FBI:n johtama suu­ro­pe­raa­tio pal­jas­ti Poh­jois-Suo­mes­sa poik­keuk­sel­li­sen ison huu­me­vyyh­din

Huumausainerikoksille oma ketju.
Samoin yleinen huumausainekeskustelu tänne.
sebvet
Lauri Hanhivaara
Viestit: 121
Liittynyt: Ma Marras 25, 2013 6:08 pm

Re: FBI:n johtama suu­ro­pe­raa­tio pal­jas­ti Poh­jois-Suo­mes­sa poik­keuk­sel­li­sen ison huu­me­vyyh­din

Viesti Kirjoittaja sebvet »

*poistettu turha chat*t:mode

ylälauteiden mies
Nikke Knakkertton
Viestit: 153
Liittynyt: Su Heinä 29, 2007 11:39 pm

Re: FBI:n johtama suu­ro­pe­raa­tio pal­jas­ti Poh­jois-Suo­mes­sa poik­keuk­sel­li­sen ison huu­me­vyyh­din

Viesti Kirjoittaja ylälauteiden mies »

Tollisko kirjoitti:
Ke Loka 13, 2021 10:24 am
JailMind kirjoitti:
Ke Loka 13, 2021 10:03 am
Ketöhän Jyväskylässä vangittu?
Päivän Keskisuomalaisen mukaan aiemmin Middle Point MC:ssä ja UB:ssa vaikuttaneita miehiä ainakin epäiltyinä.
Ksml uutisoi 13.10.2021

https://aijaa.com/VBfqwD

No, tietyt veijarithan Marbellassa majailevat, verkostoituminen ja kontaktien luonti toki on noissakin hommissa olennaista.
- Itsemurhalentäjää ei ruusuin palkita -

JH1985
Lauri Hanhivaara
Viestit: 137
Liittynyt: Su Marras 01, 2020 11:32 am

Re: FBI:n johtama suu­ro­pe­raa­tio pal­jas­ti Poh­jois-Suo­mes­sa poik­keuk­sel­li­sen ison huu­me­vyyh­din

Viesti Kirjoittaja JH1985 »

Siellä oli paljon UB:n porukkaa ja nyt kummasti on sosiaalisessa mediassa ollut jo pitkään hiljaista. Taitaa tietää mistä johtua :D

Toimintaterapia
Sabrina Duncan
Viestit: 360
Liittynyt: Ti Syys 17, 2019 2:53 pm

Re: FBI:n johtama suu­ro­pe­raa­tio pal­jas­ti Poh­jois-Suo­mes­sa poik­keuk­sel­li­sen ison huu­me­vyyh­din

Viesti Kirjoittaja Toimintaterapia »

https://www.kaleva.fi/syyttaja-pohjois- ... ke/4033324
Syyt­tä­jä: Poh­jois-Suo­mes­sa toimi huu­me­ri­kos­ten te­ke­mi­seen kes­kit­ty­nyt ri­kol­lis­ryh­mä – Kuka on pääjehu eli "Joker of Lap­land"?

Syytetyt kiistävät pääosin syytteensä ja väitteet kuulumisesta rikollisryhmään.

Susanna Kemppainen

14.10.2021 12:24
Päivitetty: 20:26
HUUMAUSAINERIKOKSET


Kuka on "Joker of Lapland"?

Siihen haetaan vastausta koko loppusyksyn ajan Kemissä, missä Lapin käräjäoikeus käsittelee monella mittarilla hyvin poikkeuksellisista huumejuttua.

Syyttäjä hakee siinä yli 30 ihmiselle tuomiota yhteensä yli 60 rikoksesta, joista valtaosa koskee syytteitä törkeistä huumausainerikoksista.

Syyttäjän mielestä Pohjois-Suomessa toimi rikollisryhmä, joka yhteistuumin järjesti alueelle poikkeuksellisen laadukkaita huumeita poikkeuksellisen paljon.

– Pohjoisen olosuhteisiin ja täällä olevaan väestöön nähden määrät ovat olleet hirvittävän suuret, erikoissyyttäjä Hannu Koistinen kuvaili torstaina alkaneessa oikeudenkäynnissä.

Syyttäjä: Pääjehu organisoi hankintaa

Syyttäjän mielestä rikollisryhmä hyödynsi rikollisten salattuun viestinvaihtoon tarkoitettuja SkyECC ja Anom-laitteistoja viestinnässään.

Hän väittää, että ryhmässä oli tietty roolijako ja hän hakee pisimpiä vankeustuomioita sen keskeisimmille toimijoille.

Ankarinta eli 13 vuoden vankeustuomiota syyttäjä hakee miehelle, jota hän pitää ryhmän vetäjänä. Syyttäjä väittää miehen käyttäneen Anom-palvelussa käyttäjänimeä "Joker of Lapland".

– Hän on pääjehu, joka organisoi huumeiden hankintaa pohjoiseen, Koistinen sanoi.

Puolustus: Ystäviä, joilla on yhteisiä harrastuksia

Syytettyjen puolustus on hyvin eri mieltä tapahtumista. Puolustus katsoo muun muassa, että minkäänlaista rikollisryhmää ei ole ollut olemassa vaan kyse on lähinnä ollut satunnaisesti toistensa kanssa tekemisissä olleista ihmisistä.

Oikeudessa kiistettiin myös syyttäjän näkemyksiä kunkin syytetyn toiminnasta väitetyssä organisaatiossa sekä huumeiden käsittelyssä.

Pääjehuksi väitetty mies kiisti kaikki syytteensä. Hänen puolustuksensa väittää, ettei hän ole ollut osallinen huumeiden vastaanottamiseen tai välittämiseen, eikä hän myöskään ole osallistunut rikollisryhmän toimintaan saati toiminut sen johtajana.

– Kyse on ollut enemmänkin kaveriporukasta – ystävistä, joilla on tietynlaisia yhteisiä harrastuksia, pääsyytettyä avustava asianajaja Kari Eriksson luonnehti ryhmää.

Erikssonin mukaan hänen päämiehensä on kyllä käyttänyt niin sanottua Anom-puhelinta, mutta hän ei ole "Joker of Lapland" -tunnuksen takana eikä hän pysty sanomaan, kuka on.

– Käyttäjätunnusta on voinut käyttää lähes kuka tahansa, asianajaja sanoi.

Eriksson vetosi myös siihen, että hänen päämiehensä oli päässyt vankilasta vapauteen elokuussa 2019, eikä hän kyennyt suunnittelemaan "mitään isompaa asiaa" masennuksensa vuoksi. Myös muutamalla muulla syytetyllä on aiempaa rikostaustaa.

Oulun vankilaan huumeita kehon sisällä

Vain joitakin yksittäisiä syytteitä myönnettiin torstaina koko pitkän käsittelypäivän aikana. Esimerkiksi eräs syytetyistä myönsi syyllistyneensä törkeään huumausainerikokseen hankkimalla kilon amfetamiinia ja myyneensä sitä eteenpäin. Hän kuitenkin kiisti sen, että aine olisi ollut huomattavan puhdasta pitoisuudeltaan, kuten syyttäjä väittää.

Valtaosa oikeudessa kiisteltävistä tapahtumista liittyy Kemiin, mutta syytteitä ajetaan myös esimerkiksi Keminmaahan, Tervolaan, Rovaniemelle, Kouvolaan ja Ouluun kytkeytyvistä tapahtumista.

Syyttäjä väittää, että korkeiden katteiden saamiseksi huumeita toimitettiin muun muassa Oulun vankilaan. Esimerkiksi viime tammikuussa viranomaiset nappasivat syytetyn, joka yritti viedä kehonsa sisällä sinne 55 tablettia subutexia, 4 grammaa kokaiinia, 15 ekstaasitablettia ja 4 grammaa amfetamiinia.

Väite kirjaimellisesta rahanpesusta kerhotiloissa

Oulun seudun osalta vyyhteen kytkeytyy osittain myös poliisin rikollisjärjestöksi luokittelema Bandidos MC North Point. Syyttäjä väittää, että yhdellä syytetyistä oli asema sen organisaatiossa.

Syyttäjän mukaan Bandidosin Kempeleessä sijaitsevissa kerhotiloissa pestiin kirjaimellisesti huumekaupalla saatua rahaa viime helmikuussa.

Syyttäjä väittää yhden syytetyn tarjonneen tuolloin sen tiloista toiselle syytetylle turvalliset ja ympäri vuorokauden vartioidut olosuhteet, joissa he puhdistivat sormenjälkiä noin 50 000 euron käteisvaroista.

Bandidosiin kuuluvaksi väitetty mies kiistää syytteen avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Hän kiistää tarjonneensa vartioidut olosuhteet ja sormenjälkien puhdistamisen sekä sen, että hän olisi ottanut käteisvaroja kerhotilan kassakaappiin. Myös toinen syytetty kiistää syyttäjän väitteet menettelystään sekä syytteen törkeästä huumausainerikoksesta.

Toinenkin kassakaappi täynnä rahaa

Syyttäjän mukaan huumekaupasta kertyi käteisvaroja, joiden säilytys oli ongelma. Esitutkinnassa löydettiin viime huhtikuussa eräästä asunnosta kassakaappi, jossa oli 64 000 euroa. Lisäksi siellä oli Thaimaan Bahteja ja 16 000 euron nippu rahaa oli kaapin ulkopuolella.

– Tämä kuvastaa sitä voimakasta rahaliikennettä, mitä huumekaupasta tuli, syyttäjä Koistinen luonnehti.

Väitteitä väärästä oikeuspaikasta

Aivan istunnon aluksi useat syytetyt esittivät käräjäoikeudelle väitteitä siitä, ettei Lapin käräjäoikeus olisi oikea paikka käsitellä heitä koskevia syytteitä. Yksi syytetyistä olisi esimerkiksi halunnut, että hänen syytteidensä käsittely siirrettäisiin Ouluun, sillä hänen väitetään tehneen rikoksensa pääosin Oulussa.

Muutama syytetty puolestaan vaati, ettei heidän osaltaan käsittelyä aloitettaisi vielä lainkaan. He olisivat halunneet, että heidän syytteitään käsiteltäisiin vasta myöhemmin tulevassa oikeudenkäynnissä niin sanottujen ylätason syytettyjen väitettyjen tekojen yhteydessä. Näitä ylätason tekijöitä koskeva poliisitutkinta on edelleen kesken.

Syyttäjä vastusti vaatimuksia. Käräjäoikeus harkitsi asiaa hetken ja hylkäsi sitten väitteet.

Myös Keskusrikospoliisin suorittamaa esitutkintaa arvosteltiin toistuvasti ja oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutuminen kyseenalaistettiin.

Oikeudenkäyntiin osallistui torstaiaamuna yhteensä noin 40 henkeä. Valtaosa heistä oli istuntosalissa Kemissä, missä oli läsnä muun muassa useita poliiseja. Lisäksi istuntosaliin oli videoyhteys useilta muilta paikkakunnilta, muun muassa Kuopion ja Oulun vankiloista.

Perjantaina istuntosalissa ryhdytään käymään tarkemmin läpi syytteitä ja niihin liittyvää todistusaineistoa.

Oikeudenkäynnille on varattu aikaa aina jouluviikolle saakka. Tuomio annetaan myöhemmin.

Juttua täydennetty kello 15.02 kauttaaltaan. Juttua täydennetty edelleen kauttaaltaan ja otsikkoa päivitetty kello 19.11.

Kello 20.25: Korjattu uutisen faktaosiota; Kallinkangas sijaitsee Keminmaassa, ei Kemissä.
Nyt kaikki Naccisuojaan!

Lapinnoita
Alokas
Viestit: 8
Liittynyt: To Maalis 25, 2021 11:54 am

Re: FBI:n johtama suu­ro­pe­raa­tio pal­jas­ti Poh­jois-Suo­mes­sa poik­keuk­sel­li­sen ison huu­me­vyyh­din

Viesti Kirjoittaja Lapinnoita »

Kävikö kukaan seuraamassa käräjiä? Syytettyjen nimet kiinnostaisi edelleen.

Vastaa Viestiin