Sivu 1/1

Uutta toivoa psykopaateille lääkehoidolla?

Lähetetty: To Elo 29, 2019 8:04 pm
Kirjoittaja TobiasW
Annelistit huom! Löytyi tällainen uutinen ylen sivuilta tänään (teen kuten palstan tyyliin kuuluu ja postaan koko jutun):

”Monet aiemmin autismiin liitetyt geenit ilmentyvät poikkeavasti väkivaltaisilla psykopaateilla, selviää tuoreesta suomalaistutkimuksesta. Tulokset voivat avata mahdollisuuksia psykopatian hoitoon.

Psykopatian tiedetään olevan vahvasti perinnöllistä, mutta tähän asti ei ole tiedetty, liittyykö siihen poikkeavuutta geenien tai proteiinien ilmentymisessä hermosoluissa, Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa kerrotaan.

Psykopatia on antisosiaalisen käyttäytymisen äärimmäinen ilmenemismuoto. Tiedotteen mukaan arviolta prosentti yleisväestöstä ja 10–30 prosenttia rikoksista tuomituista on psykopaatteja.

Tutkimus toteutettiin Itä-Suomen yliopiston, Helsingin yliopiston ja Karoliinisen instituutin yhteistyönä. Tutkimuksen tulokset on julkaistu Molecular Psychiatry -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Tulokset vahvistavat tekijöitä psykopatian taustalla

Tutkimuksessa selvitettiin psykopatialle ominaista geenien ja proteiinien ilmentymistä kantasoluteknologian avulla.

Tutkimukseen osallistui psykopaattisia väkivaltarikollisia ja terveitä verrokkihenkilöitä. Koska psykopaatit olivat myös päihderiippuvaisia, mukana oli lisäksi ei-psykopaattisia päihderiippuvaisia henkilöitä. Näin pystyttiin erittelemään, mitkä poikkeavuudet liittyvät pelkästään psykopatiaan.

Tulokset osoittivat, että psykopatiaan liittyy muutoksia lukuisten geenien ilmentymisessä. Geenien ilmentymiserot selittivät 30–92 prosenttia psykopatian oireista, tiedotteessa kerrotaan. Monet näistä geeneistä on aiemmin liitetty myös autismiin.

Psykopatiaan liittyi myös glukoosimetaboliaan ja opioidijärjestelmään liittyvien proteiinien poikkeavaa ilmentymistä. Useissa tutkimuksissa on aiemmin saatu viitteitä siitä, että väkivaltaisuuteen ja psykopaattiseen käyttäytymiseen liittyy poikkeavuuksia aivojen välittäjäainejärjestelmässä ja glukoosiaineenvaihdunnassa.

Uudet tulokset vahvistavat käsitystä siitä, että opioidijärjestelmän poikkeava toiminta on yksi tekijä psykopatian taustalla. Tämän perusteella opioidijärjestelmän tasapainottaminen voisi olla mahdollinen psykopatian hoitomuoto, tutkimuksesta kerrotaan.” Lähde https://yle.fi/uutiset/3-10944945

Re: Uutta toivoa psykopaateille lääkehoidolla?

Lähetetty: To Elo 29, 2019 8:19 pm
Kirjoittaja Pieni liekki
En minä mene ainakaan missään tapauksessa väittämään, etteikö Ulvilan murhaaja voisi olla psykopaatti. Anneli Auer lienee ainoa meistä, joka on testattu mieleltään terveeksi. Ei minua haittaisi, vaikka nuppitestit määrättäisiin kaikille pakollisiksi.