Jari Aarnion elinkautinen

Jari Aarnion tapaukseen liittyvät ketjut tänne
Avatar
Kuolemannaakka
Frank Columbo
Viestit: 9233
Liittynyt: Ma Touko 31, 2010 10:43 pm

Re: Jari Aarnion elinkautinen.

Viesti Kirjoittaja Kuolemannaakka »

apollo kirjoitti:
To Joulu 24, 2020 12:07 am
Lukekaa tuo tuomiolauselma. Lyhyesti soitosta. Vilhunen kuuli asiasta sikarihuoneella ja ilmoitti asiasta välittömästi Aarniolle. Tämän jälkeen Aarnio pyysi Kaupin soittamaan nimettömän vihjeen.

Aarnio pimitti tulevan murhan, koska ei halunnut väkivaltayksikön sotkeutuvan asiaan. Ei se Aarnio yksin ketään voi maasta poistaa. Väkivaltayksikkö olisi ollut todellinen vaara aarnion bisneksille kun sieltä olisi alkanut selviämään yhteys vilhuseen jne
Eli murhan estäminen olisi johtanut hirveisiin tutkimuksiin, mutta kun murha tehtiin, niin kukaan ei tutkinut mitään? Eikö tämä nyt mene ihan väärin päin? Minun järkeni mukaan asiaa tutkitaan paljon enemmän silloin kun on tapahtunut murha. Ja eikö murhatutkijat tämän murhan tutkineet, eikä Aarnio? Aarnio vieläpä oikein pyysi heitä tutkimaan, jos käski jonkun soittaa vihjeenkin.
Ja mihin ne Aarnion bisnekset sen murhan myötä katosivat? Tai yhteydet Vilhuseen? Eikös Vilhunen ollut kopitettunakin jossain vaiheessa? Olisiko häntä kopitettu, jos Aarnio olisi ilmoittanut jonnekin, että sai nimettömän vihjeen, että Unsal tullaan murhaamaan? Miten tilanne olisi ollut Aarniolle jotenkin pahempi silloin?
Tässä tuomiossa Vilhunen oli tietolähde, ei mikään rikostoveri.
Laajennettu kakkospainos Ulvilan surma -kirjasta on valmis! Lataa ilmainen 340-sivuinen nettikirja allaolevasta linkistä! Salasana on "ulvila".
www.shorturl.at/agoNS


"Naakat sotkevat paikkoja ja rikkovat heinäpaaleja."

TuskaistaTietoa
Javier Pena
Viestit: 1762
Liittynyt: Ke Touko 20, 2015 9:34 pm

Re: Jari Aarnion elinkautinen.

Viesti Kirjoittaja TuskaistaTietoa »

^ Tutkijat ja syyttäjät ovat tässä maassa ihan seonneita ja uivat omien harhaisten kaikkivoipaisuusfantasioiden maailmassa. Ei noissa logiikkaa taritse olla. Tai on se on mallia, lol se on erilainen ja yksijätetty hei kaikki kiusataan sitä tekaistuilla murhasyytteillä lol, omg. Yläasteen piha uudelleen aikuisten tuottamana.

Avatar
Kalle-Ville
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1359
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 5:48 pm

Re: Jari Aarnion elinkautinen.

Viesti Kirjoittaja Kalle-Ville »

Tässä kootusti vähän laajempaa kuvaa tuomiosta HS:n välityksellä.

Jari Aarnio tuomittiin murhasta elinkautiseen – Syyttäjä kehuu tuomiota loogiseksi: ”En tiedä, onko tämä juhlakaan, kun poliisi syyllistyy virassaan murhaan”
Helsingin käräjäoikeus hylkäsi entiseen jengipomoon Keijo Vilhuseen kohdistuneen murhasyytteen.


Kuva

Jari Aarnio osallistui 8. kesäkuuta 2020 Vuosaaren palkkamurhan valmisteluistuntoon Helsingin käräjäoikeudessa.­KUVA: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Mikko Gustafsson HS, Susanna Reinboth HS
22.12. 14:11 | Päivitetty 22.12. 18:06

HELSINGIN käräjäoikeus on tuominnut Jari Aarnion elinkautiseen vankeusrangaistukseen lokakuussa 2003 tapahtuneesta murhasta. Oikeuden mukaan Aarnio tiesi murhahankkeesta, mutta ei poliisina estänyt sitä. Sen sijaan entiseen jengipomoon Keijo Vilhuseen kohdistunut murhasyyte hylättiin.

Ruotsinturkkilaisen Volkan Ünsalin murhasta on aikoinaan tuomittu elinkautisiin vankeusrangaistuksiin neljä miestä. Keskusrikospoliisi avasi tutkinnan uudelleen vuonna 2016, kun tuli viitteitä siitä, että kaikkea ei silloin tutkittu.

Tutkinnassa nousikin esiin paljon seikkoja, joita alkuperäinen tutkintaryhmä ei ollut saanut tietoonsa.

AARNIOTA vastaan nostettu syyte perustui siihen, että hän olisi tiennyt murhahankkeesta, mutta jättänyt sen poliisina estämättä.

Vilhusta syytettiin siitä, että hän olisi ollut mukana itse murhahankkeessa.

Sekä Aarnio että Vilhunen kiistivät syytteen. Heidän kertomuksensa kuitenkin menivät pahasti ristiin.

Vilhunen sanoi tienneensä suunnitelmasta, mutta hän toimi poliisin tietolähteenä. Hän kertoi, että hän oli välittänyt kaikki tiedot murhasuunnitelmasta Aarniolle ja uskonut, että poliisi estää murhan.

Aarnio on kiistänyt saaneensa Vilhuselta tietoa murhasuunnitelmista. Hänellä oli kertomansa mukaan hankkeesta korkeintaan huhutasoista tietoa.


Kuva
Kuva tuomiolauselmasta.­

KÄRÄJÄOIKEUDEN mukaan ei ole näyttöä siitä, että Vilhunen olisi osallistunut murhahankkeeseen edes avunantajana.

Vilhusen esittämä vaihtoehtoinen tapahtumainkulku on mahdollinen ja siinä määrin uskottava, että hänen syyllisyydestään jäi varteenotettava epäily.

Sen sijaan Aarnio tiesi oikeuden mukaan Ünsaliin kohdistuneesta henkirikosuhasta jo kesäkuussa 2003. Hän myös tiesi, että Ünsal tuli syyskuun lopussa 2003 Suomeen lapsuudenystävänsä luo. Lokakuun puolivälissä Ünsal murhattiin.

”Aarnion tiedot henkirikossuunnitelmasta ovat täsmentyneet, ja epäillyt tekijät ovat olleet hänen tiedossaan”, oikeus toteaa tiedotteessaan.

Oikeus huomauttaa, että Aarnio järjesteli tiedonhankintaa, siis tarkkailua ja telepakkokeinoja, jotka kohdistuivat murhajuonittelijoihin.

AARNIO ei kuitenkaan kertonut tiedossaan olleesta henkirikossuunnitelmasta niille poliiseille, jotka hoitivat tarkkailua ja telepakkokeinoja, vaan piti tiedon itsellään. Hän kuitenkin tiesi, että Ünsaliin kohdistui todellinen ja välitön uhka.

Oikeuden mukaan Aarnio ryhtyi virassaan toteuttamaan sellaisiin aktiivisiin toimiin, joiden perusteella hänen on katsottava ottaneen Ünsaliin kohdistuneen henkirikoksen estäminen omaksi tehtäväkseen.

Aarniolle syntyi siten suojeluvastuu Ünsalin hengestä.

Koska Aarnio ei kertonut tiedossaan olleista seikoista muille poliiseille, velvollisuus murhan estämiseksi on ollut yksin hänellä.

”Aarniolla on siten ollut erityinen oikeudellinen velvollisuus estää Ünsalin henkirikos.”

AARNIO ei kuitenkaan ryhtynyt minkäänlaisiin toimiin, joilla hän olisi voinut estää henkirikoksen. Hän on siten voinut pitää varsin todennäköisenä, että Ünsal surmataan suunnitelman mukaisesti.

”Aarniolla on ollut tieto siitä, että kysymyksessä oli suunnitelmallinen palkkamurha. Aarnion tahallinen laiminlyönti on ollut myös syy-yhteydessä Ünsalin kuolemaan.”

Oikeus totesi, että Aarnio järjesti tiedonhankintaa muun muassa käyttämällä syynä totuudenvastaisesti huumerikosepäilyä.

Oikeus katsoi, että Aarnio tuli tietoiseksi asioista virkansa ja asemansa perusteella. Hänen velvollisuutensa olisi ollut toimia Unsalin henkirikoksen estämiseksi tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti.

”Aarnio on erityisen oikeudellisen velvollisuutensa laiminlyönyt, kun hän ei ole pyrkinytkään estämään henkirikosta. Sen seurauksena Ünsal on tapettu 16.10.2003.”

OIKEUS huomautti, että Aarnion kertomus on ollut olennaisilta osin ristiriitainen muun todistelun kanssa.

Vahvaa näyttöä Aarnion tietoisuudesta saatiin Ruotsin poliisilta. He kertoivat saaneensa tietoa Ünsaliin kohdistuneesta murhasuunnitelmista Suomen poliisista. Ensimmäisen kerran tietoa tuli kesäkuun alussa 2003.

Aarnion pitkään tuntema suomalaistaustainen ruotsalaispoliisi Ali Lindholm muisteli, että tiedot tulivat nimenomaan Aarniolta.

Oikeus piti epäuskottavana Aarnion omaa kertomusta, jonka mukaan hän olisi saanut tiedot Ünsaliin kohdistuvasta murhasuunnitelmasta muilta poliiseilta.

Oikeuden mukaan kukaan muu kuin Aarnio ei olisi voinut antaa Ruotsin poliisille niin tarkkaa tietoa murhahankkeesta. Jo kesäkuussa yhdeksi murhaajaksi nimettiin Ünsalin lapsuudenystävä Janne Raninen, joka sittemmin tuomittiinkin elinkautiseen vankeuteen.

Nimenomaan Ranisen osallistuminen suunnitelmaan oli uusi tieto. Siinä vaiheessa kahta muuta suomalaismiestä ei vielä ollut rekrytoitu hankkeeseen, ja ylipäänsä suunnitelma oli vain muutaman ihmisen tiedossa.

”Näiden seikkojen valossa ei ole muuta järkevää ja todennäköistä selitystä kuin se, että tiedon poliisille ja nimenomaan Aarniolle on antanut Vilhunen kertomansa mukaisesti.”

MURHATUTKINTA alkoi aikoinaan poliisille tulleesta vihjesoitosta. Siitä on jäljellä lyhyt tallenne, ja sen perusteella jotkut poliisit olivat arvioineet, että puhuja on Aarnion silloinen alainen, rikosylikonstaapeli Kari Kauppi.

Oikeus päätyi siihen, että vihjesoittajan henkilöllisyys jäi selvittämättä.

Kauppi itse kiisti soittaneensa puhelua, eikä osa poliisitodistajista tunnistanut häntä soittajaksi. Krp:n rikosteknisen laboratorion mukaan on mahdollista, että soittaja olisi ollut joku muu.

OIKEUDEN mukaan Aarniolla oli liityntä asuntoon, jossa murha tehtiin. Asunnon varsinainen vuokralainen oli Saara-nimellä tunnettu nainen, jonka kanssa Aarniolla oli suhde.

Saara oli vuokrannut asunnon Vilhuselle, joka oli antanut sen edelleen Jani Leinoselle. Leinonen oli yksi murhan toteuttajista.

Oikeus katsoi luotettaviksi Saaran kertomukset, joiden mukaan Aarniolla oli avain asuntoon. Lisäksi Saara hääti Leinosen asunnosta Aarnion kehotuksesta.

Saara muutti kertomustaan tänä syksynä Aarniolle myönteiseen suuntaan. Oikeuden mukaan syyt kertomuksen muuttamiselle ovat epäuskottavia ja se arvioi, että Saaran alkuperäinen kertomus pitää paikkansa.

OIKEUS piti Aarnion toimintaa erityisen moitittavana.

”Aarnio on pitänyt tiedon [suunnitelmasta] itsellään, laiminlyönyt kaikki mahdolliset tehokkaat henkirikoksen estävät toimet ja laiminlyönnillään päättänyt Ünsalin oikeudesta elämään ja sen päättymiseen.”

Aarnio siis antoi murhan tapahtua.

”Aarnion aktiivinen toiminta tiedon hankkimiseksi tekijöistä ja toisaalta uhrin varoittamisen laiminlyönti osoittavat hyvin moitittavaa piittaamattomuutta toisen hengestä, jota oikeusjärjestyksessä pidetään arvokkaimpana suojeltavista oikeushyvistä.”

Oikeus huomautti, että Aarnion todelliset motiivit laiminlyönnilleen ovat jääneet selvittämättä.

Aarnio määrättiin heti vangittavaksi. Aarnio on parhaillaan suorittamassa 10 vuoden tuomiota törkeistä huumerikoksista.

AARNION asianajaja Riitta Leppiniemi pitää selvänä, että puolustus saattaa asian hovioikeuden arvioitavaksi.

Leppiniemi kertoo, että hän ei ole ehtinyt vielä toimittaa tuomiota Aarniolle vankilan muurien sisäpuolelle. Lopputulos on myös Aarnion tiedossa.

”Onhan se ratkaisu sekä päämiehen että puolustajan näkökulmasta suuri järkytys.”

Leppiniemi kertoo lukeneensa tuomion vasta kursorisesti, mutta hän on tyytymätön sekä oikeuden päätelmiin Aarnion murhasuunnitelmaa koskevasta tiedoista että oikeudelliseen arvioon siitä syntyvästä vastuusta.

Yksi Aarnion puolustuksen perusteluista syytteen hylkäämiselle oli se, että koko kuvio syytteen taustalla ei ole laillisuusperiaatteen mukainen. Laillisuusperiaatteen mukaan syytetty voidaan tuomita vain sellaisesta rikoksesta, joka on ollut rangaistava tekohetkellä.

AARNION murhasyyte perustui hänen vastuuasemaansa ja siihen, että hän ei estänyt tekoa. Tällainen epävarsinainen laiminlyöntirikos kirjattiin tarkkarajaisesti lakiin vasta vuoden 2004 alussa, ja rikolliset puolestaan murhasivat Ünsalin lokakuussa 2003.

Oikeus kuitenkin katsoi, että laillisuusperiaate ei muodostanut estettä tuomita Aarniota murhasta laiminlyönnin perusteella.

Oikeus totesi, että murhan tunnusmerkistössä tekotapa on avoin ja se voi toteutua myös laiminlyöntinä. Lisäksi korkeimman oikeuden ennakkopäätöksiä epävarsinaisesta laiminlyöntirikoksesta on annettu 1930-luvulta lähtien.

Oikeuden mukaan vieläkään lakiin ei ole kirjoitettu suorasanaisesti auki, että murhaan voi syyllistyä laiminlyönnillä aktiivisen teon sijasta. Tällaisesta teosta voitaisiin silti henkilö tuomita, oikeus päätteli.

Aarnion murhatuomio epävarsinaisena laiminlyöntirikoksena on ensimmäinen laatuaan.

Tuomion mukaan Aarnion virka-asema ja syytteissä kuvattu menettely ovat yhdessä olleet poikkeuksellinen yhdistelmä, joten oikeuskäytännön puuttuminen vastaavasta tapauksesta ei ole yllättävää.

VALTIONSYYTTÄJÄ Mikko Männikkö kehuu käräjäoikeuden tuomiota loogiseksi. Varsinaisena riemuvoittona hän ei tuomiota pidä.

”En minä tiedä, onko tämä juhlakaan, kun poliisi syyllistyy virassaan murhaan.”

Myös Männikkö muistuttaa, että Aarniota vastaan nostettu syyte oli uraauurtava. Siksi hän pitää kiinnostavana, että se menestyi.

”Me menemme hovioikeuteen sillä mielellä, että me ja käräjäoikeus olemme oikeassa. Tämä oli uusi oikeuskysymys, joten voi ennakoida, että oikeusasteet käydään läpi loppuun asti”, Männikkö sanoo.

Myös Keijo Vilhusta puolustanut asianajaja Markku Fredman kiittelee käräjäoikeuden päätöksen loogisuutta: siitä sai lyhyelläkin selauksella käsityksen, miksi lopputulos on sellainen kuin on.

Vilhunen oli Fredmanin mukaan ”aivan riemumielellä” kuullessaan vapauttavasta tuomiosta. Iloon sekoittuu myös muita tunteita.

”Vilhunen on joutunut tekemään tässä asiassa hirvittäviä uhrauksia. Tämä varjostaa koko hänen loppuelämäänsä.”

Tällä Fredman tarkoittaa sitä, että Vilhunen joutui käsittelyn yhteydessä paljastamaan olleensa poliisin tietolähde. Alamaailmassa tällaista ”vasikointia” ei katsota hyvällä, vaan siitä joutuu pahimmillaan maksamaan hengellään.

Fredman painottaa, että Vilhusella oli oikeudenkäynnissä kaksi vaihtoehtoa. Hän saattoi joko paljastaa oman toimintansa poliisin tietolähteenä tai ottaa riskin elinkautisesta vankeudesta.

Oikaisu 22.12. kello 18:06: Tutkinta avattiin uudelleen vuonna 2016, ei 2017, kuten jutussa aiemmin sanottiin.
Suomen kansalaiset ovat muka tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia lain edessä, mutta toisilla meistä tätä tasa-arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta on jostakin syystä kuitenkin enemmän kuin muilla.

TuskaistaTietoa
Javier Pena
Viestit: 1762
Liittynyt: Ke Touko 20, 2015 9:34 pm

Re: Jari Aarnion elinkautinen.

Viesti Kirjoittaja TuskaistaTietoa »

Kalle-Ville kirjoitti:
To Joulu 24, 2020 11:42 am
HS:

VALTIONSYYTTÄJÄ Mikko Männikkö kehuu käräjäoikeuden tuomiota loogiseksi. Varsinaisena riemuvoittona hän ei tuomiota pidä.

”En minä tiedä, onko tämä juhlakaan, kun poliisi syyllistyy virassaan murhaan.”

Myös Männikkö muistuttaa, että Aarniota vastaan nostettu syyte oli uraauurtava. Siksi hän pitää kiinnostavana, että se menestyi.

”Me menemme hovioikeuteen sillä mielellä, että me ja käräjäoikeus olemme oikeassa. Tämä oli uusi oikeuskysymys, joten voi ennakoida, että oikeusasteet käydään läpi loppuun asti”, Männikkö sanoo.
No kiva. Koska murha ei vanhene koskaan, niin Männikkö olisi samalla voinut kertoa niistä lukuisista muista murhista, joita heillä on tutkinnassa ja osottamassa syytteiden pikaista nostoa viranomaisia vastaan.

Ai ei ole? No niin ei ole, koska kyseessä on poliittinen ajojahti.

TucoRamirez
Nikke Knakkertton
Viestit: 153
Liittynyt: Ke Elo 01, 2018 12:10 am

Re: Jari Aarnion elinkautinen.

Viesti Kirjoittaja TucoRamirez »

No kiva. Koska murha ei vanhene koskaan, niin Männikkö olisi samalla voinut kertoa niistä lukuisista muista murhista, joita heillä on tutkinnassa ja osottamassa syytteiden pikaista nostoa viranomaisia vastaan.

Ai ei ole? No niin ei ole, koska kyseessä on poliittinen ajojahti.
Jari Aarnio ei ole koskaan ollut missään politiikassa mukana eikä elinkautista ole näin ollen tuomittu poliittisin perustein. Jari Aarnio on toiminut samanaikaisesti sekä poliisin johtajana että rikollisorganisaation johdossa. Tästä säätämisestä johtuen on hän rikoslain mukaan syyllistynyt nyt myös murhaan. Ei asiassa ole mitään epäselvää ja ihan ok juttu tämä tuomio. Sitä saa mitä tilaa.

Oliv
Scooby-Doo
Viestit: 20
Liittynyt: Pe Elo 30, 2019 8:10 pm

Re: Jari Aarnion elinkautinen.

Viesti Kirjoittaja Oliv »

TucoRamirez kirjoitti:
To Joulu 24, 2020 1:25 pm
Sitä saa mitä tilaa.
Vaikuttaa siltä, että jotakin nyt Jari Aarniolle kostettiin. Oliko Jari Aarnio vähän liiankin hyvä ja pätevä poliisina? Tämä ei kostajille sopinut?

Avatar
Kalle-Ville
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1359
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 5:48 pm

Re: Jari Aarnion elinkautinen.

Viesti Kirjoittaja Kalle-Ville »

Oliv kirjoitti:
To Joulu 24, 2020 2:05 pm
TucoRamirez kirjoitti:
To Joulu 24, 2020 1:25 pm
Sitä saa mitä tilaa.
Vaikuttaa siltä, että jotakin nyt Jari Aarniolle kostettiin. Oliko Jari Aarnio vähän liiankin hyvä ja pätevä poliisina? Tämä ei kostajille sopinut?
Mikään ei ole niin mätä kuin mätä poliisi ja Jari Aarnio oli kaikista mädistä poliiseista se kaikkein mädin poliisi, joka teki tolkuttoman määrän erilaisia rikoksia poliisina huumerikoksista aina nyt tuomittuun murhaan. Jari Aarnio ei todellakaan ollut mikään hyvä poliisi vaan paha poliisi, oikein mädistä mädin paha poliisi.
Suomen kansalaiset ovat muka tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia lain edessä, mutta toisilla meistä tätä tasa-arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta on jostakin syystä kuitenkin enemmän kuin muilla.

Nicht schuldig
Axel Foley
Viestit: 2418
Liittynyt: Ma Kesä 16, 2014 2:19 pm

Re: Jari Aarnion elinkautinen.

Viesti Kirjoittaja Nicht schuldig »

Luin koko tuomion lävitse. Näyttää ongelmalliselta. Siellä todetaan, että Aarnio olisi pitänyt itsellään tiedot murhahankkeesta. Mutta samalla Aarnio olisi kuitenkin laittanut toisia henkilöitä kuittaamaan televalvontalupia sitä varten, että saisi itse kerättyä tietoa murhaepäiltyjen toimista. Näin siis esimerkiksi elokuussa 2003. Mutta eihän Aarnio yksinään kuunnellut näitä nauhoja. Ne olivat kaikkien poliisien saatavilla, jotka tällaisia kuuntelivat. Aarnio olisi aukaissut aarrearkun ja tarjonnut sitä muille. Siellä on esitutkinnassa mainittu henkilöitä ja tilanteista, jossa kuuntelua on tapahtunut.

On oikeusvale, että Aarnio piti tiedon itsellään.

Joosua
Martin Beck
Viestit: 787
Liittynyt: Pe Helmi 15, 2019 11:35 pm

Re: Jari Aarnion elinkautinen.

Viesti Kirjoittaja Joosua »

Kala-Villen kanssa samaa mieltä. A oli mätä poliisi. Alkoi touhuamaan rikolliseksi puolella. Se on todella isosti eri kuin olla tehokas poliisi. Monet virkamiehet vähän joskus käyvät harmaalla alueella että saadaan työt sujumaan paremmin. Mutta olennaista on että ei olla hakemassa henkilökohtaista hyötyä vaan tuloksia.
Aarnion kohdalla on olennaista ja selvää että harkinta, moraali ja ammattietiikka petti, ei pahasti vaan, totaalisesti. Silloin on oikein että tulee seurauksia. Ja ne voi olla hyvin huonojakin. Mutta koko juttu oli Aarnion oma päätös. Ei todellakaan mikään vahinko. Ihan turhaa ja aika hölmöäkin puolustella tällaista rikollista.

Blindfolds
Alokas
Viestit: 8
Liittynyt: Su Syys 27, 2020 9:21 am

Re: Jari Aarnion elinkautinen.

Viesti Kirjoittaja Blindfolds »

Nyt on kerennyt hetken koota ajatuksiaan tästä alioikeuden tuomiosta.

Lienee melko kiistatonta, että työssään mies on vähintäänkin venyttänyt moraalin, lain ja sopivuuden rajoja useita kertoja. Kun miettii virkamieskuntaa, ei varmastikaan ole ainoa, tosin harva ehkä yhtä pitkälle menee. Viime vuosikymmeninä lait, säädökset ja ohjeistukset ovat selkeytyneet, täsmentyneet ja tarkentuneet aika tavalla. Pitkän työuran tehneille se on monesti haastavaa: "näin on aina tehty".

On varmasti helppo tuntea vahingoniloa siitä, että mätä poliisi otti elinkautisen. Perusteet eivät kyllä ainakaan minua vakuuta. On selvää, että jos keikkaat rikollisten rahat, sillä on vaikutusta elinajanodotteeseen. Ünsalille oli toistuvasti kerrottu uhasta, josta usea henkilö poliisissa tiesi. Miten Aarnion olisi pitänyt menetellä tietolähdettään vaarantamatta? Ja oliko syytä uskoa, että tieto edes pitää paikkansa ilman todisteita? Joskushan lähteet myös "testaavat" väärällä tiedolla.

Odotan näkeväni nyt sitten jatkossa oikeudessa myös niitä virkamiehiä, jotka seuraavat eskaloituvaa väkivaltaa ja suoranaisia tappouhkauksia perheväkivaltatapauksissa, jotka päättyvät jonkun kuolemaan.

matolaatikko
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 112
Liittynyt: Ma Huhti 04, 2016 2:21 pm

Re: Jari Aarnion elinkautinen.

Viesti Kirjoittaja matolaatikko »

Oliv kirjoitti:
To Joulu 24, 2020 2:05 pm
o.
TucoRamirez kirjoitti:
To Joulu 24, 2020 1:25 pm
Sitä saa mitä tilaa.
Vaikuttaa siltä, että jotakin nyt Jari Aarniolle kostettiin. Oliko Jari Aarnio vähän liiankin hyvä ja pätevä poliisina? Tämä ei kostajille sopinut?

Tässä kokonaisuudessa on vielä kostohalujen lisäksi sellaiset elementit, että varmasti löytyy ihmisiä, joille kävisi oikein hyvin, että Aarnio olisi poissa pelistä "lopullisesti".
Aarnio varmasti tietää ja pystyy toteen näyttämään yhtä sun toista, mikä ei kestä päivänvaloa.
Kun ottaa huomioon myös sellaisen asian, millainen farssi koko roska on ollut tutkinnallisessa mielessä, niin journalisteille voi koittaa kulta-ajat sillä hetkellä, kun Aarnio kävelee Sörkasta ulos syytteistä vapaana miehenä.

Avatar
Kalle-Ville
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1359
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 5:48 pm

Re: Jari Aarnion elinkautinen.

Viesti Kirjoittaja Kalle-Ville »

matolaatikko kirjoitti:
To Joulu 24, 2020 8:57 pm
Oliv kirjoitti:
To Joulu 24, 2020 2:05 pm
o.
TucoRamirez kirjoitti:
To Joulu 24, 2020 1:25 pm
Sitä saa mitä tilaa.
Vaikuttaa siltä, että jotakin nyt Jari Aarniolle kostettiin. Oliko Jari Aarnio vähän liiankin hyvä ja pätevä poliisina? Tämä ei kostajille sopinut?

Tässä kokonaisuudessa on vielä kostohalujen lisäksi sellaiset elementit, että varmasti löytyy ihmisiä, joille kävisi oikein hyvin, että Aarnio olisi poissa pelistä "lopullisesti".
Aarnio varmasti tietää ja pystyy toteen näyttämään yhtä sun toista, mikä ei kestä päivänvaloa.
Kun ottaa huomioon myös sellaisen asian, millainen farssi koko roska on ollut tutkinnallisessa mielessä, niin journalisteille voi koittaa kulta-ajat sillä hetkellä, kun Aarnio kävelee Sörkasta ulos syytteistä vapaana miehenä.
Journalistien kulta-ajat tässä Aarnion asiassa ovat jo takana, sillä ne olivat silloin, kun he saivat Jari Aarnion syytteisiin, vaikka poliisijohtajista suuri osa antoi hänen tehdä mitä tahansa. Journalistien kulta-aikojen huippuhetki oli Reinbothin ja Passin Keisari Aarnio -kirjan julkistaminen.
Suomen kansalaiset ovat muka tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia lain edessä, mutta toisilla meistä tätä tasa-arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta on jostakin syystä kuitenkin enemmän kuin muilla.

Tornado
Susikoski
Viestit: 47
Liittynyt: La Heinä 20, 2019 10:27 pm

Re: Jari Aarnion elinkautinen.

Viesti Kirjoittaja Tornado »

Rikosoikeuden professori yllättyi Aarnion murhatuomiosta – nämä kolme juridista pulmaa hän huomasi

Eilen klo 9:11

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta kertoo yllättyneensä Helsingin käräjäoikeuden ratkaisusta Jari Aarnion murhasyytettä koskevassa asiassa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tiistaina Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion epävarsinaisena laiminlyöntirikoksena Volkan Ünsalin murhasta elinkautiseen vankeuteen. Sen sijaan oikeus hylkäsi Keijo Vilhusen syytteen murhasta.

Kyseisestä palkkamurhasta on jo vuosia sitten tuomittu neljä miestä elinkautiseen: yksi murhaan yllyttämisestä ja kolme muuta sen toteuttamisesta. Oikeus katsoi Aarnion tienneen palkkamurhasuunnitelmasta ja sen yksityiskohdista etukäteen.

Oikeus katsoi, että Aarnio ei ole vastuuasemassaan ryhtynyt minkäänlaisiin toimiin, joilla hän olisi voinut estää henkirikoksen.

– Ei meillä ole aiemmin tuomittu ketään sellaisessa tilanteessa, että toinen tekee henkirikoksen ja toinen tuomitaan siitä sillä perusteella, ettei ole sitä estänyt, Tolvanen sanoo.

– Uskallan tunnustaa, että olisin ennakoinut toisenlaista lopputulosta.

Tolvanen ennustaa, että Aarnion murhasyytteellä on hyvät mahdollisuudet päätyä vaikka korkeimpaan oikeuteen asti. Jo tässä vaiheessa on tiedossa, että juttu etenee hovioikeuteen, koska Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kertoi jo tuoreeltaan päätöksen jälkeen, että Aarnio valittaa tuomiosta.

Tolvanen katsoo, että näytön perusteella voisi kyllä päätyä sellaiseen lopputulokseen, että Aarnio on tiennyt murhasuunnitelmasta etukäteen. Vielä selvempää Tolvasen mukaan on se, ettei Aarnio ole tehnyt mitään murhan estämiseksi. Tolvasen mielestä ratkaisussa on kuitenkin kolme juridista pulmaa, joista erityisesti kahta ensimmäistä hän pitää merkittävinä.

1. Millä todennäköisyydellä puuttuminen olisi estänyt murhan?

Korkein oikeus on vuonna 2019 ennakkopäätöksessään katsonut, että laiminlyöntirikoksessa täytyy varsin suurella todennäköisyydellä pystyä sanomaan, että oikea menettely olisi estänyt seurauksen. Aarnion tapaukseen sovellettuna olisi siis pitänyt pystyä sanomaan, että asiaan puuttuminen olisi suurella todennäköisyydellä estänyt Ünsalin tappamisen.

– Minusta käräjäoikeus ei asettanut tätä kysymystä kovin selvästi. Jos tuomiosta hakee heikointa kohtaa, minusta se on tämä.

Tolvanen muistelee Korkeimman oikeuden päätöstä, jossa lääkäri tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta potilaan hoitoon liittyvässä asiassa. Sen sijaan kuolemantuottamusta koskeva syyte hylättiin, koska esitetyn selvityksen perusteella ei voitu suurella todennäköisyydellä sulkea pois sitä mahdollisuutta, että potilas olisi kuollut siinäkin tapauksessa, että lääkäri ei olisi syyllistynyt huolimattomuuteen häntä hoitaessaan.

Tolvanen huomauttaa, että henkirikoksen valmistelu ei ollut 17 vuotta sitten, eli Ünsalin murhan tekoaikaan, rangaistavaa. Nykyään poliisilla olisi Tolvasen mielestä parempi mahdollisuus puuttua asiaan, koska henkirikoksen valmistelu on rangaistava teko. Henkilö voidaan pidättää ja vangita jo pelkän varteenotettavan suunnitelman perusteella.

– Mitkä olisivat silloin olleet ne keinot estää rikos? Tolvanen pohtii.

2. Syy-yhteyden katkeaminen

Tolvasen mukaan tähän asti oikeuskäytännössä on katsottu, että toisen henkilön tahallinen menettely katkaisee syy-yhteyden laiminlyöntirikokseen.

– Tähän asti on katsottu, että murhasta tai tappamisesta ei tekijänä tulisi vastuuseen se, joka ei siihen puutu. Korkeintaan avunantajana on voitu tällaista ajatella.

Tolvasen mukaan asia olisi ollut toinen, jos Aarnion olisi katsottu toimineen yhdessä muiden tekijöiden kanssa.

– Nythän ei ole väitettykään, että Aarnio olisi toiminut yhteisymmärryksessä näiden tuomittujen tekijöiden kanssa.

3. Rikoksen rangaistavuus

Kolmas juridinen kysymys liittyy siihen, että epävarsinainen laiminlyöntirikos kirjattiin tarkkarajaisesti lakiin vuoden 2004 alusta, eli vasta Ünsalin murhan jälkeen. Rikokseen syylliseksi saa katsoa vain sellaisen teon perusteella, joka tekohetkellä on laissa nimenomaan säädetty rangaistavaksi.

Tolvasen mukaan tämä on kuitenkin näistä kolmesta juridisesta pulmasta pienin, koska oikeuskäytännössä epävarsinainen laiminlyöntirikos on kuitenkin käytännössä tunnettu jo Ünsalin murhan tekoaikaan.

– Vakiintunut oikeuskäytäntö oli jo aiemmin, että tällaisista teoista tuomitaan.


Eiköhän hovi vapauta Aarnion

tutkijax
Sabrina Duncan
Viestit: 368
Liittynyt: To Heinä 14, 2016 1:47 pm

Re: Jari Aarnion elinkautinen.

Viesti Kirjoittaja tutkijax »

Nyt Raninen väittää että ihmishenki ois säästynyt jos oisivat saaneet vihjeen :D Vittu mitä paskaa, tekijät korkeintaan vaihtunut, unski kirjoitti kuolemantuomionsa silloin kun varasti ne rahat, ja tiesi sen itsekin.

TuskaistaTietoa
Javier Pena
Viestit: 1762
Liittynyt: Ke Touko 20, 2015 9:34 pm

Re: Jari Aarnion elinkautinen.

Viesti Kirjoittaja TuskaistaTietoa »

Wanhan liiton miehet savustettiin ulos poliisin johdosta, ja cuckkelit valittiin tilalle. Nyt voidaan keskittyä täysin rinnoin feministiseen sisä- ja ulkopolitiikkaan strapon ahterissa.

Vastaa Viestiin