Tor-verkon Sipulikanava on suljettu

Huumausainerikoksille oma ketju.
Samoin yleinen huumausainekeskustelu tänne.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
myrskylyhty
Alibin kestotilaaja
Viestit: 323
Liittynyt: To Kesä 28, 2018 4:01 pm

Re: Tor-verkon Sipulikanava on suljettu

Viesti Kirjoittaja myrskylyhty » Ti Marras 20, 2018 12:30 pm

Phoenix Foundation kirjoitti:
myrskylyhty kirjoitti:Sipulikanavan korvasi heti Torilauta. Samat treffi, hakkerointi ja huumepalstat. Meno vain jatkuu. Tuosta sp:n sulkemisesta ei tosiaan kauaa mennyt että uusi lauta syntyi ja on tänä päivänä kukoistuksessaan.

Tämä aiheuttaa hiukan epäilyksiä kun sp suljettiin kädenkäänteessä keulahahmon paljastuttua niin torilauta edelleen porskuttaa.
mitäs epäilet tarkalleen?
Juurikin sitä että Sipuli katosi nappia painamalla. Tori ei.
"Olin sitä mieltä, että ketään ei tapeta, asiat pitää selvittää muuten." -Metsuri

apollo
Miss Marplen perikuntaa
Viestit: 1555
Liittynyt: La Heinä 14, 2007 4:09 am

Re: Tor-verkon Sipulikanava on suljettu

Viesti Kirjoittaja apollo » Ti Tammi 08, 2019 10:51 pm

https://www.lapinkansa.fi/kotimaa/onko- ... a-3385241/

"Onko internet-sivuston ylläpitäjä vastuussa sivuston käyttäjien tekemistä rikoksista?" – Syyttäjä vaatii Sipulikanavan perustajalle 7 vuotta vankeutta

Syyttäjä vaatii Tor-verkkoon Sipulikanavaan perustaneelle vankeutta törkeästä huumausainerikoksesta, koska sivuston Tori-sivun kautta on käyty avoimesti huumekauppaa. Puolustuksen mukaan ylläpitäjällä ei ollut mahdollisuutta moderoida kaikkea sivuston sisältöä. Sipulikanava on ollut suljettuna lokakuusta 2017 lähtien ja viranomaisten hallussa.

Syyttäjä vaatii Sipulikanavan perustajalle vähintään seitsemän vuoden vankeusrangaistusta törkeästä huumausainerikoksesta sivustolla käydyn huumekaupan vuoksi.

Pimeässä Tor-verkossa toimineen Sipulikanavan perustajaa koskeva oikeudenkäynti käynnistyi Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa tiistaina Vantaalla. Kihlakunnansyyttäjä Anna-Riikka Ruuth nosti vuonna 1973 syntynyttä vantaalaismiestä kohtaan syytteen törkeästä huumausainerikoksesta.

Oikeudenkäynti alkoi pienellä valmisteluosiolla aamuyhdeksän jälkeen, ja haasteen luku alkoi noin puoli kymmeneltä.

Syytteen mukaan Sipulikanavan ylläpitäjä on välittänyt huomattavan määrän huumeita sivustolla vuosina 2014–2017. Syyttäjän mukaan sivustolla oli välitetty muun muassa yli viisi kiloa marihuanaa, useita satoja grammoja kokaiinia ja yhteensä noin kahdeksan kiloa amfetamiinia ja metamfetamiinia.

Syyttäjän mukaan ylläpitäjä on omalla toiminnallaan helpottanut huumekaupan myyntiä, ja Tori-osio on perustettu pelkästään huumekauppaa varten.

– Hän on ollut täysin tietoinen Sipulikanavalla käytävästä huumekaupasta ja sen määrästä, Ruuth totesi.

Lisäksi syyttäjän mukaan Sipulikanavaa olisi voinut muuttaa niin, ettei huumekauppa olisi ollut siellä enää mahdollinen. Sivustoa on syyttäjän mukaan ylläpidetty lähes päivittäin, ja sen perustamisella pimeään verkkoon on ollut tarkoitus vaikeuttaa huumekauppaa käyvien henkilöllisyyden.

Ensimmäinen laatuaan Suomessa
Sipulikanavan ylläpitäjää koskeva syyte on ensimmäinen laatuaan oleva rikosjuttu Suomessa, koska huumerikossyyte on nostettu verkkosivuston ylläpitäjälle.

Syyttäjäkään ei väitä, että ylläpitäjä olisi saanut huumekaupoista taloudellista hyötyä tai että hän olisi myynyt huumeita, vaan ylläpitänyt palvelua, jolla kauppaa on käyty.

– Onko internet-sivuston ylläpitäjä vastuussa sivuston käyttäjien tekemistä rikoksista, mikäli käyttäjät ovat tutustuneet toisiinsa sivuston kautta? Puolustuksen asianajaja Merja Annala totesi oikeudessa tiistaina asian esittelyssä.

Ylläpitäjä on kuitenkin syytteessä siitä, että hän on ostanut alle 10 grammaa kannabista omaan käyttöön. Tätä perustaja ei myöskään kiistä.

Vaihtoehtoisesti syyttäjä vaatii ylläpitäjälle rangaistusta avunannosta 29 törkeään huumausainerikokseen ja kahdeksaan perusmuotoiseen huumausainerikokseen. Ylläpitoon tarkoitettuja tietokoneita ja palvelimia vaaditaan myös menetettäväksi valtiolle. Puolustus vastustaa tätä vaatimusta.

Tiennyt kaupasta mutta kiistää syytteen
Omassa vastauksessaan Sipulikanavan perustajan puolustus kiistää törkeän huumausainerikoksen tai avunannon muihin rikoksiin. Puolustus myös kiistää syyttäjän mainitsemat huumemäärät.

Oikeudessa ylläpitäjän asianajaja Annala totesi, että Sipulikanava on perustettu siksi, että tarkoituksena on ollut vain perustaa kaikille anonyymi keskustelukanava, jossa keskusteltiin myös muutakin kuin huumeista.

Puolustuksen mukaan ylläpitäjä ei ole itse konkreettisesti osallistunut huumeiden myyntitapahtumiin.

Ylläpitäjä on myös ollut tietoinen sivuilla käytävästä huumekaupasta. It-konsulttina päätoimisesti työskennelleellä miehellä ei kuitenkaan vastauksensa mukaan ollut mahdollisuutta moderoida kaikkea Sipulikanavan sisältöä.

– Hän ei ole voinut tori-osion kautta tietää, keitä ostajat ja myyjät olivat ja toteutuivatko kaupat, Annala sanoi myös.

Puolustuksen mukaan kyseessä on ollut vain ilmoituksia tehtävistä kaupoista, jotka ovat olleet kaikille Tor-verkkoa käyttäville nähtävillä.

– Sipulikanava on ollut kaikille avoin, myös poliisille. Meidän näkemyksemme mukaan Sipulikanava on helpottanut poliisin työtä, hän jatkoi.

Asian esittelyssä puolustus painotti, että kyse oli eräänlaisista huumausaineista kiinnostuneiden "kontaktinhakuilmoituksia".

Puolustus totesi iltapäivällä pidetyssä asian esittelyssä, että ylläpitäjä ei ole saanut huumekaupasta taloudellista hyötyä. Hänen ainoa taloudellinen hyötynsä Sipulikanavasta on puolustuksen mukaan tullut siitä, että hän maksua vastaan nosti käyttäjien keskusteluketjuja muita korkeammalle niiden näkyvyyden parantamiseksi.

Maksu on tapahtunut bitcoineina, ja rahaa on siirtynyt bitcoinin murto-osan verran. Puolustuksen mukaan rahaa on siirtynyt alle 700 euroa.

Käsitellään useita päiviä
Sipulikanavan ylläpitäjää koskevaa oikeudenkäyntiä käydään tammikuussa useiden päivien ajan Vantaalla. Tiistain alkaneessa oikeudenkäynnissä käydään asian esittelyt, ja loppuviikko puidaan kirjallisia todisteita. Jutun esitutkinta on ollut laaja, ja esitutkintapöytäkirjassa on syyttäjän mukaan kaikkiaan lähes 17 000 sivua.

Alustavan aikataulun mukaan ylläpitäjää kuullaan itse oikeudessa ensi viikolla.

Omassa asian esittelyssään syyttäjä Ruuth totesi tuovansa esiin, että Sipulikanavan kautta on myyty huumeita myös alaikäisille.

– Mikään laillinen markettipaikka tässä ei ole ollut kysymyksessä, syyttäjä totesi Tori-osiosta.

Pimeällä verkolla tarkoitetaan internetin rakenteissa toimivia sivuja, joihin ei pääse tavanomaisella verkkoselaimella. Pimeissä verkoissa yleisesti on kyse siitä, että niiden verkkoliikenne kulkee salattuna ja usean reitittimen kautta ja näin salaa liikenteen alkuperän. Tunnetuin pimeä verkko on Tor.

holmesin haamu
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2743
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: Sivuston ylläpitäjän vastuu

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu » Ke Tammi 09, 2019 11:13 am

Tässä oli kait tietoisesti luotu markkinapaikka. Mutta pitäisi todistaa erittäin hyvin onko sivuston ylläpitäjä itse sotkeutunut rikoksiin. On täysin järjetöntä, jos pelkän sivuston tekijä on automaattisesti syyllinen muiden tekemiin rikoksiin. Toki tälläisiä sairaita piirteitä on nähty viime aikoina oikeustuomioissa asti Suomessa.

Avatar
PiikkiSika
Charlien Enkeli
Viestit: 1881
Liittynyt: To Tammi 14, 2016 11:52 pm

Re: Sivuston ylläpitäjän vastuu

Viesti Kirjoittaja PiikkiSika » Ke Tammi 09, 2019 11:18 am

Vittu MiTä Bashaa!

Ton läskiperseisen syyttäjän ajatusmallin mukaan törkeästä h.rikoksesta täytyis epäillä myös joka ikistä kauppakeskuksen, yökerhojen, laivavarsutamoiden, festivaalien jne. omistajia/toiminnan harjoittajia. Ovat nimittäin 100%n varmoja niissä tapahtuvista rikoksista, mutta eivät tee mitään rikosten estämiseksi - eroavaisuutena tosin se, että he kaikki hyötyvät tästä taloudellisesti, toisin kuin Sipulikanavan ylläpitäjä :!:
It is better to live ten years as a lion than one day as a lamb

Avatar
poikani
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4079
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Sivuston ylläpitäjän vastuu

Viesti Kirjoittaja poikani » Ke Tammi 09, 2019 12:52 pm

"Syyttäjä vaatii Sipulikanavan perustajalle vähintään seitsemän vuoden vankeusrangaistusta törkeästä huumausainerikoksesta sivustolla käydyn huumekaupan vuoksi."

Seuraavaksi syyttäjä vaatii Pelican Self Storage -varastopalvelun pyörittäjälle vankeutta, koska firma meni vuokraamaan Leifille varastokopin.
????? ?? ??????.

mämmi
Alibin satunnaislukija
Viestit: 133
Liittynyt: Ti Kesä 03, 2008 9:22 pm

Re: Tor-verkon Sipulikanava on suljettu

Viesti Kirjoittaja mämmi » Ke Tammi 09, 2019 1:12 pm

Tässä käräjien aikataulu Ylikseltä
Tiistai 8.1.2019
- aluksi valmisteluosuus, jossa kartoitetaan prosessisuunnitelma lopulliseen muotoonsa
- syyte ja muut vaatimukset, lyhyet vastaukset, asiaesittelyt
Keskiviikko 9.1.2019
- kirjalliset todisteet
Perjantai 11.1.2019
- kirjalliset todisteet
Maanantai 14.1.2019
- kirjalliset todisteet
Tiistai 15.1.2019
- vastaaja Holvialan kuuleminen
- todistaja <puolustuksen tekninen> klo 13.00
Keskiviikko 16.1.2019
- todistaja <tullin tutkija> klo 9.00
- todistaja <diileri> klo 11.00
- todistaja <diileri> klo 13.00
- todistaja <diileri> klo 13.45
- todistaja <diileri> klo 14.30
- todistaja <diileri> klo 15.00
- todistaja <diileri> klo 15.30
Torstai 17.1.2019
- varapäivä
Perjantai 18.1.2019
- loppulausunnot
Linkistä Haastehakemus jossa hyvin mielenkiintoista lisäinfoa..
http://holviala.com/sipulikanava/Haaste ... 8_3115.pdf

MohammedMohammed
Columbo
Viestit: 2291
Liittynyt: Su Huhti 09, 2017 4:49 pm

Re: Sivuston ylläpitäjän vastuu

Viesti Kirjoittaja MohammedMohammed » Ke Tammi 09, 2019 1:19 pm

Syyttäjän logiikka on samaa luokkaa kuin haastaisi NHL:n oikeuteen siitä, että he eivät ole lopettaneet pelaajiensa kokaiinin käyttöä. Eihän sivuston tekijä, tai ylläpitäjä voi olla vastuussa siitä, jos sen käyttäjät syyllistyvät rikokseen. Eihän Elisa ole vastuussa siitä, jos sen asiakkaat lähettävät rikosoikeudellisiin rangaistuksiin johtavia viestejä vai onko?
Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisterin kautta näkemään sitä tilannetta, minkä tyyppisiä ihmisiä meille tulee. - Päivi Nerg

Huntteri
Alokas
Viestit: 2
Liittynyt: Ti Joulu 25, 2018 9:53 pm

TOR-verkon Sipulikanavan case

Viesti Kirjoittaja Huntteri » Ti Tammi 15, 2019 10:12 pm

https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/44468 ... ituksista

Sipulikanavaa verrataan Silkkitiehen, mikä on hakoteillä. Sipulikanavalla käytiin myös muuta keskustelua, jaettiin kirjoja, jotka rikkoi tekijänoikeuslakeja, haettiin pimeitä töitä, eli mahdollistettiin palkkatulojen pimitys verottajalta, yms. Käytiin siellä ihan laillistakin keskustelua. Kuten Turun sanomien vasemmistolainen IT-tradenomi-lukija "Jere Sumell" kommentoi artikkelissa, Silkkitien perustaja tienasi omaisuuden huumekaupalla, joista kaikki Bitcoinit päätyi viranomaisten takavarikkoon, mutta sipulisivusto oli tekninen haaste ylläpitäjälle, eikä hän tienannut senttiäkään tai kryptovaluuttaa yhtään käsittääkseni sivuston ylläpitämisestä.

Tsemppiä puolustukseen ja syytetylle! Vaikka sivuston foorumin viestit ovat sivuston omistajan vastuulla, yleensä foorumit ovat antaneet moderointioikeudet jollekin toisille foorumilaisille, kuten täälläkin murha.info -foorumilla. Nyt se oli vain ajan puutteen vuoksi unohtunut ylläpitäjältä.

Ei muuta kuin jos tuomio tulee, valitus korkeampaan oikeuteen, aina Brysseliä myöden, aivan kuten erässä kommentissa lukija mainitsee. Tämä on ennakkotapaus, ja eihän sivuston ylläpidosta mitään seitsemää vuotta kannata lusia ennen Brysselin Ihmisoikeustuomioistuimen pätöstä! Hyvä Jere, ketä kirjoitit kommentin Turun sanomiin omalla nimelläsi!
Totuus esiin maksoi mitä maksoi!

Kansalla on oikeus tietää.

Phoenix Foundation
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 182
Liittynyt: To Syys 21, 2017 11:25 pm

Re: Tor-verkon Sipulikanava on suljettu

Viesti Kirjoittaja Phoenix Foundation » Ke Helmi 06, 2019 6:26 pm

myrskylyhty kirjoitti:
Phoenix Foundation kirjoitti:
myrskylyhty kirjoitti:Sipulikanavan korvasi heti Torilauta. Samat treffi, hakkerointi ja huumepalstat. Meno vain jatkuu. Tuosta sp:n sulkemisesta ei tosiaan kauaa mennyt että uusi lauta syntyi ja on tänä päivänä kukoistuksessaan.

Tämä aiheuttaa hiukan epäilyksiä kun sp suljettiin kädenkäänteessä keulahahmon paljastuttua niin torilauta edelleen porskuttaa.
mitäs epäilet tarkalleen?
Juurikin sitä että Sipuli katosi nappia painamalla. Tori ei.
annatko lisätietoa että mitä muuta epäilet taustalla olleen kun napin painamisen? syyt, motivaatiot?

Avatar
myrskylyhty
Alibin kestotilaaja
Viestit: 323
Liittynyt: To Kesä 28, 2018 4:01 pm

Re: Tor-verkon Sipulikanava on suljettu

Viesti Kirjoittaja myrskylyhty » To Helmi 07, 2019 3:00 pm

myrskylyhty kirjoitti:
Phoenix Foundation kirjoitti: annatko lisätietoa että mitä muuta epäilet taustalla olleen kun napin painamisen? syyt, motivaatiot?
Juurikin sitä että Sipuli katosi nappia painamalla. Tori ei.

Tuo oli silloin marraskuussa spekuloitua. Uusien tietojen valossa jotka Sipuli Kim väitetysti netissä itse on kertonut miten kiinni jäi niin nappia painamallahan se hävisi sitten.
"Olin sitä mieltä, että ketään ei tapeta, asiat pitää selvittää muuten." -Metsuri

Avatar
myrskylyhty
Alibin kestotilaaja
Viestit: 323
Liittynyt: To Kesä 28, 2018 4:01 pm

Re: Tor-verkon Sipulikanava on suljettu

Viesti Kirjoittaja myrskylyhty » Ma Helmi 11, 2019 4:58 pm

Kansanedustaja­ehdokas tuomittiin huume­rikoksista yli kolmeksi vuodeksi vankeuteen – oikeus linjasi netti­sivuston ylläpitäjän vastuuta huumekaupasta
Vantaalaismies sai tuomion avunannosta törkeisiin huumausainerikoksiin ja huumausainerikoksiin.

Viranomaiset sulkivat Sipulikanavan sivuston esitutkinnan yhteydessä.
Julkaistu: 11.2. 15:42


SIPULIKANAVA-SIVUSTON ylläpitäjä sai maanantaina tuomion avunannosta törkeisiin huumausainerikoksiin ja huumausainerikoksiin. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi 45-vuotiaan Kim Hjalmar Holvialan kolmeksi vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi vankeuteen.

Vantaalainen Holviala on nimetty Piraattipuolueen ehdokkaaksi tämän kevään eduskuntavaaleihin.

KYSEESSÄ on ensimmäinen kerta Suomessa, kun sivuston ylläpitäjä joutuu rikosoikeudelliseen vastuuseen sivustolla käytävästä huumekaupasta. Holviala ei itse osallistunut huumeiden myymiseen.

Suomenkielinen Sipulikanava-sivusto perustettiin maaliskuussa vuonna 2014 ja siitä muodostui vuosien aikana yksi suurimmista suomalaisista huumausainekaupan sivustoista Tor-verkossa.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005997626.html
"Olin sitä mieltä, että ketään ei tapeta, asiat pitää selvittää muuten." -Metsuri

Avatar
sikakoira
Fitz ratkaisee
Viestit: 6316
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Tor-verkon Sipulikanava on suljettu

Viesti Kirjoittaja sikakoira » Ma Helmi 11, 2019 6:45 pm

^
Tuomio ei ole lainvoimainen ja homma katsellaan varmastikkin loppuun asti.Vapaalta vastaa koska käräjäoikeus ei kehdannut istumaan lähettää korvauksien pelossa.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1084 ... 428217f401
Syyttäjä vaati vastaajan vangitsemista, mutta oikeus hylkäsi vaatimuksen. Holviala saa odottaa tuomion lainvoimaa vapaalla. Käräjäoikeus ilmaisee tuomiossaan suoraan, että saattaa selvitä vasta ylemmissä tuomioistuimissa, syyllistyikö mies rikokseen ylipäänsä.

– Vasta tuomion lainvoimaisuuden myötä selviää lopullisesti, onko kyse hänen osaltaan lainkaan rikokseksi katsottavasta menettelystä. Vangitseminen voisi muodostua kohtuuttomaksi, jos muutoksenhaun jälkeen todettaisiin, ettei kyse ole Holvialan osalta rikoksesta.
Säälittävä slouganisi "musiikkia korvilleni" on saavuttanut jo lakikorkeutensa siinä paskakasassa, jota sinä kuvittelet elämäksi.

RL11/6

apollo
Miss Marplen perikuntaa
Viestit: 1555
Liittynyt: La Heinä 14, 2007 4:09 am

Re: Tor-verkon Sipulikanava on suljettu

Viesti Kirjoittaja apollo » To Heinä 18, 2019 7:41 pm

Perheenisä Kim Holvialan silmien alla liikkui vuosia huumeita – Nyt hän kertoo, miten Tor-verkon pimeä huumekauppa toimii

Tulli arvioi, että kolmannes kannabiksesta ja amfetamiinista välitetään Suomessa Tor-verkon kautta. Huumeita liikkui myös Kim Holvialan ylläpitämällä keskustelualustalla. Oikeus ratkaisee pian, mikä on ylläpitäjän vastuu huumekaupasta.

Kim Holviala pyöritti huumekaupan keskuksena toiminutta Sipulikanava-sivustoa. Käräjäoikeus tuomitsi hänet avunannosta huumausainerikokseen.
Julkaistu: 18.7. 2:00 , Päivitetty: 18.7. 10:22


ASEITA, joukkoiskuja, lapsipornoa.

Erityisselaimella käytettävä Tor-verkko on internetin pimeä puoli, jossa yksittäisen käyttäjän jäljittäminen on liki mahdotonta.

Seurauksena siellä rehottaa rikollisuus. Harva tietää asiasta yhtä paljon kuin Kim Holviala.

HOLVIALA istahtaa tietokoneensa ääreen Vantaan Hiekkaharjussa sijaitsevassa kaksiossa.

Holvialan silmien alla käytiin vuosina 2014–2017 huumekauppaa tuhansien ja taas tuhansien eurojen arvosta. Hän ylläpiti silloin Sipulikanavaa, suomenkielisen varjointernetin suosituinta sivustoa. Se oli anonyymi keskustelualusta siinä missä Ylilauta, mutta Tor-verkossa.

Holviala päivitti sivuston teknistä puolta ja moderoi keskustelua.

Helmikuussa Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi hänet kolmeksi vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi vankeuteen. Holviala katsottiin muun muassa avunantajaksi törkeisiin huumausainerikoksiin.

Käräjäoikeuden mukaan hän loi sivulle huumausaineita varten erillisen /tori/-osion, jota kehiteltiin käyttäjien toiveiden mukaan. Eri kaupungeille oli omat palstansa.

”Alalaudat ovat olleet omiaan helpottamaan huumausaineiden myyjien ja ostajien välisen kontaktin syntymistä ja sitä seurannutta huumausainekauppaa alueellisella tasolla”, käräjäoikeus totesi.

”[Holviala] on tietoisesti muokannut sivustoa siten, että huumausaineiden myynti- ja ostotoiminta on helpottunut.”

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan hovioikeus käsittelee Holvialan tapausta tammikuussa 2020.

Tapauksen vaikeaselkoisuutta kuvaa se, että Holviala odottaa käsittelyä vapaalla. Syyttäjä halusi Holvialan vangittavaksi jo helmikuun tuomion yhteydessä, mutta käräjäoikeus hylkäsi vaatimuksen, koska ei ole varmaa, onko Holvialan toiminnassa kyse rikokseksi katsottavasta menettelystä.

Verkkosivuston ylläpitäjää ei ole aiemmin määrätty rikosoikeudelliseen vastuuseen sivustolla käydystä huumekaupasta. Siksi kyseessä on merkittävä ennakkotapaus.

HOLVIALA lantraa lasillisen appelsiinimehua ja aloittaa: hän kertoo olleensa sananvapausaktivisti 1990-luvulta saakka.

Sitten perusteellaan Tor-verkon olemassaoloa: anonymiteetti on sähköisenä aikana kansalaisyhteiskunnalle elintärkeää.

Thorlauta, suomalaisen Tor-verkon siihenastinen keskus, sulkeutui maaliskuussa 2013. Siitä kaikki alkoi.

Holviala katsoi aikansa, pystyttääkö kukaan vastaavaa sivustoa. Kului viikkoja, ja Holviala perusti sivuston itse. Vaikeaa sellainen ei ole, varsinkaan it-ammattilaiselle.

Sittemmin valtaosa vapaa-ajasta alkoi upota ylläpidon parissa, päivittäin kahdesta kolmeen tuntia. Vähemmälläkin olisi päässyt, mutta Holviala halusi pitää sisällössä tiukan linjan: ei lapsipornoa eikä yksityishenkilöön kohdistuvaa vainoa.

”Sipulikanava oli keskustelualustana siistimpi kuin Suomi 24 ja huomattavasti siistimpi kuin Ylilauta. Enhän minä nyt itsekään halunnut lukea mitään tuubaa. Minulla oli tietoinen tarkoitus päästä eroon šokkiarvosta, joka Tor-verkkoon liittyy.”

Seuraavat vuodet tietokone seurasi Holvialaa reissuille, mökeille ja risteilyille.

HUUMEIDEN myynti verkossa on vuosikymmeniä vanha ilmiö, mutta se on paisunut länsimaissa vasta 2010-luvulla. Ensimmäiset nettihuumekaupat hierottiin jo vuonna 1972 MIT:n ja Stanfordin yliopiston opiskelijoiden välillä.

Tor-verkossa huumeita ostetaan kahdella tapaa: joko tuote tilataan postitse tai myyjän kanssa sovitaan tapaaminen.

Kadulla käytävää huumekauppaa poliisin on helpompi valvoa. Siten pysytään myös Tor-verkon kintereillä. Myynti-ilmoitusten avulla tehdään valeostoja, joiden kautta tavoitetaan kauppias.

Helsingin poliisi teki viime vuonna muutamia kymmeniä valeostoja, kertoo rikosylikomisario Kari Niinimäki rikostutkintayksiköstä.

”Sitä valvonta käytännössä tarkoittaa. Sähköisesti ei onnistu, jäljittäminen on aika lailla mahdotonta.”

TOR-VERKON ohjelmiston perusajatus on se, että Tor reitittää käyttäjänsä verkkoliikenteen lukuisien yhteyksien kautta, jolloin lähtöpisteen päättelemisestä tulee ylivoimaisen vaikeaa.

Käyttäjän täysi anonymiteetti turvataan sipulimaisesti, kerroksittain. Tästä tulee myös Tor-verkosta käytetty englanninkielinen nimitys The Onion Router.

Niinimäen mielestä on selvää, että Tor-verkko on osaltaan kasvattanut Suomen huumeliikennettä, vaikka sen osuutta kokonaisuudesta on hankala arvioida.

Esitutkinnassa tulee toisinaan vastaan ihmisiä, joilla ei ole aiempaa rikos- tai huumetaustaa.

”Henkilöllä ei tarvitse enää olla aikaisempia suhteita alamaailmaan, kun yhteys löytyy netistä. Se on tuonut uusia ihmisiä huumekaupan piiriin. Myös maantieteellistä lisäystä on tullut, kun kauppa on ulottunut isojen kaupunkien ulkopuolelle."

TULLIN valvontajohtaja Hannu Sinkkonen arvioi, että kannabiksen, amfetamiinin ja Subutexin kaltaisista ”perinteisistä” huumausaineista kolmannes välitetään Suomessa Tor-verkon kautta. Muuntohuumeissa eli huumaavissa aineissa, joita ei ole huumausainelaissa luokiteltu huumeiksi, osuus on suurempi.

Kim Holviala arvelee, että nettikaupan osuus huumeliikenteestä jatkaa tulevaisuudessa hidasta kasvua. Kannabiksen kulutus kasvanee maltillisesti.

”Kyllä virkavalta sen tietää, ettei nettihuumekaupalle voi mitään. Paras vaihtoehto olisi, jos valtio höllentäisi ruuveja, ottaisi verotulot talteen.”

Holviala ei omien sanojensa mukaan hyötynyt taloudellisesti Sipulikanavan ylläpidosta. Päinvastoin: palvelinmaksuihin upposi satoja euroja.

SUURIN kynnys nettihuumekaupan suosiolle lienee se, että ostaja asioi tuntemattomien kanssa. Riskinä on, että joutuu huijauksen tai ryöstön uhriksi.

Maaliskuussa 2018 Tor-verkkoon pystytettiin Rottaverkko-niminen palvelu. Tarkoitus oli tuoda vertaisarviointi osaksi huumeiden nettikauppaa.

Teknisesti palvelu oli ansiokas, Holviala sanoo. Ongelma piilee siinä, että ihmiset ovat laiskoja.

”Ennen kaupoissa oli paperisia palautekyselyitä. Eihän niihin jaksanut kukaan vastata. Menee ylimääräinen minuutti. Sitten tuli se suomalainen firma [Happy or Not] ja hymynaamatolpat. Jättihitti, koska siinä menee sekunti. Se oli tarpeeksi helppo. Rottaverkko ei ollut tarpeeksi helppo.”

Holvialan tietojen mukaan hanke on sittemmin kuopattu. On kuitenkin totta, että arvioinneilla on huumekauppaan merkittävä vaikutus. Sana kiertää.

”Ei huumekauppa ole netissä enää mikään villi länsi. Huumeet ovat bisnestä siinä missä mikä tahansa muukin. Ihmiset haluavat tehdä rahaa. Sitä tekee enemmän, kun toimii pitkään fiksusti.”

TOUKOKUUSSA 2016 tapahtui kummia. Lasse Kärkkäinen, Holvialan hyvä ystävä, katosi kuin tuhka tuuleen. Hänestä ei kuulunut viikkoihin mitään.

Sitten uutismediat kertoivat Tullin jymypaukusta: miljoonia euroja huumekaupalla tienannut mies oli jäänyt kiinni Vantaalla.

”Katsoin MTV:n uutisista, että onpa tutun näköinen keittiönpöytä – hemmetti, sehän on Lassen pöytä.”

Paljastui, että Kärkkäinen oli nimimerkki Douppikauppa, suomalaisen Tor-verkon suurin postihuumekauppias. Myös Holviala tiesi Douppikaupasta ennestään.

Se oli monella tapaa poikkeuksellinen. Asiakaspalvelu oli ammattimaista kuin millä tahansa laillisella vähittäismyyjällä, Holviala kertoo. Myyntituotteet analysoitiin kemiallisesti, jotta niiden turvallisuus voitaisiin taata. Lähetysten mukaan liitettiin varoitukset ja käyttöohjeet.

”Jos ajatellaan, että huumekauppa on sellaista hämyistä juttua, niin Lasse toi tavallisen markkinoinnin keinot siihen. Se mullisti homman ihan täysin.”

Kärkkäinen sai lopulta yli kymmenen vuoden vankeustuomion törkeistä huumausainerikoksista.

Kun tilanne rauhoittui, Holviala vieraili usein ystävänsä luona Vantaan vankilassa. Holviala arvelee, että juuri siten poliisi pääsi hänen jäljilleen.

”Epäilen, että he ovat kuunnelleet Lassea ja katsoneet, kuka tämä Holviala on.”

Vuoden 2017 aikana Sipulikanavalla kävi jo melkoinen kuhina. Holviala pitää analytiikasta, joten hän seurasi aktiivisesti sivuston kävijäliikennettä.

Parhaimmillaan Sipulikanavalle kertyi 800 000 sivulatausta viikossa. Yksittäisiä käyttäjiä oli arviolta 10 000. Siis käytännössä kaikki Tor-verkkoa käyttävät suomalaiset, jos uskoo ulkomaisen Tor-project-hankkeen laskelmia.

KAIKKI muuttui loka–marraskuun vaihteessa 2017. Holvialan asuntoon saapui yleisavaimella iso joukko virkavaltaa.

Neljä Karhu-ryhmän erikoismiestä, poliisikoira, neljä keskusrikospoliisin tutkijaa ja neljä Tullin edustajaa, Holviala muistelee.

Holviala röhnötti tietokonetuolillaan collegehousuissa ja jäi kiinni verekseltään. Hänet tempaistiin vatsalleen ja pantiin rautoihin. Keskusrikospoliisi teki samalla teknistä tutkintaa, ja Tulli suoritti kotietsinnän.

”Helikopteri siitä puuttui vielä.”

Marraskuun alussa Sipulikanavan sulkeutumisesta uutisoitiin läpi
Suomen mediakentän.

Salauksen mahdollistamasta rikollisuudesta on loputtomasti esimerkkejä. Viimeksi vappuna Tor-verkon suomenkielisellä keskustelupalstalla tehtiin pommiuhkaus, joka kohdistettiin Espooseen kauppakeskus Isoon Omenaan.

Holvialan ylläpitämällä Sipulikanavalla ei ehkä ollut lapsipornoa mutta eettisesti arveluttavaa sisältöä kyllä. Vaivaako asia Holvialaa?

”Ei lainkaan. En esimerkiksi allekirjoita, että Tor-verkko ratkaisevasti mataloittaisi huumeiden käytön kynnystä. Toki se käyttöä jonkin verran lisää, sen myönnän.”

Toisaalta Tor-verkon ihmisoikeussuoja on kiistaton. Internetin sananvapautta tutkinut tietotekniikan tutkija Juha Nurmi on todennut, että anonyymin ja suojatun netin hyödyt ylittävät kevyesti sen aiheuttamat haitat.

”Jos oletetaan, että Tor-verkko otettaisiin pois, haitat siirtyisivät muualle. Mutta jos se häviäisi, sen tuoma anonymiteetti katoaisi samalla. Se olisi paha”, Holviala sanoo.

TUOMIOSTAAN Holviala on istunut jo muutaman kuukauden. Hän on ensikertalainen, joten istuttavana olisi enää vuosi, vaikka tuomio pysyisi samana. Holviala saattaa päästä heti avovankilaan.

Lähipiirilleen Holviala ei salaillut harrastustaan. Hänellä on kaksi poikaa, nuoria aikuisia. He suhtautuivat isän rikoksiin kädenlämpöisesti, Holviala kertoo.

”Jos olisin itse myynyt, se olisi tietysti ollut eri asia. Tuttavista ehkä kaksi tai kolme ihmistä tuli päin naamaa sanomaan, ettei hyväksy sitä, mitä olen tehnyt.”

HOLVIALA tekee tällä hetkellä etätöitä ulkomaiselle it-yritykselle. Kotimaan työnhakua tausta on hankaloittanut. Toistuu sama kuvio: Holviala soitetaan työhaastatteluun, ja rekrytoinnista sovitaan alustavasti. Sitten tulee uusi soitto.

”Sanotaan, että googlailtiin vähän eikä me voidakaan ottaa sua töihin. Jos mennään startup-kulttuurin ulkopuolelle, it-ala on ultrakonservatiivista. Mutta uskon, että hommia löytyy kyllä aina.”

Rikosylikomisario Kari Niinimäen mukaan poliisin tiedossa on nykyisellään muutamia suomenkielisiä Tor-verkon sivustoja, joilla nettihuumekauppaa käydään.

Yksi niistä on Torilauta-niminen keskustelualusta. Se syntyi loka-marraskuussa 2017, pian Sipulikanavan sulkeutumisen jälkeen. Torilauta on toiminnassa edelleen.

Vastaa Viestiin