Sotatieteen tohtori Venäjän informaatiosodankäynnistä

Ei ehkä ne kaikkein laadukkaimmat ketjut. Sana on vapaa!

Valvoja: Moderaattorit

rentona
Armas Tammelin
Viestit: 85
Liittynyt: Ma Maalis 13, 2017 11:34 pm

Sotatieteen tohtori Venäjän informaatiosodankäynnistä

Viesti Kirjoittaja rentona »

Sotatieteen tohtori disinformaatiosta: "Suomessa alamme vihdoin herätä siihen, että ilmiö on totta"
Eilen klo 21:51
Sotatieteen tohtori Saara Jantunen muistuttaa, että Suomi ei ole erityisasemassa Venäjän suhteen.


Infosota-kirjan kirjoittaja Saara Jantunen muistaa, kuinka Suomessa on suhtauduttu Viroon aika ylimielisesti, kun virolaiset ovat puhuneet disinformaation leviämisestä.
Jantunen sanoo, että Suomen ei kannata paisutella toimivaa keskusteluyhteyttään Venäjän kanssa.
Jantusen mukaan sosiaalinen ja poliittinen polarisaatio tuottaa ihmisille tarpeen tuottaa omaa todellisuuttaan ja viestiä siitä.

Sotatieteen tohtori, Infosota-kirjan kirjoittaja Saara Jantunen oli myöhään lauantai-illalla keskustelemassa sosiaalisen median välityksellä käytävästä infosodasta Lennart Meri -konferenssissa.

Infosota-kirjaa käännetään tällä hetkellä viroksi. Hän on jo saanut kirjastaan hyvää palautetta niiltä virolaisilta, jotka ovat lukeneet sen suomenkielisenä.

- Virolaisille tämä on tuttu aihe. Heille erilaiset provokaatiot ovat olleet arkipäivää. Minulle on tullut sellainen tunne, että he ovat olleet tyytyväisiä siihen, että nyt Suomessakin ymmärretään, mitä se on, kun yhteiskunnassa tehdään vihamielistä vaikuttamista, Jantunen kertoi Iltalehdelle konferenssissa.

- Nyt me näemme samoja juttuja (disinformaatiota ja valeuutisia) Suomessa - ja alamme vihdoin herätä siihen, että ne ovat ihan totta. Se ei ole mitään hysteerisyyttä.

Jantusen mukaan suomalaiset ovat aikoinaan sanoneet aika suoraankin, että kyse olisi hysteriasta, kun Virossa on puhuttu vihamielisestä vaikuttamisesta ja disinformaation levittämisestä.

- Olemme aika usein vähätelleet virolaisten kokemusta siitä ja neuvottu heitä heidän Venäjä-suhteessaan. Nyt sitten suomalaiset ovat oppipoikina tällaisissa tilaisuuksissa, joissa virolaiset ja muut kertovat vankasta tietämyksestään.

Olisiko Suomessa pitänyt kuunnella virolaisia jo aiemmin?

- Suomessa on suhtauduttu Viroon aika ylimielisesti näissä asioissa. Suomella on aina ollut käsitys, että ymmärrämme ja tunnemme Venäjän paremmin kuin kukaan muu. Se on ihan perätöntä, Jantunen sanoo.

- Jos katsoo Levada-keskuksen tilastoja, joissa venäläisiltä kysytään, mitkä ovat heidän keskeisimpiä kumppaneitaan, Suomi on hännänhuipulla. Eivät venäläiset pidä meitä erityisen läheisinä - hokemamme periytyy kylmän sodan perinteestä, Jantunen perustelee.

Hän muistuttaa, että Suomi ei ole erityisasemassa Venäjän suhteen.

- Suomella on toimiva keskusteluyhteys Venäjään, mikä on tärkeää. Sitä suhdetta ei kuitenkaan kannata paisutella. Kun peräänkuulutetaan realismia, ollaan realisteja.

Jantunen muistuttaa, että Infosota-kirja on nyt puolitoista vuotta vanha.

- Aika paljon on tapahtunut jo sen jälkeen, Jantunen sanoo.

Kysyttäessä hän toteaa, että toinen kirja on mahdollisesti jossain vaiheessa tulossa.

Yhteinen nimittäjä

Jantunen kertaa, kuinka Ukrainan sodan alkamisen jälkeen informaatiovaikuttaminen alkoi vähitellen muuttua.

- Erilaiset henkilöön käyvät vihakampanjat, joissa keskitytään enemmän ihmisiin kuin asioihin, alkoivat korostua. Henkilökampanjat ovat hyvin keskeisiä tässä ilmiössä, ja ne on tänä vuonna joukkoistettu paljon tehokkaammin kuin viime vuonna. On tapahtunut epäpyhiä alliansseja: epätyypillisten ryhmien keskeinen yhteinen nimittäjä on nimenomaan mediavihamielisyys.

Jantusen mukaan ryhmittyvät jakavat ajatuksen siitä, että valtamedia on nyt se perivihollinen.

- Sitä kaikki vastustavat - oli sitten kyse niin sanotusta vaihtoehto-oikeistosta tai vaihtoehtovasemmistosta. Tästä ei ole Suomessa kauheasti puhuttu. Luulen, että ehkä toimittajatkaan eivät ole huomanneet - aina on haukuttu mediaa, mutta nyt on kyse erilaisesta mediavihamielisyydestä.

Jantusen mukaan vihamielisyyttä on hyvin pitkään yritetty istuttaa ulkopuolelta Suomeen. Pakolaiskriisin myötä se leimahti ihan kunnolla ikään kuin autenttisena reaktiona tapahtumiin.

Mihin tämä voi lopulta johtaa?

- Sotilasoperaatioiden näkökulmasta on loogista, että omalle toiminnalle luodaan entistä paremmat menestymismahdollisuudet, kun huolehditaan siitä, että yhteiskunnassa ei ole toimivaa tiedonvälitystä tai ihmisten usko omaan tiedonvälitykseen on heikentynyt. Silloin yhteiskunta on paljon vähemmän vastustuskykyinen ulkopuoliselle vaikuttamiselle.

"Nyt riittää"

Jantunen toteaa, että Suomessa, kuten myös muissa Pohjoismaissa, informaatiovaikuttamiseen ja häirintäkampanjoihin vastaaminen on jäänyt kansalaisten, toimittajien ja kansalaisvaikuttajien kontolle.

- Siihen ei ole hirveästi suoraan otettu kantaa poliittiselta tasolta, vaikka asiat ovat kaikille näkyviä.

Jantunen nostaa kuitenkin esille, kuinka presidentti Sauli Niinistö sanoi jo vuonna 2015, informaatiosodankäynnissä kaikki ovat maanpuolustajia.

- Hän on ainoa, joka on selvästi ottanut tähän kantaa. EU-tasolla kyllä otetaan kantaa, mutta jotenkin Suomessa poliitikot eivät ole meillä tästä hirveästi lausuneet, Jantunen sanoo.

Jantunen kehuu, että Suomen viranomaiset ovat puolestaan jo reagoineet ongelmaan.

- Meiltä puuttuu poliittisella tasolla julkilausuttu ”nyt riittää”.

Hän muistuttaa, että usein poliitikoille on ollut arkea joutua henkilökampanjoiden kohteeksi.

- Näkisin kuitenkin, että tämä tulee olemaan arkitodellisuutta tosi monelle ihmisille, jotka tekevät julkisuudessa töitä. Se ei ole sitä, että he ovat julkisuudenhenkilöitä, vaan heihin yritetään vaikuttaa ulkopuolelta.

Jantunen korostaa, että palautetta ja laitonta häirintää ei saisi sotkea keskenään.

- Siinä pitäisi olla tosi tarkka. Moni käsite menee sekaisin. Kun puhutaan esimerkiksi trollaamisesta, ei nähdä, että moni siihen liittyvä juttu on ihan laiton.

Disinformaatio elinkeinona

Jantunen näkee, että syy disinformaatiolle ja valeuutisille on se, että Suomen yhteiskunta on polarisoitunut entistä enemmän.

- Suomi ei perinteisesti ole ollut polarisoitunut yhteiskunta. Nyt sosiaalinen ja poliittinen polarisaatio tuottaa ihmisille tarpeen tuottaa omaa todellisuuttaan ja viestiä siitä, Jantunen sanoo.

- Jos halutaan puuttua ongelmaan, pitää mennä yhteiskunnallisiin asioihin kiinni ja katsoa yhteiskuntaa sisältäpäin. Ei miettiä sitä, kenen totuus on oikein.

Jantunen pitää suurena kysymyksenä sitä, miten käytännössä puuttua tähän sosiaaliseen ja poliittiseen polarisaatioon.

- Disinformaatio ja vihamielinen informaatio ovat valintoja. Ne ovat Suomessakin tällä hetkellä myös elinkeino. Sitä tehdään, koska ihmisillä on tarve niille sisällöille ja sillä voi elättää itsensä. Ei ehkä luksuselämän tyylillä, mutta elättää kuitenkin, Jantunen muistuttaa.

- Disinformaation ja valeuutisten levittäminen on valinta. Ihmiset eivät koe jakavansa tietoa, vaan ilmaiset itseään välittämällä tietoa, mikä ei välttämättä ole kuranttia.

TIINA SAARI
[email protected]
http://m.iltalehti.fi/kotimaa/201705152 ... 2_u0.shtml

Avatar
Louvren kummitus
Alibin satunnaislukija
Viestit: 66
Liittynyt: Ke Heinä 15, 2015 9:25 pm

Re: Sotatieteen tohtori Venäjän informaatiosodankäynnistä

Viesti Kirjoittaja Louvren kummitus »

↑ Oliko sulla joku pointti tuohon juttuun?

aga
Axel Foley
Viestit: 2408
Liittynyt: Pe Elo 01, 2008 11:21 am

Re: Sotatieteen tohtori Venäjän informaatiosodankäynnistä

Viesti Kirjoittaja aga »

Sanavalmis ja osaava kolmessa vuodessa (yleensä tohtoriksi valmistutaan n. 10 vuodessa) valmistunut sotatieteen tohtori meillä:

" ”Venäjällä ei oo semmosii rajotteita niissä [informaatiosodan] keinovalikoimien käytössä, ymmärtääköhän kukaan mikä on keinovalikoima ku mä niistä puhun mut siis keinoista…”

“Tota… Länsi tyypillisesti, meillä on tämmönen hirveen vahva siiloajattelu, se että mitkä keinot on sallittuja kun puhutaan mistäkin yleisöstä, kun puhutaan infovaikuttamisesta… omiin, omiin kansalaisiin ei koskaan vaikuteta psykologisesti ja heihin ei niinku, heille ei saa valehdella ja heille viestitään ja heiltä pitää ottaa vastaan palautetta mutta Venäjällä tämmönen, tämmönen niinkun, tämmöset jakolinjat on heikompia, et et retorisesti ne on olemassa ja ne saattaa löytyy jostain niinkun doktriinista, mut käytännössä sitä jakoo ei ole, toisin kuin Lännessä ja Länsi joutuu myös aina vastaamaan niitten rajojen rikkomisesta” (sotatieteen tohtori Saara Jantunen 20.5.2016)." :D huuhaa-Saara...

Miksiköhän muuten tuolla alussa olevan uutisen kuvassa tunnettu Venäjän vihaaja Sofi Oksanen haastattelee Saara Jantusta? Vain piri-Jessikka puuttuu kuvasta ja tästä kovasta naistriosta..

Riukiu
Jack Bauer
Viestit: 939
Liittynyt: Ke Touko 27, 2015 6:55 am

Re: Sotatieteen tohtori Venäjän informaatiosodankäynnistä

Viesti Kirjoittaja Riukiu »

Onkohan Sofi itse kirjoittanut kirjansa?

rentona
Armas Tammelin
Viestit: 85
Liittynyt: Ma Maalis 13, 2017 11:34 pm

Re: Sotatieteen tohtori Venäjän informaatiosodankäynnistä

Viesti Kirjoittaja rentona »

aga kirjoitti: Miksiköhän muuten tuolla alussa olevan uutisen kuvassa tunnettu Venäjän vihaaja Sofi Oksanen haastattelee Saara Jantusta? Vain piri-Jessikka puuttuu kuvasta ja tästä kovasta naistriosta..
Jokainen suomalainen vihaa venäläisiä, ryssiä, suomalaisten ikiaikaisia vainolaisia ja vihollisia. Ainoastaan kourallinen simpanssia tyhmempia maanpettureita, nykyajan käpykaartilaisia ja Otto Kuusisen kannattajia nuolee ryssän takamusta. MV-lehti, Russian Today, Wikileaks jne. siinä joitakin nykyajan Tiedonantajia,

aga
Axel Foley
Viestit: 2408
Liittynyt: Pe Elo 01, 2008 11:21 am

Re: Sotatieteen tohtori Venäjän informaatiosodankäynnistä

Viesti Kirjoittaja aga »

Riukiu kirjoitti:Onkohan Sofi itse kirjoittanut kirjansa?
Eiköhän puolustusvoimilta ainakin tietyt tahot vetelee Saara Jantusen naruista ja kertoo mitä sen pitää puhua tai kirjoittaa. Haamukirjoittaja varmaan pitkälti Jantusen kirjaa kirjoitellut. Kun ei sitten olekaan telkkarissa ketään kuiskimassa Saaralle mitä pitää sanoa, niin jutut on sekavia ja täysin epäloogisia, entistä typerämpiä. Aina kun Jantusen juttuja kritisoi, Jantunen syyttää Venäjä-trolleja. Tuskin menee suurimmalle osalle suomalaisista tuo puppu läpi, paitsi esim. ehkä tuolle eräälle hölmöläiselle tässäkin ketjussa...

MohammedMohammed
Axel Foley
Viestit: 2288
Liittynyt: Su Huhti 09, 2017 4:49 pm

Re: Sotatieteen tohtori Venäjän informaatiosodankäynnistä

Viesti Kirjoittaja MohammedMohammed »

rennosti tämänkin ketjun rentona vaihtaa nikkiä palstalle useammin kuin keskiverto suomalainen lihaa syövä heteromies sukkia.
Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisterin kautta näkemään sitä tilannetta, minkä tyyppisiä ihmisiä meille tulee. - Päivi Nerg

TuskaistaTietoa
Javier Pena
Viestit: 1797
Liittynyt: Ke Touko 20, 2015 9:34 pm

Re: Sotatieteen tohtori Venäjän informaatiosodankäynnistä

Viesti Kirjoittaja TuskaistaTietoa »

Nimetkääpä muita tutkijoita Suomessa, jotka jo tehdessään väitöskirjaa on nostettu jalustalle alan ylimpänä auktoriteettina. Aivan ei ole ketään muuta.

Jantunen on julkisuudessa, koska puolustusvoimissa ja puolueiden sisällä, ja median palveluksessa on klikki, joka on tottunut ajamaan asiat käskyttämällä keskustelun sijaan. Sitähän Suomen hallinnon älyllisesti naurettava vihapuhejahti kokonaisuudessaan on.

Joo kuunnelkaa kaikki Jantusia, Helsingin Sanomien Bilderberg toimittelijoita ja muuta höpinälöpinä sakkia, niin varmasti tiedätte kaikki totuudet kaikesta. Eihän heillä ole mitään syytä valehdella, eihän?

holmesin haamu
Perry Mason
Viestit: 3783
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: Sotatieteen tohtori Venäjän informaatiosodankäynnistä

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu »

Jantunen sekoittaa sujuvasti eri asioita toistensa kanssa. Moni ei saata tietää Jantusen itse opiskelleen mediavaikuttamista Yhdysvalloissa, joten hänestä on väännetty nimitys "natotrolli". Yhdysvallat on myös osaltaan ollut vastuussa Suomeenkin kantautuvista pakolaisvirroista Lähi-Idästä.

Suomessa on kyllä oikeasti olemassa Venäjään kallellaan päin oleva vaikuttajaklikki, jolla ei ole mitään todellista valtaa. Johan Bäckman ja muutamat muut kaverit ovat sen alan asiantuntijoita. Ryhmän koko on silti niin pieni, ettei siitä ole todellista uhkaa kenellekkään.

Valtamediaksi sanottu taho on koettu uhkana maailmanlaajuisesti. Ilmiö on lähtenyt liikkeelle kaikessa yksinkertaisuudessan siitä, että ei ole kerrottu rehellisesti asioista tai on tietoisesti pimitetty tapahtumia. Sama ilmiö on näkynyt Suomessakin. Tästä syystä on tullut erilaisia vaihtoehtoismedioita, jotka ovat pyrkineet kertomaan asioista puuttuvat tiedot.

Jantusen Infosota-kirjasta puhuttiin aikoinaan paljon ja sen lukijat näkivät "putintrolleja" kaikkialla. Jos olit millään tavalla maahanmuuttokriittinen, EU-vastainen, eliittivastainen, natovastainen, turvapaikanhakijoita kritisoiva tai missään asioissa otit kantaa Venäjän puolesta. niin olit automaattisesti infosodan uhri tai Venäjän kätyri. Tämä johti huvittaviinkin tilanteisiin, kun osa toimittajista joutui pelkästään yksittäisten juttujen takia infosodan ylläpitäjiksi ja Venäjän kätyreiksi, vaikka he tuskin olivat koskaan sellaista kuvitelleet olevansa.

Kyseinen mielivaltaisuus onkin lähinnä keino hiljentää kaikki arvostelijat. Siinä laitetaan niin paljon erilaisia tahoja samaan koriin, että jokainen arvostelu voidaan tulkita infosotaoperaatioksi.

Venäjää on Suomessa käytetty vuosikausia tekosyynä. Monissa julkisissa ohjelmissa aletaan puhumaan Venäjästä, kun Suomessa tapahtuisi moninverroin ajankohtaisempia ja tärkeämpiä asioita. Varsinkin yksi parhaaseen katseluaikaan tuleva poliittinen viihdeohjelma YLE:llä on jopa surullisenkuuluisa siitä, että aina kun tapahtuu jotakin poliittisesti arkaluonteista, niin aihe siirretään Venäjään. Turvapaikanhakijoiden seksuaalirikokset, sotarikostaustat, maahanmuuttajien törkeät lasten joukkopahoinpitelyt yms. -> ohjelmassa puhutaan Venäjän uhasta. Poliittiset kähminnät ja huijaukset -> ohjelmassa puhutaan Venäjästä. Silloin kun ohjelmassa ei puhuta Venäjästä, niin uhkana ovat Perussuomalaiset.

Vastaa Viestiin