Helsingin huumemarkkinat 2000-luvulla

Huumausainerikoksille oma ketju.
Samoin yleinen huumausainekeskustelu tänne.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
prrkele
Parranpäristäjä
Viestit: 62
Liittynyt: Ma Maalis 23, 2009 12:55 am
Paikkakunta: In Finland we have this thing called Suomi

Helsingin huumemarkkinat 2000-luvulla

Viesti Kirjoittaja prrkele » Ke Touko 18, 2011 3:53 pm

(Modet; laitoin tämän myös "muut rikokset" osioon huumethreadin alle)

Löysin mielenkiintoisen tutkimuksen Helsingin huumemarkkinoista jonka ajattelin kiinnostavan palstan lukjoita, se on luettavissa kokonaisuudessaan alla olevan linkin alla:

Jussi Perälä
"Miksi lehmät pitää tappaa?"
Etnografinen tutkimus 2000-luvun alun huumemarkkinoista Helsingissa

Tiivistelmä
Jussi Perälä. ”Miksi lehmät pitää tappaa?” - Etnografinen tutkimus 2000-luvun alun huumemarkkinoista Helsingissä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tutkimus 56. 246 sivua. Helsinki. ISBN 978-952-245-455-3 (painettu); ISBN 978-952-245-456-0 (pdf)

Tutkimuksen kohteena on huumemarkkinat 2000-luvun alun Helsingissä. Tutki- mus tarkastelee lähinnä amfetamiinin, kannabiksen sekä lääkevalmiste Subutexin myymistä ja käyttämistä. Huumemarkkinat erotellaan useimmiten ylemmän tason, keskitason ja alemman tason markkinoihin. Toiminta näillä tasoilla on usein eri- laista, vaikka tasot voivat sekoittuakin. Tämä tutkimus käsittelee pääasiallisesti alemman tason ja keskitason huumeiden myyjiä ja käyttäjiä. Toiminta on erilaista riippuen myös siitä, onko kyseessä vain yhden huumeen vai useamman eri huu- mausaineen myyminen. On eri asia myydä ja käyttää esimerkiksi Subutexia kuin itse kasvatettua kannabista. Sekä ostaja- että myyjäkunta eroavat useimmiten toi- sistaan. Tutkimuksen pääasiallisena aineistona on etnografinen kenttätyö sekä sen ohessa tehdyt havainnoinnit ja haastattelut. Aineistona on myös viranomaishaas- tatteluja sekä esitutkintapöytäkirjoja törkeistä huumausainerikoksista.

Tutkimuksessa selvitetään Helsingin huumemarkkinoiden eri tasojen toimija- rooleja ja seurataan eri tasojen toimintaa. Etnografian avulla tutkimuksessa seura- taan huumeiden myynnin ja käytön arkea ja vapaa-aikaa yksityisasunnoissa sekä julkisissa tiloissa. Tutkimus seuraa huumeiden myynnistä aiheutuvia erilaisia ris- kejä sekä sitä, millaiset huumeiden myyjät pystyvät toimimaan arjessaan pisim- pään ilman viranomaisinterventiota. Samalla tutkimus kuvaa keskitason ja alem- man tason pienten ryhmien keinoja viranomaisten kontrollitoimista selviytymisek- si sekä viranomaisten toimintaa näitä keinoja kohtaan. Tutkimuksessa seurataan myös sitä, millaiset ovat vankiloiden huumemarkkinat sinne joutuvan huumerikol- lisen kannalta, millaista arki on vapautumisen jälkeen sekä sitä, miten huumekau- palla ansaitaan sen eri tasoilla.

Tutkimuksen tulosten mukaan Helsingin huumekauppa niin ylemmästä alem- paan toimijaan asti ei aina näyttäydy kovinkaan rationaaliselta toiminnalta. Järjes- telmällisyyttä ennemmin toiminnassa on kyse päihderiippuvuudes- ta/riippuvuuksista ja muista ongelmista, joita useimmiten seuraa muista toimijois- ta, omasta sekä poliisin toiminnasta. Arki on usein kaaosta joka täydentyy ainei- den käytöllä asiakkaiden kanssa ja yksin. Huumeiden myyjän käytön takia asiat mutkistuvat entisestään ja ongelmat syvenevät. Arki on kuitenkin samalla hyvin jännittävää ja tapahtumarikasta viettää usein lyhyeksi jäävä elämä. Huumeiden myynti on myös maskuliinista toimintaa, jota yritetään ohjata jonkinlaisella koo- distolla, useimmiten kuitenkin siinä täydellisesti onnistumatta. Maskuliiniseen
toimintaan kuuluu väkivallan uhka osana laittoman toiminnan koodistoa. Lehmät pitää tappaa siksi, ettei synny lisää vasikoita. Muiden ilmiantaminen on kuitenkin arjen yksi tosiasia. Ilmiantoihin vaikuttavat myyjän omat virheet, muiden toimi- joiden ja poliisin tehokas toiminta. Vankilatuomiot eivät lopeta huumekauppaa toimijoiden niin halutessa. Tuomioiden jälkeen vain hyvin harvat pääsevät ansait- semaan huumekaupalla suhteessa sen mukanaan tuomiin riskeihin.

Avainsanat: huumemarkkinat, huumeiden myynti, huumeiden käyttö, etnografia, kenttätyö, amfetamiini, kannabis, Subutex, vankila


http://www.thl.fi/thl-client/pdfs/6b8ba ... d64bd4ca80
Legalize "it"

Puoskari Catajisto
Parranpäristäjä
Viestit: 92
Liittynyt: La Touko 17, 2008 2:43 pm
Paikkakunta: Irkutsk

Re: Helsingin huumemarkkinat 2000-luvulla

Viesti Kirjoittaja Puoskari Catajisto » Ke Touko 18, 2011 9:54 pm

Buahaha. Toihan on täysin totta, ja huu- mausaineiden välitys sisältää ris- kejä jotka voi johtaa viranomaisinterventioon.
Valoa on enemmän kuin ikkuna näyttää.

kakkosurpo
Fitz ratkaisee
Viestit: 6799
Liittynyt: Pe Joulu 24, 2010 11:53 pm
Paikkakunta: Jupiter

Re: Helsingin huumemarkkinat 2000-luvulla

Viesti Kirjoittaja kakkosurpo » To Touko 19, 2011 9:29 am

Joo, tää ketju on aapiskirjan tasoa. Saisiko tänne vielä joku aukaistua siveysopin professorin luentoalustuksen huumeiden vaikutuksesta kuukautiskierrolla olevan huoran ansioihin suhteessa varastomiehen palkkaan?
Täällä tänään, missä huomenna?

apollo
Miss Marplen perikuntaa
Viestit: 1545
Liittynyt: La Heinä 14, 2007 4:09 am

Re: Helsingin huumemarkkinat 2000-luvulla

Viesti Kirjoittaja apollo » Ma Touko 23, 2011 2:52 am

Tulipahan pitkästä aikaa luettua hyviäkin juttuja tällä palstalla. Ketjun alottajalle kiitokset linkistä.

Nää kaks saatanan urpoo ei pysty lukemaan noin pitkiä juttuja. Vitun äimät vielä vittuilee.

Puoskari Catajisto
Parranpäristäjä
Viestit: 92
Liittynyt: La Touko 17, 2008 2:43 pm
Paikkakunta: Irkutsk

Re: Helsingin huumemarkkinat 2000-luvulla

Viesti Kirjoittaja Puoskari Catajisto » Ma Touko 23, 2011 11:50 am

^Niin mä tarkoitin että toi juttu on mun kokemuksen mukaan ihan totta. Noinhan se usein menee.

Ei ollut tarkoitus vittuilla ketjun aloittajalle. Toi tavutus vain huvitti. Tuli mieleen joku vapaamuurarijargon.
Valoa on enemmän kuin ikkuna näyttää.

teppo
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2643
Liittynyt: La Heinä 21, 2007 5:38 pm

Re: Helsingin huumemarkkinat 2000-luvulla

Viesti Kirjoittaja teppo » Ti Touko 24, 2011 10:08 pm

Olipa erinomainen juttu. Skeneä en henkilökohtaisesti tunne, mutta huumekaupan heikko kannattavuus pani miettimään. Ilmeisesti tätä ei jakeluportaassa tehdä ihan loppuun saakka mietityillä kustannuslaskelmilla. Ainakin huumeiden kriminalisointi on tehnyt sen, että jakelutavasta tulee väkisinkin tehotonta.

Avatar
prrkele
Parranpäristäjä
Viestit: 62
Liittynyt: Ma Maalis 23, 2009 12:55 am
Paikkakunta: In Finland we have this thing called Suomi

Re: Helsingin huumemarkkinat 2000-luvulla

Viesti Kirjoittaja prrkele » Ke Kesä 01, 2011 1:52 am

Pahoitteluni tuosta tavutuksesta, se tuli vahingossa siihen kun peistasin tekstin suoraan alkuperäisestä dokumentista.

Kakkosurpolle suosittelen linkin takana olevan tekstin lukemista ennen kuin heität lonkalta heittausta, vaikka nyt kyse olikin akateemisesta tekstistä postauksen alussa 8) Sivut 54-223 on nimittäin ihan "sitä itseensä" ja lukisin mielummin siitä kommenttejasi.

Tutkimus itsessään vahvisti ainakin omat ennakkokäsitykseni keski- ja alatason toiminnasta. Oma käyttö ja sekoilu on suurin syy jäädä kiinni, eikä siellä oikein mitään jää myynnistäkään sukanvarteen suurimmalla osalla kavereista. Ylätason toiminnasta olisin mielelläni lukenut lisää, mutta tiedon hankkiminen siltä tasolta on (ymmärrettävistä syistä) varmasti ollut niukempaa vaikka suhteet "tutkimuskohteisiin" olikin hyvät.
Legalize "it"

Avatar
prrkele
Parranpäristäjä
Viestit: 62
Liittynyt: Ma Maalis 23, 2009 12:55 am
Paikkakunta: In Finland we have this thing called Suomi

Re: Helsingin huumemarkkinat 2000-luvulla

Viesti Kirjoittaja prrkele » Ma Touko 07, 2012 11:04 am

Lisää tutkimuksia pukkaa. Tällä kertaa Poliisi AMK:n toimesta. Aiheena "Huumeet Suomessa 2020 –ennakointitutkimus".

http://www.poliisi.fi/poliisi/poliisiop ... 01_web.pdf

Mielenkiintoinen pointti tuossa tutkimuksessa kun sitä nopeasti selasin, on että valtaosa vastaajista, jotka olivat asiantuntijoita, ovat sitä mieltä että huumeiden käyttö ei ainakaan vähenny vuoteen 2020 mennessä. Eli "sota" huumeita vastaan on hävitty. Tuleeko tämä sitten vaikuttamaan strategiaan? Tämähän tarkoittaa kuitenkin sitä että myönnetään että nykyinen malli ei toimi jos tavoitteena on huumeiden käytön vähentäminen.
Legalize "it"

poikkeus
Sammakkoprofessori
Viestit: 498
Liittynyt: Ke Helmi 09, 2011 3:42 pm

Re: Helsingin huumemarkkinat 2000-luvulla

Viesti Kirjoittaja poikkeus » Ma Touko 07, 2012 11:42 am

ionized kirjoitti:Huumeiden vastainen sota on auttamatta hävitty jo aikaa sitten, mutta tuskinpa nykyistä mallia tullaan muuttamaan niin kauan kuin nykyinen propagandalla aivopesty sukupolvi tulee väistymään päätöksentekijöistä. Toisin sanoen niin kauan kuin päättäjissä löytyy henkilöitä jotka pelkäävät kannabiksen piikittäjiä ei varmaankaan järkeviä päätöksiä pystytä tekemään.
kannabiksen piikittäjiä??? no joo... ainakin mitä itse tapailee noita pössypäitä niin ihan vapaasti saa olla tuote kiellettyjen listoilla. Sen verran löytyy psyykkisii ongelmii yms muuta käytön seurauksena. vaikka niinhän se on että kyl ne löytää sitten toisen tuotteen mitä käyttää / vetää. niinkuin eräs asiakas sanoi "ihan sama mitä se on kunhan saa pään sekaisin"....
Poikkeus vahvistaa säännön .... vai miten se nyt meni

Jimt
Alibin satunnaislukija
Viestit: 140
Liittynyt: La Elo 08, 2009 7:40 pm

Re: Helsingin huumemarkkinat 2000-luvulla

Viesti Kirjoittaja Jimt » Ma Touko 07, 2012 8:05 pm

teppo kirjoitti:Skeneä en henkilökohtaisesti tunne, mutta huumekaupan heikko kannattavuus pani miettimään. Ilmeisesti tätä ei jakeluportaassa tehdä ihan loppuun saakka mietityillä kustannuslaskelmilla. Ainakin huumeiden kriminalisointi on tehnyt sen, että jakelutavasta tulee väkisinkin tehotonta.
Huumeiden kriminalisointi on kaupan kannattavuuden edellytys, mutta laajamittaista toimintaa on hankala pyörittää matalalla profiililla Suomen kaltaisessa pienessä ja vähän korruptoituneessa maassa. Bisnesten kasvaessa paljastumisen riski kasvaa ja virkavalta kykenee lopettamaan tehokkaasti toiminnan. Täten huumekauppa pysyy pienten piirien epäammattimaisena sähläyksenä, jossa toiminnan motiivina on pääsääntöisesti jokin muu kuin raha. Todellisille ammattirikollisille on olemassa huumekauppaa paljon kannattavampia aloja

Avatar
prrkele
Parranpäristäjä
Viestit: 62
Liittynyt: Ma Maalis 23, 2009 12:55 am
Paikkakunta: In Finland we have this thing called Suomi

Re: Helsingin huumemarkkinat 2000-luvulla

Viesti Kirjoittaja prrkele » Ke Helmi 06, 2013 9:50 pm

Jatketaan uusilla tutkimuksilla, tällä kertaa uusin Huumetilanne Suomessa raportti (2012). Suurin yksittäinen huomio taitaa olla että kannabiksen kotikasvatus on lisääntynyt huomattavasti, mikä ei varmaan tule kenellekään yllätyksenä.

Raportti on haettavissa täältä:

http://www.julkari.fi/handle/10024/103121

Sivulta 129 alkava "Huumermarkkinat"-osio kiinnostanee joitakin palstan lukijoita.
Legalize "it"

kiusausko
Alibin kestotilaaja
Viestit: 308
Liittynyt: Su Syys 12, 2010 7:32 am
Paikkakunta: Hellsinki

Re: Helsingin huumemarkkinat 2000-luvulla

Viesti Kirjoittaja kiusausko » Pe Helmi 08, 2013 10:34 pm

Niin pitkään, kun yhteiskunta ei kykene järjestämään päihderiippuvaisten hoitoa oikeasti valvotuissa olosuhteissa, meillä tulee kasvamaan jatkuvasti subun viIhdekäyttäjien ryhmä. Olemme saaneet hienon uuden sukupolen Ö, joka ostaa katukaupasta subua, ikäryhmässä 1986-1996 syntyneet.
Onnittelut, Suomen hieno päihdepolitiikka. Ilmaisia aineita kaikille halukkaille ja ihan just sen verran, että saatte elämänne alusta alkaen menemään päin vittua.Siinä sitten voidaan yhteiskunnassa koittaa korjailla tilannetta, ainakin yhdellä ammattikunnalla riittää töitä.

Seuraavaksi voitaIsiin vaikka kokeilla sellaista, että avohoito lopetettaisiin ja annettaIsiin kunnollinen vaihtoehto hoitoon hakeutuville päästä aineista eroon, ja lopetettaisiin viikonloppupakkien jako päihdeongelmaisille. 70% NÄIDEN PAKKIEN SISÄLLÖSTÄ VALUU SUORAAN KATUKAUPPAAN.
Mä en oo mikään sun henkilökohtainen poliisi. No, lopeta sitten se vitun partiointi.

Koimies
Sammakkoprofessori
Viestit: 484
Liittynyt: La Syys 10, 2011 2:09 am

Re: Helsingin huumemarkkinat 2000-luvulla

Viesti Kirjoittaja Koimies » Su Helmi 10, 2013 5:04 am

prrkele kirjoitti:Lisää tutkimuksia pukkaa. Tällä kertaa Poliisi AMK:n toimesta. Aiheena "Huumeet Suomessa 2020 –ennakointitutkimus".

http://www.poliisi.fi/poliisi/poliisiop ... 01_web.pdf

Mielenkiintoinen pointti tuossa tutkimuksessa kun sitä nopeasti selasin, on että valtaosa vastaajista, jotka olivat asiantuntijoita, ovat sitä mieltä että huumeiden käyttö ei ainakaan vähenny vuoteen 2020 mennessä. Eli "sota" huumeita vastaan on hävitty. Tuleeko tämä sitten vaikuttamaan strategiaan? Tämähän tarkoittaa kuitenkin sitä että myönnetään että nykyinen malli ei toimi jos tavoitteena on huumeiden käytön vähentäminen.
"Sota huumeita vastaan" on liian vahva ilmaisu Suomessa. Jossain Meksikossa on vallinnut enemmän sotatila. Huumeita on sen sijaan tasaisesti vastustettu, kun samanaikaisesti eräät tahot ovat voimakkaasti puhuneet huumeiden ja erityisesti kannbiksen puolesta. (Huume)lääkkeellinen korvaushoito alkoi jo 1990-luvun lopulla eli ei ole järin suuresti katsottu tarpeelliseksi sotia huumeita vastaan yli 13 vuoteen. Ja nythän Subut ovat maanvaiva katutasolla.

Kyllä saatavuuden rajoittaminen on peruslähtökohta kaikessa päihdepolitiikassa. Myös alkoholin suhteen niin jatkuvasti tehdään, vaikka jokin "sota" alkoholismia vastan on tyystin ratkaisematta. Rajoituksilla minimoidaan haittoja. Yksi rajoittamisen keino on myös monopolisoida jakelu.

Kannabista en ottaisi tällä tietoa osaksi valtion jakeluverkkoa. Alkoholi on päihteenä vaarallinen aine, mutta kannabis on suurimmassa osassa sivistynyttä maailmaa laiton huumausaine ja se tunnetaan varsinaiseksi ongelma-aineeksi. Kannabiksen käyttö on humala(pilvi)hakuista. Kannabis lisää riskiä sairastua skitsofreniaan, tuottaa jokaiselle käyttäjälle vaaran sairastua lyhytaikaiseen kannabispsykoosiin, passivoittaa ja kannabis heikentää runsaasti käyttävien muistia ja ilmeisesti myös muita henkisiä kykyjä. Kannabista käytetään myös lääkkeen asemasta ahdistukseen ja unettomuuteen, vaikka vaarattomampia ahdistus- ja unilääkkeitä on olemassa. Kannabiksen saatavuuden asteittainen laajentaminen tulee aiheuttamaan päihdehuollon ja erikoissairaanhoidon lisäkustannuksia. Erityisen ikävää tällä hetkellä on se, että jotkut ajattelemattomat vanhemmat suosittelevat niitä lapsilleen alkoholin asemasta. Kasvuikäisille pilvi on vaarallista aivojen kehityksen kannalta.

Huumeidenkäyttöä vähentää ainakin nuorten ja nuorten aikuisten kouluttaminen, hyvä ja valpas kouluterveydenhoito, kiihkoton mutta perinpohjainen huumetiedotus, ja varhainen siirtyminen työelämään sen etuineen ja velvollisuuksineen. Se, että halutaan säännöllisesti mennä sekaisin pilvestä ja muista huumeista, tai vaikka vain alkoholista, on merkki niin yksilön itsensä kuin yhteiskunnan ongelmasta. Huumemarkkinat, nyt laittomat, seuraavat perässä, sillä ellei olisi kysyntää, ei tänne kannattaisi huumeita rahdata (kyllä huumebisnes on oikeasti kannattavaa). Kiitos itsellemme.
Miehen allekirjoitus: Kasvoista kasvoihin.

Avatar
prrkele
Parranpäristäjä
Viestit: 62
Liittynyt: Ma Maalis 23, 2009 12:55 am
Paikkakunta: In Finland we have this thing called Suomi

Re: Helsingin huumemarkkinat 2000-luvulla

Viesti Kirjoittaja prrkele » Su Helmi 17, 2013 2:59 am

Katutason reportaasi YLE:n ruotsinkieliseltä puolelta: http://areena.yle.fi/tv/1793041

Haastattelussa mm. Jussi Perälä, joka oli ketjun alussa mainitun tutkimuksen suorittanut henkilö.
Legalize "it"

hovi78
Alokas
Viestit: 24
Liittynyt: Ti Helmi 12, 2013 10:16 pm

Re: Helsingin huumemarkkinat 2000-luvulla

Viesti Kirjoittaja hovi78 » Su Helmi 17, 2013 3:44 am

Itse henkilökohtaisesti suosisin kannabiksen laillistamista ja ottamista valtion kontrolliin Alkon tapaan. Sieltä voisi saada opastusta ja voimakkaan thc pitoisuuden omaavat tuotteet voisi laittaa 21 ikärajan taakse :lol:

Vastaa Viestiin