Tyhmä Suomi antaa miljardeja huumerikollisille

Huumausainerikoksille oma ketju.
Samoin yleinen huumausainekeskustelu tänne.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

JosefMengele

Tyhmä Suomi antaa miljardeja huumerikollisille

Viesti Kirjoittaja JosefMengele » Pe Helmi 22, 2019 10:23 am

Tulevan eduskunnan tulisi ottaa huumeidenkäyttäjien rankaisemisesta luopuminen vakavaan pohdintaan. Kannabiksesta saisi oivan verotulojen lähteen valtiolle, koska eroonkaan siitä ei päästä, kirjoittaa toimittaja Aleksanteri Pikkarainen.

Puhutaanpa suoraan. Huumeet ovat olleet jollain tavalla läsnä puolet elämästäni.

Ensimmäisen kerran näin laittomia huumausaineita noin 15-vuotiaana. Muutama viikko sitten pari sälliä veti punk-keikalla amfetamiinia nokkaan iloisesti hihkuen ja käyttäytyi sitten kuin Euroopan omistajat, kuten pirinisteillä on tapana.

Olen nähnyt huumausaineiden hyvät puolet. Sen, miten pössyttely vapauttaa tunnelmaa, rentouttaa ja tuo ihmisiä hyvällä tavalla yhteen. Emma-gaalassa palkintopöydän putsannut taiteilija Pyhimys sanoi juuri MTV:llä, että monet teokset taiteen historiassa olisivat jääneet tekemättä ilman tajuntaa muuttavia päihteitä.

Samaan hengenvetoon on todettava, että olen nähnyt myös huumeiden rampauttavan puolen. Olen nähnyt, miten jatkuva kannabiksen käryttäminen kiskoo masentunutta mieltä yhä syvemmälle syövereihin. Olen istunut käräjillä, jossa paikallinen väkivaltainen nisti oli syytettynä poliisimurhien yrityksestä.

Olen tehnyt lukemattoman määrän juttuja siitä, miten joku huumekuski vaarantaa oman tai muiden turvallisuuden liikenteessä, tai miten narkkari ryöstää apteekin saadakseen velat maksettua tai pään sekaisin.

Viimeksi kävin tekemässä huumereportaasia Meri-Lapissa, sitä ennen samalla asialla Iisalmessa. Tilanne on sama kaikkialla.

Huumausaineet ovat tulleet Suomeen jäädäkseen ja niiden käyttö on kokemukseni perusteella paljon yleisempää kuin mitkään kouluterveyskyselyt antavat ymmärtää.

Meillä ihmisillä nyt vain on tarve vetää pönttö silloin tällöin sekaisin ja päästää irti. Suurin osa tekee sen alkoholilla, josta aiheutuvat myös ylivoimaisesti suurimmat haitat.

Alkoholi on erittäin koukuttava ja vaarallinen huume, mutta silti moni vaatii aivan avoimesti yhä vahvempien väkijuomien saatavuuden helpottamista koulujen ja päiväkotien vieressä sijaitseviin lähikauppoihin.

***
Huumausaineista keskustelemisen vaikeus johtuu niiden laittomuudesta. Kieltolakipolitiikka sai alkunsa 1970-luvun Yhdysvalloista ja nykytiedon valossa pahasti epäonnistuneesta huumeiden vastaisesta sodasta.

Miedotkin huumeet demonisoitiin ja ajattelu levisi ympäri maailman, myös Suomeen. Edelleen voimissaan on porttiteoria, jonka mukaan esimerkiksi kannabis on portti vahvempiin huumeisiin, vaikka teoria ontuukin pahasti.

Asiakeskustelun pohjaksi kannattaa lukea esimerkiksi Anton Vanha-Majamaan viime vuonna ilmestynyt Kannabiskirja, joka tarjoaa kiihkottoman, tutkimus- ja kokemustietoon perustuvan monipuolisen kattauksen aiheesta. Huumepolitiikan synnystä ja huumeiden vastaisesta sodasta on tehty myös monia kiinnostavia dokumentteja.

Vaikka porttiteoria ei näytäkään pätevän siinä mielessä, että miedon aineen käyttö innostaa käyttämään vahvempaa, on teoria nykymallissa toisella tavalla pätevä. Nimittäin kun huumeet ovat rikollisten liigojen temmellyskenttä, saa ostaja samalta luukulta niin kannabista kuin amfetamiinia tai muutakin hengenvaarallista roinaa. Tällä tavalla jopa lapsia saattaa eksyä hengenvaaralliseen koukkuun.

Kun on nähty, että sotaa huumausaineita vastaan ei voida voittaa, pitäisi valtioiden keskittyä huumeista koituvien haittojen minimointiin. Esimerkkejä on maailmalla monia. Yksi tunnetuimmista lienee Portugali, joka 2000-luvun alussa dekriminalisoi kaikki huumeet eli luopui käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta. Moni ongelmainen uskaltautui hoitoon ja maa sai käsiin räjähtäneen huumeongelman hallintaansa.

Kohti liberaalimpaa politiikkaa kulkee koko ajan myös Yhdysvallat. Osavaltioista Colorado laillisti kannabiksen myynnin vuonna 2014. New York Post kertoo, että noin Suomen kokoisessa osavaltiossa on myyty näiden vuosien aikana yli kuudella miljardilla dollarilla pilveä. Pelkästään viime vuonna osavaltio keräsi veroina ja maksuina 266 miljoonaa dollaria kannabiksella. Varoja on ohjattu huumeongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.

***

Suomessa kannabiksen laillistamiskeskustelu ajoittain nousee ja sitten taas unohtuu, mutta onhan jopa Maaseudun Tulevaisuus alkanut viime aikoina kirjoittaa siitä, millaisia mahdollisuuksia hampun viljely voisi tarjota suomalaisille maajusseille.

Suomessakin kaikkien huumausaineiden käytön rangaistavuudesta voisi luopua. Tämä toisi turvaa huumeongelmiin joutuneille ja antaisi poliisille mahdollisuuden keskittyä huumerikollisuuden kovaan ytimeen eli välittäjäorganisaatioiden nappaamiseen ja esimerkiksi huumeväkivallan ehkäisyyn. Käyttäjät voisivat kertoa tiedoistaan viranomaisille ilman pelkoa siitä, että elämä menee pilalle huumemerkinnän takia.

Kannabiksen voisi kaikin mokomin laittaa verolle ja kauppoihin yli 18-vuotiaille myytäväksi. Silloin kyseisen aineen käyttäjät voisivat ostaa mahdollisesti kotimaassa kasvatettua laatutuotetta, jonka lajikkeen voisi valita itselleen sopivaksi. Välistä maksettaisiin verot, joilla voitaisiin vaikka hoitaa vanhuksia tai aurata teitä. Käyttäjä ei joutuisi tekemisiin epämääräisten huumeveikkojen kanssa ja sitä kautta mahdollisesti muiden aineiden pariin.

Nuorille kerron lopuksi sellaisia terveisiä, että kaikkien päihteiden käyttö on tyhmää ja niistä tulee huono olo. Suosittelen terveitä harrastuksia kuten suunnistusta ja maastohiihtoa. Niistä tulee hyvä olo.

ALEKSANTERI PIKKARAINEN

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/956b ... eae7c1b2fc

Avatar
poikani
Sherlock Holmes
Viestit: 3633
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Tyhmä Suomi antaa miljardeja huumerikollisille

Viesti Kirjoittaja poikani » Pe Helmi 22, 2019 11:31 am

Hölmö toimittaja Pikkarainen. On paljon parempi, että Kallion rastatukat myyvät harmitonta pilveä, kuin että alkaisivat rahoittaa elämäntyyliään esimerkiksi myymällä kovia huumeita, tekemällä murtokeikkoja, ryöstämällä humalaisia, parittamalla, varastamalla apteekeista...

Vain Pikkaraisen kaltainen juntti voi ajatella, että nämä hörhöt alkaisivat jatkossa kunniallisiksi kansalaisiksi. Jostakin he sen rahansa repivät, eikä normaali päivätyö ole yksi vaihtoehdoista.
????? ?? ??????.

MohammedMohammed
Columbo
Viestit: 2293
Liittynyt: Su Huhti 09, 2017 4:49 pm

Re: Tyhmä Suomi antaa miljardeja huumerikollisille

Viesti Kirjoittaja MohammedMohammed » Pe Helmi 22, 2019 4:22 pm

Huumausaineet ovat tulleet Suomeen jäädäkseen ja niiden käyttö on kokemukseni perusteella paljon yleisempää kuin mitkään kouluterveyskyselyt antavat ymmärtää.
Minkä ikäinen tämä toimittaja oikein on? Eivät huumeet ole tulleet Suomeen vaan ovat olleet aina Suomessa läsnä. Kaukopartioille syötettiin pervitiiniä sodassa, hamppua viljeltiin yleisesti ennen sen kieltämistä 60-luvulla, heroiinia on käytetty kipulääkkeenä jnejne...

Mistä näitä paskoja toimittajia tulee Suomeen on suuri kysymysmerkki.
Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisterin kautta näkemään sitä tilannetta, minkä tyyppisiä ihmisiä meille tulee. - Päivi Nerg

Silli
Hercule Poirot
Viestit: 2189
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Tyhmä Suomi antaa miljardeja huumerikollisille

Viesti Kirjoittaja Silli » Pe Helmi 22, 2019 4:25 pm

MohammedMohammed kirjoitti: Minkä ikäinen tämä toimittaja oikein on? Eivät huumeet ole tulleet Suomeen vaan ovat olleet aina Suomessa läsnä. Kaukopartioille syötettiin pervitiiniä sodassa, hamppua viljeltiin yleisesti ennen sen kieltämistä 60-luvulla, heroiinia on käytetty kipulääkkeenä jnejne...
No minkäs ikäinen sinä olet? Miten pitkään uskot Suomen olleen olemassa? Esität nimittäin esimerkkejä vain muutamalta viimeiseltä vuosikymmeneltä.
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Avatar
dazu
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2501
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Tyhmä Suomi antaa miljardeja huumerikollisille

Viesti Kirjoittaja dazu » Pe Helmi 22, 2019 7:50 pm

Sivuhuomautuksena tähän, että vaikka hamppua viljeltiin ennen yleisesti, niin ei siitä tiedetty, että se on huumaavaa.
Minun sukuni on maalta lähtöisin ja nämä vanhat ihmiset ovat kertoneet, että ei silloin esim. 30-luvulla tiedetty, että hampusta voi tehdä huumeita.

Ja, joo en kannata kannabiksen laillistamista. Liberalismista on mielestäni jo muutenkin iso ongelma tämän päivän Suomessa.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

jepulis82
Helen Mirren
Viestit: 1458
Liittynyt: Ma Kesä 19, 2017 5:28 am

Re: Tyhmä Suomi antaa miljardeja huumerikollisille

Viesti Kirjoittaja jepulis82 » Pe Helmi 22, 2019 8:00 pm

Niin kauan kun on ihmisiä tällä pallolla ollut on myös käytetty huumaavia aineita.

Ei ne kieltämällä mihinkään häviä. Toiminut niin hyvin se huumeiden vastainen sota Usassakin. Eihän siellä enää kukaan huumeita käytä kun tulee 25 vuotta linnaa huumeista ja Swatit hyökkää sisälle parin kasvin takia. :roll:
"Those who want respect, give respect."

MohammedMohammed
Columbo
Viestit: 2293
Liittynyt: Su Huhti 09, 2017 4:49 pm

Re: Tyhmä Suomi antaa miljardeja huumerikollisille

Viesti Kirjoittaja MohammedMohammed » Pe Helmi 22, 2019 8:02 pm

dazu kirjoitti:Sivuhuomautuksena tähän, että vaikka hamppua viljeltiin ennen yleisesti, niin ei siitä tiedetty, että se on huumaavaa.
Minun sukuni on maalta lähtöisin ja nämä vanhat ihmiset ovat kertoneet, että ei silloin esim. 30-luvulla tiedetty, että hampusta voi tehdä huumeita.

Ja, joo en kannata kannabiksen laillistamista. Liberalismista on mielestäni jo muutenkin iso ongelma tämän päivän Suomessa.
Onpas epärehellisiä vanhuksia teillä, ihan yleisesti tuohon aikaan pössyteltiin, kun oli ihmiset yhdessä viettämässä rukoushetkiä tai muuta vastaavaa. Ei kaikki, mutta suurin osa. Ei sitä toki huumeena pidetty ja eiväthän kaikki sitä huumeena pidä vieläkään.
Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisterin kautta näkemään sitä tilannetta, minkä tyyppisiä ihmisiä meille tulee. - Päivi Nerg

MohammedMohammed
Columbo
Viestit: 2293
Liittynyt: Su Huhti 09, 2017 4:49 pm

Re: Tyhmä Suomi antaa miljardeja huumerikollisille

Viesti Kirjoittaja MohammedMohammed » Pe Helmi 22, 2019 8:03 pm

Silli kirjoitti:
MohammedMohammed kirjoitti: Minkä ikäinen tämä toimittaja oikein on? Eivät huumeet ole tulleet Suomeen vaan ovat olleet aina Suomessa läsnä. Kaukopartioille syötettiin pervitiiniä sodassa, hamppua viljeltiin yleisesti ennen sen kieltämistä 60-luvulla, heroiinia on käytetty kipulääkkeenä jnejne...
No minkäs ikäinen sinä olet? Miten pitkään uskot Suomen olleen olemassa? Esität nimittäin esimerkkejä vain muutamalta viimeiseltä vuosikymmeneltä.
42. Suomi on ollut olemassa itsenäisenä versiona 1917-1995. Sitä ennen Ruotsin ja Neuvostoliiton vallan alla.
Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisterin kautta näkemään sitä tilannetta, minkä tyyppisiä ihmisiä meille tulee. - Päivi Nerg

Naapurin Eeva
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 45
Liittynyt: Su Kesä 11, 2017 4:56 pm

Re: Tyhmä Suomi antaa miljardeja huumerikollisille

Viesti Kirjoittaja Naapurin Eeva » La Helmi 23, 2019 6:01 pm

poikani kirjoitti:Hölmö toimittaja Pikkarainen. On paljon parempi, että Kallion rastatukat myyvät harmitonta pilveä, kuin että alkaisivat rahoittaa elämäntyyliään esimerkiksi myymällä kovia huumeita, tekemällä murtokeikkoja, ryöstämällä humalaisia, parittamalla, varastamalla apteekeista...

Vain Pikkaraisen kaltainen juntti voi ajatella, että nämä hörhöt alkaisivat jatkossa kunniallisiksi kansalaisiksi. Jostakin he sen rahansa repivät, eikä normaali päivätyö ole yksi vaihtoehdoista.
Hyvin kiteytetty.

ReissuLasse
Hercule Poirot
Viestit: 2227
Liittynyt: To Touko 07, 2015 6:47 pm

Re: Tyhmä Suomi antaa miljardeja huumerikollisille

Viesti Kirjoittaja ReissuLasse » La Helmi 23, 2019 9:37 pm

MohammedMohammed kirjoitti:
Silli kirjoitti:
MohammedMohammed kirjoitti: Minkä ikäinen tämä toimittaja oikein on? Eivät huumeet ole tulleet Suomeen vaan ovat olleet aina Suomessa läsnä. Kaukopartioille syötettiin pervitiiniä sodassa, hamppua viljeltiin yleisesti ennen sen kieltämistä 60-luvulla, heroiinia on käytetty kipulääkkeenä jnejne...
No minkäs ikäinen sinä olet? Miten pitkään uskot Suomen olleen olemassa? Esität nimittäin esimerkkejä vain muutamalta viimeiseltä vuosikymmeneltä.
42. Suomi on ollut olemassa itsenäisenä versiona 1917-1995. Sitä ennen Ruotsin ja Neuvostoliiton vallan alla.
Tuo olikin uutta tietoa tuo Neuvostoliitto.

Avatar
PoliisimestariSisu
Wallander
Viestit: 1045
Liittynyt: To Elo 14, 2014 6:41 pm

Re: Tyhmä Suomi antaa miljardeja huumerikollisille

Viesti Kirjoittaja PoliisimestariSisu » Su Helmi 24, 2019 12:56 am

ReissuLasse kirjoitti:
MohammedMohammed kirjoitti:
42. Suomi on ollut olemassa itsenäisenä versiona 1917-1995. Sitä ennen Ruotsin ja Neuvostoliiton vallan alla.
Tuo olikin uutta tietoa tuo Neuvostoliitto.
Samaa mietin, Neukkula kun pykäistiin kasaan vasta 1922.
White lives matter

jepulis82
Helen Mirren
Viestit: 1458
Liittynyt: Ma Kesä 19, 2017 5:28 am

Re: Tyhmä Suomi antaa miljardeja huumerikollisille

Viesti Kirjoittaja jepulis82 » Su Helmi 24, 2019 10:16 am

PoliisimestariSisu kirjoitti:
ReissuLasse kirjoitti:
MohammedMohammed kirjoitti:
42. Suomi on ollut olemassa itsenäisenä versiona 1917-1995. Sitä ennen Ruotsin ja Neuvostoliiton vallan alla.
Tuo olikin uutta tietoa tuo Neuvostoliitto.
Samaa mietin, Neukkula kun pykäistiin kasaan vasta 1922.
Samaa paskaa hieman erinäköisissä paketeissa nämä Ryssälandiat ja Neukkulat. 8)
"Those who want respect, give respect."

JosefMengele

Re: Tyhmä Suomi antaa miljardeja huumerikollisille

Viesti Kirjoittaja JosefMengele » Ma Helmi 25, 2019 10:57 am

Jopa 45 prosenttia nuorista aikuisista on kokeillut laittomia huumeita.

Huumeiden kokeilu ja käyttö ovat edelleen yleistyneet, kertoo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tuore kyselytutkimus. Aineisto on kerätty syksyllä 2018.

Yleisin suomalaisten käyttämä huume on kannabis. Kannabiskokeilut ovat nelinkertaistuneet vuoden 1992 kuudesta prosentista 24 prosenttiin vuonna 2018.

– Hyvin mielenkiintoista on, että kasvutrendi näyttää jatkuvan, kertoo THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen.

Toiseksi yleisintä on lääkkeiden käyttö ei-lääkinnällisiin tarkoituksiin, mikä on pysynyt melko tasaisena 2000-luvulla. Muita huumeita on kokeillut alle viisi prosenttia väestöstä. Näistä yleisimpiä ovat ekstaasi ja amfetamiini.

Hakkarainen huomauttaa, että lähes kaikkien huumausaineiden käytössä oli nähtävillä kasvua. Ainoastaan heroiinin ja teknisten liuottimien käyttö ei kasvanut.

– Kiinnostusta näyttää olevan. Kasvua oli myös amfetamiinin, kokaiinin, LSD:n, huumaavien sienten ja muiden opiaattien kohdalla. Aika kokonaisvaltainen kasvu, Hakkarainen toteaa.

Yleisintä nuorilla aikuisilla
Useimmiten kyse on yhteen tai joihinkin käyttökertoihin rajoittuvasta huumekokeilusta tai jo taakse jääneestä käyttöjaksosta. Jatkuvampaa huumeiden käyttöä kuvaavat viimeisen vuoden ja viimeisen kuukauden aikaiset luvut jäävät huomattavasti matalammalle tasolle.

Sekä vuoden 2014 että vuoden 2018 tulokset osoittavat, että huumeiden kokeilu ja käyttö yleistyvät edelleen erityisesti 25–34-vuotiailla nuorilla aikuisilla. Tämän ikäryhmän vastaajista jopa 45 prosenttia ilmoitti vuonna 2018 käyttäneensä jotain laitonta huumetta joskus elämässään. Myös 35–44-vuotiaiden ikäryhmässä huumekokeilut ovat selvästi yleistyneet.

– Nuoria aikuisia kokeilut kiinnostavat erityisesti. Sen sijaan näyttää, että nuorimman ikäryhmän osalta käyttö ei olisi vuoden 2014 jälkeen yleistynyt, Hakkarainen toteaa.

Nuorin ikäryhmä viittaa 15–24-vuotiaisiin.

Hakkarainen arvioi, että erilaiset haitat ja huumeita käyttävien palvelutarpeet ovat todennäköisesti kasvussa, kun huumeiden kokeilu ja käyttö ovat yleistyneet.

Viidennes luopuisi rangaistavuudesta
THL:n päihdetutkimuksessa kysyttiin suomalaisten mielipiteitä huumaavien aineiden hankinnan ja käytön rangaistavuudesta. Muutamassa vuosikymmenessä mielipiteet rangaistavuudesta ovat muuttuneet selvästi sallivammiksi, erityisesti kannabiksen osalta, mutta vuoteen 2014 verrattuna enää vain hieman.

Vuoden 2018 kyselyn mukaan 20 prosenttia suomalaisista olisi valmis luopumaan kaikkien huumeiden käytön rangaistavuudesta. Kannabiksen käytöstä ei rankaisisi 42 prosenttia väestöstä.

Kyselyn mukaan 18 prosenttia suomalaisista katsoo, että kannabista pitäisi voida hankkia laillisesti mihin tahansa tarkoitukseen. Yli puolet suomalaisista puoltaa kannabiksen saamista vain lääkekäyttöön. Yhteensä siis lähes kolme neljäsosaa (72 prosenttia) suomalaisista on sitä mieltä, että kannabista tulisi saada ainakin lääkekäyttöön.

Uusia keinoja
Hakkaraisesta nyt tarvitaan uusia keinoja, toimintatapoja ja strategioita tilanteen hallintaan. Hakkarainen itse on huumeiden käytön dekriminalisoinnin kannalla eli että huumeiden käytön ja pienten määrien hallussapidon rangaistavuudesta luovuttaisiin.

Hakkarainen perustelee kantaansa sillä, että huumeiden käyttö johtaa helposti syrjäytymiseen.

– Se yhtäältä vähentäisi riskejä, että nuoret satunnaisista kokeiluista johtuen joutuvat ongelmiin elämässään, eivät pääse työ- tai koulupaikkaan, jos ovat kokeilleet huumeita ja jääneet kiinni. Se helpottaisi huumeidenkäytön puheeksi ottamista ja avun hakemisen kynnystä, kun stigma ei olisi niin iso, Hakkarainen perusteli Iltalehdelle perjantaina.

Vuoden 2018 Päihdetutkimukseen vastasi 3 229 iältään 15–69-vuotiasta suomalaista. Kysely on toistettu samankaltaisena kahdeksan kertaa.
420.png
420.png (26.1 KiB) Katsottu 2382 kertaa
Yleisintä nuorilla aikuisilla
Useimmiten kyse on yhteen tai joihinkin käyttökertoihin rajoittuvasta huumekokeilusta tai jo taakse jääneestä käyttöjaksosta. Jatkuvampaa huumeiden käyttöä kuvaavat viimeisen vuoden ja viimeisen kuukauden aikaiset luvut jäävät huomattavasti matalammalle tasolle.

Sekä vuoden 2014 että vuoden 2018 tulokset osoittavat, että huumeiden kokeilu ja käyttö yleistyvät edelleen erityisesti 25–34-vuotiailla nuorilla aikuisilla. Tämän ikäryhmän vastaajista jopa 45 prosenttia ilmoitti vuonna 2018 käyttäneensä jotain laitonta huumetta joskus elämässään. Myös 35–44-vuotiaiden ikäryhmässä huumekokeilut ovat selvästi yleistyneet.

– Nuoria aikuisia kokeilut kiinnostavat erityisesti. Sen sijaan näyttää, että nuorimman ikäryhmän osalta käyttö ei olisi vuoden 2014 jälkeen yleistynyt, Hakkarainen toteaa.

Nuorin ikäryhmä viittaa 15–24-vuotiaisiin.

Hakkarainen arvioi, että erilaiset haitat ja huumeita käyttävien palvelutarpeet ovat todennäköisesti kasvussa, kun huumeiden kokeilu ja käyttö ovat yleistyneet.

Viidennes luopuisi rangaistavuudesta
THL:n päihdetutkimuksessa kysyttiin suomalaisten mielipiteitä huumaavien aineiden hankinnan ja käytön rangaistavuudesta. Muutamassa vuosikymmenessä mielipiteet rangaistavuudesta ovat muuttuneet selvästi sallivammiksi, erityisesti kannabiksen osalta, mutta vuoteen 2014 verrattuna enää vain hieman.

Vuoden 2018 kyselyn mukaan 20 prosenttia suomalaisista olisi valmis luopumaan kaikkien huumeiden käytön rangaistavuudesta. Kannabiksen käytöstä ei rankaisisi 42 prosenttia väestöstä.

Kyselyn mukaan 18 prosenttia suomalaisista katsoo, että kannabista pitäisi voida hankkia laillisesti mihin tahansa tarkoitukseen. Yli puolet suomalaisista puoltaa kannabiksen saamista vain lääkekäyttöön. Yhteensä siis lähes kolme neljäsosaa (72 prosenttia) suomalaisista on sitä mieltä, että kannabista tulisi saada ainakin lääkekäyttöön.

Uusia keinoja
Hakkaraisesta nyt tarvitaan uusia keinoja, toimintatapoja ja strategioita tilanteen hallintaan. Hakkarainen itse on huumeiden käytön dekriminalisoinnin kannalla eli että huumeiden käytön ja pienten määrien hallussapidon rangaistavuudesta luovuttaisiin.

Hakkarainen perustelee kantaansa sillä, että huumeiden käyttö johtaa helposti syrjäytymiseen.

– Se yhtäältä vähentäisi riskejä, että nuoret satunnaisista kokeiluista johtuen joutuvat ongelmiin elämässään, eivät pääse työ- tai koulupaikkaan, jos ovat kokeilleet huumeita ja jääneet kiinni. Se helpottaisi huumeidenkäytön puheeksi ottamista ja avun hakemisen kynnystä, kun stigma ei olisi niin iso, Hakkarainen perusteli Iltalehdelle perjantaina.

Vuoden 2018 Päihdetutkimukseen vastasi 3 229 iältään 15–69-vuotiasta suomalaista. Kysely on toistettu samankaltaisena kahdeksan kertaa.

HANNA GRÅSTEN

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6acc ... 7154a07d9d

Vastaa Viestiin