kohtelemme rasistisesti, väheksymme heidän vaikeaa reissua halki Euroopan, olemme muukalaisvastaisia*

Meidän pitää suvaita - ei heidän. Emme saa antaa pelolle valtaa. Suomi tarvitsee näitä miehiä, osaavia käsiä ja meidän tulee pitää kiinni näistä huippuosaajista**.

* tietämättömyydestä johtuvaksi selitetty olotila
** hyvin usein käytetty termi luku- ja ammattitaidottomista henkilöistä

Re: Mitä Suomen 370 radikaali-islamistia hommailee?

Lähetetty: To Huhti 04, 2019 9:13 am
Kirjoittaja Doctor Lecter
Näin jihadistit toimivat Suomessa, sisäministeriö julkistaa tilaamansa tutkimukset – Yle näyttää suorana kello 9.55

Sisäministeriön mukaan jihadistien toiminta Suomessa on ollut pitkään olematonta, mutta 2010-luvulla tilanne on muuttunut.

Viime aikoina eri puolilla Eurooppaa on keskusteltu, voivatko pyhään sotaan lähteneiden eurooppalaisten jihadistien perheet palata kotimaihinsa.

Millaista jihadistista toimintaa Suomessa on ollut tällä vuosikymmenellä?

Sisäministeriö lupaa siihen lisävalaistusta tänään torstaina, kun se julkistaa kaksi Helsingin yliopistolta tilaamansa tutkimusta jihadistien toiminnasta.

Yle näyttää sisäministeriön tiedotustilaisuuden suorana klo 9.55 alkaen.
Jihadistien liikehdinnän lisäksi tutkimuksissa on selvitetty, miten jihadistit ovat kohdistaneet verkkoviestintää Suomeen. Tutkimuksissa annetaan myös arvio, millaiselta tulevaisuus voi näyttää.

Tiedotustilaisuudessa tutkimusta esittelevät yliopistonlehtori Leena Malkki, tutkija Juha Saarinen ja yliopistotutkija Matti Pohjonen.
https://yle.fi/uutiset/3-10721476
4.4.2019 klo 08:47

Re: Mitä Suomen 370 radikaali-islamistia hommailee?

Lähetetty: Ti Helmi 04, 2020 12:58 am
Kirjoittaja L'amourha
Suomen vankiloissa muhii huolestuttava radikalisoitumisilmiö, jota viranomaiset seuraavat tarkasti

Väkivaltaan ja terroritekoihin johtava vaarallinen ilmiö tunnetaan myös Suomessa; huolta aiheuttavia henkilöitä on noin 70.


Julkaistu: 19:00
ANIS AL-AMIR oli rutiköyhän, kahdeksanlapsisen perheen poika tunisialaisesta pikkukaupungista. Hän ei ollut uskonnollinen muslimi – hän joi alkoholia, kuunteli popmusiikkia ja vähät välitti siitä, käyttivätkö hänen siskonsa päähuivia vai eivät.

Nuoruus oli rikkinäinen ja rikosten leimaama. Vuoden 2011 arabikevään myllerryksessä al-Amir jätti perheensä ja lähti 18-vuotiaana Italiaan hakemaan turvapaikkaa. Hän valehteli viranomaisille olevansa alaikäinen.

Italiassa al-Amir käyttäytyi väkivaltaisesti ja levottomasti, poltti kavereidensa kanssa majapaikkansa ja pahoinpiteli yhden valvojista. Alkoi kapinoinnin täyttämä vankilakierre.

KIVEN SISÄLLÄ jokin muuttui al-Amirissa. Hän alkoi osoittaa kiinnostusta ääriajatteluun, jihadistiseen terrorismiin. ”Isken sinulta pään poikki”, hänen kerrotaan sanoneen kristitylle vangille. Vankila varoitti hänestä turvallisuuspoliisia.

Päästyään linnasta toukokuussa 2015 al-Amir katosi ja päätyi laittomasti Saksaan.

Joulukuun 18. päivän iltana 2016 tapahtui pahin. Al-Amir kaasutti raskaan ajoneuvoyhdistelmän keskelle joulutoria Berliinin keskustassa. Yksitoista ihmistä kuoli ja 55 loukkaantui. Viisi päivää terrori-iskun jälkeen Italian poliisi ampui hänet kuoliaaksi.


Anis al-Amirin tarina ei ole mitenkään ainutlaatuinen. Myös muun muassa Pariisin vuoden 2015 tuhoisien terrori-iskujen pääsuunnittelija Abdelhamid Abaaoud oli radikalisoitunut eurooppalaisessa vankilassa. Kuolleita: 130.

VIRANOMAISET ja tutkijat tuntevat tämän vaarallisen ilmiön hyvin, ja Suomessa muun muassa Rikosseuraamuslaitos tekee jatkuvasti työtä radikalisaation ehkäisemiseksi. Ilmiö liittyy sekä jihadismiin että äärioikeistolaiseen ideologiaan.

– Osaa tähän ilmiöön liittyvistä vangeista ja rikosseuraamusasiakkaista voidaan pitää aitona uhkana yhteiskunnalle, kertoo Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen turvallisuuspäällikkö Juha Eriksson IS:lle.

– Radikalisoituminen on yksilöllinen prosessi, ja henkilöistä tehtyjen havaintojen vakavuus vaihtelee. Tällä hetkellä on noin 70 henkilöä, joista on tehty jonkinasteisia havaintoja radikalisoitumisesta. Huolta aiheuttavia henkilöitä on sekä vankiloissa että yhdyskuntaseuraamuksissa.

VANKILASSA ihminen on sekä fyysisesti että henkisesti suljetussa tilassa, loukussa. Hän on irti normaalista lähipiiristään ja mahdollisesta tukiverkosta, jolla voisi olla hänelle myönteinen vaikutus. Samalla vankila tarjoaa viranomaisille valvotun ympäristön, jossa on hyvä mahdollisuus havaita radikalisoituminen.

– Suurin osa havainnoista liittyy tällä hetkellä väkivaltaa oikeuttavan äärioikeistolaisen ideologian kannattamiseen. Toiseksi eniten havaintoja on tehty uskonnolla perusteltuun väkivaltaiseen ekstremismiin eli jihadismiin liittyen. Näiden lisäksi on tehty muita väkivaltaiseen ekstremismiin liittyviä havaintoja, joista osa viittaa esimerkiksi joukkosurmafantasiointiin, Eriksson kertoo.

VÄKIVALTAISET ekstremistit voidaan jakaa kolmeen ryhmään: ideologiaa kannattaviin johtajiin, radikalisoitumisvaarassa oleviin seuraajiin sekä oppoturnisteihin, jotka käyttävät tilaisuutta hyväkseen parantaakseen asemiaan.


Epävarmoista, yksinäisistä, katkerista ja näköalattomista nuorista miehistä tulee vankilassa helppoja saaliita rekrytoinnille ja manipulaatiolle. Karismaattiset johtohahmot, radikalisoijat, tarjoavat tulokkaille turvallisuutta, ystävyyttä, yhteenkuuluvuutta, pääsyä sisäpiiriin – ja statusta. Tulokkaat ovat otollista kuulijakuntaa väkivaltaiselle propagandalle.

Islamin radikaali, jihadistinen tulkinta opettaa, että arvoiltaan ja elämäntavoiltaan rappeutunut läntinen maailma on sodassa muslimeja vastaan.

Karismaattinen johtohahmo saattaa opettaa, että varkauksin, ryöstöin ja huumekaupoin hankittu omaisuus on laillista sotasaalista ”pyhässä sodassa”. Se hivelee pikkurikollisen itsetuntoa ja auttaa radikalisoijaa vetämään tämän yhä syvemmälle ääriajattelun maailmaan.

MITEN radikalisoitumista sitten voidaan ehkäistä? Tärkeintä on havaita ilmiö ajoissa, jotta siihen voidaan puuttua. Tunnistamista vaikeuttaa se, ettei väkivaltaisilla ekstremisteillä ole yhtä ainoaa profiilia – heidän taustansa ovat erilaisia. Terrorismirikoksiin syyllistyneet poikkeavat ajattelultaan muista väkivaltarikoksiin syyllistyneistä, mutta persoonallisuushäiriöiden tai psykopatian esiintyvyys ei heidän joukossaan ole normaalia suurempaa. Syrjäytymisellä ei tutkimusten mukaan myöskään ole merkittävää yhteyttä väkivaltaiseen ekstremismiin.

– Radikalisoitumisen ehkäisemisen keskiössä on ilmiön oikea-aikainen tunnistaminen. Dynaamisen turvallisuuden ylläpitäminen ja vuorovaikutus vankien kanssa muutosten havaitsemiseksi ovat isossa roolissa, Eriksson kertoo.

YKSI konsti torjua radikalisoitumista on hajauttaa ilmiöön liittyviä vankeja eroon toisistaan.


– Ensisijaisesti värvääjiksi tai ideologeiksi tunnistetut radikalisoituneet vangit sijoitetaan mahdollisuuksien mukaan erilleen muusta vaikutuksille alttiista vangeista. Korkean väkivaltariskin omaavat vangit sijoitetaan valvotumpiin olosuhteisiin, ja eri ideologioita kannattavat radikalisoituneet tulisi myös asuttaa erilleen väkivaltaisten tilanteiden välttämiseksi, Eriksson selvittää.

RADIKALISOITUMISEN purkamiseksi on kehitetty erilaisia ohjelmia sekä Suomessa että ulkomailla. Erikssonin mukaan niiden tehokkuudesta ei ole pitävää näyttöä. Väkivaltaiseen ekstremismiin liittyvä henkilö ei välttämättä näe ajattelussaan tai toiminnassaan mitään väärää tai haitallista.

– Kuntouttavia ohjelmia, jotka olisivat tutkitusti toimivia, ei juurikaan ole saatu edes kansainvälisesti kehitettyä ja toiminnan tuloksellisuuden arviointi on osoittautunut vaikeaksi, Eriksson sanoo.

– Väkivaltaisen ekstremismin sekä radikalisoitumisen ehkäisemisessä on paljon ajatteluun ja asenteisiin liittyviä teemoja, mutta keskeisin asia, johon tulisi vaikuttaa on väkivallan käyttö tai siihen liittyvistä suunnitelmista luopuminen. Muutostyöskentely vaatii onnistuakseen yksilön omaa aitoa motivaatiota, eikä ketään voida pakottaa siihen.

Jouko Juonala
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006394513.html

Re: Mitä Suomen 370 radikaali-islamistia hommailee?

Lähetetty: Ma Huhti 06, 2020 5:53 pm
Kirjoittaja Iivis
Suojelupoliisi kertoo kohonneesta terrorisminuhasta – ”Lapset edustavat terroristijärjestöille tulevaisuutta ja ideologista jatkuvuutta”
5.4.2020 20:16Petri Saarela

Kuva
Kuvituskuva. Syyrian Al-Hol lokakuussa 2019. Kuva Y. Boechat (VOA) / public domain.

Suojelupoliisi nostaa julkaisemassaan vuosikirjassa 2019 esille muun muassa Lähi-idän taistelualueilta palaavien henkilöiden aiheuttaman turvallisuusuhan sekä äärivasemmistolaisen liikehdinnän.

Suojelupoliisi (SUPO) toteaa vuosikirjassa 2019 merkittävimmän terroriuhkan Euroopalle muodostuvan terroristijärjestöistä, lähinnä Islamilainen valtio (ISIL) ja al-Qaida sekä niihin kytkeytyvät toimijat. Huolimatta ISIL:n kokemista tappioista Syyrian ja Irakin konfliktialueella, sen muodostama uhka länsimaissa ei ole kadonnut. Eurooppaan kohdistuvan uhkan luovat lähinnä vierastaistelijat, jotka ovat viettäneet pitkiäkin aikoja Syyrian ja Irakin konflikti­alueella. ISIL:llä ja siihen kytköksissä olevilla toimijoilla on edelleen pyrkimys toteuttaa mittavia terroritekoja Euroopassa.

Terrorismin uhka Suomessa on Suojelupoliisin arvion mukaan edelleen neliportaisen asteikon tasolla kaksi eli kohonnut. Terrorismin tilannekuva ja toimintakenttä ovat kuitenkin muuttuneet sekä Suomessa että kansainvälisesti. Konfliktialuematkailu on voimistanut sekä verkostoitumista että kykyä ja valmiutta väkivaltaan. Erityisesti muutos koskee radikaali-islamistista terrorismia, mutta myös äärioikeistolaista ja äärivasemmistolaista liikehdintää.

Lähi-idän konfliktialueelta palaajat aiheuttavat turvallisuusuhan
Suojelupoliisi arvioi Syyrian konfliktialueelta palaajien muodostavan lyhyellä ja pitkällä aikavälillä sekä suoria että välillisiä turvallisuusuhkia. Terroriuhkan lisäksi konfliktialueelta palaavat henkilöt aiheuttavat reaktioita maahanmuuttajaväestössä, ääriliikkeissä ja kansalaisissa laajemminkin.

Kansallisen turvallisuuden lisäksi konfliktialueelta palaavat saattavat vaikuttaa laajemmin Euroopan terrorismitilanteeseen ja sen torjuntaan esimerkiksi muodostamiensa verkostojen ja Schengen-alueella [EU:n vapaan liikkuvuuden alue] matkustamisen myötä. Suomesta matkusti vuosina 2012 – 2016 Syyrian konfliktialueelle kymmeniä miehiä ja naisia lapsineen liittyäkseen terroristijärjestö ISIL:iin tai elääkseen sen julistamassa ja sittemmin luhistuneessa kalifaatissa. Osa henkilöistä on kuollut alueella.

Lapset edustavat terroristijärjestöille tulevaisuutta ja ideologista jatkuvuutta.

Konfliktialueella oleskelleet ovat altistuneet jopa vuosien ajan äärimmäisen radikalisoivalle ympäristölle. Uskonnolla perustellun väkivaltaisen ekstremismin tulevan kehityksen näkökulmasta huolta aiheuttavat terroristista toimintaa tukevien henkilöiden lapset eli kasvava sukupolvi. Lapset edustavat terroristijärjestöille tulevaisuutta ja ideologista jatkuvuutta.

Kuten konfliktialueelle lähtijät, myös radikaali-­islamistiset verkostot Suomessa ovat multietnisiä ja käsittävät useamman sukupolven. Avioliittoja solmitaan verkostojen sisällä, mikä hankaloittaa radikaali-ideologiasta irtautumista ja voimistaa seuraavien sukupolvien radikalisoitumista. Suomessa toimivilla terroristista toimintaa edistävillä ryhmillä ja verkostoilla on yhteyksiä ulkomaille sekä muslimienemmistöisiin maihin että länsimaihin.

Äärivasemmisto ja kurdit yhteistyössä
Äärivasemmistolaisen liikehdinnän painopiste oli vuonna 2019 kurditoimijoiden kanssa tehtävässä yhteistyössä sekä radikaalissa ”antifasistisessa” toiminnassa, jolla pyrittiin häiritsemään julkisia mielenilmauksia.

Kurdistanin työväenpuolueella (PKK) on Suomessa tukitoimintaa, jossa on mukana äärivasemmistolaisia antifasisteja. Lähi-idässä on käynnissä alati kehittyvä konflikti, ja se voi edetessään vaikuttaa sekä radikaali-islamistisen että muun terrorismin uhkaan Euroopassa

Äärivasemmiston ja kurdien yhteistyön puitteissa muutamia suomalaisia on matkustanut viime vuosina Koillis-Syyriaan liittyäkseen alueella toimiviin kurditaustaisiin aseellisiin järjestöihin. Suomessa on järjestetty useita Turkin toimia vastustavia mielenilmauksia, joissa on ilmennyt häiriökäyttäytymistä.

Yksittäiset toimijat tai ryhmät ensisijainen uhka
Suomessa on merkittävää terrorismin tukitoimintaa ja kansainvälisiä verkostoja. Suomessa asuu ja vierailee tunnistettuja henkilöitä ja ryhmiä, joilla on motivaatio ja kyky toteuttaa terrori-iskuja.

Suomeen kohdistuvan uskonnolla perustellun terrori-iskun uhan aiheuttavat ensisijaisesti radikaali-islamistista ideologiaa ja päämääriä ajavat yksittäiset toimijat tai ryhmät.

Terrorismin torjunnan kohdehenkilöiden määrä ennallaan
Terrorismin torjunnan kohdehenkilöiden lukumäärässä ei tapahtunut merkittävää muutosta vuonna 2019. Loppuvuodesta 2019 kohdehenkilöiden lukumäärä oli noin 390. Syyrian ja Irakin konfliktiin liittyvien värväys- ja edistämisverkostojen aktivoitumisen sekä vierastaistelijailmiön seurauksena terrorismin torjunnan kohdehenkilöiden lukumäärä lähes kaksinkertaistui edeltävinä vuosina.

Nähtävissä ei kuitenkaan ole tekijöitä, jotka merkittävästi vaikuttaisivat terrorismin torjunnan kohdehenkilöiden lukumäärään pidemmällä aika välillä tulevaisuudessa, mutta laadullisesti tilanne voi muuttua.

Suomen ulkopuoliset tapahtumat voivat laukaista väkivaltaa Suomessa
Kansainvälisillä tapahtumilla voi olla merkittävä radikalisoiva vaikutus kansalliseen tilanteeseen. Suomen ulkopuoliset tapahtumat voivat toimia laukaisevana tekijänä myös väkivaltaiselle uskonnollisesti tai poliittisesti motivoituneelle teolle sekä eri ryhmien vastakkainasettelulle.

Suomessa on muita valtioita ja eri uskontoja edustavia kohteita sekä kansainvälisiä tapahtumia, joihin kohdistuu tavallista korkeampi uhka sekä terroristijärjestöjen että yksittäisten toimijoiden taholta. Valtiollisiin ja symboliselta arvoltaan merkittäviin kohteisiin ja tapahtumiin voi liittyä yleistä uhkatasoa korkeampi terrorismin uhka. Uhkaa voivat nostaa myös terrorismin trendit, kuten summittaiset iskut väkijoukkoihin tai väestönosaa edustaviin kohteisiin sekä näiden iskujen saama mediahuomio.

Terrori-iskujen uhka länsimaisia intressejä ja turistikohteita vastaan on kohonnut, joten suomalaiset voivat joutua länsimaita vastaan suunnattujen iskujen kohteiksi myös ulkomailla.
https://www.kansalainen.fi/suojelupolii ... tkuvuutta/

Tämän hetkisen määrän 390 voisi korjata otsikkoon.