Suuri kannabiskeskustelu

Huumausainerikoksille oma ketju.
Samoin yleinen huumausainekeskustelu tänne.
Joosua
Adrian Monk
Viestit: 2910
Liittynyt: Pe Helmi 15, 2019 11:35 pm

Re: Suuri kannabiskeskustelu

Viesti Kirjoittaja Joosua »

Jos kasvatus olisi luvanvaraista ja jakelijana esimerkiksi Alko niin kaikki tämä nostaisi hintaa. Kun käyttö ja hallussapito olisi laillista niin kamaa pyörisi joka paikassa eli juttu olisi tosi arkipäiväistä. Tämä ei suinkaan poistaisi laitonta kasvatusta tai muuten laittomia kanavia. Ne olisivat todennäköisesti huomattavasti halvempia. Ei laiton kauppa mihinkään loppuisi.
Myydäänhän Alkossa viinaakin mutta silti sitäkin myydään laittomasti ja veroja maksamatta ja Alkoa välikätenä käyttämättä. Koska näin alkoholi on halvempaa.

Avatar
sikakoira
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 25883
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Suuri kannabiskeskustelu

Viesti Kirjoittaja sikakoira »



Mitä Saksa edellä sitä Suomi perässä :wink:
Maailma avautuu aivan toisella tavalla kuin jos yritätte rakentaa kuvaa maailmasta pelkän suomalaisen valtamedian varassa Se kuva on täysin virheellinen ja harhainen tarkoituksellisesti Se on mediapoolin ja hybridikeskuksen hybridisotaa teitä kohti

Sienisalaatti
Javier Pena
Viestit: 1870
Liittynyt: Ma Huhti 12, 2021 5:34 pm

Re: Suuri kannabiskeskustelu

Viesti Kirjoittaja Sienisalaatti »

Eräskin esimerkki, mihin kannabiksen hyvin varhainen käyttö voi johtaa. Yhtään väheksymättä muiden päihteiden haitallista vaikutusta lapsille ja nuorille.

https://www.savonsanomat.fi/paikalliset/5826811
Jyväskyläläinen Sandra jäi koukkuun kannabikseen 13-vuotiaana, ja pian aineet vain kovenivat – nyt 23-vuotiaana hän on vihdoin kuivilla

Lotta Kalteva

Tänään 5:00 | Päivitetty tänään 9:14

Jyväskyläläisen Sandra Piispasen päihteiden käyttö alkoi 13-vuotiaana kannabiksen polttelulla. Alkoholi kuului myös vahvasti viikonloppujen viettoon.

Kovemmat huumeet kuten ekstaasi sekä rauhoittavat lääkkeet tulivat mukaan kuvioon, kun Sandra otettiin huostaan 15-vuotiaana. Leima nuorisokodin asukkaana kasvoi.

– Tuntui, ettei käytännössä ollut enää mahdollisuutta olla normaali nuori, Sandra kertoo ajasta nuorisokodissa.

Sandra pohtii, että hänen päihteiden käyttönsä olisi varmasti ollut toisenlaista, mikäli mielenterveysongelmiin olisi saanut apua. Hän päätyi psykologin vastaanotolle ensimmäisen kerran vihanhallintaongelman takia.

Sandran isän alkoholiongelma oli myös yksi syy siihen, miksi Sandra halusi muuttaa pois kotoa. Ammattilaisten mukaan nuorten ja vanhempien päihteidenkäyttö kulkevatkin usein käsi kädessä.

Usein nuoren huumeidenkäyttö tulee huoltajalle yllätyksenä. Tieto tulee esimerkiksi poliisilta, kun nuori on otettu kiinni ja tältä on löytynyt huumausaineita. Nuori on saattanut käyttää huumeita jo pidemmän aikaa.

– Vanhemman on tärkeää tietää kenen kanssa nuori viettää aikaa. Lasten kaveriporukan tunteminen, yhteys kavereiden vanhempiin, perheen yhdessä vietetty aika sekä luottamuksen ilmapiiri ovat asioita, joiden ansiosta nuoren voi olla helpompi puhua lähipiirissään tapahtuvasta päihteiden käytöstä, Keski-Suomen hyvinvointialueen lastensuojelun palvelujohtaja Maria Lehtinen sanoo.

Harva nuori pystyy oma-aloitteisesti kertomaan omille vanhemmilleen huumeiden käytöstään. Lehtinen muistuttaa, ettei vanhempien tulisi ajatella, että nämä asiat eivät voi koskettaa meidän lastamme. Viitteitä huumausaineiden käyttöön voivat olla unelias olemus, pysähtynyt katse tai huumeiden käyttöön viittaavat esineet tai lääkelistat, joille nuorelta ei löydy selitystä.

Päihteiden käytössä jää koukkuun hyvän olon tunteeseen.
Sandra

– Näissä tilanteissa vanhemman on hyvä pysähtyä keskustelemaan rauhallisesti nuoren kanssa ja selvittää, mistä on kyse ja ottaa tarvittaessa yhteyttä ammattilaiseen.

Jyväskylässä tehtiin viime vuonna yli 5 500 lastensuojeluilmoitusta. Määrä on kasvanut huomattavasti aikaisempiin vuosiin verrattuna.

– Koronan jälkeinen hoitovelka vaikuttaa tämänhetkiseen tilanteeseen ja asiakasmäärän kasvuun niin lastensuojelun kuin mielenterveyden palveluissa, Lehtinen summaa.

Lastensuojelua varjostaa monen mielessä häpeän leima. Kun nuori on päihdeongelmissa, keinot ovat kuitenkin usein vähäiset ja silloin tarvitaan ammattilaisen apua. Jyväskylässä lapsiperhepalveluissa voidaan palvelutarpeen arvion kautta antaa apua myös ilman lastensuojelun asiakkuutta.

Sijoitukseen päädytään ainoastaan, jos muita keinoja lapsen tilanteen turvaamiseen ei enää ole. Vastuu lapsen hyvinvoinnista on ensisijaisesti lapsen huoltajilla.

– Aina pitää arvioida, voidaanko perhettä auttaa muilla tukitoimilla huostaanoton sijaan. Lastensuojelulain mukaan huostaanottoon on kuitenkin välttämätöntä ryhtyä, kun lapsi itse toiminnallaan tai lapsen kasvuolosuhteet uhkaavat vaarantaa vakavasti lapsen kasvua ja kehitystä, Lehtinen painottaa.

Laitoshoidossa nuoren toimintaa voidaan rajata lastensuojelulain mukaisilla rajoitustoimilla. Tarkoitus on katkaista päihteiden käyttöön syntymässä oleva kierre.

Sandran kokemus huostaanotosta ja laitoshoidosta jätti hänet yksin ongelman kanssa.

– Jäin monta kertaa kiinni seuloissa bentsodiatsepiinista. Sanoin, etten voi liikkua bussiin tai mihinkään ilman lääkettä, ahdistukseen itseään lääkinnyt Sandra kertoo.

Avuksi vaikeaan oloon Sandralle tarjottiin usean viikon ajan otettavaa reseptilääkettä. Lääkkeen otettuaan hän ei saanut poistua nuorisokodista. Vaikka laitoksen sisällä huumeiden myynti olikin harvinaista, nuorisokodissa laajentunut kaveripiiri mahdollisti huumeiden saatavuuden. Sandran päihteiden käyttö jatkui.

Mikäli huostaanottoon joudutaan turvautumaan, tavoite on Lehtisen mukaan aina, että lapsi pystyy palaamaan kotiin.

– Kouluterveydenhuolto ja opiskeluhuolto on lähellä nuoren arkea ja se on hyvä paikka aloittaa tuen hakemista. Tärkeintä on, että apua haetaan, Lehtinen sanoo.

Nyt 23-vuotias Sandra on päässyt irti päihteistä. Tuttavapiirissä on edelleen päihdekäyttöä, mutta Sandran mukaan toista ei voi pakottaa lopettamaan. Sen sijaan hän voi keskittyä itseensä.

Nuorella tulisi myös olla tukena aikuinen, joka auttaa ja patistaa eteenpäin elämässä.

– Päihteiden käytössä jää koukkuun hyvän olon tunteeseen ja siksi päihteistä irti haluavan tulisi miettiä, mikä muu tuottaa sitä tunnetta. Se on fakta, että vain itse voi muuttaa omaa elämäänsä ja tehdä tarvittavia valintoja.

Kodin sijasta esimerkiksi koulusta voi löytyä se aikuinen, joka kuuntelee.

– Aina voi soittaa jonnekin ja pyytää apua. Myöskään päämäärää ei kannata miettiä heti alkuun, vaan mennä eteenpäin pienin askelin.

Yhä nuoremmat käyttävät yhä kovempia huumeita
Nuorten käyttämien päihteiden valikoima huumeissa on koventunut ja laajentunut. Myös yhä nuoremmat lapset ovat mukana huumeiden myynti- ja välitystoiminnassa. Nuorimmillaan he ovat yläkoulun 7-luokkalaisia.

– Olemme tavanneet huumausainerikoksiin epäiltyjä henkilöitä 13-vuotiaista ylöspäin. Tämä pätee huumausaineiden käyttäjiin, myyjiin sekä ostajiin. Määrät kasvavat ikäryhmien kasvaessa, Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikostutkinnan, tiedustelun ja ennalta estävän toiminnan yksikön rikoskomisario Markus Antila kertoo.

Useimmiten huumausaineita löydetään poliisin kiinniottoon johtavien liikekeskusten häiriökäyttäytymisten tai näpistysten yhteydessä tehdyissä turvallisuustarkastuksissa sekä liikennetehtävillä ylinopeuden vuoksi pysäytettyjen ajoneuvojen tarkastusten yhteydessä.

Kannabis on ollut pitkään yleisin katukuvassa poliisin tietoon tullut nuorten käyttämä huumausaine, mutta amfetamiinia sekä ekstaasia tavataan myös. Katukaupan päihdekäyttöön on myös tullut bentsodiatsepiinin johdannainen Ksalol. Asiantuntijoita huolestuttaa se, ettei nuorten keskuudessa aina tiedetä mitä huumausaineet sisältävät.

– Huumemaailmaan liittyvät ilmiöt kuten velkojen perintä ja huumausaineisiin liittyvä väkivallan uhka ovat ikävä kyllä osana yläkouluikäisten nuorten ja heidän perheidensä elämää, Keski-Suomen hyvinvointialueen lastensuojelun palvelujohtaja Maria Lehtinen sanoo.
Oikeudesta viis, kunhan laki säilyy! Eikä mitään henkilökohtaista ketään kohtaan, asiat vain asioina täällä.

Avatar
meitzi
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5116
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Suuri kannabiskeskustelu

Viesti Kirjoittaja meitzi »

Sienisalaatti kirjoitti:
To Maalis 30, 2023 10:27 am
Eräskin esimerkki, mihin kannabiksen hyvin varhainen käyttö voi johtaa
Kun tuhannen ja yhden yön tarinan ensimmäinen lause on potaskaa, ja eteen sopisi "olipa kerran sandra" ja jatko entisellään.

Mä olen liian vanha iltasatuihin, edes näin iltapäivällä.
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi

Zorro7
Jack Bauer
Viestit: 982
Liittynyt: La Helmi 05, 2022 7:14 pm

Re: Suuri kannabiskeskustelu

Viesti Kirjoittaja Zorro7 »

https://www.kaleva.fi/kannabiksesta-voi ... in/2451878

"Kannabiksen käyttö voi lisätä riskiä sairastua psykoosiin, skitsofreniaan ja joidenkin tutkimusten mukaan myös masennukseen. Näin arvioi psykiatrian professori Raimo K. R. Salokangas Turun yliopistosta."


Olen itse nähnyt aikoinaan läheltä erittäin sekavan tilaan menneen henkilön ja käytössä oli alkoholi yhdistettynä pieneeen määrään kannabista. Ei ole mikään vaaraton aine kyseessä varsinkin jos käyttää muita päihteitä lisäksi.
Toleranssi on varmasti henkilökohtainen ja vaikutukset erilaisia mutta jos yhtään alttiutta esimerkiksi psykoosille niin voi tulla aika vähälläkin käytöllä uskoisin.

Itse olen sitä mieltä että kannabikseen voi kehittyä hyvinkin vahva riippuvuus. Jonkun verran aikoinaan nähnyt riippuvaisia kannabiksen käyttäjiä ja oman näkemyksen mukaan heidän oli sitä kasvia saatava päivittäin. Ja jopa useita kertoja päivässä.

ässähai
Adrian Monk
Viestit: 2905
Liittynyt: Pe Heinä 03, 2020 9:48 pm
Paikkakunta: Haihiha

Re: Suuri kannabiskeskustelu

Viesti Kirjoittaja ässähai »

Zorro7 kirjoitti:
To Maalis 30, 2023 12:18 pm
https://www.kaleva.fi/kannabiksesta-voi ... in/2451878

"Kannabiksen käyttö voi lisätä riskiä sairastua psykoosiin, skitsofreniaan ja joidenkin tutkimusten mukaan myös masennukseen. Näin arvioi psykiatrian professori Raimo K. R. Salokangas Turun yliopistosta."
Kiitos juttulinkistä, nikki Zorro7. Tuo juttu on vuodelta 2009. Näkyville laittamastasi sitaatista ilmenee, että psykiatrian professori Raimo K.R. Salokangas Turun yliopistosta on arvioinut, että VOI käydä niin, että kannabiksen käyttö lisää RISKIÄ sairastua psykoosiin, skitsofreniaan ja masennukseen.

Tuohon linkkaamaasi juttuun on haastateltu toistakin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella vaikuttavaa päihdeasiantuntijaa:
Turun kaupungin päihdepsykiatrian ylilääkäri Teija Nummelin kertoo, että kannabis- tai hasispsykoosin harha-ajatukset vaativat hoitoa. Psykoosista toipuminen vie muutaman päivän tai viikon. Kannabiksen poistuminen kehosta voi kestää jopa kuukauden.

Joskus psykoottiset oireet eivät mene ohi. Tila pitkittyy ja käyttäjälle puhkeaa skitsofrenia tai muu pitkäkestoinen vakava mielenterveyden häiriö. Nummelinin mukaan skitsofreniassa oireena on harhojen lisäksi myös tunteiden latistumista ja eristäytymistä.
Näin siis on kertonut erikoislääkäri Teija Nummelin vuonna 2009. Mutta pitäneekö tuossa jutussa Teija Nummelinin kertomat asiat paikkansa, tiedäpä tuota, en ole lääkäri enkä kannabis-asiantuntija.

Sen kuitenkin olen saanut selville, että tiedossa nyt on, että lääkäri Teija Nummelin on useamman kerran suojellut eri tavoin psykiatrian erikoislääkäri Kai Erik Neuvosta, joka joko ammattitaidottomuuttaan, tahallaan tai mahdollisen psyykkisen sairautensa vuoksi on diagnosoinut ja hoitanut potilaitaan väärin työskennellessään julkisella sektorilla (päihde-osastollakin) ja yksityisellä sektorilla (myös Valviran laillistamana ja Kelan ns. tukemana psykoterapeuttina). Nummelinin erikoiselta vaikuttava suhtautuminen alaiseensa/kollegaansa Erik Neuvoseen on osaltaan vaikuttanut siihen, ettei Neuvonen jäänyt ajoissa kiinni omavalvonnalle/ valvontaviranomaisvalvonnalle/ poliisille virheistään ja potilasturvallisuuden vaarantamisistaan sekä monista mahdollisista rikoksistaan. Terveydenhuollon palveluissa vakavia diagnoosi- ja hoitovirheitä pimittelevä ja haavoittuvassa asemassa olevien potilaiden turvallisuudelle piupaut antava lääkäri ei ole silmissäni yhtään missään kertomassaan asiassa luotettava, joten siksi epäilen tämän lääkäri Teija Nummelinin puheita myös tuossa Kalevan kannabis-aiheisessa jutussa.

P.S. Varsinais-Suomen kuntayhtymän (nykyään Varha) alueella tapahtuneista ns. erikoisten syiden vuoksi tehdyistä vääristä diagnooseista on ollut tietoa myös tuohon kannabis-aiheiseen juttuun haastatellulla Turun yliopiston professori Raimo K.R. Salokankaalla, ellei hän ole käynyt ns. hitailla virkavastuullisten tehtäviensä aikana. Se, että hän itse on osannut nähdä, mikä ero on riskillä ja sairaudella, voi olla hänelle syy, miksi ei ole vaivautunut puuttumaan tarpeellisella tavalla kollegansa virheelliseen toimintaan. Kyllähän lääkärit osaavat käsien pesun!
Hmm. Toivottavasti psykiatrian erikoislääkärit alkavat nyt ottaa opikseen - ja vähän sassiin kans! - virheitä pimittelevien kollegoidensa aikaansaannoksista, jotta ei enää koskaan kävisi niin kuin on käynyt Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä (nykyään Varha) 1990-luvulta lähtien, ehkä jo aiemminkin. Nyt terveydenhuollon muutoinkin puutteellisia resursseja menee väärien diagnoosien ja hoitojen kohteeksi joutuneiden potilaiden tilanteen selvittämiseen. Ja tokkopa edes löytyvät kaikki potilasuhrit. Osa lienee jo mullankin alla.
Ja NYT resursseista päättävien poliitikkojen ja ylimpien virkamiesten kannattaisi ymmärtää ihan itse, miten pääsi käymään, kun kelvottoman lääkärikoulutuksen/täydennyskoulutuksen takia monelta lääkäreiltä jäi oppimatta, että yhtään mitään yhtään mistään asiasta johtuvaa RISKIÄ ei saa diagnosoida sairaudeksi, eikä RISKIÄ saa hoitaa turhilla ja vakavaa haittaa aiheuttavilla lääkkeillä.
btw ylimmät valvontaviranomaiset: Miksi lääketeollisuus sai opettaa/neuvoa/ohjailla järjestämissään 1990-luvun ja 2000-luvun koulutuksissa Valviran laillistamia psykiatreja, ja myös lääkäri-psykoterapeutteja, hoitamaan ja kuntouttamaan vahvojen lääkemääräysten avulla jopa lääketieteellisesti perustelemattomia asioita ja erilaisia oletettuja riskejä?
Viimeksi muokannut ässähai, To Maalis 30, 2023 3:44 pm. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Zorro7
Jack Bauer
Viestit: 982
Liittynyt: La Helmi 05, 2022 7:14 pm

Re: Suuri kannabiskeskustelu

Viesti Kirjoittaja Zorro7 »

^ joo, en tiedä tarkemmin artikkelin kirjoittajasta, Teijasta tai Raimosta.
Itse kuitenkin pidän hyvin mahdollisena sitä että kannabis voi aiheuttaa sen psykoosin tai muita mielenterveyden ongelmia..
Tarkemmin en voi kertoa minkälaista kokemusta minulla asiaan liittyen mutta sitä on aika paljon

ässähai
Adrian Monk
Viestit: 2905
Liittynyt: Pe Heinä 03, 2020 9:48 pm
Paikkakunta: Haihiha

Re: Suuri kannabiskeskustelu

Viesti Kirjoittaja ässähai »

Zorro7 kirjoitti:
To Maalis 30, 2023 3:38 pm
^ joo tiedä tarkemmin artikkelin kirjoittajasta, Teijasta tai Raimosta.
Itse kuitenkin pidän hyvin mahdollisena sitä että kannabis voi aiheuttaa sen psykoosin tai muita mielenterveyden ongelmia..
Tarkemmin en voi kertoa minkälaista kokemusta minulla asiaan liittyen mutta sitä on aika paljon
Toki on mahdollista että voi aiheuttaa. Mutta ansaintamielessä toimivat ja/tai ammattitaidottomat ja/tai psyykkisesti vinksahtaneet lääkärit näkevät yhtä sun toista, mikä heidän mielestään voi aiheuttaa milloin mitäkin psykoosia ja mielenterveydenongelmia. Haavoittuvassa asemassa oleville potilaille nämä lääkärit ovat ihan oikeasti todellinen riski, koska nämä lääkärit eivät osaa tai eivät halua hoitaa potilaitaan oikein. Myös kollegoidensa virheistä tietävät ja niitä pimittelevät teijat ja raimot ovat terveydenhuollon turvallisuusriski haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille, potilaille ja heidän perheilleen.

Sienisalaatti
Javier Pena
Viestit: 1870
Liittynyt: Ma Huhti 12, 2021 5:34 pm

Re: Suuri kannabiskeskustelu

Viesti Kirjoittaja Sienisalaatti »

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009537561.html
Päihde­psykoosit ovat yleistyneet – Taustalla kannabiksen käyttö

Suurin osa päihdepsykooseista on silti edelleen alkoholipsykooseja.

Janita Virtanen STT
23.4. 3:30
PÄIHTEIDENKÄYTTÖÖN liittyvät psykoosit ovat lisääntyneet Suomessa. Erityisesti kannabis aiheuttaa aiempaa enemmän ensipsykooseja nuorille aikuisille, sillä entistä useampi nuori kokeilee kannabista.

Kannabiksen laillistamista, sääntelyä ja verottamista ajava kansalaisaloite saavutti torstaina 50 000 kannatusilmoitusta.

Nuoret ovat ylipäätään herkässä iässä ja alttiimpia psykoosin puhkeamiselle, kertoo psykiatrian erikoislääkäri Pekka Laine Oulun yliopistollisen sairaalan psykiatrian klinikalta. Laine on erikoistunut päihdepsykiatriaan.

”Myös traumat altistavat psykooseille, ja kannabiksen käyttö on yleisintä nimenomaan niiden nuorten keskuudessa, joilla menee huonosti tai jotka käyttävät päihteitä unohtaakseen traumojaan.”

Laineen mukaan suurin osa päihdepsykooseista on silti edelleen alkoholipsykooseja. Muista huumeista kuin kannabiksesta johtuvat psykoosit ovat selvästi kannabispsykooseja harvinaisempia.

Psykiatrian erikoislääkäri Boris Karpov Uudenmaan erikoissairaan­hoidosta vastaavasta Husista kertoo, että säännöllinen kannabiksen käyttö jopa kaksinkertaistaa psykoosin riskin.

Psykoosin puhkeamisen taustalla on Karpovin mukaan kuitenkin lähes aina myös jonkinlainen geneettinen alttius. Jotkut siis sairastuvat psykoosiin toisia herkemmin. Psykoosit ovat myös vahvasti perinnöllisiä.

Karpovin mukaan psykoosiin sairastuu Suomessa noin 3–4 prosenttia väestöstä jossain vaiheessa elämäänsä. Useimmiten sairastuminen tapahtuu nuorena aikuisena. Jos kyse ei ole päihdepsykoosista, taustalla on usein skitsofrenia.

Joskus psykoosi puhkeaa vasta vanhuusiässä, jolloin kyse on tyypillisesti harhaluuloisuushäiriöstä tai elimellisestä psykoosista.

PSYKOOSIIN voi liittyä monentyyppisiä oireita: eristäytymistä, hajanaista ajattelua, harhaluuloja tai aistiharhoja, kertoo Oulun yliopiston psykiatrian professori Juha Veijola.

”Harhaluulot voivat ilmetä esimerkiksi niin, että potilas kokee toisten ihmisten tarkkailevan tai jopa vainoavan häntä. Aistiharhat ovat tavallisimmin ääniharhoja, eli potilas kuulee epämääräistä ääntä tai jopa puhetta, jota muut eivät kuule. Psykoosi on kaiken kaikkiaan hämmentävä olotila, jossa potilaan on vaikea päätellä, mikä on totta ja mikä ei.”

Veijolan mukaan psykoosijaksojen pituudet voivat vaihdella paljonkin. Lyhimmillään ne kestävät joitakin tunteja ja pisimmillään useita kuukausia.

Ensipsykoosin puhkeamisen jälkeen potilaalla on entistä suurempi riski uusille psykoosijaksoille. Pieni osa psykooseista jää vain kertaluontoisiksi. Kertaluontoisiksi voivat Veijolan mukaan jäädä esimerkiksi sellaiset päihdepsykoosit, joiden jälkeen potilaat lopettavat päihteidenkäytön.

Kun psykoosit alkavat toistua, kyse on usein skitsofreniasta. Skitsofreniaan sairastuu noin yksi prosentti väestöstä.

Boris Karpovin mukaan potilaat kokevat ennen psykoosia usein jonkinlaisia ennakko-oireita.

”Oireet voivat olla hyvin epämääräisiä: unen tai mielialan muutoksia, epäluuloisuutta, pelokkuutta tai lisääntyvää päihteidenkäyttöä. Oireita on usein vaikea reaaliajassa yhdistää psykoosiin, mutta jälkikäteen niitä on monesti helppo tunnistaa.”

Psykoosien uusimisen ja ennaltaehkäisyn näkökulmasta on Karpovin mukaan tärkeää lisätä niin sanottuja suojaavia tekijöitä ja vähentää stressitekijöitä. Ihminen voi siis tavallaan suojata omaa keskushermostoaan terveellisellä elämällä kuten päihteettömyydellä, säännöllisellä unirytmillä, liikunnalla ja sosiaalisilla verkostoilla.

PSYKOOSIN HOITO on tärkeä aloittaa mahdollisimman pian. Vaikka ensipsykoosi menisi itsestään ohi, lääkehoito on kivijalka psykoosien toistumisen ennaltaehkäisyssä, Karpov kertoo.

”Jotkut potilaat pärjäävät pelkällä lääkityksellä, mutta monesti tarvitaan myös lääkkeetöntä kuntoutusta. Tärkeää on esimerkiksi psykoedukaatio”, jossa potilaalle ja hänen lähiverkostolleen annetaan perusteellisesti tietoa koko psykoosi­prosessista ja sen hoidosta.

Karpovin mukaan psykoosipotilaat tarvitsevat usein kognitiivista kuntoutusta, jossa keskitytään muistin, keskittymisen ja toiminnanohjauksen vahvistamiseen. Erityisesti skitsofrenia heikentää kognitiivisia taitoja.

Kognitiivisella psykoterapialla voidaan lieventää potilaan aistiharhoja ja harhaluuloja, kun taas supportiivinen terapia keskittyy enemmän rohkaisuun ja arjen ongelmien käsittelyyn.

”Mindfulness sen sijaan voi auttaa potilasta saavuttamaan paremman ymmärryksen kehostaan ja parantaa hallinnan tunnetta. Psykoosien hoidossa käytetään paljon myös luovia terapioita ja vertaistukiryhmiä”, Karpov sanoo.
Oikeudesta viis, kunhan laki säilyy! Eikä mitään henkilökohtaista ketään kohtaan, asiat vain asioina täällä.

Joosua
Adrian Monk
Viestit: 2910
Liittynyt: Pe Helmi 15, 2019 11:35 pm

Re: Suuri kannabiskeskustelu

Viesti Kirjoittaja Joosua »

Kuinka tuon edellä lainatun artikkelin voi tulkita niin että miedot huumeet, kuten juuri kannabis, pitäisi vapauttaa?
Nopeasti lukien vaikuttaa melkoisen vahingolliselta. Etenkin nuorille.

Ja kun vielä ottaa huomioon terveydenhuollon äärimmäisen tiukoilla olevat resurssit niin ainakin minä ajattelen että kannabista ei pidä missään nimessä vapauttaa.

Te viisaammat, yrittäkää nyt selittää asia parhain päin.

Oikeus ennen kaikkea
Sherlock Holmes
Viestit: 7198
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Re: Suuri kannabiskeskustelu

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Saksan hallitus esitteli huhtikuussa uuden, aiempaa laimeamman lakiesityksen kannabikseen liittyen.
Sen mukaan aikuisille sallitaan kolmen kasvin kotikasvatus ja kannabiksen ostamisesta tulee sallittua niin sanotuilta ”kannabisklubeilta”. Lisäksi enintään 25 gramman hallussapidosta tulee laillista.

Laillista myyntiä on tarkoitus kokeilla Saksassa alueellisessa pilottiohjelmassa neljän vuoden ajan. Reutersin mukaan ohjelman aikana tarkkaillaan, millaisia vaikutuksia kaupallisella jakelulla on kansanterveyteen. Forbesin mukaan kokeilu olisi samanlainen, johon Sveitsi ja Alankomaat ovat ryhtyneet.

Tämä voi johtaa vastaavaan Virossa, jossa Saksaa muissakin asioissa herkästi seurataan. Kuvitelkaa mitä tästä seuraisi kannabiksen käytölle Suomessa!

Sienisalaatti
Javier Pena
Viestit: 1870
Liittynyt: Ma Huhti 12, 2021 5:34 pm

Re: Suuri kannabiskeskustelu

Viesti Kirjoittaja Sienisalaatti »

HS Helsinki|Kalliolaisessa kaupassa myydään avoimesti kannabista – ”Se on porsaan­­reikä, joka löytyy laista”

https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art ... 62431.html
Oikeudesta viis, kunhan laki säilyy! Eikä mitään henkilökohtaista ketään kohtaan, asiat vain asioina täällä.

Vastaa Viestiin